edmurphy 07.12.06, 19:31 Czy dziś była pierwsza sesja robocza naszej najjaśniejszej gminnej rady miłościwie nam panującej? Coś uchwalono, coś się zadziało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dinozaurka Re: sesja 11.12.06, 11:14 www.wp.pl/r/4M1403SZOK! A jak u nas to wygląda? Czy wyskość diet jest tajemnicą, czy "informacją ogólnodostępną"? Zdresztą.... być może już tu było coś na ten temat, tylko ja nie pamietam? Odpowiedz Link Zgłoś
realista133 Re: sesja 11.12.06, 12:29 Też mnie interesuje wysokość diet dla radnych, które to sumy są ciągle ukrywane. Może inaczej spytałbym. Ile na rączkę bierze szeregowy radny zapisany do 2 komisji, który przychodzi na komisje, rady a niczym się praktycznie nie wyróżnia. Jest sobie poprostu radnym. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: sesja 11.12.06, 22:58 Jak to Realisto? Radny niczym się nie wyróżnia? Radny to przecież nasz wybraniec, najlepszy z najlepszych. Jeden z 290 czy iluś tam kandydatów zgłoszonych w wyborach x 15. To człowiek twórczy, z inicjatywą, kreatywny, odważny w głoszeniu własnych poglądów, reprezentant swojego okręgu wyborczego i jego interesów, człowiek doskonale znający potrzeby mieszkańców gminy, mechanizmy pracy samorzadowej, tajniki dobrego gminnego budżetu, źródła pozabudżetowego dofinansowania tegoż, dobry negocjator i strateg, żeby nie powiedzieć polityk. Człowiek z dokonaniami na polu pracy zawodowej i działalności społecznej. I jak Ty możesz mówić, że są wśród radnych jacyś nie wyróżniający się? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaurka Re: sesja 11.12.06, 23:33 O MATKO ŚWIĘTA EDI....a toż oni się marnują w naszej radzie, od razu do sejmu by ich należalo wysłac :))))) To co... nikt nie wie, za jaka kasę pracują nasi radni? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: sesja 12.12.06, 00:26 Cicho sza, cicho sza Dinozaurko! Oni pracują społecznie, przecież nie szli do rady po kasę :-) Jak możesz ich o to posądzać :-) Popatrzyłem teraz na to co napisałem i wpadło mi w oko słowo "pracują". Cholerka, chyba niewłaściwego słowa użyłem, bo mi tu coś nie pasuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaurka Re: sesja 12.12.06, 00:34 eee....społecznie....znaczy się, że nie będa brali kasy? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
dw225 Re: sesja 12.12.06, 14:56 Pracują? Pracują, ale chyba w Los Angeles gdzie miasto liczy 3,8 mln mieszańców a liczba radnych jest taka sama jak u nas 15. Tam to może pracują nie to, co u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
kwazar1 Re: sesja 12.12.06, 09:00 Ed, w naszej gminie - nie z 290 tylko z ok.130 kandydatów do rady wybrano 15- stkę.nie przesadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
realista133 Re: sesja 12.12.06, 14:49 Wymogi wobec radnych przedstawione przez Ediego mają napewno logiczne uzasadnienie i takim radnym należą się niewątpliwie wysokie diety. Co innego ci z radnych, którzy nie mają zielonego pojęcia o swojej misji radnego. Tym, którzy tylko są maszynką do głosowania zapłaciłbym przysłowiową złotowkę. Pozatym jest Prezydium Rady, które chyba da się wykazać każdemu radnemu? Szanowni państwo z utęsknieniem czekamy na nową JAKOŚĆ naszej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
naezo Re: sesja 12.12.06, 15:55 Dlaczego dyskutujecie o jakiejś odpłatnosci za pracę radnych.Radny powinien pracować społecznie dla dobra mieszkańców gminy i tak było przez pierwsze dwie kadencje Rady. Dieta była wtedy symboliczna (chyba około 20 zł )i to za posiedzenia a nie jako stała pensja.Praca radnych była bardziej wydajna niż teraz. Dopiero radni trzeciej kadencji i kolejnych zrobili skok na gminną kasę. Diety ustalają sobie sami wg. własnych apetytów. Ich wysokość nie ma żadnego związku z wkładem pracy czy utratą dochodów. Dlatego tylu mamy chętnych na radnych. Mają zapewniony pewny,stały, nie opodatkowany dochód przez 4 lata a dodatkowo mogą po znajomości zatrudnić kogoś z rodziny w urzędzie lub zakładach mu podległych. Było o co walczyć. Teraz można się wypiąć na wyborców. Nie słyszałem aby ktoś w Żychlinie domagał się zmniejszenia "pensji" radnych. Pewnie dlatego, że ich diety zwiększają dochody wielu Żychlińskich rodzin a inne rodziny mają nadzieję na dochody w przyszłości, po następnych wyborach. Społeczeństwa Żychlina dało przyzwolenie radnym na ustalanie sobie dowolnych diet. Odpowiedz Link Zgłoś
naezo Re: sesja 12.12.06, 15:59 Realisto nie czekaj na nową "jakość" w gminie bo nowa jakość to nowe i większe apetyty. Odpowiedz Link Zgłoś
realista133 Re: sesja 12.12.06, 17:10 Nie uważam się aby radny dobrze pracował całkowicie społecznie. Jeżeli poświęca swoj czas, wiedzę i pomysły powinien mieć za to odpowiednią rekompensatę finansową bo jest wtedy fachowcem w swojej dziedzinie wykonując pewną formę usługi dla dobra nas wszystkich. Przeciwny jestem natomiast płaceniu za tzw. udział w sprawie, czyli bezmyślnym głosowaniu, fikcyjnej pracy w komisji, niekompetencji itp Takich nie można usunąć z rady bo przepisy nie pozwalają ale nie powinno im się płacić poza symboliczną zlotowką diety. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator1242 Re: sesja 12.12.06, 17:43 słusznie "naezo" większość z tych co startowała to dla pieniędzy.Tak powiedziały dwie osoby gdy przyszły do mnie aby im podpisać listę.Zostały skreślone chociaż im podpisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator1242 Re: sesja 12.12.06, 17:47 "Nowy" obiecywał, zę będzie każda sesja transmitowana w kablówce a teraz się wykręcił. A mose sie socewka sksywiła cy cóś. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: sesja 13.12.06, 00:13 Masz rację Kwazar, przesadziłem. Dokładnie 125 kandydatów. To i tak nieźle, ale za pomyłkę przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
kwazar1 Re: sesja 13.12.06, 17:44 Z tą kablówką to może przesada. Sesje trwają przeciez ładnych parę godzin i za nagranie i wyemitowanie wszystkiego trzeba by ładnie zapłacić. Z niejednych ust padł by zarzut bezmyslnego wydawania gminnych pieniędzy. Nagrywanie części sesji jest chyba bez sensu, bo nie wiadomo co sie działo w czasie nienagranym. Padł by też na pewno zarzut, że nie nagrano specjalnie bo coś kombinowano i pokazuje sie tylko to co chce sie pokazać. Natomiast chętnie poczytałbym sobie protokoły z sesji umieszczone np. w BIP. To nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: sesja 13.12.06, 22:01 O publikowanie protokołów z sesji na BIP-ie postulowałem już wcześniej na naszym forum. Leci to co prawda z opóźnieniem, bo protokół z sesji musi być najpierw przyjęty przez następną sesję, ale za to żadne słowo nie umknie. I cytować można :-) Nie mam nic przeciw kablówce, ale chyba nie da się tego zrobić za darmo, a więc nastepne obciążenie dla budżetu gminy. Poza tym co to ma być? Wielogodzinna transmisja czy skróty? To na pewno wywołałoby kolejne komentarze. Ale jeśli radni i burmistrz będą za przejrzystością swojej pracy to na pewno wymyślą dobry sposób na informację o niej. A zamieszczanie protokołów z sesji na BIP-ie to nie dobra wola, a obowiązek władz samorządowych. Odpowiedz Link Zgłoś
krog7 Re: sesja 13.12.06, 23:44 a może by tak wrzucać sesje na youtube ;-) .... może własnego Kononowicza się dorobimy. Ja tam paru (dokładnie pare) kandydatów widzę w tej roli :D :D. W sumie mam starą nie używaną, ale sprawna kamere Hi8. Parę kaset. Jak sie komus chce chętnie udostepnię i moze sesje nagrywać. Potem jakoś to zamieścimy na youtube. Są chętni ? Odpowiedz Link Zgłoś
naezo Re: sesja 14.12.06, 23:31 Bardzo mi się Twój pomysł spodobał krog7. Można na cokolwiek ponagrywać, choćby i na komórki.No pewno niejeden radny odkryje u siebie zdolności aktorskie. Odpowiedz Link Zgłoś