Gość: jolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nostalgik Te przedróżowe były bezkonkurencyjne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.06, 21:57 "Są na pewno ładniejsze niż te różowe. Jestem za." Zgadza sie ale te stare na beżowym tle były jednymi z ładniejszych w Europie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Nowe tablice z nazwami ulic 29.08.06, 22:19 Rzeczywiście plastyk miasta zadbał, żeby nowe tablice były jednolite: miasta.gazeta.pl/aliasy/mod/super_zoom.jsp?xx=3582471 Brak konsekwencji sprawi, że nowe tablice już niedługo zaginą w gąszczu bieżących i starych pomysłów. Na głównych ulicach da się system warszawski, a reszta będzie zielona, różowa, kremowa, zardzewiała itd. W tym kraju każdy robi po swojemu i mamy chaos: reklamy gdzie popadnie, w blokach i kamienicach każdy ma inne okna, każdy balkon w innym kolorze, każdy segment w szeregówce jest inny. Pstrokacizna, nadmiar koloru, brak gustu, brak unifikacji i spójności. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
wl_ski Nowe tablice z nazwami ulic 29.08.06, 22:50 Nie za bardzo rozumiem, na czym polega to obdarowanie nas tym systemem? Czy na tym, że teraz mamy sobie zamówić, zapłacić i powywieszać tablice z nazwami ulic, takie jakie są w Warszawie? Czy może stolica nam te tablice funduje? Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: projektant Płacimy za projekt IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.08.06, 12:56 > Nie za bardzo rozumiem, na czym polega to obdarowanie nas tym systemem? Czy na > tym, że teraz mamy sobie zamówić, zapłacić i powywieszać tablice z nazwami > ulic, takie jakie są w Warszawie? Czy może stolica nam te tablice funduje? Nie rozumiem. Dostajemy za darmo prawo do wykorzysatania autorskiego projektu. Swoją drogą bardzo udanego i chwalonego na forach międzynarodowych. Należy jeszcze dodać że te "tablice" to nie tylko sam wzór czerwono-granatowych kwadratów z blachy. To cały system informacji miejskiej. Sposoby prezentacji, elementy itp. Może to się wydać dziwne ale stworzenie skutecznego i estetycznego systemu informacji miejskiej (jak i każdej innej) to SZTUKA. Inna sprawa czy wszystkie cechy systemu w pełni wykorzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
wl_ski Re: Płacimy za projekt 30.08.06, 22:45 No więc chyba jestem zwykłym chamem bo do mnie ta SZTUKA nie przemawia ;P Poruszam się często po Warszawie i jakoś trudno mi skorzystać z tego systemu. Na co mi tablice kierunkowe (nawet estetyczne - fakt) z nazwami osiedli nic mi nie mówiących. Jedyne co z tego systemu jest przydatne dla osoby spoza miasta to ustawione gdzieniegdzie tablice z mapami najbliższej okolicy. Ale jest tego na tyle mało, że w zasadzie nie spełniają swojej roli. Poza tym mamy kilka wyższych uczelni w mieście, więc może by tak ogłosić konkurs na łódzki miejski system informacyjny. Dyplomanci mieliby temat, miasto szeroki wybór pomysłów i, co najważniejsze było by to dostosowane do naszego miasta. Chodzi o zarówno formę nawiązującą do charakteru miasta jak i treść oraz charakter samej informacji. Jak ktoś już zauważył, na Piotrkowskiej te warszawskie tablice to ni przypiął,ni przyłatał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenON Nowe tablice z nazwami ulic IP: 81.219.179.* 29.08.06, 22:57 Tablice mogą być, choć można się było postarać, żeby, szczególnie w śródmieściu, tablice były inne, charakterystyczne i wyjątkowe, np. zaprojektowane specjalnie dla Łodzi (i w "łódzkim" stylu) przez plastyka arbo architekta. Ale jest jedna wątpliwość: pod nazwą ulicy na czerwonym pasku jest wymieniony region (dzielnica?). Na nowych łódzkich tablicach jest on nazwany "centrum". "Centrum" jest w Warszawie, w Łodzi nazywa się to chyba "Śródmieście"? - ten problem był już poruszany przy okazji nowych tablic, które dość dawno temu zamontowano przy Palcu Katedralnym. Więc co? Będzie w Łodzi zmiana zwyczajowych nazw bo akurat takie tablice z Warszawy przyjechały? Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Nowe tablice z nazwami ulic 30.08.06, 01:58 To mają być "nazwy okolicy", czy jak to ująć... W każdym razie nie nazwa dzielnicy, lecz osiedla lub zwyczajowa nazwa dla danego rejonu. Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.pai.net.pl 30.08.06, 14:28 Srodmiescie jest i w Warszawie. Centrum jest tez i w Lodzi. Polecam dowolny plan miasta, nawet z lat 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.prokom.pl 01.09.06, 17:20 Te nazwy rejonów ktoś jakiś idiota nawymyślał. Tylko sieją zamęt i mylą. Od kiedy np. Rogi są na trzecim Marysinie? Tj co ulica Admiralska ma wspólnego z Rogami? Genralnie warszawski system jest to 4 liter. Mało czytelny nie ułatwiający poruszania się pomieście. Jedyny plus to talbice z planem najblizszego rejonu. I tylko to. Reszta to kiczowaty ohydny badziew. Zdecydowanie bardziej funkcjonalnie i przejrzyście są oznakowane miasta, miasteczka a nawet wsie na Opolszczyżnie. Doskonale widoczne tabliczki (w przeciwieństwie do nieczytelnych warszawskiech) i przez pieszych i przez kierowców. Do tego info dojazdu do nie tylko insttucji ale wielu prywatnych firm. No ale to są dawne Niemcy, cywilizowana Europa nie azjatycka dzicz, którą chcemy zaimportować do Łodzi. Zamiast wybrać lepsze wybrano na gó.. warszawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek fajnie fajnie IP: *.toya.net.pl 30.08.06, 01:21 fajnie fajnie.pewnie nie wszyscy wiedzą, ze Warszawski Miejski System Informacji czyli MSI to autorstwo Grzegorza Niwińskiego, Jerzego Porębskiego i Michała Stefanowskiego. Wszyscy z warszawskiej ASP. Pewnie smutno łódzkiej Akademi, że miasto zdejmuje ich óżowe tablice. MSI to nie tylko tablice z nazwami ulic, to tablice informacyjne, nowe słupki uliczne, nowe mapy, plany, broszury, punkty informacji.MSI to informacja gdzie jest najbliższa apteka, poczta, komisariat policji czy publiczny telefon.Wskazują je piktogramy i czerwone strzałki na niebieskich słupkach.Do ważnych instytucji, urzędów publicznych, muzeów, teatrów i obiektów zabytkowych kierują niebieskie drogowskazy dla pieszych. Są więc tablice kierujące do obszarów i obiektów, drogowskazy dla pieszych, tablice z nazwami ulic, tablice z adresami budynków, slupki z tablicami ulicowymi, tablice kierujące do gmin, dzielnic i dworców, podświetlane punkty informacyje z mapami MSI. Miejska informacja opisująca miasto w sposób spójny i kompletny. Czy takie rzeczy też w Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Projektant Re: fajnie fajnie IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.08.06, 13:37 wl_ski zapytał ja mu odpowiedziałem. Ale tu widzę odpowiedź kogoś bardziej zorientowanego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Ladne zdjecie teraaaaz wiem jak wygladaja. IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 30.08.06, 09:02 debile Odpowiedz Link Zgłoś
et_pl MSI 30.08.06, 09:03 Pozostaje tylko jedno pytanie: Dlaczego drugie co do wielkości miasto w Polsce (przynajmniej na razie), czyli Łódź nie potrafiło samo stworzyć swojego systemu (wzorując się oczywiście na rozwiązaniach z innych miast w Polsce i poza nią)? Nie jest to chyba takie skomplikowane, ale jak widać nawet "warszawski prezent" musiał poleżeć 2 lata, zanim wogóle ktoś pomyślał, żeby cokolwiek z nim zrobić... P.S. Moim zdaniem tablice na Piotrkowskiej powinny być stylizowane. Co więcej wszystkie szyldy i reklamy firm również (a przynajmniej ujednolicone) - przykład to chociażby Salzburg, gdzie nawet McDonald się podporządkował i ma szyld "z epoki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant No to ... IP: *.adsl.alicedsl.de 30.08.06, 09:08 Nie pozostaje nic innego jak wjechac do lodzkiego "centrum" samochodem a pozniej wyjechac z niego na autostrade A2. O kurcze ale gdzie sa tablice informujace, ze mamy autostrade:) Bo to moj kraj wlasnie:) Kocham Lodz ale sa sprawy wazne i wazniejsze. System pewnie bedzie sie sprawdzal ale jak maja sie do niego odniesc kierowcy przejezdzajacy przez nasze miasto tranzytem i w ogole kierowcy. Urodzilem sie i mieszkalem w Lodzi 25 lat i sam mialem problem ze znalezieniem zjazdu na A2 w Strykowie. Wiem wiem to zupelnie inny temat. Ale tablica jest tablica:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Nowe tablice z nazwami ulic 30.08.06, 11:17 O rany jakie ładne tablice.....teraz to juz nikt sie nie zgubi w warwszaw .. YYYY przepraszam Łodzi!! Powiem wprost jako Łodzianin nie podoba mi się upodabnianie Miasta Łodzi do "WarWszawskiego tworu miejskiego" Mogli by przynajmniej zmienić kolorystykę i tak jak napisał ktoś wyżej na śródmieściu dopasować te tablice do charakteru miasta i zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
brite a ja i tak wolę te stare beżowe. 30.08.06, 11:17 Dobrze, że wreszcie oznakowanie będzie spójne i jednolite, ale... mimo wszystko, lepiej było bazować na starych rozwiązaniach, z kremowymi tabliczkami, tylko należałoby zrobić je troszkę większe, żeby były czytelne z daleka - np jak w Londynie: www.brite.madebymonkeys.net/?page=foto&gal=London&id=72&lang= Czarne na kremowym jest bardziej czytelne od białego na niebieskim. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: a ja i tak wolę te stare beżowe. 30.08.06, 12:33 Zgadzam się ja też wole kilka razy bardziej te stare beżowe ( wypalane i lakierowane, które nie blakną i nie znikają po deszczu) Te stare Beżowe tablice należało by nieznacznie zmodyfikować i mielibyśmy swój oryginalny sytstem ( charakterystyczny dla naszego miasta) zamiast jakiegoś warWszawsiego prezentu.... Ale jak widac wszystko co z poprzedniej epoki ( nieważne że trwałe) musi byc usunięte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Zgadzam sie drobne białe na niebieskim - nieczyt IP: *.prokom.pl 01.09.06, 17:34 elne.... Ohydne, szpetne i nieczytelne. No ale politycznie słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 11:19 Już półtora roku temu zaczęto wprowadzać ten system. I już wtedy prezydent Michalik mówił to samo, co teraz Mioduszewska. Jeśli prace będą posuwać się dalej w takim tempie, to może za 20 lat w końcu będzie w Łodzi jednolite oznaczenie ulic. Choć wątpię w to, bo w tym czasie powstaną pewnie kolejne systemy. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Nowe tablice z nazwami ulic 30.08.06, 14:34 Też wolałem beżowe tablice. Były częścią idiomu miasta. Myślę, że na podstawie takiej kolorystyki także udłaoby się stworzyć spójny, kompletny i szczegółowy system informacji miejskiej, ale jak wiadomo, są prezenty, których się nie odmawia. No i mamy Piotrkowską opisaną "warszawicą". Aha, na tablicach brakuje mi herbu miasta. Ostatnio byłem w kilku wielkopolskich miasteczkach. We wszystkich na tablicach herb był. My się wstydzimy czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.prokom.pl 01.09.06, 17:35 Wielkopolska to cywilizowana Europa. A Warszawa to azjatycka dzicz. Równamy w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymek57 Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.rainbownet.pl 04.09.06, 12:45 A widziałeś młotku wew Poznaniu tabliczki? Widzisz tam herby?? A jakoś tam występuje dużo większy patriotyzm lokalny wśród miejscowej wiary niż wew twym łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
wl_ski to co? konkurs? 30.08.06, 22:55 Z postów wynika, że Łodzianie woleliby system informacji miejskiej poasujący do charakteru miasta i nawiązujący do pewnych tradycji. Więc zanim UMŁ wyda szalone pieniądze na warszawski podarunek może jednak ogłosić konkurs na opracowanie łódzkiego systemu? UMŁ pewnie się za to nie weźmie, ale np. łódzka Gazeta mogłaby... Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: to co? konkurs? 30.08.06, 23:03 A czy wszystko co stare musi byc złe. Nie można zostawić tablic beżowo czarnych, takich jak były od wielu dziesiątków lat i ludziska przyzwyczaili się do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: to co? konkurs? 31.08.06, 16:59 Konkurs to ryzyko, że znów wygra jakiś różowy badziew (ale wazne że łódzki), nad którym różnej maści, pożal się Boże, "artyści-specjaliści" będa piać z zachwytu (jak nad tym majtkowym gównem). :> Btw, system warszawski ma odrębną kolorystykę tablic dla obszarów zabytkowych. Czy nie mozna było - tak jak to już wielokrotnie tu proponowano - aby w tych rejonach wisiały tablice wg dawnego wzoru (beżowe tłoczone blachy z czarnymi literami)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 15:27 takie jak w wawie ale nie do końca bo na tych w łodzi nie zauważyłem jednej moim zdaniem bardzo waznej rzeczy a mianowicie zakresu numeracji budynków na danym odcinku i strzałki w którą strone rosną numery no i wazne zeby byłu mocowane w miejscach widocznych tj takjich ze jak siedze za kierownicą czy w tramwaju to widze jaka to ulica i i jakie numery sa na danym odcinku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: hmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 23:49 > takie jak w wawie ale nie do końca bo na tych w łodzi nie zauważyłem jednej > moim > zdaniem bardzo waznej rzeczy a mianowicie zakresu numeracji budynków na danym > odcinku i strzałki w którą strone rosną numery Numery w Łodzi rosną od Piotrkowskiej i ciągu Legionów/Pomorska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: hmm IP: *.kis.p.lodz.pl 04.09.06, 16:55 Ty to wiesz... A turysta... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: hmm 04.09.06, 18:48 wydawało mi się na początku, że nowe brązowe tablice zawisną w miejscach "turystycznych", tymczasem są one wieszane niemal w całym centrum, z Zachodnią i 6-go Sierpnia włącznie, po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: hmm IP: *.joensuunelli.fi 04.09.06, 22:47 pawel-strzalka napisał: > wydawało mi się na początku, że nowe brązowe tablice zawisną w miejscach > "turystycznych", tymczasem są one wieszane niemal w całym centrum, z Zachodnią > i > 6-go Sierpnia włącznie, po co? A mi się wydaje, że tablice brązowe są po to by nie szpecić (czy też mniej szpecić) zabytkowej architektury. 6 Sierpnia i Zachodnia w sporej części sie do tego zaliczają. Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: hmm 18.09.06, 07:10 pawel-strzalka napisał: > wydawało mi się na początku, że nowe brązowe tablice zawisną w miejscach > "turystycznych", tymczasem są one wieszane niemal w całym centrum, z Zachodnią > i > 6-go Sierpnia włącznie, po co? Nie po co, ale dlaczego. To jest skandal! Ale cieszy, że społeczeństwo zwraca uwagę na te błędy językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: hmm 22.09.06, 02:01 Moze zatem powinienes spojrzec na mape obszarow, na ktore podzielono miasto ;) Wisi gdzies na UMŁ, ale za CHRL nie wiem gdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: hmm 22.09.06, 14:35 mapa podziału miasta, ktora jest na stronie UMŁ nijak nie ma sie do tego jak wieszane są tablice, np. całe skrzyżowanie Mickiewicza/Kościuszki według mapy należy do strefy "centrum" tymczasem na narożniku NE są tablice brązowe wiszące na słupie, a na kamienicy na rogu SE tablice są już niebieskie, co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: hmm 22.09.06, 14:45 pawel-strzalka napisał: > mapa podziału miasta, ktora jest na stronie UMŁ nijak nie ma sie do tego jak > wieszane są tablice, np. całe skrzyżowanie Mickiewicza/Kościuszki według mapy > należy do strefy "centrum" tymczasem na narożniku NE są tablice brązowe wiszące > na słupie, a na kamienicy na rogu SE tablice są już niebieskie, co teraz? Podział stref nie pokrywa się z kolorem tablic. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: hmm 23.09.06, 00:06 tak więc z czego wynika róznicowanie koloru tablic? przypomnę tylko że na Kościuszki/Mickiewicza niebieskie są na kamienicy a brązowe na słupie :> Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: hmm 23.09.06, 09:44 Brązowe mają być w obszarze zabytkowym. > Kościuszki/Mickiewicza niebieskie są na kamienicy a brązowe na słupie :> No to bzdura ewidentna, ale z podziałem na obszary nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: hmm 23.09.06, 13:07 Zgadzam się. Ale to zapewne wina pana Edzia i pana Zenka ktorzy wieszali jak popadło. Gdyby zdecydowali się na tabliczki dedykowane do okreslonego miejsca, z numeracją etc to by problemów nie było. Ech, w Łodzi nawet dobry system potrafimy zepsuć przez niedoróbki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: hmm IP: *.pai.net.pl 04.09.06, 19:57 > Numery w Łodzi rosną od Piotrkowskiej i ciągu Legionów/Pomorska. To raczej nie jest wiedza powszechna. Ja np. na ta zasade nigdy nie zwrocilem uwagi. Ciekaw jestem z ilu takich szczegolow zostanie ogolocona nasza wersja MSI. Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: hmmA ja miałem teorię, że od Placu Wolności :/ 18.09.06, 07:08 Gość portalu: barnaba napisał(a): > Numery w Łodzi rosną od Piotrkowskiej i ciągu Legionów/Pomorska. A na Piotrkowskiej od czego rosną? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slavekk Re: hmmA ja miałem teorię, że od Placu Wolności : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:51 michael00 napisał: > Gość portalu: barnaba napisał(a): > > > Numery w Łodzi rosną od Piotrkowskiej i ciągu Legionów/Pomorska. > > A na Piotrkowskiej od czego rosną? :D czytac nie umiesz? od ciągu Legionów/Pomorska... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: hmm 22.09.06, 02:03 No dobra, ale nie kazdy to wie. Poza tym, w Lodzi mamy zamienione stronami numery parzyste i nieparzyste - tzn. po prawej rosna nieparzyste, po lewej parzyste ;) A co do zakresów, to naprawdę dzis mnie to też wprawiło w zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Nowe tablice z nazwami ulic 18.09.06, 17:52 Nowe tablice wywołują u mnie bardzo nieprzyjemne skojarzenia z logo pewnej partii politycznej. www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=logo_3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Nowe tablice z nazwami ulic IP: *.pl 22.09.06, 15:10 Od razu widać ktow Łodzi rządzi. Efekty też są odczuwalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angelika nie wiem IP: *.toya.net.pl 22.09.06, 13:31 Nie wiem czy zauważyliście, że te tabliczki mają taką samą kolorystykę jak te w Warszawie. Szkoda, że nie wymyślili nic nowego. Dopóki sa nowe i czyste jest O.K., ale ciekawe jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_kubiak Re: nie wiem 22.09.06, 18:58 Brawo, kiedy na to wpadłaś, geniuszko? One wlasnie mialy byc takie jak w Warszawie, bo to warszawski system dostalismy od stolicy w prezencie. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: nie wiem 24.09.06, 14:52 W prezencie? Wydatek 30 milionów to dla Ciebie prezent? Odpowiedz Link Zgłoś