Dodaj do ulubionych

Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi

08.09.06, 14:34
Pytanie jak w temacie ?
Ktoś używa ?
Ktoś przeszedł zupełnie z Windowsa na Ubuntu ?
Obserwuj wątek
    • gray Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 14:37
      szymczak.piotr napisał:

> Ktoś używa ?

a Kubutnu też się liczy?

> Ktoś przeszedł zupełnie z Windowsa na Ubuntu ?

z racji wykonywanego zawodu - nie mogę.
    • brite Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 14:47
      Jeżeli będę miał jakieś wolną maszynę do eksperymentowania, to może wreszcie
      zacznę się w to bawić.
      • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 15:02
        @brite po co zaraz całą maszyna - do bawienia się starczy 7-10 giga ;-)
        @gray też, *Ubuntu* ;-)

* - dowolny ciąg znaków ;->
        • michael00 Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 10:02
          Na początek to wystarczy 700 mega na płycie CD i dystrybucja uruchamiana z płyty
          właśnie.
      • uerbe Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 21:56
        brite napisał:

> Jeżeli będę miał jakieś wolną maszynę do eksperymentowania, to może wreszcie
        > zacznę się w to bawić.

Polecam MS Virtual PC - mam Mandrivę zainstalowaną na XP.
        • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 00:29
          W sumie www.vmware.com/download/player/ to też jest dobre rozwiązanie ;-)
          • uerbe Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 01:16
            szymczak.piotr napisał:

> W sumie www.vmware.com/download/player/ to też jest dobre rozwiązanie ;-)

Z tą różnicą, że płatne. VirtualPC też do niedawna był płatny, ale już nie jest.
            • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 13:36
              Sam używam owej maszyny za free - wiele metod jeden cel ;-)
          • gray Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 11:43

www.vmware.com/products/free_virtualization.html
    • orientman Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 15:36
      nie mam Windowsa i nie widze sensu :)
      • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 15:57
        Ja mam - ale i tak większość rzeczy robie na Ubuntu - mam bo znajoma z która
        mieszka nie przepada za linuksem - przyzwyczaiła się do XP wie gdzie co jest
        więc choć namiastka XP musi być - bo jak mnie nie ma bo sobie nie radzi z kompem
    • mag.a Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 16:37
      ja uzywam, zupelnie:)
      • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 18:12
        Zastanawiam się jakie było by zainteresowanie jakąś akcją promocyjna Ubuntu ? i
        ciekaw jestem jak na takie sprawy zapatruje się Redakcja GW
        • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 18:14
          coś mi sie z sygnaturka psuje - ale teraz chyba juz ok
        • tome.k Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 08.09.06, 22:38
          A czemu promować koniecznie ubuntu bądź jego odmiany?
          • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 00:28
            Nikt nie mówi że koniecznie - ale to dość prosty system ;-) w używaniu dla
            zwykłego User-a
            A promować Open Source zawsze warto ;-)
            • michael00 Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 10:01
              szymczak.piotr napisał:

> Nikt nie mówi że koniecznie - ale to dość prosty system ;-)

Tak, zapewne tak jak te wszystkie inne linuxy. Tym, którym wystarczy inny system
              i którym komputer służy do pracy, czyli jest narzędziem, a nie celem samym w
              sobie polecam trzymać się od linuxów jednak jeszcze z daleka.

> w używaniu dla
              > zwykłego User-a

Pięknie napisane :/

> A promować Open Source zawsze warto ;-)

A dlaczego?
              • agtsmith Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 10:04
                > Tak, zapewne tak jak te wszystkie inne linuxy. Tym, którym wystarczy inny
                system i którym komputer służy do pracy, czyli jest narzędziem, a nie celem
                samym w sobie polecam trzymać się od linuxów jednak jeszcze z daleka.

Dobrze powiedziane.
                • michael00 Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 10:13
                  agtsmith napisał:

> Dobrze powiedziane.

Bardzo dobrze, ale jakże niepopularnie w pewnych kręgach :). Kiedyś pewnym
                  linuxowym oszołomom, skądinąd zapewne bardzo sympatycznym w tym, chciałem
                  wytłumaczyć problem z punktu widzenia kogoś, kto nie jest tak biegły w
                  informatycy. Zostałem ochrzczony trollem, czy innym jakimś stworem :). Strach
                  jest...
                  Sam używam linuxa na co dzień, wiem więc co mówię. Ale ja akurat lubię podłubać
                  dla samego dłubania czasem,
                  • agtsmith Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 14:43
                    Tak tak, niestety takie oszolomy nie rozumieja tego, ze szkodza ubostwianemu
                    przez siebie systemowi. A te wszystkie tapety, na ktorych pingwin depcze badz
                    strzela do flagi Windows - zenada :>
              • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 13:51
                Nie chciałem tu jakoś budzić mieszanych uczuć - osobiście jestem zwolennikiem
                oprogramowania Open Source z wielu powodów - po części z chęci poznania. Jest
                wiele różnic między Linuxem a Windowsem - i raczej jestem daleki od namawiania
                na siłę kogoś na miane systemu. Choć jak ktoś mnie pyta co ma zrobić bo mu
                Windows ciągle "syfy" łapie - polecam Ubuntu ;-) i powstrzymywanie się przed
                oglądaniem gołych "dup" Intencją posta było by sprawdzić jaka liczba
                odwiedzających to forum korzysta z linuxa(Ubuntu lub innych). Uważam też że
                dobrze zainstalowany linux to bardzo małe prawdopodobieństwo że ktoś coś zepsuje
                ;-) - choć nie mówię że to nie możliwe. Ogólnie - chciałbym kiedyś zorganizować
                jakiś "event" promujący właśnie Ubuntu i sprawdzam jakie są reakcje ludzi - bo
                ci co używają to zwykle sobie chwalą. Poza tym - jeżeli ktoś nałogowo nie gra
                a komputer służy mu do napisania jakiegoś pisemka policzenia czegoś w arkuszu
                przeglądania www GG lub tlen czy inne + poczta to linux w zupełności starcza -
                no i nie trzeba piracić - a można zaoszczędzić te kilkaset złotych
                • tome.k Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 14:10
                  Nie ma co ukrywać ubuntu jest w czołówce systemów z rodziny linux. Ostatnia wersja bardzo mnie zaskoczyła łatwością instalacji, ale nie popadajmy w huraoptymizm. Ktoś kto chce zacząć przygodę z pingwinem może śmiało zaczynać z ubuntu.
                  Ale to nadal system dla użytkowników którym się "chce", wciąż nieobsługujący masę sprzętu i sprawiający dużo kłopotów komuś, kto na informatyce się nie zna, a widzą ekran DOS-u panikuje. A przecież konsola w każdym z linuksów to podstawa...
                • michael00 Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 15:16
                  szymczak.piotr napisał:

>Uważam też że
                  > dobrze zainstalowany linux to bardzo małe prawdopodobieństwo że ktoś coś
                  >zepsuje ;-) - choć nie mówię że to nie możliwe.

Owszem. Jeżeli się nie będzie tykać, niczego instalować, nie dokładać lub
                  zmieniać sprzętu to tak.
                  Gorzej, jeżeli komuś się zachce coś zainstalować - czekają go przeszkody w stylu
                  brakujących bibliotek, konfliktów między różnymi ich wersjami, konfliktami z
                  pakietami ...itd itd.
                  Podobnie ze sprawą sprzętową. Umarłem niemal ze śmiechu kiedy jakiś oszołom
                  linuxowy na forum tłumaczył przez kilka stron jak zainstalować sterowniki do
                  karty grafiki i na koniec podsumował, że nie trzeba resetowac, bo to nie
                  "winszit". No fakt, nie - bo w tamtym systemie instaluje jednym kliknieciem i
                  dziala od razu, a nie po tygodniach walki.

> Poza tym - jeżeli ktoś nałogowo nie gra
                  > a komputer służy mu do napisania jakiegoś pisemka policzenia czegoś w arkuszu
                  > przeglądania www GG lub tlen czy inne + poczta to linux w zupełności starcza -
                  > no i nie trzeba piracić - a można zaoszczędzić te kilkaset złotych

To prawda. Ale pod warunkiem, że ktoś mu to wszystko poinstaluje (zakładam, że
                  mowa o typowym użytkowniku komputera) i nie zachce mu się potem czegoś doinstalować.
                • uerbe Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 00:24
                  szymczak.piotr napisał:

> Uważam też że dobrze zainstalowany linux to bardzo małe prawdopodobieństwo że > ktoś coś zepsuje

Jeśli użyszkodnik ma nawyk korzystania z windowsowego konta administratora (albo inaczej go nie nauczono) to i na linuksie będzie się logował jako root i tym samym wszystkie zabezpieczenia automatycznie trafi szlag.
                  • michael00 Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 00:30
                    Gorzej, jeżeli sam jest sobie administratorem i kiedyś przyjdzie mu coś
                    zainstalować. Wtedy nie będzie miał wyjścia.
                  • tome.k Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 21:40
                    Na szczęście najbardziej popularne dystrybucje albo uniemożliwiają zalogowanie się jako root na poziomie 5 (czyli X-ów), albo walą wielkimi bykami, że należy jak najszybciej zalogować się jako użytkownik a superusera wywoływać na bieżąco w miarę potrzeb.
                    • p.i.o.t.rd Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 22:03
                      Ale to i tak nie pomaga na domorosłych administratorów którym pozostał z
                      windowsa nawyk instalowania wszystkiego w full opcji. Potem mają odpalone na
                      desktopowym komputerze wszystkie możliwe serwery, oczywiście nie łatane na
                      bieżąco i z przypadkową konfiguracją.
                      • tome.k Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 22:23
                        Dlatego jest to plus dystrybucji ubuntu, że po pierwsze nie ma konta roota (ale roota można sobie dorobić o czym początkujący zazwyczaj nie wie) a po drugie, że jest apt-get. No i w ubuntu zdaje się że jest jakieś tam narzędzie do sprawdzania aktualizacji. To nie jest taki goły system znowu. Jak na początek to jednak ubuntu, kiedyś bym polecił mandrake (wtedy jeszcze mandrake), teraz ubuntu. Sam wolę suse 10.1
                • uerbe Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 21:10
                  szymczak.piotr napisał:

> Poza tym - jeżeli ktoś nałogowo nie gra a komputer służy mu do napisania
                  > jakiegoś pisemka policzenia czegoś w arkuszu przeglądania www GG lub tlen
                  > czy inne + poczta to linux w zupełności starcza - no i nie trzeba piracić - a
                  > można zaoszczędzić te kilkaset złotych

Zapominasz o ludziach "skazanych" na programy typu Płacznik, którzy po prostu muszą używać Windowsa (w dalszym ciągu mówimy o zwykłych użytkownikach - ci bardziej świadomi będą dłubać w Wine, ale i nie będą do tego potrzebować wątków takich jak ten).
                  • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 22:50
                    Mi nie chodziło o jakąś Ewangelizacje na siłę - mi polecano linuxa bo to tamto -
                    spróbowałem by sie przekonać czy dla mnie będzie dobry czy sobie poradzę . Mam
                    przyzwyczajenia z XP i to ciężko jakoś ominąć . Ale cenie sobie to że
                    utwierdziłem się że dam sobie z tym radę i do tego do czego jest mi potrzebny
                    komputer Linux w zupełności mi wystarczy i nie muszę kupować windowsa ;-) Ci
                    którzy z jakiś powodów - choćby Płatnik są skazani na XP mówi się trudno. Jeżeli
                    firma jest kilkuosobowa - zawsze lepiej kupić tylko jedna licencję na XP -
                    jeżeli komputer w firmie służy do edytowania tekstu przesyłania maili
                    przeglądania www - a na reszcie postawić linuxa i jakieś wolne oprogramowanie.
                    No chyba że ktoś woli kupować kilka licencji na XP kilka na Office

Reasumując: nie było moim celem wywołanie dyskusji dlaczego windows czy linux
                    jest bebe raczej chodziło mi o to, tak mam linuxa bo .... nie nie mam bo....

Wiadomym jest że jak potrzebuje szpadla to nikt nie przekona mnie że szpadelek
                    jest dla mnie lepszy.

Bo tu widzę że niektórzy to jakoś do siebie wzięli to słowo "linux" panowie to
                    luźna dyskusja ;-)
    • bart_step Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 18:52
      o, to już są TRZY osoby!
    • cyberdyne Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 19:27
      Od pół roku używam tylko Linux'a (właśnie Ubuntu) i to zarówno w domu jak i w
      pracy:-)

pozdrawiam!
    • szprota Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 09.09.06, 23:33
      a u mnie w szufladzie cały czas leży jedna płyta z instalką i trochę się boję
      jej ruszyć...
      ale twój post skłania mnie do eksperymentu.
      • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 00:08
        Masz instalke Ubuntu - jaka wersja?
        Jeżeli masz płytki tłoczone to w zależności od wersji są 2 płytki install CD i
        Live CD (przy wersjach 4 i 5) wersja Ubuntu 6.06 LTS - Dapper Drake - wydana w
        czerwcu 2006 to tylko jedna płyta która jest zarazem Live CD i Instal - wkładasz
        taką do CD-Romu restart i się uruchamia - zapisuje się do RAM-u więc nic sobie
        nie zepsujesz możesz zobaczyć jak to wygląda i używać wersji Live - gdy
        zechcesz sobie zainstalować klikasz 1 przycisk install i sie instaluje
        oczywiście zawsze lepiej się przygotować poczytać etc
        więc rzucę kilkoma linkami ;-)

easylinux.info/wiki/Ubuntu_dapper przewodnik co i jak instalować -
        oczywiście to jak ktoś ma takie potrzeby podstawowy zestaw w zupełności
        wystarcza do pracy w necie z arkuszami kalk etc

czytelnia.Ubuntu.pl/ - czytelnia Ubuntu - zbiór art o tym co nowe jak
        rozwiązać problemy o planach na rozwój

ubuntu.pl/ Polska strona Ubuntu linki porady screeny filozofia etc

forum.ubuntu.pl/ forum oferujące wszelaką pomoc

forum.ubuntu.pl/album_cat.php?cat_id=5 cały proces instalacji w obrazkach

forum.ubuntu.pl/album_cat.php?cat_id=6 to co masz i jak widzisz zaraz po
        skończonej instalacji

forum.ubuntu.pl/album_cat.php?cat_id=2 a to pokaz tego jak ładnie to
        moze wyglądać (choć to nie jest najważniejsze)

Ogólnie jak ja zaczynałem to nie miałem zielonego pojęcia - ale cieszę sie że
        się odważyłem ;-)

Trochę może za dużo napisałem - ale jeżeli choć zerkniesz w te linki nie
        powinno być problemu
        Ale dla pewności spróbuj najpierw Live (bez instalacji na dysku)

Ostatnia wersja - edycja polska ubuntu.pl/pobierz.html i jeszcze jeden
        link pl.wikipedia.org/wiki/Ubuntu

Powodzenia ;-)
        • szprota Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 00:18
          no więc właśnie zniknęłam na pół godziny, by przetestować tę z Live CD - jeśli
          ślepo wierzyć temu napisu na pudełku, jest to wersja 5.10.
          uwaga na minus - jest zresztą ostrzeżenie na tej live płycie - system chadza
          wtedy bardzo, bardzo statecznie. przy moim wiekowym sprzęcie dodałabym, że w
          tempie ślimaka w ciąży ;)
          uwaga na plus - ładnie, beżowo i przyjaźnie. owszem, musiałam się przez chwilę
          powgapiać w monitor, by poszukać, co gdzie jest, ale powiedzmy, że była to
          trudność rzędu przesiadania się z jednego telefonu komórkowego na drugi ;) -
          czyli nic, z czym człowiek umiejący czytać ze zrozumieniem by sobie nie poradził.
          no i to, co u mnie najistotniejsze - niestety nie wykrył karty sieciowej.
          znalazłam, gdzie można skonfigurować połączenie, ale bez wykrytego sprzętu
          byłaby to sztuka dla sztuki :)
          • cyberdyne Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 00:45
            zainstaluj sobie najnowsza wersję 6.06 Dapper Drake'a, oprócz karty sieciowej
            spokojnie wykryje Ci np. telefon komórkowy podłoczony poprzez usb do
            komputera...i to bez instalowania dodatkowych sterowników!!!

pozdrawiam!
            • tome.k Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 15:06
              Mi Sagema Myx5-2v nie wykrył :D
    • agtsmith Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 17:23
      > Pytanie jak w temacie ?

Dlaczego na koncu tego zdania jest znak zapytania? I dlaczego jest przed nim
      spacja?

Wlasciwie zadane pytanie powinno brzmiec "Ilu jest użytkowników Linuksa w
      Łodzi" - biorac pod uwage, ze jest okolo miliona roznych dystrybucji wyjdzie na
      to, ze w Lodzi Ubuntu uzywaja 2 osoby, Mandrivy - 3 itd.
      • a_ja_wole_bsd Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 19:11
        W Łodzi jest dokładnie 237 zarejestrowanych użytkowników Linuxa:
        counter.li.org/reports/place.php?place=PL%3A%3ALodz Zakładając że
        niezarejestrowanych może być z 5 razy więcej, czyli łącznie z 1000, to podzielić
        na kilkanaście-kilkadziesiąt dystrybucji i wychodzi mniej więcej kilkunastu
        "ubuntowców" w Łodzi.
      • szymczak.piotr Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 22:26
        Masz ciekawe zajęcie ;-) z tym znakiem zapytania
        • agtsmith Re: Ilu jest użytkowników Linux Ubuntu w Łodzi 10.09.06, 22:52
          szymczak.piotr napisał:

> Masz ciekawe zajęcie ;-) z tym znakiem zapytania

Nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka