linkownia 20.10.06, 21:03 Przeczytaj także poprzedni tekst na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawel Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 14:25 dobre sobie....goni warszawe:D , centrum finansów na europejskim pozimie..!!moze jescze światowym??!!:D ktos chyba zle przetumaczył ten artykół albo autor nie byl w lodzi..a moze ja mieszkam w innym miescie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: 195.69.83.* 21.10.06, 16:07 Słyszeliści kiedyś o czymś takim jak OPTYMIZM? Według mnie to świetna wiadomośc!!! I może jeszcze nie jet tak jak piszą w artykule ale na pewno będzie. Doskonały pstryczek w nos dla Wrocławia od Łodzi. :) W końcu ze sobą konkurujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 15:06 artykuł pisze się przez u zwykłe, koneserze Odpowiedz Link Zgłoś
kasandra811 Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" 21.10.06, 16:20 Właśnie! Magiczne słowo "Dell". Inwestycje i napływ pracowników już się zaczął. Dell bardzo przyśpieszy ten proces. Najbliższe 10 lat to dynamiczny rozwój miasta. I na szczęście nic już tego nie zmieni! I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.toya.net.pl 21.10.06, 21:15 Wszystko fajnie, ale tym 2 miastem w Polsce jest dziś Wrocław i raczej jeszcze długo nim pozostanie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=50733962 Odpowiedz Link Zgłoś
justynapolcul Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" 21.10.06, 22:09 Nie mieszkam juz w Lodzi, ale kazde dobre slowo na jej temat bardzo mnie cieszy. Moze dzieki temu wroce kiedys. a na razie staram sie tez mowic i pisac o Lodzi jak najlepiej. Rozumiem ze mieszkanie w Lodzi dla przecietnego zjadacza chleba moze byc ciezkie, ale bez optymizmu, turystow i firm inwestujacych kase na tym tereniebedzie jeszcze gorzej. Pomyslcie tylko, jezeli mowicie zle o Lodzi (nawet jezeli to prawda:) to nikt nie bedzie chcial tam przyjezdzac i zostawiac swoich pieniedzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.lodz.msk.pl 22.10.06, 14:15 Drugim miastem w Polsce to jest Kraków. Wrocław ma dobry PR, rządzi nim lubiana przez prasę partia- więc przechodzi swoje 5 minut. Ale zachwycać się nie ma czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.devs.futuro.pl 23.10.06, 09:55 > Drugim miastem w Polsce to jest Kraków. > Wrocław ma dobry PR, rządzi nim lubiana przez prasę partia- więc przechodzi > swoje 5 minut. Ale zachwycać się nie ma czym. Czyżby? A ja tu widze więcej inwestycji we Wrocku, niż w Krakowie, myśle o deweloperskich inwestycjach. Chyba jednak Wrocek wyszedł na prowadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.lodz.msk.pl 23.10.06, 16:34 > Czyżby? A ja tu widze więcej inwestycji we Wrocku, niż w Krakowie, myśle o > deweloperskich inwestycjach. Chyba jednak Wrocek wyszedł na prowadzenie. Poczekaj lat kilka. W latach 90 wydawało się, że na pierwsze miejsce wyszedł Poznań, później swoje 5 minut miał Gdańsk. Teraz przyszedł czas na Wrocław, który ma w miarę kompetentne władze i jest dobrze skomunikowany z krajami UE. Czy ten trend się utrzyma- wątpię. Kraków ma kilka atutów, których nie mają inne polskie miasta. Zaczynając od inteligenckiej tradycji, przez opinię miasta zabytkowego, na drugim co do wielkości lotnisku kończąc. Ma też pod nosem zagłębie taniej siły roboczej. Tylko patrzeć aż Wrocławiowi wyciągną niezbyt ciekawe centrum i fatalne drogi (jak ktoś narzeka na łódzkie, to chyba nigdy nie jechał przez Wrocław DK8). Kolejnym problemem jest lokalizacja wrocławskich inwestycji poza granicami miasta- zwiększa koszty komunikacyjne, a obniża wpływy z podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.toya.net.pl 23.10.06, 18:08 A ja sie nie moge zgodzić. Sam piszesz: "Wrocław, który ma w miarę kompetentne władze i jest dobrze skomunikowany z krajami UE." Komunikacja i położenie to podstawa, Wrocław i Łódź tu przodują, ale Wrocław jest najbliżej starej UE i to docenili inwestorzy. > Kolejnym problemem jest lokalizacja wrocławskich inwestycji poza granicami > miasta- zwiększa koszty komunikacyjne. Hehe, tylko to wszystko lokuje się przy autostradzie. Kraków też ma swoją strefę w Niepołomicach, to godzina jazdy samochodem w korku. > Ma też pod nosem > zagłębie taniej siły roboczej. Wrocław też. Lotnisko? Przecież wrocławskie się rozwija i będzie skomunikowane z A8. Kraków to miasto turystyczne, takim jest znane, Kraków to najlepiej rozpoznawalne polskie miasto, dlatego też po Warszawie był na 2 miejscu w kraju, ale inwestorzy i obecni już i potencjalni zdążyli już poznać kraj, zaczynają inwestować w innych miejscach, lepszych od Krakowa. Poznań był znany z targów, ale brak możliwości rozwoju terenów targowych zahamował ich rozwój i miasta nieco też, choć nadal miasto lepiej rozwija się od Łodzi. BTW, zważ, co napisałem o targach, dlatego zawsze podkreślam, że rozwijanie targów łódzkich przy Skorupki, to błąd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.lodz.msk.pl 23.10.06, 19:42 > "Wrocław, który ma w miarę kompetentne > władze i jest dobrze skomunikowany z krajami UE." > Komunikacja i położenie to podstawa, Wrocław i Łódź tu przodują, ale Wrocław > jest najbliżej starej UE i to docenili inwestorzy. I to się niestety dla Wrocławia zmieniać będzie. Tylko patrzeć, aż tak samo skomunikowany będzie Poznań, który jeszcze ma tę zaletę, że leży bliżej Berlina. Rozwój sieci autostrad i dróg ekspresowych zmniejszy przewagę Wrocławia. > Hehe, tylko to wszystko lokuje się przy autostradzie. > Kraków też ma swoją strefę w Niepołomicach, to godzina jazdy samochodem w > korku Na razie. Obwodnica Krakowa nie jest, zdaje się, jeszcze ukończona? > Wrocław też. Oj, nie do końca. Godzinę jazdy od Krakowa masz największa aglomerację w Polsce, pozbawioną perspektyw. > Lotnisko? Przecież wrocławskie się rozwija i będzie skomunikowane z A8. Na razie ZTCW jest z tyłu, za Balicami > Kraków to miasto turystyczne, takim jest znane, Kraków to najlepiej > rozpoznawalne polskie miasto, dlatego też po Warszawie był na 2 miejscu w > kraju I dlatego Kraków może żyć z turystyki. Wrocław jeszcze nie. A atrakcyjnośc turystyczna miasta jest wbrew pozorom istotna dla inwestora, choć mało kto powie o tym glośno. Coś trzeba robić po pracy. > ale inwestorzy i obecni już i potencjalni zdążyli już poznać kraj, zaczynają > inwestować w innych miejscach, lepszych od Krakowa. Zgadza się. W tej chwili Kraków traci przewagę. Za dużo polityki, złe drogi robią swoje. > Poznań był znany z targów, ale brak możliwości rozwoju terenów targowych > zahamował ich rozwój i miasta nieco też, choć nadal miasto lepiej rozwija się > od > Łodzi. BTW, zważ, co napisałem o targach, dlatego zawsze podkreślam, że > rozwijanie targów łódzkich przy Skorupki, to błąd! Łódzkie targi są trupem, to prawda. Upieram sie jednak, że lokalizacja terenów targowych na dalekich peryferiach, do tego bez dobrego dojazdu to dużo większy błąd niż inwestowanie w tereny w centrum miasta. Jeśli dobrze pamiętam- proponowałeś tereny przy Pomorskiej. Dlaczego nie lepiej skomunikowane przy np. Rokicińskiej czy Brzezińskiej? I na koniec: targi poznańskie na razie mają większą renome niż imprezy targowe we Wrocławiu, co nie zmienia faktu, że Poznań zostaje coraz bardziej w tyle- choć nie wykluczam, ze za 2-3 lata tendencja się odwróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.devs.futuro.pl 24.10.06, 09:27 > Tylko patrzeć, aż tak samo skomunikowany będzie Poznań, który jeszcze ma tę > zaletę, że leży bliżej Berlina. Ale Poznań ma już autostrady w dwie strony i jakoś nic się nie zmieniło na korzyść. Firmy z Poznania przenoszą się do Warszawy. Mimo to, nadal sporo się buduje np. pokaźnych biurowców, o których w Łodzi jeszcze marzymy. > Rozwój sieci autostrad i dróg ekspresowych zmniejszy przewagę Wrocławia. Zapewne, ale dziś świetnie wykorzystuje sytuacje. > Na razie. Obwodnica Krakowa nie jest, zdaje się, jeszcze ukończona? Jest ukończona, a droga "zwykła" do Tarnowa przebudowana lub jeszcze nie do końca. > Oj, nie do końca. Godzinę jazdy od Krakowa masz największa aglomerację w Polsce No ale okolica Wrocławia mlekiem i miodem nie płynie, rąk do pracy sporo. Z GŚ daleko też nie jest nową autostradą i przebudowywaną koleją. > Na razie ZTCW jest z tyłu, za Balicami Zapewne! Ale wszystko ulega zmianom. A gdzie my dziś z Lublinkiem możemy się porównywać...? Turystycznie Krakowa nic w kraju nie przeskoczy. Turystyka jest ważna, fakt. > Łódzkie targi są trupem, to prawda. > Upieram sie jednak, że lokalizacja terenów targowych na dalekich peryferiach, d > o > tego bez dobrego dojazdu to dużo większy błąd niż inwestowanie w tereny w > centrum miasta. > Jeśli dobrze pamiętam- proponowałeś tereny przy Pomorskiej. Dlaczego nie lepiej > skomunikowane przy np. Rokicińskiej czy Brzezińskiej? Targi między PKP Ł-Widzew a Pomorską. Atuty oczywiste- duży pusty teren z możliwością rozwoju na całe dekady, stacja PKP, autostrada 2km dalej, Warszawa w zasięgu godziny - najlepsza lokalizacja w kraju. Popatrz na targi kieleckie, są na przedmieściu i są dziś już na 2 miejscu w Polsce, popatrz na Hannover - to samo, można było łatwo tymczasowo teren rozbudować dla otrzeb wystawy Expo2000. Lokowanie targów w centrum, to gigantyczne zakorkowanie miasta, przy Rokicińskiej to samo by było. Skoro buduje się drogę dojazdową do Gilletta, czy Della, to czemu do targów nie można? Ja tu nie podaję celowo sposobu zbudowania tej konkretnej drogi w tym konkretnym rejonie miasta, na razie zostawiam to własnej wiedzy :) Targi w centrum to korki i brak możliwości rozwoju. Właśnie to dzieje się w Łodzi!!!!!! Czemu nikt wniosków nie potrafi wyciągnąć!!!!!????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.lodz.msk.pl 24.10.06, 16:49 > Ale Poznań ma już autostrady w dwie strony i jakoś nic się nie zmieniło na > korzyść. Firmy z Poznania przenoszą się do Warszawy. Mimo to, nadal sporo się > buduje np. pokaźnych biurowców, o których w Łodzi jeszcze marzymy. I jest to zastanawiajace. Teoretycznie Poznań jest lepiej skomunikowany niż Wrocław (brakujący odcinek autostrady nie ma aż tak wielkiego znaczenia, zwłaszcza, że A4 również ma braki. > Zapewne! Ale wszystko ulega zmianom. A gdzie my dziś z Lublinkiem możemy się > porównywać...? Z Białymstokiem? Bo już nawet Rzeszów jest z przodu. > Targi między PKP Ł-Widzew a Pomorską. Atuty oczywiste- duży pusty teren z > możliwością rozwoju na całe dekady, stacja PKP, autostrada 2km dalej, Warszawa > w zasięgu godziny - najlepsza lokalizacja w kraju. Połączenie z centrum kiepskie, brak bazy noclegowej. > Ja tu nie podaję celowo sposobu zbudowania > tej konkretnej drogi w tym konkretnym rejonie miasta, na razie zostawiam to > własnej wiedzy :) Domyślić się nietrudno. Ale trzeba by się przebić pod sporym węzłem kolejowym. Do tego przebudować ul. Pomorską i oddać chociaż kawałek Trasy Konstytucyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.toya.net.pl 24.10.06, 21:38 > I jest to zastanawiajace. Teoretycznie Poznań jest lepiej skomunikowany niż > Wrocław (brakujący odcinek autostrady nie ma aż tak wielkiego znaczenia, > zwłaszcza, że A4 również ma braki. Widać coś z miastem jest nie tak. Ostatnio w banku podsłuchałem mimochodem gościa, który właśnie z Poznania do Łodzi się przeniół :) > Połączenie z centrum kiepskie, brak bazy noclegowej. Połączenie z centrum jest do zbudowania w rok, może zamiast "polnej estakady", miasto powinno pomyśleć nad drogą do ewentualnych targów? Po co baza noclegowa w mieście, w którym targów brak? Można tak powiedzieć? Można. Gdyby miasto w połączeniu z kapitałem prywatnym, jak w Katowicach, rozpoczęło realizację nowych targów, hotelarze sami tu zawitają. > Domyślić się nietrudno. Puszkina na początek, ale to nie koniec, bo nie wystarczy. Mam inny pomysł, ciiii.....! > Ale trzeba by się przebić pod sporym węzłem kolejowym. Do tego przebudować ul. > Pomorską i oddać chociaż kawałek Trasy Konstytucyjnej. PKP-Widzew i tak ma być przebudowywana, wykorzystać to do budowy Puszkina! Pomorską trzeba przebudować, koło CKD nawet są wiadukty pod 2 nitke, ale Konstytucyjnej na potrzeby targów nie potrzeba raczej. Prędzej połączenia Puszkina do węzła z A1 w Nowosolnej. A geniusze od planowania wymyślili ślepe zakończenie Puszkina na Pomorskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.lodz.msk.pl 25.10.06, 15:46 > Po co baza noclegowa w mieście, w którym targów brak? Można tak powiedzieć? > Można. Wiesz, nikt nie organizuje targów co tydzień. Same targi to trochę mało. Poza tym baza noclegowa powinna być w pobliżu terenu targów, a nie na drugim końcu miasta. A baza noclegowa na peryferiach będzie między targami stać pusta. Chętnych na budowę tam hoteli nie będzie. > PKP-Widzew i tak ma być przebudowywana, wykorzystać to do budowy Puszkina! > Pomorską trzeba przebudować, koło CKD nawet są wiadukty pod 2 nitke, ale > Konstytucyjnej na potrzeby targów nie potrzeba raczej. Prędzej połączenia > Puszkina do węzła z A1 w Nowosolnej. Właściwie to na jedno wychodzi- teren targów powinien być połączony i z ul. Brzezińską i Al. Piłsudskiego. Chodzi o to, by nie wprowadzać ruchu w wąski odcinek miedzy Rondem Waryńskiego a Lumumby. Warto by również pomysleć o jakiejś komunikacji zbiorowej- nie tylko o linii kolejowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.devs.futuro.pl 26.10.06, 08:30 > Wiesz, nikt nie organizuje targów co tydzień. Patrz, a istnieje nawet coś takiego, jak ciągłość imprez targowych. > Poza tym baza noclegowa powinna być w pobliżu terenu targów, a nie na drugim > końcu miasta. To nie jest wymóg. > A baza noclegowa na peryferiach będzie między targami stać pusta. Spróbuj zarezerwować pokój w Ambasadorze. Próbowałem, na 3 tygodnie wprzód nie dało rady. Tak więc o hotele się nie martw. Jeśli nawet gość będzie w centrum spał, to ma dogodny dojazd do targów bez konieczności korzystania z samochodu. Tak to powinno przynajmniej wyglądać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.lodz.msk.pl 26.10.06, 15:16 > Patrz, a istnieje nawet coś takiego, jak ciągłość imprez targowych. 52 imprezy targowe w roku? Chciałbym to zobaczyć. Naprawdę. > Spróbuj zarezerwować pokój w Ambasadorze. Próbowałem, na 3 tygodnie wprzód nie > dało rady. A czasem Ambasador nie jest tak popularny ze względu na cenę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.devs.futuro.pl 27.10.06, 09:00 > 52 imprezy targowe w roku? Chciałbym to zobaczyć. Przy mniejszych imprezach bywa, że nawet 3 różne imprezy na raz są, bo jest taniej. Oprócz targów, można hale do innych celów wykorzystać. A co do hoteli, dużym zainteresowaniem od zawsze cieszł się hotel 500 w Strykowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 23.10.06, 19:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=50733962 to już pewnie znasz, przypominam tylko i zaznaczam, że oprócz Warszawy, podobnych inwestycji nie ma inie było nigdzie w Polsce. Dodam do tego, że budują się we Wrocku apartamentowce, gdzie m2 kosztuje 20tys pln. Czegoś takiego w Krakowie nie słyszeli, chyba, że mówimy o kamieniczkach ale tylko w rynku Starego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: jeszcze jedno IP: *.lodz.msk.pl 23.10.06, 19:43 Tutaj tematu nie podejmę. Rynek nieruchomości jest dla mnie zagadnieniem obcym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: jeszcze jedno IP: *.devs.futuro.pl 24.10.06, 09:09 Ok, więc przyjmij do wiadomości, co wyżej napisałem, bo nieruchomości to główne odzwierciedlenie aktualnej sytuacji miasta, Wrocław jest na 2 miejscu w kraju po 100-licy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: jeszcze jedno IP: *.lodz.msk.pl 24.10.06, 16:18 Raczej zarobków mieszkańców. Co z sytuacją miesta iść w parze nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" 23.10.06, 18:45 Gość portalu: belyall napisał(a): > Wszystko fajnie, ale tym 2 miastem w Polsce jest dziś Wrocław pod względem powierzchni, ilości mieszkańców, ceny metra kwadratowego mieszkań/biur...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJJ A tym Dellem to bym się tak nie podniecał.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 09:57 ...bo niestety, ta inwestycja może nie wypalić- Dell zarządał rekultywacji ziemi na której ma być fabryka. Podobno wysypywane były na nią jakieś popioły czy coś? Jeżeli miasto tego nie zrobi to pójdą sobie gdzie indziej. Zobaczymy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teofil Artykuł o Łodzi w "La Tribune" IP: *.chello.pl 22.10.06, 15:36 Łódź nigdy nie będzie doliną krzemową, profil inwestycji w mieście jest inny, Kraków i Wrocław pewnie mają szanse na to, ale nie Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
jfidelk Re: Artykuł o Łodzi w "La Tribune" 23.10.06, 11:30 Trafiles w sedno - mimo idiotycznego szumu medialnego (np. "prestizowe centrum accenture") prawie wszystko co tu sie dzieje to zwykle rzemieslnicze klepanie kodu - nic wspolnego z dolina krzemowa w Kalifornii nie ma, raczej z Bangalore w Indiach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Brawo ! Lepiej tego chyba ująć nie można ! IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 23.10.06, 17:05 > prawie wszystko co tu sie dzieje to zwykle rzemieslnicze klepanie > kodu - nic wspolnego z dolina krzemowa w Kalifornii nie ma, raczej z Bangalore > w Indiach.... Brawo ! Lepiej tego chyba ująć nie można ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FL Re: Brawo ! Lepiej tego chyba ująć nie można ! IP: *.starnettelecom.pl 23.10.06, 22:41 Popatrzcie na siebie ! W obliczu już własciwie codziennych, kolejnych informacji, o których większości z nas jeszcze 3 lata temu sie nie śniło, Wy licytujecie się kto ma wieksze perspektywy Wrocław czy Kraków. Ludzie do k.rwy nędzy przestańcie się ogladac na innych a korzystajscie z tego co macie pod nosem. Zawsze będzie ktoś lepszy teraz Kraków a za 10 lat Berlin itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Brawo ! Lepiej tego chyba ująć nie można ! IP: *.devs.futuro.pl 24.10.06, 09:05 Nikt na nikogo się nie ogląda, tylko porównuje, a to bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
justynapolcul Re: Brawo ! Lepiej tego chyba ująć nie można ! 26.10.06, 14:44 Wreszcie cos madrego!!! Tylko ze jak zmowtywowac ludzi? Ja ciagle wypisuje do urzedow min w Lodzi, odpisali jak napisalam ze Krakow jest lepszy i Lodz tez moze byc otwarta na turystow. I chwala paniom z urzedu, bo cos zrobily!!! Czesc maili pozostaje na wieki bez odpowiedzi. A artykuly o Lodzi ciesza sie na naszej stronie duza popularnoscia, jak przyjedzie choc 1 osoba dlatego ze uslyszala od nas o Lodz to bedzie moj sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Tylko, czy to nie jest syzyfowa praca ?! IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 26.10.06, 19:03 Tylko, czy to nie jest syzyfowa praca ?! Dajmy na to: W prasie europejskiej na jeden pozytywny artykul "o Polsce" - pojawia sie dziesiec negatywnych... Skala emigracji mlodych ludzi z Polski przerazila ludzi w Europie Zachodniej. Przerazajace jest rowniez to, ze mlodych ludzi w Polsce absolutnie nikt nie slucha ! Odpowiedz Link Zgłoś
jfidelk Re: Brawo ! Lepiej tego chyba ująć nie można ! 27.10.06, 09:10 A przepraszam, ale nie zrozumialem, czemu Twoja wypowiedz byla odpowiedzia na moj post? Bo nie trzyma sie to nijak kupy. Mi chodzilo o cos zupelnie innego - ja nie ogladam sie nigdzie, tylko mnie denerwuja klamstwa na kazdym kroku. I z takiej zupelnie malutkiej, mojej perspektywy. Juz tlumacze, o co mi chodzi: Nakłamia, ze tu jakies prestizowe centrum maja, bla, bla, czlowiek zachecony zlozy im oferte pracy. Zdecyduja sie na wspolprace.... no i kupa - bo prestizowe centrum okazuje sie zwyklym oszustwem. I kiedy juz nie widac kompletnie zadnych szans na poprawe, trzeba prace zmienic, bo nie idzie wytrzymac - a zmiana pracy to wcale nie jest jakies wspaniale przezycie. Tym bardziej, ze nie wiadomo, czy w nastepnym przypadku nie trafi sie znowu na oszustow.... Odpowiedz Link Zgłoś