Dodaj do ulubionych

Najdłuższy autobus

IP: 212.191.74.* 13.01.03, 10:35
Być może już to było na forum, ale i tak wrzucę. Znalazłem w necie opis i
fotki najdłuższego autobusu. A może powstały jeszcze dłuższe konstukcje.

"Podwójnie przegubowe autobusy miejskie o długości 24,78 metrów, dopuszczone
w Holandii do obsługi linii komunikacyjnych, zostały zamówione przez
przewoźnika GVU w Utrechcie (Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht), w ramach
realizowanego projektu - "Transport Publiczny Najwyższej Jakości". 15 sztuk
podwójnie przegubowych, niskopodłogowych pojazdów Van Hool AGG 300 o nowej
stylistyce nadwozia zostanie dostarczonych do końca września 2002 roku.
Autobusy mają długość 24,78 m, szerokość - 2,55 m i mogą zabrać na swój
pokład 154 pasażerów (dopuszczalny limit wynosi 166 pasażerów). Będą
obsługiwać linie o numerach 12 i 12S pomiędzy dworcem kolejowym, a centrum
biznesowo-uniwersyteckim miasta. Przewiduje się, że będą ogółem przewozić
około 24000 pasażerów dziennie. Obecnie w/w linie są obsługiwane przez 25
autobusów przegubowych, które jednorazowo mogą przewieźć około 90 pasażerów
przy dobrym komforcie podróży. Układ siedzeń w zamówionych AGG 300 został
wcześniej ustalony w wyniku przeprowadzonych badań opinii pasażerów.
Zdecydowano się na 48 miękkich siedzeń pasażerskich i 6 składanych -
montowanych do ścian bocznych. Również dobór kabiny został poprzedzony
konsultacjami z kierowcami, w celu wybrania najbardziej ergonomicznego
rozwiązania. Autobusy wyposażono w klimatyzację przestrzeni pasażerskiej,
która w lecie zawsze utrzymuje poziom temperatury o 3 stopnie Celsjusza
niższy od poziomu zewnętrznego. Pobór prądu klimatyzatora wynosi około 25 do
30 kW. Źródłem zasilania jest 9,2 litrowy silnik wysokoprężny marki DAF o
mocy 265 kW. Jednostka napędowa spełnia normę czystości spali Euro3 i jest
dodatkowo wyposażona w filtry CRT, który redukuje emisję szkodliwych
substancji o około 80 procent w porównaniu z tradycyjnymi układami
wydechowymi. Tak nowoczesne zabezpieczenia ekologiczne mają zapewnić
przewoźnikowi pozostanie na dotychczasowym poziomie opodatkowania za
zanieczyszczanie środowiska (Flota GVU liczy 200 autobusów, w tym jedna
trzecia to pojazdy napędzane silnikami DAF na gaz płynny - LPG).
Ciężar własny autobusu Van Hool AGG 300 wynosi 21270 kg. "Holenderskie normy
określają maksymalne zagęszczenie stojących pasażerów na 7osób na metr
kwadratowy przestrzeni pasażerskiej. My chcieliśmy zapewnić większy komfort
naszym pasażerom i w AGG 300 ten współczynnik wynosi 4,86 osoby na metr
kwadratowy" - mówi ing. JR Nienhuis prowadzący projekt autobusów podwójnie
przegubowych Van Hool i dodaje - " Sprawdziliśmy każdy róg na drodze linii
12 / 12S i w żadnym miejscu manewrowanie AGG 300 nie będzie sprawiać
problemów".

infobus.com.pl/old/archiwum/infobus0301/1.jpghttp://infobus.com.pl/old/archiwum/infobus0301/2.jpg

Po wieloprzegłubowych tramwajach nadszedł czas na autobusy

Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: Najdłuższy autobus IP: *.p.lodz.pl 13.01.03, 10:42
      Takie autobusy od dawna jezdza w Kurytybie, Brazylia. Pojawily sie tez w kilku
      miastach francuskich, w Bordeaux pojedyncze sztuki sa nadal w uzyciu.
    • ukalo Re: Najdłuższy autobus 13.01.03, 12:18
      Poczciwy Ikarus też wyprodukował kiedyś takie cudo, niestety numer typu nie
      pamiętam :(

Pozdrawiam,
      Łukasz
      • Gość: J.S. Re: Najdłuższy autobus IP: 212.191.37.* 13.01.03, 13:51
        ukalo napisał:

> Poczciwy Ikarus też wyprodukował kiedyś takie cudo, niestety numer typu nie
        > pamiętam :(

Ikarus 293.

pzdr,
        Jan Szulew, KMST
        "cityrunner.lodz" - cityrunner.cjb.net
        • zamek Oto i on: 13.01.03, 17:34
          www.volny.cz/karelsoft/ik293.htm
          Prominte, po cesky...
          • michal.ch A Łódź wcale nie gorsza ! 13.01.03, 19:34
            www.volny.cz/karelsoft/obrazky/293.jpg
            To oczywiście zwykły zbieg okoliczności z tym malowaniem, bo takie Ikarusy
            nigdy u nas nie jeździły. :)
    • geograf Re: Najdłuższy autobus 13.01.03, 16:43
      Na podanym zdjęciu i rysunku bardzo ciekawie prezentuje się to nowe holenderskie cacko...
      Ciekawe jest również to, że było uzgadniane z przewoźnikiem jak ma wyglądać wnętrze...czy zrobiono to przy okazji Citków w Łodzi?? NIE.

Poza tym-pomimo złudzenia połamania z zewnątrz musi wyglądać bardzo fajnie wewnątrz. Ciekawe jak sprawdzi się w użyciu....u nas taki przydałby się na linie 57 i 96....
      • Gość: J.S. Re: Najdłuższy autobus IP: 212.191.37.* 14.01.03, 15:11
        geograf napisał:

> Ciekawe jest również to, że było uzgadniane z przewoźnikiem jak ma wyglądać
        wnę
        > trze...czy zrobiono to przy okazji Citków w Łodzi?? NIE.

Jak to nie bylo?

Jan Szulew, KMST
        "cityrunner.lodz" - cityrunner.cjb.net
        • michal.ch Re: Najdłuższy autobus 14.01.03, 18:16
          Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Jak to nie bylo?

Jasne, że było. A co? Komuś nie podoba się wnętrze? Krzesła za bardzo
          niebieskie? A może nie ten kolor poręczy? Zawsze można przynieść z domu własne
          krzesła, tudzież inne meble - taki swojski klimat się zrobi. :)
          • geograf Re: Najdłuższy autobus 14.01.03, 21:45
            nie-
            nie podoba mi się ukłąd siedzeń.
            Przy drzwiach jest tragiczny. wręcz debilny, zbędny, a i kilka miejsc stojących w tym tłoku dałoby się uratować....
            • Gość: J.S. Re: Najdłuższy autobus IP: *.uni.lodz.pl 15.01.03, 10:03
              geograf napisał:

> nie-
              > nie podoba mi się ukłąd siedzeń.
              > Przy drzwiach jest tragiczny. wręcz debilny, zbędny, a i kilka miejsc
              stojących
              > w tym tłoku dałoby się uratować....

Drogi geografie, z twojej wypowiedzi wnioskuje, ze to ty jestes przewoznikiem a
              nie MPK, bo to ty masz zastrzezenia. A nastepnym razem zastanow sie zanim
              bedziesz wypisywac madrosci w rodzaju "czy bylo uzgadniane z przewoznikiem?
              nie", dopoki nie sprawdzisz czy faktycznie bylo, bo mnie osobiscie to zaczyna
              juz, mowiac jezykiem kabaretowym, wkurzac.

Jan Szulew, KMST
              "cityrunnner.lodz" - cityrunner.cjb.net
              • geograf Re: Najdłuższy autobus 15.01.03, 19:08
                zapytałem: czy układ siedzeń był uzgadniany z przewoźnikiem w tym wypadku.
                otrzymałem odpowiedź: tak.
                To w takim razie chciałbym zapytać kto zaopiniował taki ukłąd, bo w moim przekonaniu Jest on nieodpiedni przy przewozie takich tólumów jak w Łodzi (zwłaszcza w weekendy, ostatnio widziałem taki pełny przystanek pod Centralem)..

Z czego wynika moje zdanie?? z Obserwacji podczas przejazdu. Powiem tak, mam 190 centymetrów wysokości. Gdy raz z ciekawości zdarzyło mi się usiąść na siedzeniach przyczepionych równolegle do "ściany" tramwaju, pomiędzy parą drzwi, zaobserwowałem trudności z przechodzeniem przy mnie. To akurat były wczesne godziny szcytu i było tak sobie ludzi..ale gdy jest tłok??

I proszę się nie wkurzać. To nie tylko moje zdanie, ale i moich znajomych, którzy codziennie dojeżdżają do centrum Citkiem, w porannych godzinach szczytu....
                • Gość: Tomas Re: Najdłuższy autobus IP: 212.191.74.* 16.01.03, 13:05
                  Geo, jeżeli mowisz o tych składanych siedzeniach, to nie zapominaj iż te
                  siedzenia winny być wykorzystywane jedynie wtedy gdy nie ma tłoku. W przypadku
                  tłoku należy wstać i zrobić więcej miejsca.
                  • Gość: łażej Re: Najdłuższy autobus IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.119.* 16.01.03, 14:01
                    Gość portalu: Tomas napisał(a):

> Geo, jeżeli mowisz o tych składanych siedzeniach, to nie zapominaj iż te
                    > siedzenia winny być wykorzystywane jedynie wtedy gdy nie ma tłoku. W
                    przypadku
                    > tłoku należy wstać i zrobić więcej miejsca.

W Citku składane siedzenie jest jedno i znajduje się na końcu wagonu (no i
                    drugie w kabinie motorniczego, ale to się nie liczy). Geo miał na myśli
                    siedzenia umieszczone w module drugim i czwartym, zwrócone ku środkowi wagonu.
                    I zgadzam się z nim w zupełności, że to jest beznadziejne rozwiązanie. Tam
                    właśnie powinny znaleźć się siedzenia składane, które w razie luzu w waogonie
                    można by rozłożyć, a w przypadku tloku składało by się je, co pozwoliłoby
                    uzyskać więcej miejsc stojących.
                    • Gość: Ja W zasadzie nie o autobusie. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 18:56
                      Gość portalu: łażej napisał(a):

> I zgadzam się z nim w zupełności, że to jest beznadziejne rozwiązanie. Tam
                      > właśnie powinny znaleźć się siedzenia składane, które w razie luzu w waogonie
                      > można by rozłożyć, a w przypadku tloku składało by się je, co pozwoliłoby
                      > uzyskać więcej miejsc stojących.
                      Powiedz szczerze, wierzysz, że w Polsce ktokolwiek zwolniłby takie siedzenie,
                      gdyby zauważył, że robi się tłoczno?

Ale w nawiązaniu do tematu: też uważam, że jest trochę przydużo siedzeń. Jeśli
                      chodzi o to które, to poza tymi, które ustawione są do środka wagonu można by
                      się też zastanowić nad tymi graniczącymi z przegubami (w członach z wózkiem) A
                      na miejscu któregoś z nich można by zainstalować automat do biletów... Miło
                      pomarzyć.
                      • Gość: łażej Re: W zasadzie nie o autobusie. IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.13.* 17.01.03, 20:56
                        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Gość portalu: łażej napisał(a):
                        >
                        > >... przypadku tloku składało by się je, co pozwoliłoby
                        > > uzyskać więcej miejsc stojących.
                        > Powiedz szczerze, wierzysz, że w Polsce ktokolwiek zwolniłby takie siedzenie,
                        > gdyby zauważył, że robi się tłoczno?

Na początku na pewno nie. Ale sądzę, że po jakimś czasie ludzie by zaczęli
                        odpowiednio się zachowywać.

> Ale w nawiązaniu do tematu: też uważam, że jest trochę przydużo siedzeń.
                        Jeśli
                        > chodzi o to które, to poza tymi, które ustawione są do środka wagonu można by
                        > się też zastanowić nad tymi graniczącymi z przegubami (w członach z wózkiem)
                        >A
                        > na miejscu któregoś z nich można by zainstalować automat do biletów... Miło
                        > pomarzyć.
                        Automat do biletów można by postawić na pustym nadkolu tuż za pierwszymi
                        drzwiami. Miejsca jest tam chyba dosyć. I chyba by więcej sprzedał biletów niż
                        stojąc przy Kaliskim. Ale fakt - pomażyć miło..
                        • Gość: Ja Re: W zasadzie nie o autobusie. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 20:59
                          Gość portalu: łażej napisał(a):

> Automat do biletów można by postawić na pustym nadkolu tuż za pierwszymi
                          > drzwiami. Miejsca jest tam chyba dosyć. I chyba by więcej sprzedał biletów
                          niż
                          > stojąc przy Kaliskim. Ale fakt - pomażyć miło..

Też o tym myślałem, ale troszkę by było do niego daleko z końca wagonu.
                • Gość: Ł.S. Re: Najdłuższy autobus IP: *.toya.net.pl 16.01.03, 16:19
                  geograf napisał:

> zapytałem: czy układ siedzeń był uzgadniany z przewoźnikiem w tym wypadku.
                  > otrzymałem odpowiedź: tak.

Oj, dobrze przeczytaj! Zapytałeś i od razu odpowiedziałeś sobie
                  kategorycznie: "Nie". Po co kogoś pytać, jak można sobie od razu odpowiedzieć i
                  być z siebie zadowolonym?
                  Bombardier otrzymał jasne wytyczne od MPK jaki procent powierzchni mają
                  zajmować siedzenia!
                  Inna sprawa, to efekt tych wytycznych. Moim zdaniem za dużo siedzeń.

Ł.S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka