Gość: urzędnik IP: *.devs.futuro.pl 09.01.07, 09:36 Sprawę opisano tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=55112209&a=55177697 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: barnaba I tu: IP: *.lodz.msk.pl 09.01.07, 13:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=55048444&a=55167653 Tym razem nie ma co zwalać winy na "warszawkę", ten idiotyzm jest naszym własnym glupim pomysłem. Dworzec w polu (co za tym nidzie nijak skomunikowany z centrum) uwolni atrakcyjne tereny, które dostaną się w łapki zaprzyjaźnionych firm. Ponadto jest niestety całkiem prawdopodobne, że do budowy tunelu nie dojdzie (budowę "polskiego TGV" kaczy rząd odłożył na świety nigdy- plan budowy tunelu spotka zapewne taki sam los). Łódź zostanie z dwoma dworcami na peryferiach- czyli z ręką w nocniku. Z budową tunelu wskazane jest połączenie budowy co najmniej 2 stacji kolei aglomeracyjnej- przy ul. Piotrkowskiej i ul. Żeligowskiego - oczywi ście przy zalożeniu, że Dw. Fabryczny pozostanie w dotychczasowym miejscu, a nie zastąpi go stacja Łódź- Niciarniana. Takie przesunięcie i konieczność budowy dodatkowej podziemnej stacji w skrajnym wypadku może podnieść koszty całej inwestycji.' Panu Żydowiczowi szczerze sie dziwie. Kazdy inwestor w kraju cywilizowanym nie wychodziłby od urzędników, żeby tylko uzyskać budowę dworca bliżej jego inwestycji (zwłaszcza, ze w EC I ma powstać centrum konferencyjne i festiwalowe, a zachowane stare budynki staną się atrakcją turystyczną). Czyżby nie zależało mu na zwiedzających centrum?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuters Re: I tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:26 Zmieni się nazwę z Fabrycznej na Dworzec Łódź Łąkowa i będzie ok. Poważnie mówiąc nie chce mi się w to wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baron tu też IP: *.devs.futuro.pl 09.01.07, 14:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=55048444&a=55167653 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McCuskey Re: tu też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:48 Gdyby tak się stało to faktycznie byłoby skandalem. Miejsce dla Fabrycznego jest tam gdzie teraz, i tak jest stąd kawałek do centrum, po jaką cholerę przenosić to jeszcze dalej? Warto, aby dziennikarze zainteresowali się tym tematem, a przy okazji przestali hołubić pana Żydowicza, któremu zależy głównie na kasie. Odnosi się to (hołubienie) również do GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. IP: *.devs.futuro.pl 09.01.07, 15:16 W urzędach siedzi 'beton'. Ale jak widać, nie tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. IP: *.toya.net.pl 09.01.07, 15:28 Dworzec Fabryczny będzie w tym samym miejscu tylko niżej pod ziemią a nie w Parku 3 Maja.Coś jak w Paryżu pod Piramidą gdzie łączą się linie w samym centrum przy Luwrze. Będzie więc dobrze nie panikować. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. 09.01.07, 16:07 > Dworzec Fabryczny będzie w tym samym miejscu tylko niżej pod ziemią a nie w > Parku 3 Maja.Coś jak w Paryżu pod Piramidą gdzie łączą się linie w samym > centrum przy Luwrze. > Będzie więc dobrze nie panikować. Jest jakieś konkretne źródło tego optymizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.01.07, 16:22 > Jest jakieś konkretne źródło tego optymizmu? A jakies konkretne zrodlo pesymizmu? Bo oprocz info ze ktos cos slyszal, badz ktos cos wie to raczej zadnych konkretow tutaj nie ma, zadnego planu, wizualizacji, itd. itp. Sa tu osoby ktore maja kontakty z UML, badz ktore moga wykonac pare telefonow gdzie trzeba, informacja by sie przydala, tylko jak na razie oprocz plotek nikt zadnych konkretow nie przedlozyl. Aleksej P.S. A jestem 100% ze przy tej fazie projektowania calej inwestycji sa brane pod uwage rozne wersje i to czasami bardzo od siebie oddalone, pamietacie o tunelu pod Kosciuszki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. IP: *.lodz.msk.pl 09.01.07, 18:12 > A jakies konkretne zrodlo pesymizmu? > Bo oprocz info ze ktos cos slyszal, badz ktos cos wie to raczej zadnych > konkretow tutaj nie ma, zadnego planu, wizualizacji, itd. itp. Informacja wyszła z 2 niezależnych źródeł. Przynajmniej jedno z nich uważam za bardzo wiarygodne. > A jestem 100% ze przy tej fazie projektowania calej inwestycji sa brane pod > uwage rozne wersje i to czasami bardzo od siebie oddalone, pamietacie o tunelu > pod Kosciuszki? 1. Masz rację, ale zbyt często wcześniej mówiło się o przeniesieniu Dw. Fabrycznego za ul. Kopcińskiego, by niebezpieczeństwo można bylo zignorować. 2. Wersje głupie, szkodliwe i idiotyczne należy krytykować od razu po ich pojawieniu się, aby nikomu się nie spodobały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. IP: *.toya.net.pl 09.01.07, 19:11 Do Alekseja - kto te telefony może wykonać? Jeśli znasz takie osoby, poproś o to. > 1. Masz rację, ale zbyt często wcześniej mówiło się o przeniesieniu Dw. > Fabrycznego za ul. Kopcińskiego, by niebezpieczeństwo można bylo zignorować. Teren Budohurtu czeka... > 2. Wersje głupie, szkodliwe i idiotyczne należy krytykować od razu po ich > pojawieniu się, aby nikomu się nie spodobały. Zgadzam się. W Polsce często przynosi to jednak odwrotny efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
bart_step Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. 20.01.07, 00:02 > Teren Budohurtu czeka Oj, tam powstanie co najwyżej Nowo-Tuwima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.01.07, 21:24 > 2. Wersje głupie, szkodliwe i idiotyczne należy krytykować od razu po ich > pojawieniu się, aby nikomu się nie spodobały. OK, ale krytykowanie na tym forum nic nie da. Jak ktos wie kto konkretnie zajmuje sie tym projektem, kto jest odpowiedzialny za niego to niech napisze do mnie na priva (aleksej@NOSPAMpoczta.fm), moze wspolnie uda cos sie zdzialac, puki nie ma konkretnego planu, to krytyka w mediach/publiczna nic nie da, tylko zrazi do nas pare osob. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: Nie będzie nowego dworca Fabrycznego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:57 W ogole. Glowny. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo A może jednak będzie? 17.01.07, 13:05 Myśl by wyrzucić Dworzec Fabryczny w okolice Parku 3 Maja jest moim zdaniem tak niedorzeczna, że nie mogę w nią uwierzyć, że coś takiego "wyszło z kręgów zbliżonych do magistratu". Tymczasem według wstępnych, upublicznionych koncepcji dworzec ma się znaleźć pod "Rynkiem Fabrycznym" czyli mniej więcej tam gdzie dziś. Oby tak się stało...Artkuł z Gazety: Nowa Łódź Fabryczna Za pieniądze Unii Europejskiej w okolicy Dworca Łódź Fabryczna i starej elektrowni ma powstać nowe centrum miasta. Projekt stworzy znany europejski architekt i urbanista Rob Krier Przed rokiem reżyser David Lynch, współwłaściciel Grupy Atlas Andrzej Walczak i szef festiwalu Camerimage Marek Żydowicz założyli Fundację Sztuki Świata. Chcą otworzyć centrum sztuki współczesnej w zabytkowym budynku stuletniej elektrowni niedaleko dworca Łódź Fabryczna. To tylko jeden z kilku projektów, które zrewolucjonizują ten obszar miasta. Kiedy plany zostaną zrealizowane, powstanie nowe centrum Łodzi. Jego środek wyznaczy wybudowany specjalnie plac - Rynek Fabryczny. Marek Lisiak, architekt miasta: - Obiektom architektonicznym o ważnych dla miasta funkcjach powinna towarzyszyć przestrzeń publiczna odpowiedniej skali i rangi. To wprawdzie wbrew tradycjom Łodzi, bo jesteśmy miastem ulic, a nie placów. Ratusz, kościół, muzeum, pałac fabrykancki - wszystkie stoją w Łodzi przy ulicy, ale tę tradycję możemy przecież zmieniać. W sąsiedztwie Rynku Fabrycznego stanie hala kongresowo-festiwalowa na 4 tys. miejsc. Ma służyć łódzkim festiwalom - jak ledwo mieszczący się w pobliskim Teatrze Wielkim filmowy Camerimage czy Festiwal Dialogu Czterech Kultur - oraz imprezom naukowym i handlowym. Przyda się także przy staraniach Łodzi o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016 r. Wokół znajdą siedzibę: muzeum techniki, hotele, luksusowe apartamenty, restauracje i puby. Dyskutuje się także o filii Muzeum Sztuki. Podobna ma być otwarta w centrum Manufaktura w dawnych zakładach Poznańskiego, ale nadal większość zbiorów placówki będzie leżeć w magazynach. Perony dworca Łódź Fabryczna mają zejść pod ziemię, pod Rynek Fabryczny. W bezpośrednim sąsiedztwie dworca już jest kilka obiektów kulturalnych (Filharmonia Łódzka, kino Bałtyk, opera), ale nic ich nie łączy. Lisiak: - W latach 1823-29 Łódź zapisała się piękną kartą w urbanistyce, powstała wtedy osada rękodzielnicza i nowe miasto na skalę, której wcześniej nie znano. Miasto kształtowało się opierając się na szkielet przez 200 lat. Dziś mamy w centrum zaniedbany teren, gdzie niewiele jest do chronienia, a dużo nowych rzeczy do stworzenia. Przywróceniem industrialnej architekturze dawnej świetności i przystosowaniem jej do pełnienia funkcji kulturalnych - dzięki którym wróci do niej życie - założyciele Fundacji Sztuki Świata zainteresowali luksemburskiego planistę i architekta Roba Kriera, klasyka tradycjonalistycznego nurtu postmodernizmu. Był on odpowiedzialny za duże projekty na zachodzie Europy, zwłaszcza w krajach Beneluksu i w Niemczech. W głośnej książce "Stadtraum" ("Przestrzeń miejska") z 1975 r. na przykładzie Stuttgartu pokazał, w jaki sposób należy rekonstruować zniszczone struktury urbanistyczne i "leczyć rany" w tkance miejskiej. W przeciwieństwie do futurystycznych, rzeźbiarskich projektów takich gwiazd architektury jak Frank Gehry, Zaha Hadid czy Daniel Libeskind Krier tworzy współczesną architekturę konserwatywną utrzymaną w nurcie tzw. Nowego Tradycjonalizmu. Chętnie powtarza, że "drzwi są drzwiami, okno jest oknem". Jego architektura ma być ramą, która zapewnia mieszkańcom dobre samopoczucie i daje poczucie wspólnoty. W kompleksie budynków mieszkalnych dla osób starszych i niepełnosprawnych w Mülheim (zagłębie Ruhry) zaprojektował parterowe domy, łatwo dostępne i kolorowe. W gmachu sądu w Luksemburgu uzyskał bardziej przyjazny charakter instytucji przez umieszczenie poszczególnych wydziałów w mniejszych budynkach. Nawiązując do renesansowych miast idealnych, porządkuje przestrzeń, korzystając z klasycznej symetrii. Z arkad, ulic i małych otwartych przestrzeni wokół placu w kształcie podkowy stworzył "miasto w mieście", składające się z 400 budynków mieszkalnych oraz przestrzeni handlowych i biurowych centrum De Resident (1989-2001) w Hadze. Swoje projekty wpisuje w historyczny kontekst. W Łodzi na terenach przydworcowych ma zaprojektować układ urbanistyczny, projekty konkretnych budynków wykonają inni architekci. Na poszczególne obiekty zostaną prawdopodobnie ogłoszone konkursy. - Myślę, że zostałem zaproszony do Łodzi, bo dla mnie nie liczy się moda, tylko jakość, użyteczność i kontekst miejsca. Zrobiłem już kilka szkiców, ale teraz muszę sprawdzić, jak mają się do rzeczywistości. Na podstawie samych map nie da się przecież zrobić planów. Widziałem co prawda Łódź na ilustracjach, ale albumy pokazują tylko najpiękniejsze budynki, a wiem, że samo otoczenie dworca nie jest zbyt piękne - mówi Krier, który przyjedzie do Łodzi 26 stycznia. Pieniądze na przebudowę mają pochodzić głównie z unijnych dotacji. Zdaniem szefa Camerimage koncepcja powinna być gotowa w ciągu dwóch miesięcy, tak żeby zdążyć z przygotowaniem studium wykonalności i wniosku o dotację. Takie wnioski na lata 2007-13 będą przyjmowane najprawdopodobniej do września. Kiedy zaczną się prace w nieczynnej elektrowni i w jej okolicy? - To zależy od tempa prac unijnych instancji rozpatrujących wnioski o dofinansowanie - odpowiada Żydowicz. - Ale jeśli wszystko pójdzie sprawnie, budowa centrum Sztuki Świata mogłaby się zacząć na początku 2008 r. Potrwałaby dwa trzy lata. Lisiak: Trzeba się spieszyć. Te 15 minut dla Łodzi, jak czas każdej prosperity, to jest 15 minut, a nie 24 godziny. dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3854278.html Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: A może jednak będzie? 17.01.07, 13:24 Obejrzałem dokonania tego architekta, Roba Kriera. Jego prace kojarzą mi się nieco z...socrealizem...ale może się nie znam na architekturze... www.krierkohl.de/archive/archive_chron.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: A może jednak będzie? IP: *.devs.futuro.pl 17.01.07, 15:34 Odnosze podobne wrażenie, bo i inspiracja z tego samego źródła. Proponowana architektura jest nieco nudna, jest po prostu "grzeczna", ale nie prezentuje niczego odkrywczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Łodzi potrzeba kogoś takiego IP: *.toya.net.pl 17.01.07, 19:19 Rob Krier odrzuca współczesne podejście do urbanistyki, w którym budynki traktowane są jako oddzielne obiekty w nieograniczonej przestrzeni. W swoich projektach kładzie duży nacisk na kontekst historyczny i przestrzenny miejsca, dążąc do harmonii pomiędzy starym i nowym. Dlatego zbudowane przez niego otoczenie dworca ŁF będzie pasować do reszty Śródmieścia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Łodzi potrzeba kogoś takiego IP: *.devs.futuro.pl 18.01.07, 10:31 Proponowana zabudowa Roba zawsze pasuje do wszystkiego, jest uniwersalna i zawsze taka sama, nie odnosi się do Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: A może jednak będzie? IP: 195.69.82.* 17.01.07, 13:46 Szkoda, ze w kwestii KM ani slowa - zeby sie tylko nie powtorzyl Kaliski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: A może jednak będzie? IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.01.07, 17:20 Co prawda piwnica przy Kilińskiego lepsza niż choćby i najlepszy pałac w parku trzeciego maja, jednakowoż chciałem tak subtelnie tylko zauważyć, że przerobienie głównego dworca na piwnicę z peronami, to też nie jest szczyt marzeń. Dworzec jest od tego by był wizytówką miasta - to nie może być bunkier z czterema peronami i schodami (nawet ruchomymi). Tak można zbudować stację metra, dworzec musi mieć odpowiednią infrastrukturę i przyzwoity wygląd. Przy głębokości 15 metrów i możliwości zbudowania go z góry fajnie by było aby wpadało nań choć trochę dziennego światła. Ludzie nie są kretami (co niektórzy są tylko kretynami, ale to co innego), a i powinien istnieć budynek dworca jako taki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: A może jednak będzie? IP: *.lodz.msk.pl 17.01.07, 19:02 > Co prawda piwnica przy Kilińskiego lepsza niż choćby i najlepszy pałac w parku > trzeciego maja, jednakowoż chciałem tak subtelnie tylko zauważyć, że > przerobienie głównego dworca na piwnicę z peronami, to też nie jest szczyt > marzeń. Dworzec jest od tego by był wizytówką miasta - to nie może być bunkier > z czterema peronami i schodami (nawet ruchomymi). Tak można zbudować stację > metra, dworzec musi mieć odpowiednią infrastrukturę i przyzwoity wygląd. No właśnie. Co prawda z artykułu wynika chęć ukrycia dworca pod placem (zwanym nie wiedzieć czemu "rynkiem fabrycznym"), ale niegdzie nie jest powiedziane, że "rynek" ten nie będzie otoczony budynkami. Niewykluczone, ze jeden z tych budynków spełni rolę dworca- zwłaszcza, że teren obecnego dworca jest na tyle duży, iż pozostawienie nad nim pustego placu przypominałoby trochę reprezentacyjną cżęść komunistycznej Moskwy (a może raczej Ułan Bator). A swoją drogą- zostawienie na rynku szklanej powierzchni doświetlającej dworzec (a przy okazji pozwalającej gapiom obserwować ruch pociągów) przy dobrym wykonaniu może się okazać pomysłem genialnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: A może jednak będzie? IP: *.toya.net.pl 17.01.07, 22:18 > Co prawda piwnica przy Kilińskiego lepsza niż choćby i najlepszy pałac w parku > trzeciego maja, jednakowoż chciałem tak subtelnie tylko zauważyć, że > przerobienie głównego dworca na piwnicę z peronami, to też nie jest szczyt > marzeń. Będę na wykładzie gościa, mam zamiar z nim pogadać o tym, żeby tej piwnicy nie robić, ale zobaczymy, czy będzie okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: A może jednak będzie? 17.01.07, 22:19 > Będę na wykładzie gościa, mam zamiar z nim pogadać o tym, żeby tej piwnicy nie > robić, ale zobaczymy, czy będzie okazja. To co zamiast niej? Przystanek tramwajowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleczko. Re: A może jednak będzie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 10:42 No, no. Spoczko. Poproś jeszcze o piękny rerprezentacyjny dworzec w miejscu Łodzi Niciarnianej. Nie rób nam tego i odpuść sobie proszę. Tunel średnicowy wraz z podziemnymi peronami pod obecną ul. Kilińskiego MUSI POWSTAĆ. A o rozwiązanie samego budynku dworca ten wybitny architekt na pewno zadba. Dajmy mu szansę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: A może jednak będzie? IP: *.devs.futuro.pl 18.01.07, 13:45 Jest mowa o placu zamiast dworca, czytaj uważniej, staraj się zrozumieć, a rozmowa z przyszłym autorem projektu to najnormalniejsza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: A może jednak będzie? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 00:08 Umiesz odróżnić klaustrofobiczną piwnicę od dworca, budynku który jest wizytówką miasta? Dlatego polecam czytać wypowiedzi w całości, a nie co 10 słowo. nikt nie twierdzi tu, że tunel nie musi powstać, wręcz przeciwnie. Ale sam fakt posiadania tunelu nie jest specjalnie mobilitujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleczko Re: A może jednak będzie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 10:51 Nie umiem. Nie jestem zbyt bystry, nigdy nie byłem. Z trudem skończyłem osiem klas i czytanie ze zrozumieniem sprawia mi wręcz fizyczny ból. Czytam wszystkie posty w całości, ale jak widać co dziesiąte słowo rozumiem :( Ad rem. Wskażcie mi jak idiocie gdzie napisałem, że dworca ma nie być, albo ma być wprowadzony do "klaustrofobicznej piwnicy"? Najważniejszą sprawą jest obecnie przpilnowanie aby koncepcja Ł. Fabr obejmowała podziemną stację (stację - nie dworzec, łapiesz?) i to z możliwością poprowadzenia tunelu dalej pod centrum miasta. Kwestia samego budynku dworca staje się kwestią troszkę jakby mniej ważną na ten moment. Poza tym nazwisko architekta któremu opracowanie tej koncepcji będzie zlecone sprawia, że jestem SPOKOJNY o jakość całości przedsięwzięcia. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: A może jednak będzie? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 17:59 Ok. Jak przysłowiowej krowie na granicy: - nikt tu nie napisał, że dworzec ma nie powstać przy Kilińskiego, wręcz przeciwnie, więc Twoja ironia była raczej kulą w płot. Stąd była prośba o dokładniejsze czytanie i nie ma co zgrywać urażonego - nie jesteśmy jakąś pipidówą, żeby z pociągu wysiadało się w jakimś obskórnym tuneliku rodem z metra w przeambicjonowanej mieścinie. główny dworzec to nie to samo co przystanek autobusowy - wymaga odpowiedniej oprawy tak ze względów estetycznych jak i funkcjonalnych. Bo jeśli mielibyśmy budować zamiast dworca dwa perony i ruchome schody, to powinno to powstać na wysokości Piotrkowskiej lub Kościuszki. Nie po to przy fabrycznym jest tyle miejsca, żeby dworzec zredukować do peronu nad którym i tak nic nie będzie. - powyższe nie koliduje z planami tunelu, a wręcz pzreciwnie - stanowi jego integralną całość - nazwisko nazwiskiem, a ważniejsza może stać się ręka która karmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Dyskusja społeczna. IP: *.devs.futuro.pl 18.01.07, 10:38 Jak rozumiem, rozpocznie się dyskusja społeczna nad kształtem rejonu DF, a plan Fundacji jest tylko propozycją. Warto wziąć w niej udział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Dyskusja społeczna. IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.01.07, 11:12 No to bardzo dobrze, wkoncu beda jakies konkretne informacje (a nie jedno zdanie), tylko aby jak najszybciej dowiedziec sie kiedy i gdzie. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Dyskusja społeczna. 18.01.07, 16:03 Bardzo dobrze, chętnie się zjawię, jeżeli będą jakieś spotkania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Jakaś próba wyobrażenia IP: *.toya.net.pl 18.01.07, 18:15 Koniec dworca zaczynał by się przy wiadukcie na Kopcińskiego a przód gdzieś w okolicy Tramwajowej czy Wodnej lub Targowej.W wyniku takiego usytuowania uzyska się bardzo ciekawe centum gdzie wychodząc na prawo byłaby aleja prowadząca do widocznego Teatru Wielkiego z przebudowanym placem w lewo Całe centrum nowe z elektrownią potem w kierunku Pietryny plac ciekawszy od rynku na Wawelu z dojściami do Pietryny przez nowy bulwar Narutowicza i Traugutta.Coś takiego może, oczywiście od przodu nawet podobny budynek nawiązujący do architektury łódzkiej. www.webbaviation.co.uk/industrial/liverpool-lime-st-station.jpg www.webbaviation.co.uk/liverpool/mf54limeststation.jpg www.webbaviation.co.uk/industrial/liverpool-lime-st-station.jpg Tak wygląda prawie nasz fabryczny teraz www.spartacus.schoolnet.co.uk/RAburyT.jpg A tak jak w Londynie można by u nas połączyć stare z nowoczesnością. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Liverpool_Street_station_concourse.jpg/800px-Liverpool_Street_station_concourse.jpg theabc.typepad.com/my_weblog/images/img_7582.jpg A to zdjęcie nocą i1.trekearth.com/photos/56209/london-liverpoolstation.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jakaś próba wyobrażenia 18.01.07, 20:17 Gdyby jeszcze na nowym Fabrycznym był taki ruch jak na Liverpool Station w Londynie... Choć wolałbym nasz dworzec w wersji z tunelem średnicowym, a nie ślepo zakończony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.toya.net.pl 18.01.07, 20:33 Ruch będzie jak właśnie zniknie ślepo zakończony Fabryczny teraz na rzecz tunelu średnicowego co połączy nas z Wrocławiem Poznaniem Warszawą ale już koleją wyzszej prędkości wtedy będzie duży ruch na Fabrycznym :-) Z technicznego punku widzenia właśnie tory muszą zaczynać zaglębiać się gdzieś w okolicy parku czy wiaduktu na Kopcińskiego by na nowym dworcu uzyskały optymalne zaglębienie by dworzec był w nowym miejscu i by tunel łączył się z Kaliskim, kwestia jaki kąt spadku i gdzie początek wchodzenia to już fachowcy muszą się wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.01.07, 10:05 > Koniec dworca zaczynał by się przy wiadukcie na Kopcińskiego a przód gdzieś w > okolicy Tramwajowej czy Wodnej lub Targowej.W wyniku takiego usytuowania uzyska > > się bardzo ciekawe centum gdzie wychodząc na prawo byłaby aleja prowadząca do > widocznego Teatru Wielkiego z przebudowanym placem w lewo Całe centrum nowe z > elektrownią potem w kierunku Pietryny plac ciekawszy od rynku na Wawelu z > dojściami do Pietryny przez nowy bulwar Narutowicza i Traugutta. I zyskujemy dworzec na zadupiu, ala Kaliski bez zadnej porzadnej komunikacji miejskiej w okolicy, nie dziekuje. Dworzec MUSI byc jak najblizej Klinskiego-Narutowicza, linie tramwajowe musza byc pociagniete jak najblizej samego dworca, podobnie jak nowy dworzec autobusowy MPK i PKS. Inaczej cala zabawa nie ma sensu, a ciekawe centrum uzyska sie nie tylko poprzez wywalanie dworca gdzies na wodna. Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.lodz.msk.pl 19.01.07, 13:12 > Dworzec MUSI byc jak najblizej Klinskiego-Narutowicza, linie tramwajowe musza > byc pociagniete jak najblizej samego dworca, podobnie jak nowy dworzec > autobusowy MPK i PKS. Inaczej cala zabawa nie ma sensu, a ciekawe centrum > uzyska sie nie tylko poprzez wywalanie dworca gdzies na wodna. Też bym tego chciał, ale może to nie być takie proste. Dworzec będzie miał co najmniej 4 perony. Oznacza to odpowiednią ilość rozjazdów, zajmujących sporą powierzchnię. Trzeba by sprawdzić czy istniej możliwość ich poprowadzenia głęboko pod ziemią między ul. Kilińskiego a Piotrkowską. To, ze przy dworcu koleowym musi się znaleźć dworzec PKS i przeniesiona z pl. Dąbrowskiego krańcówka MPK jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.devs.futuro.pl 19.01.07, 15:07 > Dworzec będzie miał co najmniej 4 perony. Oznacza to odpowiednią ilość > rozjazdów, zajmujących sporą powierzchnię. Trzeba by sprawdzić czy istniej > możliwość ich poprowadzenia głęboko pod ziemią między ul. Kilińskiego a Piotrko > wską. Przy 5 peronach wszystkie rozjazdy kończą się na wysokości Domu Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jakaś próba wyobrażenia 20.01.07, 13:03 Po co 5 peronów? Istne szaleństwo. Nawet Centralny ma 4 perony, a w Łodzi szybko (nigdy?) nie będzie takiego ruchu jak tam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 19:22 W założeniu ma to być główny dworzec Łodzi (także dla kolei Y). Mimo wszystko łatwiej go zaplanować z zapasem niż stanąć przed koniecznoscią dobudowania dodatkowego peronu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.devs.futuro.pl 22.01.07, 09:15 > Po co 5 peronów? Nawet Centralny ma 4 perony, Na WC rozdzielono ruch dalekobieżny od lokalnego, na ŁF ma być normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Jakaś próba wyobrażenia 20.01.07, 13:02 Dworzec MUSI być w tym miejscu gdzie jest, do obecnego starego budynku można dopasować szklaną konstrukcję, która rozświetli perony pod ziemią Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jakaś próba wyobrażenia 20.01.07, 13:06 A nie może być bliżej Kilińskiego?:> Bieg z/do tramwaju nie musiałby być tak stresujący;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleczko Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 14:33 Przystanki na Kilińskiego możnaby przebudować w taki sposób aby bezpośrednio z nich schodzić na perony nowego Fabr. Myślę, że 2 perony, 4 tory w zupełności wystarczyłyby do obsługi pociągów linii Y + Łódź Warszawa (przy założeniu ich startu z Kaliskiego) i innych tranzytowych. Perony do ruchu podmiejskiego i regionalnego powinny być osobną sekcją i kto wie czy nie lepiej pozostawić je na powierzchni + ew. jeden pod ziemią (dla pociągów jadących w relacjach typu Sieradz - Skierniewice i tym podobnych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 18:22 Perony do ruchu podmiejskiego i > regionalnego powinny być osobną sekcją i kto wie czy nie lepiej pozostawić je > na powierzchni + ew. jeden pod ziemią (dla pociągów jadących w relacjach typu > Sieradz - Skierniewice i tym podobnych) W żadnym wypadku. Tak naprawdę, to przejście przez Łódź jest dużo ważniejsze dla ruchu regionalnego niż dla dalekobieżnego. Dla dalekobieżnego a i owszem jest sprawą prestiżu i "zagwarantowania sobie", że wszystko przejedzie przez Łódź, ale nie jest problemem prowadzenie ruchu z wykorzystaniem dworca czołowego. Ale już w ruchu regionalnym relatywnie szybkie rozprowadzenie pasażerów po całym mieście jest kluczowe. Nie bez przyczyny pociągi dalekobieżne z reguły kończą w większych miastach zaś regionalne poruszają się po trasach dla których główne miasto jest w połowie trasy, względnie kończą na peryferiach takiego miasta (w przełożeniu na Łódź - w Zgierzu, Pabianicach, Koluszkach, albo chociaż na Widzewie/Kaliskim - oczywiście PO przecięciu miasta). Za znamienne można chyba uznać także budowę tunelu w Lipsku pod śródmieściem tylko dla pociągów regionalnych. Natomiast zupełnie innym pytaniem jest czy ruch regionalny powinien przejść przez Łódź tunelem ze stacjami, co jest dość kosztowne, czy też jako tramwaj dwusystemowy po Narutowicza i Zielonej - co byłoby na pewno tańsze, a kto wie czy i nie efektywniejsze. A co do liczby peronów. Przypominam, że kolej Y ma obsługiwać 3 podstawowe relacje: Warszawa - Poznań, Warszawa - Wrocław, Poznań - Kraków, a do tego przez Łódź powinna pójść także silna relacja Bydgoszcz - Katowice. Do tego regionalne na Sieradz, Kutno, Łowicz, Skierniewice, Tomaszów i Piotrków. Nawet zakładając, iż regionalne przechodziłyby bez dłuższych postoi, a dalekobieżne nie kończyłyby tu swojej relacji, to trzeba mieć w zapasie kilka peronów choćby dla zagwarantowania skomunikowań. Zdaje się, iż dworce warszawskie potrafią się momentami zdrowo zapychać, więc chyba zapas torów jest wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 19:38 > Nie bez przyczyny pociągi dalekobieżne z reguły kończą w większych miastach > zaś regionalne poruszają się po trasach dla których główne miasto jest w > połowie trasy, Jest jeden kraj w środku europy, w którym ta reguła nie jest spełniona :) Pociągi lokalne są w nim notorycznie rozbijane na mikrorelacje. > Natomiast zupełnie innym pytaniem jest czy ruch regionalny powinien przejść > przez Łódź tunelem ze stacjami, co jest dość kosztowne, czy też jako tramwaj > dwusystemowy po Narutowicza i Zielonej - co byłoby na pewno tańsze, a kto wie > czy i nie efektywniejsze. Wygląda, ze z tramwaju dwusystemowego ostatecznie zrezygnowano, czego dowodem są plany budowy Bulwaru Narutowicza z pozostawieniem jedynie torów metrowych. Mimo wszystko- dobrze, ze wreszcie podjęto decyzję i zdecydowano się na którąś ze sprzecznych wizji centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 19:24 > Perony do ruchu podmiejskiego i > regionalnego powinny być osobną sekcją i kto wie czy nie lepiej pozostawić je > na powierzchni + ew. jeden pod ziemią (dla pociągów jadących w relacjach typu > Sieradz - Skierniewice i tym podobnych) Jeśli marzy nam się kolej aglomeracyjna, to lepiej perony umieścić od razu pod ziemią- Dla odpowiednika R-Bahn kursy kończące się na Fabrycznym byłyby wyjątkiem a nie regułą. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Jakaś próba wyobrażenia 21.01.07, 01:14 perony mogą się zaczynać przy budynku dworca, a kończyć przy Kilińskiego, wszystko pod szklaną kopułą, a kasy biletowe niekoniecznie muszą byc tylko w głównym budynku, można pomyśleć o jednym "okienku" przy każdym zejściu na perony, ot tak dla wygody podróżnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleczko Re: Jakaś próba wyobrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 14:40 W Poznaniu jest fajne rozwiązanie. Tzw "Dworzec Zachodni" to osobny budynek na końcu tunelu pod peronami. Jest tam kilka kas i punktów usługowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. "wizualka" IP: *.pai.net.pl 19.01.07, 14:03 img440.imageshack.us/img440/364/gwkrier20070119dt6.gif Skan ze skyscrapercity - pozwolilem sobie obrocic i naniesc nazwy ulic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: "wizualka" IP: *.devs.futuro.pl 19.01.07, 15:10 Zakrycie elektrowni budynkami to jest ten rewelacyjny plan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: "wizualka" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 00:03 To nie Piramowicza tylko Kilińskiego. Zerknij np. na park i "nachylenie" ulicy. Natomiast zgodnie z tym planem nie ma dworca fabrycznego - albo jest gdzieś w polu, albo w piwnicy - a to raczej nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: "wizualka" IP: *.pai.net.pl 20.01.07, 01:52 Racja - latwo sie w tym zarysie projektu szkicu bazgrolow pogubic ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. poprawione IP: *.pai.net.pl 20.01.07, 02:00 img263.imageshack.us/img263/2479/gwkrier20070119poprik7.gif Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: "wizualka" 20.01.07, 10:35 albo jest gdzieś w > polu, albo w piwnicy A co lepsze tory kolejka i menele na powierzchni niz muyzea i uporzadkowany teren. No bo tyrzeba bedzie do tych peronow ruchom,yymi schodami zjechac... Rece opadaja jak sie czyta to forum, gorzej ze wladze miejskie sa na podobnym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: "wizualka" IP: 195.69.82.* 20.01.07, 10:46 Moze czytaj to forum uwazniej, bo bzdury piszesz w tym momencie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: "wizualka" IP: *.toya.net.pl 20.01.07, 13:16 Zamysł jest by przenieść wszystkie stanowiska MPK z placu Dąbrowskiego właśnie w położenie obok nowego Fabrycznego( dzięki temu plac Dąbrowskiego nabierze po przebudowie wyglądu i funkcji do jakich mu dużo brakuje teraz) jak i PKS więc skomunikowanie będzie bardzo dobre a wyjście z nowego dworca na otwartą przestrzeń plac będzie 100 razy lepsze niż to co mamy teraz czyli wielki parking aut.Taki parking może być z boku.Bliżej będzie również po wyjściu z dworca do przystanku tramwajowego na Narutowicza przy Teatrze Wiekim co też wpłynie dobrze na tę aleję która ma łączyć elektrownię i nowe centrum z placem Dąbrowskiego. Ciekawy artykuł jest w piątkowej wyborczej-rozmowa z Lisiakiem.Wyborcza z piątku zawsze dostępna w sobotę w duzych centrach handlowych tesco itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: "wizualka" IP: 195.69.82.* 20.01.07, 13:22 Mnie bardziej martwi w tym wszystkim tramwaj - ew. przesuniecie peronow w strone Kilinskiego to taki sobie atut, glowne kierunki podrozy z dworca to raczej bedzie sypialnia pt. Widzew, sypialnia pt. Retkinia i "sypialnia" pt. Lumumbowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: "wizualka" 20.01.07, 15:15 Dokładnie - większość osób wychodzących z dworca idzie w stronę Narutowicza, nie Kilińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: "wizualka" IP: *.toya.net.pl 20.01.07, 20:03 > Dokładnie - większość osób wychodzących z dworca idzie w stronę Narutowicza, ni > e Kilińskiego... A pewien jesteś, przeprowadzałeś jakieś badania? Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: "wizualka" 20.01.07, 21:47 Dosć często jeżdże z i do Warszawy i widzę, dokąd rzeka ludzi się wylewa, a dokąd nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: "wizualka" IP: *.pai.net.pl 20.01.07, 22:04 Ja swojego czasu przez prawie caly dzien odbieralem z Fabrycznego ludzi na konferencje, i tez widzialem gdzie sie wylewalo, stad tez uwazam, ze odleglosc od tramwaju na Narutowicza jest problemem i trzeba pomyslec, co by tu madrze powyginac. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: "wizualka" 20.01.07, 15:46 Gość portalu: J.S. napisał(a): > Mnie bardziej martwi w tym wszystkim tramwaj - ew. przesuniecie peronow w > strone Kilinskiego to taki sobie atut, glowne kierunki podrozy z dworca to > raczej bedzie sypialnia pt. Widzew, sypialnia pt. Retkinia i "sypialnia" pt. > Lumumbowo. Co do sypialni Widzew, to raczej większość ludzi wysiada na stacji... Łódź Widzew :P A jeśli chodzi o Retkinię, to - zakładając powstanie tunelu średnicowego - większość wysiądzie na Kaliskim. Pozostaje zatem Lumumbowo, czyli 12 na Narutowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: "wizualka" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 18:48 > Co do sypialni Widzew, to raczej większość ludzi wysiada na stacji... Łódź > Widzew :P A jeśli chodzi o Retkinię, to - zakładając powstanie tunelu > średnicowego - większość wysiądzie na Kaliskim Problem nie jest tak prosty - pociągi wysokich prędkości nie będą się zatrzymywać trzykrotnie, chyba, żeby kończyły trasę w Łodzi. Sprawa ew. podciągnięcia tramwaju z Narutowicza pod dworzec powinna zależeć, moim zdaniem przede wszystkim od: - zakładanej gęstości ruchu regionalnego na trasie średnicowej i sposobu jego prowadzenia. Przy odpowiednich parametrach i rzeczywistym systemie kolei aglomeracyjnej w oparciu o średnicę (dobrze skomunikowane stacje i przystanki pośrednie) być może i tak bardziej opłacałoby się podjechać na Widzew, Janów, czy Kaliski, albo Retkinię pociągiem regionalnym i stamtąd podskoczyć tramwajem/autobusem. No ale na pewno nie jeśli pociąg będzie jechać raz na godzinę - wydłużenia czasu przejazdu przy "odgięciu" tramwaju pod dworzec - gruntownej przebudowy ruchu na Kilińskiego (zlikwidowanie korka, zwiększenie sumarycznej częstotliwości i przebudowa skrzyżowania Kilińskiego/Narutowicza wraz z usunięciem nadmiaru betonu) No i w końcu należy pamiętać, że z tobołami niechętnie ludzie przesiadają się więcej niż to potrzebne - to oczywiście przemawia za odginaniem linii. Z drugiej zaś strony nie należy demonizować - skoro liczymy na to, że uda się kogoś nakłonić do przełożenia linii z Narutowicza pod dworzec, to i tak dużo łatwiej powinien przełknąć udrożnienie Kilińskiego, a wtedy mamy załatwione: Radogoszcz, Dąbrowę, Teofilów, Chojny i Doły, bo raczej należy liczyć te 5 + Lumumbowo, Retkinię i Widzew, nie zaś tylko te trzy ostatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: "wizualka" IP: *.toya.net.pl 20.01.07, 20:14 > Sprawa ew. podciągnięcia tramwaju z Narutowicza pod dworzec powinna zależeć, > moim zdaniem przede wszystkim od: (...) Pytanie podstawowe, skoro mamy kolej regionalną E-W z kilkoma przystankami po drodze, która na terenie miasta ma pełnić rolę również miejskiej komunikacji, to jaki jest sens odginania na dworzec równoległej linii tramwajowej? Czy nie lepiej wtedy zorganizować bardziej sensownie komunikację miejską na kierunku N-S, szczególnie prowadzącą od tych przystanków kolejowych? A więc np. przystanek Przędzalniana na Kopcińskiego, przystanek pl.Hallera, przystanek al.Kościuszki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: "wizualka" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 21:12 > Pytanie podstawowe, skoro mamy kolej regionalną E-W Pytanie pomocnicze: czy mamy? Bo jeśli pociąg regionalny pojedzie tamtędy co 5 minut, to argumenty za wyginaniem linii stają się słabsze. jeśli jednak nie - mocno przybierają na znaczeniu. Pytanie - na ile w ramach umysłowych osób, które zadecydują o kształcie ostatecznych rozwiązań mieści się przyzwoita kolej regionalna i czy będą zdolne takową zbudować? Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Schemat 24.01.07, 23:06 >> Sprawa ew. podciągnięcia tramwaju z Narutowicza pod dworzec... I tramwaj z Narutowicza można podciągnąć pod sam dworzec Fabryczny, i krańcówki autobusowe z placu Dąbrowskiego i częściowo Wydawniczej można też tam przenieść, tak jak jest to na tym schemacie. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Schemat 24.01.07, 23:52 Dlaczego na Twoim schemacie Targowa nie łączy się ze Sterlinga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Schemat IP: *.devs.futuro.pl 25.01.07, 09:13 Targowa ma być i będzie przebijana do Uniwersyteckiej, nie do Sterlinga. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Schemat 24.01.07, 23:59 I pytanie nr dwa - dublujące się ulice Traugutta i Węglowa to Twój pomysł? Bo do tej pory była mowa o jednej ulicy biegnącej śladem torów kolejowych. Swoją drogą to nie wiem, czy robienie takiego "U"-kształtnego podejścia pod Fabryczny ma sens przy całkowitym wycofaniu torów z fragmentu Narutowicza od POW do Kilińskiego - to spora strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Schemat 25.01.07, 00:30 Ten schemat jest częścią dyplomowego projektu dworca Fabrycznego. Nie porównuj go do stanu obecnego i innych rozważań. Siatka ulic wynika ściśle z układu urbanistycznego i architektonicznego projektowanego dworca i nie jest modyfikacją stanu obecnego, tylko czymś zupełnie nowym. To schemat podporządkowany konkretnej koncepcji. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Schemat IP: *.devs.futuro.pl 25.01.07, 09:16 > I pytanie nr dwa - dublujące się ulice Traugutta i Węglowa to Twój pomysł? To bardzo dobry pomysł, ulice te zapewniają obsługę dworca z każdej strony oraz wyprowadzają ruch z okolic Narutowicza - Kilińskiego! > Bo do tej pory była mowa o jednej ulicy biegnącej śladem torów kolejowych. Do tej pory oficjalne plany nie są przemyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: "wizualka" 21.01.07, 13:25 Gość portalu: Tomasz.bu napisał(a): > > Co do sypialni Widzew, to raczej większość ludzi wysiada na stacji... Łód > ź > > Widzew :P A jeśli chodzi o Retkinię, to - zakładając powstanie tunelu > > średnicowego - większość wysiądzie na Kaliskim > > Problem nie jest tak prosty - pociągi wysokich prędkości nie będą się > zatrzymywać trzykrotnie, chyba, żeby kończyły trasę w Łodzi. OK, zgadza się. Pociągi wysokich prędkości zatrzymywać się będą zapewne tylko raz, na dworcu głównym, czyt. Fabrycznym - zwłaszcza te "przelotowe". Jednak obecnie największy ruch generują połączenia z Warszawą i pociągi regionalne, a te zatrzymują się częściej i o to mi chodziło. Mieszkając na Olechowie kiedy jadę do/wracam z Warszawy, Krakowa czy Katowic korzystam głównie z dworca Widzew, bo tak jest dla mnie wygodniej i korzystniej czasowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: "wizualka" IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.01.07, 20:50 > OK, zgadza się. Pociągi wysokich prędkości zatrzymywać się będą zapewne tylko > raz, na dworcu głównym, czyt. Fabrycznym - zwłaszcza te "przelotowe". Jednak > obecnie Ale nie mówimy tu o tym co obecnie, tylko o tym co w przyszłości. Obecnie kolej w Łodzi nie istnieje, mamy jedynie niskiej jakości kolejkę dojazdową do Warszawy i zabytkowe dorożki do Skierniewic i Sieradza. Tak więc proponuję ostrożnie podchodzić do przekładania tego co jest teraz na to, co może być w przyszłości. I dokładnie taką samą uwagę mam co do "większości idącej na Narutowicza". Teraz rzeczywiście tak jest - co by było, gdyby Kilińskiego doczekała należnych jej zmian - nie wiadomo. To taka mała uwaga, bez próby rozstrzygania meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: "wizualka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 19:26 > Co do sypialni Widzew, to raczej większość ludzi wysiada na stacji... Łódź > Widzew :P A jeśli chodzi o Retkinię, to - zakładając powstanie tunelu > średnicowego - większość wysiądzie na Kaliskim. Pociągi wyjeżdżające w kierunku Kutna ominą Kaliski. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: "wizualka" 21.01.07, 13:27 Gość portalu: barnaba napisał(a): > > Co do sypialni Widzew, to raczej większość ludzi wysiada na stacji... Łód > ź > > Widzew :P A jeśli chodzi o Retkinię, to - zakładając powstanie tunelu > > średnicowego - większość wysiądzie na Kaliskim. > > Pociągi wyjeżdżające w kierunku Kutna ominą Kaliski. Miałem na myśli pociągi przyjeżdżające od strony Koluszek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: "wizualka" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 18:33 O mamo, następny. Jest poważna jakościowa różnica między "piwnicą" a "dworcem pod ziemią", lub "dworcem zagłębionym", co akurat najlepiej by tu pasowało. Dworzec nie jest z założenia sypialnią dla bezdomnych, tylko wizytówką miasta i istotnym elementem warunkującym jego funkcjonowanie. Z tych względów musi: - posiadać doskonałe sprzężenie z siecią komunikacji miejskiej/aglomeracyjnej/regionalnej - posiadać niezbędną, szeroką infrastrukturę (obsługa podróżnych, handel, gastronomia, obsługa ruchu turystycznego i szeroka gama usług dodatkowych) - posiadać walory estetyczne adekwatne do rangi miasta oraz przestrzeń, z której mogą skorzystać podróżni oczekujący na pociąg. Siedzenie przez godzinę na pstrokatej stacji metra, albo zimą na pustym placu do przyjemnych nie należy. - posiadać przemyślany, wydajny i funkcjonalny system komunikacji wewnętrznej - bo tak się składa, iż podróżni napływają falami i nie wystarczy założyć jedne ruchome schody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu secesja z konduktorem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 00:40 ...albo wylewanie dziecka z kapiela. Jakies gigantyczne qui-pro-quo, czyli mizerne dazenie lodzkiej prowincji do czegos wielkiego. Dowiedzielismy sie, ze wyobrazenie okolic dworca (a raczej śp. elektrowni) wydrukowane na plakatach informujacych o sobotkim spotkaniu z architektem na politechnice, skadinad atrakcyjne jako przestrzen miejska, jest autorstwa pana Kriera. Czyli cos tam juz wiadomo. Wiadomo, ze - wg Kiera - albo dworca nie bedzie tam w ogole, albo bedzie w piwnicy. Nic nie wiadomo, jak duzy mialby byc. Nic nie wiadomo, ktoredy bedzie sie wchodzic na ten dworzec. Wszystko jest podporzadkowane osi poprzecznej, bedacej kontynuacja osi Parku Kolejowego (z pomnikiem Moniuszki). Zabudowa polokraglego placu nie wyglada na taka, ktora bylaby w stanie zmiescic glowny dworzec, chyba ze pan Krier zafascynowany jest dworcem Brussel Centraal, otwartym w 1952 r.! Tak tez mozna robic dworzec, ale nie zycze Lodzi nowego dworca, ktory przypominalby ten brukselski. Mianowicie dlatego, ze jest to nora, jakich malo. Jesli tak ma wygladac XXI wiek w Lodzi, to my bardzo dziekujemy za wrazenia :-) Najbardziej jednak prawdopodobne jest (bo nie sadze, ze architekt tej miary mogl tak myslec), ze nikt mu po prostu nie powiedzial, co naprawde projektuje i co z tego wynika. Przyczyna zas, ze mu nikt nie powiedzial jest taka, ze w miescie Lodzi po prostu nie wiedza, co to jest dworzec kolejowy, a juz zupelnie glowny dworzec kolejowy. Bo i skad mieliby wiedziec? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.msk.pl 28.01.07, 10:35 Bo ja wiem... To na razie luźny szkic (w pierwszej wersji robiony "na kolanie"), na podstawie ktorego wydrukowano wspomniany plakat. Zmienić może się jeszcze kilkanaście razy. Poza tym- jestem prawie pewien, że plakat dano do opracowania "zdolnemu grafikowi", a sam p. Krier zobaczył go dopiero w wersji wydrukowanej. Na pierwszy rzut oka, wygląda, ze zostaje budynek starego dworca. Brakuje za to czegoś, co mogłoby być dworcem autobusowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: secesja z konduktorem... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.07, 14:49 > Na pierwszy rzut oka, wygląda, ze zostaje budynek starego dworca No to jak ta niefunkcjonalna buda ma być dworcem głównym Łodzi, to chyba wystarczająco dobitnie świadczy o tym, jakie ma się w tym poniekąd mieście pojęcie o kolei. My zaś mamy coraz większe watpliwości, czy to aby jednak nie było tak, że w 1915 to Bałuty wchłonęły Łódź, a nie miasto wchonęło Bałuty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.msk.pl 28.01.07, 15:41 > No to jak ta niefunkcjonalna buda ma być dworcem głównym Łodzi, to chyba > wystarczająco dobitnie świadczy o tym, jakie ma się w tym poniekąd mieście > pojęcie o kolei. Budynek zostaje, ale wcale nie musi być dworcem :) Tak naprawdę- nie wynika, który budynek ma pełnić jego funkcję- w zasadzie może to być każdy położony mniej więcej w osi torów. Kształt niewiele mówi- może on zostać połączony np. z kilkupoziomowym parkingiem. Z reguły przed dworcem znajduje się różnej wielkości plac- czyżby to miał być budynek z półokrągłym "wcięciem" przy placu naprzeciwko parku? Trochę nietypowo, a dobrego dojazdu samochodowego nie widać. No, chyba, że dworca tu w ogóle nie ma, bo ma się on znaleźć między Targową a Kopcińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: secesja z konduktorem... IP: 195.69.82.* 28.01.07, 15:43 > No, chyba, że dworca tu w ogóle nie ma, bo ma się on znaleźć między Targową a > Kopcińskiego. Wtedy rozwiaze sie problem dworca autobusowego KM - jest przeciez Tuwima/Wydawnicza :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: secesja z konduktorem... IP: *.toya.net.pl 28.01.07, 16:52 i1.trekearth.com/photos/56209/london-liverpoolstation.jpg Można by i tak z przodu podobne kanienice jako wejście do nowoczesnego dworca wewnątrz czyli jak stacja Liverpool w Londynie.Czyli taka secesja i nowoczesmy dworzec wewnątrz. A nowoczesne wysokie centrum to raczej Piłsudskiego Między Kilińskiego i Kościuszki tam aż się prosi o wysoką zabudowę i zabudować te koszmarki jak centrale juventysy czy hermesy.Tu powinno się tworzyć dzielnicę biurowców jak w Paryżu dzielnicę 21 wieku czy nawet dalej Piotrkowską na tyłach od piłsuskiego aż po plas Niepodleglości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.01.07, 17:42 > Paryżu dzielnicę 21 wieku czy nawet dalej Piotrkowską na tyłach od piłsuskiego > aż po plas Niepodleglości. O tak. Doskonały kontekst dla katedry, kościoła Św. Mateusza i wszelkich zabytków poprzemysłowych Posiadeł Wodno - fabrycznych, willi Haertiga, pałacu Steinerta, Scheiblerów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: secesja z konduktorem... IP: *.p.lodz.pl 28.01.07, 18:24 A po co wiezowce? One tylko daja przeciagi! :-) -- Moze i tak bylo z Krierem i obrazkiem, ale obrazek powstal na podstawie szkicu architekta. Twierdze, ze zaden z budynkow tam narysowanych nie nadaje sie na wspolczesny dworzec, co najwyzej na Bruxelles Central. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: secesja z konduktorem... IP: *.p.lodz.pl 28.01.07, 18:27 I jeszcze twierdze, ze dworzec nie istnieje w swiadomosci zlecenio- albo "informacjodawcow". Czyli to, od czego nalezy zaczac, nie zostalo w ogole uwzglednione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: secesja z konduktorem... IP: *.devs.futuro.pl 29.01.07, 10:07 Dlatego cały czas pytam na różnych wątkach, gdzie podziała się główna funkcja tego 90ha "kwartału" centrum miasta. Żydowicz gadał, że "Warszawa będzie nasza", tylko nie pomyślał, czym ma ta Warszawa tu przyjechać i gdzie wysiąść. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: secesja z konduktorem... 29.01.07, 03:26 Szczegolnie, że pokazałeś foto kamienic na przeciwko tegoż dworca ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: secesja z konduktorem... IP: *.devs.futuro.pl 29.01.07, 13:34 > Tak naprawdę- nie wynika, który budynek ma pełnić jego funkcję A to błąd, bo dworzec to nie pierwsza lepsza chałupa GDZIEŚ w mieście, tylko "brama" do miasta - budynek publiczny w reprezentacyjnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.msk.pl 29.01.07, 16:30 > A to błąd, bo dworzec to nie pierwsza lepsza chałupa GDZIEŚ w mieście, > tylko "brama" do miasta - budynek publiczny w reprezentacyjnej formie. Na razie, to grafik postawił klocek, tam gdzie architekt zaznaczył obszar pod zabudowę. Kompletnie nic z tego nie wynika, każdy z tych budynków teoretycznie może mieć formę reprezentacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: secesja z konduktorem... IP: *.p.lodz.pl 29.01.07, 18:42 A czy barnaba moglby nam zdradzic, jak wyglada - wg barnaby - dworzec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.msk.pl 29.01.07, 19:15 > A czy barnaba moglby nam zdradzic, jak wyglada - wg barnaby - dworzec? W ogóle? Czy na tym schemacie robionym na kolanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: secesja z konduktorem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 23:18 W ogole. Glowny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.msk.pl 30.01.07, 17:52 Duży budynek. Plac przed budynkiem- choć teoretycznie parking, podjazd dla taxi i autobusów można przenieśc pod lub nad ziemię. Dobry dojazd KM i indywidualną. :) Właściwie przy zachowaniu tych warunków dworzec może być wkomponowany w linię zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: secesja z konduktorem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 00:44 A co w budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.msk.pl 31.01.07, 16:49 > A co w budynku? Domyślam się, ze to pytanie retoryczne :) Napisz wprost, do czego zmierzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: secesja z konduktorem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 02:59 Retoryczne sie robi wtedy, jak sie nie da odpowiedziec. A nie da sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.msk.pl 01.02.07, 17:13 > Retoryczne sie robi wtedy, jak sie nie da odpowiedziec. A nie da sie? A naprawdę chcesz, żebym Ci wymienił obiekty które powinny się znajdować w głównym budynku dworca poczynając od kas biletowych, poprzez bar, na budkach telefonicznych kończąc? Bo moim zdaniem szkoda na to klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: secesja z konduktorem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 00:53 Pytalem usilnie, bo mi sie wydaje, ze te wszystkie rzeczy potrzebuja powierzchni i kubatury. Takie perony na przyklad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: secesja z konduktorem... IP: *.lodz.msk.pl 03.02.07, 15:34 > Pytalem usilnie, bo mi sie wydaje, ze te wszystkie rzeczy potrzebuja > powierzchni i kubatury. Takie perony na przyklad... Faktycznie, gdyby główny budynek zaprojektować tak, żeby pod nim znalazła się cała podziemna częśc dworca, wymagałoby to sporej kubatury. Ale całe perony wcale nie muszą znajdowac się w budynku dworca. Równie dobrze można je zaprojektować tak, by ich spora częśc znalazła się pod placem, ulicą czy miejską kamienicą- trochę na wzór stacji metra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: secesja z konduktorem... IP: *.devs.futuro.pl 31.01.07, 08:26 > parking, podjazd dla taxi i autobusów > można przenieśc pod lub nad ziemię. proponuję wycieczkę do Krakowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejże niech więc furippu weźmie dworzec zaprojektuje.... IP: *.toya.net.pl 29.01.07, 21:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furippu Re: niech więc furippu weźmie dworzec zaprojektuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:58 a z yakiey racyi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: niech więc furippu weźmie dworzec zaprojektuj IP: *.devs.futuro.pl 30.01.07, 12:13 Jak bedziesz miał moc zleceniodawczą, to możesz to zaproponować. Odpowiedz Link Zgłoś
renia.renia Trochę o innych dworcach 30.01.07, 19:03 mapy.pomocnik.com/category/dworce/ Odpowiedz Link Zgłoś