Dodaj do ulubionych

Nowe autobusy na ulicach Łodzi

IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.09.06, 06:23
Nie ma to jak Volvo B10L - mój ulubiony autobus :-) Zimą najcieplejszy, latem
najwietrzniejszy.
Obserwuj wątek
    • ukalo Nowe autobusy na ulicach Łodzi 13.09.06, 07:52
      Nie do końca prawdą jest to, że najłatwiej trafić na Ikarusa. Najłatwiej na
      Volvo - ogółem jest ich więcej (115 sztuk) - tylko 4 różnych typów, Ikarusy
      natomiast są z grubsza tego samego typu.

Notabene po zakończeniu dostaw i kasacji najgorszych "ikarów" prawdopodobnie po
      zsumowaniu typów zarówno Jelcze i Mercedesy również wyprzedzą Ikarusa, spychając
      go na 4. miejsce w klasyfikacji marek.

Zapewne jednak Ikarus280 przez pewien czas będzie nadal prowadził w klasyfikacji
      typów, przed Volvo 7000, których jest 40 sztuk.
      • Gość: wiśniowy kompot Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.09.06, 08:34
        a ja preferuję solarisy, tylko u nas z lupą ich szukać :(
        • ukalo Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 13.09.06, 08:38
          Gość portalu: wiśniowy kompot napisał(a):

> a ja preferuję solarisy, tylko u nas z lupą ich szukać :(

No niestety... zarząd uparł się na silniki Mercedesa (ponoć słusznie), Solaris
          chyba uparł się na niestosowanie tychże.
          • citaro Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 13.09.06, 09:13
            Czy do Łodzi nie przyjechały autobusy Conecto??? Czy w wyborczej nie ma osoby,
            która by sprawdzała napisane artykuły. Ta gazeta wprowadza ludzi w błąd.
            Przyjecgały Conecto a gazeta rospisuje sie w artykule o Citaro. Chyba, że ja
            mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

a wracając do autobusu dla mnie jeden schodek ma znaczenie a prawie
            niskopodlogowy robi wielka różnicę. Autobusy te nie sa wbrew pozorom jakimś
            cudownym nabytkiem MPK.
            • ukalo Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 13.09.06, 09:24
              citaro napisał:

> Czy do Łodzi nie przyjechały autobusy Conecto??? Czy w wyborczej nie ma osoby,
              > która by sprawdzała napisane artykuły. Ta gazeta wprowadza ludzi w błąd.
              > Przyjecgały Conecto a gazeta rospisuje sie w artykule o Citaro.

Artykuł jest przecież głównie o conecto, citaro w tytule można uznać za błąd.
      • Gość: Hh Mam nadzieję że znikną złomy z lini 99 IP: *.toya.net.pl 13.09.06, 12:23
        Czas je zmienić bo tym się jeździć nie da.Prawda Panie Andrzeju z MPK?
      • Gość: MARK Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 06:48
        WSZYSTKO PRAWDA ALE NIE DOTYCZY LINII 99 NA KTÓREJ JEŻDŻĄ SAME SZROTY.
        • play_lodz Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 26.09.06, 10:01
          A to bardzo ciekawe bo w piątek na 99 widziałem 3 nowe Conecta i 1
          niskopodłogowe Volvo -> to dla Ciebie szrot?
    • Gość: goda2 Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 10:13
      "Trudniej mają osoby na wózkach. Wsiadając muszą pokonać mały schodek.
      Przewoźnik podkreśla jednak, że podróż i tak będzie łatwiejsza niż dotychczas"
      Jak można być tak bezczelnym. Zadaniem MPK jest dostosować tabor do potrzeb
      wszystkich mieszkańców. Nie tylko młodych i sprawnych, lecz także poruszających
      się o kulach, na wózku oraz matek z małymi dziećmi. Niech ten dowcipniś
      spróbuje na wózku wjechać do tego nowego autobusu "tylko z jednym małych
      schodkiem". Zobaczymy jak się będzie czuł, gdyby musiał prosić o pomoc obce
      osoby.
      • Gość: ~~yasi Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.pai.net.pl 13.09.06, 11:55
        > wszystkich mieszkańców. Nie tylko młodych i sprawnych, lecz także poruszających
        > się o kulach, na wózku oraz matek z małymi dziećmi.

Nie sądzę żeby ktos oprócz osoby na wózku miał problem z wejściem do tego
        autobusu. Biorąc pod uwagę iż w lodzi jest (wg gazety) 380 autobusów z czego 108
        ikarusów absolutnie niedostępnych dla niepełnosrawnych (tj 28,42%) 10
        "niedostępnych" dla wózków Conecto (2,63%) i 262 niskopodłogowe różne (68,9%) to
        naprawdę nie wiem czy jest się o co czepiać.

Zresztą spójrz na sprawę z drugiej strony. Nie da się zaprzeczyć że conecto jest
        autobusem bardzo pojemnym (nawet bardziej niż Citaro). Czy dlatego że może się
        trafić jeden niepełnosrawny na wózku należy kupować same mniej pojemne i droższe
        autobusy całkowicie niskopodlogowe? Liczba Ikarusów zmniejsza się na korzyść w
        tym momencie Citaro i Conecto. Jeżeli na bardzo zatloczonych liniach będą
        jeździły i te i te to nic się nie stanie jeżeli osoba niepełnospawna na wózku
        (bo nawet 70 letnia staruszka o kuli nie miała problemu by wsiąśąć do Conecto-
        widzaiłem na własne oczy) będzie musiała poczekać dodatkowe 7 minut by
        przyjechał autobus w pełni niskopodłogowy, bo będzie miała pewnośc że
        przyjedzie. I dla babci chyba lepsze 30 Conecto niż 108 Ikarusów???

Dziwne że nikt się nie czepia PKP że ma wagony (i perony i dojścia do stacji itp
        itp) nie przystosowane dla osób na wózkach...
        • mamadoo Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 13.09.06, 12:11
          > Czy dlatego że może się trafić jeden niepełnosrawny na wózku należy kupować
          same mniej pojemne i droższe autobusy całkowicie niskopodlogowe?
          Tak.
          • Gość: Gość Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.pai.net.pl 06.10.06, 20:08
            Ale ty mamadoo, to głupi strasznie jesteś. I taki roszczeniowy (wiesz co to
            znaczy?) Powiedz głośno to co myślisz, to sam się tego wystraszysz. Zastanów
            się nad ekonomią, ale nie idzie mi o zwykłe tam takie przeliczanie jakie robi
            Wąsowicz z MPK. Pomyśl o ekonomice przestrzeni, zdrowyn rozsądku i innych
            takich rzeczach, o których twoja szara komórka nie ma pojęcia. No, chyba że
            twoj telefon jest szary, tp już prędzej pozna się na tym o czym piszę.
        • Gość: goda2 Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 09:47
          Niestety nie masz racji. Nawet matka z dzieckiem w wózku musi już w tych nowych
          autkach prosić o pomoc. A nie wszyscy są uprzejmi. Poza tym usiadź sam na wózku
          i spóbuj wsiąść do tego autobusu, gdy pada deszcz, lub jest -15 stopni.
          Zobaczymy, jak odniesiesz się do swojej propozycji poczekania następnych kilku
          lub kilkunastu minut. Łatwo jest mówić osobom sprawnym.
    • mamadoo Panie Piotrze nie kompromituj się!!! 13.09.06, 12:09
      Napisano: "Trudniej mają osoby na wózkach. Wsiadając muszą pokonać mały schodek."
      Niepełnosprawni w ogóle nie wsiądą do tego autobusu. Boguś może sobie gadać co
      chce o tych procentach. Fakt jest taki, że przez cały okres eksploatacji tych
      autobusów możemy zapomnieć o tym co już jest w Gdyni i za chwilę w Poznaniu -
      wszystkie autobusy dostępne dla niepełnosprawnych. Taki standard cywilizacyjny...
      • Gość: zrzeszony mamadoo wstyd i kompromitacja IP: *.pai.net.pl 06.10.06, 20:17
        Panie, Pani mamadoo. Nie znam Bogusia i dla mnie to jest pan Bogumił Makowski z
        MPK. On taką ma parcę, żeby ludziom tłumaczyć, a z tego co czytam twoich tu
        wpisów to widzę, że ty nie tłumaczysz tylko się donmagasz. I nie jesteś ucziwy
        w używaniu argumentów. Proszę się zastanowić i nie popełniać błędów takich oto:
        zarówno Gdynia jak i Poznań to miasta mniesze od Łodzi z mniejszą liczbą
        autobusów. A znacznie bogatsze. W związku z tym im łatwiej jest tam wymieniać
        autobusy na nowe typy. Chyba się Pan/i zgodzi z argumentem, że łatwiej jest
        kupić i wymienić 10 autobusów niż ponad 100 np. ikarusów. dziwi mnie i
        zapytuję, gdzie Pan/i był/a gdy pan Czesław Rydecki kupował wysokie autobusy,
        volvo dla siebie i znajomych (oczywiście osobowe za mają tek firmy) oraz
        gruntownie zadłużał MPK. Pani/e mamadoo, proszę o odrobinę uczciwości. I
        szacunku dla pana Bogusia.
        • vemod Re: mamadoo wstyd i kompromitacja 06.10.06, 21:44
          OK, my to wszystko doskonale rozumiemy, tylko niech w takim razie rzecznik MPK
          powie a gazety napiszą: "Nie stać nas na zakup droższych autobusów
          niskopodłogowych, wobec tego aby wymienić możliwie dużą ilość wyeksploatowanych
          starych pojazdów (głównie kilkunastoletnich Ikarusów) kupimy tańsze autobusy
          średniopodłogowe. Autobusy te będą dla pasażerów wygodniejsze od dotychczasowych
          (jeden schodek zamiast dwóch), ale niestety osoby poruszające się na wózkach
          inwalidzkich nie będą mogły się do nich samodzielnie dostać. Bardzo nam z tego
          powodu przykro, ale ze względów ekonomicznych nie jesteśmy w stanie w pełni
          sprostać Państwa (niepełnosprawnych pasażerów) wymaganiom." I byłoby w porządku
          a nie jakieś brednie o "niskopodwoziowych" autobusach...
          • michal.ch Re: mamadoo wstyd i kompromitacja 06.10.06, 22:08
            Ciach cytat.

> (...) I byłoby w porządku
            > a nie jakieś brednie o "niskopodwoziowych" autobusach...

Przeciętny Kowalski to łyknie. Oczywiście z etycznego punktu widzenia twoja
            wersja wypowiedzi byłaby lepsza (co więcej buduje pozytywny wizerunek firmy jako
            uczciwej i potrafiącej uzasadnić swoje działania). Pytanie tylko po co ją
            stosować, kiedy można zbajerować ludzi stosując takie wykręty słowne, którye
            mało kto zrozumie. Ludzie i tak nie wiedzą o co chodzi, więc kupią bajer.
        • michal.ch Re: mamadoo wstyd i kompromitacja 06.10.06, 22:00
          Gość portalu: zrzeszony napisał(a):

> gdy pan Czesław Rydecki kupował wysokie autobusy,

No to może ja się wepchnę do dyskusji. A kiedy to było? Pierwsza połowa lat 90?
          Mnie się jakoś tak dziwnie wydaje, że obecnie mamy już rok 2006. Ponad 10 lat
          różnicy to jednak jest sporo. Łódź i tak była pierwszym miastem w kraju, gdzie
          zaczęto masowo wymieniać tabor na niskopodłogowy. Oj wybiórcza twoja pamięć,
          panie "zrzeszony".

> volvo dla siebie i znajomych (oczywiście osobowe za mają tek firmy)

Nic mi o tym nie wiadomo. Jeśli masz jakieś dowody - prokuratura czeka. Jeśli
          nie, to - z łaski swojej - nie opowiadaj pierdół.

> oraz gruntownie zadłużał MPK.

Tak, tak. Już to słyszeliśmy. To może w końcu ujawnimy dokumenty finansowe, co?
          I może w końcu skończy się to rzucanie błotem pt. "poprzednik był zły, zniszczmy
          go; to my jesteśmy najlepsi i zbawiliśmy mieszkańców Łodzi". Bo jak do tej pory
          to Kropiwnicki nawciskał naiwniakom kitu i teraz to wszyscy powtarzają.
          Chciałbym tylko nieśmiało przypomnieć jak szybko pogorszyła się sytuacja
          finansowa firmy po dojściu tego człowieka do władzy.
          • ukalo Re: mamadoo wstyd i kompromitacja 07.10.06, 11:26
            > No to może ja się wepchnę do dyskusji. A kiedy to było? Pierwsza połowa lat 90?
            > Mnie się jakoś tak dziwnie wydaje, że obecnie mamy już rok 2006. Ponad 10 lat
            > różnicy to jednak jest sporo.

Ostatnie autobusy bez niskiego wejścia przynajmniej w jednych drzwiach (nie
            licząc oczywiście tegorocznego Conecto) to 11 Ikarusów 280.70 z 1995 roku.

Warto jednak przypomnieć, że pierwsze niskopodłogowce pojawiły się w 1994 roku.
            Było to pierwsze 20 Mercedesów O405N w starszej niż obecnie spotykanej wersji,
            do tego bez ostatnich drzwi i z tego powodu wymienionych w 2000 roku na nowsze
            Citaro.
    • Gość: gość Czy 99 i 99A też to dotyczy? IP: *.176.rev.vline.pl 13.09.06, 12:22
      bo tylko czekać aż komuś pęknie wątroba w tych autobusach!
    • Gość: lodzianin Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.astral.lodz.pl 13.09.06, 13:26
      Wczoraj jadac autobusem nr 3295, lini 98 około godziny 21, zauważyłem ze
      wiekszosc pasazerow odwraca sie i kieruje swoj zwrok na szybe zawieszona nad
      glowa pasazerki. Otoz ta szyba trzymala sie tylko w dolnej rynience a gorna
      czesc byla nachylona do srodka autobusu. Tylko i wylacznie dzieki trzezwemu
      mysleniu pasazerow kobieta ocalila swoje zdrowie a moze i zycie, poniewaz w
      czas owa szybe przytrzymano i zdjeto na podloge. Zaalarmowany kierowca ta
      sytuacja schowal szybe do kabiny a na moje pytanie co o tym mysli odpowiedzial,
      ze 'jak pan chce to moze pan dalej nie jechac' i tym samym ucial. Jakos dalej
      szczesliwie dojechalismy do konca swej podrozy. Przy mnie siedzial kierowca
      autobusu mpk, ktory jechal chyba z dyzuru do domu. Opowiedzial mi ze takie
      sytuacje sie zdazaja poniewaz autobusy nie przechodza stosownych badan
      technicznych i na wszystkim w MPK sie oszczedza. Ja mu na to ze dzis widzialem
      sliczny nowy autobus z chromowanymi kolpakami [prawdopodobnie widzialem
      mercedesa conecto], mowie chyba jakis nowy. On natomiast powiedzial ze te
      autobusy fakt sa nowe ale maja wade w postaci systemu ktory nie pozwala w czas
      odjechac z przystanku. Poniewaz ma w swoim systemie 3 sygnaly ktore informuja o
      zamykaniu drzwi i ich otwieraniu i podobno nie da sie tego przejsc. Przez to
      wlasnie sa opoznienia w tych autobusach i podobno beda pisac specjalne rozklady
      jazdy pod te autobusy. Wiec niech sie tak MPK nie szczyci ze ma w swoim taborze
      nowe auta poniewaz nie sa takimi cudami jakby sie moglo zdawac a stary tabor
      ludziom sypie sie na glowe i zagraza zyciu.
      • mamadoo Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 13.09.06, 13:31
        Niedawno przejedżałem samochodem obok takiego Ikarusa. Różnica polegała na tym,
        że szyba wisiała na zewnątrz i w każdej chwili mogła spaść na przejeżdżające auta.
      • michal.ch Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 06.10.06, 22:13
        Wszystko da się obejść. Tak jak w Volvo. Wystarczy "odpiąć" hamulec postojowy,
        który nie pozwala ruszyć z otwartymi drzwiami. :)
    • Gość: cecylia30 idą wybory to Kropiwnicki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 14:23
      przypomnaił sobie o mieszkańcach Łodzi i na miesiac przed wyborami pojawił sie
      nowy tabor szkoda że go nie było jak ludzie stali zimą przy minus dwudziestu i
      czekali na autobus który nie przyjechał. nie dajmy się drugi raz zwieść jego
      wyborczej socjotechnice !
      • Gość: magik Re: idą wybory to Kropiwnicki IP: *.pl 14.09.06, 10:17
        Podobny chwyt socjotechniczny zastosowała "poprzednia ekipa", kiedy
        na koniec kadencji sprowadzili do Łodzi CitiRunery. Co prawda do Rady
        wprowadzili sporo osób, ale funkcję Prezydenta Łodzi przejęła opozycja
        mimo że zdjęcie kandydata wisiało na każdym słupie trakcji tramwajowej...

Czyżby sytuacja miała sie powtórzyć?...
    • mc_coy Autobusy juz mamy, a teraz... 13.09.06, 19:41
      a teraz moze ktoś w końcu zwróci uwage na to,ze rozklad jest do bani.Juz nie chodzi o brak korelacji pomiedzy poszczegolnymi liniami trawajowymi i autobusowymi, w szczegolnosc dotyczy to głownych wezłów komunikacyjnych, na kórych wiekszość ludzi sie przesiada,ale choćby o przesadnie wydłuzony czas przejazdu pomiędzy przystankami, zarówno autobusowymi,jak i tramwajowymi.Nie raz juz wracałem autobusem o jakiejś poznej porze( ale nie nocym),kiedy ruch ustaje niemal do zera, ulice sa opustoszałe, a ze kierowca bidulek ma rozkład,to jedzie po lutomierskiej 25 km/h i stoi 2 minuty na przystanku przy klonowej.Albo motorniczy z 10,który nie dalej jak w zeszłym tygodniu zatrzymał się pomiędzy przystankami przy rondzie inwalidów ,a Lermontowa ( augustów? ) i stał dobre 3,5 minuty,zeby wyrobic norme. Wyjątkiem są nocne.Tu od czasu rewolucji podróz bez samochodu z widzewa(augustów) na bałuty(zubardź)w środku nocy zajmuje 29 minut, przy załorzeniu,ze autobus stoi 6 minut na przystanku zbiorczym.Moze ktoś pociągnie dalej ten pomysł racjonalizacji KM? Nocne wyszły.Czekam na reszte.
      • Gość: iggie Co z tym Żubardziem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 08:11
        A od kiedy nocny jeździ przez Żubardź. Od kiedy nie ma 153 nic się na Żubardziu
        nie zatrzymuje...
        • Gość: magik Re: Co z tym Żubardziem IP: *.pl 15.09.06, 08:19
          > Od kiedy nie ma 153 nic się na Żubardziu nie zatrzymuje...

A słyszałeś/-łaś o lini N1?
          Rozumiem, pod twoim domem nie zatrzymuje się.
          Ale to nie oznacza że przez Żubardż nie jeździ.
          Jeżeli jest problem iż brakuje jakiegoś przystanku,
          sprawę zgłoś do MPK lub ZDiT.
          • Gość: Tomasz.bu Re: Co z tym Żubardziem IP: *.joensuunelli.fi 15.09.06, 09:47
            > Jeżeli jest problem iż brakuje jakiegoś przystanku,
            > sprawę zgłoś do MPK lub ZDiT.

Oczywiście, że brakuje (Lutomierska - Klonowa) i oczywiście, że było to
            zgłoszone, tak gdzieś w lutym, najpóźniej w marcu...
            • Gość: Adrian Re: Co z tym Żubardziem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:35
              Przystanku na Lutomierskiej przy Klonowej nie ma, bo autobus musi zawozić i odwozić kierowców z zajedni przy Limanowskiego przez co fragmentem przez nią przejeżdza. Przystanek natomiast jest przy skrzyżowaniu Klonowa/Limanowskiego, więc dużego problemu Ci nie robi troszkę sobie dojść.

@Proziak. W Łodzi nie ma takiego Volvo.

Niech MPK wyśle wszystkie Jelcze M181MB do Solca na modernizacje, bo one się gorzej sypią niż Ikarusy. Stare M121MB (nr 1751-1754) proponuje wogóle skasować, według mnie nie warto tego nawet remontować.
              Proponuję, aby następnie MPK przekazało wszystkie Ikarusy na Nowe Sady. Na Limanowskiego mogliby kupić przegubowe Many Lion City, a na Kilińskiego (obowiązkowo) Solarisy Urbino 18. Niestety są to bardzo duże koszty w porównaniu z kolejnymi Jelczami... :/.
              • Gość: Tomasz.bu Re: Co z tym Żubardziem IP: *.joensuunelli.fi 18.09.06, 18:41
                > Przystanku na Lutomierskiej przy Klonowej nie ma, bo autobus musi zawozić i
                odw
                > ozić kierowców z zajedni przy Limanowskiego przez co fragmentem przez nią
                przej
                > eżdza. Przystanek natomiast jest przy skrzyżowaniu Klonowa/Limanowskiego,
                więc
                > dużego problemu Ci nie robi troszkę sobie dojść.

Mi nie robi, bo tam nie mieszkam. Ale mieszkańcom tego osiedla, którzy
                dotychczas musieli dojść od Tybury, a po zmianach najbliższy autobus mają na
                Limanowskiego, to już robi sporą różnicę, zwłaszcza, że okolica przemiła.
                Rozumiem, że wkopać dwóch słupków przystankowych na Lutomierskiej przy Klonowej
                się nie da bo autobus musi podjeżdżać pod zajezdnię?
            • Gość: lucassoo linia 57-kultowy bus IP: 212.160.172.* 18.09.06, 10:30
              najgorsze jest to ze na linii 57 puszczaja takie krotkie busiki-nowe bo nowe
              ale krotkie....szczegolnie w godzinach szczytu-57 to super linia ale dluzsze
              autobusy prosimy :))
      • Gość: kunio Re: Autobusy juz mamy, a teraz... IP: *.pai.net.pl 15.09.06, 10:53
        > Wyjątkiem są nocne.Tu od czasu rewolucji podróz bez samochodu z widz
        > ewa(augustów) na bałuty(zubardź)w środku nocy zajmuje 29 minut,

Taaaa tyle że w nocy nie ma korków, wpychających się wszędzie samochodów,
        namolnych pasażerów tłumnie wsiadających do autobusu akurat gdy pali się zielone
        światło dla niego, czerwonej fali i wielu innych czynników.

> Wyjątkiem są nocne.Tu od czasu rewolucji podróz bez samochodu z widz
        > ewa(augustów) na bałuty(zubardź)w środku nocy zajmuje 29 minut

9 ->
        14:02 Rokicińska - Lermontowa (0971)
        14:21 Kościuszki - Zamenhofa (0391)
        3 ->
        14:23 Kościuszki - Zamenhofa (0391)
        14:35 Zachodnia - Limanowskiego (1395)
        Cała trasa: 33 min., 19 przyst.

a tramwajem tylko 4 minuty więcej (przy założeniu że czekasz dwie minuty na
        przesiadkę)
        • geograf Re: Autobusy juz mamy, a teraz... 15.09.06, 11:09
          Skryżowanie Zachodniej i Limanowskiego nie znajduje się na Żubardziu...
          Żubardź, to okolice Lutomierskiej/Klonowej/Tybury...
    • Gość: Prozniak Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: 82.148.96.* 14.09.06, 17:57
      Nie ma to jak Volvo S80 - mój ulubiony samochod. Zimą najcieplejszy, latem
      najwietrzniejszy. Tak powinno byc a nie jakies tam abutobusy!
      • Gość: tak Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: 194.150.250.* 14.09.06, 18:14
        dobra, jutro mnie podwozisz
    • play_lodz Na jakiej linii dziś 2681? 18.09.06, 12:19
      No wlaśnie, gdzie szukać Citaro G?
      • citaro Re: Na jakiej linii dziś 2681? 18.09.06, 16:32
        dziś widziane około 14.15 na linii 65
        • Gość: Adrian Re: Na jakiej linii dziś 2681? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 20:21
          Orjentuje się ktoś, gdzie może być jutro? Napiszcie, bo to dla mnie ważna sprawa.
          • Gość: polska Re: Na jakiej linii dziś 2681? 20.09 IP: *.toya.net.pl 20.09.06, 16:20
            ??
            • Gość: ~ Re: Na jakiej linii dziś 2681? 20.09 IP: 83.16.165.* 20.09.06, 16:24
              podobno 57
      • Gość: miher30 Re: Na jakiej linii dziś 2681? IP: *.gdynia.mm.pl 21.09.06, 16:13
        21.09. 2681 - 65A/9.
    • hubar Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 02.10.06, 15:56
      Te sygnały przy otwieraniu i zamykaniu dzrwi sa okropne!
      Jakby ktoś alarm włączał :-/

Za każdym razem myślałem, że cos nie tak z drzwiami.
      • looka Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 05.10.06, 22:31
        ........... na dodatek czlowiek czuje sie jak zlodziej ktory przenosi cos pod
        kurtka przez bramke w markecie......... taki sam dzwiek:)
        • looka Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 05.10.06, 22:32
          ......... i ciasno z przodu w nowych mercedesach, cztery rzedy siedzen, przy
          trzech, w starszych typach autobusow.
        • Gość: kierowca Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 00:08
          No właśnie, bo pasażerowie rozkradają autobusy i wynoszą kasowniki, młotki do
          szyb - dlatego to pikanie na bramkach.
      • michal.ch Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 06.10.06, 22:11
        Do pikania można się przyzwyczaić.
        • Gość: Portalu Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.eplus-online.de 11.10.06, 16:55
          > Do pikania można się przyzwyczaić.
          >

No co ty?
    • michal.ch Nowe autobusy na ulicach Łodzi 06.10.06, 22:20
      Z artykułu:

"Przestronne mercedesy spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem podróżnych -
      Widać, że wreszcie kupili coś porządnego - mówi Karol Barański."

Z tym w sumie nie można się nie zgodzić. Główną zaletą Conecto jest znakomite
      zawieszenie, które dobrze tłumi nierówności. Przekłada się to także na mniejsze
      drgania nadwozia (a to właśnie przymocowane do niego elementy, takie jak
      pokrywy, obicia ścienne, tablice, okna itp. hałasują).
    • Gość: wiewiór Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi IP: *.toya.net.pl 12.10.06, 21:15
      Kiedy pojawił się na ulicach kolejny citaro? Jaki ma nr taborowy?
      Na stronie MPK oficjalnie na stanie jest 2 citaro i 29 conecto.
      Z góry dzięki za info
      • play_lodz Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 12.10.06, 22:20
        2682 chyba jeszcze nie jeździ, ale może się mylę?
        • ukalo Re: Nowe autobusy na ulicach Łodzi 13.10.06, 19:39
          Jeździ. Dziś np. na 52: kmlodz.pl/galeria/details.php?image_id=945
      • ujji Reszta Citaro dojechała 13.10.06, 19:30
        dzis o 18.30 widziana pozostała piątka na Dołach. Wjechały do Łodzi tym razem od
        Brzezin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka