Dodaj do ulubionych

Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańskości

13.06.06, 14:38
no, mam nadzieję ,że organizator - Kościół Rzymsko-Katolicki juz uzyskał od
władz lokalnych w kazdym mieście czy wiosce, gdzie parady są organizowane,
wszelkie niezbędne zezwolenia, ze ma akceptacje tras przemarszów i ze
wszystkie niezbędne dokumenty zostały przedłożone. Wszak w ostatnim roku
przeszliśmy przyspieszony instruktaż organizowania parad, więc myślę że
wszystkie formalności już pomyślnie zakończone i teraz wszyscy szykują się
już tylko na przemarsz w celu zaafiszowania swej chrześcijanskości!
Obserwuj wątek
    • dziad_borowy Re: Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańsk 13.06.06, 14:39
      Dziady beda sypac kwieciem. A Kaszanki tez jako funkcyjni?
      Dzierżżż!!!
      • cassani Re: Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańsk 13.06.06, 14:41
        Kaszani może ledwie dyszeć bo kolega zaprosił go na mecz Polska-Poganie w środę
        wieczorem. Tak więc - funkyjny - ale w drugim rzędzie ze względu na wzrok!
        • dziad_borowy Re: Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańsk 13.06.06, 14:43
          Dziady ze wzgledu na srodowy Grunwald sypac kwieciem beda wezykiem.
          Dzierżżż!!!!
        • excentrix Re: Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańsk 13.06.06, 14:45
          pracowałem parę lat temu z pewnym jegomościem o imieniu Kaszani. Nie wiem jak on
          się pisał ale był koloru czekolady mlecznej, pochodził ze Sri Lanki i był
          wybitnym specjalistą w dziedzinie intarsji. Miły chłopak...
          • cassani ba! 13.06.06, 14:46
            wszystkie Kaszani to fajne chłopaki!
            :)
            • excentrix Re: ba! 13.06.06, 14:48
              no tego nie wiem, mam nadzieję że to się jakoś z imniem przenosi na osobowość
          • dziad_borowy Re: Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańsk 13.06.06, 14:48
            Zaloze sie, ze nawet w dziedzinie intarsji nasz Kaszani jest lepszy debesciak
            od niego i cala ta intarsja to dla Kaszaniego kawa z mlekiem i bulka z maslem
            razem wziete.
            Dzierżżż!!!
            • excentrix Re: Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańsk 13.06.06, 14:49
              to i pewnie cacko z dziurką i guzik z pętelką, czy jak ??
            • cassani Re: Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańsk 13.06.06, 14:54
              czymkolwiek jest intarsja to zrobie ją lepiej niż kakaowi! wszak parad nadszedł
              czas i trza się poświęcać!
    • longeta Re: Pojutrze w Polsce ruszają Parady Crześcijańsk 13.06.06, 14:53
      niestety bede w pracy,ale to miłe swięto!nie trzeba ochrniarzy i pozwoleń pogoda
      też dopisze.
    • longeta może to życie... 13.06.06, 15:43
      jest bzdurą i pomyłką.
      Ale kwestje wiary zostawmy,ty wolałbyś paradowć.
      • gray Re: może to życie... 13.06.06, 15:52
        longeta napisał:

> jest bzdurą i pomyłką.

i jakie widzisz rozwiązanie tego tematu? :>

> Ale kwestje wiary zostawmy,ty wolałbyś paradowć.

wolałbym aby każdy kto chce, i nie wyrządza tym krzywdy innym, mógł paradować.
        • longeta Re: może to życie... 13.06.06, 15:58
          Cały problem polega na tym że nie rozumiesz że to jest wojna światów.
          Zachód zamiast nam pomóc nas niszczy takimi paradami i ideologią.
          • gray Re: może to życie... 13.06.06, 16:01
            longeta napisał:

> Cały problem polega na tym że nie rozumiesz że to jest wojna światów.

masz rację - zupełnie nie rozumiem po co wymyślać sobie jakieś światy i robić
            między nimi wojny.

> Zachód zamiast nam pomóc nas niszczy takimi paradami i ideologią.

niszczy? w jaki sposób?
            • longeta dla graya 13.06.06, 16:24
              Światy istnieja,nie ma jednego zdania i celu.
              a jak niszczy? słyszałeś kiedyś o 5 kolumnie i jej celach?
              • longeta Re: dla graya 13.06.06, 16:32
                tylko teraz nie panstwa walcza a korporacje,pęd do koryta zawsze jest ten sam.
    • longeta Re: może to życie... 13.06.06, 16:40
      Może i bym dzidem borowym został? kto to wie?
    • brite czy mi się wydaje... 13.06.06, 16:45
      czy w tym wątku było więcej postów?
      • szprota wydaje ci się 13.06.06, 16:48
        to nie były posty, tylko popołudniowy omłot Graya, który tym razem trafił na
        Longetę; z tym, że tym razem zaczął Longeta.
      • longeta Re: czy mi się wydaje... 13.06.06, 16:48
        wczoraj też były ale jakoś się zmyły.Medator czy cuś?
      • cassani heh 14.06.06, 08:12
        jakieś ciachy poszły w ruch...
        • longeta Re: heh 14.06.06, 08:58
          Ależ skąd....może dzisiaj mnie nie posadzą na ławce na dwie godziny?
    • cassani widziałem dziś 3 parady 15.06.06, 16:31
      ogólnie wiele od tych parad wszechpolaków czy gejów wiele się nie różnią - no
      może wyższa średnia wieku. Jedyne co mnie zdziwiło to fakt iż w tych paradach
      uczestniczy dużo ludzi z marginesu. po odśpiewaniu jakichś piosenek przed
      ołtarzem jak parada poszła dalej - nawet elegancko ubrani starsi ludzie rzucili
      się na ołtarz i zaczęli z niego kraść gałęzie! kto to by pomyslał!
      • aaa202 Ja widziałam kiedyś, jak ludzie ogołocili z gałęzi 15.06.06, 16:34
        rosnące w pobliżu ołtarza drzewa.
        Skwer wyglądał jak po przejściu szarańczy.
        • cassani o co w tym chodzi? 15.06.06, 16:40
          przecież te gałęzie nie są pierwszej urody a i chyba na opał za ciepło?
          • aaa202 Przypuszczam, że są to gałęzie szczęścionośne 15.06.06, 16:44
            z czasem organizatorzy parad się wycwanili i umieszczają gałązki w dekoracji
            ołtarzy, żeby wierni nie darli żywych drzew.
            Gałązki te uczestniczyły w liturgii, może zostały skropione wodą święconą itd.
            No i ludzie chcą trochę tego zabrać do domu. Tak, jak kamyki z Jasnej Góry.
            • cassani acha 15.06.06, 16:49
              tak być może. w każdym razie parada jak parada - zaskakuje tylko rozmach i ich
              ilość - widziałm jak przy ul. Zuli Pacanowskiej i Woska Polskiego jedna parada
              się niemal wpadła na drugą paradę - jednak organizatorzy byli przygotowani i
              jedna z parad w ostatniej chwili odbiła. straszne emocje były!
              • aaa202 Wiesz co, nie bądź już taki niepoczciwy 15.06.06, 16:58
                Są ludzie, którym na tym zależy. Niech chodzą, niech się modlą, niech
                kultywują. Nie nam ich oceniać. W końcu to jest ich religia i trzeba to
                uszanować.
                Zamiast ściskać półdupki, wpisałbyś coś o lodzie - dziś rano widziałam,
                wyglądał wyjątkowo sugestywnie. Widać było tylko ten brązowy balas na szczycie.
                • cassani no tak 15.06.06, 17:00
                  z tym że właśnie cieszę się że oni sobie tak chodzą - jednakowo się cieszę się
                  z tego jak z tego że geje też sobie moga pochodzić. cały ten wątek to takie
                  przejaw mojej miłości o wolności. Idę na loda :)
                  • aaa202 Dawaj, dawaj, nie przestawaj, 189 post! 15.06.06, 17:08
                    • szprota no do najdłuższych na forum jeszcze temu wątku 15.06.06, 17:12
                      daleko ;-)
                      • aaa202 Cóż, ziarnko do ziarnka... 15.06.06, 17:13
    • Gość: Lidka Halo ! Protestantow prosze do tego nie mieszac ! IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 15.06.06, 17:42
      Halo ! Protestantow prosze do tego nie mieszac !

Istnieje rowniez dyskretna i spokojna wersja chrzescijanstwa.
      • mamadoo Re: Halo ! Protestantow prosze do tego nie miesza 15.06.06, 20:53
        Ano właśnie. To były parady katolickości. Mają one dość długą historię, pierwsza
        odbyła się w 1241 roku w Liege.
        • Gość: Lidka Re: Halo ! Protestantow prosze do tego nie mieszac IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 15.06.06, 20:58
          Protestanci wlasnie z tego powodu (wizje zakonnicy Juliany z Liege) odrzucili te tradycje.
          • szprota rozwiniecie troszkę? 15.06.06, 21:06
            niewiele mogę znaleźć informacji na ten temat, a wygląda ciekawie...
            • Gość: Lidka Wizje Juliany z Liege zapoczatkowaly "Boze Cialo". IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 15.06.06, 21:16
              Wizje Juliany z Liege zapoczatkowaly "Boze Cialo" w XIII wieku.

Jezeli znasz niemiecki, tu znajdziesz wiecej:
              www.ewige-anbetung.de/Zeugen/Juliana_von_Luttich/juliana_von_luttich.html
              de.wikipedia.org/wiki/Juliana_von_Lüttich
              po angielsku:
              en.wikipedia.org/wiki/Juliana_of_Li?ge
              P. S.
              Protestanci dystansuja sie od tego typu poboznosci.
              • Gość: Lidka I jeszcze tutaj: IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 15.06.06, 21:21
                Na Wikipedii "Boze Cialo" po angielsku lub po polsku.

en.wikipedia.org/wiki/Feast_of_Corpus_Christi
                • szprota dzięki [nt] 15.06.06, 21:39

• Gość: piezo1 Katolicy to "byli" chrześcijanie. IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.06.06, 12:20
      Nie chrześcijaństwa tylko katolicyzmu - a to dwie różne rzeczy!
      • Gość: lavinka z nielotu Re: Katolicy to "byli" chrześcijanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 12:22
        No fakt ostatnio katolicy się trochę odcięli od reszty...

lav
        • Gość: piezo1 Re: Katolicy to "byli" chrześcijanie. IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.06.06, 12:25
          Masz na myśli ostatnie kilkaset lat, oczywiście... Bo inaczej Twa wypowiedź
          nie ma sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka