Dodaj do ulubionych

pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.04.06, 18:14
Lekarz i pielegniarki strajkują bo chcą wiecej $. Nie dziwie się. Ja też chcę.
Ciekaw jestem czy wzrost pensji podstawowej oznaczać ma ze przestaną
przyjmować wziątki, albo przestaną chałturzyć w przywatnych klinikach ? A
panie pielegniarki bidulki ? zaczną w koncu coś robić ? przez ostatnie kilka
lat kilkoro moich krewnych bylo w szpitalach. panie niskooplacane pielegniarki
zazwyczaj siedzialy z dupą w dyżórce, a pacjenci (starsi) zasikani leżeli
pozostawieni samym sobie. Zmiana pampersów to mega problem, dlatego chyba z
raz dziennie to robily. Nie raz i nie 2 bieglem do dyżórki pełnej pielegniarek
zawiadomić ze jakiś obcy mi czlowiek lezy w zasikanej i zasranej poscieli.
Kompletny brak zainteresowania, eg w weekendy gdy nie ma świecznika
szpitalnego. Mycie, przewijanie, karmienie tym najlepiej zeby zajmowala sie
rodzina chorego. Fantastycznie. Po co zatem są pielegniarki ? Zeby zrobić
zastrzyk i podać leki ? Ze spotkanych przeze mnie pielegniarek wiekszosc
niestety nie spieszyla sie do roboty. I co ? Komu do cholery mamy dawac
podwyżki. Czy wieksza pensja coś zmieni ? Zmotywuje kogokolwiek do pracy ?
Wątpię.
Obserwuj wątek
    • Gość: blurka Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 07.04.06, 18:33
      Chyba nie znasz problemu, który komentujesz - lekarze żądaja także, aby
      finansowano ich kursy szkoleniowe - to chyba dobrze, że chcą się kształcić? I
      chyba niedobrze, że nie mają za co.
      • Gość: cedryk Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.04.06, 18:35
        moja droga, zadanie finansowania kursow to taka zaslona dymna dla osob malo
        rozgarnietych ktore nie orientuja sie ze tak na serio to chodzi o forse. :-)
        chodzi o keszzzzzz i tylko o kesz.
        • radioaktywny Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze 07.04.06, 18:45
          Pewnie ze chodzi o pieniadze. Bezprzecznie personel medyczny zarabia niewiele w
          stosunku do swoich odpowiednikow za granica ale w tej sytuacji jest 3/4
          spoleczenstwa (tego ktore ma prace).
          Wedlug mnie za lecznictwo powinien sie wziac bezwzgledny menager, ktory
          rozgonilby to towarzystwo wzajemnej adoracji, pozamykal placowki sluzace jako
          przechowalnia dla medokow i pielegniarki, a w pozostalych wprowadzil zdrowe
          zasady wymagan i adekwatnej placy.
          Obecny minister Religa takim czlowiekiem nie jest, bo to karierowicz bez
          pomyslow na sprawowanie urzedu. Skonczy sie na wymuszeniu kasy, ktora i tak
          bedzie zmarnotrawiona. Lekarze jak dotad beda w biegu pomiedzy placowkami,
          pielegniarki beda siedziec tylkami na dyzurkach, a same szpitale beda
          przypominac stare, zarobaczywione strupy.
          Post scriptum: Plaga łapowek oczywiscie nie zaniknie poniewaz wraz z nia
          znikneliby lekarza.
          • Gość: cedryczek zgadzam się w pelnej rozciąglosci. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.04.06, 18:53
            Nie rozumiem czemu ministrem sportu musi byc sportowiec, ministrem rolnictrwa
            chlop, ministrem zdrowia lekarz. To jest chore. Ktos moze byc swietnym
            kardiologiem ale niekoniecznie mamagerem. Jakos do tej pory niewiele osob widzi to.
            To nie ma kasy to jedno, ale malo kto zdaje sobie sprawe czemu jej nie ma.
            sluzba zdrowia obsluguje za duzo osob ktore nie wplacaja zadnych skladek i to
            tez dlatego - rolnicy, etc. To nie moze byc tak ze 40 milionow ludzi i tylko 2
            osoby placa skladke na ochrone zdrowia - ja i ty - i z tej skladki leczy sie
            caly narod (przejaskrawiam dla mniej bystrych)

oczywiscie sluzba zdrowia to sitko z ktorego wylatują pieniadze wszedzie gdzie
            popadnie, ale moze pomyslem byloby zorganizowanie czesciowej odplatnosci ?
            w ten sposob ci ktorzy nie placa skladki zdrowotnej by nie byli odcieci od
            ochrony zdrowia ale wiedzieliby ze sa na ogonie kolejki, podczas gdy ci co placą
            byliby szybciej obslugiwani a ci ktorzy placą jeszcze dodatkowo na cito. to
            tylko pomysl i nie jest on oczywiscie zgodny z zasada rownosci, ale skoto
            wszyscy mamy byc rowni w kolejce u lekarza badzmy tez rowni w placeniu za tego
            lekarza. (nie mowie o emerytach ktorzy przez cale zycie placili skladki wiec im
            sie slusznie nalezy o wiele lepsza opieka)
      • Gość: marcin Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.mercurysteam.com / *.inversas.jazztel.es 07.04.06, 18:42
        jak już się dokształcą to przestaną brać łapówki?:D
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3267610.html?skad=rss
        • Gość: cedryczek Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.04.06, 18:44
          mysle ze beda ich uczyc moralnosci etyki etc ;-)
          • kapitan_kloss Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze 07.04.06, 19:09
            Uczciwosc trzeba wyniesc z domu.
            Na kursokonferencji to mozna sobie bić piane, a nie uczyc czegos co wysysa sie z
            mlekiem matki.
            Jak lekarz jest nieuczciwy to jedyna rada czesc z nich zlapac za reke i zamknac,
            a reszta bedzie steroryzowana strachem.
            • Gość: cedryczek Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.04.06, 19:12
              coz za metody - prosto ze stalinowskiego wiezienia! Przypominam ze kloss byl
              agentem radzieckiego wywiadu ... :-P nie no ale oczywiscie uwazam ze masz rację
              Tego sie nie da nauczyc i tyle. A lekarze zeruja na tym ze zdrowie jest
              najwazniejsze dlatego postuluje uwolnienie rynku uslug medycznych.
    • Gość: bubot Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.smrw.lodz.pl 07.04.06, 19:20
      zapomniałeś dodać, że to tez złodziej, bo każdy pijak to złodziej.
      i pedał.
    • Gość: Dred Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 07.04.06, 21:39
      Najpierw poćwicz ortografię ("dyżórki") a potem weźmiesz udział w dyskusji o
      ludziach za którymi możesz teczkę nosić. Wielu chciałoby dobrze zarabiać ale
      uczyć się, to już trudniej miłosierny smarytaninie poryszający się biegiem po
      szpitalnych korytarzach aby "zawiadomić". W moim szpitalu nikogo trzeba uczyć
      pielęgnowania chorych. Jest wzorowe. Kiedy czytam takie opinie, czuję żal i
      złość. Złość na "czarne owce" środowiska lekarskiego i złość na populistów, że
      potrafią widzieć w szpitalach tylko zło. Polskie piekiełko.
      • Gość: sekułła Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.lublin.mm.pl 07.04.06, 21:46
        Przepraszam,że się wtrącam i to aż z Lublina.Ortofrafia - rzecz ważna, ale i
        interpunkcja też wymaga ćwiczeń doktorze ed. Ot, tak na drugą nóżkę.
        • Gość: dred Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 07.04.06, 22:26
          Skoro interpunkcja jest ważna, nie stawiałbym przecinka przed "ale" a po
          przecinku należy utrzymać odstęp jednej litery.Poza tym obyczaj netowy mówi, że
          intepunkcja nie jest tu tak ważna. Natomiast takie "byki" jak "dyżórka", bolą
          jak niewymieniony pampers.
          • Gość: sekułła Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.lublin.mm.pl 08.04.06, 00:36
            doktorze ed - pan wie lepiej, jak co boli, pan się długo uczył, a to czego się
            pan nie douczył, wyjaśnia pan "obyczajem". Czy w pana wzorowym szpitalu stosuje
            się takie same kuglarskie sztuczki?
            Gdyby pan zechciał jeszcze kiedyś wypowiadać się o zasadach pisowni,proszę brać
            pod uwagę, że w tej dziedzinie nie obowiązuje kanon : gdzie dr ed
            postawiłby,lub nie postawiłby przecinka, lecz dość proste zasady interpunkcji,
            dostępne nawet w biblioteczkach szkół podstawowych. Wynika z nich, m.inn., iż
            przed a należy postawić przecinek, z czego pan zrezygnował w swoim poście.
            Ktoś tu opisując skandaliczne "obyczaje" w szpitalach zrobił błąd
            ortograficzny, a pan usiłuje z niego kpić i w typowy dla pana grupy zawodowej
            prymitywny sposób "dowcipkować". Motywem,służącym panu do tych żałosnych
            popisów jest "niewymieniony pampers", jako element w pańskim rozumieniu nader
            komiczny.
            Reasumując, doktorze ed :jest pan nie tylko prymitywnym chamem, lecz również z
            całą pewnością niedouczonym i rozbestwionym konowałem o mentalności,która
            świadczy o tym, że jest pan również niebezpieczny dla swoich pacjentów.
            • Gość: dred Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 08.04.06, 11:52
              Człowieku, jakiś nawiedzony jesteś. Z logiki i wnioskowania też pała.
              • Gość: sekułła Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.lublin.mm.pl 08.04.06, 12:10
                Kura te ipsum - idź ją szcz.. poprowadzić.
            • Gość: cedryczek U la la, zgadzam się :-) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 08.04.06, 22:35
              pisalem szybko i nie zwracalem uwagi na ort.
      • Gość: cedryczek te dred ... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 08.04.06, 22:33
        Moja ocena została wyrobiona w oparciu o doświadczenia z 5 szpitali. 4 w łodzi i
        jednego poza. Jezeli na 5 przypadkow we wszystkich jest tak samo to chyba cos
        jest nie tak. Jezeli w twoim szpitalu jest wszystko okej to cos mi sie wydaje ze
        po prostu widzisz co chcesz widziec i tyle. lekarze i pielegniary to wieksza
        klika niz prawnicy. tu jak nigdzie indziej pasuje ' reka ręke myje' ot co.
    • Gość: Piotr Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.lodz.msk.pl 07.04.06, 22:54
      Może wreszcie czas skończyć z farsą zwaną państwową służbą zdrowia? Jakoś ci
      sami lekarze i pielęgniarki pracując prywatnie potrafią zadbać o pacjenta,
      tylko w państwowych szpitalach i przychodniach syf z gilem..
      • Gość: cedryczek DOBRZE PRAWI!!! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 08.04.06, 22:37
        Skonczy z tym choernym systemem panstwowym ktory ciagnie forse od pracujacych i
        emerytow i pakuje w całą resztę. A personel potrafi byc mily gdy cos dostanie
        albo pracuje na prywatnym bo panstwowa posadke traktuja jak cos co im sie
        slusznie nalezy. jako etat na ktorym nie trzeba sie starac. nie maja bata nad
        tylkiem i dlatego tak sie rozlazi to cale ...
        • magda270519761 Re: DOBRZE PRAWI!!! 09.04.06, 12:19
          Żyje troche na tym świecie i jeszcze nie widziałam lekarza , który jeżdził
          maluchem i mieszkał w wynajętym małym mieszkanku, wszyscy mają swoje chatki i
          niezłe bryki, a co do pielęgniarek to mają wszystko w d., leżałam z dzieckie w
          szpitalu, wszystko je denerwowało, a jeżeli chodzi o zarobki to ogólnie są
          niskie w Polsce.
    • Gość: cedryczek Ja tez nie widzialem .... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.04.06, 16:38
      nie widzialem bidnego lekarza. Poza tym gdy dorabiaja w prywatnych klinikach na
      dzien dobry dostaja ok 55-100, nie wspomne o różnych innych zrodlach przychodow
      ... ;-) kopertowych .;-) pielegniarki maja all gdzies, wiec powiedzcie mi komu
      mamy dawac podwyzki : nierobom czy cwaniakom ?
      • Gość: beny Re: Ja tez nie widzialem .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 14:07
        ale teraz już wiem Ty cedryczek to nie dość że nie znasz problemu to po prostu
        jesteś głupi

a tak wogóle to jak ktoś pracuje to mu się należy godna zapłata
        Ty niestety chyba nie pracujesz albo jesteś niezłym bumelantem
        bo Twoje posty pojawiają się tak często że na nic innego oprucz FORUM
        to czasu chyba już nie masz

pozdro
      • Gość: dred Re: Ja tez nie widzialem .... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 10.04.06, 18:35
        ta, dorabiają za 50-100. Jedzie mi tu czolg? Ile jest takich etatów i ile
        specjalizacji trzeba miec aby dostac taka prace? Jak dlugo trzeba bylo sie
        uczyc? Ile nocy trzeba było nie przespać? Ci ktorzy tyle zarabiaja, pracuja na
        jednym etacie ale ci z poradni i zwykłych szpitali pracuja najczesciej w 3-4
        miejscach i tylko dzieki temu maja auto i mieszkanie.Do czego doszło. Auto u
        lekarza widziane jako zbytek, jako coś czego mieć nie powinien. A mieszkać
        powinien pod mostem. A jeśli już ma auto i mieszkanie, to powinien siedzieć
        cicho. Co za populizm! Ale to teraz będzie modne.
        • hudefak Re: Ja tez nie widzialem .... 11.04.06, 00:24
          Zarobki służby zdrowia w ciągu ostatnich 15-20 a nawet więcej lat drastycznie
          się nie zmieniały (w stosunku do średniej krajowej). Należy rozumieć, że ten
          tumułt chętnych tego zawodu wiedział, na co się pisze.
          I teraz odczuwa rozterki nowych członków Unii: z jednej strony żyję w biednej
          Polsce, ale z drugiej strony zarabiam dużo mniej niż mój odpowiednik z Niemiec!
          No i tak może powiedzieć każdy kolejarz, nauczyciel i nawet poseł.
          Komu tu dołożyć, jak NIE MA Z CZEGO? Pierwszemu, który zaszantażuje strajkiem?
          Nie chciałbym podniecać waśni, ale na ostatnim miejscu byliby posłowie a na
          przedostatnim lekarze.

• Gość: kleeeeeeeee Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: 62.29.138.* 09.04.06, 19:34
      jestem pielegniarka i pracowalam 5 lat na chirurgii.jak nikt moge wiedziec jaka
      potrafi byc ta praca.oczywiscie jezeli jest tak jak u nas na 1 pielegniarke 30
      chorych.Istnieja rowniez oddzialy na ktorych pielegniarki nic nie robia...u
      mnie czasem nie mozna bylo isc do ubikacji nawet przez 12 h...Wiec nie
      opluwajcie jadem wszystkich po rowno.A swoja droga to ciekawa jestem jak przy
      takich opiniach wychodzi ze pielegniarki od wielu lat sa na pierwszym miejscu w
      rankingach zaufania społecznego....
      • Gość: cedryczek Re: pracowite pielegniarki i uczciwi lekarze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.04.06, 21:53
        myslalem ze na pierwszym miejscu jest prezydent kwasniewski ;-) no a tak na
        serio to fakt ze niektore pielegniarki po prostu nie moga sie op[ierdalac, ale
        te ktore siedza na oddzialach i roznosza leki opiekuja sie chorymi a juz w ogole
        tymi przewlekle chorymi to chyba dawno zapomnialy o powolaniu ... i obowiązkach.
        szkoda ze przelozeni nie reagują ...
    • szprota hm 10.04.06, 18:17
      a ja to sobie myślę tak:
      leżałam kiedyś w szpitalu. łódzkim, dodam, przypogowałam sobie na doorsowisku i
      doznałam złamania kości strzałkowej nogi, proszę ja kogo, lewej. zostałam
      przywieziona w nocy, coś koło trzeciej i nie przeprowadzono mi operacji
      natychmiast tylko dlatego, że były to niedobre czasy pijącej alkohol Szproty ;)
      Generalnie ani na lekarzy, ani na pielęgniarki w Sonnenbergu nie dam złego słowa
      powiedzieć - życzliwość, opieka i ten typ szorstkiej serdeczności, który
      najbardziej krzepi chorych i cierpiących. Jedyny koszt, jaki poniosłam w związku
      z pobytem tamże był związany z trzecią dawką szczepienia przeciw żółtaczce,
      niezbędnego, by z wzmiankowanej kości strzałkowej usunięto mi po kilku
      tygodniach drut Kirchnera.
      Opowiadam tę historię nie dlatego, że mi się serwis blox załączył, tylko żeby
      delikatnie zwrócić uwagę, że wśród pielęgniarzy i lekarek (bądź vice versa) jest
      również przynajmniej kilka egzemplarzy całkowicie przystających do wykonywanego
      zawodu. Śmiem przypuszczać, że odsetek tych nieadekwatnych nie jest wyższy niż w
      innych grupach zawodowych, tylko bardziej zauważalny ze względu na społeczne
      oczekiwania, jakie ze sobą niesie czy wręcz archetyp doktora Lubicza i siostry
      Bożenki ;) No i to, co nam nie pasuje, zawsze wyraźniej się widzi.
      Aha, i jeszcze jedno: doczytałam się, że przeciętna pielęgniarka z
      kilkunastoletnim stażem zarabia ca. about tyle, co ja. I wybaczcie mi, moi
      państwo, ale za zmienianie pampersów, użeranie się z naćpanymi nastolatkami i
      ich rodzicami czy też ciągłą gotowość do obcowania z ludzkim cierpieniem należy
      im się o wiele, wiele więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka