07.12.06, 19:31
Czy dziś była pierwsza sesja robocza naszej najjaśniejszej gminnej rady
miłościwie nam panującej? Coś uchwalono, coś się zadziało?
Obserwuj wątek
    • dinozaurka Re: sesja 11.12.06, 11:14
      www.wp.pl/r/4M1403SZOK!
      A jak u nas to wygląda? Czy wyskość diet jest tajemnicą, czy "informacją
      ogólnodostępną"? Zdresztą.... być może już tu było coś na ten temat, tylko ja
      nie pamietam?
      • realista133 Re: sesja 11.12.06, 12:29
        Też mnie interesuje wysokość diet dla radnych, które to sumy są ciągle ukrywane.
        Może inaczej spytałbym.
        Ile na rączkę bierze szeregowy radny zapisany do 2 komisji, który przychodzi na
        komisje, rady a niczym się praktycznie nie wyróżnia.
        Jest sobie poprostu radnym.
        • edmurphy Re: sesja 11.12.06, 22:58
          Jak to Realisto? Radny niczym się nie wyróżnia? Radny to przecież nasz
          wybraniec, najlepszy z najlepszych. Jeden z 290 czy iluś tam kandydatów
          zgłoszonych w wyborach x 15. To człowiek twórczy, z inicjatywą, kreatywny,
          odważny w głoszeniu własnych poglądów, reprezentant swojego okręgu wyborczego i
          jego interesów, człowiek doskonale znający potrzeby mieszkańców gminy,
          mechanizmy pracy samorzadowej, tajniki dobrego gminnego budżetu, źródła
          pozabudżetowego dofinansowania tegoż, dobry negocjator i strateg, żeby nie
          powiedzieć polityk. Człowiek z dokonaniami na polu pracy zawodowej i
          działalności społecznej. I jak Ty możesz mówić, że są wśród radnych jacyś nie
          wyróżniający się? :-)
          • dinozaurka Re: sesja 11.12.06, 23:33
            O MATKO ŚWIĘTA EDI....a toż oni się marnują w naszej radzie, od razu do sejmu
            by ich należalo wysłac :)))))

To co... nikt nie wie, za jaka kasę pracują nasi radni? :))
            • edmurphy Re: sesja 12.12.06, 00:26
              Cicho sza, cicho sza Dinozaurko! Oni pracują społecznie, przecież nie szli do
              rady po kasę :-) Jak możesz ich o to posądzać :-) Popatrzyłem teraz na to co
              napisałem i wpadło mi w oko słowo "pracują". Cholerka, chyba niewłaściwego słowa
              użyłem, bo mi tu coś nie pasuje :-)
              • dinozaurka Re: sesja 12.12.06, 00:34
                eee....społecznie....znaczy się, że nie będa brali kasy?
                ;>
              • dw225 Re: sesja 12.12.06, 14:56
                Pracują?
                Pracują, ale chyba w Los Angeles gdzie miasto liczy 3,8 mln mieszańców a liczba
                radnych jest taka sama jak u nas 15. Tam to może pracują nie to, co u nas.
          • kwazar1 Re: sesja 12.12.06, 09:00
            Ed, w naszej gminie - nie z 290 tylko z ok.130 kandydatów do rady wybrano 15-
            stkę.nie przesadzaj.
            • realista133 Re: sesja 12.12.06, 14:49
              Wymogi wobec radnych przedstawione przez Ediego mają napewno logiczne
              uzasadnienie i takim radnym należą się niewątpliwie wysokie diety.
              Co innego ci z radnych, którzy nie mają zielonego pojęcia o swojej misji
              radnego.
              Tym, którzy tylko są maszynką do głosowania zapłaciłbym przysłowiową złotowkę.
              Pozatym jest Prezydium Rady, które chyba da się wykazać każdemu radnemu?
              Szanowni państwo z utęsknieniem czekamy na nową JAKOŚĆ naszej rady.
              • naezo Re: sesja 12.12.06, 15:55
                Dlaczego dyskutujecie o jakiejś odpłatnosci za pracę radnych.Radny powinien
                pracować społecznie dla dobra mieszkańców gminy i tak było przez pierwsze dwie
                kadencje Rady. Dieta była wtedy symboliczna (chyba około 20 zł )i to za
                posiedzenia a nie jako stała pensja.Praca radnych była bardziej wydajna niż
                teraz. Dopiero radni trzeciej kadencji i kolejnych zrobili skok na gminną kasę.
                Diety ustalają sobie sami wg. własnych apetytów. Ich wysokość nie ma żadnego
                związku z wkładem pracy czy utratą dochodów. Dlatego tylu mamy chętnych na
                radnych. Mają zapewniony pewny,stały, nie opodatkowany dochód przez 4 lata a
                dodatkowo mogą po znajomości zatrudnić kogoś z rodziny w urzędzie lub zakładach
                mu podległych. Było o co walczyć. Teraz można się wypiąć na wyborców. Nie
                słyszałem aby ktoś w Żychlinie domagał się zmniejszenia "pensji" radnych. Pewnie
                dlatego, że ich diety zwiększają dochody wielu Żychlińskich rodzin a inne
                rodziny mają nadzieję na dochody w przyszłości, po następnych wyborach.
                Społeczeństwa Żychlina dało przyzwolenie radnym na ustalanie sobie dowolnych diet.
                • naezo Re: sesja 12.12.06, 15:59
                  Realisto nie czekaj na nową "jakość" w gminie bo nowa jakość to nowe i większe
                  apetyty.
                  • realista133 Re: sesja 12.12.06, 17:10
                    Nie uważam się aby radny dobrze pracował całkowicie społecznie.
                    Jeżeli poświęca swoj czas, wiedzę i pomysły powinien mieć za to odpowiednią
                    rekompensatę finansową bo jest wtedy fachowcem w swojej dziedzinie wykonując
                    pewną formę usługi dla dobra nas wszystkich.
                    Przeciwny jestem natomiast płaceniu za tzw. udział w sprawie, czyli
                    bezmyślnym głosowaniu, fikcyjnej pracy w komisji, niekompetencji itp
                    Takich nie można usunąć z rady bo przepisy nie pozwalają ale nie
                    powinno im się płacić poza symboliczną zlotowką diety.
                  • obserwator1242 Re: sesja 12.12.06, 17:43

słusznie "naezo" większość z tych co startowała to dla pieniędzy.Tak
                    powiedziały dwie osoby gdy przyszły do mnie aby im podpisać listę.Zostały
                    skreślone chociaż im podpisałem.
                  • obserwator1242 Re: sesja 12.12.06, 17:47
                    "Nowy" obiecywał, zę będzie każda sesja transmitowana w kablówce a teraz się
                    wykręcił. A mose sie socewka sksywiła cy cóś.
            • edmurphy Re: sesja 13.12.06, 00:13
              Masz rację Kwazar, przesadziłem. Dokładnie 125 kandydatów. To i tak nieźle, ale
              za pomyłkę przepraszam.
              • kwazar1 Re: sesja 13.12.06, 17:44
                Z tą kablówką to może przesada. Sesje trwają przeciez ładnych parę godzin i za
                nagranie i wyemitowanie wszystkiego trzeba by ładnie zapłacić. Z niejednych ust
                padł by zarzut bezmyslnego wydawania gminnych pieniędzy. Nagrywanie części
                sesji jest chyba bez sensu, bo nie wiadomo co sie działo w czasie nienagranym.
                Padł by też na pewno zarzut, że nie nagrano specjalnie bo coś kombinowano i
                pokazuje sie tylko to co chce sie pokazać.
                Natomiast chętnie poczytałbym sobie protokoły z sesji umieszczone np. w BIP. To
                nic nie kosztuje.
                • edmurphy Re: sesja 13.12.06, 22:01
                  O publikowanie protokołów z sesji na BIP-ie postulowałem już wcześniej na naszym
                  forum. Leci to co prawda z opóźnieniem, bo protokół z sesji musi być najpierw
                  przyjęty przez następną sesję, ale za to żadne słowo nie umknie. I cytować można
                  :-) Nie mam nic przeciw kablówce, ale chyba nie da się tego zrobić za darmo, a
                  więc nastepne obciążenie dla budżetu gminy. Poza tym co to ma być? Wielogodzinna
                  transmisja czy skróty? To na pewno wywołałoby kolejne komentarze. Ale jeśli
                  radni i burmistrz będą za przejrzystością swojej pracy to na pewno wymyślą dobry
                  sposób na informację o niej. A zamieszczanie protokołów z sesji na BIP-ie to nie
                  dobra wola, a obowiązek władz samorządowych.
                  • krog7 Re: sesja 13.12.06, 23:44
                    a może by tak wrzucać sesje na youtube ;-) .... może własnego Kononowicza się dorobimy. Ja tam paru (dokładnie pare) kandydatów widzę w tej roli :D :D.

W sumie mam starą nie używaną, ale sprawna kamere Hi8. Parę kaset. Jak sie komus chce chętnie udostepnię i moze sesje nagrywać. Potem jakoś to zamieścimy na youtube. Są chętni ?
                    • naezo Re: sesja 14.12.06, 23:31
                      Bardzo mi się Twój pomysł spodobał krog7. Można na cokolwiek ponagrywać, choćby
                      i na komórki.No pewno niejeden radny odkryje u siebie zdolności aktorskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka