Dodaj do ulubionych

Post o Łodzi z grupy pl.pregierz

20.04.06, 17:01

'Jechałem sobie wczoraj pociągiem przez całą Polskę, od północnego
wschodu do południowego zachodu.
Jak to możliwe, że w żadnym mieście nie widać tylu dresiarzy co w Łodzi?
Gdy zaczęlismy do niej wjeżdzać jakiś czlowiek po zauważeniu pociągu
popatrzał na ziemię, schylił się... i nie widziałem co dalej.
W chwilę później grupka dzieci biegnąc w stronę pociągu zaczęła rzucać
kamieniami.
Nie można tego miasta zalać napalmem?' podpisano Jacek Popławski

normalnie sie zagotowałem :/
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 17:02
      Debil jest podpręgierzem, więc nie ma się co dziwić.
      • gray Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 18:14

pregierz.is.evil.pl/ - przeczytaj a potem zastanów się jeszcze raz kto w
        tamtym poście był idiotą postawionym pod pręgierzem.
      • uerbe Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 20:06
        hubar napisał:

> Debil jest podpręgierzem, więc nie ma się co dziwić.

Hubar, jeśli ktoś ma być w kontekście tego wątku debilem, to powyższa wypowiedź czyni nim ciebie... Rozumiem, że można być ignorantem, ale obnoszenie się ze swoją ignorancją nosi wszelkie znamiona debilizmu.
        MSPANC
    • rozmowy_kontrolowane Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 17:04
      Tak nas postrzegają:/
      • michael00 Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 17:53
        rozmowy_kontrolowane napisała:

> Tak nas postrzegają:/

A niesłusznie? Może mają więcej punktów odniesienia niż spędzający swój czas
        wewnątrz Łodzi?
        • rozmowy_kontrolowane Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 18:14
          michael00 napisał:

> A niesłusznie? Może mają więcej punktów odniesienia niż spędzający swój czas
          > wewnątrz Łodzi?

Do Łodzi przeprowadziłam się w październiku ubiegłego roku i byłam przerażona.
          Potwornie mi się to miasto nie podobało. Szare. Byre. Ponure. Bez rzeki.
          Brudne. I do tego nie miałam pracy.
          Zimą było jeszcze gorzej, kupa śniegu, błoto, syf jak cholera.
          I jeszcze nie jestem wielką fanką Łodzi, ale uważam, że czasami niesłusznie to
          miasto jest szkalowane.
          Tutaj jest potencjał, tylko nie bardzo wiadomo, jak go wykorzystac.
          • gray Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 18:18

to pomyśl co by się działo gdyby tu jeszcze rzeka była!
            • rozmowy_kontrolowane Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 18:22
              Pozwolę sobie wkleic tutaj twórczośc Piotra Czerskiego- na temat Łodzi.
              Zgadzałam się z tym- a teraz uważam, że Piotr odrobinę przesadził. Ale może
              zmieni zdanie o Łodzi teraz.

"łódź, styczeń, wieczór
              owszem, zostałem uprzedzony. jeszcze w październiku kasia mówiła poczekaj,
              jesień to jeszcze nic, zobaczysz jak tu wygląda zimą jak są roztopy. nie
              wierzyłem - więc słuszną poniosłem karę. kiedy czeka się na tramwaj na ulicy
              kilińskiego, jest styczeń, godzina osiemnasta, ciemno i mokro i wiatr i
              roztopy - i kiedy na miejsce można dojechać trzema liniami, a na przystanku po
              raz trzeci z rzędu pojawia się tramwaj jedynej linii nie pasującej - i kiedy
              przed oczami ma się brudny mur, a pod nogami brudny chodnik, a nad głową wąską,
              brudną przestrzeń porozdzieraną brudnym światłem brudnych lamp - i kiedy chcąc
              nie chcąc rusza się przed siebie pieszo, brnąc w mokrym śniegu i potykając się
              na nierównym chodniku i nierównym asfalcie i rozpadających się schodach w
              tunelu - to wtedy przestaje się dziwić, że tu sanitariusze zabijają pacjentów,
              rodzice dzieci, a potencjalni klienci akwizytorów. jeżeli przyjechało się tutaj
              z innego miasta i idzie się przez to miasto zimą i widzi się to wszystko - to
              nie można się nadziwić, że tutaj ludzie nie wbijają sobie nawzajem palców w
              oczy i nie plują sobie do uszu, że nie rzucają się na siebie, nie rozgniatają
              głów kamieniami i nie kopią się po kręgosłupach, że nie tną się nożami na
              każdym chodniku, w każdej bramie i na każdym przystanku. bo powinni - i gdyby
              to był film to żaden widz nie czułby się zaskoczony, że pan w płaszczu
              czekający na zielone światło popycha nagle panią w berecie prosto pod autobus;
              że chłopak w dżinsach przewraca dziewczynkę stojącą obok niego i naskakuje
              butami na jej głowę; że staruszka z pieskiem wyciąga z kieszeni pamiątkową
              brzytwę po mężu i wbija ją w policzek tej młodej kobiety obok. nikt nie byłby
              zaskoczony - siedzieliby w tym kinie i żarli popcorn; bo każdy wie, że jeśli
              kamera pokazuje takie miasto to za chwilę poleje się krew. więcej - nikt nie
              zdziwiłby się nawet gdyby ci ludzie na ekranie zaczęli przewracać się sami z
              siebie, upadając na bok albo na plecy i przebierając jeszcze przez chwilę
              konwulsyjnie nogami i wyginając usta w epileptycznym grymasie, żeby wreszcie
              znieruchomieć i zesztywnieć i zgnić i zginąć w kwadrans. bo w takim miejscu
              normalny człowiek po prostu powinien umrzeć sam z siebie i jeżeli jest tu
              jeszcze jakaś cywilizacja to najlepszy dowód, że nie tylko karaluchy przetrwają.

tak myślałem idąc ulicą kilińskiego i skręcając w narutowicza w styczniu,
              wieczorem. a później wszedłem na plac dąbrowskiego i usłyszałem muzykę i
              zobaczyłem ślizgawkę - roześmiane dziewczęta kręciły piruety, a dzieci pędziły
              na łyżwach w tę i z powrotem; a wszystko było pełne światła i zgiełku i
              śmiechu. i, jak to się mówi, wspomniałem campo di fiori."

www.czerski.art.pl/
              • gray Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 19:24

ładne, podoba mi się.
                • rozmowy_kontrolowane Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 19:28
                  Mi też się podoba.
                  • keridwen Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 20:03
                    to jest nas troje.
              • w.o.d.z.i.r.e.j Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 22:44
                Pierdzielenie o Szopenie!
                A ty kolego z jakiego jesteś miasta?
                • cassani Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 08:41
                  to koleżanka.
                • gray Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 12:30

zauważ, że czerski pisze o kilińskiego...
    • gray Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 18:05

całe szczęście, że poPławski bo już myślałem że facet od gegry z liceum... :P
      • radioaktywny Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 20:25
        Gdy w Łodzi mieszkały jeszcze inne grupy kulturowe tj. Niemcy, Żydzi i Rosjanie
        to ten naz charakter narodowy ginał w tłumie.
        Teraz, gdy jesteśmy sami wystarczy przejechać pociagiem aby uświadomić sobie
        ogromny potencjał brzydoty miasta i jego mieszkańców.
        Mieszkam w nim od 25 lat, i z roku na rok Łódź się robi coraz brzydsza i
        zaniedbana, a mieszkańcy prymitywnieją jeszcze szybciej.
        • wl_ski Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 20.04.06, 22:09
          Wkurza mnie jak ktoś mi opowiada o moim charakterze narodowym.
          Wszędzie są ludzie i klamki. Wystarczy wsiąść w pociąg do stolycy, wysiąść na
          Centralnym i okazuje się, że dresy, brud, i inne badziewie mieszkają też w
          pięknych miastach. Jak się wyjdzie z Centralnego to ten syf jest dalej tylko
          taki bardziej... "światowy"... :p
          Co do dzieciaków rzucających kamienie - oststnio rzucali w pociąg, którym
          jechałem w Bydgoszczy, wcześniej w Toruniu... był jeszcze Gdańsk... ale Gdańsk
          to ja akurat lubię... bo trochę znam :p
          • Gość: Ingo Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz IP: 213.17.170.* 21.04.06, 10:51
            Wreszcie jakaś mądra wypowiedź. Generalizacja to choroba. Gość chce zalewac nas
            napalmem bo przejechał się pociągiem. Nic nie widział, nigdzie nie był ale się
            wypowiedział. Smutny brak intelektu bo człowiek inteligentny wypowiada sie jak
            ma na jakis temat wiedzę.
        • huann Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 00:02
          radioaktywny napisał:

> Gdy w Łodzi mieszkały jeszcze inne grupy kulturowe tj. Niemcy, Żydzi i Rosjanie
          > to ten naz charakter narodowy ginał w tłumie.
          > Teraz, gdy jesteśmy sami[...]

a pizza? a sajgonki? a kebaby?
          a czwarta kultura stoi w bramie. jak byk!
    • yb A czego... 20.04.06, 22:16
      ..Wy armianiacy chcecie od dresów, badziewia itd itp. Taka jest cała Polska.
      Wszedzie jest brud i smrod bo jest totalna bieda, a dresy to najtańszy ubiór na
      targowiskach i w grzebakach ( nie licząc pietryńskich i galeriowych sklepiszczy
      dla nowobogackich i ich pociech).
    • Gość: Marecki Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz IP: *.retsat1.com.pl 20.04.06, 23:59
      miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3292974.html
      skoro nie mamy do zaoferowania nic prowincjonalnym zazdrosnym burakom, niech odwiedzają nas obcokrajowcy - wygląda że im tu się podoba i to bardzo.

Aha i jeszcze jedno - w zeszłym roku Łódź była na 4 miejscu w Polsce pod względem liczby odwiedzin turystów - to co wy prowinjonalne buraki mi tu pier... leczcie swoje kompleksy gdzie indziej - że nikt nie odwiedza waszej koziej wólki, gdybym tylko widział wasze twarze były by one niesamowicie czerwone - to od wiatru połączonego ze słońcem które smaga wasze ciała na polu.
      • Gość: trzeźwo myślący Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 00:10
        hihihi komu się podoba? Chcą organizować wycieczki tylko jak na razie o
        frekwencji nic nie piszą. Wieczorne rundki po Pietrynie z gratisowymi bęckami od
        podpitego dresa.
        • Gość: Marecki Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz IP: *.retsat1.com.pl 21.04.06, 00:17
          ... tak, tak a Apsys to pewnie wydał te 200 mln Euro bo tak nie mieli na co. Wogole tak sobie wymyślili taką inwestycje tak na chybił trafił - może pójdzie, może nie pójdzie, może ktoś przyjedzie z poza Łodzi, może nie przyjedzie - taki mieli kaprys, prawda? widocznie byli mało TRZEŻWO MYŚLĄCY
          • Gość: trzeźwo myślący Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 00:52
            o czym ty k_rwa durniu piszesz? wrzuciłeś linka na zupełnie inny temat(turystyka
            handlowa) a teraz mi tu wyjeżdżasz z inwestycjami. wejdź pacanie do "Saspolu"
            lub zwiedź "Dom buta"; tam też ktoś zainwestawał i co? kolejki przy kasach?:D
            centrum miasta, dwa duże obiekty handlowe i jedno wielkie gó...
            • Gość: Marecki Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz IP: *.retsat1.com.pl 21.04.06, 09:03
              ... tak, tak a Saspol i Dom Buta to rzeczywiście to samo co manufaktura - nie ma co. Może powinieneś conieco poczytać o tym projekcie - jakie są analizy, w jakim dużym procencie wpłynie to na turystykę i atrakcyjność Łodzi, i czy to tylko sklep? Może zaczniesz wkońcu rzeczywiście trzeżwo myśleć - że coś takiego jak Saspol itp. jest pod zwykłych mieszkańców i nie robi się jakiś szczególnych badań, ale nie wydaję się kilkuset mln euro w coś co można utopić.
    • cassani Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 08:51
      jeżeli jechał od północnego wschodu na południowy zachód to jak sobie wyobrażam
      musiał wjechać do Łodzi od strony Widzewa na Fabryczny i potem tym półgodzinnym
      objazdem przedostac się na Kaliski i Retkinią wyjechać w stronę Wrocławia.
      Nie widze po drodze wielu mozliwości widzenia tabunów dresiarzy. Trasa jaką
      obrał przebiega w jakiejś odległości od zabudowań - z wyjątkiem wjazdu i
      wyjazdu na Fabryczny - gdzie jak byli jacyś dresiarze na peronie, to byli to
      podróżni, być może nawet mieszkańcy miasta narzekającego. Nie zwróciłem uwagi
      żeby perony Fabrycznej czy Kaliskiej były ukochanym miejscem spotkań dresów -
      racz spotkań podróżnych z żebrakami. Mógł owszem zobaczyć kilka dresów po
      drodze w okolicach Widzewa albi Retkini, ale raczej z dużej odległości i miałby
      dużego pecha jakby zobaczył jakieś większe grupy, bo jak pisałem powyżej
      budynki na tych osiedlach sa dość oddalone od torów, a dresy nie są aż tak
      romantyczne żeby sie wylegiwać na trawce obok torów i opalać nagie czaszki. to
      by im groziło przegrzaniem.
      Reasumując podejrzewam że Jacek PoPławski najprawdopodobniej nigdy nie był w
      Łodzi, ani nie przejeżdżał przez nią, bo ma wyobrażenie jakby pociągiem
      przejeżdżało sie przez środek miasta, a biorąc pod uwagę trasę PółW-PołZ
      objeżdża się centrum dookoła. zresztą dość uciążliwie.
      • bubot Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 09:59
        w okolicach Widzewa albo Retkini miałby pecha, jakby dresa dojrzał? dobre.
        • cassani Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 10:03
          tak. pociągi w tych rejonach o dziwo nie jeżdżą między blokami tylko dośc od
          nich daleko.
          • bubot Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 10:17
            a widziałeś dworzec (?) przy niciarnianej? jak wygląda i co się zza niego
            wyłania?
            przypuszczam, że to dobra miejscówka dla drechów.
            zresztą retka i widzew to największe chyba łódzkie blokowiska i tam najłatwiej
            na drechów trafić.
            • cassani Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 10:21
              ale jak jechał w poprzek kraju to chyba pośpiesznym i chyba (tak mi się wydaje)
              przy niciarnianej pospieszny nie staje.
              zreszta po poziomie jego wypowiedzi zakładam że jak widział dresów na dworcu,
              to z pewnościa byli to mieszkańcy jego miasta, którzy czekali na pociąg
              powrotny. tak myślę.
              • Gość: bubot Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz IP: *.smrw.lodz.pl 22.04.06, 07:19
                :) no cóż.
                ale to, że widział drecha w łodzi generalnie absolutnie mnie nie dziwi. może
                mylące jest to, że teraz dużo dresów zmieniło dresy na modne skórzane kurteczki
                róznokolowier, białe buciki z czubem i wytarte dżinsy. no ale moda, moda...
      • wl_ski Re: Post o Łodzi z grupy pl.pregierz 21.04.06, 11:44
        Mozesz sie mylić co do trasy przejazdu przez Łódź. Pociąg "Ostrowianin" Olsztyn-
        Ostrów Wlkp. - zatrzymuje się na Widzewie, potem przemyka (he he) przez Chojny
        na Łódź - Kaliską tutaj zmiana kierunku jazdy (postój ok. 20 minut) i do
        Ostrowa. Rano jedzie odwrotnie i jest to dosyć dobre połączenie dla ludzi z
        Retkini, którzy potrzebują być w Warszawie około 10, a nie chcą się telepać do
        Fabrycznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka