galoszka76 20.09.06, 20:31 W Sieradzu ma powstać kolejny (trzeci) POLO Market przy ul. Piłsudskiego (na przeciwko Marusi) jakby ich było mało u nas w mieście... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paenka Re: kolejny market w Sieradzu 20.09.06, 22:54 To troche mał prawdopodobne zwazywszy na to ze lezalby dokladnie po srodku miedzy dwoma istniejacymi. Dodatkowo lezalyby one w odleglosci hmm 400 m od siebie? No chyba ze ten z hermesu sie przenosi to juz predzej ale pozostaje nadal bliskosc tego na łokietka. Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 Re: kolejny market w Sieradzu 21.09.06, 08:13 z tego co słyszałam nie bedą przenosić żadnego, poprostu powstanie 3 POLOMarket Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: kolejny market w Sieradzu 21.09.06, 08:17 Bezsensu. mało mamy marketów????Niech jakiś zakład powstanie i da godiwą prace. Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: kolejny market w Sieradzu 21.09.06, 10:45 Z drugiej strony lepsze cokolwiek w tym miejscu, nawet market, niż kolejne 5 lat rozkopanego bajzlu za płotem;-) Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 Re: kolejny market w Sieradzu 21.09.06, 21:53 podobno budynek bedzie rotundą, wiec coś nowego (mam nadzieje ciekawego) w mieście Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: kolejny market w Sieradzu 22.09.06, 03:25 może jak sławetna rotunda PKO się zapadnie... a w zgierzowni nikt normalny nie postawi blaszaka bo LPR czuwa..... Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 Re: kolejny market w Sieradzu 21.09.06, 21:55 Plac przy ulicy Piłsudskiego nadal stoi całkowicie niezagospodarowany. Wkrótce sytuacja ta może się zmienić. Choć nikt tego nie chce oficjalnie potwierdzić nie chce, wszystko wskazuje na to, że na terenie naprzeciwko Sieradzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej powstanie kolejny market, tym razem firmy Polo oraz galeria handlowa Teren przy Piłsudskiego od kilku lat straszy pustką. Kiedyś był tam sad, park i górka, na której zimą dzieci zjeżdżały na sankach. Dziś plac jest świadectwem nieudanej inwestycji, którą Miasto wraz ze spółką Partner chciało zrealizować przed laty. Utworzona przez władze miasta i prywatnych przedsiębiorców spółka Miasto-Partner miała postawić na tym terenie obiekt, który obok celów usługowych służyłby mieszkańcom Sieradza jako centrum kulturalne. Pracownia architektoniczna opracowała nawet projekt budynku w kształcie rotundy. Niestety do jego powstania nigdy nie doszło, bo wybuchła afera z brakiem należytej kontroli nad spółkami powoływanymi przez Miasto i nieprawidłowościami finansowymi. Sąd Gospodarczy w Łodzi w ubiegłym roku ogłosił upadłość spółki. W sierpniu, także ubiegłego roku, w wyniku egzekucji komorniczej sprzedano działkę, która stanowiła niemal cały majątek spółki. Nabywcą ziemi została firma budowlana z Koła, której Miasto Partner również było winne pieniądze. Wycenioną na 770 tys. złotych działkę, sprzedano za około 590 tys. złotych. Miasto nie startowało w przetargu na kupno ziemi. Oznacza to, że utracono w ten sposób aport wniesiony przy tworzeniu spółki Miasto-Partner. Od kilku lat teren przy Piłsudskiego stoi pusty. Być może już jednak niedługo metalowy płot zniknie z centrum Sieradza. W ostatnim tygodniu Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej wykonywało instalacje pod przyłącze energetyczne. Na placu pojawił się także ciężki sprzęt. Zbigniew Szurgot, właściciel firmy, która nabyła działkę zaprzecza jednak, żeby cokolwiek działo się na jego terenie. - Nic się nie zmienia. Tak, jak mówiłem już wcześniej jeszcze nie wiem, co dokładnie powstanie na tym terenie. Sprawy toczą się powoli - wyjaśnia. Tymczasem sieradzki rejon Zakładu Energetycznego Łódź-Teren S.A. ma podpisaną umowę na wykonanie podłączenie do sieci energetycznej z firmą Frapo Dystrybucja. - Mamy umowę, że jak dostarczą nam dokumentację, to w ciągu trzech miesięcy wykonamy im podłączenie do zasilania - wyjaśnia Aleksander Owczarek, dyrektor Rejonu Energetycznego Sieradz. Frapo Dystrybucja jest właścicielem sklepów PoloMarket, która w Sieradzu ma już dwa sklepy. Czyżby zatem wkrótce miał powstać trzeci? Tego oficjalnie jednak nie wiadomo. Justyna Nowakowska z biura prasowego sieci PoloMarket nie potwierdza naszych informacji. - Prowadzimy rozmowy w wielu miejscach. W ciągu dwóch lat chcemy podwoić liczbę naszych sklepów. Musimy być lojalni wobec naszych kontrahentów i nie możemy zdradzać szczegółów rozmów, jakie z nimi prowadzimy - wyjaśnia Nowakowska. Czy przy Piłsudskiego powstanie PoloMarket? Oficjalnie nie wiadomo. Na pewno jest tam przewidziane miejsce pod sklep wielkopowierzchniowy. Jedno z biur architektonicznych w Sieradzu kilka miesięcy temu opracowało już koncepcję zabudowy placu. Plany są imponujące. Jak się dowiedzieliśmy obiekt będzie miał do zagospodarowania dwa tysiące metrów kwadratowych powierzchni. Obok marketu powstanie galeria handlowo-usługowa. Jak będzie wyglądał budynek można zobaczyć na tablicy informacyjnej wiszącej na płocie okalającym teren przyszłej budowy. Tablica i projekt pochodzą jeszcze z czasów, gdy teren należał do spółki Miasto- Partner. To właśnie budowa obiektu handlowo-kulturalnego była głównym celem spółki. Z uzyskanych przez nas informacji wynika, że projekt niewiele się zmienił. Wygląda więc na to, że niezrealizowany przed laty pomysł doczeka się wreszcie realizacji. Z nieoficjalnych informacji wynika, że biuro architektoniczne opracowało także uzupełnienie części handlowo-usługowej. Miałby być nim dziewięciometrowy budynek mieszkalny, który od frontu będzie przesłaniał część handlową. Udało nam się ustalić, że w projekcie rozważana jest także budowa garaży podziemnych oraz ruchomych schodów. Czy jednak ta koncepcja będzie także zrealizowana - zobaczy... www.7dni.nasze.pl/test3/news.php?id=1436 Odpowiedz Link Zgłoś
pyszard Re: kolejny market w Sieradzu 07.10.06, 01:53 a z tego co ja wiem to ten z hermesu i lokietka ma byc zlikwidowany i przeniesiony wlasnie tam na pilsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 Re: kolejny market w Sieradzu 07.10.06, 08:21 czyli w Sieradzu bedzie o jeden market mniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tobag Re: kolejny market w Sieradzu 08.10.06, 23:28 Real by się przydał, byłoby sie gdzie umawiać! Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 dużo niewiadomych 01.11.06, 21:32 Trzy tygodnie temu pisaliśmy o kolejnym markecie, który prawdopodobnie powstanie przy ulicy Piłsudskiego w Sieradzu. Nasze doniesienia wywołały spore emocje Supermarket sieci PoloMarket miałby powstać przy działce położonej przy Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Sieradzu i Sieradzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Jak udało nam się ustalić, jedną z dwóch działek znajdujących się na tym terenie, a należących jeszcze w ubiegłym rok do banku PKO S.A., kupiła firma Frapo Dystrybucja, która jest właścicielem właśnie sieci sklepów "PoloMarket". Nikt z sieci nie chciał nam jednak potwierdzić tej informacji. - Prowadzimy rozmowy w wielu miejscach. W ciągu dwóch lat chcemy podwoić liczbę naszych sklepów. Musimy być lojalni wobec naszych kontrahentów i nie możemy zdradzać szczegółów rozmów, jakie z nimi prowadzimy - wyjaśnia Justyna Nowakowska z biura prasowego sieci PoloMarket. Czy przy Piłsudskiego powstanie PoloMarket? Oficjalnie nie wiadomo. Na pewno jest tam przewidziane miejsce pod sklep wielkopowierzchniowy. Zgodę na to wydał w listopadzie 2005 roku Urząd Miasta w Sieradzu. Decyzję tą oprotestowała jednak spółka Miasto Partner, która nie zgadza się by w Sieradzu powstał kolejny market. Do Sądu Administracyjnego w Łodzi skierowano zaskarżenie na sposób wydania decyzji o warunkach zabudowy. Jakie będzie rozstrzygnięcie - nie wiadomo. Nie wiadomo także, co dokładnie będzie z sąsiednim terenem, który należał kiedyś do spółki Miasto Partner, a który w sierpniu ubiegłego roku, w wyniku egzekucji komorniczej nabyła firma budowlana z Koła, której Miasto Partner również było winne pieniądze. Wycenioną na 770 tys. złotych działkę, sprzedano za około 590 tys. złotych. Miasto nie startowało w przetargu na kupno ziemi. Oznacza to, że utracono w ten sposób aport wniesiony przy tworzeniu spółki Miasto-Partner. W ostatnich tygodniach Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej w Sieradzu wykonywało instalację pod przyłącze energetyczne. Na placu pojawił się także ciężki sprzęt oraz znikła tablica informacyjna, na której widniała m.in. wizualizacja budynku, który chciało postawić Miasto Partner. Zbigniew Szurgot, właściciel firmy, która nabyła działkę, zaprzecza jednak, żeby cokolwiek działo się na jego terenie. - Nic się nie zmienia. Tak, jak mówiłem już wcześniej jeszcze nie wiem, co dokładnie powstanie na tym terenie. Sprawy toczą się powoli - wyjaśnia. Co zatem powstanie na dwóch działkach w samym centrum Sieradza - wciąż nie wiadomo. Być może wyjaśni się to już niedługo. Do sprawy będziemy wracać na bieżąco. www.7dni.nasze.pl/test3/news.php?id=1622 Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kolejny market w Sieradzu 12.11.06, 14:35 a moze polo robi tak jak chata polska w poznaniu? wykupuje budynki i tereny w poblizu ich sklepow, aby potem to 'wynajac' pod cokolwiek niezwiazanego z branza spozywcza... ? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: kolejny market w Sieradzu 12.11.06, 19:44 hej ebusia, wreszcie jesteś:) no na temat to nie wiem, nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: kolejny market w Sieradzu 17.11.06, 08:56 No i wychodzi na to, że kolejny market pewnie nie powstanie, bo patrząc na wynik wyborów i doskonały rezultat byłego a i zapewne przyszłego szefa rady miasta (764 głosy! absolutny rekord w Sieradzu!), w pewnych kręgach zwanego monter pytonem, naczelnego miejskiego przeciwnika handlu w przyzwoitych warunkach, za to zagorzałego zwolennika handlu w zapyziałych blaszakach osiedlowych, kolejni inwestorzy mogą sobie pomarzyć o biznesie w Sieradzu, a mieszkańcy miasta aby doświadczyć prawdziwego handlu będą musieli wędrować kilkadziesiąt km na wschód lub zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: kolejny market w Sieradzu 17.11.06, 09:19 Dobre warunki handlu - czemu nie. Ale czy się ktoś pokusił o policzenie ile misto wydało na stworzenie infrastruktury dla marketów? Dla Lidla jest to ponoć 2-3 miliony na drogi (do dziś nie wiem który to kawałek) , przy budowie Championa zniszczono lokalną hurtownię spożywczą - blokując dojazd. Podsumowując - może lokalne sklepiki wyglądały by lepiej gdyby miały dotacje z miejskiej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: kolejny market w Sieradzu 17.11.06, 09:32 Tylko, że m. in. dzięki takiemu Championowi, Lidlowi czy też Kauflandowi miasto zaczyna jak tako wyglądać, przynajmniej w ich bezpośrednim otoczeniu. Np. wspomniany przez ciebie właściciel prywatnej hurtowni za Championem wreszcie ma dojazd do swego interesu na przyzwoitym, powiem nawet europejskim poziomie i wreszcie jego klienci nie muszą tonąć w błocie i chwastach chcąc do niego dojechać. Co z tego, że jego hutrowni nie widać z drogi krajowej? Przedtem też nie było widać bo teren pomiędzy był zarośnięty chaszczami do tego stopnia, że wszyscy myśleli, że tam jest albo wysypiso śmieci albo świniarnia. Podobnie jest z terenem wokół tzw. dworca PKS czy też okolicą przystanku kolejowego PKP Sieradz - parę lat temu zakatek ten wyglądał jakby było tu przedwojenne prowincjonalne miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: kolejny market w Sieradzu 17.11.06, 12:29 Po pierwsze tamten właściciel ARomaksu zbankrutował i napisał nawet o tym książkę. Po drugie problem jest w tym ,że daje się kasę dla potężnych zagranicznych korporacji. Dla miejscowego Polaka to tylko podatki do płacenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: kolejny market w Sieradzu 18.11.06, 10:16 Nie przesadzaj z tymi podatkami, podobno płaconymi przez rodzimy biznes, bo... się rozpłaczę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: kolejny market w Sieradzu 18.11.06, 11:33 Czyżbyś był urzędnikiem chorym z zazdrości ,że sąsiad czy kolega ze szkolnej ławy coś w życiu próbuje osiągnąc? Wiem ,że zyski bezosobowych korporacji LINDL KAUFLAND itp nie rzucają się w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: kolejny market w Sieradzu 18.11.06, 12:08 Rozmawiamy jeszcze o problemie czy już tylko o mnie? Jeśli brak ci argumentów to po prostu przerwij dyskusję, nic takiego się nie stanie, nic ci nie ubędzie, a mnie to wisi czy będziesz w tej rozmowie lepszy czy gorszy od mnie, a tak zachowujesz się jak mały Jasio w piaskownicy - gdy ktoś inny ma ładniejsze wiadereczko po prostu sypiesz piaskiem w oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: kolejny market w Sieradzu 18.11.06, 18:10 To chyba Tobie brakuje argumentów. Ale do rzeczy. Przypomnę Twoją wypowiedź: "Tylko, że m. in. dzięki takiemu Championowi, Lidlowi czy też Kauflandowi miasto zaczyna jak tako wyglądać, przynajmniej w ich bezpośrednim otoczeniu." Mnie po prostu chodzi o to na ile miasto czy też inne instytucje państwowe dołożyły się do tego ,że "jako tako" wygląda w okolicach marketów. Czy misto jest skłonne dołożyć przeciętnemu sieradzaninowi aby i koło jego sklepu wyglądało "jako tako". Może jestem przeczulony ale każda z "marketowych" inwestycji w Sieradzu jest otoczona aurą tajemniczości i niejasnych powiązań. Nie przypominam sobie przypadku gdy pojawia się inwestor, kupuje sobie działkę i zgodnie z prawem szybko i sprawnie bierze się za biznes. Z Chmapionem były korowody z wjazdem i organizacją ruchu przy policji. Kaufland wybudowano na gruncie wywłaszczonym pod dworzec PKS z pominięciem praw wywłaszczonego właściciela, z Lidlem były korowody z udziałem kilku podmiotów i tajne ustalenia kto co ma finansować .... Podsumowując - niech sobie inwestorzy budują merkety za własne pieniądze , a atmosfera przy tych budowach niech będzie przejrzystsza. Odpowiedz Link Zgłoś
tobag Re: kolejny market w Sieradzu -czemu nie? 18.11.06, 18:42 Skoro wielu sieradzan jeździ na zakupy do Łodzi albo Kalisza to może lepiej żeby zostawiali pieniądze w Sieradzu? Markety typu Polo, Adler, Biedronka juz są w wystarczającej ilości ale M-1 lub Geant czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tobag Re: kolejny market w Sieradzu -czemu nie? 20.11.06, 10:49 A nie nie bo tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani gwoli ścisłości 01.12.06, 08:44 M1 a dokładniej Metro Group wykupiło Geanta Polska i nie ma M1 czy Geanta. a co do szczegółów - masz rację - Sieradzowi bardzo brakuje dwóch M1 i czterech LEclerców. No i z 8 ha parkingów - koniecznie w środku miasta. Ewentualnie niech zlikwidują park miejski albo postawią zajebisty market na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: gwoli ścisłości 01.12.06, 12:26 Ooo tak Cassani ma super pomysl..ja to bym chciala taka z prawdziwego zdarzenia Galerię Sieradzką :D ale serio Odpowiedz Link Zgłoś
cassani zajebioza 01.12.06, 08:40 wybetonujcie sobię pięknymi parkingami całe centrum a na środku postawiajcie wielkopowierzchniowe blaszaki. będzie bosko. A najładniej to będzie wyglądało za 10-15 lat - jak już trochę tak zszarzeje. Sieradz będzie się mógł bić o laur najbrzydszego miasta po tej stronie Dunaju. Ktoś kto wydaje zezwolenia na budowe chujomarketów w centrum miasta powinien być ścigany z urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: zajebioza 01.12.06, 16:41 A gdzie w ogóle w Sieradzu jest to legendarne już CENTRUM MIASTA? Odpowiedz Link Zgłoś