Dodaj do ulubionych

Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy raz...

23.09.06, 10:40
tańczyliście ze swoją drugą połówką?;-))

Wlaśnie odświeżyłem sobie półkę z cd - i odpaliłem 'Keep on music' Danny
Keith'a. I to jest wlaśnie utworek, przy którym szaramysza pierwszy raz
usłyszała za pomocą wlasnego ucha pracę serca wujka zodiaka;-))
Obserwuj wątek
    • hajdana Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 23.09.06, 12:11
      "Are you going with me?" Pat Metheny Group. Długi porywający kawałek. Prorocze
      to było.
      • ajkata20 [...] 23.09.06, 21:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zodiak72 Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 25.09.06, 11:09
        hajdana napisała:

> "Are you going with me?" Pat Metheny Group. Długi porywający kawałek.
        Prorocze
        > to było.

A pamiętasz 'This is not America' tej grupy wykonywane z Davidem Bowie na
        wokalu?
        • hajdana Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 25.09.06, 11:29
          pamiętam, ale nie pamiętam z kim wtedy tańczyłam..
          • zodiak72 Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 25.09.06, 12:00
            Lubisz tańczyć przy utworach Pat Metheny, jak widzę. Ale chyba inne utwory też
            wchodzą w grę?;-)

Moja studniówka np. kojarzy mi się z 'Innocent' Mike Oldfielda i 'Rysą na
            szkle' Urszuli;-)

I z 'Whiter shade of pale' Procol Harum;-)
            • hajdana Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 25.09.06, 12:19
              Pat Metheny dotarł do mnie dziwną ścieżką - była to kaseta magnetofonowa z
              koncertu w Leningradzie gdzieś w okolicy 86-88 r. Chyba nagrywana bezpośrednio
              na koncercie, a więc nielegalna. Potem w sklepiku w podwórku przy Piotrkowskiej
              udało nam się kupić płytę. Mieliśmy taką paczkę na studiach, w której trochę
              było muzykujących i ogólnie było bluesowo-jazzowo.
              Na studniówce byłam bardzo zakochana i nie pamiętam muzyki, widocznie każda
              była dobrym podkładem;)
              • zodiak72 Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 25.09.06, 12:32
                Utwory uwieczniane w ten czy inny sposob bezpośrednio na koncercie mają rowniez
                dla mnie niepowtarzalny klimat;-) Szczegolnie te nagrywane nielegalnie w
                TAMTYCH czasach;-) Choć wiem, ze to piractwo;-)

Blues kojarzy mi się z Tadeuszem Nalepą i Breakout, nie jestem specem od ich
                tworczości, ale podobał mi się ich utwor 'Na drugim brzegu tęczy'.

Natomiast jesli chodzi o zagranicznych bluesmanow, to kojarzy mi się w tej
                chwili B.B. King i Tommy Lee Hooker.
                A Ty kogo cenisz sobie najbardziej?
                • hajdana Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 25.09.06, 13:18
                  wiesz, ja specjalistką też nie jestem, pamiętam fascynację znajomków
                  twórczością Toma Waitsa, łódzkie spotkania jazzowe, takie nazwiska jak
                  Ścierańki, Namysłowski.
                  Uwielbiam luz i zabawę w muzykę jaką robi zespół Andreasa Vollenweidera.
                  Widziałam kiedyś w TV jakąś transmisję z koncertu w Dreźnie - bębnili z
                  podwiniętymi podkoszulkami po brzuszkach, też można;) Kilka lat temu dali
                  koncert w Łodzi - byłam:)
                  • zodiak72 Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 25.09.06, 14:00
                    No dobrze - Tom Waits, Namyslowski ... To muzyka dobra do słuchania w gronie
                    przyjaciół, w pubie, na spokojnie sącząc piwko i popalając papierosa. Natomiast
                    przy czym bawisz się w sylwestra?

Ja - przyznaję się bez bicia, mam najlepszy humorek w sylwestra przy 'Zabadak'
                    Saragossa Band ;-)) To jest dla mnie NUMBER ONE nocy sylwestrowych;-)) Już od
                    wielu lat.
                    • hajdana Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 25.09.06, 14:30
                      jak już zaczęłam tę spowiedź, to muszę jeszcze dopisać koniecznie Milesa
                      Davisa:) Tudzież oryginalną muzykę niszową: Kwartet Jorgi czy Osjan.

> przy czym bawisz się w sylwestra?
                      >
                      > Ja - przyznaję się bez bicia, mam najlepszy humorek w sylwestra
                      przy 'Zabadak'
                      > Saragossa Band ;-)) To jest dla mnie NUMBER ONE nocy sylwestrowych;-)) Już od
                      > wielu lat.
                      >

Nie znam zespołu, nie mogę się więc wczuć w sprawę;)Sylwester olewamy już
                      tradycyjnie od urodzenia pociechy. Nie robi na nas wrażenia nawet to, że już
                      raz ona wyszła na imprezę a my zostaliśmy w domu. Mogę napisać czego słucham
                      podrygując sobie przy desce do prasowania, jeśli to może być interesujące;)
                      • zodiak72 Re: czego slucham przy goleniu 25.09.06, 15:27
                        Gwarantuję Ci, że slyszałaś 'Zabadak' Saragosssa Band co najmniej parokrotnie w
                        życiu;-) To jeden z tych przebojow, które się dobrze zna ze slyszenia, nie
                        znając ani tytulu ani wykonawcy;-)

Jeśli powiesz, czego sluchasz przy desce do prasowania, to ja powiem, czego
                        slucham przy goleniu;-)
                        • hajdana Re: czego slucham ciach 25.09.06, 18:21
                          chyba wiem, ktoś tutaj już mi zanucił:))
                          Ostatnio najczęściej Tears for fears ..."Women in chains, men of stone" ;) na
                          zmianę z "Shout, shout, let it all out" - przy odkurzaniu. Bardzo
                          lubię "Change" i "Advice for the young at heart - soon we will be older..."
                          No mów :)
                          • zodiak72 Re: czego slucham ciach 25.09.06, 19:18
                            Tears for Fears bardzo sobie szaramysza ceni;-) Też ich lubię, kłania się sluchanie audycji Niedzwiedzia w dziecinstwie;-)

Natomiast rano, gdy się budzę i odprawiam poranne rytuały: mycie, golenie, śniadanie - lubię posluchać 'Porannej wiadomosci' Republiki, ostatnio często chodzi u mnie 'Prząśniczka' w wykonaniu Marka i Wacka, 'Nobody's diary' Yazoo, 'Skin deep' Stranglers i różne inne;-)

Odnalazlem sobie wlasnie plytkę z 'Zabadak' i rozrzewnieniem slucham tej dyskotekowej sieczki;-) Ale wiesz co? Na tej plytce stwierdzilem obecność innego starego dobrego sylwestrowego wymiatacza;-)) Utworek nosi tytuł 'Amada mia amore mio', a wykonuje go gość o nazwie EL PASADOR;-) Kojarzysz to?? ;-))))
                            Boshe, jak myśmy z myszą przy tym się śmiali!;-)))
                            • hajdana Re: czego slucham ciach 25.09.06, 21:05
                              cha, cieszę się, że trafiłam w gust:) Stranglers jak najbardziej, Yazoo:), a
                              czy kojarzycie Ultravox albo - naprawdę wygrzebałam to z czeluści pamięci -
                              Clan of Xymox?

Ten El Pasador... nijak, ale znam jednego speca, to się skonsultuję:)
                              • zodiak72 Re: El Pasador - Amada mia amore mio ;-) 26.09.06, 07:38
                                W Clan of Xymox to chyba Enya zaczynała karierę - dobrze kojarzę? Czyli takie celtycko-irlandzkie klimaty;-) Czy ja kojarzę Ultravox?;-)) To pytanie jest retoryczne ;-) Filar nurtu New Romantic - ale jeszcze zanim powstała grupa Ultravox, byli inni prekursorzy: Kraftwerk (Das Model) i Visage (fade to grey) ;-)) To tez moi ulubieńcy.

A tu masz El Pasador - 'Amada mia, amore mio' - okładkę singla;-)
                                people.freenet.de/gstettis.music/si417.html
                                Jeśli znajdę El Pasadora w formacie mp3 wsrod swoich zbiorow, to gdzieś mogę udostępnić do ściągnięcia;-) Ale muszę poszukać, na razie odkopałem tylko zwykłą wersję audio.
                                • hajdana Re: Clannad to nie to samo co Xymox 26.09.06, 08:15
                                  Enya to Clannad - pamiętacie serial Robin (The Hooded Man) z ich muzyką? Xymox
                                  to holenderski zespół związany z wytwórnia 4AD - lata 80, późniejszej
                                  twórczości nie znam, nie śledziłam. Tutaj masz link:
                                  www.nuta.pl/plyty/plyta.html?id=623
                                  El Pasador namierzony i odsłuchany gdzieś w sieci, dzięki, ale nie mam
                                  sentymentu, aby ściągać to wykopalisko :))
                                  • zodiak72 Re: juz mam chyba pocżątki choroby Alzheimera;-) 26.09.06, 10:15
                                    Jasne, ze Enya to Clannad. Podobne nazwy, stąd mi się pomieszalo;-) A ten motyw z czolowki Robin Hooda pamiętam do dziś;-)
                                    • hajdana Re: odświeżenie pamieci 26.09.06, 10:52
                                      w tej luźnej rozmowie także mnie się przydało, z chęcią pochylę się nad płytami
                                      w jakimś sklepie z nowymi pomysłami:) Moją kolekcję taśm magnetofonowych z
                                      audycji radiowych już czas pochłonął. Miłego dnia
                                      • zodiak72 Re: odświeżenie pamieci 26.09.06, 18:30
                                        A ja trzymam ku potomności w piwnicy kolekcję taśm szpulowych (bo ZRK Grundig
                                        to byl moj pierwszy sprzet) z nagraniami z TAMTEJ epoki;-) Jest tam np. głos
                                        Niedzwiedzia ze 150 notowania listy, sprzed 21 lat;-) Jemu to wlosy siwieją,
                                        zmarszczek przybywa, ale głos ma TEN SAM caly czas;-)
    • non.conformist Re: Czy pamiętacie utwór, przy którym pierwszy ra 30.09.06, 19:24
      zodiak72 napisał:

> tańczyliście ze swoją drugą połówką?;-))
      >
      > Wlaśnie odświeżyłem sobie półkę z cd - i odpaliłem 'Keep on music' Danny
      > Keith'a. I to jest wlaśnie utworek, przy którym szaramysza pierwszy raz
      > usłyszała za pomocą wlasnego ucha pracę serca wujka zodiaka;-))

a można słyszeć za pomocą czyjegoś ucha? ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka