Dodaj do ulubionych

Zgoda na Manufakturę?

07.03.03, 22:34
"Wszystko zależy od tego, czy uda się rozwiać wątpliwości
dotyczące kulturalnej części przyszłego centrum. - Obietnice o
budowie muzeów miały niewielkie pokrycie w dokumentach -
informuje nasz rozmówca. "
Słusznie! To jest najważniejsza częśc tego kompleksu. Jeśli
jedyne co Francuzi chca tam wybudować to hipermarket, a jak ten
zarobi to rozpocząć budowę reszty, to ja sie nie zgadzam! W
takim miejscu jak fabryki Poznańskiego, nawet ten market
powinien mieć inną bryłe od znanych blaszaków!
Mam nadzieję, że łódzcy negocjatorzy nie spartaczą sprawy...
Obserwuj wątek
    • Gość: KT Re: Zgoda na Manufakturę? IP: *.toya.net.pl 07.03.03, 22:49
      ... jesli negocjatorami mozna nazwac handlarzy - nieudacznikow z
      okolicznych ryneczkow...
      • yarro Re: Zgoda na Manufakturę? 07.03.03, 22:59
        Juz bardziej spieprzyc sprawy, jak to zrobiło LSD pół roku temu, nie można...

Hipermarket stanie tak czy inaczej... I dam głowę, że będzie to taka sama
        puszka jak inne...

Z pozdrowieniem!
      • Gość: barnaba Re: Zgoda na Manufakturę? IP: *.lodz.msk.pl 08.03.03, 14:31
        Gość portalu: KT napisał(a):

> ... jesli negocjatorami mozna nazwac handlarzy - nieudacznikow z
        > okolicznych ryneczkow...

To jest faktycznie kabaret. Żeby o zgodzie na powstanie inwestycji decydowała
        jej konkurencja. Mrożek mógł urodzić sie tylko w Polsce.

pozdrawiam
        • hubar Re: Zgoda na Manufakturę? 08.03.03, 14:57
          Gość portalu: barnaba napisał(a):
          > To jest faktycznie kabaret. Żeby o zgodzie na powstanie inwestycji decydowała
          > jej konkurencja. Mrożek mógł urodzić sie tylko w Polsce.
          --
          Czyli uważasz, że nie ma znaczenia ani decyzja konserwatora zabytków ani
          plastyka miasta... gratuluję, przejdź się na Piotrkowską i zobacz jak w latach
          realnego socjalizmu ludzie Tobie podobni też nie widzieli nic złego w tym, że
          obok pieknych secesyjnych kamienic postawić kwadratowe blokostrupu! Człowieku,
          pomyśl trochę przyszłościowo.
          • Gość: barnaba Re: Zgoda na Manufakturę? IP: *.lodz.msk.pl 08.03.03, 19:51
            hubar napisał:

> Czyli uważasz, że nie ma znaczenia ani decyzja konserwatora zabytków ani
            > plastyka miasta... gratuluję, przejdź się na Piotrkowską i zobacz jak w
            latach
            > realnego socjalizmu ludzie Tobie podobni też nie widzieli nic złego w tym, że
            > obok pieknych secesyjnych kamienic postawić kwadratowe blokostrupu!
            Człowieku,
            > pomyśl trochę przyszłościowo.

Hubar, zanim kogoś opierniczysz, przeczytaj jego wypowiedź ze zrozumieniem.
            Gdzie ja napisałem, że "nie ma znaczenia ani decyzja konserwatora zabytków ani
            plastyka miasta"?

pozdrawiam
            • hubar Re: Zgoda na Manufakturę? 08.03.03, 20:09
              Gość portalu: barnaba napisał(a):
              > Hubar, zanim kogoś opierniczysz, przeczytaj jego wypowiedź ze zrozumieniem.
              Gdzie ja napisałem, że "nie ma znaczenia ani decyzja konserwatora zabytków ani
              plastyka miasta"?
              --
              Nie opirniczałem. Przepraszam, zwracam honor, źle przeczytałem jedno słowo i
              stąd to niezrozumienie.
    • jasam Brak zgody na medialną sieczkę 08.03.03, 00:14
      Wszyscy widzą, że jest handel + trzeba wywalczyć centrum
      kulturalno rozrywkowe tylko dziennikarze cały czas ględzą, że
      Apsys chce budować centrum Kulturalno-handlowo-rozrywkowe a
      miasto nie chce.
      A może ktoś z przedstawicieli branży dziennikarskiej tak punkt
      po punkcie przejrzałby ilość planowanych placówek i ilość umów
      wstępnych i partnerskich. I jaka struktura kompleksu z tego
      wynika. A nie same ogólniki.
      Jakie są rozbieżności pomiędzy Apsysem a Prezydentem ?
      Czy ja jestem dziennikarz ?

pozdr.
      • Gość: gość Re: Brak zgody na medialną sieczkę IP: *.lodz.mm.pl 08.03.03, 12:22
        Nic nie trzeba wywalczać. Znam głównego architekta, Francuza, od początku
        śledzę projekt. Jest znakomity i piękny architektonicznie. Tylko o tym nikt nie
        mówi. Zachęcam do odwiedzenia makiety w wyremontowanym budynku na terenie
        Manufaktury. Bezpłatnie. Będzie budynek dla Muzeum Sztuki, Miasteczko techniki
        dla dzieci robione przy współudziale Cite de la Vilette z Paryża (wstęp dla
        dzieciaków bezpłatny), fitness z basenem, multikino,kręgielnia, międzynarodowe
        centrum promocji mody i młodych projektantów, super rynek na którym można robić
        imprezy, projekcje filmów a w razie niepogody przykryć go dachem, itd.
        Jasne, że coś musi na to zarobić czyli handel.
        Na razie - wrócę do was wieczorem.
        • yarro Re: Brak zgody na medialną sieczkę 08.03.03, 12:27
          To miłe, że zrobiłe syntezę informacji prasowych i rekalmowych... ale, skoro
          widziałes taki piękny projekt i jego pięknego autora :) to spodziewalibysmy się
          jednak czegos więcej...

Pozdrawiam!
          • Gość: gość Re: Brak zgody na medialną sieczkę IP: *.lodz.mm.pl 08.03.03, 21:20
            Drogi yarro, dlaczego jesteś agresywny, lekceważący i usiłujesz zdyskredytować
            to co mówię? Chcesz, pytaj i wyrażaj zdanie, ale emocje zostaw na inne okazje.
            Wiesz najlepiej, że Manufaktura to będzie blaszana puszka i chyba nikt Cię nie
            przekona. Proponuję jednak, żebyś poświęcił trochę czasu, pojechał na Ogrodową
            i zwiedził tę makietę. Wtedy będziesz wiedział, czy to Ci wystarczy, czy nadal
            spodziewasz sie czegoś więcej.
        • zamek Re: Brak zgody na medialną sieczkę 08.03.03, 21:22
          Gościu miły, a skąd ta niezachwiana pewność? Chętnie bym
          ci uwierzył, ale czy jest coś ponad obietnicą "na gębę"?
          Pozdrawiam :)
    • teo_ Re: Zgoda na Manufakturę? 08.03.03, 19:39
      Chyba bardzo cieszą wszystkich takie informacje ludzi blisko będących przy
      projekcie Manufaktury.Odrazu zrobiło się cieplej bo ostatnie teorie spiskowe
      tylko niepotrzebnie podgrzewały sytuacje.

Będzie pięknie i aby już oficjalnie wszystkie zainteresowane strony podpisały
      umowę i niech to ruuuuuuuuusza z pełną parą.A wtedy oficjalnie dowiemy się
      szczegółów czy bryła będzie wyglądać z zewnątrz tak jak paplamy na forum czy
      zaskoczą nas wszystkich wizją w 100% przewyższającą nasze najśmielsze
      oczekiwania.
      Dla mnie osobiście nawiększą tajemnicę stanowi jak to centrum skomunikować z
      Pietryną, czyli przez Park Staromiejski i Nowomiejską jakąś aleją by piesi
      czuli się swobodnie a może forma inna.To mnie ciekawi jak zrobić by było
      naturalne przedłużenie Pietryny.W tym względzie możemy trochę pogaworzyć jakie
      macie przemyślenia.
      • Gość: teo Re: Zgoda na Manufakturę? IP: *.toya.net.pl 08.03.03, 21:46
        Wystarczyła chwila i już czarne wrony przyleciały i kraczą.Ludzie ktoś pracuje
        przy tym a wy jak tępe muły a skąd wiesz , a to a tamto.Zero wysiłku chociażby
        w kulturalnym zapytaniu a czy mógłbyś bliżej przedstawić koncepcję zewnętrzną
        bryły to nie ja wiem lepiej mimo że nie mam z tym nic wspólnego.

Zjedzą cię gościu tutaj bo nie mają rzetelnych informacji a jak ich nie ma to
        nie wierzą na słowo i będą dalej kłapać jęzorem.

Myślę, że jak w poniedziałek będą już konkrety to wtedy przedstawi się
        zainteresowanym bliżej projekt i wtedy będziemy wnosić swoje komentarze bo
        będzie czas na to by zewnętzna bryła jak najlepiej komponowała z zabytkami
        wokół.
        • Gość: Gość Re: Zgoda na Manufakturę? IP: *.lodz.mm.pl 08.03.03, 22:11
          Trudno, niech kłapią, będę pracować nad sobą, żeby się nie dać wyprowadzić z
          równowagi - to rozwija duchowo. Koniec żartów.
          Ruszcie się i idźcie zobaczyć makietę. Wejście od strony parkingu przy
          urzędzie. Od 9 rano do (chyba)16. BEZPŁATNIE.
          Swoją drogą to ciekawe ilu z Was walczyłoby z łódzkimi urzędami przez 5 lat,
          prosząc, żeby móc w tym mieście zrobić coś sensownego. W międzyczasie powstało
          M1 - nikt nie protestował. Powstała Galeria Łódzka (sam handel, żadnej kultury,
          żadnych zabytków, architektura - pożal się Boże) - nikt nie protestował. A
          Apsys ma się zobowiązać, że przebuduje pół miasta? To mu wtedy łaskawie
          pozwolimy tego Ś.P. "Marchlewskiego" uratować.
          Zaś z połączeniem z Piotrkowską rzecz nie jest prosta. Projekt przewiduje też
          rewitalizację Parku Śledzia, ale jak przejść Zachodnią? Są 3 możliwości : górą,
          dołem lub na dodatkowych światłach. Każda ma wady i zalety.
      • Gość: Gość Re: Zgoda na Manufakturę? IP: *.lodz.mm.pl 08.03.03, 21:57
        Manufaktura ma pozwolenie na budowę. Wydane legalnie po 5 latach przygotowań i
        starań. Ale jest to pozwolenie tylko na nowe budynki. Na zabytki musi być
        wydane osobne zezwolenie. To nie inwestora wina, że kolejność jest idiotyczna.
        Za to dziwi fakt, że miasto zgody na rewitalizację zabytków nie chce wydać.
        Niepotrzebnie denerwujecie się wzywając imienia konserwatora zabytków itd.
        Wszystko jest robione w pełnym z nim porozumieniu. Mało tego, to jedyna szansa,
        żeby te nasze nieliczne zabytki nie runęły w gruzy. Im dłużej będzie trwało
        zanim ruszy budowa tym szkody będą większe. Szczęście, że Apsys zatrudnił
        ochronę obiektu, bo okoliczni menele dewastowali i rozkradali wszystko co się
        da. Budowane ma być wszystko jednocześnie, bo goście w hotelu (planowane cztery
        gwiazdki) nie będą z okien patrzeć na plac budowy. Zaś część handlowa jest tak
        ściśle połączona z resztą, że też nie da się jej budować osobno. Nasza
        Manufaktura będzie największą tego typu, obecnie, realizacją w Europie
        (turyści !!!). A co to da miastu? Wspomnijcie np. na londyńskie doki, na
        paryskie Hale. itd. Taka realizacja oddziaływuje na okolicę, zmienia się
        stopniowo wszystko dokoła. I przyciąga innych inwestorów. A w ładnym mieście
        chętnie się mieszka i chętniej się w nim lokuje nowe przedsięwzięcia.
        Oczywiście o ile urzędnicy inwestorów skutecznie nie zniechęcą.
        Jest jeszcz jeden aspekt tej historii. Jeśli w mieście, wktórym nie ma
        inwestycji, cofnie się zgodnie z prawem wydane zezwolenie, to to będzie wyrok
        na to miasto. Żaden inwestor nie zaryzykuje przyjścia tutaj. A trudno raczej
        zauważyć,żeby się jakoś specjalnie do Łodzi pchali. Zaś koszt odszkodowań dla
        Apsysa pochłonie miejski budżet. Już 8 mln musimy (bo to z naszych kieszeni)
        zapłacić spadkobiercom terenu, na którym beztrosko postawiono Galerię Łódzką. A
        odzkodowanie dla Manufaktury to będą dużo, duuuużo większe pieniądze. Nie wiem
        czy nas na to stać. Miasto zamiast puszczać takie fajerwerki, powinno zachęcać
        inwestorów, tworzyć przemysł. Wtedy wyżywi się i Piotrkowska i Galeria i
        Manufaktura, bo my wszyscy będziemy bogatsi, a Łódź przestanie się wyludniać.
        • Gość: KT Re: Zgoda na Manufakturę? IP: *.toya.net.pl 09.03.03, 13:37
          Rzadko kiedy zdarza sie przyjsc tutaj komus tak rozsądnemu i kompetentnemu
          jak "gość". Bardzo dziekuje Ci za kawal rzetelnej informacji. Przestrzegam Cie
          jednak - jest grupa osob, glownie tzw klub forumowicza lodzkiego, ktory zawsze
          gledzil na wszystko i zawsze bedzie... Taki ich zawod. Sprawa jest prosta - nie
          zwracac na nich uwagi. To tylko grupka kilkunastu malych ludzikow :-)
          • jasam do gościa (szkoda, że nie logujesz się) 10.03.03, 00:45
            Gość portalu: KT napisał(a):

> Rzadko kiedy zdarza sie przyjsc tutaj komus tak rozsądnemu i kompetentnemu
            > jak "gość". Bardzo dziekuje Ci za kawal rzetelnej informacji.

Dlaczego nie robi tego oficjanie APSYS wobec mieszkańców Łodzi ? do ich ośrodka
            przyjdzie ile, 100 osób ? czy to załatwia sprawę ?

> Przestrzegam Cie jednak - jest grupa osob, glownie tzw klub forumowicza
            lodzkiego, ktory zawsze gledzil na wszystko i zawsze bedzie... Taki ich zawod.

To pewnie między innymi jasam.
            Ale proponuję poczytać dyskusje na wątkach:
            "Trwają rozmowy o łódzkiej Manufakturze"
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=4827144&a=4827144
            "Rusza Manufaktura"
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=3869978&a=3869978

> Sprawa jest prosta - nie zwracac na nich uwagi.
            > To tylko grupka kilkunastu malych ludzikow :-)

Ale Manufaktura budzi wiele poważnych pytań. I ten brak komunikacji ze
            społeczeństwem - niestety zbiera żmiwo.

Nawet jezeli jestem małym ludikiem, chciałbym aby Manufaktura lśniła blaskiem z
            opowiadań sprzed kilku lat. Kilkakrotnie rozmawiałem z p. M. Michalskim - zanim
            znalazł inwestora, spotykaliśmy się jak były pierwsze projekty francuzów, .....
            M.in. organizowałem jedną z pierwszych publicznych prezentacji Nowego Światu -
            wrzesień 1998 r. w Instytucie Europejskim.
            Śledzę ten projekt.
            Rozmawiałem o nim z p. Z. Wysocką, w październiku przekonywała mnie do projektu
            p. H. Migdalska, słuchałem prezentacji dla Prezydenta TICCIHU.
            Więc widzisz gościu, że chyba znam i proojekt jak i różne wydarzenia z nim
            związane. Nie jest to takie gołosłowne dyskutowanie o jakie jestm posądzany.
            Ale przeszkadza to optymistom, więc mnie nie lubią.

To wszystko pięknie przygotowane w teorii. Naprawdę pięknie, mimo że mam
            zastrzeżenie do braku spójności tematycznej - ale to inny temat. zostawmy -
            (gdzieś tam pisałem o wyprawie z kiełbasą do Muzeum Sztuki).
            Trudno - niech będzie tak jak wymyślili francuzi. I tak dołożyli to Muzeum
            Techniki dla Dzieci. Chwała im za to.

Mam jednaj wiele pytań zarówno do Inwestora jak i do Władz miasta. Zadawałem je
            w dyskusjach z piszącymi tu optymistami. Np.
            Dlaczego znani są tylko inwestorzy w zakresie galerii handlowej ? Np.
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=4827144&a=4837088

Dlaczego Miasto talk słabo przygotowane jest do tej inwestycji. Np.
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=4827144&a=4837575

Sam chciałbym wierzyć tak bezkrytycznie, ale może za dużo już widziałem ?
            Naprawdę często chiałbym wspierać Teo w jego różowym widzeniu możliwości
            przemian w Łodzi. Ale o szklanych domach w lekturach szkolnych uczą. Czy tak
            będzie z Apsysem ?
            I ten brak informacji w mediach. Powyżej napisałem, że w mediach dają nam tylko
            tę samą przeżutą sieczkę - "projekty zakładają ... - prezydent ma wątpliwości" -
            to są jedyne konkrety.
            Kilka informacji doczytałem ostatno w czasopiśmie W. Grochowalskiego numer
            lutowy.

Oczekiwałbym wiarygodnych informacji o zamierzeniach realizacyjnych, bo
            niestety np. na spotkaniu z posłami przredstawiciele Apsysu potrafili mówić
            jedynie "zamierzamy...." Nie padały prawie żadne realia w zakresie realizacji
            części poza hipermarketem i galerią.
            I wtedy może ci wyszydzani malkontenci z KFŁ może zorganizowaliby akcję
            poparcia ?

pozdr.
            1. Przepraszam że taka długa wypowiedź, ale chyba nie będę więcej zajmował się
            tym tematem na forum (ku uciesze wielu osób), więc chciałem stworzyć pewne
            podsumowanie
            2. korespondencję do mnie można wysyłąć na adres jasam@gazeta.pl
            • yarro Re: do gościa (szkoda, że nie logujesz się) 10.03.03, 01:09
              Jasamie - dziękuję! :)

Podpisuję się pod tym, jeśli można...

Pozdrawiam!

PS - Co to za czasopismo?
        • Gość: obserwator polski Brawo ! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 20:53
          Zwykle tylko obserwuję to morze ustyskiwań i mało sensownych wynurzeń, jakim
          jest forum. Cieszy mnie, że niekiedy taka nuta konstruktywnego optymizmu z
          rozsądnych ust padnie.
          Hasło dnia: precz z oszołomstwem w każdej jego odmianie !
          News dnia: dziś Lepper stwierdził, że on by chetnie widział posłankę Beger na
          fotelu Min Finansów .... AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!
    • Gość: jajacek Czy wiecie o ten spór? IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.53.* 09.03.03, 15:30
      W 2001r w "Liście Intencyjnym" APSYS zobowiązał się do
      realizacji Międzynarodowego Centrum Promocji Mody i Hotelu w
      głównym zabytkowym pofabrycznym budynku przy ul.Ogrodowej który
      ma około 20.000 m2 powierzchni. W stojącym obok pofabrycznym
      budynku miało powstać Muzeum, w kolejnych starych budynkach
      miały się znaleźć funkcje kulturalne, rozrywkowe i handlowe.itd.
      W ub. roku ówczesne SLD-owskie władze Łodzi wydały pozwolenie na
      budowę nowego hipermarketu Geant o powierzchni ok.100.000 m2.
      Teraz Apsys żąda (wstrzymanych) pozwoleń na realizację kolejnych
      sklepów o łącznej pow. około 20.000 m2 w budynkach przy
      Drewnowskiej. Apsys zobowiązał się także wtedy do jednoetapowej
      realizacji całego przedsięwziecia. Obecnie Apsys wyłącza w ogóle
      z jednoetapowości i nie potrafi powiedzieć kiedy i czy w ogóle
      będzie możliwe zrealizowanie deklarowanego wtedy Centrum Mody,
      Muzeum i Hotelu. Przy czym APSYS wystąpił obecnie z propozycją
      odsprzedaży (!)Miastu właśnie tego głównego budynku przy
      Ogrodowej.Apsys chce też aby Miasto postawiło na ul.Zachodniej
      przy ul.Drewnowskiej przystanki tramwajowe i autobusowe. Nie
      zapominajmy,że światowe analizy wykazują, iż 1 stanowisko pracy
      w hipermarkecie likwiduje 4-7 miejsc pracy lokalnych kupców.
      Przez dwa lata ówczesne władze nie znalazły rozwiązania dla
      przewidywanej b.natężonej komunikacji, ścieków z Maufaktury do
      rzeki Łodki płynącej przez ten teren i innych problemów
      • Gość: teo Re: Czy wiecie o ten spór? IP: *.toya.net.pl 09.03.03, 16:27
        Ależ to ogromny problem dla miasta, że ma postawić przystanki tramwajowe i
        autobusowe na Drewnoskiej i Zachodniej :-))))))))
        Jezscze jakieś problemy.

Wyraźnie Apsys powiedział co jest w projekcie i skąd te wiadomości, że budynek
        przy Ogrodowej chcą sprzedać miastu.
        O co chodzi w tym twoim temacie bo jakoś niegramatycznie :-)))))))
        • Gość: barnaba Re: Czy wiecie o ten spór? IP: *.lodz.msk.pl 09.03.03, 16:46
          Gość portalu: teo napisał(a):

> Ależ to ogromny problem dla miasta, że ma postawić przystanki tramwajowe i
          > autobusowe na Drewnoskiej i Zachodniej :-))))))))

Autobusowe faktycznie się przydadzą- 95 i 99 zatrzymują się przy Limanowskiego,
          a później dopiero przy Legionów. Zresztą ich koszt jest minimalny- w skrajnym
          przypadku wystarczy wbicie słupka :)

Tramwajowe- przy Drewnowskiej bez sensu. Prawdopodobnie mają być raczej w
          połowie odległości między Drewnowską a Ogrodową.

Swoją drogą- rzeczywiście opracowanie sensownego układu komunikacyjnego może
          stanowić pewien problem, związany nie tyle z komunikacją miejską, co z dojazdem
          dla samochodow i dojściem dla pieszych:
          1. Północna- wątpliwe, by zlikwidowanie linii tramwajowej poprawiło istotnie
          dojazd- za to skutecznie skomplikuje kursowanie tramwajów w północnej części
          miasta.
          2. Zachodnia- już teraz tworzą się korki, a poszerzenie tej ulicy na większym
          odcinku jest chyba niemożliwe.
          3. Ogrodowa- jeden kierunek ruchu to chyba wyjście optymalne.
          4. Srebrzyńska- chyba również najlepszym wyjściem byłby jeden kierunek ruchu-
          przy pozostawieniu linii tramwajowej.
          5. Przebicie ul. Karskiego- pomysł bardzo dobry.
          Czy ktoś wie może, na ile prawdziwa jest podana swego czasu przez prasę
          informacja o "kursującym po Manufakturze" tramwaju?

I zostaje jeszcze ruch pieszy. Oprócz wspomnianej przez kogoś "rewitalizacji"
          parku Śledzia, warto pomyśleć o połączeniu Manufaktury z Piotrkowską i pl.
          Wolności. Moim zdaniem, będzie to wymagało przebudowy podwórek kamienic
          położonych w kwadracie Ogrodowa-Zachodnia-Legionów-Nowomiejska, tak by
          stanowiły one ciąg komunikacyjny, a nie bazę dla meneli.

pozdrawiam
          • Gość: bravo Re: Czy wiecie o ten spór? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 17:56
            i do tego dodaj ze miasto ma wydać ( tak - miasto a nie Apsys!!!!)168mln złna
            spełnienie marzeń i tak by Apsysowi dobrze się zarabiało.
            A teraz zaczynamy listę tych którzy zbiednieją bo 168 to jest duzo więcej niz 8
            za Galerię.....
            • Gość: łażej Re: Czy wiecie o ten spór? IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.118.* 10.03.03, 18:40
              A co miasto to obchodzi?? W interesie Manufaktury jest umożliwienie sprawnego
              dojazdu do kompleksu. Miasto może palcem nie kiwnąć. Jeśli nie da się dojechać
              do Manufaktury, to nie będzie zysków, a przecież o to chyba chodzi.

I skąd kwota 168 mln zł?? Trochę chyba przesadzona. Wielka przebudowa w ciągu
              ulic Kopcińskiego i Strykowskiej była tańsza. Chyba te 168 mln zł pochodzą z
              księżyca.

pozdrawiam
            • Gość: Gość Re: Czy wiecie o ten spór? IP: *.lodz.mm.pl 10.03.03, 22:27
              Czy ty przypadkiem nie mylisz pojęć? Miasto zapłaci 8 mln za Galerię, ale nie
              dla jej wygody, tylko jako odszkodowanie za sprzedanie gruntu, który do miasta
              nie należał. I kiedy był sprzedawany, dobrze o tym wiedziano. A kwotę 168 mln
              skąd wytrzasnąłeś? Za co i komu ma być wypłacona? Owszem miasto zapłaci tę
              kwotę (nawet wyższą) - a raczej nie miasto, tylko my, tzw. podatnicy, z naszych
              kieszeni to pójdzie - jeśli wstręty czynione inwestorowi doprowadzą do jego
              wycofania się lub do cofnięcia mu zgody na budowę. A wtedy żaden poważny
              inwestor nawet się o Łódź nie zechce potknąć. W takiej sytuacji wszystkie nasze
              plany ratowania Piotrkowskiej i miejsc pracy w handlu będzie można w kiblu na
              kołku powiesić, bo ona umrze razem z całym miastem. A wy, młodzi ludzie,
              narzekając na brak perspektyw, tę Łódź, którą teraz ma ponoć pogrążyć Apsys,
              szybciutko opuścicie i nawet się nie obejrzycie czy już utonęła czy nie.
              Wypisujecie, jako pewniki i jedyną prawdę, rzeczy, które gdzieś usłyszycie,
              ktoś wam plotkę poda, bo "wie na pewno od kręgów zbliżonych" i nawet się nie
              pofatygujecie, żeby to sprawdzić zanim puścicie to w świat.
        • Gość: Gość Do jasam, teo, barnaby, yarro IP: *.lodz.mm.pl 10.03.03, 22:41
          Dzięki za rozsądną i kreatywną dyskusję. Miejmy nadzieję, że w tej kwestii
          będzie jeszcze o czym - twórczo - rozmawiać. Dużo fajnego zrobiliście swoją
          akcją dla Piotrkowskiej. Nie rozmieniajcie na drobne takiego kapitału.
          Pozdrawiam.
          • jasam Gościu 11.03.03, 00:16
            1. Zaloguj się, to bedzie mozna jakąś pocztę przesłać.
            2. Widzisz, podawano że rozmowy maja zakończyć się w poniedziałek. Szukam w
            Gazecie ważnych chyba dla miasta informacji - co dokonano, na jakim jesteśmy
            etapie. I jak myslisz - kogos z Gazecie to interesuje ? Zobacz
            ile "ważniejszych" wydarzeń było w mieście.
            Może rano w Dzienniku czy Ekspresie cos podadzą.
            I tak jest z zainteresowaniem ważnymi sprawami - od akcji do akcji pod publikę.

pozdr.

• jasam Jest zgoda na Manufakturę ?????????? 12.03.03, 01:05
      Jakaś zmowa milczenia czy brak zainteresowania tematem.
      Żadnych doniesień z negocjacji ? Francuzi mieli jakieś decyzje podejmować do ...
      któregoś tam marca. No i co ?

Czy ktos z dziennikarzy sie tym interesuje ?
      :-(((((((((
      pozdr.
      • teo_ Re: Wstrzymujemy oddech jaki będzie wynik. 12.03.03, 09:53
        Przedwczoraj przez blisko godzinę rozmawiałem przy makiecie Manufaktury.Pani
        sensownie tłumaczyła obecną sytuację.
        Jeszcze władza nie wydała pozwolenia na rewitalizację zabytkowych hal, zgoda
        jest ale na budowę nowych obiektów.Jeśli nie ma Apsys wszystkich pozwoleń to
        nie chce oficjalnie ruszyć z budową.Trochę wygląda to na specjalne opóźnianie
        przez Władzę wydania pozwolenia na rewitalizację zabytkowych hal.
        Widocznie rady Prezydenta negocjują jeszcze i stąd te opóźnienie.

Dopóki nie ma wszystkich pozwoleń i oficjalnego rozpoczęcia inwestycji nie
        dowiemy się kto jest tym operatorem hotelu (rozmowy trwają ) gdyż trudno zrobić
        umowę z siecią hotelu skoro nie ma wszystkich pozwoleń na budowę co jest chyba
        logiczne.Natomiast wszystko będzie zgodnie z projektem,zrewitalizowany Park
        Śledzia i od Pietryny aleja na wprost do wejścia Manufakktury.
        Szczególnie zadawałem dużo pytań co do samej bryły zewnętrznej i chcę Was
        uspokoić, że nie będzie to żaden blaszak ale bardzo dużo szkła bo doskonale
        komponuje z zabytkowymi murami dzięki czemu tworzy się dużo przestrzeni i
        światła i jak to określiła osoba prezentująca projekt będzie bardzo dużo
        nowoczesnego designu.Tak więc jestem spokojny projekt jest wspaniały i będzie
        wszystko zgodnie z planem.
        Czekamy na to aż te rady złożą wnioski Prezydentowi a potem on oficjalnie
        wypowie się.Powinien już się wypowiedzieć gdyż bank finansujący inwestycję już
        powinien mieć na biurku całą dokumentację.
        • jasam Dobra robota. Dzięki n/t 12.03.03, 11:30
      • Gość: łażej Chyba jest IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.15.* 14.03.03, 10:19
        Puls Biznesu podał:

"Łódź. Jerzy Kropiwnicki, prezydent Łodzi, zdecydował się wydać pozwolenie na
        budowę centrum handlowo-rozrywkowo-kulturalnego Manufaktura - wynika z
        nieoficjalnych informacji. Formalnie ma to nastąpić do 20 marca, czyli w
        terminie, jaki wyznaczył wojewoda łódzki na odpowiedź inwestorowi, francuskiej
        spółce Apsys. Przedstawiciele inwestora nie chcą komentować tych informacji.
        Twierdzą, że zrobią to dopiero po otrzymaniu stosownych dokumentów."

Tego typu nieoficjalne informacje zazwyczaj znajdują potwierdzenie w
        rzeczywistości. Czy będzie tak i tym razem??? Za kilka dni się okaże.

• hubar "Manufaktura jak po grudzie" 06.05.03, 15:15
      W tym tygodniu uprawomocni się pozwolenie wydane firmie Apsys na budowę centrum
      handlowo-usługowego w dawnej fabryce Izraela Poznańskiego przy ul. Ogrodowej.
      Inwestor mógłby wtedy rozpocząć prace. Czy rozpocznie?

Nieoficjalnie mówi się, że podpisał umowy najmu tylko z 40 procentami kupców, a
      to o wiele za mało, żeby jakikolwiek bank dał kredyt na budowę kompleksu.
      Przedstawiciele inwestora nie chcą się wypowiadać na temat planowanych
      czynności i odsyłają na zapowiadaną od miesiąca konferencję prasową i przyjazd
      dyrektora ds. inwestycji z Francji. Znacznie chętniej wypowiadają się władze
      Łodzi.

– Patrzę na tę inwestycję z pesymizmem – mówi Marek Pyka, wiceprezydent
      miasta. – Sądzę, że jeśli cokolwiek powstanie, to będzie to galeria handlowa na
      stu tysiącach metrów kwadratowych. Władze miasta próbowały negocjować z
      inwestorem. Powołaliśmy cztery zespoły negocjacyjne: do spraw pozyskiwania
      środków pomocowych z Unii Europejskiej i utworzenia Międzynarodowego Centrum
      Promocji Mody, do spraw minimalizacji destrukcji handlu i usług ulicy
      Piotrkowskiej, do spraw zaangażowania łódzkich firm w procesie wykonawstwa
      inwestycji i do spraw infrastruktury technicznej. Zespoły nic nie wskórały.

Od czasu wydania pozwolenia na budowę przedstawiciele inwestora nie spotkali
      się z nami, a kolejne już memorandum prezydenta, w którym proponowaliśmy
      zachowanie ustaleń zawartych w liście intencyjnym, pozostawili bez odpowiedzi.

Żeby Manufaktura mogła działać, konieczna będzie przebudowa otaczających ją
      dróg. Koszt tego przedsięwzięcia oszacowano na 168 mln zł. Kolejne 6 mln zł
      potrzeba na modernizację kanału, w którym płynie rzeka Łódka. Inwestor ma
      przebudować ulice Ogrodową i Drewnowską. Na gminie będzie spoczywał obowiązek
      dostosowania ulicy Zachodniej do natężonego ruchu związanego z powstaniem
      Manufaktury.

(jxb) - Dziennik Łódzki
      www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/267516.html
      • Gość: łażej Re: 'Manufaktura jak po grudzie' IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.106.* 06.05.03, 15:25
        Hmmm, ciekawe czy się uda

ps. Skąd wzęli kwotę 168 mln zł na przebudowę dróg?? Chyba jest "trochę"
        przesadzona.
        • yarro Re: 'Manufaktura jak po grudzie' 06.05.03, 17:10
          Zwłaszcza, że przedłuzenie Włóknarzy do Rzgowskiej ma kosztowac ok 160 mln. zł.

Ja jak zwykle jestem myśli złej o Manu - fuck - turze :P

Pozdrówki!
          • Gość: Tomas Re: 'Manufaktura jak po grudzie' IP: *.mpm.net.pl 06.05.03, 18:23
            Jasne. Zaorać i postawić budki jak na Bałuckim
            • yarro Re: 'Manufaktura jak po grudzie' 06.05.03, 23:36
              Czemu zaorać? Po prostu szkoda mi fabryki na kolenny market.
              Zważywszy, że oni (Apsys czy tam Horyzont - kto ich wie)
              jeszcze nie wystąpili o pozwolenie na budowę dotyczące remontu głównych części
              fabryki (m.in. (o zgrozo!) największego budynku - przędzalni przy Ogrodowej).

Czy nadal wierzycie w cuda?

Wiec narazie manu-fuck-tura to niespełniona bajeczka... :|

Pozdrawiam!
        • hubar Re: 'Manufaktura jak po grudzie' 06.05.03, 21:47
          Gość portalu: łażej napisał(a):
          > ps. Skąd wzęli kwotę 168 mln zł na przebudowę dróg?? Chyba jest "trochę"
          > przesadzona.
          --
          Jesli Apsys planuje modernizacje wszystkich dróg w poblizu, jak również budowę
          nowej wydłuzonej Żeromskiego (od Ogrodowej do Drewnowskiej), to wcale ta kwota
          nie jest za dużo, powiedziałbym, że nawet wyjątkowo mała :-(
      • jasam Re: 'Manufaktura jak po grudzie' 06.05.03, 23:01
        Aby nie bulwersować Manu-entuzjastów, zwrócę tylko uwagę, że takie odizolowanie
        informacyjne nie wróży nic dobrego.
        Chyba nikt z Apsysa oficjalnie nie rozmawiał z Dyrekcją Muzeum Sztuki.
        Chyba nikt poważnie nie organizuje Międzynarodowego Centrum Mody.
        Chyba rozmowy z operatorem hotelu rozpoczną sie po uruchomieniu Galerii
        Handlowej.

Jedyne co wiadomo:
        Market z galerią + rynek+ multikino i kręgle.
        I puste fabryczne hale wokół.

O reszcie mozna dowiedzieć sie tylko od gadających głów odpowiedzialnych za
        promocję. Im płacą za przekonywanie - więc robią to w miarę solidnie.
        Ale za dużo znaków zapytania jak na tak dużą i kapitałochłonną inwestycję.
        Nie sądzę, aby trzymali wszystko w tajemnicy aby zrobic miłą niespodziankę
        władom miasta.
        :-(((((
        pozdr.
        • yarro Re: 'Manufaktura jak po grudzie' 06.05.03, 23:47
          jasam napisał:

> Aby nie bulwersować Manu-entuzjastów, zwrócę tylko uwagę, że takie
          > odizolowanie informacyjne nie wróży nic dobrego.

--
          Niestety... a nie mówiłem?

> Chyba nikt z Apsysa oficjalnie nie rozmawiał z Dyrekcją Muzeum Sztuki.

--
          Oficjalnie nie...

> Chyba nikt poważnie nie organizuje Międzynarodowego Centrum Mody.

--
          Tu równiez niestety racja.

> Chyba rozmowy z operatorem hotelu rozpoczną sie po uruchomieniu Galerii
          > Handlowej.

--
          A to ciekawe, choć wcale nie zaskakujące :|

> Jedyne co wiadomo:
          > Market z galerią + rynek+ multikino i kręgle.

--
          No ba. Na to przeciez nawet już mają pozwolenie na budowę...

Jarmark tandety i tyle, tania i prosta rozrywka dla mas...
          Duże wpływy najmniejszym kosztem.

> I puste fabryczne hale wokół.

--
          Puste to pół biedy - gorzej jak sto wszystko runie, lub będzie w stanie nie
          nadającym się do remontu - do tego najczęściej doprowadzają właściciele
          kłopotliwych zabytków...

> O reszcie mozna dowiedzieć sie tylko od gadających głów odpowiedzialnych za
          > promocję. Im płacą za przekonywanie - więc robią to w miarę solidnie.

--
          Dokładnie. Tylko poza nimi mamy jeszcze manu-ślepców na forum...
          Im nikt chyba nie płaci, a powtarzaja propagandę jak najęci ... ;]

> Ale za dużo znaków zapytania jak na tak dużą i kapitałochłonną inwestycję.

--
          To nie znaki zapytania. Tego o czym się nie mówi, po prostu prawdopodobnie
          nie będzie - smutne, ale prawdopodobne :|

> Nie sądzę, aby trzymali wszystko w tajemnicy aby zrobic miłą niespodziankę
          > władzom miasta.

--
          Trzeba by chyba być naiwnym dzieciakiem by się tej niespodzianki spodziewać ;]
          Ale, jak widać tutaj na forum, i takich nie brakuje...

> :-(((((

--
          Łączę się w bólu...

> pozdr.

--
          Równiez pozdrawiam!

PS - Dzięki za mailo-wskazówkę :) y.

PS 2 - Ja naprawdę chcę, by to wszystko było uratowane,
          tylko widzę jak jest :| Y.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka