Dodaj do ulubionych

Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej npm?

08.05.06, 12:33
Pytam, bo chcę sobie zjechać na rowerze.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej 08.05.06, 12:33
      Najwyżej jest na Nowosolnej - dwieście sześćdziesiąt parę metrów, w okolicach
      końca ulicy Kasprowicza, a najniżej, to zapomniałem gdzie, chyba na Stokach,
      ale pamiętam że 145 m npm.
      • Gość: Michał M. Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej IP: *.u.lodz.pl 08.05.06, 14:27
        Dawno temu czytałem, że najwyżej jest Janosika/Wyżynna, ponad 270mnpm. Ale na
        Stokach mogą być wyższe punkty.

A najniżej jest tam, gdzie Ner wypływa z miasta, ponad 100 metrów mniej niż na
        Stokach.

Wyżej niż Stoki są szczyty kominów:)
        • selden2 Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej 08.05.06, 22:54
          Gość portalu: Michał M. napisał(a):
          284 m radary - najnizej lotnisko 170
          > Dawno temu czytałem, że najwyżej jest Janosika/Wyżynna, ponad 270mnpm. Ale na
          > Stokach mogą być wyższe punkty.
          >
          > A najniżej jest tam, gdzie Ner wypływa z miasta, ponad 100 metrów mniej niż
          na
          > Stokach.
          >
          > Wyżej niż Stoki są szczyty kominów:)
          • Gość: alo Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej IP: *.toya.net.pl 08.05.06, 23:42
            Najwyżej na Stokach, a najniżej na Dołach - to jasne
            • huann Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej 09.05.06, 00:05
              najwyższy punkt to wzgórze 278 (nazwa od wysokości n.p.m.) - ulica się nazywa
              hyhy Nad Niemnem (okolice ul. Marmurowej), cecha charakterystyczna górki - dom z
              czerwonym skośnym dachem na samym szczycie.

najniższy punkt - dolina Neru poniżej GOŚ.

ps. wspomniane wzgórze Radary nazywane także Górą Nowosolną na końcu ulicy
              Kasprowicza, a liczące 284 m npm. i będące jednocześnie najwyższym punktem
              Wzniesień Łódzkich leży już tuż poza granicami miasta. sam szczyt jest
              zalesiony, w lesie zruinowany triangul. sąsiaduje z nim dawna stacja radarowa
              widoczna choćby z ul. Marmurowej. stąd jedna z nazw górki: Radary.
      • vilijonkka Re: Który punkt w Łodzi najwyżej a który najniżej 09.05.06, 07:29
        na Stokach, w żwirowni. piękny widok z [prawie] najwyższego miejsca na [chyba]
        najniższe. ale na rowerze nie radzę zjeżdżać.
    • Gość: Ouch Sprawdź Rudzką Górę IP: 212.191.161.* 09.05.06, 10:12
      Proponuję do zjazdu rowerem Rudzką Górę (ul. Starorudzka niedaleko ul.
      Demokratycznej) na Górnej. Nie wiem ile ma metrów npm. ale wysokość względna to
      co najmniej 50 metrów - jak na łódzkie okolice góra jest dość pokaźna (widać ją
      z mojego domu odległego w linii prostej o 2.5 km).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka