Dodaj do ulubionych

Kolejny strajk lekarzy

09.05.06, 09:51
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3332768.html
Mam już tego serdecznie dość. Lekarze domagają się natychmiastowych podwyżek?
O jak oni mają źle! Tylko dziwnym trafem nie spotkałem jeszcze w życiu
biednego lekarza. Owszem - powyżka powinna być dla tych, którzy po studiach
dopiero rozpoczynają pracę w tym zawodzie. Ale starsi? Szpital jeden, często
drugi, gabinet prywatny, jakaś przychodnia... Tak im źle? Zdenerwowałem się
maksymalnie bo miałem dziś zawieźć członka mojej rodziny, osobę starszą, na
badania (4-5 dni). Dzwonię wczoraj do lekarza (gdyż doszły do mnie informacje
o planowanym strajku) - mówi żebym zadzwonil dzis o 8. Dzwonię o 8 - mówi
żebym zadzwonił o 12... To przecież już dawno przestało być śmieszne.
A jaka jest Wasza opinia odnośnie tego całego protestu, jego formy i żądań?
Obserwuj wątek
    • big_news Re: Kolejny strajk lekarzy 09.05.06, 10:01
      Też mnie irytują ci lekarze. I podejrzewam, że z pomyślunkiem u nich nie tęgo.
      Jak jeden z drugim chce mieć dużo kasy, to mógł się za młodu wziąć za trenowanie
      i zostać choćby piłkarzem. Nie stękałby, że ma za dużo odpowiedzialnej roboty,
      że dyżury, że dwadzieścia etatów itp. Nie mówiąc już o tym, że jutro mógłby,
      takiego stękającego, strasznie zubożałego doktorka, oklaskiwać sam cassani.
      • cassani nic 09.05.06, 10:45
        tylko przyklasnąć!
        • mat25 Re: nic 09.05.06, 10:53
          Głupoty piszecie! Jeśli uważacie, że 1200 netto dla lekarza po studiach to jest
          OK to chyba coś z wami nie w porządku. A później oburzacie się, że lekarze
          biorą łapówki, korzystają ze sponsoringu firm farmaceutycznych itp. Albo rybka
          albo pipka. Lekarze wykonują bardzo dopowiedzialną pracę i powinni zarabiać
          odpowiednio dużo. Nikt z nas chyba nie chciałby sie leczyć u lekarza, który
          przyszedł do pracy do 10 z kolei tego samego dnia przychodni i myślami jest
          gdzie indziej i pada na pysk. A jeszcze do tego czeka go nocny dyżur w
          szpitalu. Współczuję pacjentom tego szpitala.
          • cassani Re: nic 09.05.06, 10:54
            mat25 napisał:

> Głupoty piszecie!

Jejku - to co? mam jutro nie klaskać?
          • cassani a propos łapówek 09.05.06, 10:57
            nie rozśmieszaj mnie. łapówek nie biorą lekarze którzy zarabiają 1200 zł bo co
            oni moga załatwić - dodatkowy papier toaletowy? łapówki biora ordynatorzy,
            specjaliści, wszyscy oni maja pensje po 4-5 tys i więcej.
            • mat25 Re: a propos łapówek 09.05.06, 11:00
              Czy to usprawiedliwia płacenie lekarzom tyle, co kasjerkom w hipermarkecie a
              ordynatorom tyle, co sekretarkom w prywatnych firmach?
              • cassani tym bardziej nie usprawiedliwia. 09.05.06, 11:06
                bo wbrew temu co wszyscy myślą najgorzej zarabiający lekarze nie dorabiają
                łapówkami. zdegenerowani sa właśnie ci najlepiej zarabiający.
                jak dla mnie zarobki lekrza przynajmniej poniżej średniej krajowej to żenada.
                Ale skoro nasze kolejne rządy widza taka wielka przyszłość w górnictwie to
                lekarze sie na to składają.
                • mat25 Re: tym bardziej nie usprawiedliwia. 09.05.06, 11:11
                  Łapówkami może nie dorabiają ale dorabiają kolejnymi etatami, co skutkouje w
                  tym, że zmęczeni stawiają błędne diagnozy i narażają zdrowie i życie pacjentów,
                  przepisując im niepotrzebne leki nadwerężają ich portfele a państwo płaci za
                  kolejne niepotrzebne wizyty. A kiedy już mają tego wszystkiego dosyć a strajki
                  nic nie dadzą to wyjeżdżają za granice, gdzie przyjmuje sie ich z pocałowaniem
                  ręki. A pani, która mówi, że lekarze nie powinni strajkować, bo ona też zarabia
                  700 zł (zapewne nie po 6 latach ciężkich studiów i kolejnych latach
                  specjalizacji) będzie zmuszona zafundować sobie niedługo bilet do Londynu, żeby
                  umówić się z alergologiem.
                  • cassani ja osobiście uważam 09.05.06, 11:18
                    że płace lekarzy są skandalicznie niskie, ale z drugiej strony podejście
                    lekarzy jest niestety też do dupy o czym wspominałem tu:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=39027320&a=39027320
                    choc oczywiście nie chce uogólniać tych spostrzeżeń na wszystkich lekarzy. Ale
                    niestety to mit że szlachetni lekarze pracują za psie pieniądze. Wszyscy mają
                    swoje grzeszki.
                    A odnośnie alergologa w Anglii - taki moment nas oczywiście czeka - ale
                    przejściowo - jak braknie jakiegos specjalisty, automatycznie wzrosnie cena za
                    jego usługi i ktos wróci.
                    • mat25 Re: ja osobiście uważam 09.05.06, 11:29
                      W każdym zawodzie są bardziej lub mniej fachowi ludzie. Może akurat trafiłeś na
                      olewacza a może na lekarza który pracował 24 godzinę z rzędu, bo akurat wrócił
                      z dyżuru ze szpitala.
                      Ale w takich sytuacjach swoja opinię najlepiej wyrazić nogami. Po prostu idzie
                      się do innej przychodni, gdzie pacjenci są przyjmowani na z góry ustalone
                      godziny, gdzie obsługa odbiera telefony i jest uprzejma i gdzie lekarz wykona
                      wszystkie potrzebne badania i jeszcze odprowadzi Cie od drzwi po wizycie. Takie
                      przychodnie w Łodzi istnieją :) Tylko Polacy jeszcze nie przyzwyczaili się, że
                      głosowanie nogami jest najlepszą formą zmiany sytuacji.
                    • longeta nie są takie niskie! 09.05.06, 11:31
                      znam paru lekarzy żaden z nich nie zarabia tak mało jak twierdza!
                      na dodatek kompletny brak kar za błędy lekarskie!
                      średni i niższy personel-tak ten ma mało!
          • michalb.lodz Re: nic 09.05.06, 11:08
            mat25 napisał:

> Głupoty piszecie! Jeśli uważacie, że 1200 netto dla lekarza po studiach to jest
            > OK to chyba coś z wami nie w porządku.

Przecież napisałem, że młodzi lekarze zarabiają za mało i trzeba ich popierać.
            Chodzi mi bardziej o tych najgłośniejszych strajkowych aktywistów, którzy są już
            dawno po studiach - oni na pewno nie zrezygnują z dorabiania po podwyżce. Poza
            tym uważam, że forma tego strajku, odbijająca się w największym stopniu na
            pacjentach jest nieodpowiednia.
            • mat25 Re: nic 09.05.06, 11:12
              Tak się składa, że formy strajku, które są dla lekarzy "odpowiednie" są w ogóle
              nieefektywne. Bo który rząd przejmie się kimś, kto nawet jeśli strajkuje to i
              tak pracuje?
    • Gość: Wel Re: Kolejny strajk lekarzy IP: *.4web.pl 09.05.06, 10:19
      > Szpital jeden, często
      > drugi, gabinet prywatny, jakaś przychodnia..

Sam sobie odpowiedziałeś. Ja im współczuje. Mnie męczy 8 godzin pracy, a oni
      zasuwają cały czas. Z pracy do pracy. Do tego mają jeszcze nocne dyżury.Nie jest
      to praca, w której przykręca się śrubki, tylko podejmuje decyzje i działania
      związane z ludzkim życiem. Według mnie powinni zarabiać dużo, tak jak to jest na
      całym świecie. Jeżeli dostają połowę średniej krajowej to według mnie jest
      wyzysk.Pamiętaj, że sfrustrowany, zmęczony lekarz to zagrożenie dla pacjenta.
      Jako pacjent w pełni popieram ich protest. I to nie podwyżki o 30%, ale powinni
      zarabiać 2-3 średnie krajowe.
      • michalb.lodz Re: Kolejny strajk lekarzy 09.05.06, 10:29
        OK, zgadzam się i uważam, że tak odpowiedzialna praca powinna być odpowiednio
        wynagradzana. Ale powiedz - czy uważasz, że nawet jeśli płace wzrosą (znając
        sytuację finansów publicznych 2-3 średnie krajowe można na lata odłożyć między
        bajki) to lekarze zrezygnują z dorabiania w prywatnych przychodniach? Bo ja w to
        bardzo wątpię.
        • Gość: Wel Re: Kolejny strajk lekarzy IP: *.4web.pl 09.05.06, 10:43
          Tego niestety nie wiem. Obawiam się, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Część
          zrezygnuje, ta która się szkoli, robi specjalizacje, cierpi z powodu braku
          kontaktu z rodziną itp. Niestety pewnie wielu będzie z przyzwyczajenia i
          pazerności ciułało kilka etatów. Pozostają rozwiązania systemowe. Podobno w
          Szwecji lekarz pracujący w szpitalu nie może pracować nigdzie indziej. Podobno w
          Unii Europejskiej lekarze mogą pracować maksymalnie 48 godzin tygodniowo(razem z
          dyżurami), a u nas pracują nawet po 100 godzin. Tam wiedzą, że zmęczony lekarz
          popełnia więcej błędów. Różnica jest taka, że tam zarabiają kilka średnich
          krajowych i za podstawową pensję lekarze żyją na wysokim poziomie. U nas
          zarabiają tyle co kasjerka w hipermarkecie.
          • ewcialinka z synkiem miałam miec wizyte w CZMP 09.05.06, 10:49
            Miałam dzis miec wizyte w CZMP u alergologa( czekałam 5 m-cy na wizytę) z 16 m-
            czyn dzieckiem dobrze że wczoraj zadzwoniłam potwierdzic godzinę a Pani w
            rejestracji do mnie że starjkują i nie bedą przyjmowane dzieci..ja mam blisko i
            zadzwoniłam a co z malutkimi dziecmi z rodzicami którzy kawał drogi przyjechali
            dzisaj na umówiona !! wizyte i co !! pocałuja klamke..tak sie nie
            robi ..przyjeżdzaja przeciez nie tylko samochodami.ciągna te biedne dzieciaczki
            a tu totalna olewka.. ja tez mam kiepska pensję ( 700 zł) praca państwowa ale
            jakos nie strajkuję!!!
            • mat25 Re: z synkiem miałam miec wizyte w CZMP 09.05.06, 10:54
              A może pani powinna zastrajkować? Dopóki ludzie będą się zgadzali na psie
              pieniądze to będą takie psie pieniądze dostawali.
            • Gość: Wel Re: z synkiem miałam miec wizyte w CZMP IP: *.4web.pl 09.05.06, 11:01
              Ciesz się,że strajkują, a nie rezygnują z pracy. Teraz chociaż jest nadzieja, że
              kiedyś przyjmą, ale obawiam się, że w końcu większość specjalistów wyjedzie, a
              my nawet prywatnie będziemy mieli problem dostać się do lekarza. Też mało
              zarabiam i też nie strajkuję, ale mimo wszystko popieram strajkujących lekarzy.
              Pamiętaj, że zdrowe społeczeństwo żyje lepiej. Jeżeli będziemy mieli problem z
              dostępem do lekarza to wszyscy na tym ucierpimy.
              • Gość: monika strajk do odwolania ? serwis naszemiasto pl. IP: *.toya.net.pl 09.05.06, 15:21
                wedlug artylkulu strajk kotry sie rozpocznie / czy juz trwa ) nie ma
                okreslonego terminu kiedy sie zakonczy .
                tzn ze nie wiadomo kiedy sei skonczy :( to jest po prstu zenada ,robia na zlosc
                pacientom potrzebujacym pomocy medycznej a nie rzadowi .,rzad ma swoje prywatne
                gabinety i nei korzysta z takich placowek jak normalni smieretlenicy ,
                ja place na zus duze sumy i co z tego jak nie moge z niej skorzystac ,to sie
                nadaje do sadu !!!
                • Gość: Wel Re: strajk do odwolania ? serwis naszemiasto pl. IP: *.4web.pl 09.05.06, 16:13
                  > to jest po prstu zenada ,robia na zlosc
                  > pacientom potrzebujacym pomocy medycznej a nie rzadowi

To co mają zrobić? Pisać pisma do rządzących? Tak robili od kilkudziesięciu lat
                  i nic to nie dało. Przestają więc pracować za głodowe pensje. Miej pretensję do
                  rządu, że nie zapewnia zagwarantowanej opieki medycznej, a nie do niewinnych
                  lekarzy.

> ja place na zus duze sumy i co z tego jak nie moge z niej skorzystac ,to sie
                  > nadaje do sadu !!!

To podaj ZUS do sądu i nie jęcz. Zresztą jaki ZUS ma związek z poradnią w Matce
                  Polce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka