Dodaj do ulubionych

Wybraliśmy najlepsze licea

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 20:59
Bezsensowne kryteria!
Nie jest dla Was ważne JAKA MŁODZIEŻ ROZPOCZYNA edukację w szkole!
Istotne sa tylko wyniki końcowe!
Po co wybieracie "najlepsze licea"?
Obserwuj wątek
    • Gość: absolwent XII Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 22:26
      Zawsze można zaproponować inne kryteria :)
      Zgadzam się, że powinno się też mierzyć jak bardzo liceum przyczynia się do
      poprawy wyników w nauce.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=755&w=37454643&a=39025542
      Stanowczo jednak nie popieram wcześniej lansowanych w GW pomysłów
      preferowania "fajnych" liceów wg. nikomu nieznanych kryteriów. Również
      ostrzegałbym przed pomysłami wysławiania najgorszych liceów, które doprowadziły
      do 100% zdawalności matury, bo przystąpiło do niej trzech uczniów na krzyż i
      udało im się zdać. Takie podejście doprowadzi do tego, że w dłuższym okresie
      czasu powstanie silne prywatne szkolnictwo średnie, niedostępne dla
      niezamożnej, ale zdolnej młodzieży.

Zdecydowanie wolę elitarność oparte na uzdolnieniach i osiąganych sukcesach.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by opisywać różnorodne poza edukacyjne
      sukcesy szkół. Ale dobre wyniki na maturze i zdawalność na studia państwowe
      jeszcze długo będą podstawowym kryterium wyboru liceum. Jeszcze długo ILO
      będzie najlepsze.
      Natomiast należy bronić licea przed zjawiskami typu "fala" oraz opisywać i
      piętnować publicznie te szkoły, w których to się zdarza.
    • Gość: aj Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 23:32
      pierwsze jest pierwsze nie dlatego że jest pierwsze, heh.
      tam idą dzieciaki które coś chcą, i dlatego te szkoły zawsze wypadną lepiej,
      jakiś czas temu w jedynce uczyła pani ciesząca się posiadaniem wszystkich
      zaswiadczeń, nie uczyła niczego, dzieciaki brały więc korki, w efekcie średnia
      z egaminów w jej klasach wypadała poprostu bajkowo. przez cztery lata na
      korepetycje wydaliśmy około 10000 zł. dziecko dostało się na medycynę za
      pierwszym podejściem. ja jestem zadowolony.
      muszę jednak przyznać że jest kilka osób które tam pracują a nie tylko
      przychodzą do pracy
      • Gość: literka_m Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: 217.6.80.* 25.03.06, 08:43
        > przez cztery lata na
        > korepetycje wydaliśmy około 10000 zł. dziecko dostało się na medycynę za
        > pierwszym podejściem. ja jestem zadowolony.

nie rozumiem, zadowolony ? chcesz dla swojego dzieciaka takiej przyszlosci:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=38268198&a=38268198
        wyjasnij mi prosze, co kieruje Twoim dzieckiem, lub Toba ? nadzieja na
        poprawe ? myslisz, ze Twojemu dziecku sie uda ? wyjazd za granice ? czy tez
        bedzie brac lapowki jak znakomita czesc naszej sluzby zdrowia ? gdzie tu
        logika ?

literka_m

gratuluje dzieciaka

• Gość: absolwent XII Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 09:58
          Ależ nikt nie zniechęca do opisywania faktów, do rzetelnego oceniania
          nauczycieli, wręcz do publicznego piętnowania w skrajnych przypadkach.

Natomiast ja byłbym stanowczo przeciwny np. losowaniu, do którego liceum będę
          uczęszczał. Większość młodzieży wybierających licea z pierwszej dziesiątki, to
          młodzież zdolna i ambitna. Wybierając liceum kieruje się również informacją,
          które przedmioty stoją na wysokim poziomie, ale też chce się uczyć w grupie
          ludzi o podobnych możliwościach i aspiracjach.

Jeżeli ktoś sobie wyobraża, że wypisując negatywne opinie o np.I LO spowoduje
          podniesienia poziomu w swoim ulubionym liceum to jest w błędzie. Podobne rzeczy
          można napisać o każdej szkole: gdyby przyszli do niej mniej uzdolnieni
          uczniowie, to wyniki końcowe byłyby gorsze. To jest prawda w odniesieniu do
          każdej podobnej sytuacji, tylko co z tego wynika? Nic. Nadal najlepszych
          ciągnie do najlepszego liceum, inne licea muszą ich czymś przeciągnąć na swoją
          stronę, np. faktycznymi wynikami matur lub wyjątkowo uzdolnionymi nauczycielami.
          • Gość: literka_m Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: 217.6.80.* 25.03.06, 10:21
            > można napisać o każdej szkole: gdyby przyszli do niej mniej uzdolnieni
            > uczniowie, to wyniki końcowe byłyby gorsze. To jest prawda w odniesieniu do
            > każdej podobnej sytuacji, tylko co z tego wynika?

ano to z tego wynika, ze jak komus zalezy, to wszedzie do sukcesow dojdzie.
            10000 zl zainwestowanych w dzieciaka w 1LO (korepetycje) do podobny efekt jak
            10000 zl zainwestowany w dzieciaka chodzacego do liceum xyz (pod warunkiem, ze
            dzieciaki sa podobne). szkola ma niewiele do gadania

przyklad z innej beczki: konczylem technikum. nie mielismy olimpijczykow. ale
            to wlasnie ja i moi koledzy dawali korepetycje z fizyki uczniom pewnego znanego
            i renomowanego liceum (o co mi tam, chodzi o XXVI LO) ktorego pani od fizyki
            (nijaka mgr K.) dzielila lekcje na dwie czesci, na pierwszej odpytywala a na
            drugiej zadawala prace domowa. I co z tego, ze 70% klasy mialo nasr... w
            spodniach, wazne, ze jakis olimpijczyk sie zawsze znalazl.
        • Gość: x Re: do literki m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 18:09
          Dokładnie tak samo jest w innych dobrych liceach. Rodzice, którym zależy aby
          ich dzieci dostały się na dobre studia, wydają krociowe sumy na korepetycje,
          poziom wiedzy rośnie, a nauczyciele przypisują wyniki sobie.
      • e.v.q.a Re: Wybraliśmy najlepsze licea 25.03.06, 16:36
        ta 'pani' nadal tam uczy... biologii oczywiscie. kazdy zorientowany wie o kogo
        chodzi. ale nie wszyscy nauczyciele sa tacy. sa nauczyciele, ktorym naprawde sie
        chce i chemia jest tu na pierwszym miejscu :)
        a tak jak wszedzie zdarzaja sie rozne dziwne przypadki, rowniez gdy chodzi o
        nauczycieli
    • Gość: krzyhoo_dr_UW a czemu preferujecie uczelnie państwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 14:09
      w tym swoim kryterium "odsetek absolwentów studiujących dziennie w uczelniach
      państwowych"? poziom wiekszości wydziałó UŁ czy PŁ jest równie "wysoki" jak
      rodzimych uczelni prywatnych
    • Gość: kuku Jestem absolwenem I LO IP: *.toya.net.pl 25.03.06, 23:15
      I powiem wam, że najlepsze w mojej klasie było to, że była extra atmosfera!
      Jakoś, mimo tej "atmosfery" wszyscy (bez wyjątków!) skończyliśmy studia i lepiej
      lub gorzej dajemy sobie radę. A najlepsze jest to,że gdy mam problem i trafię na
      gościa z "Kopra", to dla niego jestem kimś wyjątkowym! Nawet nieznany mi bliżej
      absolwent, (lekarz, adwokat, robotnik, rolnik,urzednik itp.)ZAWSZE pomoże mi w
      trudnej sytuacji. Bo co? Bo ja jestem z Kopra. I już!!
      I mam nadzieję że już tak będzie zawsze, nawet gdy rankingi pokażą, że ktoś inny
      jest lepszy. Bo Koper to Koper !
      • vilijonkka Re: Jestem absolwenem I LO 26.03.06, 17:03
        to w tej szkole było dla mnie najbardziej żenujące - "extra, bo koper to koper".
        bezkrytyczne uwielbienie dla placówki, co by się nie działo. to szkoła tylko dla
        tych, którzy taki układ akceptują.
        • e.v.q.a Re: Jestem absolwenem I LO 27.03.06, 07:35
          uklad? chyba masz nienajlepsze wspomnienia z tej szkoly. chodzi tylko i
          wylacznie o to, ze ludzie z Jedynki zawsze trzymaja sie razem i nie tylko w
          sensie spotkan po latach. rzeczywiscie jest tak jak napisal Absolwent, ze gdy
          spotykasz kogos z Kopra, ktorego nigdy nie znalas/es bo moglby byc nawet Twoim
          rodzicem lub starszym rodzenstwem to ZAWSZE jest to mile spotkanie, rozmowa i o
          zadna pomoc nie musisz prosic bo wychodzi to spontanicznie.
          czy to takie zle? czy to zle, ze ludzie z tego liceum czuja jakas wewnetrzna
          solidarnosc nawet dlugo po opuszczeniu murow tej szkoly? wydaje mi sie, ze to
          wlasnie jest ta atmosfera, o ktorej pamieta WIEKSZOSC ludzi konczacych Kopra i
          miedzy innymi dlatego jest warto chodzic do tej szkoly, mimo ze zawsze znajda
          sie ludzie, ktorym cos nie odpowiada.

I LO rulez! :)
          • Gość: absolwentka Re: Jestem absolwenem I LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 13:44
            ja tez bardzo cieplymi uczuciami darzę jedynkę jako jej absolwentka, i do dzis
            nie rozumiem skad sie bierze taka antypatia do tej szkoly!! Uwazam,ze nie
            moglam podjac lepszego wyboru i polecam kazdemu tegorocznemu absolwentowi
            gimnazjow.. I dementuje, jakoby byla to szkola tylko dla olimpijczykow;-))
            • Gość: absolwent Re: Jestem absolwenem I LO IP: 143.225.233.* 21.04.06, 13:51
              Ja olimpijczykiem na wejsciu jako nieliczny z mojej kochanej klasy nie bylem i
              nie dalo sie odczuc ze ktos z tego powodu traktuje mnie gorzej a i gorszy sie
              nie czulem,ILO to atmosfera niepowtarzalana i mimo iz na wszelkich apelach
              wszyscy sie zachwycaja statystykami to najwazniejsi sa tam ludzie, pozdrawiam
              niezapomniany matfiz Pani Ewy ;)
    • Gość: ex-trójkowicz Re: III LO najlepsze liceum w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 15:41
      i tak wszyscy o tym wiedzą, po co jakieś rankingi
    • Gość: Ludvik gó.. prawda LO III w zg jest the best :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 15:45
      :))
    • Gość: wolt-r Błąd na stronie internetowej! IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.03.06, 20:09
      Wskutek błędu niemożliwe było wysłanie opinii na tem at tych liceów, których
      numery rzymskie zawierały dużo znaków, np. XXXIII LO, XXXVII LO...
      Nikt nie był w stanie wysłać opinii na ich temat. Bo serwer nie przepuszczał.
      Tym sposobem na temat I LO powstało ponad sto opinii, zaś na temat np. XXXIII
      LO powstało zero opinii.
      Przez cały czas istnienia strony błędu nie usunięto pomimo, że błąd był
      zgłaszany.
    • Gość: mag Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 00:30
      Faktycznie, kryteria są dyskusyjne: olimpijczycy, czynnik numer jeden.
      A to nie jest tak, że I LO jest naprawdę dobre. Może kiedyś było? Ale teraz?!
      Ktokolwiek coś chce osiągnąć wydaje krocie na korepetycje, a niektórzy
      nauczyciele ( np."sławetna" prof. od biologii) to czyste nieporozumienie. I nic
      nie można zrobić w tym kierunku!!! Baba jest nietykalna!!! Przez tyle lat nie
      wywiązywać się ze swoich podstawowych obowiązków i wciąż być pracownikiem
      najlepszego liceum?!?!?! To znaczy, że nie tylko z nią jest coś nie tak, ale z
      całą szkołą!
      • Gość: xyz Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.lodz.mm.pl 28.03.06, 11:10
        w kazdej szkole znajdzie sie ktos taki, wiec to nie jest argument.
        a I LO bylo, jest i bedzie najlepsze :)
        • Gość: literka_m Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: 217.6.80.* 28.03.06, 11:43
          > w kazdej szkole znajdzie sie ktos taki, wiec to nie jest argument.
          > a I LO bylo, jest i bedzie najlepsze :)

:) alez oczywiscie. dla mnie odpada w przedbiegach za sale gimnastyczna o
          polozeniu samej szkoly nie wspominajac
          • Gość: xyz Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.lodz.mm.pl 28.03.06, 13:54
            chyba dawno nie bylas/es w I LO... jestem absolwentka, ale czasem tam bywam.
            sala gimnastyczna jest odnowiona, w tym roku boisko ma zostac pokryte sztuczna
            trwa czy czyms w tym stylu - w skrocie, ma to byc najnowoczesniejsze boisko
            szkolne w Lodzi, wiec chyba nie jest tak zle.

po drugie akurat polozenie tej szkoly jest PLUSEM. lezy w centrum tak, ze z
            kazdej czescie Lodzi jest bardzo dobry dojazd, jak nie autobusami to tramwajami.
            a to, ze lezy przy ruchliwej ulicy... no coz, zyjemy w miescie a nie na wsi.
            poza tym, po wymianie okien nie jest tak zle jak bylo wczesniej.

ale ponarzekac zawsze mozna :)
            • literka_m Re: Wybraliśmy najlepsze licea 28.03.06, 16:48
              > chyba dawno nie bylas/es w I LO... jestem absolwentka

nigdy nie bylem o wielkosci sali gimnastycznej slyszalem od mojego kolegi,
              absolwenta

> boisko ma zostac pokryte sztuczna
              > trwa

boisko jest raptem troche wieksze od stolu pingpongowego, nie rozsmieszaj mnie

> ze z
              > kazdej czescie Lodzi jest bardzo dobry dojazd

czyli wszystkim tak samo dobrze, albo tak samo zle.

> a to, ze lezy przy ruchliwej ulicy... no coz, zyjemy w miescie a nie na wsi.

takie XXVI czy XVIII LO tez leza w miescie a otoczenie o niebo lepsze, na
              problemy z dojazdem tez nikt nie powinien narzekac
              • e.v.q.a Re: Wybraliśmy najlepsze licea 29.03.06, 15:39
                hmm no to skoro tylko slyszales, to powiedzmy, ze jestem w stanie zrozumiec
                Twoje wypowiedzi ;)

to jakies duze stoly pingpongowe teraz robia ;) Ty tez nie przesadzaj, fakt, ze
                boisko nie jest ogromne, ani wymiarowe ale czego oczekiwac od stuletniej (!!!)
                szkoly w centrum miasta?

'czyli wszystkim tak samo dobrze, albo tak samo zle.' --> :) bez komentarza, do
                drugiej czesci tego zdania :)

a propos XXVI czy XVIII LO - jesli chodzi o dojazdy to te licea odpadaja w
                przedbiegach, jesli nie wiesz czemu to spojrz na plan miasta ;)
                po drugie zobacz kiedy powstaly i bedziesz mial odpowiedz dlaczego leza w takich
                a nie innych miejscach, przyznaje - bardziej przyjaznych, ale chyba tylko ze
                wzgledu na halas itp
                • Gość: alta22 Brawa dla Kopra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 23:23
                  Mówcie sobie co chcecie. Koper był, jest i będzie najlepszy.
                  Brawa dla Kopra i jego belfrów.
                  Absolwentka
    • Gość: slonko Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:31
      To prawda bierzecie pod uwage tylko wyniki, a nie rozkład zajec, jak
      przebiegaja lekcje, jaki jest stosunek nauczycielki do uczniow i odwrotnie to
      bezsensowne.
    • Gość: Sławek G. Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.net-partner.pl 12.04.06, 13:12
      He he biorąc pod uwagę poziom Uniwersytetu na kierunku Finasnse i Bankowość i
      dużo wyższy poziom pod tym względem szkół prywatnych to kryterium "odsetek
      studijących na państwowych uczelniach" jest żenujący i śmieszny, ponieważ Ci,
      którzy chcą na prawdę poznać finanse w szkole poza zdobyciem papierka i są
      zorientowani już teraz wybiorą dobrą prywatną uczlnie (np. WSFI czy też SWSPIZ)
      a nie pójdą na mierny Uniwersytet. (chyba Politechnika nie stoi na tak marnym
      poziomie?)
      • Gość: absolwent XII WOW kompetentny Sławek G. !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:10
        i gołosłowny :((( Etacik w SWSPIZ? Czy w WSFI? A może wylali nieudacznika z UŁ?
        • Gość: Paweł Re: WOW kompetentny Sławek G. !!! IP: *.net-partner.pl 13.04.06, 12:54
          Zaskocze Cię. Obecnie uczę się na UŁ. Na sczęście tylko dwa lata. Jak bym
          skończył cały Uniwersytet byłbym pewnie nieudacznikiem z poziomem wiedzy na
          temat finansów bliski zeru!
          Jesteś pewnie studentem Uniwersytetu i stąd bulwersacja "jak to ja musiałem
          zdać egzamin na państwową uczelnie i okazuje się, że ta uczelnia wlecze się w
          ogonie szkół wyższych i jest po prostu słaba. Jedzie tylko i wyłącznie na
          przeszłości i magii nazwy- bo to Uniwesytet. Niestety nie zmienia tyo faktu, że
          stacza się po równi pochyłej jesli chodzi o poziom. Na Twoim miejscu też bym
          się wkurzył.
          A co do kompetencji, bądź ich braku- ja mam przegląd poznałem i prywatną i
          państwową uczelnie. I na tej podstawie wygłaszam swoje sądy. A Ty na jakie
          podstrawie twierdzisz, że to co piszę jest nieprawdą???
          • Gość: Sławek G. Post pod autorem Paweł= Sławek G. IP: *.net-partner.pl 13.04.06, 12:56
    • Gość: ziutka Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:32
      cały ten ranking ,z całym szacunkiem dla Tworcow, jest troszke niepotrzebny...
      i tak nie oddaje rzeczywistej sytuacji stanu łódzkich szkoł. o tym czy to jest
      najlepsze liceum wcale nie decyduje ilosc olimpijczykow.. sama jestem
      absolwentka łódzkiego lo, ktore owszem znajduje sie w rankingu, aczkolwiek nie
      jest uwazane za 'najlepsze'. jednak wg mnie jestem szczesciara,ze trafiłam do
      niego,a nie do tego 'najlepszego'...
      poziom nauki przedmiotow w 'moim' liceum jest o wiele wyzszy niz w koperniku,
      nauczyciele poswiecaja uwage kazdemu uczniowi, a nie tylko 'wybrancom losu'
      (olimpijczykom)
      niestety, gimnazjalisci maja mydlone oczy takimi rankingami, a pozniej tylko
      pozostaje zal do samego siebie i pytanie 'co ja robie w tej szkole'
      no coz...
      pozdrawiam i zycze trafnych wyborow.
      • e.v.q.a Re: Wybraliśmy najlepsze licea 14.04.06, 19:02
        skoro uwazasz ze Twoje lo jest lepsze od Kopernika to smialo podaj numer - wtedy
        moze kogos przekonasz, a tak to sa raczej puste slowa rzucane na wiatr byle cos
        napisac.

o rankingach moznaby duzo mowic, ale dla I LO nie jest potrzebny zaden ranking,
        bo kazdy wie, ze jest najlepsze :) i bynajmniej nie tylko z powodu ilosci
        olimpijczykow. takich osob w klasach jest gora po kilka, a reszta to normalni (w
        Twoim rozumieniu) uczniowie, ktorymi nauczyciele przejmuja sie tak samo. trudno
        w to uwierzyc?
      • Gość: d Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: 143.225.233.* 21.04.06, 14:01
        a z jakiego zrodla masz informacje ze nauczyciele tylko olimpijczykom
        poswiecaja czas? Ja chodzilem do jedynki i troche inaczej to widze, wydaje mi
        sie ze w kazdej szkole moze sie znalezc taki nauczyciel co tylko olimpijczykom
        poswieca czas, ale wydaje mi sie rowniez ze wielu nauczycieli z jedynki wymaga
        teraz od Ciebie przeprosin i pisze tak dlatego ze nie bawilem sie w zadne
        olimpiady i wiem jak to jest a przynajmniej bylo 4 lata temu
      • Gość: d Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: 143.225.233.* 21.04.06, 14:01
        a z jakiego zrodla masz informacje ze nauczyciele tylko olimpijczykom
        poswiecaja czas? Ja chodzilem do jedynki i troche inaczej to widze, wydaje mi
        sie ze w kazdej szkole moze sie znalezc taki nauczyciel co tylko olimpijczykom
        poswieca czas, ale wydaje mi sie rowniez ze wielu nauczycieli z jedynki wymaga
        teraz od Ciebie przeprosin i pisze tak dlatego ze nie bawilem sie w zadne
        olimpiady i wiem jak to jest a przynajmniej bylo 4 lata temu
    • Gość: aboslwentka XXXI Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.toya.net.pl 15.04.06, 18:08
      Niestety stale to samo :( Szkoła niby w czołówce, dzieciaki biją się żeby się
      tam znaleźć, a nie wiedzą, że idą pod nóż. Dokładnie pod bardzo tępy nóż
      niedokształconych i prymitywnych nauczycieli. Może nie powinnam uogólniać, bo
      naprawdę cenię kilku tam uczących, ale jest ich dokładnie 5!! Reszta to
      cwaniaki żerujące na pracowitości uczniów, którzy SAMI przygotowują się do
      olimpiad i konkursów. W mojej klasie były dwie osoby, które zajęły pierwsze
      miejsca na olimpiadach ogólnopolskich bez najmniejszej pomocy ze strony
      nauczycieli!! Naprawdę dobrze się zastanówcie jeśli chcecie tam zdawać.
      Pozdrawiam
      • mapi7 Re: Wybraliśmy najlepsze licea 01.04.07, 20:47
        Szkołę albo się lubi albo nie- z jakichś sobie wiadomych powodów!
        Wybieranie szkoły ze względu na ogłoszony wynik matur i ilość olimpijczyków, z
        powodów opisanych przeze mnie w otwarciu tego forum jest lekkomyślne. Można się
        srodze później rozczarować Najlepiej pytać o to "społeczeństwo" czyli znajomych
        i znajomych znajomych.
      • Gość: anitka Re: Wybraliśmy najlepsze licea IP: *.toya.net.pl 02.04.07, 07:41
        Kurcze, zaluje ze nie chodze do XXXI. Ogladalam wyniki z matur i podobno
        wszyscy sie na studia dostaja i nauczyciele im w tym wcale nie pomagaja, ani
        nie przeszkadzaja, ludzie tam osiagaja to sami??? No patrz, a w mojej szkole
        nauczyciele pomagaja wszystkim, ludzie daja z siebie wszystko a wyniki z matur
        sa kiepsciutkie. A olimpijczykow tez jakos nie ma choc nauczyciele fajni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka