Dodaj do ulubionych

plan Łodzi

10.01.03, 08:54
We wczorajszej Gazetce był reprint planu Łodzi z 1900 roku. Mam w związku z
tym następujące pytanie - czy nietypowa pisownia niektórych nazw (ul. Krutka,
ul. Żgowska, cmętarz) to wiernośc zasadom ortograficznym z 1900 roku, czy
niechlujstwo redaktora?
Obserwuj wątek
    • geograf Re: plan Łodzi 10.01.03, 16:43
      Jeżeli już to niechlujność tergo kto sporzadzał ponad 100 lat temu tą mapę.
      Podejrzewam, że tak wtedy pisano...choć wątpię...

ta i inne mapy (chyba 5) z innych lat, jest dostępne w sprzedaży w księgarni NIKE. GW nic nowego nie odkryła..ta mapę miałem już coś koło roku...
      • koszysta Re: plan Łodzi 11.01.03, 07:37
        geograf napisał:

> Jeżeli już to niechlujność tergo kto sporzadzał ponad 100 lat temu tą mapę.
        > Podejrzewam, że tak wtedy pisano...choć wątpię...
        >
        > ta i inne mapy (chyba 5) z innych lat, jest dostępne w sprzedaży w księgarni
        NI
        > KE. GW nic nowego nie odkryła..ta mapę miałem już coś koło roku...
        >
        >
        Ale nie było na niej (tej z księgarni Nike) nazw wszystkich zaznaczonych na
        mapie obiektów, przynajmniej na posiadanym przez nas egzemplarzu.
        Lubię takie mapki, jak już nad taką usiądę to siedzę i siedzę i...
      • jasam Re: plan Łodzi 11.01.03, 12:50
        geograf napisał:

> GW nic nowego nie odkryła..ta mapę miałem już coś koło roku...

A ile osób tę mapę widziało wcześniej a ile teraz ?
        Dzięki akcji Gazety niechby kilkanaście osób zainteresowało się tematem - to
        dobrze. A z pewnością wielu chociażby rozmawiało między sobą o dawnych planach
        Łodzi.
        Na dodatek opis obiektów, który miał być suplementem do planu sprzedawanego w
        Nike - tam nadal go nie ma. Tu był i stanowi o zdecydowanie większej wartości
        planu.
        pozdr.
        • ixtlilto Re: plan Łodzi 11.01.03, 14:42
          jasam napisał:

> Dzięki akcji Gazety niechby kilkanaście osób zainteresowało się tematem - to
          > dobrze. A z pewnością wielu chociażby rozmawiało między sobą o dawnych
          > planach Łodzi.
          Masz rację!
          Wcześniej tego planu nie widziałam, a teraz miałam okazję jedocześnie zobaczyć
          ten stary i porównać go z obecnym. Super sprawa, zwłaszcza jak na reprincie
          odszukujesz obecne budynki, albo sare nazwy przenosisz na nową mapę :)
          Szkoda tylko, że nie ma legendy :/
          Może ktoś mi powie dlaczego tory po zachodniej stronie miasta są czerwoną
          przeywaną krreską? Czyżby to były tylko linie między-fabryczne?
          Dlaczego miasto jest podzielone na 3 części grubymi, podrównjnymi kreskami? (z
          północy na południe: ul Wodną i Leszno)
          • geograf Re: plan Łodzi 11.01.03, 14:47
            po zachodniej stronie miasta (mniej więcej w miejscu dzisiejszej linii obwodowej) są oznaczone PROJEKTOWANE linie kolejowe ;-)

niestety nie mam pod ręku ani jednego, ani drugiego planu, więc pomóc więcej nie mogę:(
            (na tym z księgarni NIKE były podpisane te tory jako: projektowane)
            • ixtlilto Re: plan Łodzi 11.01.03, 15:03
              geo: tu jest jeszcze więcej pytań:
              www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=443&w=4236360&a=4236360
    • Gość: Maruda Piotrkowska od przecznicy do przecznicy.... IP: *.widzew.net / *.tvsat364.lodz.pl 16.01.03, 23:30
      Zawsze mam taki problem- dojsc do konkretnego numeru wiedząc mniej więcej gdzie się znajduje. Licząc od pl. Wolności mniej więcej co ile numerów jest przecznica?
      • geograf Re: Piotrkowska od przecznicy do przecznicy.... 17.01.03, 15:08
        Wymarzoną sytuacją byłoby aby powrócono do starego zwyczaju by pod tabliczką z nazwą ulicy umieszczac dodatkową tabliczkę z numeracją danej przecznicy. Takie cuda można zobaczyć na starych kamienicach np. rejony ul. Zarzewskiej.

W nowoczesnych miastach informacje o numerach posesji umieszcza się na jednej tabliczce z nazwą ulicy, umieszczone na pierwszym budynku przy skrzyżowaniu, badź też słupie...
      • ixtlilto Re: Piotrkowska od przecznicy do przecznicy.... 17.01.03, 17:58
        Hehe.. też mam z tym problem... Najczęściej pamiętam numery kilku
        strategicznych punktów ;)
        Piotrkowska 13, CdM, Kaliska, UMŁ, Katedra... Wszystko inne jest "pomiędzy"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka