Dodaj do ulubionych

dawno,dawno temu...

IP: *.pool.mediaWays.net 11.04.03, 09:41
zdarzaly sie rozne rzeczy,epizody,istnieli rozni ludzie o wyrozniajacej sie
osobowosci,byly miejsca inne niz dzisiaj - wlasnie tutaj w Zgierzu.Czy ktos
wie np jakie uliczne krajobrazy ludzkie stwarzali - Hrabia Piwowski,Wawrzon?
Czy ktos wie jaka znana na swiecie ksiazke napisal zgierski Zyd - Yehuda
Elberg - zyjacy tutaj,kiedys tam w rabinackiej rodzinie,gdzie byl zydowski
cmentarz i osiedle? Kazde,chocby najbardzeiej male i zapyziale miasteczko ma
swoja,moze nie bogata ale z pewnoscia barwna przeszlosc.Wiec - kto wie,kto
zna,kto slyszal? I nie chodzi mi o takie wielkie i nadete historie,lecz o
takie barwne,ludzkie,zwyczajne.
Obserwuj wątek
    • istahoo Re: dawno,dawno temu... 12.04.03, 00:21

• Gość: zgierzanka Re: dawno,dawno temu... IP: *.pool.mediaWays.net 13.04.03, 09:24
        dzieki za zainteresowanie,postaram sie tutaj zajzec kiedys na
        dluzej.Kalman...jest ksiazka,ktorej akcja toczy sie w tutejszych,albo blisko
        oddalonych krajobrazach.Czytalam obcojezycznie,co zawsze ma troche wykastrowana
        dusze,szkoda,ze nie ma po polsku,slyszalam u zrodla iz nie ma
        zainteresowania.Szkoda!Zycze milej niedzieli
    • Gość: Maciekzgierzanin Re: dawno,dawno temu... IP: *.zgierz.sdi.tpnet.pl 11.05.03, 22:38

Czy ktoś jeszcze pamięta Damasa?

Kilka lat temu zmarło mu się, ale ja ciągle pamięatm jak wyglądał. Rosły chłop,
      szary od brudu, z długą brodą i w baranicy - nawet latem. Otóż rzeczony Damas,
      jako jedyny chyba zgierzanin, otrzymał medal od prezydenta USA J.F.Kenedy'ego.
      W jaki sposób? Otóż ofiarował na rzecz USA swój niewielki ogródek i w zamian za
      to dostał właśnie ów medal. Proste, nie?
      Pewnie nie wierzycie. A to szczera prawda jest.

KTO PAMIĘTA DAMASA NIECH JAK NAJSZYBCIEJ O TYM NAPISZE!!!

Siedziałem kiedyś w kolejce do lekarza w przychodni przy ul.Łęczyckiej.
      Siedziałem na dole w głównym holu, obok drzwi do RTG - kto tam kiedyś był, ten
      wie dokładnie gdzie siedziałem. I tak siedzę sobie i siedzę, aż tu nagle
      wchodzi Damas. Baranica, broda, pelisa (KONKURS: kto wie co to jest pelisa?),
      spodnie wciśnięte w buty sięgające kolan, generalnie zapuszczony dziad, a na
      dodatek w ręce trzyma gnata. Tak, gnata. Nie wiem, wołowego chyba, bo to spory
      kawał kości był. Zapadła cisza. Wszedł do gabinetu lekarskiego - bez kolejki
      (!). Po chwili wyszedł w towarzystwie pana doktora opowiadając mu jakie to
      piękne kości dla swoich psów zdobył. Poszedłem za nimi i zobaczyłem wielki
      wózek pełen podobnych do tej, którą niósł. Dokoła wózka psy. Pan doktor pogadał
      trochę z Damasem polecając pozbycię się ładunku wózka (bo trochę śmierdziało)
      po czym wrócił i dalej przyjmował chorych.

Pewnie znowu nie wszyscy uwierzyli. A to wszystko prawda.

KONKURS: Jakie zwierze oprócz psów miał kiedyś Damas?

Kto zna odpowiedź proszę o przesłanie jej na adres maciekzgierzanin@gazeta.pl

PRZEWIDYWANE NAGRODY: Brak nagród - po prostu fajna zabawa tylko, ot co.

Pozdrawiam i zachęcam do zabawy.

Maciekzgierzanin

• maciekzgierzanin Re: dawno,dawno temu... 11.05.03, 22:42
        A pamiętacie Tadka Sóję znanego również jako TADEK! ODDAJ TRUPA!!!
        • Gość: zgierzanka Re: dawno,dawno temu... IP: *.pool.mediaWays.net 24.05.03, 16:55
          ja optuje za Toba w pierwszym rozdaniu nagrod - a tak powaznie - czy to,iz tak
          zgrabnie piszesz to moze zasluga profesora Karasiewicza(Dyzia)z Traugutta?
          Przed trzema laty odbyl sie zjazd absolwentow i na tym spotkaniu ,pojawil sie
          rowniez Pan Profesor wspomniany wyzej.Nie jest juz tak "ognisty" jak drzewiej
          na lekcjach polskiego, ale zostal mniej zmieniony przez czas ,niz niektorzy z
          bylych uczniow czy uczennic.
          • maciekzgierzanin Re: dawno,dawno temu... 04.06.03, 00:05
            Przykro mi, ale nie było mi dane poznać prof. Karasiewicza, bo i wiek nie ten,
            i szkoła nie ta - Staszic.

Ale i w "Stasicu" pięknie było, eeeh pięknie.

UWAGA!!! Rozwiązanie konkursu!
            Jako, że nikt nie podał prawidłowej odpowiedzi, to ja ją podam:
            DAMAS MIAŁ OSŁA.

A może Wy zadacie jakieś konkursowe pytanie, hm?

Pozdrawiam,
            Maciekzgierzanin.
            • maciekzgierzanin Re: dawno,dawno temu... 04.06.03, 00:11
              AAA!!! Przypomniało mi się. Czy wiesz, że w tym roku też odbył się zjazd
              absolwentów Traugutta?
              • Gość: gość Re: dawno,dawno temu... IP: *.zgierz.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 00:14
                Polecam wątek CIEKAWE MIEJSCA NASZEGO ZGIERZA.
      • Gość: Zgierzak Re: dawno,dawno temu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 01:38
        Pamiętam jego "Pałac". Jak to się trzymało kupy? I to ładnych parę lat...
        Najlepsza część konstukcji opchodziła ze składu rozbiórkowego z Targowej 26...
    • ab84 Re: dawno,dawno temu... 04.09.03, 23:55
      co do historii...
      nie wiem czy to prawda... ale w miejscu gdzie teraz jest biblioteka (ulica
      łódzka chyba) spał kiedyś sam Napoleon Bonaparte, gdy przejezdzał przez nasze
      miasto :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka