Dodaj do ulubionych

Kamienice, które powinny zniknąć

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:55
WRESZCIE ktoś o tym pisze! GAZETO NIE ODPUSZCZAJ TEJ SPRAWY!!! A może niech
się prezydent Kropiwnicki wypowie na ten temat? Jak można przez tyle lat
tolerować taki stan rzeczy w samym centrum wielkiego miasta? A pan Rosset-
jeśli to wszystko co ma do powiedzenia-może niech zrezygnuje ze stanowiska?
CIŚNIJCIE ICH AŻ DO SKUTKU!!! ŁÓDŹ MA WYGLĄDAĆ JAK MIASTO A NIE JAK MORZE
RUIN!!! I nie poprzestańcie tylko na Zachodniej. CAŁE centrum. W innych
miastach można rewitalizować CAŁE ulice. Tu mają robić tak samo. A jak nie to
wyp.. ad z UMŁ. Brawo że WRESZCIE media się tym zajmują.
Obserwuj wątek
    • Gość: ziomalki Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 22:21
      nie odpuszczej Gazeto, trzymaj temat - bo to wstyd!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Bart / bart_step Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.mnc.pl 24.05.06, 23:24
      Właśnie, ul. Zachodnia, a w zasadzie jej nieistniejąca wschodnia zabudowa woła
      o pomstę do nieba
      • dwakretki Re: Kamienice, które powinny zniknąć 24.05.06, 23:40
        Zachodnia-Północna-Nowomiejska

całe połacie Kilińskiego, Zielonej, Pierwszego Maja, Wólczańskiej to ruiny
        podparte "beleczym", rozkradzione przez smotków.
        • Gość: anonimowany Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.28.rev.vline.pl 25.05.06, 00:12
          Wyburzyć całe centrum i od nowa budować, chyba najlepsze rozwiązanie. Zostawić
          tylko budynki w najlepszym stanie.
          • Gość: Melaa Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 00:15
            Ale może zanim wyburzymy, zastanowimy się, czym to zastąpić?! Bo będzie jak z
            IV RP...
          • Gość: jan Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 00:26
            sam się wyburz i zbuduj od nowa...

trza sporządzić plan zagospodarowania co burzymy co naprawiamy co sprzedajemy (i
            na jakich warunkach)

tak się składa że odrestaurowane kamienice wyglądają naprawde super
            są architektonicznie dużo ciekawsze niz te z innych polskich miast (secesja,
            neorenesans a w innych głównie barok ewentualnie gotyk - słowem nudaaa)
            w połączeniu z starymi XIX fabrykami robią naprawde niezły klimat
            niestety mało które są odrestaurowane i czesto zdaża się tak że są to budynki
            'wolnostojące' z lukami po obu stronach <sic> ;/

dgyby dało się wyciągnąć więcej środków z UE na modernizacje... ahh...
            • yarro Re: Kamienice, które powinny zniknąć 25.05.06, 10:40
              Chciałbym zauważyć, że w Łodzi mamy także bardzo dużo kamienic neobarokowych i
              neorokokowych, które są także piękne.
              • Gość: jan Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:40
                no i elektrycznych...
    • zasina Re: Kamienice, które powinny zniknąć 25.05.06, 00:36
      nie wyburzajmy wszystkiego!! Łodzi potrzebny jest gruntowny program odnowy tkanki miejskiej, ale z szacunkiem dla starej zabudowy, która jest wyjątkowa w Polsce, jak i w Europie - należy ją odrestaurować, a nie burzyć!
      • Gość: bosman Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.intersoft.pl 25.05.06, 13:42
        Co jest wyjątkowe? Oficyny budowane kiedyś dla biedoty otoczone drewnianymi
        komórkami na węgiel?
        • Gość: www Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: 194.205.246.* 25.05.06, 14:07
          dokładnie tak, te oficyny są wyjątkowe, rozejrzyj się trochę po świecie, to
          zobaczysz że takich nie ma dużo...

wyburzanie kamienic jest maksymalną głupotą władz i cieszę się, że nie ma na to
          pieniędzy
          • Gość: bosman Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.interserwer.pl 25.05.06, 16:21
            Hehehe, ale się uśmiałem. To, że czegoś nie ma na świecie to wcale nie znaczy,
            że to coś jest wyjątkowo cenne. Tego na świecie nie ma, bo nikomu nie sprawia
            przyjemności mieszkanie w takich warunkach i utrzymywanie takich ruder w
            centrum miasta.
            O gustach się podobno nie dyskutuje, ale jeśli Ty dobrze się czujesz np. na ul.
            Kilińskiego, Wschodniej, Legionów, jeśli kręcą Cię stemple podpierające ściany
            budynków, jeśli lubisz kamienice odarte z tynków i wszechobecne komórki na
            węgiel to to już chyba jest zaawansowany turpizm.
        • yat Re: Kamienice, które powinny zniknąć 25.05.06, 15:11
          Takimi samymi kryteriami kierowali się sekretarze, ktorzy kazali powyburzać w
          Łodzi historyczne domy tkackie z początku XIX wieku.
          • Gość: bosman Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.interserwer.pl 25.05.06, 16:25
            Gdyby nie te wyburzenia to dzisiaj zamiast jechać Al. Piłsudskiego albo
            Mickiewicza przeciskałbyś się brukowaną wiejską drogą.
            Może właśnie dlatego, że samym łodzianom tak trudno oderwać się od smrodu,
            brudu i bylejakości (bo uważają te cechy za piękne, wartościowe i wyjątkowe) to
            Łódź stoi w miejscu. Zobaczcie, jak w oczach pięknieją inne duże miasta w
            Polsce. A tutaj rzygać się chce zaglądając do dowolnego podwórka.
            • Gość: zasina Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: 80.53.41.* 25.05.06, 20:16
              Przede wszystkim nie możemy dopuścić do tego, by powtórzyć błędy z przeszłości - komuniści wyburzyli zbyt dużo budynków, czego nie mogę im do teraz wybaczyć. Nie chcę w ten sam sposób kojarzyć za parę lat obecnych włodarzy Łodzi. Miastu potrzeby jest program rewitalizacyjny z prawdziwego zdarzenia - trwają prace nad programem ProRevita - dlaczego miasto go nie realizuje? Można zdobyć na to całkiem pokaźne pieniądze z UE...

Panie bosman, proszę mi nie mówić, że gdyby nie wyburzenie starej zabudowy i budowa aleji Piłsudzkiego, to dziś jeździlibyśmy po bruku. Szerokie arterie w starym centrum miasta to jedne z najgłupszych pomysłów ustroju komunistycznego w tym kraju. Kto logicznie myślący chce prowadzić przez środek miasta cały ruch? W to miejsce lepiej było budować szerokie drogi na obrzeżach miasta. W wielu innych aglomeracjach popełniono wiele lat temu te same błędy - niestety...
            • Gość: zasina Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: 80.53.41.* 25.05.06, 20:16
              Przede wszystkim nie możemy dopuścić do tego, by powtórzyć błędy z przeszłości - komuniści wyburzyli zbyt dużo budynków, czego nie mogę im do teraz wybaczyć. Nie chcę w ten sam sposób kojarzyć za parę lat obecnych włodarzy Łodzi. Miastu potrzeby jest program rewitalizacyjny z prawdziwego zdarzenia - trwają prace nad programem ProRevita - dlaczego miasto go nie realizuje? Można zdobyć na to całkiem pokaźne pieniądze z UE...

Panie bosman, proszę mi nie mówić, że gdyby nie wyburzenie starej zabudowy i budowa aleji Piłsudzkiego, to dziś jeździlibyśmy po bruku. Szerokie arterie w starym centrum miasta to jedne z najgłupszych pomysłów ustroju komunistycznego w tym kraju. Kto logicznie myślący chce prowadzić przez środek miasta cały ruch? W to miejsce lepiej było budować szerokie drogi na obrzeżach miasta. W wielu innych aglomeracjach popełniono wiele lat temu te same błędy - niestety...
            • bart_step Re: Kamienice, które powinny zniknąć 04.06.06, 12:51
              1. Główna, obezna Piłsudskiego, była owszem brukowana, ale wiejską drogą nie
              była, z racji linii tramwajowej.
              2. Domów tkaczy tam prawie nie było, choć zdarzały się niskie budynki. Jednak
              większość domów tam znajdujących się to były wielkomiejskie kamienice.
              3. Al Mickiewicza (dawna św Anny czy Bandurskiego) Specjalnie az tak nie byla
              poszerzana, zwłaszcza, że sięgała jeno do Żeromskiego.
              4. Domy tkaczy wykoszono głównie z Piotrkowskiej i z Widzewa.
              • Gość: GothMucha Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 01:41
                A propos domów tkaczy na Widzewie - owszem, były tam, ale w przeciwieństwie do swych "braci" z centrum miasta były one en masse drewniane i nadawały się rzeczywiście jedynie do wyburzenia. Zresztą jeżeli chcecie je zobaczyć, to na ul. Mazowieckiej czy Wilanowskiej wciąż jest ich pełno.
                Jedynymi murowanymi budynkami na Widzewie w okolicach ul. Armii Czerwonej były domki wzdłuż ul. Szpitalnej, które stoją do dziś (poza 2, które zostały wyburzone pod poszerzoną ulicę) oraz duży budynek nieznanego mi przeznaczenia (również wyburzony) wybudowany jeszcze przed wojną.
          • michalstankiewicz Re: Kamienice, które powinny zniknąć 30.05.06, 11:55
            I może trzeba było.
          • Gość: modern Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.toya.net.pl 05.06.06, 19:20
            mam gdzieś chałupy tkaczy z XIX, po co mi to, może jeszcze postaw w centrum
            szałasy zbieraczy grzybów i jagód od z IX wieku
            to co ma styl warto zostawić,
            ale czy ty w domu trzymasz wypierdzianą poduszkę pradziadka, trochę logiki
            nie ma mam przyjemności przemykać się jak szczur między zaszczanymi podwórkami
            i podziwać bieda twórczości
            • yarro Re: Kamienice, które powinny zniknąć 06.06.06, 02:02
              Nie wiem jak skomentować skrajny brak szacunku dla historii miasta. Brakuje mi słów.
            • michalstankiewicz Re: Kamienice, które powinny zniknąć 20.06.06, 10:36
              Modern tak trzym dobrze mówisz rudery out, zabytki lifting.
    • Gość: leon Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 08:26
      Na łódzkim forum od dawna toczy się dyskusja na temat stanu nieruchomości w
      mieście i poziomu zarządzania gminnych administracji.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=674&w=23153923
      Padają pytania kierowane do władz miasta, podejmowane sa tematy dręczące
      wszystkich łodzian.
      Każdy gdzieś mieszka, albo przynajmniej przechodzi obok tych ruin.

Mimo, że z roku na rok jest coraz gorzej pytania mieszkańców miasta zadane na
      forum pozostają bez odpowiedzi. Pan Rosset i Pan Tomaszewski milczą.
      Wynika z tego, że nie mają nic do powiedzenia, nie mają planu uzdrowienia
      substancji budynkowej w Łodzi.

Pan Rosset powiedział:
      "Mamy dwie metody. Pierwsza to czekać aż właściciel albo administrator rozbierze
      budynki i sprzedawać działki. A druga metoda to sprzedawanie nieruchomości w
      takim stanie, w jakim jest. Oczywiście ta pierwsza jest atrakcyjniejsza dla
      inwestora."

Pytanie o metodę pierwszą:
      przecież tym właścicielem jest Miasto Łódź a administratorem zakład budżetowy
      miasta (Administracja Nieruchomościami).
      Skoro Miasto Łódź, w imieniu którego Pan się wypowiada, czeka aż to samo Miasto
      Łódź (???) lub jego zakład budżetowy rozbierze te kamienice, to już wcale się
      nie dziwię, że Łódź tak wygląda.
      W UMŁ panuje jeden wielki bałagan (nawet w Pana wypowiedziach).
    • bajkers Wyburzyć całe centrum miasta.... 25.05.06, 09:31
      I postawic jeden wielki "Komunalny Nawrot"....zwany także rewitalizacją.

Zastąpmy centrum miasta ambitną trzypietrową kwadraturą...na to nas stać ! !
      • citoyen Re: Wyburzyć całe centrum miasta.... 25.05.06, 09:59
        Podzielam tę opinię. Sposób realizacji rewitalizacji śródmieścia w rażący sposób
        odbiega od podstawowych kanonów rewitalizacyjnych. Nic dziwnego, że problem ten
        wywołuje tyle polemicznych opinii.
        • Gość: belyall Re: Wyburzyć całe centrum miasta.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:35
          Przy Nawrot żaden projektant, ani urzędnik (od szarego nie wymaga się tego, ale
          od prezydentów tak) nie pomyślał o tym, żeby przy okazji
          pokazowej "rewitalizacji" stworzyć możliwość wejścia do parku Sienkiewicza
          właśnie od ul.Nawrot.
          • Gość: Bart / bart_step Re: Wyburzyć całe centrum miasta.... IP: *.mnc.pl 25.05.06, 16:47
            przez boisko szkolne? Trzebaby zabrać zeń pas 10m albo i więcej...
            • yarro Re: Wyburzyć całe centrum miasta.... 25.05.06, 18:17
              Nie. Koło galerii sztuki, po wschodniej jej stronie, przez numer 30.
              • Gość: belyall Re: Wyburzyć całe centrum miasta.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 09:46
                > Nie. Koło galerii sztuki, po wschodniej jej stronie, przez numer 30.

Dokładnie!
      • yat Re: Wyburzyć całe centrum miasta.... 25.05.06, 12:06
        Jak widać, nowa zabudowa Nawrotu spełnia społeczne oczekiwania proletaryatu... a
        zatem o so chozi?
        • Gość: wacek Re: Wyburzyć całe centrum miasta.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:54
          > zatem o so chozi?

że nie ma bram i nie będzie gdzie z flaszką postać?
      • Gość: abc Re: Wyburzyć całe centrum miasta.... IP: *.toya.net.pl 25.05.06, 18:24
        A dlaczego tylko centrum - Retkinia, Widzew, Dąbrowa lepsze. Wyburzyc
        natychmiast te potworne bloki !
    • citoyen Paradoksy 25.05.06, 10:32
      - Celem miasta było odpowiednie dostosowanie budynków do architektury
      przedwojennej i plastyczne skomponowanie ich z otoczeniem. To niezwykłe, jak
      można przywracać do życia całe zniszczone ciągi architektoniczne. Nasze
      działania w zakresie budownictwa mieszkaniowego powodują większe zaangażowanie
      prywatnych inwestorów w infrastrukturę łódzką. Mam nadzieję, że zaowocuje to
      wkrótce spadkiem cen mieszkań – powiedział wiceprezydent Włodzimierz Tomaszewski
      (www.uml.lodz.pl)

W kamienicach są mieszkania o powierzchni 37 - 66 metrów, wszystkie mają
      wykończenie standardowe. Każde wyposażono w indywidualne liczniki ciepła i wody,
      doprowadzono też instalacje telefoniczną, TV-SAT oraz domofonową. Na podwórku
      jest 9 garaży i 8 miejsc postojowych dla lokatorów. Koszt budowy 1 metra w WTBS
      wynosi 2,3 tys. zł, lokatorzy płacą czynsz w wysokości 7,50 zł za
      metr.(www.lodz.naszemiasto.pl

Ceny realizacji z 2004 r. budynków przy Nawrot wynosiły ca 1750 zł/m2, zaś
      czynsz 7,11 zł/m2.
      Rzeczywiście ceny spadają, w wyobraźni rozmówcy
    • Gość: kiks poszerzyć zachodnią IP: 212.191.130.* 25.05.06, 10:35
      od ul. zielonej można wszystko wybużyć i poszerzyć zachodnią aż do zgierskiej -
      dlaczego nikt o tym nie myśli
      • yarro Re: poszerzyć zachodnią 25.05.06, 10:40
        Jak poszerzyć? Po co?
    • Gość: załamana Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.retsat1.com.pl 25.05.06, 11:29
      Wszystko bardzo pięknie z tą różnicą, że ja jestem właściecielką jednego z
      mieszkań przy ul. Ogrodowej8, urząd miasta nie ma zamiaru dać mi lokalu
      zastępczego. dodatkowo muszę dołożyć się do wyburzenia. Po rozbiórce nie będę
      miała gdzie mieszkać.Będę miała razem z babcią status osoby bezdomnej.
      • Gość: belyall Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:31
        Pozostaje "pogratulować" czasowym mieszkańcom Piotrkowskiej 104.
      • Gość: leon Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.pai.net.pl 25.05.06, 16:47
        jeśli jesteś właścicielką mieszkania te czemu się dziwisz?!jak postawię sobie
        domek który będzie zagrażał bezpieczeństwu innych to też mi każa go za moje
        rozebrać i to raz dwa!i nikogo (słusznie) nie bedzie obchodzić z czego to zrobię!

a jeśli kamienica nie należy do ciebie to przejdź sie do dobrego prawnika!
        • Gość: załamana Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.retsat1.com.pl 25.05.06, 19:09
          prawnik kosztuje to po pierwsze, po drugie jestem studentką, moj ababcia ma 83
          lata i to ona wykupiła mieszkanie od gminy. Ustawa - zresztą z 1994 roku
          krzywdzi takich ludzi jak ja i moja babcia. Niby jak za 1200 zł miesięcznie na
          dwie osoby mam zatrudnić prawnika?
    • Gość: annaqs Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.lodz.mm.pl 25.05.06, 12:13
      Po pierwsze, rozbiórka kosztuje. Tak samo jak budowa, wymaga pozwoleń z urzędu.
      Dlatego nie jest to taka prosta operacja dla zbiurokratyzowanego urzędu.

Po drugie, MUSI istnieć strategia postępowania z takimi terenami, zarówno pod
      kątem tkanki społecznej, urbanistycznej, architektonicznej i ekonomicznej.

Po trzecie, obecny stan urbanistyczny ulicy Zachodniej (czyli otwarty widok na
      oficyny w strasznym stanie) jest jakby przekrojem przez najbardziej typowe
      łódzkie podwórko, w pewnym sensie jakby muzeum. Gdyby o te miejsca po prostu
      zadbać, wyremontować te kamienice, moglibyśmy uzyskać układ niespotykany raczej
      nigdzie indziej. Jest to ważny zapis historyczny, który ma ciekawą zaletę,
      której nikt nie zauważa- dzięki temu ulica Zachodnia wydaje się dużo szersza
      niż w rzeczywistości. Gdyby stan techniczny budynków był lepszy i pojawiła się
      zieleń, taki układ byłby plusem, a nie minusem.

Po czwarte, rewitalizacja to nie wyburzanie starych kamienic. To mądre
      planowanie co remontować, co wyburzać, gdzie budować nowe budynki i jak. NOWYMI
      NIE SZANUJĄCYMI WYJĄTKOWEGO KONTEKSTU ŁODZI BUDYNKAMI MOZEMY WYRZADZIĆ
      NIEODWRACALNE SZKODY WIZERUNKOWI MIASTA, KTÓRE MA SWOJĄ WŁASNĄ NIEPOWTARZALNĄ
      SPECYFIKĘ. Rewitalizacja tego miasta wymaga naprawdę dobrego specjalisty.
      • Gość: ja Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:26
        a po kolejne to bycie GOSPODARZEM wyremontowanych budynków przez ich
        administratorów, np. miasto. Mieszkam w "zrewitalizowanej" kamienicy przy
        Żeromskiego. Myślę, że poszło na remont sporo pieniędzy. Co z tego skoro nikt z
        Administracji nie zamierza specjalnie dbać o stan obecny. Po 2-3 latach już
        odpadają tynki na klatce schodowej, odpada tynk elewacji na podwórku, występuje
        przeciek gazu z instalacji "gdzieś przy podłączeniu gazu do budynku".
        Administracja nie reaguje. Pewnie jest przyzwyczajona do stanu budynków (i
        poziomu mieszkańców) z okolic Placu Barlickiego, a zatem póki co nic nie trzeba
        robić bo jest cudownie. Ale takie podejście spowoduje, że wydane pieniądze pójdą
        w błoto. I jak zwykle nie będzie winnych... Oby taki los nie spotykał innych
        "rewitalizowanych" kamienic i w ogóle żadnych. Ale do tego wymagany jest właśnie
        administrator-manager a nie urzędnik
      • Gość: m&m np.Nawrot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:41
        > NOWYMI
        > NIE SZANUJĄCYMI WYJĄTKOWEGO KONTEKSTU ŁODZI BUDYNKAMI MOZEMY WYRZADZIĆ
        > NIEODWRACALNE SZKODY WIZERUNKOWI MIASTA, KTÓRE MA SWOJĄ WŁASNĄ NIEPOWTARZALNĄ
        > SPECYFIKĘ.
        • bajkers Re: np.Nawrot 25.05.06, 23:06
          No proszę czyli nie wszyscy oślepli w tym mieście pojawiają sie i głosy
          rozsądku !!!!
      • Gość: Bart / bart_step Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.mnc.pl 25.05.06, 16:50
        > Po trzecie, obecny stan urbanistyczny ulicy Zachodniej (czyli otwarty widok
        na
        > oficyny w strasznym stanie) jest jakby przekrojem przez najbardziej typowe
        > łódzkie podwórko, w pewnym sensie jakby muzeum.

o nie nie nie nie.
      • Gość: eola Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:32
        Moje wizyty w administracji.. Szukalismy kiedys mieszkania z mezem , staralismy
        sie o kumunalne do remontu , nie ma , trzeba czekac jakies tony papierow
        wypelniac i nic . Cisnelo nas wiec kupilsmy te 40 metrow do zycia , troche
        remontu i mielismy pierwsze lokum. Wprowadzalismy sie i juz widzialam niektore
        okna ,w ktorych nikt nie mieszkal, jakiekolwiek inetrwencje ,ze dlaczego to
        stoi , przeciez nikt nie mieszka ,a ludzie potrzebuja mieszkan , jak grochem o
        sciane.Niesmiale pytania o rudere ,z ktorej wyspywaly sie jakies deski ,a ktora
        ze wzgledu na zagracanie malego podworka moznaby wyburzyc i zrobic skalniak ,
        tylko wzruszenie ramion.Dlaczego gmina pozwala wykupowac komunalne za
        niewielkie grosze ,a zrujnowane mieszkania stoja latami ?Ciagle mi
        odpowiadano ,ze sprawa pustych mieszkan jest w sadzie . Rece opadaja
        • nett1980 Re: Kamienice, które powinny zniknąć 30.05.06, 23:42
          Mieszkam na Próchnika, standard - klatka nieremontowana pewnie od wojny,ale nie
          jest źle ,mieszkanie wysokie ,bez wilgoci.Zapraszam na 1-Maja nr 5 na parterze
          od frontu okna zabite dechami , łaża tam artysci do Akademii Muzycznej , duzo
          obcokrajowców, jeden wlk wstyd i jeszcze ci mieszkańcy uaktywniający życie po
          bramach lub na stołeczkach.Przejść sie proszę Próchnika , potem skręcić w
          Żeromskiego i do Legionów , takich okien zabitych dechami jest tyle ,że sie w
          glowie kręci.Kto za to odpowiada ? Owszem ta administracja coś tam
          remontuje ,ale reszta sie zawali , jedna rada prywatyzowac!
    • Gość: paliwoda rozbrajający Rosset IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.06, 13:16
      Od dawna już się zastanawiałem, jak to się dzieje, że nikt w UMŁ nie chce
      skojarzyć kilkunastu tysięcy pustostanów będących własnością gminy Łódź z
      kilkoma tysiącami Łodzian, którzy czekają na tanie mieszkania komunalne i są
      gotowi nawet sami je remontować dla siebie.
      Dziś – dzięki artykułowi pani Hac - doznałem illuminacji: Łodzi brakuje
      managerów. Konkretnie Urzędowi Miasta brakuje. I to na najważniejszych
      stanowiskach.

Czytam wypowiedź dyrektora Rosseta:
      „Mamy dwie metody. Pierwsza to czekać aż właściciel albo administrator
      rozbierze budynki i sprzedawać działki. A druga metoda to sprzedawanie
      nieruchomości w takim stanie, w jakim jest. Oczywiście ta pierwsza jest
      atrakcyjniejsza dla inwestora.”

Forumowicz <leon> napisał:

„Pytanie o metodę pierwszą: przecież tym właścicielem jest Miasto Łódź a
      administratorem zakład budżetowy
      miasta (Administracja Nieruchomościami). Skoro Miasto Łódź, w imieniu którego
      Pan się wypowiada, czeka aż to samo Miasto Łódź (???) lub jego zakład budżetowy
      rozbierze te kamienice, to już wcale się nie dziwię, że Łódź tak wygląda. W UMŁ
      panuje jeden wielki bałagan (nawet w Pana wypowiedziach).”

Szanowny leonie, jest znacznie gorzej, niż napisałeś.
      Jeśli wyłącznym właścicielem tych ruin jest Miasto (co mało prawdopodobne, ale
      załóżmy na chwilę, że tak jest), to właściciela rzeczywiście reprezentuje pan
      Rosset. Oznacza to, że odpowiedzialny za sprzedaż majątku gminy Łódź dyrektor
      Rosset czeka aż ten sam dyrektor Rosset zawnioskuje rozbiórkę ruin. To nie
      bałagan, to rozdwojenie osobowości, nazywane przez nieuczonych schizofrenią!!!
      Schizofrenia w Urzędzie Miasta?
      Jeśli jednak posiadaczami tych nieruchomości są różne osoby prawne i fizyczne,
      to oczekiwanie aż właściciele te ruiny rozbiorą a potem dyrektor Rosset tymi
      działkami będzie sobie handlował jak swoimi, przepraszam, gminnymi – to już
      gorzej niż głupota – to niekompetencja!!!

Tymczasem się dowiaduję, że podobno pan Rosset jest z wykształcenia...
      lekarzem. Lekarzem niespełnionym, a więc sfrustrowanym. Niezależnie więc od
      jego stanu ducha, jego stan wiedzy nie predestynuje go do piastowanie funkcji
      urzędnika odpowiedzialnego (?!) za majątek miasta. Jakim więc cudem znalazł się
      na stanowisku do sprawowania którego jest potrzebna niezbędna wiedza
      ekonomiczna i prawnicza, a? Czy może - tak jak za czasów nieboszczki komuny –
      wystarczyło „długoletnie piastowanie różnych stanowisk kierowniczych? Czy inni
      dyrektorzy są też dobierani na różne stanowiska w UMŁ na podobnej zasadzie?

Pani Redaktor Hac - proszę kontynuować temat. Jest pasjonujący!!!
      A nawet zabawny, gdyby nie to, że chce się płakać.
    • Gość: leon a na miejscu kamienic może by tak parking? IP: *.pai.net.pl 25.05.06, 16:43
      może by tak też pomyślał o tym że jeśli chce się ratować piotrkowska w obliczu
      manufaktury to czas najwyższy pomyśleć o tym że nie ma gdzie auta postawić przy
      pietrynie!

jest np. działka na zachodniej przy narutowicza teraz zrobiono tam w miejscu
      kamienicy parking i cały jest pełen!

ja postuluje w miejsce 2-3kamienic...2-3 kilku poziomowe parkinigi!dobry
      architekt zrobi tak aby to z zewnątrz łądnie wyglądało!

co wy na to?!
      • Gość: jan Re: a na miejscu kamienic może by tak parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:55
        > ...czas najwyższy pomyśleć o tym że nie ma gdzie auta postawić przy pietrynie!
        > ...ja postuluje w miejsce 2-3kamienic...2-3 kilku poziomowe parkinigi!dobry
        > architekt zrobi tak aby to z zewnątrz łądnie wyglądało!

podczas dni Festiwalu Nauk były prezentacje różnych projektów studentów architektury
        na jednej z takich prac był właśnie wspominany parking - bardzo funkcjonalny i
        niemal przypominający budynek mieszkalny/biurowy reszty pieżei ulicy.
        Myśle że koszty postawiaenia chociaż kilku takich budynków w mieście ni był by
        tak duży jaki wynika z tego pozytek...

a co do pewnej/pewnego forumowicza kilka postów wyżej przypominającego "o
        przekroju" łódzkiej zabudowy na zachodnie:
        zabudowa ta ma na tyle wąskie wneki że mimo wszelkich zabiegów i tak będą one
        sprawiały wrażenie ciemnych, nieprzyjaznych człowiekowi, ten efekt potenguje też
        brak okien czysto ustawionych do ulicy...
        przy tym nie posiadają one ąadnych zabytkowych zdobień, nie wskazuja na żadną
        epokę - są a raczej byłypoprostu tanim lokum dla masy robotniczej znajdujące się
        obecnie na naprawde wartościowych gruntach i należy zadbać by został on teraz
        dobrze zagospodarowany
      • adas56 Re: a na miejscu kamienic może by tak parking? 28.06.06, 18:05
        Tak,zaorać całe miasto i zrobić parkingi.
    • Gość: barnaba Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.lodz.msk.pl 25.05.06, 17:03
      Rozebrać kamienice to nie sztuka.

Sztuka to zbudować na ich miejscu coś, co będzie ładne i będzie pasować do
      kamienic po przeciwnej stronie ul. Zachodniej.
      Placów po wyburzonych kamienicach mamy w Łodzi pod dostatkiem. Żaden nie dodaje
      miastu urody. Wręcz przeciwnie.
      • Gość: Foreman Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:00
        Zanim znikną kamienice, zniknąć powinni ci, którzy doprowadzili je do tego stanu.

Począwszy od "pani administratorki" z wykształceniem średnim licealnym, która
        rzucona jest na pierwszą linię frontu, do bezpośrenich kontaktów z lokatorami.

Przez "panią dyrektor AN" posiadającą licencję z nadania "za zasługi", która ma
        polecenie zarządzania 200 kamienicami kierując 30 ludźmi

do "Pana prezydenta Łodzi" od spraw nieruchomości, który dzień bez złamania
        chociaż jednej ustawy uważa za dzień stracony.

I te wszystkie osoby na poszczególnych szczeblach zarządzania działają we
        wspólnym interesie.
        I nie jest to interes miasta ani interes lokatora.

Nie są ściągane długi, co powoduje brak pieniędzy na remonty, co powoduje
        niszczenie kamienic, co powoduje konieczność wyprowadzenia lokatorów do lokali
        socjalnych.

Jednocześnie miasto ma pieniądze na prowadzenie remontów kapitalnych w ramach TBS.
        • Gość: lak Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.toya.net.pl 25.05.06, 18:21
          Tak jest, najlepiej wyburzyć całą Łódź, łącznie z blokowiskami a mieszkańców
          powystrzelać - nie będzie problemów, nad którym biedzą sie biedni forumowicze.
          Kikuty na Zachodniej straszą od 40 lat (a na Zielonej od 20) a teraz się
          wszyscy obudzili - co za refleks. Podziwiać GW
    • Gość: ERG Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.toya.net.pl 25.05.06, 19:46
      Może miasto podałoby na swojej stronie jakie ma plany rozbiórkowe n ten rok i
      na przyszły????Jakie rudery i kiedy znikna
      Możę "Kropa" zajmie wreszcie jakieś publiczne stanowisko w sprawach w/w które
      tak bulwersują łodzian.
      Może przestanie żyć historią,pomnikami i podróżami-wybrano go do szarej
      ROBOTY.Mógłby już wrócić na ziemie
    • Gość: Mike Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 23:10
      Zanim wyburzymy ruiny zastanowmy sie co tam powstanie, bo jesli cos takiego jak Sienkiewcza rog
      Nawrot to ja dziekuje
    • bajkers Re: Kamienice, które powinny zniknąć 25.05.06, 23:16
      o.K

Odbijam przysłowiawą piłeczkę i odwracam przysłowiowego "kota ogonem"

Temat: Które kamiennice powinny zniknąć...

Róg ulic Sienkiewicza i Nawrot ( Seledynowa i dalsze w kolejności)

Kto powiedział że szpecące miasto kamiennice to te szare odrapane ( często
      poanad stuletnie budynki) z obciętymi balkonami i skutymi zdobieniami na
      fasadach ( czyli dwa ulubione zabiegi konserwatorskie stosowane w PRL)

Dla mnie jako dla mieszkańca Miasta Łodzi to te straszydła szpecą ( już dziś)
      nasze miasto a te rydery których tak wiele w naszym mieście już nie raz
      pokazały swój prawdziwy blask (oczywiście nie upieram się przy zachowywaniu
      resztek oficyn podwórek, ścian..itd np .zachodnia).
    • Gość: belyall Jak to się robi w Gdańsku. IP: *.toya.net.pl 25.05.06, 23:42
      W fatalnym stanie są miejskie budynki mieszkalne w Gdańsku. Urzędnicy
      oszacowali, że na doprowadzenie go do współczesnych standardów potrzeba by pół
      miliarda złotych – tj. blisko jedną trzecią tegorocznego budżetu miasta.

Gdański zasób jest bardzo stary i dlatego miasta nie stać na jego utrzymanie. 92
      procent mieszkań komunalnych ma więcej niż 60 lat a 45 procent z tej liczby ma
      więcej niż 90 lat.

W celu rozwiązania problemu opracowano Wieloletni Program Gospodarowania Zasobem
      Mieszkaniowym. Według założeń programu miasto chce sprzedawać mieszkania za 5-10
      procent ich wartości. Oczywiście obowiązek remontów i napraw spoczywać będzie na
      nowych właścicelach.

Szacuje się, że dzięki wyprzedaży mienia z aktualnych 35 tysięcy lokali gmina
      będzie docelowo właścicielem jedynie 12 tysięcy.
    • Gość: belyall A w Poznaniu? IP: *.toya.net.pl 26.05.06, 00:04
      Projekty pomocy mieszkaniowej przy ulicach: Karpackiej, Dabrowskiego, Nadolnik i
      Darzyborskiej zyskały akceptację Ministerstwa Infrastruktury. Dzięki tej
      decyzji, Poznań otrzyma ponad dwa miliony złotych na dofinansowanie modernizacji
      i budowy prawie 200 lokali socjalnych.

W dniu 10.05.2006 do ministerstwa zastał złożony również wniosek o
      dofinansowanie kolejnej inwestycji przy ulicy Fabrycznej. Zarząd Komunalnych
      Zasobów Lokalowych przygotował pięć wniosków, które dotyczą budowy, bądź
      modernizacji mieszkań socjalnych w Poznaniu. Wszystkie projekty miały szanse
      zyskać dofinansowanie z Ministerstwa Infrastruktury. Obecnie, pieniądze
      zagwarantowane są na cztery z nich. Miasto nie czekając na decyzję z Warszawy,
      rozpoczęto budowę i modernizacje. Dzięki temu do końca roku oddanych zostanie
      prawie 200 mieszkań socjalnych.
    • Gość: Madzia WAżNE !!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 26.05.06, 20:11
      MIESZKANIE W TYPOMYM BLOKU MAX 55 METRóW, MIESZKANIE W KAMIENICY MIN 60 METRóW!!!
      bLOKI NAWET TE NOWE Są WYTWOREM SOCJALISTYCZNYM, OBRZYDLIWYM.TAKIE KAMIENICE
      POWINNO SIę REMONTOWAć!!1 OCZYWIśCIE NIE WSZYSTKIE NADAJA SIE NA REMONT I TRZEBA
      JE "ZLIKWIDOWAC" ALE WIęKSZOść JEST W MIARE DOBRYM STANIE I POWINNO SIę TO
      ZACHOWAC. w FABRYKACH OPUSZCZONYCH KTóRE Są NIEPOWTARZALNE ( PRAGNę ZAUWAżYć żE
      ZE WZGLęDU NA NIE WłAśNIE LYNCH KRECIł W łODZI FILMY) TRZEBA BUDOWAC MUZEA,
      HOTELE, OśRODKI KULTURY CZY LOFTY A ZWYKłE KAMIENICE REMONTOWAC I WYWALIC Z
      CENTRUM TYCH CO TAK NAPRAWDE TO WSZYSTKO NISZCZą (TYCH CO KOMUNIśCI WEPCHNęLI
      DAWNO DO CENTRUM, MOżE I BYLI TO ROBOTNICY KIEDYś ALE TERAZ TO HOłOTA...)
      SAMA MIESZKAM W KAMIENICY, NIEDAWNO WYREMONTOWANEJ W CENTRUM MIASTA I JEST TO
      DLA MNIE KOMFORTOWA SYTUACJA, MOżE GDY BY NIE TE RUDERY CO Są KOłO MNIE NIE CI
      LUDZIE-SąSIEDZI I TROCHE WIęCEJ ZIELENI...ALE TAK JEST BARDZO KOMFORTOWO, DUżE
      MIESZKANIE I NIEDROGIE!!!
    • Gość: łodzianin Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.uni.lodz.pl 26.05.06, 21:25
      Rewitalizacja ul. Zachodniej to dla Łodzi zasadnicza kwestia. Nie może być tak,
      że mamy mega-obiekt, prawdziwy powód do dumy - Manufakturę, a obok straszą
      rudery. Trzeba podjąć odważną decyzję, zapewnić pieniądze (nawet kosztem
      zadłużenia miasta) i usunąć te straszydła. Jednocześnie znaleźć inwestora,
      który wyłoży pieniądze na nowoczesny, ale ładny biurowiec (np. nawiązujący
      architekturą do lat 30-stych, coś w stylu wspaniale wyremontowanego biurowca
      PZU), bo dobrych powierzchni biurowych klasy A naprawdę Łodzi brakuje, a to
      miejsce znakomicie się na nie nadaje. Podobnie sugerowałbym wyburzenie
      straszydła zajezdni tramwajowej przy ul. Północnej i umieszczenie tam np.
      ładnego, dużego hotelu (nawet kosztem parku) - u bram starego miasta z jednej
      strony, a z drugiej - w pobliżu Manufaktury i Piotrkowskiej.
      Nie bójmy się wpuszczać do Łodzi nowych, wysokich budowli - kończy się czas
      takich budek, jak Ibis. Trzeba nam wieżowców, bo płacenie 20 dolarów
      miesięcznie za metr zwykłej powierzchni biurowej, to absurd. Ceny wynajmu
      nieruchomości poszybowały w górę, a władze miasta nic nie robią, żeby
      rozładować ten "inwestycyjny korek".
      Wreszcie (jeśli chodzi o ten kawałek miasta) - trzeba zagospodarować puste
      place: 1) Północna przy Nowomiejskiej (obecnie, chyba, parking) i 2) teren,
      gdzie straszy stacja Orlenu (róg Ogrodowej i Zachodniej). Na obu tych placach
      też moglyby stanąć biurowce (ten drugi mniejszy, za to wysoki i bardzo
      efektowny, skoro ma sąsiadować z Poznańskim; tutaj dołożyłbym nawet pieniądze z
      miejskiej kasy na zbudowanie czegoś, co nie raziłoby w sąsiedztwie pałacu -
      może coś w rodzaju szklanej piramidy, jak przy Luwrze?).

Potrzebujemy prezydenta - odważnego wizjonera, który nie bałby się nadać miastu
      nowy impuls, nawet kosztem znacznego zadłużenia. Kropiwnicki (oddajmy mu to)
      zrobił bardzo dużo, ale teraz potrzebny jest ktoś jak 10 Kropiwnickich, ktoś,
      kto byłby nie tylko tak uczciwy, jak obecny prezydent, ale także bardzo,
      bardzo, bardzo energiczny i z wizją. Może któraś z Pań? Byle nie pani wojewoda,
      bo tu chodzi o szerszą wizję, niż wniesienie figurki Chrystusika do szopki w
      Lublinie... Może Pani Profesor Fornalczyk dałaby się namówić? Tylko czy
      Kropiwnicki, Makowski i Kwiatkowski zrezygnowaliby (dla dobra miasta) z
      kandydowania - na Jej rzecz?

Pan Rosset rzeczywiście mógłby zamilknąć. Słuchanie go jest smutną czynnością.
      Cztery lata brał pensję za to, żeby doprowadzić do budowy aquaparku na fali.
      Budowa ruszyła na kilka miesięcy przed końcem kadencji. Ten śmieszny pan
      powinien się schować w mysiej dziurze i nie wychodzić z niej już nigdy, nawet
      żeby posędziować na meczu piłki nożnej. Ewentualnie mógłby objąć prestiżową
      funkcję dziadka klozetowego w Ptaku. Naprawdę, trudno pojąć, skąd w tym
      człowieku tyle tupetu, żeby jeszcze udzielać się w mediach..?
      • baska123 Re: Kamienice, które powinny zniknąć 26.05.06, 22:13
        Ej "łodzianin " blekotu Ci ktoś zadał czy co??
        Trochę ładu i składu w tym elaboracie brak.
        Pytałeś p. Fornalczyk czy by chciała ???
        • Gość: łodzianin Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.uni.lodz.pl 27.05.06, 13:27
          A merytorycznie - można? Co jest nieskładne?

Pani Profesor nie zapytałem. Niniejszym to czynię. Odwracając Twoje pytanie - a
          Kwiatkowski, Kropiwnicki i Makowski pytali nas, czy chcemy, żeby kandydowali?
          Myślisz, że ich ktoś pytał? Sami chcieli.

I w ogóle - odkąd to jesteśmy na "ty"? ;)))
      • Gość: barnaba Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 22:56
        Wieżowce w starym centrum buduje się jedynie w krajach III świata (kiedyś
        jeszcze w ZSRR- ale tam chodziło o zniszczenie pozostałości carskich). W
        cywilizowanych krajach zabudowa centrum musi do siebie pasować.
        Wystarczającą szkodę wyrządzono Łodzi budując takie potworki jak wieżowce ZUS.
        • Gość: belyall Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 09:53
          Wieżowce w starym centrum buduje się jedynie w krajach III świata (kiedyś
          > jeszcze w ZSRR- ale tam chodziło o zniszczenie pozostałości carskich). W
          > cywilizowanych krajach zabudowa centrum musi do siebie pasować.
          > Wystarczającą szkodę wyrządzono Łodzi budując takie potworki jak wieżowce ZUS.

Bez przesady! Nie presadzaj w 2 stronę.
          Wieżowiec przy Poznańskim to katastrofa, ale na Piłsudskiego to konieczność.
          Tam domeczki w stylu Filipsa to jest katastrofa = obrazem wciąż biednego,
          niestety miasta. Filips i Nawrot to przykłady łatania dziur w zabudowie BYLE
          CZYM.
          • Gość: barnaba Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.lodz.msk.pl 29.05.06, 15:24
            > Tam domeczki w stylu Filipsa to jest katastrofa = obrazem wciąż biednego,
            > niestety miasta. Filips i Nawrot to przykłady łatania dziur w zabudowie BYLE
            > CZYM.

Katastrofa?
            Katastrofa to bunkier EMPIKu przy ul Narutowicza.
            Phillips to jedynie mały dysonans.

> Wieżowiec przy Poznańskim to katastrofa, ale na Piłsudskiego to konieczność.

Na Piłsudskiego pasuje do reszty zabudowy.
        • Gość: łodzianin czytajcie uważnie ;) IP: *.uni.lodz.pl 27.05.06, 13:43
          To nieprawda. W Londynie wieżowce City wpasowano w dzielnicę doków, równolatkę
          naszego starego centrum. Podobnie w Barcelonie wieżowiec na osi Rambla
          Catalunya "zamyka" ulicę starych kamienic. W Berlinie wieżowce stoją nieopodal
          bramy brandenburskiej, a gmach Bundestagu zwieńczono szklaną kopułą. Kogoś to
          razi?
          Nie chodzi mi o to, żeby budować obrzydliwstwa, takie jak w Warszawie (np.
          kuriozalny pomysł z zakryciem perspektywy opery biurowcem Fostera, skądinąd
          zresztą pięknym), tylko żeby budować wieżowce, które będą świadectwem czasów.
          Wieżowiec o ładnej bryle, wąski i "lekki", mógłby świetnie dopełniać
          Poznańskiego (oczywiście mówię o wieżowcu o wysokości nie większej niż 60
          metrów, a nie o drapaczu chmur). Pałac mógłby "przeglądać" się w tafli szkła
          pokrywającego nowy gmach.
          Spójrzcie na Manufakturę - nowoczesne budynki skomponowano z czerwonym murem.
          Efekt jest znakomity.
          Nie bójmy się ładnej nowej architektury. Bójmy się brzydkiej. Taką jest np.
          nowa kamienica na rogu Nawrot i Sienkiewicza (ta zielona), która rzeczywiście
          nie jest szczytowym osiągnięciem, chociaż muszę powiedzieć, że w tym akurat
          miejscu nie razi ona tak bardzo, jak niektórzy piszą. Ot - zwykły dom
          mieszkalny, który za 80 lat wyburzymy bez rozczulania się, tak jak chcemy
          burzyć czynszówki przy Zachodniej.
          Nie wszystko, co stare - jest piękne. Weźmy przykład pewnej pani
          prezydentowej... ;)))

I ostatnia rzecz - nie jest prawdą, że architektura "musi do siebie pasować".
          Tzn. jest to prawda, ale trzeba ją dobrze rozumieć. Piramidy w Luwrze nie
          pasują do architektury Luwru, ale dobrze ją uzupełniają, są pewnym dowcipem czy
          wyzwaniem architektonicznym. Gdyby zabudowa miała być komponowana tak, że
          obok "tortowego" Poznańskiego nie może stać nic wyższego i mniej (albo wcale)
          tortowego, to to by było tak, jakby ktoś utrzymywał, że na bułkę mogę położyć
          tylko chleb, bo pomidor nie pasuje do bułki. Otóż pasuje. Natomiast jeśli bułkę
          posmaruję musztardą, a następnie umieszczę na niej bitą śmietanę, to to już
          jest dysharmonia. A więc - budynki muszą pasować, tzn. tworzyć harmonijną
          zabudowę, ale nie muszą być utrzymane w tym samym stylu i rozmiarach. Stąd
          szklana piramida czy wieża obok Poznańskiego może być ciekawym
          akcentem, "wisienką na torcie".
          • Gość: belyall Re: czytajcie uważnie ;) IP: *.toya.net.pl 27.05.06, 23:49
            Nie porównuj architektury do bułki z chlebem, to nieporozumienie.
            Są miejsca, gdzie wieżowce po prostu nie pasują, będzie to Piotrkowska i będzie
            to Poznański i jeszcze pare innych.
          • Gość: barnaba Re: czytajcie uważnie ;) IP: *.lodz.msk.pl 29.05.06, 15:26
            > Wieżowiec o ładnej bryle, wąski i "lekki", mógłby świetnie dopełniać
            > Poznańskiego (oczywiście mówię o wieżowcu o wysokości nie większej niż 60
            > metrów, a nie o drapaczu chmur). Pałac mógłby "przeglądać" się w tafli szkła
            > pokrywającego nowy gmach.

Obok- tj. przy Drewnowskiej by pasował. Między ul. Ogrodowa a Legionów straszył.
      • dwakretki Re: Kamienice, które powinny zniknąć 27.05.06, 01:05
        wyburzenie straszydła zajezdni tramwajowej przy ul. Północnej i umieszczenie
        tam np. ładnego, dużego hotelu (nawet kosztem parku) - u bram starego miasta z
        jednej strony, a z drugiej - w pobliżu Manufaktury i Piotrkowskiej.

veto!!!
        1.to całkiem ładny budynek, stylowy.
        2.park w tym miejscu jest bardzo wąski, wybudowanie czegoś w tym miejscu
        odcięłoby fragment parku przy Franciszkańskiej od reszty.
        3.krańcówka jest używana.
        4.ten teren jest wybiegiem dla mojego psa krótkonowiego marki jamnik.
        • Gość: łodzianin tylko jamnik IP: *.uni.lodz.pl 27.05.06, 13:25
          1. Budynek faktycznie stylowy - piękny przykład zabudowy z lat 60-tych,
          niedocenianej niestety. Natomiast ładny to on przestał być już dawno, aktualnie
          jest ruiną. A miastu potrzeba ładnych budynków, a nie ruin.
          2. O ile mi wiadomo, to zdaje się park kończy się przy Franciszkańskiej. Co
          miałoby być odciętą "resztą"?
          3. Owszem, krańcówka jest używana, ale nie jestem przekonany, czy musi tkwić w
          sercu miasta, skoro to "krańcówka". Rozstanie z krańcówką może i by było
          bolesne, ale nie pierwszy to raz i nie ostatni. Tak np. umarła krańcówka "12"
          przy Bandurskiego.
          4. Reasumując - przemawia do mnie tylko argument z jamnikiem. Sprzątasz po nim
          kupy, że spytam?
          • dwakretki Re: tylko jamnik 27.05.06, 16:30
            oczywiście. pakuję do torebek i wręczam napotkanym strażnikom miejskim - jak
            mają czas, to niech biegają w poszukiwaniu kosza
          • yarro Re: tylko jamnik 27.05.06, 19:15
            Krańcówka 12stki bardzo się przydaje przy awariach i objazdach. Podobnie ma się
            rzecz z krańcówką na Północnej.
    • endomedia a oto i ich foto 27.05.06, 15:34

forum.lodznafali.org/showthread.php?t=147
      indżoj !!
      • dwakretki Re: a oto i ich foto 27.05.06, 16:33
        można nakręcić film wojenny, nie każde miasto ma taki potencjał
        • Gość: Lidka Ale te zdjecia maja super klimat ! IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 22.06.06, 19:27
          Ale te zdjecia maja super klimat !

Jak dziki Bronx z amerykanskiego kryminalu !

Super !

Problem moze tylko, ze to w samym centrum...
      • Gość: jaco Zdjęcia przedstawiają miasto pod rządami Kropiwnic IP: *.toya.net.pl 27.05.06, 23:56
        Jest coraz gorzej, już nawet ulic nie odkurza i polewaczek nie ma, a kilka lat
        temu były, poprzednicy bardziej się starali.
    • le5iu Plany, głupki, plany!!! 27.05.06, 17:34
      Jeśli ktoś wierzy, że samo wyburzenie ruder + pieniądze inwestorów stworzą
      fajne i przyjazne miasto to zapraszam do Stolicy - szmal widać na każdym kroku
      (przynajmniej w Centrum): elegancki piaskowiec na elewacjach, kolejne wieżowce,
      ale wszystko to bez ładu i składu, jak ze snu schizofrenika.

Równocześnie z wyburzaniem ruder koniecznie trzeba zapewnić Łodzi plan
      miejscowy - oficjalny dokument określający CO można w danym miejscu zbudować,
      by miasto nie zmieniło się w upszczone "twórczością własną" chaotyczne g...

Ale wyburzać trzeba i to szybko.
    • Gość: INGA Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.toya.net.pl 28.05.06, 08:16
      Opinie działaczy ZCHN (KROPA)są stałe.Łódź nie musi byc piękna i bogata.Ma byc
      katolicka.Tylko papież w Polsce kolejny raz nie zauważa Łodzi
    • Gość: Łodziak Re: Kamienice, które powinny zniknąć IP: *.net-partner.pl 28.05.06, 20:45
      Wyburzyć rudery na Składowej, strona nieparzysta. To siedlisko menelstwa,
      narkomanów, bandytów i nielegalnego handlu alkoholem.
    • slatel Re: Kamienice, które powinny zniknąć 29.05.06, 14:25
      Do włodarzy miasta!
      Kiedy wreszcie zniknie straszydło po spalonym sklepie na ul.Żeromskiego
      (między Zieloną a Więckowskiego). Jak się to widzi, zbiera się na wymioty!
      Pokazuję "to" wszystkim znajomym spoza Łodzi, jak wracamy z Piotrkowskiej.
      • yarro Re: Kamienice, które powinny zniknąć 05.06.06, 00:27
        Brawo za promocję ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka