Dodaj do ulubionych

Soki z sokowirówki.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:19
Kupiłam sokowirówkę i z 1kg marchwi wyszły mi niepełne2szklanki soku.Marchew
zostala nie wyciśnięta na suche wióry.Mam pytanie,ile Wam wychodzi soku i
jakie zostają wióry?Przepraszam jeśli to pytanie postawiłam nie na tym
forum,ale na Was zawsze można liczyć.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: tilin Re: Soki z sokowirówki. IP: 82.160.226.* 15.01.14, 13:14
      mam podobną proporcję 1kg marchwi daje około 0,5l soku - czyli właśnie 2 szklanki
      Jest to tendencja powtarzalna zarówno na starszych sokowirówkach jak i na zupełnie nowej. Wióry są wilgotne. można z nich jeszcze soku wycisnąć. Po analizie tematu doszedłem do wniosku, że z żadnej standardowej sokowirówki wióry nie wyjdą całkiem suche, bo konstrukcja na to nie pozwala. Stożki sitka musiałyby być o wiele bardziej cylindryczne, ale wtedy łatwo by się zapychały.
      • nieskorzanka Re: Soki z sokowirówki. 15.01.14, 14:00
        Miałam kiedyś sokowirówkę ,,Malina'', z lat 60-70. Z niej wychodziły kompletnie suche wióry. Jednak do jej osługi potrzebne były dwie osoby. Jedna wkładała marchew i przytrzymywała naczynie z sokiem, druga z całej siły trzymała wędrującą po całym blacie sokowirówkę. Ta druga po paru minutach miała objawy choroby wibracyjnej :) Dodatkowym mankamentem była konieczność częstego opróżniania komory wirującej, gdyż wióry mie były wyrzucane na zewnątrz, a gromadziły się na specjanej dziurkowanej wkładce.
          • nieskorzanka Re: Soki z sokowirówki. 15.01.14, 14:04
            allegro.pl/polska-sokowirowka-malina-wirowka-do-owocow-i3869548383.html
          • wanda43 Re: Soki z sokowirówki. 15.01.14, 14:08
            Wczoraj kupiłam kilka kg pomarańczy po 1.90 za kg. Wywlekłam swoją bodaj 20-letnią sokowirówkę i właśnie popijam pyszny soczek :) Stara, a działa super, jak nówka. I wióry niemal suche!
            • nchyb Re: Soki z sokowirówki. 15.01.14, 16:24
              pomarańczy w sokowirówce nie wyciskałam, raczej wyciskarką. Ręczną.
              Te pomarańcze wrzucasz ze skórką, z białymi błonkami? Czy obierasz?
              • wanda43 Re: Soki z sokowirówki. 16.01.14, 13:58
                obieram, z bialego tez ile sie tylka da.
                • mhr2 troche gorzkie 17.01.14, 10:19
                  wanda43 napisała:

> obieram, z bialego tez ile sie tylka da.

ale zdrowe:)
    • dzioucha_z_lasu Re: Soki z sokowirówki. 16.01.14, 12:37
      Ja mam nowiutką sokowirówkę Hyundaia - bardzo dobrze wyciska - i z 1 kg marchwi też wychodzi ok. 0,5l soku.
      • Gość: portalu Re: Soki z sokowirówki. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.01.14, 13:38
        zalezy od marchwi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka