Dodaj do ulubionych

Nowe centrum miasta

IP: *.toya.net.pl 09.11.06, 01:32
Szklane domy.
Obserwuj wątek
    • campero Gierek tez lubil takie plany 09.11.06, 02:02
      Pamietam ksiazeczke z lat siedemdzisiatych, gierkowska
      zatutulowana Lodz 2000...boze co tam nie bylo, oczywiscie metro,
      poltora miliona ludnosci, smiglowcami sie jezdzilo na zakupy..
      no i ta superszybka kolej Lodz-W-wa...
      no ale na kulturalne centrum Europy to nawet on sie nie pokusil.
      Zuchy ci nasi wladcy!
      • mattonix Re: Gierek tez lubil takie plany 09.11.06, 02:13
        przecież Sztuki Swiata to prywatne pieniądze, więc porównanie do Gierka jest
        naciągane
      • lew_konia A ja książeczkę "Łódź 2000" jeszcze mam!!! :-))))) 09.11.06, 08:11
        .... lubie ją czasami przejrzeć i się ironicznie uśmiechnąć.

Oby z pomysłu Centrum Fabryczna udało się zrealizować choć połowę.

Najwięcej sceptycyzmu wywołuje u mnie schowanie linii kolejowej pod ziemię -
        czy PKP na to pójdzie?????? Bo jesli chodzi o to, czy miasto zrealizuje swoje
        pomysły, jestem znacznie, znacznie mniej sceptyczna.
        • Gość: Tomasz.bu Re: A ja książeczkę "Łódź 2000" jeszcze mam!!! :- IP: *.joensuunelli.fi 09.11.06, 16:32
          Raczej problem - czy pójdzie na to rząd. W przygotowanym wstępnym studium kolei
          wysokich prędkości Wawa- Łódź-Wrocław jest to najbardziej rekomendowana
          koncepcja przejścia przez Łódź. Tyle, że co Belka wprowadził do budżetu na 2007-
          13 Polaczek wyniósł na kopach, bo ważniejsza jest droga z Suwałk do Lublina -
          obu miastom potrzebna jak pomalowanie trawy na zielono.
          A z budowy kolei wysokich prędkości w ogóle Kaczor właśnie próbuje się wycofać
          rakiem.
        • Gość: Paweł Re: A ja książeczkę "Łódź 2000" jeszcze mam!!! :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 20:15
          przypominam że jakiś czas temu władzom miasta trudno było ustalić
          odpowiedzialnego za pomalowanie krawężników na dworcu...

o czym my tu piszemy?!
    • Gość: profes79 Re: Nowe centrum miasta IP: 81.144.141.* 09.11.06, 02:40
      Nie, wybory ida...

-----
      Dlaczego dzwon glosny? Bo prozny.
    • Gość: łodzianin Nowe centrum miasta IP: *.retsat1.com.pl 09.11.06, 06:37
      Chciałbym, żeby Gazeta wydrukowała sobie ten tekst i powiesiła go w charakterze
      wiekopomnej rzeczy pamiątki na ścianie w redakcji. A za cztery lata, przed
      kolejnymi wyborami, chciałbym widzieć rozliczenie władz (jakie by one nie były)
      z tych obietnic.
      Ten tekst wygląda niestety na ordynarną propagandę. Pomysł "Centrum Fabryczna"
      jest oczywiście znakomity. Ale liczą się dokonania, nie obietnice. Więc niech
      Gazeta rozliczy włodarzy miasta z dokonań. Ja sobie ten tekst drukuję i
      przypomnę się w 2009.
      • hubar Re: Nowe centrum miasta 09.11.06, 20:31
        Artykuł sprzed czterech lat pewnie się gdzieś zawieruszył i nikt o nim już nie
        pamięta.
    • Gość: gm Nowe centrum miasta IP: *.net 09.11.06, 07:53
      Wizje przedstawione w artykule faktycznie wydaja sie byc nieprawdopodobne. Z drugiej strony , bez smiałych wizji nie da sie zrobić nic atrakcyjnego. Jezeli nie bedzie jakiegos przełomu to wszystko skończy sie na pomalowaniu kilku kamienic.
    • Gość: krzyhoo i zbliżymy brzegi Neru i Łódki k'sobie :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 08:13
      a biznes-plan zrobiony?
    • Gość: yeti A świstak siedzi i zawija w sreberka... IP: 194.42.116.* 09.11.06, 08:25
      A tak w ogóle co na to lekarz?
    • Gość: S.N.W. Jakie szklane domy..? toz to.. IP: *.toya.net.pl 09.11.06, 08:31
      ..Ziemia Obiecana II ;)
    • Gość: ag Póki co to na takie same rojenia 4 lata temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 08:36
      Kropwincki wydał 500 tys. zł - też w okolicach Dworca Fabrycznego (jakieś
      wyjatkowe ciągoty ma do tego rejonu) miał powstać Portal Łódzki czy jakoś tak.
      Pół miliona dostali zaprzyjaźnieni architekci za równie fantastyczne wizje i na
      tym się skończyło. Może zamiast lansowania nowych rojeń Wyborcza rozliczy
      roztrwonienie pieniędzy na poprzednie?
      • Gość: tomek Inne czasy chyba lepsze na inwestycje IP: *.toya.net.pl 09.11.06, 09:11
        Po pierwsze,że wnioski na takie projekty już trzeba złożyć na wiosnę przyszłego
        roku więc projekty muszą być gotowe więc dla paru profesjonalistów od Lyncha
        pewnie przygotują to na czas i drugie,że pieniądze a przynajmniej ich większa
        część może iść z Unii Europ.oraz rąk prywatnych więc prawdopodobięństwo jest
        dużo wyższe niż 4 lata temu przed wyborami-wtedy 5% dziś to ponad 50% a więc
        tylko Kropiwnicki musi wygrać i nich działają chłopaki bo mają szansę zmienić
        nasze miasto.
        Ten plac byłoby superowo.Skasowalibyśmy Rynek Krakowski bardzo szybko.
      • Gość: barnaba Re: Póki co to na takie same rojenia 4 lata temu IP: *.lodz.msk.pl 09.11.06, 10:59
        > Kropwincki wydał 500 tys. zł - też w okolicach Dworca Fabrycznego (jakieś
        > wyjatkowe ciągoty ma do tego rejonu) miał powstać Portal Łódzki czy jakoś tak.
        > Pół miliona dostali zaprzyjaźnieni architekci za równie fantastyczne wizje i na
        > tym się skończyło.

I może dobrze się stało.
        W tej wizji Łódź miała być stacją końcową Warszawskiej Kolei Dojazdowej. Miasto
        IMHO zasluguje na coś więcej.
        • berger.m Re: Póki co to na takie same rojenia 4 lata temu 09.11.06, 18:52
          Nie do końca, bo ta wizja zakłada powstanie linii średnicowej.

Pzdr!
          • Gość: barnaba Re: Póki co to na takie same rojenia 4 lata temu IP: *.lodz.msk.pl 09.11.06, 20:16
            Tyle już było tych wizji...
    • Gość: cafab Nowe centrum miasta IP: *.adsl.wanadoo.nl 09.11.06, 09:03
      Tylko Kropa!!! Miasto obiecalo, i tak zrobilo. Wreszcie cos sie dzieje w tym
      smutnym jak p miescie :)
    • Gość: wlaand Nowe centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 09:09
      To jest właśnie złoto,bo nie wszystko co się świeci Makowskiemu czy
      Kwiatkowskiemu to szlachetny metal ,raczej pozłotka i ble ble.
      Tak trzymaj Kropa,pchaj nas do przodu nie zwracaj uwagi na psi jazgot.
    • Gość: Ingo Nowe centrum miasta IP: 213.17.170.* 09.11.06, 09:15
      Żeby to nie były tylko plany przedwyborcze. A jeżeli konkurs to tylko
      międzynarodowy. Zamknięty do obszaru Polski spowoduje, że dostaniemy koncepcję
      mierną na miare wyobrażen prowincjonalnych.
    • Gość: odświeżacz Nowe centrum miasta IP: 199.197.163.* 09.11.06, 09:23
      smrod moczu z bram na Pietrynie.... slyszalem, ze turystom z calego swiata moze
      sie to nie spodobac. Urzednicy mogliby kible zalatwic wreszcie
    • Gość: gosc Re: Nowe centrum miasta IP: *.leom.ec-lyon.fr 09.11.06, 09:39
      Teren wartosci kilku mln. PLN zamierzaja oddac psychopacie nazwiskiem Lynch za
      kilka tysiecy PLN i jeszcze sie tym wszystkiem chwala - centra kultury itp.
      bzdury. A cwaniak Lynch po prostu spieniezy to co dostanie od lodzkich
      naiwniakow i pozegna sie przyjaznie: "So long, suckers!"
    • teufel Nowe centrum miasta 09.11.06, 09:43
      A może najpierw zacznijmy od naprawy neonu - od Narutowicza wogóle nie świeci a od Kilińskiego jest Łódź abryczna :(
    • vazz Po wyborach pogadamy 09.11.06, 09:46
      Chciałbym uslyszec to samo po wyborach niezaleznie od tego kto wygra,przed
      wyborami staje sie gluchy i slepy na to co robia politycy bo nie mam w zwyczaju
      konsumowac padliny wyborczej.
    • Gość: bzdura@sadlecki.pl Nowe centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 10:09
      No tak, ale gdyby radnym był Tomasz Sadłecki, to nie dość, że byłoby w Łodzi
      metro, to jeszcze 2 nowe stadiony i najwyższy drapacz chmur w Polsce, więc czym
      oni się chwalą.
    • Gość: barnaba Re: Nowe centrum miasta IP: *.lodz.msk.pl 09.11.06, 11:18
      Pomysł tak imponujący, że trudno powiedzieć czy realny. Nawet jego połowiczna
      realizacja będzie sporym sukcesem i dużym postępem.

Najbardziej cieszy mnie akapit:
      "Zamysł przebudowy Łodzi idzie jeszcze dalej. Według planu podróżni
      przyjeżdżający do Łodzi mieliby wysiadać na nowym dworcu kolejowo-autobusowym.
      Jego budowa będzie możliwa, jeśli zostanie zbudowana podziemna linia kolejowa,
      która "zbierze" wszystkie dotychczasowe kierunki wjazdu do Łodzi."

Zintegrowanie dworca autobusowego i kolejowego, powstanie dworca autobusowego
      zamiast obecnego klepiska i budowa linii średnicowej świadczy o tym, że władze
      miasta o skomunikowaniu Łodzi z resztą kraju zaczynają myśleć poważnie.

Zaraz pewnie odezwie się lobby warszawskie siedzące w PKP na ciepłych posadkach.
      Z tego lobby wywodzi się projekt przebudowy Dw. Fabrycznego na hipermarket, w
      którym pozostałaby jedynie obsługa pociągów do Warszawy i Koluszek. Przebudowy,
      która skutecznie uniemożliwiłaby budowę linii średnicowej.
      • Gość: Tomasz.bu Re: Nowe centrum miasta IP: *.joensuunelli.fi 09.11.06, 16:39
        Ano niby tak. Z drugiej jednak strony to, co się dzieje na łódzkiej kolei -
        świadczy, że tak naprawdę to władzuchna ma głęboko czy i czym Łodzianie mogą
        się przemieszczać.
        Natomiast zgadzam się w pełni - szczęście, że upadła, miejmy nadzieję
        ostatecznie, wizja Łodzi Targowej - czyli supermarketu w środku niczego na
        wysokości ul. Targowej udającego dworzec kolejki podmiejskiej.
    • Gość: aga Nowe centrum miasta IP: *.lodz.mm.pl 09.11.06, 12:46
      nareszcie w Lodzi cos sie dzieje!!!
    • brite Zobaczymy, jak to się będzie mieć do billboardu 09.11.06, 13:13
      "Jerzy Kropiwnicki. Nie obiecuje, a spełnia"
      • Gość: q Kropa da na to własną kasę !!! IP: *.toya.net.pl 09.11.06, 17:43
        Stek bzdur, ale głupi naród to kupi (wierzejski)
    • Gość: idy orgazm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 14:27
      Łódź od jakiegoś czasu (tzn. od połowy XXgo wieku) była tylko dla
      wtajemniczonych, a teraz będzie obiektem marzeń przeciętnego snobującego się
      turysty. I dobrze, bo czas na boom.
      • gothmucha Re: orgazm 09.11.06, 15:16
        Mi wystarczy w zupełności zintegrowany dworzec PKP i PKS taki, jak w Krakowie. Żeby chociaż tyle...
        • brite Re: orgazm 09.11.06, 15:37
          > taki, jak w Krakowie.

Nie wiem tylko, dlaczego Krakowianie zgodzili się zasłonić piękny dworzec Główny
          szklanobetonową Galerią.
          • Gość: łodzianin Re: Nowe centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:58
            No może im się nie podoba... ;)
            A tak w ogóle to to nowe centrum to super pomysł, byle się spełnił...
            No ale jak piszą już o tym drugi raz(pierwszy w wakacje, tak jakoś w sierpniu
            już pisali o przebudowie terenów wokół dw. fabryczneg) to może to dojdzie do
            skutku. Oby... :)
    • agtsmith yes yes yes! 09.11.06, 17:09
      40000!
    • Gość: belyall To kompletne nieporozumienie! IP: *.toya.net.pl 09.11.06, 19:23
      Pare osób wymyśla sobie miasto, nie mając pojęcia o jego funkcjonowaniu,
      wrzucają do worka wszystko, co 'strzeli' do głowy. Brak odpowiedzialności władz
      miasta za jego wygląd wychodzi po raz 1698, albo gorzej.
      Bez urbanistyki nie ma miasta.
      • Gość: Tomasz.bu Re: To kompletne nieporozumienie! IP: *.joensuunelli.fi 09.11.06, 19:49
        Np. Targowa, którą Prorevita wskazała na element wschodniej wewnętrznej
        obwodnicy śródmieścia jako przedłużenie Uniwersyteckiej nagle staje się jakimś
        nibydeptakiem biegnącym do Pl. Dąbrowskiego. Nie mówiąc o muzeum sztuki, które
        pakuje się do każdego możliwego projektu, już tak dla zasady. Nie wiedzieć
        czemu ląduje tam także planetarium. Byle hotel ma stać się bramą do miasta co
        miałoby tam robić muzeum techniki to już w ogóle zagadka (i spora hipokryzja
        przy okazji biorąc pod uwagę co zrobiono z zabytkami techniki w Łodzi) – jak
        rozumiem ma to być typowe, modne obecnie, muzeum bez treści składające się
        tylko z formy – czyli sala zabaw dla dzieciarni.
        Do tego w niewiadomy sposób to nowe centrum ma się połączyć (chyba
        telepatycznie) z filmówką, a trasy WZ po drodze z całym syfem jaki pozostawiła
        jej budowa w ogóle się nie dostrzega.
        No i w końcu Rynek Fabryczny już w Łodzi mieliśmy – ale kto to może jeszcze
        pamiętać.
        Cieszy natomiast, ze miasto nastawia się jednak na tunel i zintegrowany
        dworzec – martwi, że kompletnie nie myśli o obsłudze komunikacyjnej obszaru (no
        bo skoro Targowa nie przejmie ruchu z Kilińskiego – to jak władze widzą wyjście
        z komunikacyjnego pata – a tego typu centra wymagają z reguły również w miarę
        wydajnej komunikacji drogowej...

Podsumowując – trudno ocenić czy projekt dobry – bo w zasadzie nie istnieje. Na
        razie mamy mgliste wizje, które łódzkim zwyczajem zdaje się będą realizowane na
        chybcika i bez kontekstu – a to już wedle wszelkiego prawdopodobieństwa będzie
        groźne.
        • Gość: barnaba Re: To kompletne nieporozumienie! IP: *.lodz.msk.pl 09.11.06, 20:29
          > Np. Targowa, którą Prorevita wskazała na element wschodniej wewnętrznej
          > obwodnicy śródmieścia jako przedłużenie Uniwersyteckiej nagle staje się jakimś
          > nibydeptakiem biegnącym do Pl. Dąbrowskiego.

A może tą obwodnicą ma się wg władz miasta stać dużo szersza ul. Kopcińskiego?
          Nie znam szczegółów kontaktów z Fundacją Sztuki Świata- być moze padła obietnica
          likwidacji na tym terenie ruchu samochodowgo lub jego ograniczenia? Niechętny
          temu rozwiązaniu był też UŁ, który musiałby poświęcić swój blaszak.

> Byle hotel ma stać się bramą do miasta

Bez sensu. Może to jakać aluzja do jego architektury?

> Nie mówiąc o muzeum sztuki, które
          > pakuje się do każdego możliwego projektu, już tak dla zasady. Nie wiedzieć
          > czemu ląduje tam także planetarium.
          > miałoby tam robić muzeum techniki to już w ogóle zagadka

O muzeum sztuki mówi się od chwili powstania Fundacji, więc to nie
          niespodzianka. Wiadmo, że budynek w Manufakturze, to dla Muzeum za mało.
          Muzeum techniki to faktycznie zagadka. Chyba, ze ma w nim znaleźć się
          wyposażenie EC1, co nie byłoby pomysłem głupim. Nie wiem tylko, ile tego
          wyposażenia już diabli wzięli.

> Do tego w niewiadomy sposób to nowe centrum ma się połączyć (chyba
          > telepatycznie) z filmówką, a trasy WZ po drodze z całym syfem jaki pozostawiła
          > jej budowa w ogóle się nie dostrzega.

Między wierszami mozna wyczytać plan rewitalizacji całej ul. Targowej- w tym
          wypełnienia dziur w zabudowie. Oczywiście całość podlana hurraoptymistycznym
          sosem i bełkotem o "artystycznej osi miasta".

> Cieszy natomiast, ze miasto nastawia się jednak na tunel i zintegrowany
          > dworzec – martwi, że kompletnie nie myśli o obsłudze komunikacyjnej obsza
          > ru (no bo skoro Targowa nie przejmie ruchu z Kilińskiego – to jak władze widzą
          > wyjście z komunikacyjnego pata – a tego typu centra wymagają z reguły również
          > w miarę wydajnej komunikacji drogowej...

Tu leży pies pogrzebany.
          Zagadkowe jest połączenie z dworcem południa miasta. Czyżby powrót do
          dwukierunkowej ul. Sienkiewicza? Tylko że to rozwiązanie było niewydolne już
          20lat temu.
          • Gość: Tomasz.bu Re: To kompletne nieporozumienie! IP: *.joensuunelli.fi 09.11.06, 21:16
            Kopcińskiego była poważnie rozważana w ramach Prorevity, ale specjaliści
            (komunikację robił głównie Kraków) orzekli, ze zwyczajnie zbyt daleko. Mi tam
            to by nie przeszkadzało, ale ja jestem tylko "tramwajarzem" czy "oszołomem" jak
            by mnie tam nazwali wielbiciele samochodów - mówiąc krótko, skoro miasto robi
            co może, żeby nie wprowadzić ruchu uspokojonego w ogóle, to co dopiero mówić o
            poszerzeniu obszaru zaproponowanego w prorevicie. No i kwestia obsługi dworca i
            samego centrum pozostaje.
        • Gość: Joanna Re: To kompletne nieporozumienie! IP: *.itpp.pl 09.11.06, 20:46
          Targowa " elementem obwodnicy śródmieścia " ? To dopiero jest nieporozunmienie!
          Jestem zaskoczona tym, że sztab specjalistów zaproponować mógł tak fatalne
          rozwiązanie... Proszę nie zapominać, że przy Targowej znajduje się kilka
          istotnych obiektów: zabytkowy Park Źródliska, Pałac Scheiblera /- muzeum
          kinematografii/ Willa Oskara Kona /- słynna nasza Filmówka / fabryka Grohmana
          ze słunną beczkową bramą nieprawdopodobnie często wychwalana i równie
          nieprawdopodobnie zaniedbana... A co z willą Grohmana stojącą na końcu Targowej
          i parkiem Kilińskiego ?
          Pomysł urworzenia osi kulturowej czy kulturalnej jak kto woli, to najlepszy jak
          dotąd pomysł. Tym bardziej, że przy Tylnej powstaje nowe osiedle mieszkaniowe i
          pasaż nie będzie prowadził z nikąd do nigdzie.
          Jestem ZA.
          • Gość: Tomasz.bu Re: To kompletne nieporozumienie! IP: *.joensuunelli.fi 09.11.06, 21:28
            Spokojnie.
            W prorevicie aproponowano na początek stworzenie obszaru ruchu uspokojonego o
            powierzchni porównywalnej do obszaru Krakowskiego. Pod hasłem ruchu
            uspokojonego rozumie się do 30 km/h - przyjęło się tak na całym świecie jako
            prędkość redukującą zdarzenia śmiertelne w wypadkach samochód+pieszy/rowerzysta.
            Aby to i zanegowanie tranzytu przez Śródmieście było możliwe potrzebny jest
            system obwodowy, z którego dojazd mógłby "sięgać" do wnętrza obszaru.
            Tak więc wynikają z tego dość istotne rzeczy:
            1. obszar zamykają ulice Piłsudskiego, Karskiego, Ogrodowa/Północna (kwestia do
            dalszego opracowania w szczegółach, zwłaszcza w kontekście Manufaktury),
            Uniwersytecka/Targowa -> więc nie bój się nic o park, wille, itp.
            2. Nikt nie mówi, ze będzie to autostrada. Chodzi o ulicę o wyższej
            przepustowości niż "wnętrze pierścienia", czyli bardzo prawdopodobne, że ulica
            pozostałaby w swojej szerokości. Istotne jest umożliwienie przejazdu na wprost
            przez tory kolejowe oraz zachowanie względnej płynności ruchu - czyli zielona
            fala i tego typu narzędzia z którymi ZDiT jak na razie wcale sobie nie radzi.
            Podobnie nikt z Prorevity nie powiedział, ze Karskiego ma być dwupasmówką - po
            prostu ciąg o w miarę dużej przepustowości przy jeździe na wprost.
        • mmkz tu się niestety muszę zgodzić 09.11.06, 22:04
          tu się niestety muszę zgodzić....
          [Ciekawe, sam dowiedziałem się o tych koncepcjach z gazety....]
          • belyall Re: tu się niestety muszę zgodzić 10.11.06, 10:20
            > [Ciekawe, sam dowiedziałem się o tych koncepcjach z gazety....]

Mam dogłębnie opracowany urbanistycznie obszar dw. Fabrycznego z szeroką
            opaską, dotyczy to również szczegółowej obsługi komunikacyjnej tej części
            miasta, proponuję współpracę, może spotkanie?
            Podpowiem, że znamy się z instytutu :)
            • mmkz Re: tu się niestety muszę zgodzić 10.11.06, 10:35
              Zapraszam!!!
              ul. ks.bpa.W.Tymienieckiego 5 (tzw. bielnik Kopischa)- może w poniedziałek lub
              wtorek?
              Sam mam na ten temat swoje przemyślenia....
              • Gość: belyall Re: tu się niestety muszę zgodzić IP: *.devs.futuro.pl 10.11.06, 14:22
                Będę w poniedziałek, jaka godzina Panu najbardziej odpowiada? Dostosuje się.
        • belyall Re: To kompletne nieporozumienie! 10.11.06, 10:34
          Mnie najbardziej martwi 2,5ha rynek, oznacza to, że dw. Fabryczny zredukowano
          do roli piwnicy znanej z Warszawy, którą to piwnicę chcą tam zlikwidować, bo
          nie spełnia potrzeb funkcjonalnych i estetycznych współczesnego miasta.
          Muzeum sztuki rzeczywiście w planach stało już chyba wszędzie w tym mieście,
          wątpię, czy dobrym pomysłem jest lokowanie kilku takich obiektów na dworcu. To
          zapychanie szpary pomiętą gazetą. Niech pomysłodawcy wezmą przykład z Katowic i
          tamtejszego projektu centrum miasta. Pomysłodawcy wykazali się brakiem pomysłów!
          • Gość: barnaba Nieporozumienie IP: *.lodz.msk.pl 10.11.06, 12:35
            > Mnie najbardziej martwi 2,5ha rynek, oznacza to, że dw. Fabryczny zredukowano
            > do roli piwnicy znanej z Warszawy, którą to piwnicę chcą tam zlikwidować, bo
            > nie spełnia potrzeb funkcjonalnych i estetycznych współczesnego miasta.
            > Muzeum sztuki rzeczywiście w planach stało już chyba wszędzie w tym mieście,
            > wątpię, czy dobrym pomysłem jest lokowanie kilku takich obiektów na dworcu

Ten artykuł trochę pomieszał zagadnienia. Jednym ciągiem autor napisał o EC I
            (której dotyczy pomysł Muzeum Sztuki i chyba też Rynku Fabrycznego) i o Dworcu
            Fabrycznym. W rzeczywistości i rynek i gmach Muzeum Sztuki nie będą miały wiele
            wspólnego z zabudowaniami dworca.

A pomysł gmachu Muzeum Sztuki w budynkach po elektrowni ma już kilka lat.
            Pojawił się wtedy kiedy zabudowaniami EC I zainteresował się David Lynch.
            Wiadomo nie od dziś, że budynek w Manufakturze będzie zbyt mały na potrzeby
            Muzeum i nie rozwiąże wszystkich jego problemów lokalowych.
            • Gość: Gondzio Re: Nieporozumienie IP: *.devs.futuro.pl 10.11.06, 14:21
              > Wiadomo nie od dziś, że budynek w Manufakturze będzie zbyt mały na potrzeby
              > Muzeum i nie rozwiąże wszystkich jego problemów lokalowych.

To wiadomo od zawsze, pytanie dlaczego mimo wszystko wydaje się pieniądze na to?
              • Gość: barnaba Re: Nieporozumienie IP: *.lodz.msk.pl 10.11.06, 17:42
                > To wiadomo od zawsze, pytanie dlaczego mimo wszystko wydaje się pieniądze na to
                > ?

Najprawdopodobniej dlatego, że budynek w EC I to również będzie za mało.
                • Gość: belyall Re: Nieporozumienie IP: *.devs.futuro.pl 14.11.06, 08:53
                  > Najprawdopodobniej dlatego, że budynek w EC I to również będzie za mało.

I to jest właśnie łódzka głupota, wiadomo, że bedzie za mało, ale sie pchają w
                  inwestycje.
                  • Gość: barnaba Może i nieporozumienie. IP: *.lodz.msk.pl 14.11.06, 19:11
                    > I to jest właśnie łódzka głupota, wiadomo, że bedzie za mało, ale sie pchają w
                    > inwestycje.

Nie wiem.
                    Wiadomo nie od dziś, że problemy Muzeum Sztuki rozwiązałby jedynie zupełnie nowy
                    budynek. Tylko, że jego budowa planowana jest od chyba 30 lat, a szanse na jej
                    rozpoczęcie są zerowe. Szanse na to, że znalazłby się on w centrum miasta, a nie
                    w szczerym polu są jeszcze mniejsze.

Brak miejsca na pokazywanie zbiorów powoduje mniej lub bardziej oficjalne zakusy
                    na przeniesienie ich części do W-wy - najchętniej jako "wieczny depozyt" czy
                    inne wypożyczenie o nieokreślonym terminie zwrotu. W Warszawie Muzeum Sztuki
                    Nowoczesnej ma powstać (i mieć sporo wolnego miejsca- bo w stolycy wartościowych
                    dzieł jak na lekarstwo). W tej sytuacji jakakolwiek robudowa naszego Muzeum
                    wybije lobby warszawskiemu jedyny argument z ręki.

Sztuka nowoczesna to nie przysłowiowa Mona Lisa. Nie przyciągnie turystycznych
                    tłumów- choćby dlatego, ze wymaga od odbiorcy pewnej (najczęściej sporej)
                    wiedzy. Do tego w Polsce przez statystycznych obywateli nie jest ani dobrze
                    znana, ani tym bardziej wysoko ceniona. Zlokalizowanie Muzeum na pustkowiu
                    oznacza, że ilość odwiedzających będzie niewielka. Już chyba lepsze jest
                    rozbicie placówki między 3 budynki, z ktorych przynajmniej 2 znajdą się w
                    centrach turystycznych. Zawsze ktoś tam zabłądzi- choćby z nudów między wypiciem
                    kolejnego piwa w ogródku a zakupami w manufakturowej szklarni.
                    • Gość: Tomasz.bu Re: Może i nieporozumienie. IP: *.joensuunelli.fi 16.11.06, 19:31
                      Podsumowując dyskusję o Łódzkim Muzeum Sztuki Współczesnej chciałbym wyrazić
                      nadzieję na to, by kiedykolwiek w przyszłości Łodzi znalazło się w jej
                      przestrzeni miejsce na takie dzieło. Zwłaszcza, ze Magdalena Abakanowicz ma z
                      Łodzią mnóstwo wspólnego

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_061116/kultura/kultura_a_3.html

Łódź wciąż ma szanse stać się miastem sztuki wspólczesnej. Mamy piękne
                      tradycje, ogromne zbiory, w bólach, bo w bólach, ale sztuka zaczyna się
                      odrobinę odradzać. Miejmy nadzieję że władze te i te za 4, 8 12, 16, 20 lat
                      będą widziały tę szansę na promocję miasta...
    • Gość: furippu Re: Nowe centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 15:49
      Nawet nam sie podoba. Czyzby to o Lodzi byla mowa? :-)
      Ciekawe jednak, ze skoro miasto powaznie (?) przymierza sie do jakiejs wiekszej
      rzeczy, druga reka zmuszone jest (?) do marnotrawienia pieniedzy.
      Rzucila sie nam w oczy koncepcja lodzkich tuneli (tak, liczba mnoga!) dla kolei
      srednicowej. Wyobrazcie sobie, ze to, co mozna by zalatwic przy pomocy jednego
      dziela budowlanego, rozbite zostalo na przynajmniej dwie inwestycje: osobna dla
      linii "igrek", i osobna dla kolei - powiedzmy - klasycznej. Obie linie,
      podziemne, szlyby wlasnymi szlakami do Fabrycznej, po to tylko, ze wladze
      wojewodzkie i ich biuro planowania przestrzennego upiera sie przy wyprowadzeniu
      linii w okolicach Retkini. Podobno dlatego, ze chce miec trase blizej Sieradza -
      Zdunskiej Woli, jakby jedno mialo zwiazek z drugim. W wersji lodzkiego
      wojewodztwa koszty budowy calej inwestycji bylyby prawdopodobnie dwa-trzy razy
      wieksze od tego, co rok temu zaproponowalo CNTK w ich wizji przebiegu trasy
      (gdzie byl jeden tunel dwu- albo czterotorowy, zaleznie od sposobu
      poprowadzenia ruchu regionalnego).
      Jesli sie tak hojnie "tuneluje", to po pierwsze jest to raczej niewykonalne w
      tym miescie i w tym kraju, a po drugie marnotrawi sie pieniadze, ktore moznaby
      wydac na lepszy dworzec i lepsze wszystko dookola niego.
      --
      Ergo: raczej gruszki na wierzbie i przedwyborcze blabla. Chyba, ze ktos
      spacyfikuje to straszne wojewodztwo. Ktos napisal, ze jak jest naprawde mozna
      sie dowiedziec, jak sie popatrzy na stan kolei i dworcow dzisiaj. Tyz tak sobie
      myslimy.
      • Gość: Tomasz.bu Re: Nowe centrum miasta IP: *.joensuunelli.fi 11.11.06, 17:14
        Czyli zwyczajowo dyabeł tkwi tam, gdzie zwykł był tkwić.
        • Gość: furippu Re: Nowe centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 18:09
          Cos nam sie wydaje, za najwiekszym hamulcowym Lodzi stanie sie jej wojewodztwo.
          Zawsze nam sie wydawalo, ze jest ono wlasciwie niepotrzebne. :-)

Dodamy jeszcze, ze biuro wojewodzkie de facto powoduje tym swoim wymaganiem
          rozdzielenie kwestii budowy wezla lodzkiego od kwestii budowy "igreka". Jest to
          wiecej niz niezrecznosc. Co naprawde to jest, to... sami wiecie.

:-)
      • Gość: barnaba Re: Nowe centrum miasta IP: *.lodz.msk.pl 11.11.06, 18:10
        Dwa tunele, to kolejny dowód na to, że władze województwa powinny latać jak
        pterodaktyle. Jakim cudem ktoś o zdrowych (podobno) zmysłach wpadł na tak
        kretyński pomysł?
        No chyba, że to sabotaż, który ma nma celu utrącenie inwestycji pod hasłem
        "władze miasta i województwa nie doszły do porozumienia" albo "koszty są nie do
        zaakceptowania i przekraczają możliwości Polski".

BTW: mógłbyś zajrzeć na wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=48289370
    • Gość: toom żeby sie udało! IP: *.pienista.net 12.11.06, 01:06
      Ciesze sie chociaż z planów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka