Gość: bosman IP: *.toya.net.pl 26.04.06, 22:27 Czy jest jakieś kompleksowe opracowanie - gruba książka o historii Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michał_k Re: Książka o historii Łodzi IP: *.toya.net.pl 27.04.06, 10:51 takich ksiazek jest kilkadziesiąt. Zależy co Cię naprawdę interesuje. Czy chodzi Ci o kilkusetstronicową historię Łodzi rolniczej, czy może początki przemysłu, czy też wszystko na raz.Proponuję odwiedzenie biblioteki Piłsudskiego i sprawdzenie katalogu tematycznego pod hasłem Łódź. Jest tam kilkaset tytułów i pewnie wybierzesz to co interesuje Cię najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Książka o historii Łodzi IP: *.interserwer.pl 27.04.06, 11:21 Interesuje mnie rozwój Łodzi od czasów średniowiecznych i okres rewolucji przemysłowej. Wolałbym jednak kupić taką książkę, bo z tego, co wiem to w Bibliotece na Gdańskiej nie można wypożyczać książek tylko korzystać z nich na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodor Re: Książka o historii Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 27.04.06, 17:39 Mam dwie takie książki; 1. Adam Gisberg: ŁÓDŹ Studium monogragraficzne 1960 r. 2. ŁÓDŹ Dzieje miasta Tom I do 1918r.Praca zbiorowa 1980 r. Miały wyjść kolejne dwa tomy ale niestety nie wyszły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodor Re: Książka o historii Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 27.04.06, 17:42 Prepraszam, zniekształciłem nazwisko autora pierwszej książki, powinno być Ginsbert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Książka o historii Łodzi IP: *.interserwer.pl 28.04.06, 10:34 Właśnie o tą drugą pozycję mi chodziło. Chyba będę musiał poszukać w antykwariatach. Odpowiedz Link Zgłoś
oja83 Re: Książka o historii Łodzi 27.04.06, 20:27 może któraś z kasiążek prof.Pusia? Odpowiedz Link Zgłoś
vilijonkka Re: Książka o historii Łodzi 02.05.06, 18:22 przy okazji dla wczucia się w klimat polecam "Złe miasto" Bartkiewicza. klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś