hubar 10.07.06, 19:29 Tu akurat się cieszę, że nikogo z ASP nie poproszono o nakreślenie tego logo. Mielibyśmy jakiegoś mało zrozumiałego potworka, jakich to uczą na tej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 19:37 ..a dlaczego ASP mialoby projektowac logo dla Lodzi? Uczelnia jest od uczenia. Trzeba rozpisac konkurs bo logo faktycznie jest kiepskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 19:43 sory nie doczytalem. O opinie to rzeczywiscie mogli ich poprosic Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Co kto widzi? 10.07.06, 19:44 > gniot projektowy, wywołujący skojarzenia bardziej z głąbem kapusty, > kłębkiem wełny czy - proszę mi wybaczyć - bezwstydnie obnażonym męskim > przyrodzeniem Ale pojechali po tym projekcie... Oto skutki braku współpracy z fachowcami, którym nawet jeśli logo przypadłoby do gustu, dla samej zasady by je skrytykowali, by utwierdzić innych w przekonaniu, że trzeba się z nimi liczyć. No, cóż, artyści mają do tego prawo, ale mam wrażenie, że trochę zbyt mocno się wypowiedziano. Przyglądałem się na wszystkie strony temu logu, ale bynajmniej nijak nie potrafiłem dopatrzyć się tam kilku interpretacji. NIE widzę tam: "głąba kapusty" i "bezwstydnie obnażonego męskiego przyrodzenia" ani szpuli filmowej. Może ktoś wskarze mi, skąd się wzięły te interpretacje? TAK, widzę tam: łódeczkę, uśmiechniętą buzię, ciastko z różyczką, szczypce raka, obieraną pomarańczę, bezwstydnie obnażone damskie wargi, znicz, bronę, pacmana... Może właśnie o to chodzi, żeby nie wiadomo było, o co chodzi, bo wtedy wyobraźnia działa... A Ty co widzisz? -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyhoo ja nie "wskarze", bo nic mi nie "karze" :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:45 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: ja nie "wskarze", bo nic mi nie "karze" :)) 11.07.06, 16:16 O... Korektor... -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Logo jest naprawdę tragiczne... IP: *.toya.net.pl 10.07.06, 19:51 straszna amatorszczyzna, ale co gorsze od razu widać, że ktoś to zrobił w 10 minut, nie zastanawiając się nad niczym - fatalny krój pisma, niedopasowane krzywizny - LOGO przypomina kartofla... Odpowiedz Link Zgłoś
avatary ten zank,nie jest kontrowersyjny, ale mierny 10.07.06, 21:18 to właściwsze określenie. dzieki niemu wiele możemy powiedziec o kompetencji ludzi z umł.a raczej o nie... Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Logo się nie podoba - i kropka 10.07.06, 21:27 A ja chciałabym się z tekstu dowiedzieć: 1. Jakie jest stanowisko UMŁ wobec sprzeciwu ASP i innych organizacji? 2. Kto wybierał logo w Łodzi - jakieś jury? Prezydent? Ktoś je opiniował? A jako komentarz do całej prawy powiem tylko tyle: Nie dalej jak 2 miesiące temu w GW odbyła się wielka debata, że firmy powinny być bliżej uczelni... Szkoda, że UMŁ samo nie stosuje się do tych rad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol_7 Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 22:59 Hmm, z tym kluczem? Pozwolisz się przemknąć razem z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol_7 Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 22:38 Popie..ło tych profesorków, czy oni maja patent na jedyną prawdę? a mnie się to podoba mimo ze nie spełnia ichnich artystycznych standardów no i co ??? Odpowiedz Link Zgłoś
tragikomix Re: Logo się nie podoba - i kropka 10.07.06, 22:47 Wiesz, może skocz na browarka. Komentowanie tej kwestji to nie jest to co dzisiaj powinieneś czynić. Jutro kup sztuczny kwiatek kobitce i jakoś z tego wyjdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol_7 Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 22:57 A to niby dlaczego tak uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
tragikomix Re: Logo się nie podoba - i kropka 10.07.06, 23:24 Wiem że wielu ludzi w naszym mieście ma dosyć konstruktywistycznych symboli ale to co zaproponowano jako antidotum to mało wartościowe gó... Jeśli ktoś podejmuje pracę nad symbolem miasta w który jego byt cały i przekształa je graficznie, musi mieć świadomość śmieszności i powagi swoich działań. Nie jesteśmy zaściankiem (he! he! może się mylę?) i logo z kategorii podpaski czy szamponu zwyczajnie nie przystoi. Wstyd temu, który to zaprojektował. Wstyd tym urzędnikom, którzy w swej ignoracji estetycznej chcieli to przyklepać. To już inny temat, jeśli jeszcze urząd miejski ma w planach następne instalacje pana Szytenchelma, to emigruję. Zawłaszczają mi tandetą przestrzeń miejską,przestrzeń piękna mojego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfred logo dla lodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 00:18 Bogu dzięki, że nasze orły z ASP nie projektowały tego logo. Ostatnio gdy robili identyfikację miejską (nazwy ulic, drogowskazy itp.) sworzyli chłam w kolorze spranych różowych majtek. Łódzka ASP jest zamkniętą, zadufaną w sobie ferajną sfrustrowanych pseudoartystów, którzy lepiej piszą protesty niż tworzą dzieła sztuki. Kiedy w Łodzi bywali artyści światowego formatu tacy jak Emmet Williams, Richard Nonas czy Oppenheimer to nikt z tych profesorów nie pojawił się rzeby ich zaprosić na wykłady ze studentami - bali się, że ich miernota w zestawieniu z artystami wyjdzie na jaw. Swoją drogą gratuluję dziennikarzom wybiórczej drogocennego wkładu w promocję miasta - awantura o logo na pewno się miastu przyda... I jeszcze jedno czy któryś z tych domorosłych artystów z profesorskim tytułem zrobił choć jedną rzecz na rynku usług reklamowych. Czy sprawdził się na rynku jak np. prof. Lenk czy Kubasiewicz, którzy za oceanem zrobili niezłe kariery, a których nasza szkoła jakoś nigdy nie zaprosiła na wykłady z wyżej wymienionych powodów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: logo dla lodzi IP: *.wa.bigpond.net.au 11.07.06, 03:59 A dlaczego miastowej wladzy nie przyszlo do glowy rozpisac konkurs na logo i dac pod glosowanie obywateli? Wygrywa to logo, ktore wiekszosc Lodzian uzna za najlepsze! Przypuszczam, ze to jest niewykonalne z powodow: 1. Bo to prawdziwa demokracja, a wladza w Polsce na kazdym szczeblu, nie zna sie na demokracji, 2.Za duzo zawracania glowy dla urzednikow - trzeba by bylo porzadnie sie napracowac, 3. Moze najistotniejsze - brak mozliwosci lapowkarskich. Nie ten projektuje, kto podplacil, a ten, czyj projekt spodobal sie ogolowi... Czy to nie logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosomak Re: logo dla lodzi IP: *.retsat1.com.pl 11.07.06, 08:36 >A dlaczego miastowej wladzy nie przyszlo do glowy rozpisac konkurs na logo i > dac pod glosowanie obywateli? Wygrywa to logo, ktore wiekszosc Lodzian uzna za > najlepsze! Z całym szacunkiem to jest najgorszy pomysł z możliwych, sami wiemy z historii Czym sie kończy władza "ludów". A tym bardziej że poziom estetyki naszego społeczeństwa widzimy na ulicznych szyldach tak szpecących nasze miasta. Wydaje mi sie że publiczny konkurs wraz z jury w skład którego wchodzi przedstawiciel uczelni , specjalista od reklamy, i urzędu miasta - publikacja prac konkursowych w internecie- BYłOBY NAJLEPSZYM WYJśCIEM. pozdrawiam rosomak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspen Pani Mario, jest Pani żenująca... IP: *.blaster.pl / *.blaster.pl 11.07.06, 14:34 Pani Mario, jest Pani żenująca.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej jeszcze bys sie zdziwil ... (n/t) IP: *.profiline.pl 11.07.06, 09:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sienna Re: logo dla lodzi IP: *.toya.net.pl 11.07.06, 18:09 fredziu kochanie, ja to już gdzieś słyszałam, ten styl i te kompleksy. już wiem, jechaliśmy czarną lancią do galerii az na lipową. ty to masz pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Re: Logo się nie podoba - i kropka 11.07.06, 08:46 Niech miasto zorganizuje porządny konkurs na logo Łodzi. Tak aby mogło ono służyć miastu przez wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA A czy cos sie kiedykolwiek Polakom podoba? IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 11.07.06, 09:36 Macie opinie krytykantow, narzekaczy ciegle niezadowolonych ze wszystkiego. Przekonani jestescie ze jak sie z czyms zgadzacie to mozecie byc wzieci za glopkow. Otwieracie usta byle cos powiedzec i czesto za duzo podczas gdy " na swiecie" ludze sie odzywaja gdy maja cos do powiedzenia a nie po to by sie madrzyc. Jesli nie ma sie nisc pozytywnego do powiedzenia to lepiej milczec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soroka Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: 83.16.165.* 11.07.06, 09:38 hej dajcie linka do tego logoska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Booge Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.bremultibank.com.pl 11.07.06, 10:18 www2.lodznafali.org/logo_miasta_lodzi/wariant_4_2.png www2.lodznafali.org/logo_miasta_lodzi/wariant_4_1.png Use Google Luck Absolutnie nie mam wykształcenia artystycznego, jestem co najwyżej estetą. Powiem Wam, że ta "łódka" to jeszcze może być, ale sam fallujący napis :) jakoś nie psuje. No kurcze nie wiem co, ale coś bym z nim zrobił. Zresztą samo hasło moim zdanie jest jakieś takie na siłę. Ale, co ja się tam znam... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_kubiak Re: Logo się nie podoba - i kropka 11.07.06, 10:53 Może poprzyj jakimiś faktami tę opinię, ok? To co powstało jest nijakie i beznamiętne... takie sobie coś na poziomie przedszkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 11.07.06, 11:09 to koszmar a nie logo.. porazka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.blaster.pl / *.blaster.pl 11.07.06, 12:06 I to mnie zawsze najbardziej zdumiewa! Projektantką nowego logotypu dla Łodzi, nie jest ktoś przypadkowy-ale właśnie absolwentka ASP-mało tego-kończąca szkołę z wyróżnieniem. Pisząca pracę magisterską z logotypu, która to praca również otrzymała wyróżnienie! Oj Panowie Profesorowie! I do kogo tu teraz pretensje? Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Wyraziste to logo jest... 11.07.06, 13:33 Pomijając już czy prezentowane logo jest ładne czy brzydkie, to spełnia ono jedną podstawową funkcję: jest łatwo przyswajalne i zapamiętywalne. Łatwo się wdrukowuje w świadomość oglądających podobnie jak logo Mc Donald's czy innego koncernu. I to jest akurat pozytyw tego projektu. Ktoś tu mówił, że logo powinno zawierać w sobie charakter miasta. Myślę, że na charakter Łodzi składa się tyle różnych elementów, że trudno by to było wszystko uchwycić w prostym czytelnym znaku graficznym. Przecież logo ma nieco inną funkcję i o wiele uboższą treść niż np. herb miasta czy plakat. Logo jako piktogram musi być czystym i czytelnym znakiem rozpoznawczym, a nie nośnikiem zbyt wielu treści, bo przy ich nadmiarze projekt staje się zbyt skomplikowany, traci swoją funkcję i wyrazistość. Logo to pokazane komuś dzisiaj, a potem dopiero za 5 lat powinno tak samo na niego oddziaływać i budzić w nim te same skojarzenia. Tak jak z przywołanym już znakiem Mc Donalds: ktoś, kto zobaczy ten znak u nas czy na drugiej półkuli tak samo go rozszyfrowuje i to jest to. Wg mnie obecne logo jest wyraziste i proste do zapamiętania. Oczywiście są tam błędy, np. językowe, ale można by tego uniknąć, gdyby więcej osób brało udział przy tym projekcie. No i oczywiście konkurs jest dobrą formą na tego typu przedsięwzięcia, bo pozwala odnieść się do wybranego projektu na tle innych propozycji. Krytyka rozkłada się wtedy na wiele prac, a tak wyżywamy się na jednej. Z tego powodu współczuję autorowi projektu... -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdsad Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: 212.160.172.* 11.07.06, 12:27 "dr Karczewski pisze: "gniot projektowy, wywołujący skojarzenia bardziej z głąbem kapusty, kłębkiem wełny czy - proszę mi wybaczyć - bezwstydnie obnażonym męskim przyrodzeniem"" Do przyrodzenia dra Karczewskiego jest to może podobne, do mojego ani znanych mi cudzych przyrodzeń nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.blaster.pl / *.blaster.pl 11.07.06, 12:48 A mnie się coś zdaje że projektantem był urzędas wydający dyspozycje co do kształtów, co do kolorów, co do sloganu i co do typografii. :-) Kto pracował z niewyedukowanym choćby marnie klientem ten wie jak to jest. Natomiast do kreatywnych, znanych na całym świecie i jeszcze dalej profesorów łódzkiej ASP mam propozycję.. skoro macie głowy pełne świetnych pomysłów to dlaczego nie wspieracie nimi swojego miasta? Nawet jeśli na to was nie stać to chociaż krytykujcie konstruktywnie. Chyba że macie to co widzicie w logotypie zamiast głów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwik Panowie z ASP... IP: 57.66.193.* 11.07.06, 13:00 Logo rzeczywiście jest marne... Natomiast jeśli chodzi o opinie kadry z ASP to chyba kieruje nimi bardziej urażona duma niż jakość projektu. Panowie ci (jak zwykle zresztą) próbują zrobić z siebie jedynych nieomylnych, ostatnich sprawiedliwych, niemalże wyrocznie. Panu profesorowi Karczewskiemu (upsss, przepraszam: DOKTOROWI) wszystko kojarzy się z męskim przyrodzeniem... no coż, tu sugerowałbym raczej kontakt z psychologiem, w celu pozbycia się kompleksów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soroka Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:26 O cie kręce ale kiepskie, nie nie kiepskie TRAGICZNE. a moze jest tak ze jast tak kiepskie bo takie byly sugestie klientow! Czy były jakieś inne projekty ?(dajcie linki) ps wybor takiego badziewia swiadczy tylko o tym co wybierał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.lodz.mm.pl 11.07.06, 15:39 Dobrze, ze srodowisko zwiazane z ASP wyrazilo swoje oburzenie-powinien byc porzadny konkurs, kompetentna komisja i dobre logo!A to, ze ta projektantka skonczyla ASP z wyroznieniem swiadczy niestety dobrze tylko o jej promotorach i prowadzacych-widocznie sama sobie nie radzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: 195.69.82.* 11.07.06, 17:28 Nie wiem co mi sie bardziej nie podoba - samo logo, czy zarzuty ASP. W kazdym razie obie kwestie sa do chrzanu. Odpowiedz Link Zgłoś
pkarczewski Re: Logo się nie podoba - i kropka 11.07.06, 17:49 Ponieważ temat projektu znaku dla Łodzi wzbudza spore emocje, pragnę przedstawić Internautom pełną treść mojej wypowiedzi w powyższej sprawie. Gazeta Wyborcza ze zrozumiałych względów nie mogła przytoczyć całego mojego tekstu, będacego dość wyczerpującą analizą prezentowanego znaku. Pragnę także odnieść się do zarzutów, że krytyczna reakcja pracowników ASP jest wyrazem ich rozczarowania, iż nie zostali oni zaproszeni do realizacji zadania. Nie mamy monopolu na prawdę i jedynie słuszne rozwiązania. Osobiście jestem przekonany, że nie uczelnia tworzy artystę, lecz talent, pasja i poświęcenie. Znane są przykłady wielu postaw artystycznych, które znakomicie rozwinęły się bez "opieki" przygotowanych do tego specjalistów. Nieco inna sytuacja ma miejsce w przypadku projektowania graficznego, które oprócz talentu i twórczej intuicji wymaga wiedzy i doświadczenia. Pozwoliłem sobie zabrać głos w sprawie, ponieważ nie jestem obojętny wobec tego co się dzieje wokół mnie. Myślę, że tego typu zadania jak projekt logo miasta będącego jego wizytówką w kraju i za granicą, wymaga poważnego potraktowania. W naszym mieście jest wielu zdolnych specjalistów w dziedzinie projektowania graficznego, także profesorów naszej uczelni, których zdanie mogłoby przyczynić się do wyboru optymalnego rozwiązania. Łódź jest zbyt ważnym ośodkiem kultury, aby pozwolić sobie na brak profesjonalizmu podczas kształtowania swojego wizerunku. Według mojej wiedzy miasto nie zaprosiło do jury konkursu nikogo ze znanych mi specjalistów w tej dziedzinie. A oto treść mojej opinii na temat znaku, który przekazałem do UMŁ i redakcji Gazety Wyborczej: Jako pracownik naukowy Katedry Projektowania Graficznego łódzkiej ASP, a także jako łodzianin jestem szczególnie wyczulony na estetykę otoczenia - zwłaszcza w naszym mieście. Propozycja znaku, zaprezentowana ostatnio jest kolejnym chybionym pomysłem, po logotypie sprzed dziesięciu lat, świadczącym o niekompetencji i lekceważącym podejściu do odbiorcy. Znak miasta Łodzi zaproponowany dzisiaj, to niestety, przykład amatorskiej próby stworzenia wizerunku miasta w oparciu o niejasne kryteria luzu, radości i niezobowiązującej zabawy. Nie ma nic złego w takim podejściu do projektowania. Na świecie powstało wiele zgrabnie zaprojektowanych znaków przyjmujących za punkt wyjścia swobodny gest, niezobowiązującą grę formy, mającej swój rodowód w pozytywnej emocji dziecka, czy działaniach odwołujących się do symboli czy znaków zaistniałych przez oryginalne etniczne uwarunkowania. Przełamywanie sztywności formy, swoboda i szczere wyrażenie pozytywnych emocji często potrafi obronić się właśnie poprzez swoją "czystość" i naturalność w taki sposób, w jaki naturalna i świeża może być twórczość dziecka, czy twórczość autorów malowideł z groty Lascaux sprzed tysięcy lat. Trzeba jednak "umieć" być dzieckiem lub doskonale rozumieć prostotę wyrażania emocji osób nie obciążonych dziedzictwem norm i reguł które ukształtowały świat. Znak zaproponowany w tej formie to pokraczna i wybitnie nieudolna hybryda czegoś, co autorzy chcieliby utożsamić ze swobodą ekspresji prymitywisty z nieszczerą i ujawniającą totalną amatorszczyznę próbą ujęcia tego w reguły wymagane od profesjonalnych projektantów. Źródło pomysłu - pozytywna emocja, radość i nieskrępowanie - są być może krokiem w dobrym kierunku. Zrealizowanie pomysłu jest niestety totalną porażką. Amatorstwo i brak kompetencji podniesione do sześcianu! Miasto mające swoją bogatą tradycję w dziedzinie kultury (konstruktywizm, Kobro, Strzemiński, Szkoła Filmowa) skazuje się po raz kolejny po "słynnym", równie dennym logotypie sprzed dziesięciu lat na kompromitację, zlecając nieudolnym amatorom zadanie stworzenia swojego wizerunku. Tyle, o ogółach. Jeśli chodzi o szczegóły, to odniosę się do kolejnych elementów znaku. Po pierwsze sygnet, czyli to coś po lewej stronie w kolorach żółto czerwonych. Nietrudno domyśleć się, że forma ma swoje odniesienia do łódki będącej elementem herbu Łodzi. Zaproponowana forma ma przełamywać sztywność i oficjalny charakter herbu. To dobrze - herb ma swoje prawa, sygnet powinien mieć swoje. Jednak to, co widnieje w projekcie, to porażający swoją nieudolnością gniot projektowy, wywołujący skojarzenia bardziej z głąbem kapusty, kłębkiem wełny, czy - proszę mi wybaczyć - bezwstydnie obnażonym męskim przyrodzeniem, niż swobodną alegorią herbu Łodzi. Nietrudno wyobrazić sobie mało subtelne komentarze w stylu "Łódź - miasto głąbów", lub co gorsza... Wolę przemilczeć. Po drugie - logotyp "Łódź". To, co składa się na wyraz "Łódź", to najmniej kontrowersyjny element znaku. Jest on najmniej kontrowersyjny, ponieważ litery nie zostały (na szczęście) zaprojektowane przez firmę realizującą zlecenie, a przez typografa projektującego odpowiednią czcionkę, która szczęśliwym zrządzeniem losu znalazła się w komputerze projektanta-amatora. Jako pracownik naukowy Katedry Projektowania Graficznego Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi mam jednak prawo wyrazić swoje zdanie, które przekazuję także swoim studentom, że projektowanie logotypu nie polega jedynie na bezmyślnym napisaniu jakiegokolwiek wyrazu, znajdującym się na dysku komputera fontem. Projektant ma prawo opierać swój projekt na bazie dobrze skonstruowanej czcionki, ale cała jego rola powinna polegać na autorskiej interpretacji odpowiednio dobranego kroju. Logotyopów nie tworzy się pisząc wyraz, bezmyślnie wklepując tekst z klawiatury. Żadna - podkreślam - żadna szanująca się firma nie popełnia tak bezmyślnego posunięcia. Po trzecie - falujący napis "dynamic friendly city". Układ tekstu hasła reklamowego na falującej linii ma jak najbardziej swoje uzasadnienie. Kojarzy się z falą wody, i w zestawieniu z wizerunkiem łódki jest na miejscu. Jednak projektowanie tekstu na liniach krzywych nie polega jedynie na jego automatycznym dopasowawniu do krzywizny linii. Projektowanie tekstu na liniach krzywych jest wbrew pozorom jednym z największych wyzwań dla typografa. Stosowanie tego zabiegu ma swoją bogatą tradycję już od początku XIX-go wieku. Każdy doświadczony typograf wie, że litera opisana na krzywych wymaga specjalnego potraktowania. Konieczne są modyfikacje niemal każdego znaku - minimalne modyfikacje każdej litery i odpowiednio przeprowadzone ich deformacje mają na celu stworzenie jednorodności duktu pisma. Tekst NIE MOŻE się załałamywać. Światła pomiędzy znakami MUSZĄ tworzyć jednorodny rytm. Na dość znaczną swobodę w tej kwestii można pozwolić sobie podczas tworzenia układów typograficznych stron w książkach, czy czasopismach. Nie można jednak ignorować tych zasad w tak precyzyjnych realizacjach jak logotypy, które są niejako "biżuterią projektowania graficznego". Znak "Łódź dynamic friendly city" jest jawnym zaprzeczeniem tych podstawowych praw. Niestety nie wynika to z możliwej do zaakceptowania zbuntowanej potrzeby "wyłamania się" z obowiązujących reguł, wynika to z niewielkiej wiedzy i amatorskiego podejścia do zadania projektanta, co niestety widać. Piotr Karczewski Adiunkt w Katedrze Projektowania Graficznego A.S.P. im. Wł. Strzemińskiego w Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
tragikomix Re: Logo się nie podoba - i kropka 11.07.06, 18:23 Panie Piotrze (proszę wybaczyć alem starszy od Pana), co do liternictwa zgadzam się w 100%. Wcześniej należało powiedzieć "nieadekwatne" i nie dawać gawiedzi możliwości wyrywania z kontekstu Pańskich myśli. Pozostaję z wyrazami szacunku. tragikomix. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwik Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: 57.66.193.* 12.07.06, 09:51 A może by tak szanowna uczelnia sama coś zaproponowała, nie czekając na zaproszenie UM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corel :) Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 19:55 no widac tu moc corello kicha i miernota polaczone w jedno byle co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mumin Re: Logo się nie podoba - i kropka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:27 ASP to niech sprzatnie to paskudctwo, które zaoferowało Instytutowi Historii i teraz straszy ludzi po nocach....Wiatry Historii...Wiatry może tak ale napewno nie historii:PPP Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Logo się nie podoba - i kropka 12.07.06, 01:15 Przepraszam, ale nie mam pojęcia, do jakiej miejscowości odnosi się zaprezentowany logotyp. W herbie mojego miasta znajduje się łódź z wiosłem, a nie żaglówka. Może to chodzi o tę Łódź w Wielkopolsce? Wszakże ona leży nad jeziorem. Pomijam już fakt, że kształt logotypu kojarzy się z konserwą mięsną w rzucie. Odpowiedz Link Zgłoś