Gość: bogus IP: *.microsoftpolska.com 07.11.06, 17:12 a jakie kary za stan _łódzkich_ torów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diogenespies Znowu bede wiecej placil za bilety? 07.11.06, 17:23 Ostatnio z tego co pamietam lodzkie mpk chwalilo sie wlasnie tymi wygranymi przetargami i ze dzieki temu podobno mam luksus jadac z nimi. Marzy mi sie takie rozwiazanie sprawy z mpk jak jest w Lublinie, gdzie prywatne autobusy kosztuja 1zl a ichne mpk kasuje 2,5zl i jest konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Znowu bede wiecej placil za bilety? IP: *.joensuunelli.fi 07.11.06, 21:53 Marzy mi sie > takie rozwiazanie sprawy z mpk jak jest w Lublinie, gdzie prywatne autobusy > kosztuja 1zl a ichne mpk kasuje 2,5zl i jest konkurencja. Nic nie stoi na preszkodzie. Była nawet taka jedna linia, jeździła z Obi do Centralu, a potem do kaliskiego. Zbankrutowała. Wyciągniesz wnioski we własnym zakresie? Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Sprawdz jak jest w Lublinie 08.11.06, 07:23 a potem czepiaj sie do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Sprawdz jak jest w Lublinie IP: *.joensuunelli.fi 08.11.06, 10:31 Ja się nie czepiam. Powiedziałem tylko, że nikt w Łodzi nie zakazuje organizować własnych linii za złotówkę, czego najlepszym przykładem jest istniejąca jakiś czas temu "złotówa" Obi - kaliski. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Kolejny milion dla Gdańska... 07.11.06, 18:19 Był już milion od Kropiwnickiego na odbudowę spalonego kościoła św. Katarzyny w Gdańsku, a teraz szykuje się kolejny milion dla Gdańska za zaniedbania MPK Łódź, zarządzanego przez sprowadzonego przez Kropiwnickiego Wąsowicza. Trzeba to rozliczyć? Może niech lepiej Kropiwnicki przeniesie się do Gdańska i tam kandyduje, skoro pozwala na wyprowadzanie pieniędzy na rzecz tego miasta kosztem Łodzi. Nie mam nic do Gdańska, ale Łódź jest dla mnie ważniejsza i nie chcę, żeby moje podatki zwiększały budżet innego miasta. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Kolejny milion dla Gdańska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 01:10 mam wrażenie że sprawa jest przegrana na wstępie a koszt przyjdzie zapłacić nam - użytkownikom łódzkiego mpk którzy i tak dzień w dzień są wystawieni na próbę nie pojawiające się (w ogóle!) niektóre tramwaje/autobusy, wieczne spóźnienia, krzywe torowiska przez które ciągle dostaje w łeb poręczami, brak zapowiadanych plastikowych miesięcznych itd itp (dało by się jeszcze długo wymieniać) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rank A co na to pracownicy MPK ? IP: 212.51.205.* 08.11.06, 07:45 Dlaczego jeszcze toleruje się p. Wąsowicza / jakie to "chody" musi mieć ten krakowski "skoczek" u Kropy ?/ m.in. za zakup nowoczesnych tramwajów BEZ GRUNTOWNEGO PRZYGOTOWANIA torów m.in. na osi PÓŁNOC - POŁUDNIE ,szczególnie na północnym odcinku ul. Zgierskiej !? Ja osobiście dziwię się związkowcom w MPK za tolerowanie takiej niegospodarności. Jaki układ jest tam zawarty, że nikt nie reaguje !?. Przecież strach jest jeździć Zgierską od Julianowa do Helenówka. Aż dziw bierze , że nie doszło tam jeszcze do poważnego wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: A co na to pracownicy MPK ? IP: 195.69.82.* 08.11.06, 09:42 Dziecko, prasa ci robi wode z mozgu. Wagony zostaly kupione, bo torowisko BEDZIE GRUNTOWNIE MODERNIZOWANE. Wagony nie stoja w sklepie na polce i pojawia sie w Lodzi dopiero w 2008 r, czyli wtedy, kiedy trasa PP bedzie juz po remoncie. Poza tym UE nie daje kasy na wagony ot tak - musi byc projekt obejmujacy remont trasy. No ale przeciez ty wiesz lepiej... > Jaki układ jest tam zawarty, że nikt nie reaguje !?. Reaguja tacy jak ty - pokrzykuja i osmieszaja sie nie znajac tematu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb Re: A co na to pracownicy MPK ? IP: 212.51.205.* 08.11.06, 11:24 js Ty już jesteś znany. Wyślij prezesa, który stoi obok i czyta razem z Tobą aby najpierw zrobił "drogę" a później zakupił pojazdy / a nie ODWROTNIE - BO MY MIESZKAŃCY ŁODZI NIE MOŻEMY SOBIE POZWOLIĆ NA MAGAZYNOWANIE nie używanych pojazdów/. Mam nadzieję ,że to już nie on BĘDZIE modernizował, tylko inny zmodernizuje a PÓŹNIEJ zakupi środki lokomocji/ bo tak nakazują reguły ekonomii !!! Jeszce raz ci przypominam,że za to m.in. poleciał jego poprzednik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: A co na to pracownicy MPK ? IP: 195.69.82.* 08.11.06, 11:31 Drogie dziecko: tlumacze ci po raz kolejny. Zadne pojazdy NIE BEDA MAGAZYNOWANE, poniewaz FIZYCZNIE JESZCZE NIE ISTNIEJA. Cykl produkcyjny trwa 15 miesiecy. DOSTARCZENIE WAGONOW ZBIEGNIE SIE WIEC Z TERMINEM ZAKONCZENIA REMONTU. Zakupienie "SRODKOW LOKOMOCJI" bylo INTEGRALNA CZESCIA projektu LODZKI TRAMWAJ REGIONALNY. Do ciebie pewnie to i tak nie dotrze, ale moze ktos inny rozsadny sobie przeczyta i zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Harmonogram ŁTR dla niedorozwinietych IP: 195.69.82.* 08.11.06, 11:50 img91.imageshack.us/img91/5615/niesamowiterl7.gif Przepraszam, ale nie mialem czasu na dodanie usmiechnietego sloneczka i kroliczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Harmonogram ŁTR dla niedorozwinietych IP: *.lodz.msk.pl 08.11.06, 12:15 :) Tylko jedna uwaga: dość prawdopodobne jest, że remont torów zakończy się pod koniec listopada 2007r.- zatem przed dostawą wszystkich wagonów. Wątpię, by ktoś zaryzykował remonty w marcu i na początki kwietnia 2008r.- o tej porze w Polsce potrafi jeszcze leżeć śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Harmonogram ŁTR dla niedorozwinietych IP: 195.69.82.* 08.11.06, 12:24 > Tylko jedna uwaga: dość prawdopodobne jest, że remont torów zakończy się pod > koniec listopada 2007r Juz lepiej nie mieszaj, bo znowu nie zrozumie ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: Ile miasto do tego dokłada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 12:55 Jakbyś czekał na przystanku i nie przyjechałyby pod rząd 4 autobusy (70) to sam byś się pukał w czoło po co kupować super linie, tramwaj regionalny czyli lipa jak raner. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Ile miasto do tego dokłada? IP: 195.69.82.* 08.11.06, 13:26 Tak, z cala pewnoscia - jak jest zle, to lepiej nie inwestowac :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zefiro Prezes sam pcha się na gilotynę. IP: 212.51.205.* 08.11.06, 07:50 O ile pamiętam za podobną politykę "poleciał" niezniszczalny p. Rydecki. Może obecny prezio wziął już "co swoje" i nie zależy mu co będzie dalej ? Dziwię się tylko ludziom z MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bq MPK miało na tych przetargach zarobić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 08:28 A wygląda na to że straci. Stracić stanowisko powinien też Wąsowicz. Dziwię się Kropiwnickiemu, że zatrudnia tego nieuka i pasożyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: MPK miało na tych przetargach zarobić IP: 195.69.82.* 08.11.06, 09:48 > nieuka i pasożyta. Umialbys to uzasadnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskrecjusz Mam "świeżutką" ploteczkę!:-) IP: 212.191.170.* 08.11.06, 08:54 Nie wiem ile w tym prawdy,ale dowiedziałem sie o tym od człowieka,który nie miał powodu ,zeby mi jakieś bzdury opowiadac.Chodzi o dość duże opoznienie w remoncie torowiska na ul. Kilńskiego.Jako oficjalną przyczyne podawano nietrminowość huty,która to zła huta nie dostarcza torów dla dzielnie pracującego MPK. Wersja prawdowpodobnie bardziej oficjalna : Panowie zaczeli kłaść torowisko z dwóch stron jednoczenie. I co? ... nie trafili :-) Jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat,to piszcie,bo sam jestem ciekaw jak do tego doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Mam "świeżutką" ploteczkę!:-) IP: 195.69.82.* 08.11.06, 09:46 Takie ploteczki to rozpowszechnial Express/DŁ na kilka dni przed oddaniem torowiska. Zastanawia mnie wiec jakim cudem udalo sie torowisko oddac do uzytku kilka dni po tym, jak Express czy DŁ narobil szumu - przeciez to rzekome "rozminiecie" bylo takie powazne i jego naprawienie rzekomo pociagnelo za soba tak wielkie opoznienie Odpowiedz Link Zgłoś
hohoho7 Re: Mam "świeżutką" ploteczkę!:-) 08.11.06, 10:00 oooo kurde! Nie załamuj mnie od rana;) A niedawno był w GW artykuł chwalący mpk. Co do przeinwestowania (co było głównym zarzutem w stos. do poprzedniego zarządu), to wiem,że w większości miast na świecie odpowiednik mpk są dotowane, bo są z zasady niezbyt dochodowe. MPK nie ma być rekinem biznesu, MPK ma być czyste i bezpieczne! Z tego, co wiem, za poprz. zarządu rozklad jazdy był układany przez inżyniera z innego miasta (politechnika warszawska?). Wszystko chodziło jak w przysłowiowym zegarku. W tej chwili jest tak, że na przystanek blisko krańcówki przyjeżdżają 4 autobusy jednocześnie. Spóżnisz się, albo chcesz się przesiąść- czekasz 20 min. Nie wiem kto układał ten rozkład, ale kierowcy są pewnie zadowoleni, bo mogą sobie pogadać na krańcówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Milion złotych kary dla MPK IP: 195.69.82.* 08.11.06, 09:46 Za stan lodzkich torow mozesz ukarac UMŁ Odpowiedz Link Zgłoś
hohoho7 Re: Milion złotych kary dla MPK 08.11.06, 10:03 Widze,że mamy na forum gościa z mpk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Milion złotych kary dla MPK IP: 195.69.82.* 08.11.06, 11:15 Alez oczywiscie - jesli ktokolwiek nie zgadza sie z jedynie sluszna teza "MPK to skandal, a Wasowicz oddal Cityrunnery gminie zydowskiej" bo wie odrobine wiecej niz przecietny zjadacz artykulow Expressu i Wyborczej, to od razu musi pracowac w MPK. Tak samo to wnioskowanie madre jak i te artykuly wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb Re: Milion złotych kary dla MPK IP: 212.51.205.* 08.11.06, 11:35 To dopiero teraz się zorientowałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
hohoho7 Re: Milion złotych kary dla MPK 08.11.06, 10:06 Chcesz powiedzieć, że urzędnicy układali albo mieliby układać tory? Bo pieniądze chyba są, skoro można sobie przyznawać wysokie premie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.joensuunelli.fi 08.11.06, 10:38 Chce powiedzieć, że tory są własnością miasta i to miasto odpowiada za ich remontu/brak remontów, tak jak odpowiada za remonty/brak remontów dróg. MPK ma jedynie zlecone "utrzymanie bieżące" torów, co sprowadza się do tego, że jak trzeba zespawać pękniętą szynę, to nie pytają sie ZDiT o zgodę, a z pieniędzy które zostaną w porozumieniu ze ZDiT robią mniejsze remonty. Jak nie wierzysz, to sobie poczytaj na stronie ZDiT przetargi na remonty torów - wcale nie wszystkie wykonywało MPK. A tak supełnie BTW, gdyby pojawił się tutaj zakamuflowany Boguś M., jak mu się zdarzało, to nie miałbyś tak grzecznej dyskusji, jak z JS, tylko byś przeczytał wiąche i na tym by się skończyło. Tak więc myślę, że należy skorzystać i czegoś się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Podziękować Kropie IP: *.toya.net.pl 08.11.06, 10:00 Podziękować Kropiwnickiemu i jego krakowskim towarzyszom.Może cos dla prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERG Milion złotych kary dla MPK IP: *.tktelekom.pl 08.11.06, 10:54 Znowu "chłopczykowi"nie wyszło.....I winni są wszyscy tylko nie on.Tatuś Kropa przytuli i zrozumie. Może ktoś zna sposób jak "Pana Superprezesa" zwrócić do Krakowa i ile miesięcznie trzeba byłoby dopłacać urzędnikom krakowskim za zabranie go???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel M Milion złotych kary dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:11 Hmm ciekawe czemu w Łodzi nie chcą remontować torowisk i taboru? Może dlatego, że jest już w tak opłakanym stanie, że się nie opłaca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Milion złotych kary dla MPK IP: 195.69.82.* 08.11.06, 11:17 > Hmm ciekawe czemu w Łodzi nie chcą remontować torowisk O to spytaj UMŁ > i taboru? Tabor jest remontowany - w tym roku remont przeszlo juz ok. 30 wagonow. Numerki podac? A moze dokumentacje foto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.lodz.msk.pl 08.11.06, 11:41 Jeżeli w kontrakcie zapisane były warunki, których Gdańsk nie dotrzymał, to ciężko mu będzie wyegzekwować od MPK odszkodowanie za opóźnienie. Na razie mamy jedynie słowo przeciw słowu. To trochę mało by urządzać anty-MPK-owską krucjatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.11.06, 12:04 Po pierwsze moze co po niektorym przypomne, ze nawet jesli MPK Lodz zaplaci kare to i tak zarobi na tym remoncie, tylko zysk bedzie mniejszy. Po drugie w zeszlym roku podobna kare na MPK chcial nalozyc Krakowiski ZDiK za opoznienia w remoncie ulicy Limanowskiego (w Krakowie oczywiscie). ZDiK jednak przegral proces z lodzkim MPK. Co do Gdanska, tutaj sprawa jest oczywista, jesli w trakcie remontu Gdansk zmienial warunki umowy to nie maja najmniejszych szans na wygranie procesu w sadzie. Ale zblizaja sie wybory wiec trzeb pokazac ze jest sie 'twardym'. Co innego z Elblagiem, tutaj sa juz wieksze podstawy to nalozenia kary. Tylko jesli huty opoznialy dostarczenie materialow (a tak bylo w Lodzi przy okazji remontu ul. Kilinskiego) to MPK powinno zarzadac odszkodowania dostawcow szyn. I na koniec, podkresle jeszcze raz, MPK i tak zarobi na obu remontach, tylko po nalozeniu kary bedzie to mniej niz zakladano. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogus Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.microsoftpolska.com 08.11.06, 13:01 > MPK i tak zarobi na obu remontach, tylko po nalozeniu kary > bedzie to mniej niz zakladano na serio zysk netto na tym zleceniu przekroczył kilka milionów złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.11.06, 13:09 Wartosc kontraktu to 14 mln zl, zysk netto wynosi przewaznie 10-15% wartosci kontraktu. Wiec nawet jesli MPK zaplaci kare 1 mln zl to i tak zarobi ponad 400 tys zl. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Milion złotych kary dla MPK IP: *.net 08.11.06, 18:03 Mnie ciekawi dlaczego MPK staje do przetargu w Gdańsku a nie w Łodzi jezeli oferty innych wykonawców sa 2 krotnie wyższe od oszacowanych przez własnie MPK? Czy moze za takie pieniądze to nieopłaca sie robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.joensuunelli.fi 08.11.06, 19:16 Wiesz. Można być posądzonym o pewną stronniczość jeśli wystartuje się w przetargu organizowanym przez samego siebie... Problem polega na tym, że w przypadku ŁTR beneficjentem środków unijnych w miejsce ZDiT/UMŁ zostało MPK. Zadecydowały o tym możliwości różnorakich manewrów finansowych na które MPK może sobie pozwolić, a UMŁ nie - po szczegóły - nie do mnie, bo mogę coś przekręcić. I tak to, pod pewnymi względami niestety, MPK jest podmiotem, który rozpisuje i rozstrzyga przetargi - z oczywistych przyczyn nie może w nich startować. Nie jest też w stanie wszystkich robót przeprowadzić we własnym zakresie, gdyż aby zmieścić się w czasie przyjęto budowę w systemie "zaprojektuj i wybuduj" - czyli wykonawca robi wszystko od projektu po pozamiatanie po ostatniej ciężarówce. Jak z tego MPK wybrnie - zobaczymy. Jakoś musi, bo gdyby nie, to skandal z przepuszczeniem unijnych pieniędzy byłby taki, że wyleciał by nie tylko Wąsowicz ale i chyba cały personel na motorowych skończywszy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Milion złotych kary dla MPK 09.11.06, 11:03 Gość portalu: Tomasz.bu napisał(a): > Wiesz. Można być posądzonym o pewną stronniczość jeśli wystartuje się w > przetargu organizowanym przez samego siebie... ...A wówczas w prasie pojawią się artykuły jak to MPK robi przekręty na przetargach, dzieki czemu osoby pokroju twojego przedmówcy też będą mogły sobie postękać. Każdy powód jest dobry. :) Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies a moze sprzedac prywatnemu MPK? 08.11.06, 18:30 Nigdy nie slyszalem by prywatny dokladal do interesu a tu miasto caly czas doklada do tej firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 08.11.06, 19:05 diogenespies napisał: > Nigdy nie slyszalem by prywatny dokladal do interesu a tu miasto caly czas > doklada do tej firmy... Powodzenia. Pomijając już fakt, że musiałbyś chyba raczej sprywatyzować miasto a nie MPK. Dla Twojej informacji - w wielu miastach MPK jako takie jest prywatne i miasto dopłaca właśnie do prywatnego interesu. Natomiast doprawdy niewiele znajdziesz w Europie miast w których do komunikacji miejskiej nie dopłaca się w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 07:56 Skandalem jest doplacanie w jakiejkolwiek formie do MPK, jak i utrzymywanie czegos tak kosztownego z publicznych pieniedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 10:38 Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy jak wygląda taka "dopłata". Otóż - tak wiem, pisałem już wiele razy, ale powtórzę po raz kolejny - MPK jest normalną firmą, która pobiera zapłatę za wykonywane usługi. Niczego za darmo w formie jakiejś dopłaty nie dostaje. Miasto, które jest klientem MPK (tak, tak, to nie pomyłka; nie pasażerowie lecz UMŁ nim jest) rachunek powinno pokrywać ze sprzedaży biletów (miasto jest ich emitentem, a nie MPK i dlatego to miasto ustala ich ceny, a nie MPK). Tak się jednak składa, że ze względu na liczne ulgi, gapowiczów i ogólnie mniejsze wpływy ze sprzedaży biletów niż kwota, jaką żąda przewoźnik, miasto musi sięgnąć do sakiewki pod nazwą "budżet". I to jest ta cała dopłata. Jak widzisz mówienie, że MPK bierze jakieś dopłaty w dosłownym tego słowa znaczeniu jest bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 13:35 Sytuacja ktora opisujesz tez w takim razie nie jest normalna bo powoduje rozrost biurokracji, ktora dla siebie tez bierze czesc pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.11.06, 14:00 > Sytuacja ktora opisujesz tez w takim razie nie jest normalna bo powoduje > rozrost biurokracji, ktora dla siebie tez bierze czesc pieniedzy. Akurat sytuacja jaka jest w Lodzi jest jak najbardziej normalna i porzadana. Znacznie latwiej jest kontrolowac wydatki na komunikacje miejska, kiedy przewoznik dostaje stala oplate za swiadczenie uslug (oplata za wozokilometry), niz gdy przewoznik sam wydaje bilety, zbiera z nich zyski i wysyla rachunek zarzadcy na brakujaca czesc (tak robi PKP PR) W dodatku taka forma rozliczania, pozwala na wprowadzenie prawdziwej konkurencji w komunikacji miejskiej. Zarzadca oglasza przetarg na oblsuge danych linii/brygad i firma ktora zaoferuje najnizsza stawke (spelniajac wszystkie kryteria przetargu) wygrywa. Taka metode stosuje m.in. Warszawa i chyba z najwiekszymi sukcesami Gdynia, jak i znaczna wiekszosc miast na zachodzie europy. KAZDA forma komunikacji miejskiej jest w takiej czy innej formie dotowana, sytuacja jaka panuje w Lodzi jest wskazana i jak najbardziej normalna. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 14:22 Jesli miasto doplaca w jakiejkolwiek formie nie jest to normalne, tak samo jak nie jest normalne ustalanie cen biletow przez kogos odgornie. Do tego co ja robie nikt nie doplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.11.06, 14:31 > Jesli miasto doplaca w jakiejkolwiek formie nie jest to normalne Jest i tak robi caly cywilizowany swiat. A to dlatego ze KM miejska mimo ze nie przynosi bezposrednich kozysci finansowych (jest z natury deficytowa, podobnie jak pasazerska komunikacja kolejowa) to przynosi znaczne kozysci posrednie. Ba, komunikacja samochodowa jest rowniez dotowana, oprocz budowy drog (nawet akcyza na paliwo nie pokrywa kosztow budowy i utrzymania infrastruktury drogowej - nie mowiac o tym ze w Polsce ta akcyza jest i tak przejadana przez budzet), ale dochodza jeszcze do tego koszty zewnetrzne, jak zanieczyszczenie srodowiska czy koszty leczenia ofiar wypadkow (i jeszcze pare innych), proponuje poszukac sobie w internecie artykuly o kosztach zewnetrznych roznych form transportu. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 14:45 W takim razie caly cywilizowany swiat zle robi ale mnie Polska a w zasadzie tylko Lodz interesuje, jakie korzysci ja mam z tego, ze miasto doplaca do MPK? Panstwo doplaca tez do pkp rolnikow i cholera wie do czego jeszcze a ja i tak nie wiem czemu, a z tego co piszesz dzieje sie tak, bo inni tez tak robia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 14:51 A czy nie wydawało Ci się, że jeśli cały świat jest be, a tylko Ty jesteś wszechmądry i wszechwspaniały, to może jednak coś jest nie tak nie tyle z całym światem, co z Twoim tokiem myslenia...? A jeśli chcesz wiedzieć co zyskujesz dzięki temu, że miasto finansuje trasport publiczny na swoim obszarze, to się zastanów gdzie wylądowaliby ci wszyscy ludzie, gdyby nie jechali tramwajem... Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 14:59 Ja Cie nie obrażam tylko dlatego, ze masz inne zdanie niż ja. A co do ludzi w tramwaju to dojechaliby tam gdzie mieli dojechac tylko prawdopodobnie z inna firma i chyba mniej by za to zaplacili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 15:33 Ja też Cię nie obrażam. Pozwoliłem sobie zauważyć jedynie, że jeśli pewna praktyka jest szeroko stosowana i przynosi zamierzone efekty, jeśli są wyraźne przykłady, które pokazują co się dzieje, jeśli się takich praktyk nie stosuje, to może jednak nie warto bić piany, że taką praktykę próbuje się wprowadzić. > A co do ludzi w > tramwaju to dojechaliby tam gdzie mieli dojechac tylko prawdopodobnie z inna > firma Prawdopodobnie... > i chyba mniej by za to zaplacili. Chyba... A co w szczególności proponujesz? BTW zapraszam do Rosji - tam masz transport publiczny wolnorynkowy w wielu przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:37 Sprzedanie calego MPK i niech sie prywatny martwi o to by wszystko bylo ok i przynosilo mu zyski. W Rosji /zsrr/ bylem ostatnio w 1989 roku i nie wiem jak tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 15:45 diogenespies napisał: > Sprzedanie calego MPK i niech sie prywatny martwi o to by wszystko bylo ok i > przynosilo mu zyski. No to mozesz się pożegnać z migawkami, biletami ulgowymi, pojazdami dostosowanymi do potrzeb niepełnosprawnych i oczekiwać podwyżki cen biletów oraz likwidacji kursów wieczornych i porannych. Tak się składa, że nie wszystko co przynosi zyski, jest korzystne dla klienta. > W Rosji /zsrr/ bylem ostatnio w 1989 roku i nie wiem jak > tam jest. No to warto się wybrać zamiast wygadywać niestworzone historie rozgłaszane przez niedouczonych pseudoekonomistów typu Janusz Korwin - Mikke. A jak nie ma się ochoty - to zawsze pozostaje bezkres internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:48 Mysle, ze sie mylisz ale nie wiem, migawki beda bilety ulgowe nie wiem czy powinny byc a kursy wieczorne i ranne raczej beda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 15:57 W Twoim ukochanym Lublinie jest taki bałagan, że swego czasu migawki zlikwidowano. Jeśli będziesz mieć różnych przewoźników - będziesz musiał mieć różne bilety - nie będzie wspólnej migawki na wszystkie linie - bedzie drożej. Proste jak drut. A pomysłów likwidowania biletów ulgowych nawet nie skomentuję. Kursy ranne i wieczorne - np. raz na godzinę, to może by i były w wybranych relacjach. Nie doczekasz się natomiast nigdy elastycznej komunikacji kursującej co kilka minut na ważniejszych ciągach komunikacyjnych - bo nikt nie będzie się przesiadał ze względu na koszty. Czyli gdziekolwiek byś nie jechał będziesz wychodzić jak na PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 16:05 a co jest zlego w zlikwidowaniu ulgowych? Wieczorem i rano beda autobusy jesli ktos bedzie nimi jezdzil i bedzie sie to oplacalo, to proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 16:14 > a co jest zlego w zlikwidowaniu ulgowych? A co jest złego w 100% podwyżce cen biletów? > Wieczorem i rano beda autobusy jesli > ktos bedzie nimi jezdzil i bedzie sie to oplacalo, to proste A jak przypadkiem znajdziesz się grupie iluśdziesięciu osób, których "nie opłacało się zabrać"? Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 16:18 To beda isc na piechote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 16:22 Brawo! To się nazywa nowoczesne myslenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.11.06, 16:13 > Sprzedanie calego MPK i niech sie prywatny martwi o to by wszystko bylo ok i > przynosilo mu zyski. ROTFL, jesli prywatni by tak super zorganizowali komunikacje miejska i jeszcze w dodatku taniej od MPK to dlaczego do tej pory tego nie zrobili? Prywatni przewoznicy sa wykorzystywani w KM, ale nie na zasadzie "mam wlasny bilet, jezdze jak chce" tylko w ramach Lokalnego Transportu Zbiorowego, czy w Wa-wie ZTMu (prywatne firmy jak Conex, ITS Michalczewski). Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 14:57 > jakie korzysci ja mam z tego, ze miasto doplaca do MPK? Takie, że nie wożą Cię firmy-krzaki posiadające jeden rozwalający się furgon przerobiony na busa. Takie, że na wszystkich liniach obowiązują takie same bilety (przy kilkudziesięciu prywaciarzach musiałbyś kupować za każdym razem nowy). Takie, że miasto kontroluje w miarę możliwości tą komunikację. Ma wpływ na rozkłady jazdy, punktualność, informację pasażerską (ot choćby numeracja linii - coś co w dzikiej formie transportu funkcjonuje inaczej w każdej firmie), estetykę pojazdów etc. To tylko wybrane powody dlaczego nadzór nad transportem muszą sprawować lokalne władze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 15:01 Albo takie, że miasto ogranicza się do dopłacania do transportu publicznego w miejsce budowy pod Kościuszki czteropoziomowego tunelu, żeby pomieścić samochody, które musiałyby zastąpić transport zbiorowy. Mówiąc krótko - tak jest taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:05 Korki na Kosciuszki juz sa, wiec taki tunel i tak by sie przydal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 15:35 A teraz sobie wyobrź, że samochodów jest tak ze cztery razy więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:38 budowa czegos takiego i tak kiedys chyba nastapi a samochodow i tak bedzie wiecej i wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 15:50 diogenespies napisał: > budowa czegos takiego i tak kiedys chyba nastapi a samochodow i tak bedzie > wiecej i wiecej... Znowu jakieś "chyba" "zapewne". Budowa czegoś takiego nie powinna nastąpić. A samochodów może i będzie więcej i więcej, ale jeśli transport zbiorowy będzie utrzymany na przyzwoitym poziomie - to wcale tych samochodów więcej nie będzie wjeżdżać do Centrum. Mówiąc krótko - sytuacja wolnorynkowa poskutkuje tym, że z transportu zbiorowego skorzysta tylko ten, kogo na samochód nie stać. W momencie, gdy transport zbiorowy utrzymany jest na przyzwoitym poziomie i nadzorowany na poziomie administracji miasta - pasażerów jest więcej, a co za tym idzie maleje liczba samochodów w Śródmieściu i koszty jakie powoduje ich negatywny wpływ na miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:56 juz taniej jest miec swoj samochod niz, jezdzic miejskimi autobusami i tego raczej sie nie zmieni. Przebudowa miasta bedzie konieczna tak czy inaczej, chyba ze wprowadzi sie zakaz wjazdu do centrum ale jak widac po przykladzie Piotrkowskiej jest on raczej iluzoryczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 16:01 diogenespies napisał: > juz taniej jest miec swoj samochod niz, jezdzic miejskimi autobusami i tego > raczej sie nie zmieni Bzdura. > Przebudowa miasta bedzie konieczna tak czy inaczej, Nie tylko nie będzie konieczna, ale i możliwa ze względów konserwatorskich. > chyba ze wprowadzi sie zakaz wjazdu do centrum ale jak widac po przykladzie > Piotrkowskiej jest on raczej iluzoryczny Przykład Piotrkowskiej jest ze wszelkich względów kulawy. I nie zakaz a uspokojenie ruchu - tu z kolei odsyłam za granicę zachodnią naszego pięknego kraju - albo do Krakowa na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 16:07 czemu bzdura? Dlaczego sie nie da? Wszystko sie da, jest to tylko kwestia kosztow. Uspokojenie ruchu, a co to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 16:20 > czemu bzdura? Bo nie jest to zgodne z prawdą. Nawet zupełnie zostawiając na boku koszty, które na skutek Twojego korzystania z samochodu ponosi miasto. > Dlaczego sie nie da? Napisałem dlaczego - ze względów konserwatorkich. Tak to się szczęśliwie skąda, że mamy jeszcze w Łodzi trochę zabytków i nie można ich wyburzyć, nie mówiąc już o tym, że trzeba być wybitnie krótkowzrocznym, żeby myśleć, że jest to dobre rozwiązanie. >Wszystko sie da, jest to tylko kwestia kosztow. Tak się zwykło mawiać w krajach, w których "pieniążków" nie ma, a tych posiadanych się nie szanuje. > Uspokojenie ruchu, a co to jest??? Ograniczenie prędkości do 30 km/h (ze wszystkimi służącymi temu narzędziami) i taka organizacja ruchu, by centrum było wolne od korków. Do tego Znaczne udogodnienia dla ruchu miękkkiego. Czyli np. to co masz na Starym Mieście w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 16:04 diogenespies napisał: > juz taniej jest miec swoj samochod niz, jezdzic miejskimi autobusami i tego > raczej sie nie zmieni. To chyba liczymy według innego modelu. :P Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:04 Mysle, ze rozpadajacy sie furgon trafia sie juz tylko na Ukrainie i to tez nie specjalnie czesto. Bilet kupowalbym u kierowcy wiec malo mnie dotyczy jak on bedzie wygladal w innej firmie. Rozklad jazdy w prywatnej firmie ustalalby sam przewoznik na zasadzie, ze jezdzi tak jak chca tego ludzie bo on na tym zarabia /w Lublinie prywatne autobusy maja numery lini i rozklad jazdy/. Estetyke wybieralbym ja, jesli by mi sie nie podobalo to moglbym jechac z inna firma. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:14 > Rozklad jazdy w prywatnej firmie ustalalby sam > przewoznik na zasadzie, ze jezdzi tak jak chca tego ludzie bo on na tym > zarabia Błędny kierunek rozumowania. :) Przewoźnik tworzyłby linie i rozkłady tak, aby - istotnie - trafiło się jemu jak najwięcej ludzi (czyli tam gdzie są największe potoki pasażerskie). Efekt będzie taki, że na niektórych trasach będzie jeździło kilka firm wzajemnie zajeżdżających sobie drogę na przystanku aby schwytać klienta dla siebie, zaś na liniach peryferyjnych nie będzie komunikacji wcale, bo prywaciarzowi nie będzie się chciało tam jeździć, skoro na bardziej obleganej linii zarobi więcej. Co wtedy mają zrobić ludzie mieszkający na takich zadupiach? Kupisz im po samochodzie? Dziko funkcjonująca komunikacja opiera się na zasadzie "jeżdżę tam, gdzie zarobię najwięcej, reszta mnie nie obchodzi". Komunikacja nadzorowana przez władze lokalne funkcjonuje natomiast w myśl zasady "autobus kursuje wszędzie tam, gdzie mieszkają obywatele naszego miasta, tak aby nie tworzyć odseparowanych rejonów". Zrozumiałeś w końcu, czy nadal będziesz uprawiał polemikę? Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:18 w takim razie wystarczy podpisac z prywatna firma umowe w ktorej bedzie zawarty jego obowiazek wyslania autobusow na malo uczesczane trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:27 Teraz to już zupełnie cię nie rozumiem. Z jednej strony chcesz wprowadzać totalnie wolny rynek w przewozach pasażerskich, a teraz nagle wyskakujesz z propozycją zmuszania prywaciarzy do jeżdżenia na liniach, których nie chcą. Kompletna sprzeczność. A w jaki sposób ich zmusisz? Nie zapłacisz im za fakturę? Przecież i tak nie płacisz, bo każdy ma swoje bilety. W sytuacji kiedy miasto trzyma w garści transport publiczny i wybiera sobie przewoźników, ma nad nimi pewną władzę. Btw, wracając do MPK. Czym wg ciebie różni się ta firma od np. Polskiego Expresu czy Connexu? To taki sam rodzaj przedsiębiorstwa. Niestety wśród wielu osób nadal funkcjonuje mit, że MPK jest państwowe, że jest uprzywilejowane bla bla bla i tym podobne bzdety, które nie mają związku z rzeczywistością. Komuna się skończyła ponad dekadę temu. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:32 jesli prywatny przykladowo obejmie calym swoim zasiegiem Łodz to wtedy mozna postawic mu taki warunek. Na uslugi transportowe w Lodzi przecie miasto wydaje zezwolenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 15:38 Na uslugi transportowe w Lodzi przecie miasto wydaje > zezwolenia... Pudło. Nie ma żadnego mechanizmu, który pozwoliłby na zakazanie jeżdżenia komukolwiek. Jedyne co miasto może zrobić, to ustalić opłatę za korzystanie z przystanków i użerać się z ich egzekucją - a i tak pewnie wylądowałoby w sądzie, jeśli spróbowałoby zróżnicować wysokość opłaty w zależności od lubienia lub nie jakiegoś przewoźnika. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:43 a taksi to koncesje od kogo dostaje? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:59 Taxi nie prowadzi przewozów na liniach regularnych. Mylisz pojęcia. Niestety, świadczy to o tym, że nie bardzo się orientujesz w sytuacji, a starasz się mimo to wypowiadać w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 16:20 koncesja jest obowiazkowa i tu i tu Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 14:44 > Do tego co ja > robie nikt nie doplaca. Wow, doszliśmy do sedna sprawy. A czy ty prowadzisz działalność społecznie użyteczną? Jeśli nie rozumiesz na czym polega różnica pomiędzy transportem publicznym a firmą dajmy na to "Sprzedaż grabek i szpadli SC", no to sory, o czym my tu rozmawiamy. Komunikacja miejska w tak dużym ośrodku jak Łódź musi istnieć. Miasto jako emitent biletów i organizator transportu ma dzięki temu nadzór nad nią. bez tego byłby jeden wielki bajzel. Chocby taki, jaki ma miejsce w Zakopanem (to jest dopiero skandal, że władze takiej miejscowości do dnia dzisiejszego nie mają kontroli nad tym co się dzieje w przewozach pasażerskich na ich terenie). Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:09 Rolnicy i doplaty do nich tez sa podyktowane "działalnościa społecznie > użyteczną"? W Zakopanem istnieje ichnie mpk i jest drozsze od prywatnych busow. Prywatni maja ustalone rozklady jazdy z tego co widzialem a jednoczesnie jada gdy jest taka potrzeba, jest jeszcze pks ktory z nimi konkuruje, co jest w tym zlego? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:17 MPK w Zakopanem? Nie stwierdziłem obecności takiego tworu. Za to wolną amerykankę w wykonaniu prywaciarzy zobaczyłem i mam dość. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:19 a ja stwierdzilem ze istnieje nawet swoja strone 2 lata temu mieli w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:37 Byłem tam w tym roku i widziałem tylko prywaciarzy. Wygląda to tak, że komunikacja dociera tylko w najbardziej uczęszczane rejony, reszta miasta i okolicy jest pozbawiona transportu zbiorowego. Jak nie masz samochodu, to kaplica. A jak masz, to korkujesz i tak juz potwornie zapchane ulice Zakopanego (przebić się tam, szczególnie w sezonie, to jest tragedia). Numery mają tylko niektóre busy, inne kursują po tych samych trasach i numerów nie mają. Częstym zjawiskiem jest również oszukiwanie skarbówki - kierowcy nie wydaja paragonów, a opłata ląduje w kieszeni "na czysto". Jeśli dana linia ci nie pasuje i aby dojechac z punktu A do B musisz się przesiąść, to zapomnij o czyms takim jak honorowanie tego samego biletu (przez co podróż wychodzi drożej), że o okresowych sieciówkach czy po naszemu migawkach nie wspomnę. To jest jest jeden wielki bałagan. Przyzwyczajony do korzystania z normalnej komunikacji w Łodzi czy każdym innym dużym mieście po przyjeździe do Zakopanego zbaraniałem. Bez samochodu moja noga więcej tam nie stanie, dzięki czemu przyczynię się do zwiększenia zatłoczenia na tamtejszych ulicach. Do momentu, kiedy ktoś nie weźmie "za mordę" tego całego towarzystwa i nie zreformuje sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? 10.11.06, 15:41 Przy takich podatkach jak sa w Polsce to nie ma sie co dziwic ze ludzie kombinuja, panstwo kradnie a spoleczenstwo stara sie przezyc. MPK, PKS i prywatni dojezdzaja na zadupia w Zakopanem, bylem widzialem. Jesli tam gdzie byles nie jechalo to znaczy, ze nawet mpk uznalo to miejsce za zadupie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: a moze sprzedac prywatnemu MPK? IP: *.joensuunelli.fi 10.11.06, 16:09 diogenespies napisał: > Przy takich podatkach jak sa w Polsce to nie ma sie co dziwic ze ludzie > kombinuja, panstwo kradnie a spoleczenstwo stara sie przezyc. Dziecko drogie w Szwecji płaci się podatki na poziomie do 60% i nikt jakoś nie usprawiedliwia złodziejstwa tylko dlatego, że okrada się nie sąsiada a państwo. A z retoryką typu "państwo kradnie" zapraszam do Rwandy - tam prawdopodobnie jesteś w stanie w miarę legalnie nie płacić podatków jeśli tylko nosisz spódniczkę z trzciny. No tylko musisz uważać, żeby przypadkiem nie stać się czyimś śniadaniem po uprzednim zgwałceniu i skatowaniu. A w Zakopanem nie ma MPK - masz pole do popisu - znajdź w necie witrynę MPK Zakopane albo zdjecie autobusu MPK Zakopane w jakiejś galerii transportowej - choćby na TWB - tam są chyba wszyscy Polscy przewoźnicy miejscy i masa pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocenzurowany Żenujące zachowanie Gazety!!! Kampania pani Red.!! IP: 217.116.110.* 08.11.06, 18:37 Apeluję do wsyzstkich, aby nie pisali żadnych komentarzy do artykułów łódzkiej wyborczej. Gazeta postanowiła cenzurowac niepochlebne dla siebie komentarze dotyczące jej haniebnego udziału w kampanii wyborczej. Skoro Gazeta sama ma zamiar dobierac sobie komentarze i wybierac, które jej się podobają, a które nie, proponuję ZBOJKOTOWAC funkcję komentarzy. Zaoszczędźmy państwu redaktorom manipulantom pracy, niech zajmą się swoimi politycznymi gierkami. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Milion złotych kary dla MPK 08.11.06, 20:50 a dzisiaj marzłem na gdańskiej przy struga na piętnastkę która nie raczyła przyjechać wcale, pojawiła się dopiero kolejna, może to przez te nasze super tory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~yasi Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.pai.net.pl 08.11.06, 21:14 > a dzisiaj marzłem Dzisiaj??? No przecież widać że zmyśla... Albo czapki nie założył :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.11.06, 22:19 I znowu tuba propagandowa pana Wasowicza -Aleksiej pisze glupoty i kłamstwa.Będzie zysk z remontów,jeśli część kosztów z remontow w Gdansku i Elblągu się rozpisze na remonty lódzkie,co chyba nie jest nowoscią u tych panów.Wszystko to da sie sprawdzić porównujac ceny wykonawstwa na tych zadaniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymix Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 23:22 Pan/pani mix należy do żydomasonerskiej częsci społeczeństwa , zacofanego i zapatronego w swoje buracko-ziemniaczane poglądy i fakty rode z Psychiatryka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.11.06, 00:37 > Aleksiej pisze glupoty i kłamstwa Hmm...jak masz cos do mnie, to dlaczego nie odpowiedziales na moj post? Argumentow zabraklo? > Będzie zysk z remontów,jeśli część kosztów z remontow w Gdansku i > Elblągu się rozpisze na remonty lódzkie,co chyba nie jest nowoscią u tych > panów.Wszystko to da sie sprawdzić porównujac ceny wykonawstwa na tych zadaniac > h ROTFL. I kto tu pisze glupoty? :> Aleksej P.S. Jak juz piszesz o mnie, to chociaz napisz nick porzadnie, bo ja zadnego aleksieja nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mpk-lodz Re: Milion złotych kary dla MPK 09.11.06, 13:42 prawdaompklodz.republika.pl/ zarzadajacy mpk powinni za to poniesc odpowiednia kare! Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith Kilka pytan do Towarzystwa Niezrownowazonego 09.11.06, 15:45 Po pierwsze, dlaczego w tytule strony przed slowem "prawda" nie figuruje "Bardzo wybiorcza majaca na celu ukazanie spolki w zlym swietle" Po drugie, dlaczego o "Towarzystwie Zrownowazonego Rozwoju Lodzi", ktore podaje sie za autora nikt nigdy nie slyszal, nawet google. Po trzecie, dlaczego na stronie nie ma zadnych informacji jak z ww. Towarzystwem Krzewienia Prawdy sie skontaktowac. Po czwarte, dlaczego strona opiera sie tylko wylacznie na "wycinkach" z prasy. Po piate, dlaczego na tej smiesznej stronie nie ma nic o: 1. wyciagnieciu firmy z finansowego doła 2. projekcie LTR 3. zakupie taboru tramwajowego w ramach tegoż 4. zakupie 88 autobusow (w tym 69 w tym roku) 5. utworzeniu Muzeum Komunikacji Miejskiej 6. wyremontowaniu ponad 30 wagonow dla Lodzi w tym roku 7. remontowaniu wagonow i torow dla innych miast Manipulacje gazet to jedno, a faktyczna sytuacja finansowa spolki wynikajaca z dokumentow w ksiegowosci etc. to drugie. Ktoremu bardziej wierzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith I ostatnie 09.11.06, 15:46 Dlaczego autor tej strony podpisuje sie "mpk-lodz"? To taki sarkazm niby? Zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: Kilka pytan do Towarzystwa Niezrownowazonego IP: *.toya.net.pl 09.11.06, 21:25 Czy obklejenie plastikiem starego pudła można uważać za remont? Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith Re: Kilka pytan do Towarzystwa Niezrownowazonego 09.11.06, 22:08 Gość portalu: 7 napisał(a): > Czy obklejenie plastikiem starego pudła można uważać za remont? Jesli dla "7" (i dla kogokolwiek innego) REMONT KAPITALNY wagonu jest tozsamy z obklejeniem plastiku starego pudla, to bardzo goraco polecam niezabieranie glosu w temacie. Informacji, na czym polega remont kapitalny wagonu 105/805 wykonywany przez MPK-Lodz mozna bodajze zasiegnac na stronie tego wstretnego przewoznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Milion złotych kary dla MPK IP: *.joensuunelli.fi 09.11.06, 16:00 > zarzadajacy mpk powinni za to poniesc odpowiednia kare! Powinniście jeszcze gazetki rozdawać pod kościołem. Bawcie się dalej, miejmy nadzieję, że nikomu to nie zaszkodzi. Na marginesie pozwolę sobie zauważyć, że rozkręcenie 20letniego Ikarusa na części chyba wielkim skandalem nie jest, a za stan torów odpowiada ZDiT, nie MPK. No, może jeszcze dodałbym, że zdjecie autobusu, w który coś wjechało też nie jest jakieś zatrważające... No a na koniec chciałem tylko wam powiedzieć, żeście się ciut późno obudzili - bo akurat MPK powoli wychodzi "na ludzi" nawet jeśli odbyło się to kosztem sporego bałaganu. A i podpisać by się warto jakoś konkretniej niż Towarzystwo Krzewienia Prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Milion złotych kary dla MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.11.06, 08:53 Jedno pytanie- czy te zmiany macie na piśmike ? jak nie to wasz, a raczej mój ( podatnika i pasażera MPK) problem, a tak swoją drogą ktośz władz MPK mógłby przejechać siętramwajem Piotrkowskąna odcinku Uniwersal Mickiewicza... szkoda słów, a te łódzkie remonty torów teżtroche się przeciągnęły. Mam teżpytanie kiedy w pojazdach będzie czysto, kierowcy i motorniczowie kulturalni, kontrolerzy profesjonalni i uczciwi? Odpowiedz Link Zgłoś