14.04.06, 23:26
Czy w Żychlinie mógłby powstać park, w którym można by spokojnie
odpoczywać,cieszyć oko piękną zielenią drzew, krzewów i kwiatów ? Czy stać nas
na taki luksus ?
Obserwuj wątek
    • stipp Re: Park 14.04.06, 23:30
      owszem
      • ukash1983 Re: Park 15.04.06, 01:21
        Krótko i na temat!(stipp)
        Uważam, że nasze parki są w przyzwoitym stanie a najładniejszy i najbardziej atrakcyjny ze względu na znaczną różnice wysokości względnej jest park przy bibliotece. Można by tam nieco wyczarować tymbardziej, że wiosna już prawie kwitnie...
        • dinozaur.57 Re: Park 15.04.06, 19:58
          ukash1983 napisał:

> Krótko i na temat!(stipp)
          > Uważam, że nasze parki są w przyzwoitym stanie a najładniejszy i najbardziej at
          > rakcyjny ze względu na znaczną różnice wysokości względnej jest park przy bibli
          > otece. Można by tam nieco wyczarować tymbardziej, że wiosna już prawie kwitnie.
          > ..

Zgadzam się, że miejsce w jakim znajduje się ten park jest atrakcyjne. Mam
          propozycję. Zróbmy akcję nadania mu atrakcyjnej nazwy wzorem Parku im.
          Stanisława Stachury a potem poczyńmy starania aby nasze władze postarały o
          upiększenia tego pięknego skrawka Żychlina. Pomysły jak to zrobić byłyby jak
          najbardziej mile widziane. A może by tak włączyć do takiej akcji zychlińskich
          biznesmenów ?
          • stipp Re: Park 15.04.06, 23:54
            Ten park przy bibliotece, czy kolo kina, jak kto woli, to fajny obszar.Trzeba
            tylko lüdzi zbojkotowac na piknki, spacery rodzinne, nie wiem,co jeszcze...A
            urzad czy przedsiebiorcy i tak sie za to nie wezma, bo po co.Sami badzmy sobie
            panami w tej sprawie....
            • edmurphy Re: Park 16.04.06, 12:22
              Słuszne spostrzeżenia. Park przy bibliotece jest atrakcyjnie usytuowany. Można
              by go było dopieścić nieco i tak jak mówisz Stipp troche bardziej wykorzystać.
              Ale myślę też, że mamy mało terenów przystosowanych do spędzania wolnego czasu,
              a mieszkańcy żychlina chetnie wyszliby do parku czy na łąkę gdyby coś tam się
              działo; przykładem najlepszym są koncerty w "kasztelanie". Przecież tam są tłumy!
    • zychliniak Re: Park 19.04.06, 12:53
      niewiem co sądzic o tym twoim parku. Moim zadaniem piszesz głupoty mamy piekne
      łąki jeszcze piękniejsze Parki. Park koło biblioteki jest piękny są piękne
      krzewy i drzewa oraz pożądne ławki. Albo nie znasz Żychlina albo nie wychodzisz
      z domu i nie widzisz parku na alei oraz koło koscioła.
      Zastanów się co piszesz albo przestań fantaziowac
      • ukash1983 Re: Park 19.04.06, 14:51
        a Ciebie co ugryzło? ...
        widze, że nie rozumiesz potrzeb innych. Jednym same ławki nie wystarczą, a ja
        również uważam, że przydałyby się tam jakieś urozmaicenia. To naprawdę fajne
        miejsce! Wiem bo często bywam!
        Spojrzcie jeszcze na jedno miejsce, mianowicie kawałek terenu między "Gorsenią"
        a rzeką, naprzeciw hali transformatorowej. Są tam 3 ławki i co? i nic? ktoś tam
        siada oprócz mnie? :) chyba nie? bo tam nawet dojścia nie ma a możnaby zrobić
        coś fajnego. Mamy bardzo uzdolnionego pana Tarkę (tego od drewna). Mógłby coś
        "wystrugać"...

P.S. podejmijcie temat i prosze nie kończmy na gadce...
        • dinozaur.57 Re: Park 19.04.06, 16:24
          Słusznie. Jest w Żychlinie wiele osób, które na pewno by coś atrakcyjnego w tym
          temacie zrobiło. Myślę, że nie tylko pan Tarka i nie tylko rzeźby z drzewa. Jest
          jeszcze kamień, który też w odpowiedniej scenerii tworzy piękno. Można upiększać
          zielenią, kwiatami, krzewami, drzewami. Ale jedno wiem. Zasiedziałe osóbki
          Urzędu Miasta odpowiedzialne za kulturę, oświatę, itd. mają wszystko w du... Te
          osoby powinny inspirować, motywować, itd. Ale mamy też Burmistrza, mamy Szanowną
          Radę i mieszkańców, którym wszystko "wsio rawno".
          • edmurphy Re: Park 19.04.06, 22:12
            Dokładnie się z Wami zgadzam. Są w żychlinie miejsca, które można byłoby
            wykorzystać dla rekreacji, a nie tylko mieć problem z ich sprzątaniem. No ale za
            to interwencyjni mają co robić. Jest park przy bibliotece bardzo atrakcyjnie
            położony, są łąki i kilka innych zakamarków. Trzeba troszeczke wyobraźni i
            pomysłu, żeby to zaczęło żyć. Choćby Twój pomysł Ukash z rzeźbami pana Tarki. Są
            też ludzie, którzy chcą coś robić, tak jak choćby ci, którzy organizują koncerty
            w kasztelanie. Mamy też dom kultury, mamy oczywiście radę i urząd z burmistrzem
            na czele, mamy nawet wydział promocji miasta. Ha, ha, ha! Tyle mamy, bogaci
            jesteśmy:-)
            Gdzieś czytałem niedawno, że gmina chyba Dąbrowice rozpoczyna projekt przebudowy
            swego centrum, jakieś skwerki czy parczki czy coś w tym rodzaju. Przy udziale
            środków unijnych rzecz jasna. Ale to taka tam wiejska gmina, gdzie jej do
            wielkiego miasta żychlina :-)
            • dinozaur.57 Re: Park 20.04.06, 09:16
              edmurphy napisała:

> Dokładnie się z Wami zgadzam. Są w żychlinie miejsca, które można byłoby
              > wykorzystać dla rekreacji, a nie tylko mieć problem z ich sprzątaniem. No ale z
              > a
              > to interwencyjni mają co robić. Jest park przy bibliotece bardzo atrakcyjnie
              > położony, są łąki i kilka innych zakamarków. Trzeba troszeczke wyobraźni i
              > pomysłu, żeby to zaczęło żyć. Choćby Twój pomysł Ukash z rzeźbami pana Tarki. S
              > ą
              > też ludzie, którzy chcą coś robić, tak jak choćby ci, którzy organizują koncert
              > y
              > w kasztelanie. Mamy też dom kultury, mamy oczywiście radę i urząd z burmistrzem
              > na czele, mamy nawet wydział promocji miasta. Ha, ha, ha! Tyle mamy, bogaci
              > jesteśmy:-)
              > Gdzieś czytałem niedawno, że gmina chyba Dąbrowice rozpoczyna projekt przebudow
              > y
              > swego centrum, jakieś skwerki czy parczki czy coś w tym rodzaju. Przy udziale
              > środków unijnych rzecz jasna. Ale to taka tam wiejska gmina, gdzie jej do
              > wielkiego miasta żychlina :-)

No właśnie. Zapraszam na skwerek przed budynkiem straży. Czy nie jest pięknie
              położony. Ale jak on jest zaniedbany! Ktoś pisał o nim na naszym forum. Jest on
              w kształcie trójkąta. A to jest już coś. Po odpowiednim przystosowaniu, może być
              nim np. plac imieniem .........., aby można się było nim szczycić. Nasza gminna
              MIGMA produkuje kostkę brukową, bezrobotni nie mają pracy, piasek żółty też
              jest, chęci też by były ......... Tylko, że wybitny pan urzednik z naszej gminy,
              odpowiedzialny za promocję, a jednocześnie wybitny "strażak", prezes, nie czuje
              blusa, nie zauważa. Przecież to tak blisko od budynku straży. Ale "chłopisko" ma
              krótki wzrok lub nie rozgląda się na "lewo i prawo" i trudno mu coś takiego
              zauważyć. Po prostu nie widzi "co trza by zrobić" w tym naszym Żychlinie.
              • ukash1983 Re: Park 20.04.06, 12:34
                Więc jak możemy im wskazać to czego nie widzą - petycja?
              • stipp Re: Park 20.04.06, 17:58
                Nie wiem czy wiecie, ale ten rynek przy strazy, to jedna z najwartosciowszych
                miejsc nie tylko Zychlina (szkoda, ze niewielu to wie, a wielu zapomnialo), bo
                rynkow trojkatnych nie tylko w Polsce, ale i na swiecie jest bardzo
                malo.Dawnymi czasy byl to po prostu ewenement i taki wlasnie Zychlin mial i ma.
                Tylko nie dba sie o to i nikt nie mowi,czemu on tu jest, kto to wymyslil i kto
                byl architektem. A to,prosze panstwa, nasza historia...
                • edmurphy Re: Park 20.04.06, 21:32
                  Petycja to chyba mało, zresztą ta kadencja dobiega końca, budżet już przyjęty
                  więc radni te pomysły oleją. Ukash napisz o tych trójkątnych rynkach na stronie
                  może? A pomysły mam nadzieję wykorzystać mogą następni radni. A Wy startujecie?
                  Może powiniście, z takimi pomysłami i gospodarskim spojrzeniem na swoje miasto.
                  • stipp Re: Park 20.04.06, 21:56
                    Zielonych miejsc w Zychliniebylo kiedys sporo (i lawek, zeby przysiasc).Oprocz
                    Parku Miejskiego (przy urzedzie) i Parku im. Stachury (przy ZDK)byly skwery.
                    Jeden, o ktorym piszecie, w trojkatnym rynku przy strazy, drugi, miedzy mostem
                    a "Gorsenia".Na osiedlach bylo tez sporo zieleni (choc, jak piszecie, po
                    ostatniej "konserwacji" drzew nie wyglada to teraz ciekawie.W drodze miedzy
                    mostem a portiernia EMIT-u byly zadbane rabaty kwiatowe i stalo sporo
                    lawek.Zadbane byly tez skwery po obu stronach kosciola.Ekologia w modzie,
                    zdrowy tryb zycia tez, zwlaszcza kontakt z przyroda, a u nas to wszystko jako-
                    takie.Szkoda slow po prostu...
    • jolka905 Re: Park 22.04.06, 20:38
      Park przy Bibliotece jest dla mnie naj...Wystarczą ławeczki,rabatki i
      kwiatki,kosze na śmieci i żadnych kombinacji z cięciem koron drzew.Imprezy
      niech sobie będą,jak dotychczas,przy Emicie.A ten skwerek(rynek?)naprzeciw
      straży zniszczono ze 2 lata temu,jak powycinano mnóstwo drzew.Już nie jest to
      ten sam skwerek co dawniej.No i oczywiście,brak tam ławeczek.Kamienne rzeżby-
      może przy Gorsenii?Byłyby widoczne,nawet dla zmotoryzowanych.
      • dinozaur.57 Re: Park 23.04.06, 12:11
        jolka905 napisała:

> Park przy Bibliotece jest dla mnie naj...Wystarczą ławeczki,rabatki i
        > kwiatki,kosze na śmieci i żadnych kombinacji z cięciem koron drzew.Imprezy
        > niech sobie będą,jak dotychczas,przy Emicie.A ten skwerek(rynek?)naprzeciw
        > straży zniszczono ze 2 lata temu,jak powycinano mnóstwo drzew.Już nie jest to
        > ten sam skwerek co dawniej.No i oczywiście,brak tam ławeczek.Kamienne rzeżby-
        > może przy Gorsenii?Byłyby widoczne,nawet dla zmotoryzowanych.

Joluniu czy jesteś tak mało wymagająca ? Przecież nasz ukochany Żychlin powinien
        wyglądać cudownie jak z bajki. Czyściutko 3*tak ! Ale też tanio i atrakcyjnie !
        Czy nas na takie "cudo nie stać !
        • edmurphy Re: Park 23.04.06, 16:20
          Jolka, o jakich imprezach przy Emicie myślisz? Dwie na krzyż do roku?
          Park przy biblotece jest równie dobrym miejscem na imprezy, tylko brak pomysłu i
          ochoty do roboty, tyle!
          Zgadzam się natomiast z Tobą, że skwerek przed strażą wygląda żałośnie, zrobiła
          się z tego jakaś pustynia. A rzeżby mogą stać wszędzie. Ten trójkątny skwerek
          też jest dobrym miejscem, położony jest przecież przy "wylotówce".
          • dinozaur.57 Re: Park 23.04.06, 17:49
            Myślę, że ten skwerek, który jest w kształcie trójkąta powinien być
            przekształcony w porządny, centralny plac, wyłożony polbrukiem z przeznaczeniem
            na miejsce ważnych spotkań, uroczystości lub coś w tym rodzaju. Można by było na
            nim posadowić pomnik zasłużonego obywatela ziemi żychlińskiej. Takiego placu nam
            brakuje.
            • edmurphy Re: Park 24.04.06, 01:36
              Uparłeś się przy tym pomniku i polbruku. Chyba ten pomysł do mnie nie trafia.
            • dinozaurka trójkątny skwerek 24.04.06, 07:34
              Odejdę trochę..... albo i nie trochę, od tematu dzisiejszego zagospodarowania
              placy i skwerów. Jeśli ktoś ma książkę o Żychlinie Pana Jana Józefeckiego,
              proponuję zajrzeć na stronę 113. Jest tam rycina z której wynika - o ile dobrze
              czytam mapy - że przy tym trójkątnym placu kiedyś stal kiściół. Mnie wyglądą na
              to, że stał on w miejscu, w którym obecnie znajduje się budynek straży, lub tuż
              obok. A jeśli tak, to znaczy, że ten skwerek był kiedyś najważniejszym placem
              miasta.
    • jolka905 Re: Park 24.04.06, 14:12
      Tak,pewnie najpiękniej jest,gdy są chodniczki,głośna muzyczka,szkło i fruwające
      papierzyska.Czy nam się marzy odpoczynek w zieleni,czy imprezowanie na łonie
      natury?
      • zychliniak Re: Park 25.04.06, 07:37
        ludzie zastanówcie się w naszych parkach potrzeba tylko solidnych ławek
        codziennego sprzątania przez gminę i ścieżek z kostki robionej w MIGMIE.
        Zadnych pomników czy jakiś figur z drewna ponieważ jak młodzież pomaluje je
        sprajami to już nikt nieda rady je odnowic . Piękną zieleń to my mamy tylko ją
        uporządkujmy i posprzątajmy i trochę zadbajmy.
        Gmino niewiem czy to czytasz jak tak to mamy roboty publiczne wykorzystajmy to i
        sprawmy żeby Żychlin był Piękny
        • ukash1983 Re: Park 25.04.06, 09:00
          Gmina to czyta! a kto wie, może ktoś z nas ma bliskie spotkania z UM :>
          • zychliniak Re: Park 25.04.06, 09:28
            Skąd wiesz że gmina to czyta???????????? Może ty pracujesz w gminie jak tak to
            powiedz naszym mąndrym urzędnikom żeby czytali szczegółowo i analizowali wnioski
            i niech przeczytają o naszej Pięknej POLICJI na Forum i wezną komendanta i jego
            ludzi za dupę bo wiem że MOGĄ(ale brak im chęci i zaduże są plecy w żychlinie) a
            może nasz Burmistrz jest za stary i tylko nadaje się żeby chodzic z pieskiem.
            I kto tak pięknie na Żeromskiego połatał piachem dziury. Wstydzic się za nasze
            miasto powinni oni a nie my!!!!!!! Co niestac nas nawet na trochę asfaltu, a w
            urzędzie pracuje tylu ludzi na stołkach po znajomosci.
        • jolka905 Re: Park 25.04.06, 16:49
          Brawo zychliniak!Ijeszcze wszyscy pamiętajmy,że śmieci należy wrzucić do kosza
          (nawet pety).A urząd niech zadba,żeby kosze były puste.
          • dinozaur.57 Zacząć ponowne edukowanie. 26.04.06, 08:05
            jolka905 napisała:

> Brawo zychliniak!Ijeszcze wszyscy pamiętajmy,że śmieci należy wrzucić do kosza
            > (nawet pety).A urząd niech zadba,żeby kosze były puste.

A może by tak odnowić edukowanie poprzez oświecanie ? Wielmożni jaśnie oświeceni
            do roboty bo w Żychlinie zapanował wtórny analfabetyzm ! Mam nadzieję, że na
            taką formę oświecania kasiory chyba nie ma potrzeby ! Wymienię rodziców, księży
            katechetów - bo też są mieszkańcami tego miasta a przede wszystkim wszyskich
            dyplomowanych wychowawców dzieci i młodzieży.
            • realista133 Re: Zacząć ponowne edukowanie. 26.04.06, 09:50
              Edukacja fajna sprawa, ale odpowiedzialność edukacyjna, powinna wyglądać w innej kolejności moim zdaniem.
              R o d z i c e, przede wszystkim a dopiero później dyplomowani wychowawcy, księża, katacheci, instytucje kulturalne, kluby sportowe itp.
              Zawalone jest na pierwszym etapie edukacji a szuka się winnych, tam gdzie już nie można skutecznie edukować
              • dinozaur.57 Re: Zacząć ponowne edukowanie. 26.04.06, 10:34
                realista133 napisał:

> Edukacja fajna sprawa, ale odpowiedzialność edukacyjna, powinna wyglądać w inne
                > j kolejności moim zdaniem.
                > R o d z i c e, przede wszystkim a dopiero później dyplomowani wychowawcy, księ
                > ża, katacheci, instytucje kulturalne, kluby sportowe itp.
                > Zawalone jest na pierwszym etapie edukacji a szuka się winnych, tam gdzie już n
                > ie można skutecznie edukować

Kto mówi o winie! Skończmy w tym przypadku o oskarżaniu ! Pewnie, że rodzice
                powinni być pierwszymi, którzy powinni wychowywać jak należy, uczyć, edukować !
                Ale jeżeli tego nie robią, bo tak byli przez długie lata uczeni, przyzwyczajeni,
                to niech robią to osoby, kóre są do tego wykształcone, wyuczone, powołane. Czy
                jest w tym coś złego !!!!!!
    • dinozaur.57 Re: Park 02.07.06, 19:39
      Polecam
      lodz.parki.org
      • ox Re: Park 09.07.06, 18:16
        miejsce: park koło kościoła/ czas: zwykłe przedpołudnie, troche ludzi w parku,
        trochę ludzi na przystanku w tym ja czekam na busa na dworzec,i akcja: odgłos
        jakby woda lała się na blachę??! i rzeczywiście młodzi żychliniacy sikają na
        przystanek :]] cóż za frajda dla przyjezdnych i podróżnych. macie różne pomysły
        co do parków ale może wpierw pomyślcie o publiczych szaletach /na waszych
        dworcach nie ma czynnych wiem z autopsji/
        • dinozaur.57 Re: Park 09.07.06, 19:46
          ox napisał:

> miejsce: park koło kościoła/ czas: zwykłe przedpołudnie, troche ludzi w parku,
          > trochę ludzi na przystanku w tym ja czekam na busa na dworzec,i akcja: odgłos
          > jakby woda lała się na blachę??! i rzeczywiście młodzi żychliniacy sikają na
          > przystanek :]] cóż za frajda dla przyjezdnych i podróżnych. macie różne pomysły
          >
          > co do parków ale może wpierw pomyślcie o publiczych szaletach /na waszych
          > dworcach nie ma czynnych wiem z autopsji/

Oto trafne spostrzezenie. "wpierw pomyślcie o publicznych szaletach". Zapytam
          wprost. Do kogo to pytanie panie OX. Kto ma pomyśleć skoro publiczny szalet
          blisko przystanku PKS zmknięty jest z braku pieniędzy ? Rada bezradnych i
          burmistrz nie potrafią zapewnić środków finansowych dla obsługi tego jedynego
          publicznego szaletu. Wstyd i hańba. Zdolności to oni mają ale do załatwiania
          własnych interesów !
          • edmurphy Re: Park 10.07.06, 00:32
            Sytuacja, jaką opisujesz OX, swiadczy przede wszystkim o braku kultury tych
            młodych zychliniaków. Ale macie obaj rację: publiczny szalet na pewno jest
            potrzebny w naszym mieście.
            • dinozaurka kibelek ;P 10.07.06, 10:54
              przecież nie o parku juz mowimy tu, a o publicznym szalecie...wiec i temat
              można by zmienić.
              Zgadzam się z Wami, że takiego przybytku w Żychlinie brak.............. może
              nie gdzie indiej, ale na dworcu PKS (...jejj......"na dworcu", jak to dumnie
              brzmi w odniesieniu do tego co tam jest)powinien być czynny.
              ALE nawet rozstawienie TOY TOYek co 10 metrów nie uchroni nas przed "fantazją"
              takich obszczymurków. Oni po prostu mają frajde z tego, że załatwiają swoje
              potrzeby tam gdzie stoją. Nawet kibelek od zewnątrz by obsikali, byle do środka
              nie wejść (o ile w ogóle by tam sie wejśc dało....)
              • ox Re: kibelek ;P 10.07.06, 12:15
                muszę się przyznać, że też obsikałem kibelek na dworcu pks oczywiście od
                zewnątrz bo nie dość że zamknięty to jakoś strasznie zarośnięty. i przyznam się
                również, że potrafiłem i potrafię się "załatwić" nie tylko w miejscu do tego
                przeznaczonym ale jakoś się z tym kryje jak tylko mogę/chyba się wstydzę
                swojego siusiaka;)/ a nie wygrywam kakofonie wodno-blaszanych dzzwięków w
                obecności słuchaczy i w sąsiedztwie miejsca kultu religijnego. a może to była
                próba chóru kościelnego??
                a co do parków to najbardziej obleganym w tej chwili są chyba aleje na
                browerach, chyba jakieś lepsze mijscówki tam są a może klimat bo ciągle kogoś
                widzę na ławeczkach wzdłóż jezdni
                pozdrawiam parkowiczów i chórzystów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka