kinlej 08.05.06, 12:33 Pytam, bo chcę sobie zjechać na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej 08.05.06, 12:33 Najwyżej jest na Nowosolnej - dwieście sześćdziesiąt parę metrów, w okolicach końca ulicy Kasprowicza, a najniżej, to zapomniałem gdzie, chyba na Stokach, ale pamiętam że 145 m npm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej IP: *.u.lodz.pl 08.05.06, 14:27 Dawno temu czytałem, że najwyżej jest Janosika/Wyżynna, ponad 270mnpm. Ale na Stokach mogą być wyższe punkty. A najniżej jest tam, gdzie Ner wypływa z miasta, ponad 100 metrów mniej niż na Stokach. Wyżej niż Stoki są szczyty kominów:) Odpowiedz Link Zgłoś
selden2 Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej 08.05.06, 22:54 Gość portalu: Michał M. napisał(a): 284 m radary - najnizej lotnisko 170 > Dawno temu czytałem, że najwyżej jest Janosika/Wyżynna, ponad 270mnpm. Ale na > Stokach mogą być wyższe punkty. > > A najniżej jest tam, gdzie Ner wypływa z miasta, ponad 100 metrów mniej niż na > Stokach. > > Wyżej niż Stoki są szczyty kominów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alo Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej IP: *.toya.net.pl 08.05.06, 23:42 Najwyżej na Stokach, a najniżej na Dołach - to jasne Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej 09.05.06, 00:05 najwyższy punkt to wzgórze 278 (nazwa od wysokości n.p.m.) - ulica się nazywa hyhy Nad Niemnem (okolice ul. Marmurowej), cecha charakterystyczna górki - dom z czerwonym skośnym dachem na samym szczycie. najniższy punkt - dolina Neru poniżej GOŚ. ps. wspomniane wzgórze Radary nazywane także Górą Nowosolną na końcu ulicy Kasprowicza, a liczące 284 m npm. i będące jednocześnie najwyższym punktem Wzniesień Łódzkich leży już tuż poza granicami miasta. sam szczyt jest zalesiony, w lesie zruinowany triangul. sąsiaduje z nim dawna stacja radarowa widoczna choćby z ul. Marmurowej. stąd jedna z nazw górki: Radary. Odpowiedz Link Zgłoś
vilijonkka Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej 09.05.06, 07:29 na Stokach, w żwirowni. piękny widok z [prawie] najwyższego miejsca na [chyba] najniższe. ale na rowerze nie radzę zjeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ouch Sprawdź Rudzką Górę IP: 212.191.161.* 09.05.06, 10:12 Proponuję do zjazdu rowerem Rudzką Górę (ul. Starorudzka niedaleko ul. Demokratycznej) na Górnej. Nie wiem ile ma metrów npm. ale wysokość względna to co najmniej 50 metrów - jak na łódzkie okolice góra jest dość pokaźna (widać ją z mojego domu odległego w linii prostej o 2.5 km). Odpowiedz Link Zgłoś