bart_step 05.06.06, 20:34 A może ktoś takie miał? A planszę do nich? www.mnc.pl/~bart/zabawki.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
huann Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 05.06.06, 20:36 metalowa była ;) bart_step napisał: > A planszę do nich? Odpowiedz Link Zgłoś
bart_step Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 05.06.06, 20:37 ooo, widze ktoś jednak coś:) Chyba miałem też taką ale przepadła... Mnóstwo huku zawsze robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 05.06.06, 20:39 no :) a te wozy to się jakośtam nakręcało zdaje się? czy nie przypadkiem cofając ich kółka też metalowe po planszy jakoś? a może jednak kluczykiem raczej? Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 05.06.06, 20:44 To była taka zabawka metalowa plansza w niby torem jazdy, po niej jeździły nakręcane na kluczyk takie samochodziki. Była chyba tam na tej planszy tor w kształcie ósemki. Szerokość tego toru był dostosowany do szerokości metalowych kółweczek tak aby samochodzik jeździł po tym torze. Odpowiedz Link Zgłoś
bart_step Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 05.06.06, 20:46 O właśnie, bo w torze były małe dziurki, a samochodziki miały takie jakby kotwice pod spodem... Jak to działało? CZy one się zatrymywały w określonym miejscu, czy "ruszały ze startu zatrzymanego"? Odpowiedz Link Zgłoś
b_fanka Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 05.06.06, 23:02 Pamiętam! Te dziurki można było zatkać naciskając klawisze z boku, było ich kilka w różnych kolorach. Kiedy klawisz był wciśnięty, samochodzik przejechał, a kiedy się go puściło - zaczepiał kotwiczką i stawał. Zapadki znajdowały się tam, gdzie zgodnie ze znakami należało "ustąpić pierwszeństwa". Teretycznie zabawa polegała na tym, aby kilka "pojazdów" jeździło po tej ósemce bezkolizyjnie, ale największą frajdą było właśnie doprowadzanie do "katastrofy"... Odpowiedz Link Zgłoś
bart_step Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 05.06.06, 23:15 Nono, jestem pod wrażeniem tego, że tyle ludzi miało to w domu! Odpowiedz Link Zgłoś
brite miałem coś takiego! 05.06.06, 21:04 te zdjęcia przypomniały mi zapach (i smak!!!) tej blachy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: miałem coś takiego! 06.06.06, 08:00 hehe dokladnie to samo poczulem:-))) Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
troll.z.brodom Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 06.06.06, 00:08 bart_step napisał: > A może ktoś takie miał? A planszę do nich? > Mam wciąż, ale farba zeszła już prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
bart_step Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 06.06.06, 11:39 Zadam sakramentalne pytanie: za ile sprzedasz? Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Pamięta ktoś takie zabawki? 06.06.06, 09:15 Coś kojarzę, ale przez "mgłę" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmudziaczek Re: Pamięta ktoś takie zabawki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 12:29 Moja ciotka z Ozorkowa miała taką zabawkę po swoich dzieciach. Jak przyjeżdżałam do niej to razem z siostrami bawiłyśmy się tym, najfajniej było bawić się w autobus i taksówkę. Były przystanki, postoje itd. Kiedyś dzieci rozwijały swoją wyobraźnię właśnie dzięki takim zabawkom... Nie to co gry komputerowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość miałem IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.06.06, 15:10 miałem komplet: planszę i cztery samochody - czerwony zielony niebieski i żółty. Nakręcane kluczykiem, jeździły po torze, były fajne zapadki, w których samochodziki się stawiało i z których ruszały (naciąg sprężynowy uwalniała zapadka w podwoziu samochodzika - jak trafił na szczelinę to się zatrzymywał, a naciąg cały czas trzymał napęd) jestem rocznik 1969, zabawkę miałem do 1975 roku, do przeprowadzki. całość - zarówno samochodziki jaki i blacha były wykonane z blachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: miałem IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.06.06, 15:11 > całość - zarówno samochodziki jaki i blacha były wykonane z blachy. tfu,,, pomyliłem się - zarówno samochodziki jak i plansza były wykonane z blachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caddi Re: Pamięta ktoś takie zabawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 17:44 Mam komplet do dziś (czyli od jakis 40 lat) i nawet z kluczykiem. Plansza tłoczona w blasze robi straszy hałas. Ale naciąg spręzyn w autkach pozwalał na kilka okrążeń toru. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś