Dodaj do ulubionych

Nowe tablice z nazwami ulic

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:11
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: nostalgik Te przedróżowe były bezkonkurencyjne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.06, 21:57
      "Są na pewno ładniejsze niż te różowe. Jestem za."

Zgadza sie ale te stare na beżowym tle były jednymi z ładniejszych w Europie!!!!!!!
    • el-042 Re: Nowe tablice z nazwami ulic 29.08.06, 22:19
      Rzeczywiście plastyk miasta zadbał, żeby nowe tablice były jednolite:
      miasta.gazeta.pl/aliasy/mod/super_zoom.jsp?xx=3582471
      Brak konsekwencji sprawi, że nowe tablice już niedługo zaginą w gąszczu
      bieżących i starych pomysłów. Na głównych ulicach da się system warszawski, a
      reszta będzie zielona, różowa, kremowa, zardzewiała itd. W tym kraju każdy robi
      po swojemu i mamy chaos: reklamy gdzie popadnie, w blokach i kamienicach każdy
      ma inne okna, każdy balkon w innym kolorze, każdy segment w szeregówce jest
      inny. Pstrokacizna, nadmiar koloru, brak gustu, brak unifikacji i spójności.

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
    • wl_ski Nowe tablice z nazwami ulic 29.08.06, 22:50
      Nie za bardzo rozumiem, na czym polega to obdarowanie nas tym systemem? Czy na
      tym, że teraz mamy sobie zamówić, zapłacić i powywieszać tablice z nazwami
      ulic, takie jakie są w Warszawie? Czy może stolica nam te tablice funduje? Nie
      rozumiem.
      • Gość: projektant Płacimy za projekt IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.08.06, 12:56
        > Nie za bardzo rozumiem, na czym polega to obdarowanie nas tym systemem? Czy na
        > tym, że teraz mamy sobie zamówić, zapłacić i powywieszać tablice z nazwami
        > ulic, takie jakie są w Warszawie? Czy może stolica nam te tablice funduje? Nie rozumiem.

Dostajemy za darmo prawo do wykorzysatania autorskiego projektu. Swoją drogą bardzo udanego i chwalonego na forach międzynarodowych. Należy jeszcze dodać że te "tablice" to nie tylko sam wzór czerwono-granatowych kwadratów z blachy. To cały system informacji miejskiej. Sposoby prezentacji, elementy itp. Może to się wydać dziwne ale stworzenie skutecznego i estetycznego systemu informacji miejskiej (jak i każdej innej) to SZTUKA. Inna sprawa czy wszystkie cechy systemu w pełni wykorzystamy.
        • wl_ski Re: Płacimy za projekt 30.08.06, 22:45
          No więc chyba jestem zwykłym chamem bo do mnie ta SZTUKA nie przemawia ;P
          Poruszam się często po Warszawie i jakoś trudno mi skorzystać z tego systemu.
          Na co mi tablice kierunkowe (nawet estetyczne - fakt) z nazwami osiedli nic mi
          nie mówiących. Jedyne co z tego systemu jest przydatne dla osoby spoza miasta
          to ustawione gdzieniegdzie tablice z mapami najbliższej okolicy. Ale jest tego
          na tyle mało, że w zasadzie nie spełniają swojej roli.
          Poza tym mamy kilka wyższych uczelni w mieście, więc może by tak ogłosić
          konkurs na łódzki miejski system informacyjny. Dyplomanci mieliby temat, miasto
          szeroki wybór pomysłów i, co najważniejsze było by to dostosowane do naszego
          miasta. Chodzi o zarówno formę nawiązującą do charakteru miasta jak i treść
          oraz charakter samej informacji. Jak ktoś już zauważył, na Piotrkowskiej te
          warszawskie tablice to ni przypiął,ni przyłatał.
    • Gość: zenON Nowe tablice z nazwami ulic IP: 81.219.179.* 29.08.06, 22:57
      Tablice mogą być, choć można się było postarać, żeby, szczególnie w śródmieściu,
      tablice były inne, charakterystyczne i wyjątkowe, np. zaprojektowane specjalnie
      dla Łodzi (i w "łódzkim" stylu) przez plastyka arbo architekta.

Ale jest jedna wątpliwość: pod nazwą ulicy na czerwonym pasku jest wymieniony
      region (dzielnica?). Na nowych łódzkich tablicach jest on nazwany "centrum".
      "Centrum" jest w Warszawie, w Łodzi nazywa się to chyba "Śródmieście"? - ten
      problem był już poruszany przy okazji nowych tablic, które dość dawno temu
      zamontowano przy Palcu Katedralnym. Więc co? Będzie w Łodzi zmiana zwyczajowych
      nazw bo akurat takie tablice z Warszawy przyjechały?
      • berger.m Re: Nowe tablice z nazwami ulic 30.08.06, 01:58
        To mają być "nazwy okolicy", czy jak to ująć... W każdym razie nie nazwa
        dzielnicy, lecz osiedla lub zwyczajowa nazwa dla danego rejonu.

Pzdr!
      • Gość: J.S. Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.pai.net.pl 30.08.06, 14:28
        Srodmiescie jest i w Warszawie. Centrum jest tez i w Lodzi. Polecam dowolny
        plan miasta, nawet z lat 80.
      • Gość: STUDI Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.prokom.pl 01.09.06, 17:20
        Te nazwy rejonów ktoś jakiś idiota nawymyślał. Tylko sieją zamęt i mylą. Od
        kiedy np. Rogi są na trzecim Marysinie? Tj co ulica Admiralska ma wspólnego z
        Rogami?
        Genralnie warszawski system jest to 4 liter. Mało czytelny nie ułatwiający
        poruszania się pomieście. Jedyny plus to talbice z planem najblizszego rejonu.
        I tylko to. Reszta to kiczowaty ohydny badziew.

Zdecydowanie bardziej funkcjonalnie i przejrzyście są oznakowane miasta,
        miasteczka a nawet wsie na Opolszczyżnie. Doskonale widoczne tabliczki (w
        przeciwieństwie do nieczytelnych warszawskiech) i przez pieszych i przez
        kierowców. Do tego info dojazdu do nie tylko insttucji ale wielu prywatnych
        firm. No ale to są dawne Niemcy, cywilizowana Europa nie azjatycka dzicz, którą
        chcemy zaimportować do Łodzi.

Zamiast wybrać lepsze wybrano na gó.. warszawskie.
    • Gość: Wojtek fajnie fajnie IP: *.toya.net.pl 30.08.06, 01:21
      fajnie fajnie.pewnie nie wszyscy wiedzą, ze Warszawski Miejski System
      Informacji czyli MSI to autorstwo Grzegorza Niwińskiego, Jerzego Porębskiego i
      Michała Stefanowskiego. Wszyscy z warszawskiej ASP. Pewnie smutno łódzkiej
      Akademi, że miasto zdejmuje ich óżowe tablice.
      MSI to nie tylko tablice z nazwami ulic, to tablice informacyjne, nowe słupki
      uliczne, nowe mapy, plany, broszury, punkty informacji.MSI to informacja gdzie
      jest najbliższa apteka, poczta, komisariat policji czy publiczny
      telefon.Wskazują je piktogramy i czerwone strzałki na niebieskich słupkach.Do
      ważnych instytucji, urzędów publicznych, muzeów, teatrów i obiektów zabytkowych
      kierują niebieskie drogowskazy dla pieszych.
      Są więc tablice kierujące do obszarów i obiektów, drogowskazy dla pieszych,
      tablice z nazwami ulic, tablice z adresami budynków, slupki z tablicami
      ulicowymi, tablice kierujące do gmin, dzielnic i dworców, podświetlane punkty
      informacyje z mapami MSI. Miejska informacja opisująca miasto w sposób spójny i
      kompletny. Czy takie rzeczy też w Łodzi?
      • Gość: Projektant Re: fajnie fajnie IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.08.06, 13:37
        wl_ski zapytał ja mu odpowiedziałem. Ale tu widzę odpowiedź kogoś bardziej zorientowanego.

Pozdrawiam
    • Gość: USA Ladne zdjecie teraaaaz wiem jak wygladaja. IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 30.08.06, 09:02
      debile
    • et_pl MSI 30.08.06, 09:03
      Pozostaje tylko jedno pytanie:
      Dlaczego drugie co do wielkości miasto w Polsce (przynajmniej na razie), czyli
      Łódź nie potrafiło samo stworzyć swojego systemu (wzorując się oczywiście na
      rozwiązaniach z innych miast w Polsce i poza nią)?
      Nie jest to chyba takie skomplikowane, ale jak widać nawet "warszawski prezent"
      musiał poleżeć 2 lata, zanim wogóle ktoś pomyślał, żeby cokolwiek z nim zrobić...
      P.S.
      Moim zdaniem tablice na Piotrkowskiej powinny być stylizowane. Co więcej
      wszystkie szyldy i reklamy firm również (a przynajmniej ujednolicone) - przykład
      to chociażby Salzburg, gdzie nawet McDonald się podporządkował i ma szyld "z epoki".
    • Gość: emigrant No to ... IP: *.adsl.alicedsl.de 30.08.06, 09:08
      Nie pozostaje nic innego jak wjechac do lodzkiego "centrum" samochodem a pozniej
      wyjechac z niego na autostrade A2. O kurcze ale gdzie sa tablice informujace, ze
      mamy autostrade:) Bo to moj kraj wlasnie:) Kocham Lodz ale sa sprawy wazne i
      wazniejsze. System pewnie bedzie sie sprawdzal ale jak maja sie do niego odniesc
      kierowcy przejezdzajacy przez nasze miasto tranzytem i w ogole kierowcy.
      Urodzilem sie i mieszkalem w Lodzi 25 lat i sam mialem problem ze znalezieniem
      zjazdu na A2 w Strykowie. Wiem wiem to zupelnie inny temat. Ale tablica jest
      tablica:) Pozdrawiam
    • bajkers Re: Nowe tablice z nazwami ulic 30.08.06, 11:17
      O rany jakie ładne tablice.....teraz to juz nikt sie nie zgubi w warwszaw ..
      YYYY przepraszam Łodzi!!

Powiem wprost jako Łodzianin
      nie podoba mi się upodabnianie Miasta Łodzi do "WarWszawskiego tworu miejskiego"

Mogli by przynajmniej zmienić kolorystykę i tak jak napisał ktoś wyżej na
      śródmieściu dopasować te tablice do charakteru miasta i zabudowy.
    • brite a ja i tak wolę te stare beżowe. 30.08.06, 11:17
      Dobrze, że wreszcie oznakowanie będzie spójne i jednolite, ale... mimo wszystko,
      lepiej było bazować na starych rozwiązaniach, z kremowymi tabliczkami, tylko
      należałoby zrobić je troszkę większe, żeby były czytelne z daleka - np jak w
      Londynie:
      www.brite.madebymonkeys.net/?page=foto&gal=London&id=72&lang=
      Czarne na kremowym jest bardziej czytelne od białego na niebieskim.
      Ech.
      • bajkers Re: a ja i tak wolę te stare beżowe. 30.08.06, 12:33
        Zgadzam się ja też wole kilka razy bardziej te stare beżowe ( wypalane i
        lakierowane, które nie blakną i nie znikają po deszczu)

Te stare Beżowe tablice należało by nieznacznie zmodyfikować i mielibyśmy swój
        oryginalny sytstem ( charakterystyczny dla naszego miasta) zamiast jakiegoś
        warWszawsiego prezentu....

Ale jak widac wszystko co z poprzedniej epoki ( nieważne że trwałe) musi byc
        usunięte...
      • Gość: STUDI Zgadzam sie drobne białe na niebieskim - nieczyt IP: *.prokom.pl 01.09.06, 17:34
        elne....
        Ohydne, szpetne i nieczytelne. No ale politycznie słuszne.
    • Gość: Mikołaj Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 11:19
      Już półtora roku temu zaczęto wprowadzać ten system. I już wtedy prezydent
      Michalik mówił to samo, co teraz Mioduszewska. Jeśli prace będą posuwać się
      dalej w takim tempie, to może za 20 lat w końcu będzie w Łodzi jednolite
      oznaczenie ulic. Choć wątpię w to, bo w tym czasie powstaną pewnie kolejne
      systemy.
    • zamek Re: Nowe tablice z nazwami ulic 30.08.06, 14:34
      Też wolałem beżowe tablice. Były częścią idiomu miasta. Myślę, że na podstawie
      takiej kolorystyki także udłaoby się stworzyć spójny, kompletny i szczegółowy
      system informacji miejskiej, ale jak wiadomo, są prezenty, których się nie
      odmawia. No i mamy Piotrkowską opisaną "warszawicą".
      Aha, na tablicach brakuje mi herbu miasta. Ostatnio byłem w kilku wielkopolskich
      miasteczkach. We wszystkich na tablicach herb był. My się wstydzimy czy jak?
      • Gość: STUDI Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.prokom.pl 01.09.06, 17:35
        Wielkopolska to cywilizowana Europa. A Warszawa to azjatycka dzicz. Równamy w dół.
        • Gość: Szymek57 Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.rainbownet.pl 04.09.06, 12:45
          A widziałeś młotku wew Poznaniu tabliczki? Widzisz tam herby?? A jakoś tam
          występuje dużo większy patriotyzm lokalny wśród miejscowej wiary niż wew twym łbie.
    • wl_ski to co? konkurs? 30.08.06, 22:55
      Z postów wynika, że Łodzianie woleliby system informacji miejskiej poasujący do
      charakteru miasta i nawiązujący do pewnych tradycji. Więc zanim UMŁ wyda
      szalone pieniądze na warszawski podarunek może jednak ogłosić konkurs na
      opracowanie łódzkiego systemu? UMŁ pewnie się za to nie weźmie, ale np. łódzka
      Gazeta mogłaby...
      • camelot Re: to co? konkurs? 30.08.06, 23:03
        A czy wszystko co stare musi byc złe. Nie można zostawić tablic beżowo czarnych,
        takich jak były od wielu dziesiątków lat i ludziska przyzwyczaili się do nich.
      • michal.ch Re: to co? konkurs? 31.08.06, 16:59
        Konkurs to ryzyko, że znów wygra jakiś różowy badziew (ale wazne że łódzki), nad
        którym różnej maści, pożal się Boże, "artyści-specjaliści" będa piać z zachwytu
        (jak nad tym majtkowym gównem). :>

Btw, system warszawski ma odrębną kolorystykę tablic dla obszarów zabytkowych.
        Czy nie mozna było - tak jak to już wielokrotnie tu proponowano - aby w tych
        rejonach wisiały tablice wg dawnego wzoru (beżowe tłoczone blachy z czarnymi
        literami)?
    • Gość: przemo hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 15:27
      takie jak w wawie ale nie do końca bo na tych w łodzi nie zauważyłem jednej moim
      zdaniem bardzo waznej rzeczy a mianowicie zakresu numeracji budynków na danym
      odcinku i strzałki w którą strone rosną numery no i wazne zeby byłu mocowane w
      miejscach widocznych tj takjich ze jak siedze za kierownicą czy w tramwaju to
      widze jaka to ulica i i jakie numery sa na danym odcinku
      • Gość: barnaba Re: hmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 23:49
        > takie jak w wawie ale nie do końca bo na tych w łodzi nie zauważyłem jednej
        > moim
        > zdaniem bardzo waznej rzeczy a mianowicie zakresu numeracji budynków na danym
        > odcinku i strzałki w którą strone rosną numery

Numery w Łodzi rosną od Piotrkowskiej i ciągu Legionów/Pomorska.
        • Gość: moi Re: hmm IP: *.kis.p.lodz.pl 04.09.06, 16:55
          Ty to wiesz... A turysta...
          • pawel-strzalka Re: hmm 04.09.06, 18:48
            wydawało mi się na początku, że nowe brązowe tablice zawisną w miejscach
            "turystycznych", tymczasem są one wieszane niemal w całym centrum, z Zachodnią i
            6-go Sierpnia włącznie, po co?
            • Gość: Tomasz.bu Re: hmm IP: *.joensuunelli.fi 04.09.06, 22:47
              pawel-strzalka napisał:

> wydawało mi się na początku, że nowe brązowe tablice zawisną w miejscach
              > "turystycznych", tymczasem są one wieszane niemal w całym centrum, z
              Zachodnią
              > i
              > 6-go Sierpnia włącznie, po co?

A mi się wydaje, że tablice brązowe są po to by nie szpecić (czy też mniej
              szpecić) zabytkowej architektury. 6 Sierpnia i Zachodnia w sporej części sie do
              tego zaliczają.
            • michael00 Re: hmm 18.09.06, 07:10
              pawel-strzalka napisał:

> wydawało mi się na początku, że nowe brązowe tablice zawisną w miejscach
              > "turystycznych", tymczasem są one wieszane niemal w całym centrum, z Zachodnią
              > i
              > 6-go Sierpnia włącznie, po co?

Nie po co, ale dlaczego. To jest skandal! Ale cieszy, że społeczeństwo zwraca
              uwagę na te błędy językowe.
            • yarro Re: hmm 22.09.06, 02:01
              Moze zatem powinienes spojrzec na mape obszarow, na ktore podzielono miasto ;)

Wisi gdzies na UMŁ, ale za CHRL nie wiem gdzie :)
              • pawel-strzalka Re: hmm 22.09.06, 14:35
                mapa podziału miasta, ktora jest na stronie UMŁ nijak nie ma sie do tego jak
                wieszane są tablice, np. całe skrzyżowanie Mickiewicza/Kościuszki według mapy
                należy do strefy "centrum" tymczasem na narożniku NE są tablice brązowe wiszące
                na słupie, a na kamienicy na rogu SE tablice są już niebieskie, co teraz?
                • ukalo Re: hmm 22.09.06, 14:45
                  pawel-strzalka napisał:

> mapa podziału miasta, ktora jest na stronie UMŁ nijak nie ma sie do tego jak
                  > wieszane są tablice, np. całe skrzyżowanie Mickiewicza/Kościuszki według mapy
                  > należy do strefy "centrum" tymczasem na narożniku NE są tablice brązowe wiszące
                  > na słupie, a na kamienicy na rogu SE tablice są już niebieskie, co teraz?

Podział stref nie pokrywa się z kolorem tablic.
                  • pawel-strzalka Re: hmm 23.09.06, 00:06
                    tak więc z czego wynika róznicowanie koloru tablic? przypomnę tylko że na
                    Kościuszki/Mickiewicza niebieskie są na kamienicy a brązowe na słupie :>
                    • ukalo Re: hmm 23.09.06, 09:44
                      Brązowe mają być w obszarze zabytkowym.

> Kościuszki/Mickiewicza niebieskie są na kamienicy a brązowe na słupie :>

No to bzdura ewidentna, ale z podziałem na obszary nie ma nic wspólnego.
                      • yarro Re: hmm 23.09.06, 13:07
                        Zgadzam się. Ale to zapewne wina pana Edzia i pana Zenka ktorzy wieszali jak
                        popadło. Gdyby zdecydowali się na tabliczki dedykowane do okreslonego miejsca, z
                        numeracją etc to by problemów nie było. Ech, w Łodzi nawet dobry system
                        potrafimy zepsuć przez niedoróbki...
        • Gość: J.S. Re: hmm IP: *.pai.net.pl 04.09.06, 19:57
          > Numery w Łodzi rosną od Piotrkowskiej i ciągu Legionów/Pomorska.

To raczej nie jest wiedza powszechna. Ja np. na ta zasade nigdy nie zwrocilem
          uwagi.

Ciekaw jestem z ilu takich szczegolow zostanie ogolocona nasza wersja MSI.
        • michael00 Re: hmmA ja miałem teorię, że od Placu Wolności :/ 18.09.06, 07:08
          Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Numery w Łodzi rosną od Piotrkowskiej i ciągu Legionów/Pomorska.

A na Piotrkowskiej od czego rosną? :D

• Gość: Slavekk Re: hmmA ja miałem teorię, że od Placu Wolności : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:51
            michael00 napisał:

> Gość portalu: barnaba napisał(a):
            >
            > > Numery w Łodzi rosną od Piotrkowskiej i ciągu Legionów/Pomorska.
            >
            > A na Piotrkowskiej od czego rosną? :D

czytac nie umiesz?
            od ciągu Legionów/Pomorska...
            ;-)
        • yarro Re: hmm 22.09.06, 02:03
          No dobra, ale nie kazdy to wie. Poza tym, w Lodzi mamy zamienione stronami
          numery parzyste i nieparzyste - tzn. po prawej rosna nieparzyste, po lewej
          parzyste ;)

A co do zakresów, to naprawdę dzis mnie to też wprawiło w zawód.
    • markus.kembi Re: Nowe tablice z nazwami ulic 18.09.06, 17:52
      Nowe tablice wywołują u mnie bardzo nieprzyjemne skojarzenia z logo pewnej
      partii politycznej.

www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=logo_3.jpg
      • Gość: magik Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.pl 22.09.06, 15:10
        Od razu widać ktow Łodzi rządzi.
        Efekty też są odczuwalne...
    • Gość: angelika nie wiem IP: *.toya.net.pl 22.09.06, 13:31
      Nie wiem czy zauważyliście, że te tabliczki mają taką samą kolorystykę jak te w
      Warszawie. Szkoda, że nie wymyślili nic nowego. Dopóki sa nowe i czyste jest
      O.K., ale ciekawe jak długo?
      • jarek_kubiak Re: nie wiem 22.09.06, 18:58
        Brawo, kiedy na to wpadłaś, geniuszko?

One wlasnie mialy byc takie jak w Warszawie, bo to warszawski system dostalismy
        od stolicy w prezencie.
        • markus.kembi Re: nie wiem 24.09.06, 14:52
          W prezencie? Wydatek 30 milionów to dla Ciebie prezent?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka