Dodaj do ulubionych

gdzie dobrze zjeść?

08.06.06, 11:56
Jesli wątek się powtarza, to nie krzyczcie, tylko kulturalnie podajcie linki,
może jeszcze ktoś skorzysta...
Gdzie w Łodzi można zjeść coś innego niż shoarma? W każdej restauracji jest
to samo :( Ostatnio chciałam zjeść śniadanie z przyjaciółmi z Portugalii i
przeszliśmy pół Piotrkowskiej i nie znaleźliśmy dobrego miejsca, gdzie można
zjeść jajka z bekonem, napić się świeżego soku, a potem jeszcze zjeść jakieś
owoce. Szczerze mówiąc jest mi trochę wstyd, że po pierwsze nie ma ciekawych
restauracji i po drugie, że te które są są kiepskie. Np. do deseru z owoców
dają widelec, lub wodę mineralną przynoszą w szklance a nie w butelce, takie
niby drobiazgi, ale na tle Europy wypadamy słabo.
Zajrzeliśmy też do Baru Pieczarka czy jakos tak i prawie płonęłam ze wstydu,
może jedzenie mają dobre, ale wystrój wnętrza nie zmienił się od 20 lat!!!!
wszędzie tylko pizza, shoarma i nieśmiertelny McDonalds...
Obserwuj wątek
    • aaa202 Śniadanie w Pieczarce:) 08.06.06, 12:03
      Czemu płonąć wstydem za Pieczarkę? Niech Pieczarka płonie.
      Nie wiem, gdzie można zjeść śniadanie (American Cafe?), bo nie wychodzę z domu
      bez śniadania, a jem jedno śniadanie, więc logistycznie nie umiem tego
      rozwiązać.

Jeśli w dorosłym moim życiu rzygałam 2 razy, z tego raz po obiedzie w
      Pieczarce, to wychodzi, że 50% moich wymiocin sprowokowało jedzenie w
      Pieczarce. Jeśli ktoś chce mnie ukarać za durny i nie na temat post - niech
      zaprosi mnie do Pieczarki.
      • Gość: zorro u dominika na chojnach jak ci zaserwuje szwarceneg IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.06.06, 12:17
        era to cały dzień chodzisz najedzony ...poprostu super jedzonko wystrój może
        kiepski ale jadło palce lizać...
        • aaa202 A szwarceneger to co? Krwawa kiszka? 08.06.06, 12:19
    • cassani Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:15
      polecam żeberka w Havanie, pychota :)) niestety dość drogie i też nie za często
      sobie pozwalam - ale raz na jakiś czas muszę, po prostu muszę :)
      A jeśli chodzi o bardziej przystępne ceny, dobrą obsługę i smaczne jedzenie -
      to zdecydowanie WOOK.
      • yavorius Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:22
        Popieram Havanę, postrzępiona wołowina z makaronem, mniami!
        • cassani Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:23
          a próbowałes żeberka? jak nie to polecam. nie wiem czy na Kubie takie żeberka
          na codzień jedzą ale jeśli tak to mogę śmiało powiedzieć "wszyscy jesteśmy
          havańczykami" :)
          • maginiak Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:33
            żeberek nie jadł :)
            za to ja polecam stek z tuńczyka tamże! pychota niezrównana!
            • cassani Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:34
              stek z tuńczyka chyba jadł kolega obok - wyglądał nieźle. Koniecznie ufunduj
              chudemu żeberka! koniecznie! :)
              • maginiak Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:35
                cassani napisał:

> chudemu żeberka!

On Ci tego nie daruje :-P
                • cassani Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:36
                  przecież wiem :)
                  • yavorius Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:37
                    Cassani, Ty chyba miałeś się pochylić...
                    • cassani Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 12:37
                      byłem, pochylałem się, myślałem że to Ty - ale chyba ktoś inny skorzystał :)
                      • yavorius heh 08.06.06, 12:40
                        Mnie żeberka się kojarzą z koniecznością użerania się (to dobre słowo!) z
                        kośćmi czy takie tam, ja to lubię fileta lub befsztyka podanego na talerzu:)
                        • cassani mówię 08.06.06, 12:41
                          spróbuj. same spadaja z kości, sa duże, więc kości nie zajmuja większości i są
                          pyyyyyyyyyyszneeeeee! niestety nie najtańsze - ale warto oj warto!
                          • yavorius Re: mówię 08.06.06, 12:43
                            A ile kosztują?

No, spróbować trzeba, skoro Cassani poleca;)
                            • cassani Re: mówię 08.06.06, 12:49
                              napisze Ci na priva - tu nie można - bo ktoś stwierdzi że "sugeruję pozycję
                              finansową" jak to jakiś domorosły inteligent z tydzień temu napisał. nie
                              najtaniej - ale porównywalnie z innymi cenami w H.
                              • orientman a po ile te zeberka? 08.06.06, 15:38
                                no co sie bedziesz jakims oszolomem przejmowal?
        • agunia_29 Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 14:16
          Z Havany szybciej wyszłam niż weszłam. Może ładny wystrój i może dobre
          jedzienie - nie wiem bo nie próbowałam ale trzeba być bogatym żeby tam usiąść
          wogólei coś zamówić. Wystarczy, że ceny są żarłoczne ;-)
    • rushmoore Jeżeli nie Shoarma - to polecam Sphinxa 08.06.06, 12:27
      mimo wszystko. Nie wiem czemu ludzie tam jedzą wyłącznie shoarmę - mają wiele
      innych wyśmienitych dań - szczególnie z grilla, polędwiczki, kuleczki mięsne na
      ostro itd, etc. Ponadto polecam pizzerie - np Presto - ale nie ze względu na
      pizze - ale choćby pasty czy sałatki.
      • cassani i tu się zgadzam 08.06.06, 12:36
        z poszukiwaczem klapek na oczy :)
        • maginiak Re: i tu się zgadzam 08.06.06, 12:42
          no w sfinksu zamawiają ta shoarma bo ona ma najbardziej dobra cena!

a tam z kolei jadłam ostatnio niezwykle smaczną i rozpływającą się polędwicę
          wieprzową z sosem chichuachua czy jakoś tak a yavo toże polędwicę z grzybkami.
          oboje byliśmy dalece bardziej usatysfakcjonowani niż po shoarmie, której ja
          zresztą w ogóle nie jadam bo potem mam problemy wcale niefinansowe.
          • yavorius Re: i tu się zgadzam 08.06.06, 12:44
            maginiak napisała:
            > bo potem mam problemy wcale niefinansowe.

Takoż i ja :/
          • cassani Re: i tu się zgadzam 08.06.06, 12:47
            no ale różnica w cena wynosi często 2-3 złote a danie jest 2 razy lepsze !
            • yavorius Re: i tu się zgadzam 08.06.06, 12:53
              No niekoniecznie, te wypasione polędwice są za 24-32 złote, a shoarma kosztuje
              jakieś 15 zł...
              • cassani Re: i tu się zgadzam 08.06.06, 12:55
                no może i masz racyję - ale shoarma z warzywami juz kosztuje chyba około 17 czy
                17.50 tak więc różnica maleje - ale to indywidualny wybór. W każdym razie - tak
                czy tak - Spfinx jest ok. tani, w porządku obsługa i w ogóle.
                • yavorius Re: i tu się zgadzam 08.06.06, 12:57
                  Sfinks to przyzwoity fastfood, tanie jak na Wwę piwo i w ogóle takie tam:)
      • yavorius Re: Jeżeli nie Shoarma - to polecam Sphinxa 08.06.06, 12:37
        W Śfinksie mają świetne danie typu polędwica z Nilu, czy inne nieshoarmowe...
    • rednosek Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 14:06
      no dobra, ale gdzie zjeść poza Świnksem??? Mówię przeciez, że tam nie chcę! Ani
      żaden Rooster i inne takie. Czy istnieje jakaś knajpka gdzie można zjeść
      śniadanie????
      • yavorius Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 14:07
        No przecież napisaliśmy że w Havanie:)
        • aaa202 Śniadanie w Havanie 08.06.06, 14:10
          dziewczyna jaja chce jeść, kakao, twaróg.
          A Wy tylko żeberka i żeberka.
      • agunia_29 Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 14:28
        > żaden Rooster i inne takie. Czy istnieje jakaś knajpka gdzie można zjeść
        > śniadanie????

po cholere śniadanie na mieście?? domu własnego nie masz?? na mieście to można
        czasem zjeść obiad albo przegryźć coś małego jak jest się głodnym.
    • Gość: Teodor Re: gdzie dobrze zjeść? IP: 194.42.116.* 08.06.06, 14:10
      nie wiem czy było ale w hola amigo jest pysznie
    • rednosek Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 14:14
      aaa002 napisała: "Nie wiem, gdzie można zjeść śniadanie (American Cafe?), bo
      nie wychodzę z domu bez śniadania, a jem jedno śniadanie, więc logistycznie nie
      umiem tego rozwiązać."

właśnie. najciężej było mi wytłumaczyć Portugalom, że Polacy nie mają jeszcze
      zwyczaju jeść na mieście. na Zachodzie to jest normalne, raczej rzadko gotuje
      się w domu. my Polacy jeszcze do tego nie przywykliśmy, chociaż stanie się to
      prędzej czy później, widzę po sobie, że na 10 obiadów 2 jem w domu, a resztę na
      mieście. ale jeśli chodzi o śniadania, to Polak je tylko w swoim domu.

chciałam powiedzieć, że ciągle za mało, mało, mało restauracji mamy w Łodzi!!!
      a poza tym, bodajże w restauracji Spicy&chili w karcie dań moi goście aż się
      uśmiechnęli jak zobaczyli propozycje dań z kuchni arabskiej i
      śródziemnomorskiej... Ah Łodź kochana, pniesz się w górę, ale niudolnie, oj...
      • aaa202 Nie sądzę, żeby jedzenie na mieście 08.06.06, 14:33
        to była taka zdobycz cywilizacyjna, do której powinniśmy z kompleksami i pąsem
        wstydu dążyć. Kraje przez Polaków raczej pogardzane (choć nie wiem czemu) typu
        Bułgaria, Rumunia, Serbia, Turcja to zagłębia żarcia na mieście. Od szóstej
        rano, po ciemną noc. Siedzą, jedzą, chodzą z jedzeniem, jedzą w chodzie itd.

Często jem obiady po knajpach, ale jest to po prostu zaspokajanie głodu
        (niestety, często mam dużo do zarzucenia wykonaniu, surowcom i samym pomysłom.
        Nie mogę znieść wszędobylskiej vegety i odpowiedników, bladych "pomidorowych"
        sosów, jedzenia jałowego, bez przypraw, zmacerowanych surówek w aptekarskich
        ilościach, braku inwencji kucharzy.), ale naprawdę kulinarnie szczęśliwa
        jestem, kiedy mogę sobie pozwolić czasowo na ugotowanie czegoś w domu i
        patrzenie jak ukochane osoby jedzą. W domu, na obrusie, polerowanymi sztućcami
        jedzą pierwszorzędne dania.

Chciałaś Portugalom pokazać że w Polsce jest tak jak w krajach
        śródziemnomorskich, czy chciałaś im pokazać, jak jest w Polsce? Skoro trawią
        tylko swojskie, portugalskie klimaty, to nudne te Portugale. Czemu nie
        zaprosiłaś ich na śniadanie do domu, a na obiad choćby na gołąbki do jakiejś
        chłopskiej knajpy? Ja jak wchodzę między wrony, to kraczę tak jak ony. I to
        jest najfajniejsze w podróżach.

Nawstydziłaś się za wszystkie czasy i po co? I czy na pewno uzasadnienie?
        • rednosek Re: Nie sądzę, żeby jedzenie na mieście 08.06.06, 14:46
          polskie obiadki to mamy z Portugalami w pracy codziennie, chłopaki nie moga już
          patrzeć na pierogi i inne takie, obiado-kolacje codziennie gotujemy w domu z
          nimi, ale od czasu do czasu jemy na mieście, również śniadania...
          • aaa202 Rozumiem. Szukacie teraz pierwiastka Portugalii 08.06.06, 14:49
            w Europie Wschodniej.
      • cassani a co w ogóle ci Portugalczycy tacy wybredni :) 08.06.06, 14:51
        ja jak mam gości zza granicy to gdzie ich nie zaprowadzę to są szczęśliwi. jemy
        oczywiście - ale koncentrujemy sie głównie na piciu i wszystko gra!
        • Gość: the Subject Re: a co w ogóle ci Portugalczycy tacy wybredni : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:27
          ja poleciłabym 97 - czyli Zielińskih, ale nie wiem czy podają tam śniadania
          (czynne jest chyba od 12)...
          Swego czasu śniadania jadałam w Bagdadzie (tosty) i w barze przy Auli Wydziału
          Prawa (pyszne kanapeczki z twarogiem i warzywami), w American Cafe; dobre kakao
          robią w Spadochronowej.

"Coś innego" na obiad = "Ciągoty Tęsknoty" na Wojska Polskiego - aktualnie
          festiwal szparagów :)
          Coś swojskiego "Kogucik" na Piotrkowskiej, "We Młynie" koło Zgierskiej...

Faketem jest, że w Łodzi brakuje miłych miejsc śniadaniowych czynnych od
          8.00-9.00 rano. Jeśli ktoś nosi się z zamiarem otwarcia takiego przybytku to
          proponuję gdzieś koło WPiA i WSMiP na Narutowicza :)
          • aaa202 WPiA i WSMiP ? 08.06.06, 15:30
            • Gość: the Subject Re: WPiA i WSMiP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:41

Wydział Prawa i Administracji
              Wydział Studiów Międzynarodowych i Politologicznych
    • Gość: magda Re: gdzie dobrze zjeść? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:43
      Swojsko i niedrogo - "We Mlynie".
      Orientalnie, drozej, ciekawie podane - "A Dong" (restauracja, nie bar)
      Kiedys smacznie i niedrogo mozna bylo zjesc w "Bodedze O'le!", ale juz jej nie ma.
      Nie docenialam zarcia w "Rolling Stone", a naprawde mozna tam sie najesc za male
      pieniadze.
      W "Ciagotach i Tesknotach" polecam tosty czosnkowe.
    • huann ten wątek jest niehumanitarny i nieludzki 08.06.06, 16:29
      dla Huann. nie czytam! :P
      • Gość: magda Re: ten wątek jest niehumanitarny i nieludzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:30
        Weidzialam, wiedzialam! :D
        • huann Re: ten wątek jest niehumanitarny i nieludzki 08.06.06, 16:34
          i nie zareagowałaś!?

zdrada!!!
          • Gość: magda Re: ten wątek jest niehumanitarny i nieludzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:40
            Powiedz gdzie Cie znalezc - podesle Ci pczuszke z wegorzem w galarecie. Dostalam
            caly polmisek, a poniewaz od niedawna towarzyszy mi wstret do ryb, danie tylko
            sie zmarnuje.
            • huann Re: ten wątek jest niehumanitarny i nieludzki 08.06.06, 16:44
              Gość portalu: magda napisał(a):

> Powiedz gdzie Cie znalezc - podesle Ci pczuszke z wegorzem w galarecie.

tutaaaj!!!TU! o TUUU !!! :>>>

Dostala
              > m
              > caly polmisek, a poniewaz od niedawna towarzyszy mi wstret do ryb, danie tylko
              > sie zmarnuje.

lepiej później odchorować niż by miauo się zmarnować!
              piszę oczywiście o sobie ;]
              • Gość: magda Re: ten wątek jest niehumanitarny i nieludzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:56
                :))
    • elfik31 Re: gdzie dobrze zjeść? 08.06.06, 19:16
      wybacz, ale to się właśnie sprzedaje. Ludzie to lubia i w takich resturacjach
      jest dużo klientów. Nic nie poradzisz na to że lubią kuchnię arabską. W
      bardziej wykwintnych knajpach sprzedających dziwności - jak kiedyś Sapporo
      która juz zbankrutowała czy Tokio w której hula wiatr nie ma ruchu. A po to sie
      otwiera knajpę żeby zarabiać. Możesz zabrać gości do ''u chochoła'', ale czy
      zasmakują im kolejne pierogi za wygórowaną cene...Sałatki i surówki są wszędzie
      więc z tym nie ma problemów. Kiedyś niektóre restauracje na Pierynie były
      czynne od 10 rano, ale do 12 nikt tam nie przychodził, niestety to wiem, bo
      przepracowałam na Piotrkowskiej kawał życia, właśnie w gastronomii.
    • Gość: lukl2 Re: gdzie dobrze zjeść? IP: *.crowley.pl 09.06.06, 08:44
      Witam
      Spis reastauracji wraz z opisem masz na www.lodzonline.pl
      Co do śniadań to w poblizu Piotrkowskiej jest tez sporo takich miejsc
      1 Ibis
      2 Swiatowid
      3 American Cafe
      4 Grand Hotel
      5 Savoy
      5 Centrum
      6 I pewnie jeszcze ze dwie kawiarnie na samej Piotrkowskiej
    • Gość: qwizdek przy stole IP: *.toya.net.pl 09.06.06, 08:58
    • geograf Re: gdzie dobrze zjeść? 09.06.06, 09:07
      Na dobry obiad,ale i inne przekąski-desery można wpaść do Prowokacji na Wigury blisko Sienkiewicza.
      Pyszne jedzenie:-)

A samo meritum...czy to wstyd, że Polacy nie mają w zwyczaju jedzenia na mieście? Portugalczycy zapewne mają inne nawyki, które są dziwne dla Polaków. czy to powód do ich "wytykania":|
    • fleurette Re: gdzie dobrze zjeść? 10.06.06, 13:56
      na pewno sa sniadania w greenway'u na piotrkowskiej.
      • Gość: vera.vera o tym pomyślalam IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.06.06, 14:06
        • piusss Re: o tym pomyślalam 10.06.06, 15:48
          Alez tam jest tylko wegetariańskie jadło...feee
      • rokko Re: gdzie dobrze zjeść? 14.06.06, 12:28
        No wlasnie, na sniadania to chyba jedna z lepszych propozycji. Podaja i jajka,
        chociaz bez boczku. ;)
    • Gość: Maciejka Re: gdzie dobrze zjeść? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 09:55
      nie narzekajcie na sphinxy, samej shoarmy tam nie podaja, jest wiele innych
      bardzo dobrych dań. No i świetna obsluga :) choc z tym w roznych sphinxach jest
      roznie. Kelnerom ze sphinxa z manufaktury duzo brakuje do obslugi w starszych
      punktach na piotrkowskiej np przy radwanskiej czy centralu.
    • Gość: diogenespies Czrny Kot na Andrzeja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 11:42
      Super pierogi z serem mają i tanie piwo:-)
      • Gość: zorro Re: Czrny Kot na Andrzeja!piwo to jest tanie w skl IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.06.06, 11:49
        sklepie przyjacielu...
    • oskar997 Tanio i smacznie! 11.08.06, 15:04
      Zwracam się do osób ktore chca po prostu zjeść na mieście(nie w restauracji)
      Ostatnio zaproponowano mi punkt małej gastronomi otwarty od nie dawna. Jedzenie
      wyśmienite. Choć asortyment nie za wielki ale za to jakość rewelacyjna.
      Jedzenie w stylu KFC. Panierowane skrzydełka, ziemniaki (rewelacja), pieczarki,
      szaszłyki, wątróbki i inne.I to za niewielkie pieniądze. Lokalizacja dość
      nietypowa: Plac Barlickiego (ul. Zielona,Żeromskiego) Hala Zielony Rynek (nowo
      wybudowana) boks nr 15 (rogowy). Polecam!
      • rozmowy_kontrolowane Re: Tanio i smacznie! 11.08.06, 17:19
        Bar Mekong, Kilińskiego 141. Nie wiem, jak jest w środku, bo zwykle zamawiam do
        domu chińczyka- ale do tej pory nie narzekałam na jedzenie, bardzo dobre. I
        ceny przystępne.
        www.mekong.com.pl/
        I oczywiscie mój ulubiony Qvo Vadis- tylko tam zjadam makaron ze szpinakiem:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka