Gość: marc IP: *.pai.net.pl 10.03.03, 22:15 Dzisaj 10.03 LO3995 wystartowal z Lodzi kolo 12.18 powod Okecie ze wzgledu na mgle bylo zamkniete Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Albert Re: LOT3995 opozniony IP: *.toya.net.pl 10.03.03, 23:57 Nie dla wszystkich było zamknięte, międzynarodowe lądowały. Odpowiedz Link Zgłoś
m..m Re: LOT3995 opozniony 11.03.03, 00:48 Gość portalu: Albert napisał(a): > Nie dla wszystkich było zamknięte, międzynarodowe lądowały. ... w Poznaniu, Kreakowie, Gdańsku. Jedna Lufthansa tak się zawzięła, że wróciła nawet do Berlina. Byłem akurat wczoraj całą noc na Okęciu więc mogę potwierdzić. Nie mówie, że czły czas, ale były godzinne, półtoragodzinne przerwy w lądowaniach, w momentach najgorszej widzialności. Nic dziwnego, że piloci mając w perspektywie odlot na lotnisko zapasowe woleli zaczekać na lepszą i STABILNĄ pogodę. Tak na marginesie, to Lublinek nie ma prawa być podawany jako lotnisko zapasowe w ruchu kontrolowanym. Zapsem dla lotu z Łodzi do Warszawy jest ... Poznań!. Śmieszne prawda? Pomyślcie o tranzytowcach, mając dogodne, alternatywne połączenie kolejowe są w stanie zdązyć z Fabrycznej na Okęcie. Z Poznania było by im trochę trudniej, dokładnie o 50 minut trudniej. Jezszcwe poprzynudzam troche o technice. Aby wylądować według II kategorii ILS'a potrzeba samolotu CERTYFIKOWANEGO, a nie tylko wyposażonego, dla danej operacji oraz załogi posiadającej aktualne kwalifikacje. Nie wiem kto był w Łodzi wczoraj i nie wiem czy ma aktualne kwity na podejscie wg LOW VISIBILITY. Dzisiaj z pogodą przegrał z kolei Lublinek, o 22.15 widzialnośc spadła do 150, czasem nawet 100 metrów, podstawa chmur zawisła na 30 metrach. Muszę się przejść do meteorologów z jakimś ciężkim argumentem, żeby sobie na przyszłość jaj nie robili ;-) Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aLBERT Re: LOT3995 opozniony IP: *.toya.net.pl 11.03.03, 23:14 O 23.25 parametry się jednak na tyle poprawiały, że anulacja była niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metar Re: LOT3995 opozniony IP: 10.0.3.* 12.03.03, 00:28 Gość portalu: aLBERT napisał(a): > O 23.25 parametry się jednak na tyle poprawiały, że anulacja była niepotrzebna. Raczej o 03.25! Jeżeli chcesz, to mogę przytoczyć oficjalne komunikaty meteo, podawane co pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUTOR Re: LOT3995 opozniony IP: *.softomasz.pl 12.03.03, 08:10 Ośmielam się zauważyć, że nawet gdyby o godz 23.25 warunki do lądowania istotnie były dobre to anulacja była konieczna. Żeby owa anulacja była niepotrzebna, to warunki do lądowania musiałyby być spełnione znacznie wcześniej niż w porze planowanego lądowania i ponadto powinny wykazywać znamiona trwałości. To nie był rejs do Bangkoku. Odpowiedz Link Zgłoś