hubar 17.12.02, 18:52 Niech się wreszcie ktoś weźmie za tą służbę (pożal się) zdrowia (pożal się drugi raz)!!!!!!!!!!! Niech ukarane zostaną osoby! konkretne osoby!!! A nie instytucje! Nie winni płacą odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kn Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: *.biuro.kom / 10.101.3.* 18.12.02, 11:00 Ale jakie osoby ? Pracuję w szpitalu, więc wiem, że infekcje szpitalne się zdarzają i nie jest to personalną winą. Winne są stare, nieremontowane budynki, brak pieniędzy choćby na malowanie ścian, niedouczone pielęgniarki, bo te co sprytniejsze zamiast harowac za 700 złotych robią kursy fryzjerskie, kosmetyczne, układania bukietów i idą do pracy czystej, przyjemnej i w sensownych godzinach. Standard krajów rozwiniętych to jedna pielęgniarka na jedno stanowisko intensywnego nadzoru, a u nas ? Przecież nikt tej bakterii specjalnie na dziecko nie nasypał. Ona sobie grzecznie mieszka na scianie, na przewodzie elektrycznym inkubatora (inkubator sie myje, ale kabla już nie), na fartuchach (tzw. dla odwiedzających) etc. Ręce personelu to tylko jedna z możliwości. Bardzo współczuję rodzicom zmarłych dzieci, omal nie straciłem własnego z tej samej przyczyny, ale rozwiązanie widzę wyłącznie w prywatnych ubezpieczeniach i sprawnych sądach cywilnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OJCIEC DZIECIOM Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: proxy / *.jmk.lodz.pl 18.12.02, 15:00 JESTEM ZBULWERSOWANY - PONIŻEJ MOJE KOMENTARZE DO LISTU KN Gość portalu: kn napisał(a): > Ale jakie osoby ? Pracuję w szpitalu, więc wiem, że infekcje > szpitalne się zdarzają i nie jest to personalną winą. Winne są > stare, nieremontowane budynki, brak pieniędzy choćby na > malowanie ścian, ...ciach TO BZDURA, TO SĄ TOTALNE GŁUPTY - TO TAK JAKBY POWIEDZIEĆ, ŻE ZA WYPADEK SAMOCHODOWY ODPOWIADA STARY ZDEZELOWANY SAMOCHÓD, A NIE KIEROWCA, KTÓRY GO PROWADZIŁ! > ... ciach... Przecież nikt tej bakterii > specjalnie na dziecko nie nasypał. Ona sobie grzecznie mieszka > na scianie, na przewodzie elektrycznym inkubatora (inkubator > sie myje, ale kabla już nie), na fartuchach (tzw. dla > odwiedzających) etc. ...ciach... OWSZEM NASYPAŁ - JEŻELI SIĘ CZEGOŚ NIE ZROBI (NAZYWA SIĘ TO ZANIECHANIE) TO TEŻ SIĘ JEST WINNYM. PRZYKŁAD: CZŁOWIEKA ZABIŁ PRĄD Z WYSTAJĄCYCH ZE ŚCIANY NIEZAIZOLOWANYCH KABLI - TO NIE WINA TEGO KTO JE TAK ZOSTAWIŁ, BO PRZECIEŻ NIE ZOSTAWIŁ ICH TAM SPECJALNIE ŻEBY ZABIĆ TEGO KONKRETNEGO CZŁOWIEKA. TO PRZECIEŻ BZDURA! > ...ciach... Bardzo współczuję rodzicom zmarłych dzieci, omal > nie straciłem własnego z tej samej przyczyny, ale rozwiązanie > widzę wyłącznie w prywatnych ubezpieczeniach i sprawnych sądach > cywilnych. WSPÓŁCZUCIE NIE WYSTARCZY - CO ZROBIŁEŚ KN JAKO PRACOWNIK SŁUŻBY ZDROWIA ŻEBY TAKIE RZECZY SIĘ NIE ZDARZAŁY? OSOBY ODPOWIEDZIALNE TZN. CO NAJMNIEJ DYREKTOR SZPITALA JACEK SUZIN POWINIEN BYĆ UKARANY ZA ZANIECHANIA PROWADZĄCE DO ŚMIERCI LUDZI (DZIECI). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.12.02, 11:33 to się w głowie nie mieści,jak można wyrzucić próbki po śmierci noworodków,to sprawa dla prokuratora,a swoją drogą,skojarzenia nasuwają się same-kruk krukowi oka nie wykole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: 194.139.172.* 18.12.02, 11:51 To się w głowie nie mieści- po pierwszym zgonie o 1-nym za dużo!!!/ nikt nie pomyślał o zdwojonej ostrożności na oddziale noworodków... nie wyobrazam sobie rozpaczy rodziców tych zmarłych maleństw- sama przeżyłam piekło oczekiwania na uratowanie córeczki - wczesniaka i wiem co to za dramat myśleć o odejściu dziecka... A czy ktos odpowie za ten karygodny czyn?- zaginiecie próbek świadczy przeciez o zacieraniu śladów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
prosector Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków 18.12.02, 12:09 Gdzie i kiedy ta ekshumacja? Sprzet mam juz przygotowany! Nie ma to jak dobry horror... I supertworcze newsy w mediach Odpowiedz Link Zgłoś
trocar Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków 18.12.02, 12:30 i kolejna radosna, optymistyczna, tchnaca spokojem i cieplem nowina z Lodzi poszla w szeroki swiat... What next? Ktos skonsumuje te nieszczesne noworodki na sniadanko? Zgrrroza... Odpowiedz Link Zgłoś
4malinka Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków 18.12.02, 15:07 moze jeszcze jakies ryjalyty szou z sekcji - to by bylo cos czemu tak jest, ze co wiadomosc z miasta Lodzi, to albo bida z nedza z bezrobociem, albo osmiornica, albo skory, albo teraz takie nieszczescie? troche wiecej takich optymistycznych wiesci i fige bedziecie miec a nie np. inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamdan Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.12.02, 13:23 Ludzie, co za prymitywne myślenie!!! Jest afera to "huzia na juzia". OJCIEC DZIECIOM co ty zrobiłeś dla poprawy opieki zdrowotnej. Przecież to jest społeczna służba zdrowia. Społeczna czyli dotyczy nas wszystkich. Ileż to razy przedstawiciele opieki zdrowotnej ostrzegali na łamach różnych publikatorów, że tragiczne niedofinansowanie i niedowład organizacyjny grożą śmiercią pacjentów. Ani pierwszego ani drugiegi nie zrobi się bez pieniędzy. No i nie mylili się. Wychodzi na to, że lekarze wezmą się teraz za mycie inkubatorów, sprzątanie sal itp. Gratuluję pomusłu. A kto będzie leczył? Po tym wszystkim Dyrektorzy szpitali przeznaczą więcej kasy na aseptykę. A kołdra jest krótka. Tak czy owak - odbije się to na pacjentach. Zdrowia życzę :-( Odpowiedz Link Zgłoś
trepanator Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków 19.12.02, 13:37 takie wywlekanie i walkowanie ludzkich tragedii - tu glownie rodzicow tych dzieci jest co najmniej niesmaczne, ale nie ma to jak przypodobywanie sie najnizszym gustom zadnej krwi i flakow gawiedzi moze juz by tak ciszej nad tymi trumnami wielbiciele Freddy Kruegera, cholera smacznego, jak tak wam to pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OJCIEC DZIECIOM Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: proxy / *.jmk.lodz.pl 19.12.02, 16:13 trepanator napisał: Po piersze czy ty wiesz co to jest trepanacja - sam drogi panie jesteś wielbicielem Freddy Kruegera, cholera. > takie wywlekanie i walkowanie ludzkich tragedii - tu glownie rodzicow tych > dzieci jest co najmniej niesmaczne, ale nie ma to jak przypodobywanie sie > najnizszym gustom zadnej krwi i flakow gawiedzi > Mam wrażenie panie trepanatorze, że chce pan zatuszować fakt śmierci co najmniej trzech noworodków w tym szpitalu. Niech pan pomyśli, że to pańskie dzieci będą się w nim rodziły. OJCIEC DZIECIOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OJCIEC DZIECIOM Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: proxy / *.jmk.lodz.pl 19.12.02, 16:07 Gość portalu: gamdan napisał(a): > Ludzie, co za prymitywne myślenie!!! Jest afera to "huzia na juzia". OJCIEC > DZIECIOM co ty zrobiłeś dla poprawy opieki zdrowotnej. ...ciach... Ja uczciwie płacę naszemu państwu wszyskie należne podatki (jeżeli zostaną podniesione to będę płacił wyższe), a ty co zrobiłeś gadman? > Przecież to jest społeczna służba zdrowia. Społeczna czyli dotyczy nas wszystkich. Ileż to razy > przedstawiciele opieki zdrowotnej ostrzegali na łamach różnych publikatorów, że > > tragiczne niedofinansowanie i niedowład organizacyjny grożą śmiercią pacjentów. > > Ani pierwszego ani drugiegi nie zrobi się bez pieniędzy. No i nie mylili się. ...ciach... Drogi gadmanie mylisz pojęcia (pewnie nie uczyłeś się logiki) to co piszesz nie jest nijak związane z moją wypowiedzią. Po prostu musisz zrozumieć, że jak się podejmuje jakiejś funkcji (za którą bieże się pieniądze) to jest się odpowiedzalny za jej poprawne i sumienne wykonywanie. Innymi słowy albo pan dyrektor szpitala jest odpowiedzialny za ogólnie rozumiane wady szpitala albo niech złoży rezygnację. Tłumacząc to "jak chłop krowie na rowie" jak pan Suzin jest dyrektorem szpitala, w którym umierają dzieci to jest za to odpowiedzialny - jeżeli uważa inaczej (albo ty) to nie musiał się podejmować tej funkcji albo trzeba było złożyć rezygnację (jak zabrakło pieniędzy). > Wychodzi na to, że lekarze wezmą się teraz za mycie inkubatorów, sprzątanie sal > itp. Gratuluję pomusłu. ...ciach... Przeczytaj to co napisałem jeszcze raz - ja nic takiego nie proponowałem. Jeżeli tak to zrozumiałeś to "szczere wyrazy współczucia" dla twojego otoczenia. > ...ciach... A kto będzie leczył? ...ciach... Leczyć mają lekaże. > ...ciach... Po tym wszystkim Dyrektorzy > szpitali przeznaczą więcej kasy na aseptykę. A kołdra jest krótka. Tak czy > owak - odbije się to na pacjentach. Zdrowia życzę :-( Dziękuję w imieniu tych którzy zostali kalekami lub zmarli w wyniku braku aseptyki. OJCIEC DZIECIOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamdan Re: OJCZE DZIECIOM IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.12.02, 12:16 1."Uczciwie płacę podatki" to za mało. Przypilnuj aby Twoich pieniedzy nie marnowano. A tak na marginesie: czy jest tu ktoś kto nie płaci uczciwie podatków? 2. Robiłem i robię trochę wiecej dla poprawy opieki zdrowotnej w tym kraju. A ze efektów nie widać, to także z powodu braku zrozumienia takich jak TY. 3. W tym kraju nadal jest tak, że Dyrektor Odpowiedzialny Za Wszystko odpowiada za wszystko w jeden znany sposób - wsiada do "karuzeli" i ląduje na innym odpowiedzialnym stanowisku. Z powodu tej nielogiczności jest jak jest. 4. Twoja złośliwość dotycząca lekarzy jest niepotrzebna, bo Polacy za całe zło w Służbie Zdrowia winią lekarzy( lekarzy a nie lekaży, sprawdź w słowniku ortograficznym):-) 5. "Krótka kołdra" czyli jak więcej pieniędzy pójdzie na aseptykę to zabraknie ich na coś innego. Dlatego wszystkie niedostatki dotyczą zawsze pacjentów. Chyba logiczne? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamdan Re: OJCZE DZIECIOM IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.12.02, 12:19 I proszę nie przekręcaj mojego nicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OJCIEC DZIECIOM Re: OJCZE DZIECIOM IP: proxy / *.jmk.lodz.pl 20.12.02, 15:18 Gość portalu: gamdan napisał(a): > 1."Uczciwie płacę podatki" to za mało. Przypilnuj aby Twoich pieniedzy nie > marnowano. A tak na marginesie: czy jest tu ktoś kto nie płaci uczciwie > podatków? Proszę mi powiedzieć, jak mogę jako zwykły obywatel przypilnować aby nie marnowano pieniędzy na służbę zdrowia? Myślę, że robię wszystko co mogę – głosuję na ludzi, którzy według mnie dobrze będą pilnowali tych pieniędzy (a nie jak napisałeś – „pieniedzy”). > 2. Robiłem i robię trochę wiecej dla poprawy opieki zdrowotnej w tym kraju. A > ze efektów nie widać, to także z powodu braku zrozumienia takich jak TY. Ciekawe jak mój brak zrozumienia utrudnia Ci poprawianie opieki zdrowotnej? (więcej, a nie „wiecej”, z efektów, a nie „ze efektów” – i proponuję abyśmy nie czepiali się ortografii). > 3. W tym kraju nadal jest tak, że Dyrektor Odpowiedzialny Za Wszystko odpowiada > za wszystko w jeden znany sposób - wsiada do "karuzeli" i ląduje na innym > odpowiedzialnym stanowisku. Z powodu tej nielogiczności jest jak jest. To nie jest ten problem, problem polega na tym, że umierają dzieci czy Ty tego nie rozumiesz (co za znieczulica). Ktoś jest za to odpowiedzialny (patrz poprzednie listy) i jest nadzieja, że się od tej odpowiedzialności nie wykręci bo rodzice jednego z dzieci złożyli doniesienie do Prokuratury. > 4. Twoja złośliwość dotycząca lekarzy jest niepotrzebna, bo Polacy za całe zło > w Służbie Zdrowia winią lekarzy( lekarzy a nie lekaży, sprawdź w słowniku > ortograficznym):-) Nie winię za całe zło lekarzy, tylko nie można mówić, że nikt nie jest winny, że to tak już jest itd. Ktoś w szpitalu jest za to odpowiedzialny – na pewno bardziej przełożony niż pracownik. > 5. "Krótka kołdra" czyli jak więcej pieniędzy pójdzie na aseptykę to zabraknie > ich na coś innego. Dlatego wszystkie niedostatki dotyczą zawsze pacjentów. > Chyba logiczne? Pzdr. Nie, jeżeli ludzie będą umierali z powodu np.: zakażeń pooperacyjnych, to po co ich operować? Twoje stwierdzenia zatrącają demagogią bo próbujesz dzielić zło na większe i mniejsze, a tak się nie da. Przykład: Do szpitala przyjęto 10 dzieci (noworodków) z zapaleniem płuc. Wszystkie wyleczono z zapalenia płuc ale troje zmarło na posocznicę spowodowaną brakiem aseptyki. Rewelacyjnie nie? – siedmioro żyje. Widzisz problem jest w tym, że to nie są jedyne zakażenia w tym szpitalu (ostatnie cztery lata) – są to te zakażenia w wyniku, których dzieci zmarły. Ile było innych – tego tak na prawdę nie wie nikt. OJCIEC DZIECIOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamdan Re: OJCZE DZIECIOM IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.12.02, 00:47 Gość portalu: OJCIEC DZIECIOM napisał(a): > Proszę mi powiedzieć, jak mogę jako zwykły obywatel przypilnować aby nie > marnowano pieniędzy na służbę zdrowia? Myślę, że robię wszystko co mogę – > > głosuję na ludzi, którzy według mnie dobrze będą pilnowali tych pieniędzy. Które ugrupowanie partyjne dawało rękojmię, że społeczne pieniądze nie będą marnowane. Chyba nie głosowałeś na UPR. I po co było głosować? > Ciekawe jak mój brak zrozumienia utrudnia Ci poprawianie opieki zdrowotnej?> Płytkość Twojego poglądu na cały problem, brak zrozumienia istoty rzeczy skutkuje brakiem poparcia społecznego dla protestów lekarzy, ostrzegania przed zagrożeniami, negowaniem obywatelskich inicjatyw ustawotwórczych. Przeszkadza mi bezrozumne twierdzenie ludzi Twojego pokroju, że lekarze robią to tylko dla własnych korzyści. ... problem polega na tym, że umierają dzieci czy Ty tego > nie rozumiesz (co za znieczulica). Ktoś jest za to odpowiedzialny (patrz > poprzednie listy) i jest nadzieja, że się od tej odpowiedzialności nie wykręci > bo rodzice jednego z dzieci złożyli doniesienie do Prokuratury. Jaka znieczulica? Umieranie dzieci to problem także dla mnie, też jestem ojcem. Ale wiedz, że szukanie i karanie winnych w taki sposób jak dotychczas, nie rokuje żadnych nadziei na poprawę stanu rzeczy. System prawny w Polsce i stosowana praktyka karna pozwalają na to, że winni unikają odpowiedzialności. I to nie tylko w medycynie. Czy Ty nie widzisz, że doniesienie do Prokuratury nic nie zmienia? O, naiwny! > Nie winię za całe zło lekarzy, tylko nie można mówić, że nikt nie jest winny, > że to tak już jest itd. Ktoś w szpitalu jest za to odpowiedzialny – na pe > wno > bardziej przełożony niż pracownik. Odpowiedzialność za ten bałagan zaczyna się w Parlamencie. ... jeżeli ludzie będą umierali z powodu np.: zakażeń pooperacyjnych, to po co > ich operować? Dla mnie ważny jest odsetek wyników dobrych, powikłań leczenia czy zgonów. > Twoje stwierdzenia zatrącają demagogią bo próbujesz dzielić zło na większe i > mniejsze, a tak się nie da. > Widzisz problem jest w tym, że to nie są jedyne zakażenia w tym szpitalu > (ostatnie cztery lata) – są to te zakażenia w wyniku, których dzieci zmar > ły. > Ile było innych – tego tak na prawdę nie wie nikt. Niepoprawny idealisto! czy nie widzisz, że na każdym kroku wybieramy tzw. mniejsze zło? Najtęższe umysły cywilizowanego świata pracują nad eliminacją zakażeń szpitalnych od wielu lat i mają nadal dużo pracy. Wiele metod walki z tymi powikłaniami jest nieosiągalnych dla naszej Sł. Zdrowia z przyczyn finansowych. Czy to znaczy, że należy zrezygnować z leczenia? I pomyśl, czy dobrze będzie jeśli jedynym motywem poprawnego działania będzie strach przed karą? gamdan Odpowiedz Link Zgłoś
majass Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków 20.12.02, 14:02 Nie mozna sie brac za same osoby bo cała struktura jest chora. Tak jak i chory jest cały sytem polskiej słuzby zdrowia. Nikt za nic nie odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OJCIEC DZIECIOM Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: proxy / *.jmk.lodz.pl 20.12.02, 15:21 majass napisał: > Nie mozna sie brac za same osoby bo cała struktura jest chora. Tak jak i chory > jest cały sytem polskiej słuzby zdrowia. Nikt za nic nie odpowiada Tak, tak niech sobie te dzieci umierają, bo co to Cię obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
majass Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków 20.12.02, 15:31 Nie napisałem by dzieci umierały. chyba, ze nie potrafisz czytac i cos Ci sie zdawało. Chodziło mi o to, ze ukaranie winnych bedzie trudne bo np. wyobrazasz sobie lekarza zeznajacego na lekarza. Bo ja nie bardzo. Dlatego ten system jest chory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OJCIEC DZIECIOM Re: Będą ekshumacje zmarłych noworodków IP: proxy / *.jmk.lodz.pl 20.12.02, 16:02 majass napisał: > Nie napisałem by dzieci umierały. chyba, ze nie potrafisz czytac i cos Ci sie > zdawało. Chodziło mi o to, ze ukaranie winnych bedzie trudne bo np. wyobrazasz > sobie lekarza zeznajacego na lekarza. Bo ja nie bardzo. Dlatego ten system jest > > chory Ok. zle zrozumiałem, przepraszam. OJCIEC DZIECIOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamdan Re: OJCZE DZIECIOM... IP: *.tvsat364.lodz.pl 22.12.02, 21:43 ... odpowiedziałem Ci na post z 20grudnia godz.15.18. Ciekawym Twojej reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś