Dodaj do ulubionych

Książka o historii Łodzi

IP: *.toya.net.pl 26.04.06, 22:27
Czy jest jakieś kompleksowe opracowanie - gruba książka o historii Łodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: michał_k Re: Książka o historii Łodzi IP: *.toya.net.pl 27.04.06, 10:51
      takich ksiazek jest kilkadziesiąt. Zależy co Cię naprawdę interesuje. Czy
      chodzi Ci o kilkusetstronicową historię Łodzi rolniczej, czy może początki
      przemysłu, czy też wszystko na raz.Proponuję odwiedzenie biblioteki
      Piłsudskiego i sprawdzenie katalogu tematycznego pod hasłem Łódź. Jest tam
      kilkaset tytułów i pewnie wybierzesz to co interesuje Cię najbardziej.
      • Gość: bosman Re: Książka o historii Łodzi IP: *.interserwer.pl 27.04.06, 11:21
        Interesuje mnie rozwój Łodzi od czasów średniowiecznych i okres rewolucji
        przemysłowej. Wolałbym jednak kupić taką książkę, bo z tego, co wiem to w
        Bibliotece na Gdańskiej nie można wypożyczać książek tylko korzystać z nich na
        miejscu.
        • Gość: Lodor Re: Książka o historii Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 27.04.06, 17:39
          Mam dwie takie książki;
          1. Adam Gisberg: ŁÓDŹ Studium monogragraficzne 1960 r.
          2. ŁÓDŹ Dzieje miasta Tom I do 1918r.Praca zbiorowa 1980 r. Miały wyjść kolejne
          dwa tomy ale niestety nie wyszły.
          • Gość: Lodor Re: Książka o historii Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 27.04.06, 17:42
            Prepraszam, zniekształciłem nazwisko autora pierwszej książki, powinno być
            Ginsbert.
          • Gość: bosman Re: Książka o historii Łodzi IP: *.interserwer.pl 28.04.06, 10:34
            Właśnie o tą drugą pozycję mi chodziło. Chyba będę musiał poszukać w
            antykwariatach.
        • oja83 Re: Książka o historii Łodzi 27.04.06, 20:27
          może któraś z kasiążek prof.Pusia?
    • vilijonkka Re: Książka o historii Łodzi 02.05.06, 18:22
      przy okazji dla wczucia się w klimat polecam "Złe miasto" Bartkiewicza. klasyka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka