Dodaj do ulubionych

''Nowe'' autobusy w MPK

29.03.06, 22:30
Przesadzili :/
Zakupiono 2 autobusy z demobilu Bundeswehry...są to 2 mercedesy. A wiecie co
jest najlepsze? Ze identyczne busy zakupil niedawno sieradzki PKS - czyli NIE
są to typowe autobusy miejskie :/ W Nad Wartą jest ich zdjecie...
Brak slow...czy naprawde nie dalo sie zakupic czegos normalnego jak wszystkie
miasta ktore kupuja uzywance? Piotrkow Tryb. np zakupil calkiem dobre,
niskopodlogowe Many...i tam jakos mozna ( nie roznia sie ceną od tych
sieradzkich meroli )
Obserwuj wątek
    • ebusia_fam_fatal Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:32
      a co Ty sieradz do piotrkowa i w ogole do czegokolwiek porownujesz? pamietaj, ze
      mieszkancy to jedynie wrzod na dupie u wladz.. a porownywac nie ma co, bo wazne
      jest, by kielbasa wyborcza byla swieza. kupili nowe autobusy? to siedx cicho, bo
      glosu nie masz.
      a w ogole to wex sie zrewitalizuj ;)
      • jasiek53 Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:37
        dzizas, ebusia jak Ty niespojnie piszesz.
        odczep sie juz od mpk i nie przeginaj
        bo pretensje mozesz miec do siebie i
        uzytkownikow :-)))
        • ebusia_fam_fatal Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:43
          plagiat!!!
          pozwe Cie do sądu sesese
          • jasiek53 Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:45
            też cię lubię :)
      • farbenheit Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:50
        Znaczy sie ze mam se kupic biovital czy co? :P
        A tak swoja drogą - zobaczycie jak te cacka wyjadą na ulice...bedzie zle...:/
        • jasiek53 Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:53
          do ebusi to było
          • jasiek53 Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:54
            a ona sobie poszła i jej już niema?
        • ebusia_fam_fatal Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:53
          zapytaj krakowiak - ona wie najlepiej co miala na mysli uzywajac tego
          sformulowania ;)
          • jasiek53 Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 29.03.06, 22:55
            a jednak jest
            a pani krakowiak cóż .... nie jedno się o uszy obiło hehe
    • farbenheit Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 03.04.06, 16:17
      Oto przyklad jak w Piotrkowie sobie z tym poradzili -
      www.mzk.piotrkow.pl/index.php?option=com_akogallery&Itemid=39&func=viewcategory&catid=75
      Tak w Tomaszowie Maz. - komunikacja.mojpiotrkow.pl/tm18.html
      Tak w Radomsku - komunikacja.mojpiotrkow.pl/ra13.html
      Niedlugo zobaczycie jak w Sieradzu zmarnowano tudzież zle wykorzystano prawie
      400 tys zlotych
      • farbenheit Normalnie sam bym to lepiej zrobil 09.04.06, 17:31
        Znalazlem na stronach producentow ( www.evobus.pl ) kilka autobusow uzywanych. A
        wygladajacych identycznie jak te z Piotrkowa i cenowo ksztaltujacych sie w
        granicach 50.000 - 100.000 PLN - czyli kwota prawie 400 tys. ( 368 tys jak
        dobrze pamietam ) spokojnie wystarczylaby na zakup ok 4 sztuk. Czterech sztuk
        niskopodlogowych, przystosowanych do przewozu osob niepelnosprawnych autobusow w
        dobrym stanie technicznym - jedyne co trzeba przy nich zrobic to przemalowac,
        zamontowac kasowniki i tachografy ( czy tam inne urzadzenia rejestrujace prace
        ), nadac numery taborowe ( wszystkie te rzeczy nalezy uczynic rowniez z tymi
        Mercedesami ktore juz niestety kupiono ) + dodatkowo przeprogramowac
        wyswietlacze kierunkowe ( czyli pierdola - takich autobusow sa setki w tym kraju
        a przeprogramowaniem wyswietlaczy zajmuje sie ta sama firma ktorej kasowniki
        zamontowane sa w niektorych sieradzkich autobusach ).
        Wiec ja teraz pytam - kto jest odpowiedzialny za ten durny zakup?
    • esie Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 25.04.06, 07:52
      > Brak slow...czy naprawde nie dalo sie zakupic czegos normalnego jak wszystkie
      > miasta ktore kupuja uzywance? Piotrkow Tryb. np zakupil calkiem dobre,
      > niskopodlogowe Many...i tam jakos mozna ( nie roznia sie ceną od tych
      > sieradzkich meroli )

Ciekaw jestem czy te autobusy są w lepszym stanie niż te w Gdańsku:

miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,3304212.html
    • farbenheit Pierwszy juz jezdzi... 13.05.06, 17:27
      Widzialem juz pierwsze ''cudo''. Wczoraj poznym popoludniem jezdzilo na linii
      nr 7. Pomalowane straszliwie - kolor szary i bialy.
      • szaramysza9 Re: Pierwszy juz jezdzi... 14.05.06, 06:02
        Przypadkowo jechałam w nim;) Nawet wygodne, niepowiem, ale GIGANTYCZNE
        OPÓŹNIENIE, ponad 5 minut, miał:(((
    • wpm1 Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 14.05.06, 10:55
      farbenheit napisał:

> Przesadzili :/
      > Zakupiono 2 autobusy z demobilu Bundeswehry...są to 2 mercedesy. A wiecie co
      > jest najlepsze? Ze identyczne busy zakupil niedawno sieradzki PKS - czyli NIE
      > są to typowe autobusy miejskie :/ W Nad Wartą jest ich zdjecie...
      > Brak slow...czy naprawde nie dalo sie zakupic czegos normalnego jak wszystkie
      > miasta ktore kupuja uzywance? Piotrkow Tryb. np zakupil calkiem dobre,
      > niskopodlogowe Many...i tam jakos mozna ( nie roznia sie ceną od tych
      > sieradzkich meroli )

W Łasku też kupili podobne autobusy z Niemiec. A czy jest w ogóle coś w Sieradzu co ci się podoba?

• ebusia_fam_fatal Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 14.05.06, 11:07
        > A czy jest w ogóle coś w Sieradzu co ci się podoba?

odpowiem CI za niego i to po niemiecku (wedlug zalecen Nieomylnego)
        Ja
        :D:D
        • xeofreestyle Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 16.05.06, 20:16
          ostatnio jechal na melanz tym jednym z "nowych":) hm nie sa takie złe:)wygodne
          sa moze duzo miejsca nie ma ale nie jest zle:)
          • sieradzak Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 16.05.06, 20:33
            xeofreestyle napisał:

> ostatnio jechal na melanz tym jednym z "nowych":)

> hm nie sa takie złe:)
            A może mogły być lepsze ? ;) Tu chyba leży problem ;) I to jak widzę mentalny w
            Sieradzu ;) Plac Bezradnych w sumie też nie jest zły, Tytanik też, w zasadzie
            budynek starostwa też nie jest taki zły, władze też nie są takie złe ... ;)

Mam tylko pytanie, czy Sieradz stać na takie "niezłe" rzeczy ? ;)
            Może warto myśleć w kategoriach "ludzi biednych nie stać na kupowanie rzeczy
            tanich" ? Podobnie jak Sieradza nie stać na prowizorki i tymczasowe rozwiązania ?

> wygodne sa moze duzo miejsca nie ma ale nie jest zle:)

i jak wyżej ;) niby wygodne, ale dużo miejsca nie ma ;) No to jak z tą wygodą w
            ciasnym pomieszczeniu ;) Wiesz kawalerka też dla 4 osób może być wygodna ;)
            • paenka Nastepna kolejka 06.07.06, 09:06
              I bedie kolejnych 5 "nowych" autobusow za 600 tys
              • farbenheit Re: Nastepna kolejka 06.07.06, 09:50
                Pytanie czy takich samych...
                • ebusia_fam_fatal Re: Nastepna kolejka 06.07.06, 10:41
                  mogliby walnac na tych autobusach jakis znaczek symbolizujacy sieradz, herb czy
                  costam :)
                  bo tak to te autobusy takie ... szare sa :/
              • farbenheit Re: Nastepna kolejka 14.07.06, 23:18
                Sumarycznie, za 600 tys da sie kupic bez problemu 5, uzywanych bo uzywanych, ale
                jednak w dobrym stanie, niskopodlogowych ( do tej pory Sieradz nie ma ani
                jednego ) autobusow i jeszcze zostanie cos na np. malowanie, kasowniki,
                przeprogramowanie wyswietlaczy itp.
                Ale niestety jest to tylko rozwazanie czysto teoretyczne bo za 378 tys tez sie
                dalo kupic 4 w/w autobusy a jednak tego nie zrobiono...
              • farbenheit Re: Nastepna kolejka 08.08.06, 18:27
                Na dowod tego, ze sie dało i da nadal kupic cos stanowczo lepszego niz to co
                zakupiono do tej pory:
                http://www.bushandel.pl/?page=list_offer&so[t]=6&so[mr][6]=0&so[ml][6]=&so[st][6]=4&so[s_1]=&so[wrs_1]=&so[s_2]=&so[wrs_2]=&cur[6]=PLN&so[p_1][6]=&so[wrp_1][6]=&so[p_2][6]=100000&so[wrp_2][6]=&so[pe_1][6]=&so[wrpe_1][6]=&so[pe_2][6]=&so[wrpe_2][6]=&so[pu_1][6]=&so[wrpu_1][6]=&so[pu_2][6]=&so[wrpu_2][6]=&so[y_1][6]=1990&so[y_2][6]=&so[gt][6]=0&so[ctr][6]=&so[prv][6][d]=&so[prv][6][pl]=&so[on]=&ob=price&od=asc&lng=pl&pn=3&more=15023
                http://www.bushandel.pl/?page=list_offer&so[t]=6&so[mr][6]=0&so[ml][6]=&so[st][6]=4&so[s_1]=&so[wrs_1]=&so[s_2]=&so[wrs_2]=&cur[6]=PLN&so[p_1][6]=&so[wrp_1][6]=&so[p_2][6]=100000&so[wrp_2][6]=&so[pe_1][6]=&so[wrpe_1][6]=&so[pe_2][6]=&so[wrpe_2][6]=&so[pu_1][6]=&so[wrpu_1][6]=&so[pu_2][6]=&so[wrpu_2][6]=&so[y_1][6]=1990&so[y_2][6]=&so[gt][6]=0&so[ctr][6]=&so[prv][6][d]=&so[prv][6][pl]=&so[on]=&ob=price&od=asc&lng=pl&pn=3&more=15927
                http://www.bushandel.pl/?page=list_offer&so[t]=6&so[mr][6]=0&so[ml][6]=&so[st][6]=4&so[s_1]=&so[wrs_1]=&so[s_2]=&so[wrs_2]=&cur[6]=PLN&so[p_1][6]=&so[wrp_1][6]=&so[p_2][6]=100000&so[wrp_2][6]=&so[pe_1][6]=&so[wrpe_1][6]=&so[pe_2][6]=&so[wrpe_2][6]=&so[pu_1][6]=&so[wrpu_1][6]=&so[pu_2][6]=&so[wrpu_2][6]=&so[y_1][6]=1990&so[y_2][6]=&so[gt][6]=0&so[ctr][6]=&so[prv][6][d]=&so[prv][6][pl]=&so[on]=&ob=price&od=asc&lng=pl&pn=4&more=15432
                http://www.bushandel.pl/?page=list_offer&so[t]=6&so[mr][6]=0&so[ml][6]=&so[st][6]=4&so[s_1]=&so[wrs_1]=&so[s_2]=&so[wrs_2]=&cur[6]=PLN&so[p_1][6]=&so[wrp_1][6]=&so[p_2][6]=100000&so[wrp_2][6]=&so[pe_1][6]=&so[wrpe_1][6]=&so[pe_2][6]=&so[wrpe_2][6]=&so[pu_1][6]=&so[wrpu_1][6]=&so[pu_2][6]=&so[wrpu_2][6]=&so[y_1][6]=1990&so[y_2][6]=&so[gt][6]=0&so[ctr][6]=&so[prv][6][d]=&so[prv][6][pl]=&so[on]=&ob=price&od=asc&lng=pl&pn=4&more=6874
                http://www.bushandel.pl/?page=list_offer&so[t]=6&so[mr][6]=0&so[ml][6]=&so[st][6]=4&so[s_1]=&so[wrs_1]=&so[s_2]=&so[wrs_2]=&cur[6]=PLN&so[p_1][6]=&so[wrp_1][6]=&so[p_2][6]=100000&so[wrp_2][6]=&so[pe_1][6]=&so[wrpe_1][6]=&so[pe_2][6]=&so[wrpe_2][6]=&so[pu_1][6]=&so[wrpu_1][6]=&so[pu_2][6]=&so[wrpu_2][6]=&so[y_1][6]=1990&so[y_2][6]=&so[gt][6]=0&so[ctr][6]=&so[prv][6][d]=&so[prv][6][pl]=&so[on]=&ob=price&od=asc&lng=pl&pn=4&more=14327

To tylko mała częsc tego co mozna znalezc bo szukalem tylko w jednym zródle.
                Kazdy z tych autobusow kosztuje ponizej 70.000 PLN czyli zostaje z puli 600.000
                PLN jeszcze sporo na malowanie, wyswietlacze, kasowniki i inne tego typu rzeczy.
                Nadmieniam, ze kazdy z tych autobusow jest niskopodlogowy, wyposazony w ABS, ASR
                i ogrzewanie postojowe czyli popularne Webasto.
                • farbenheit Re: Nastepna kolejka 08.08.06, 18:29
                  Sorry za linki ale no...takie one poprostu są a chcialem, zeby kazdy mogl na
                  wlasne oczy zobaczyc :)
                  Prosze na mnie nie krzyczec z tego powodu i nie miec mi za zle :)
                  • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 08.08.06, 18:38
                    o matko a o skracaniu linkow slyszales ?

miniurl.pl/
                    • farbenheit Re: Nastepna kolejka 08.08.06, 20:53
                      Kurde...znow jakies muchy sie szwendają...no nie uwolnisz sie od tego
                      paskudztwa...ja nie wiem - czy to pogoda taka czy te owady takie upierdliwe i
                      namolne. Wybic to cholerstwo bo gotowe jakies zarazki znow rozsiewac...

:D:D:D
                      • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 08.08.06, 22:30
                        jaaasne, nie ma to jak byc palantem ktory nie umie skrocic adresu a pozniej sie
                        wsciekac na caly swiat :))
                        • ebusia_fam_fatal Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 11:44
                          kamikaze_pkow1 napisał:

> jaaasne, nie ma to jak byc palantem ktory nie umie skrocic adresu a pozniej sie
                          > wsciekac na caly swiat :))

nie kazdy musi wszystko umiec
                          poza tym, ja nie widze, by farben sie wsciekal :)
                          • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 12:36
                            > nie kazdy musi wszystko umiec
                            > poza tym, ja nie widze, by farben sie wsciekal :)

co nie zmienia faktu ze zlosliwie zareagowal na zyczliwa w gruncie rzeczy
                            sugestie iz nawet najdluzszy adres mozna skrocic w prosty sposob, wyjasniony we
                            wskazanym linku :)
                            • ebusia_fam_fatal Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 13:19
                              kamikaze_pkow1 napisał:

> > nie kazdy musi wszystko umiec
                              > > poza tym, ja nie widze, by farben sie wsciekal :)
                              >
                              > co nie zmienia faktu ze zlosliwie zareagowal na zyczliwa w gruncie rzeczy
                              > sugestie iz nawet najdluzszy adres mozna skrocic w prosty sposob, wyjasniony we
                              > wskazanym linku :)

znajac Ciebie, to tej sugestii daleko bylo do zyczliwosci

poza tym co zlego jest w dlugich linkach?
                              ja osobiscie wole oryginalny linek [;)] boooo wiem z jakiej strony sie wzial i w
                              jakim dziale np szukac innych informacji :)
                              • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 15:11
                                > znajac Ciebie, to tej sugestii daleko bylo do zyczliwosci

Patrz jak to pozory myla :) He he w dodatku chcialo by sie powiedziec (napisac)
                                twoj ulubiony tekst (chyba ze teraz masz inny) ze przyganial kociol garnkowi :)

> poza tym co zlego jest w dlugich linkach?
                                > ja osobiscie wole oryginalny linek [;)] boooo wiem z jakiej strony sie wzial i
                                > w
                                > jakim dziale np szukac innych informacji :)

ano jest ze taki link moze sie zlamac i wtedy sa klopoty zeby otworzyc bo trzeba
                                kopiowac calosc adresu i otwierac. A tak klikasz i ci sie otwiera strona o ktora
                                ci chodzilo (z pelnym adresem wiec sie nie zgubisz). opisy na temat wstawiania
                                linkow mozesz znalezc tutaj:
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1&w=15740694

Ten sam adres inaczej:
                                miniurl.pl/ebusiazebyumiala

Ot i cala filozofia :) No ale dla jednego przemadrzalego sieradzaka umiejetnosc
                                skracania linku jest wiedza tajemna i widac ze woli poobrazac innych niz sie
                                przyznac ze jest w tym temacie zielony :) Wyrazy wspolczucia.
                                • ebusia_fam_fatal Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 15:36
                                  przyganial kociol garnkowi? alez ja sie nie kryje z moja niezyczliwoscia
                                  sugestii :)) a ty owszem :>

ja linki wstawiac umiem, strone, ktora mi podales niejednokrotnie widzialam i
                                  korzystalam z niej, gdy mialam watpliwosci..

> Ot i cala filozofia :) No ale dla jednego przemadrzalego sieradzaka
                                  > umiejetnosc skracania linku jest wiedza tajemna i widac ze woli poobrazac
                                  > innych niz sie przyznac ze jest w tym temacie zielony :) Wyrazy wspolczucia.

znalazl sie nieprzemadrzaly :]
                      • paenka Re: Nastepna kolejka 08.08.06, 23:56
                        Farben bo one jak pszczoly do miodu leca, a wiadomo jak taka słodka osóbka jak
                        ja tutaj bywa to oni po prostu nie mogą wytrzymac i po prostu muuusza.
                        • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 00:01
                          nio fajno, ale nadal nie rozumiem jak sie ma twa slodycz do umiejetnosci (lub
                          raczej jej braku) skracania linkow u coniektorych ? :))
                          • paenka Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 00:35
                            Ma sie nijak poza tym ze was pelno tam gdzie ja jestem :D
                            • szch83 Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 01:23
                              Co my na to poradzimy, że jesteś tak pociągająca?
                              • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 13:01
                                > Co my na to poradzimy, że jesteś tak pociągająca?

hehe szch mow za siebie, ja sobie radze :))
                                • paenka Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 14:46
                                  kamikaze_pkow1 napisał:

> > Co my na to poradzimy, że jesteś tak pociągająca?
                                  >
                                  > hehe szch mow za siebie, ja sobie radze :))

eh nawet nie chce wiedziec jak
                                  • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 15:13
                                    nie no juz nie rob z siebie takiej gwiazdy, to ze jeden szch popadl w obled na
                                    twoim punkcie, nie znaczy ze odrazu wszyscy w Piotrkowie :))
                                    • farbenheit Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 15:43
                                      A tak poza tym - czyzby na forum Piotrkowa nic sie nie dzialo, ze trzeba na
                                      forum Sieradza przychodzic? Az taka beznadzieja w Piotrkowie zeby nie bylo o
                                      czym gadac? hę?
                                      • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 15:52
                                        Mozna to nazwac "bratnia pomoca" jaka wam udzielamy bo widze ze na waszym forum
                                        macie przestoj :) Dzieki, w Piotrkowie wszystko oki :)
                                        • farbenheit Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 18:15
                                          Wiec dziekujemy ale poradzimy sobie doskonale bez was...''Bratnia pomoc''??
                                          Dobrze sie czujesz?
                                          • kamikaze_pkow1 Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 20:30
                                            no nie wiem czy poradzicie bo ze skracaniem linkow przypomne ze ktos jednak mial
                                            problem :)

A dziekuje u mnie wszystko dobrze :))
                                            • ebusia_fam_fatal Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 20:33
                                              kamikaze
                                              skracanie linkow to nie wszystko :)
                        • farbenheit Re: Nastepna kolejka 09.08.06, 12:44
                          Musisz wziazc taką łapke na muchy i poprostu wybic ono plugastwo :)
      • sieradzak Re: ''Nowe'' autobusy w MPK 16.05.06, 20:28
        wpm1 napisał:

> farbenheit napisał:
        >
        > > Przesadzili :/
        > > Zakupiono 2 autobusy z demobilu Bundeswehry...są to 2 mercedesy. A wiecie
        > co
        > > jest najlepsze? Ze identyczne busy zakupil niedawno sieradzki PKS - czyli
        > NIE
        > > są to typowe autobusy miejskie :/ W Nad Wartą jest ich zdjecie...
        > > Brak slow...czy naprawde nie dalo sie zakupic czegos normalnego jak wszys
        > tkie
        > > miasta ktore kupuja uzywance? Piotrkow Tryb. np zakupil calkiem dobre,
        > > niskopodlogowe Many...i tam jakos mozna ( nie roznia sie ceną od tych
        > > sieradzkich meroli )
        >
        > W Łasku też kupili podobne autobusy z Niemiec.

No tak, ale fraben, o ile pamiętam podał konkretne przykłady gdzie kupiono inne
        i dlaczego. Jego argumenty to ogólnie, że tamte są bardziej przystosowane do
        ruchu miejskiego i są niskopodłogowe, a więc przyjazne dla osób starszych i
        niepełnosprawnych. W zasadzie nie wiemy dlaczego w Sieradzu (i jak piszesz w
        Łasku) wybrano właśnie te o których piszemy, a jeśli brak racjonalnych
        uzasadnień, to mogą się rodzić uzasadnione wątpliwości.
        Jeśli dociekania farbena co do ceny tych i tamtych są prawdziwe, to tym większe
        rodzi rozczarowanie.
        Mnie w zasadzie to jakoś nie dotyczy, bo autobusem od lat nie jeździłem, ale nie
        znaczy to, że inni nie mogą wyrazić swoich uwag, wątpliwości czy zastrzeżeń.

Moim skromnym zdaniem czas najwyższy skończyć z milczącym przyzwoleniem na
        wszystko. Jeśli nawet nie można czegoś zmienić, to można o tym głośno powiedzieć
        licząc na rozsądną odpowiedź.

Ktoś powiedział : społeczeństwu nie szkodzi protest, ale milczące przyzwolenie.

> A czy jest w ogóle coś w Sieradz
        > u co ci się podoba?

A czy musi być ? Mnie się wiele rzeczy nie podoba, chyba więcej niż podoba, ale
        nie znaczy to, że nie kocham tego dziwnego miasta.

I może odwrócę pytanie:
        "wpm1 co ci się podoba w Sieradzu" ? (pomiń tylko ciszę i "spokojne" życie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka