Dodaj do ulubionych

Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych

30.04.06, 14:47
Nowym proboszczem będzie ksiądz
Marian Bronikowski.

Obecnie proboszcz w Charłupi
poprzednio Proboszcz parafii św. Walentego w Kłocku.

Ks. Marian jest dośc zapalonym społecznikiem i człowiekiem czynu, więc można
się spodziewac, że może dużo dobrego wnieśc w życie Kolegiaty i całej parafii ;)
Obserwuj wątek
    • ajkata1 Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 30.04.06, 16:15
      zgadzam sie z Toba w 100%
      • sieradzak Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 30.04.06, 16:18
        ajkata1 napisał:

> zgadzam sie z Toba w 100%

No z Twoich "ust" to jak 200 % ;) Cieszę się z Twojej opinii i oczywiście z
        tego, że Ks. Bronikowski będzi proboszczem tej ważnej dla Sieradza parafii ;)
        • ajkata1 Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 30.04.06, 16:38
          wiem ze na poczatku nie mial latwego zycia w Charlupi
          nie spodobal sie tamtejszej spolecznosci
          ja go jeszcze pamietam z "jaworowego"
          • sieradzak Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 30.04.06, 16:50
            ajkata1 napisał:

> wiem ze na poczatku nie mial latwego zycia w Charlupi
            > nie spodobal sie tamtejszej spolecznosci
            > ja go jeszcze pamietam z "jaworowego"

no tak, zapomniałem o Jaworowym, był tam zanim przeszedł do Kłocka ;)
            • szaramysza9 Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 01.05.06, 12:38
              A chodzicie w niedzielę do kościoła?
              • ebusia_fam_fatal Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 01.05.06, 12:41
                ja nie chodze.
                ja nawet w Boga nie wierze
              • paenka Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 01.05.06, 13:21
                Nie chodzę.
              • ebusia_fam_fatal Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 01.05.06, 17:08
                a Ty?
                i co to ma do rzeczy?
                • szaramysza9 Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 01.05.06, 18:21
                  Ja nie. Nic nie ma do rzeczy, tak mi przyszło do głowy. Dla mnie np. nie jest
                  ważne kto i gdzie jest proboszczem.
    • aedo Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 02.05.06, 22:24
      A ja chodzę. Skąd te informacje i księdzu Bronikowskim? Naprawdę będzie
      proboszczem w Sieradzu?
      • sbi Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 02.05.06, 22:49
        Było w dzienniku:
        egazeta.dziennik.lodz.pl/O30354_2006/04/29/DL042909CM.pdf
        • sbi Nowy proboszcz parafii w Męce 06.05.06, 16:44
          Ksiądz Piotr Czopiński został nowym proboszczem parafii w Męce. Zastąpił Grzegorza Drzewieckiego, któremu powierzono funkcję kustosza Sanktuarium Maryjnego w Charłupi Małej. Nowy proboszcz ma 44 lata. Poprzednio pracował w Niewieszu. W niedzielę na nabożeństwie o godz. 11.30 odbędzie się uroczyste wprowadzenie duchownego do świątyni.

sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/598307.html
    • farbenheit Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 06.05.06, 22:36
      Cholerny swiat - ja go znam...tego proboszcza :) On z moją mamą do liceum
      chodzil
      • ebusia_fam_fatal Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 06.05.06, 23:27
        ale znasz go .. osobiscie?
        • farbenheit Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 06.05.06, 23:28
          Tak - teraz sobie przypomnialem - kiedys odwiedzal nas czesto teraz b. rzadko
          • ebusia_fam_fatal Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 06.05.06, 23:29
            łał
            zawsze mnie zastanawialo jacy są księża tak prywatnie :)
            i jaki on jest?
            • aedo Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 07.05.06, 19:18
              Ja znam jednego księdza, (nie z tych wymienionych) prywatnie i jest naprawdę
              normalny, spoko facet. A jaki ma być?
              • ebusia_fam_fatal Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 07.05.06, 19:32
                nieno, zastanawia mnie czy zyja zgodnie z tym swoim dekalogiem, czy np tak jak
                moi fajni ksieza z liceum - pija piwo i pala fajki :) ;) tzn wiem ze to normalni
                ludzie, ale czy np tylko dekalog, biblia, teologia moze, czy rozrywki tez ;)
                • paenka Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 07.05.06, 23:37
                  ja w zaasadzie nie mam nic przeciwko, niech sobie uzywaja uzywek ale niech kitu
                  i ciemnoty na lekcjach nie wciskaja ze to jest grzech i nie wolno tego robic a
                  jak nikt nie widzi to sami ostro jada z koksem. Wlasnie tak jak ksiadz jeden u
                  nas w LO
                • zodiak72 Re: Księża - jacy są? 08.05.06, 09:48
                  ebusia_fam_fatal napisała:

> nieno, zastanawia mnie czy zyja zgodnie z tym swoim dekalogiem, czy np tak jak
                  > moi fajni ksieza z liceum - pija piwo i pala fajki :) ;) tzn wiem ze to normaln
                  > i
                  > ludzie, ale czy np tylko dekalog, biblia, teologia moze, czy rozrywki tez ;)

Na tak postawione pytanie moglby odpowiedzieć ktoś, kto zna to srodowisko bardzo blisko. Najlepiej ksiądz;-) Księza to tacy sami ludzie jak inni, z wlasnymi radosciami i problemami podobnymi do problemow innych ludzi. Zycie w zgodzie z przykazaniami nie stoi w sprzeczności z tzw. rozrywkami. Oczywiscie w pewnych granicach. Mozna przecież pamietać o dekalogu, a w piątek wieczorem wybrac się do kina, czy do pizzerii. Chyba że ktos pod pojęciem 'rozrywka' rozumie od razu pojscie do lokalu z panienkami, albo upicie się do urwania filmu;-)

Poza tym wydaje mi się, że schematyczne dzielenie księży na 'fajnych' (tzn. w domysle tych, ktorzy palą i piją alkohol) i 'biblistów' (tzn. normalnych, ale inaczej: zero rozrywek, podporządkowanie życia nakazom dekalogu) - jest upraszczaniem sprawy. Bo zaraz nasuwają mi się dwie kolejne konfiguracje:

-księża 'fajni' (fajki i piwo) - jednocześnie postepujący zgodnie z dekalogiem na codzien
                  -księża 'niefajni' (zero fajek i piwa) - jednocześnie rownież mający przykazania GDZIES;-)

Znalem, powiedzmy trochę od prywatnej strony - jednego z mlodych księży z parafii WŚw. Zupelnie normalny czlowiek, oczytany, otwarty na sprawy rożne, nie tylko związane z życiem parafii, a jednocześnie posiadający w sobie jakąś wrażliwość, głębię postrzegania świata, uduchowienie.
                  • ebusia_fam_fatal Re: Księża - jacy są? 08.05.06, 10:27
                    no ja wiem, ze nie mozna "szufladkowac"
                    ale np skoro z ambony krzycza zeby glosowac na tego i tego, w domach wielkich z
                    basenem maja rodzine, ktora jexdzi zajebistym autem, a dla parafian to oni sa
                    cichymi, spokojnymi ksiezami (wiem ze sa tez tacy z powolaniem i tacy bez
                    powolania co nie maja rodzin itp) to ja sie po prostu zastanawiam czy ksieza
                    wlasnie nie powinni siedziec na plebanii i kurde nie wtracac sie w polityke i
                    zycie grzesznikow, i nie popelniac tez grzechow ;) tylko siedziec w skupieniu i
                    modlitwie..
                    bo niektorzy to przeginaja ;)

nie odmawiam im piwa czy telewizji, ale tego, ze nie maja umiaru w niczym ;)
                    (powtarzam: nie wszyscy)

> Znalem, powiedzmy trochę od prywatnej strony - jednego z mlodych księży z
                    > parafii WŚw. Zupelnie normalny czlowiek, oczytany, otwarty na sprawy rożne,
                    > nie tylko związane z życiem parafii, a jednocześnie posiadający w sobie jakąś
                    > wrażliwość, głębię postrzegania świata, uduchowienie.

tez znalam jednego takiego, do tej pory milo go wspominam :)
                  • paenka Re: Księża - jacy są? 08.05.06, 13:44
                    fajni ksieza to nie ksieza pijacy i palacy fajki.... tylko fajny tzn ludzki.
                    Przynajmniej wedlug mnie.
            • sieradzak Jaki jest prywatnie ? ;) 08.05.06, 11:53
              ebusia_fam_fatal napisała:

> łał
              > zawsze mnie zastanawialo jacy są księża tak prywatnie :)
              > i jaki on jest?

Bardzo bezpośredni, gaduła, ma sto pomysłów na minutę, działa i pracuje tak
              jakby jutro miało nie nadejść ;) Ciągle zabiegany. Po prostu rozpiera go energia ;)
              Ceni i popiera współpracę z młodymi ludźmi. W działania angażuje się osobiście a
              nie przez osoby trzecie.
              Jeśli może, to nie czeka na jakieś cuda tylko sam coś realizuje.
              W Kłocku odnowił budynek i zrobił otwartą "świetlicę" dla młodzierzy z
              ping-pongami i takimi tam wynalazkami. Na Jaworowym prowadził jakieś
              "muzykowanie" ;)

W rozmowach - oczywiście możne rozmawiać o Bogu, kościele i teologii, ale nie
              zauważyłem, żeby sam na siłę, chciał te tematy poruszać. Więc w prywatnych
              kontaktach jest po prostu "zwykłym" człowiekiem ;)
              • farbenheit Re: Jaki jest prywatnie ? ;) 08.05.06, 15:05
                Ze mna gadal na takie hmm...tematy luźniejsze jak dobrze sobie przypominam. Co
                porabiam, gdzie chodzę, co sie dzieje na miescie i okolicy ciekawego, nawet mi
                podpowiadal gdzie i kiedy jakis fajny koncercik jest :)
                Naprawde fajny czlowiek tak naprawde ''ludzki'' :)
    • ebusia_fam_fatal Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 07.05.06, 23:44
      ajkata1 napisał:

> TY okropna dziewucho,jak mozna kogos oskarrzac
      > to ze TY moglas miec dobre samoczucie nie znaczzy ze takie maja katolicy
      to teraz wyjasnij o co Ci chodzi
      • paenka Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 07.05.06, 23:46
        no wlasnie tez chcialam o to zapytac ;)
    • ebusia_fam_fatal Re: Nowy - Proboszcz Parafii Wszystkich Swietych 08.05.06, 00:00
      ajkata1 napisał:

> dla was to i tak bezroznicy!
      > lepiej powiedz mi dla czego jestes taka "feministka"
      > prosze CIE!

yyyyyy
      ?

---
      buehehehehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka