25.01.07, 17:27
czemu w Żychlinie na dworcu pkp mieszkają ptaki?
czemu kasa nie jest czynna?
czemu komunikacja jest beznadziejna?
chociaż podobno na wyspy brytyjski jest bus a np do wawy nie ma. dziewne.
byłem w waszym mieście znowu w gościnie i to wszystko zobaczyłem.
pozdrawiam mieszkańców i obiecujące władze
Obserwuj wątek
    • dinozaurka Re: ptaki:p 26.01.07, 08:29
      ox napisał:

> czemu w Żychlinie na dworcu pkp mieszkają ptaki?

Bo my lubimy ptaki i tylko większość wysokich drzew w mieście została wycięta,
      więc gdzies te stworzenia muszą mieszkać.

> czemu kasa nie jest czynna?

Przez cały czas, czy tylko w określonych godzinach? Daaawno tam nie byłam.....
      ale myślę, że czasem ją otwieraja ;)

> czemu komunikacja jest beznadziejna?

Komunikacja międzyludzka (interpersonalna?) jest jak najbardziej ok: prawie
      każda plotka całe miasto oblatuje lotem błyskawicy ;P

> chociaż podobno na wyspy brytyjski jest bus a np do wawy nie ma. dziewne.

Etam, wcale nie dziwne, po prostu więcej osób jeździ na Wyspy niż do Warszawy.
      Był kiedys autobus do Warszawy, ale najczęście jeżdził prawie pusty
      (przynajmniej na niektórych odcinkach), wiec go zlikwidowano...

> byłem w waszym mieście znowu w gościnie i to wszystko zobaczyłem.
      > pozdrawiam mieszkańców i obiecujące władze

Również Cię pozdrawiam, w imieniu mieszkańców... :))))) I mam nadzieję, że sie
      nie obrazisz za żartobliwy ton mojej odpowiedzi :))))
      • selenka21 Re: ptaki:p 26.01.07, 08:52
        Swoją drogą to skandal aby w XXI wieku 10 tysięczne miasto nie miało kasy
        biletowej na dworcu kolejowym. Bilety u konduktora-horror zwłaszcza, gdy
        jedziesz gdzieś dalej.
        • jadwiska Re: ptaki:p 26.01.07, 16:06
          I w tym przypadku dworca w Żychlinie widać jak nasze miasto zamiast rozwijać
          się to się cofa w rozwoju. Ja dawno na naszym dworcu PKP nie byłam ale jak
          podjechałam po znajomych to zamarłam z przerażenia. Było ciemno, głucho,
          dworzec pozamykany na 4 spusty i tylko wiatr chulał. To naprawdę jest smutne,
          że zamknięto kasy biletowe i teraz podróżować, to najpierw trzeba szukać
          konduktora aby kupić bilet. A jak ktoś dojeżdża do pracy lub do szkoły i chce
          kupić bilet miesięczny to tylko może to zrobić w Kutnie. I co można powiedzieć
          o naszym mieście ?? Chyba, że to jest ZADUPIE.
          • mariano_50 Re: ptaki:p 26.01.07, 19:51
            To że z dworca zrobiono "zadupie"to możemy zawdzięczać Władzą m.Żychlina bo nie
            było nigdy z tej strony zainteresowania.To że stacja mieści się na terenie innej
            Gminy to nie powód żeby nie podjąć interwencji w PKP by uruchomić kasę co by się
            wiązało z otwarciem w normalnym czasie poczekalni oraz jej oświetlenia.Przecież
            na budynku jak i na peronach istnieją napisy z nazwą m.ŻYCHLIN,a w większości
            korzystają mieszkańcy Żychlina.Oczywiście za taki stan jaki obecnie jest tj.brak
            kasy biletowej,brak oświetlenia na poczekalni,drak oświetlenia przed
            dworcem,oraz olbrzymie dziury na podjeździe odpowiadają Władze PKP.
            Najśmieszniejsze jest to że codziennie korzystają z dworca :Naczelnik
            Infrastruktury odpowiedzialny za ten bałagan,oraz Naczelnik Przewozów
            Regionalnych odpowiedzialny za brak kasy.A tak na marginesie PKP poszukuje od
            kilkunastu miesięcy ajenta do obsługi kasy.
            Jest też dobra wiadomość od 01.02.2007r.ma się zatrzymywać pociąg pośpieszny do
            Warszawy MAZOWSZE.
            Pozdrawiam
            • jadwiska Re: ptaki:p 27.01.07, 14:23
              Przez nasz dworzec PKP widać promowanie naszego miasta. Co myślą przejezdni gdy
              widzą zamknięte kasy biletowe, brak poczekalni, brud, ciemności że strach się
              tutaj zatrzymać????????????? Pomyślą, że ten Żychlin to zapomniana przez
              wszystkich "DZIURA".
              • edmurphy Re: ptaki:p 27.01.07, 19:19
                Expres Mazowsze, Mariano? To jakiś nowy pomysł niestrudzonego bojownika o
                powszechność expresów na małych stacyjkach, Gosiewskiego? :-)
                A tak poważnie: nie potrafię w tej chwili określić w czyich kompetencjach leży
                wygląd dworca i to co się w nim dzieje, bo ilość pociągów i to czy w Zychlinie
                się zatrzymują czy nie to wiadomo, ale to dla nas wstyd, że niedawno odnawiany
                dworzec, (budowa przejść pod peronami itd.), teraz straszy. To jest wizytówka
                naszego miasta, choć ruch pasażerski na kolei ustał. Ale ktoś tam jeszcze wsiada
                i wysiada, ktoś też widzi tą stację z okien przejeżdżających przez nią pociągów.
                Jeśli nie wykorzystuje budynku PKP to może znaleźć dla niego, choćby częściowo
                inne przeznaczenie? Macie jakieś pomysły?
                • mariano_50 Re: ptaki:p 29.01.07, 22:21

PEWNE NA STO PROCENT ŻE EXPRES "MAZOWSZE BeDZIE SIĘ ZATRZYMYWAł W ŻYCHLINIE.
                  ODJAZD Z ŻYCHLINA DO WARSZAWY GODZ.6,20
                  ODJAZD Z ŻCHLINA DO KONINA 19,14.
                  Żedy było wiadomo to zatrzymanie tego pociągu nie spowodował p.Gosiewski lecz
                  ludzie którzy walczyli od kilku miesięcy z wielkim uporem i za to należy im się
                  szacunek i pochwała.
                  • pola-zychlin Re: ptaki:p 30.01.07, 10:38
                    Faktycznie, pociąg "Mazowsze" będzie się w Żychlinie zatrzymywał, oficjalnie
                    informuje PKP-przewozy regionalne na swojej stronie. Jest dowód na to
                    że "kropla drąży skałę". Telefony i monity pomogły, chyba zmienię zdanie o
                    naszym szynowym przewoźniku. A Tobie edmurphy, jak by d..a na dworcu porządnie
                    zmarzła, albo poganiałbyś po schodach za odjeżdżającym pociągiem, to by Ci było
                    wszystko jedno Gosiewski czy Pierdesiewki załatwił, a i żarcików by Ci się
                    odechciało.
                • gusiulka Re: ptaki:p 04.02.07, 10:38
                  hej edmurphy, chyba dawno nie jechałeś ze stacji Żychlin. Ruch pasazerski nie
                  ustał, obecnie mniej osób jeździ niż kiedyś, ale nadal jeżdżą i jest ich sporo.
                  A fakt, że z Żychlina do Wawy jedzie się ponad 3 godziny ( o ile jest
                  połaczenie i jeden pociag na drugi poczeka, w razie opóźnienia tego pierwszego)
                  to dla mnie bynajmniej jest to jakieś nieporozumienie. Połączenie bepośrednie z
                  Warszawą jest dla niektórych osób (zwłaszcza tych dojeżdżajacych codzinnie do
                  pracy, ale nie tylko) wrecz zbawienne, bo zamiast 3 godzin jadą 1h w miare
                  komfortowych warunkach:) i szczerze mówiąć oby takich cytując
                  Ciebie "niestrudzonych bojowników o powszechność expresów na małych
                  stacyjkach", było jak najwięcej:)
                  • edmurphy Re: ptaki:p 04.02.07, 12:42
                    Zdaje sie, że się nie zrozumieliśmy, bo widzę tu jakiś zmasowany atak na moją
                    wypowiedź. Wypowiedź, która odnosiła się bardziej do budynku dworca, z tego co
                    piszecie zamkniętego, że aż Poli d...a przymarza. Napisałem, że nie wiem kto o
                    tym decyduje, sądzę, że jakiś wpływ na to mają czy mogą mieć władze samorządowe
                    i dobrze byłoby, aby tym problemem się zajęły, aby podróżni mogli czekać na
                    pociąg czy na autobus w godziwych warunkach. Natomiast kwestia połączeń
                    kolejowych, pogarszająca się z roku na rok, budzi również moje oburzenie. Choć
                    ekspres zatrzymujący się na małych stacyjkach, takich jak Żychlin, przestaje
                    być ekspresem, z tym się chyba zgodzicie? Rozumiem złość tych osób, które
                    codziennie dojeżdżają do pracy i trud, jaki w związku z tym ponoszą. Ja nie
                    korzystam z pociągów tak często, ale również odczuwam zmniejszenie się ich
                    ilości i że tak powiem "dostepności" czyli na przykład brak bezpośrednich
                    połączeń z W-wą. Tak, że nie odsądzajcie mnie od czci i wiary - jestem za a nie
                    przeciw. Bardzo w tym temacie zainteresowała mnie kwestia, której doczytałem
                    się między wierszami, że była podejmowana w tej sprawie jakaś interwencja.
                    Mariano Ty chyba jesteś zorientowany, napisz na ten temat coś więcej.
    • gusiulka Re: ptaki:p 03.02.07, 13:24
      witam:)
      mam pytanie, czy ten pociąg, o którym tu mowa, czyli Mazowsze, rzeczywiscie
      zatrzymuje się w Żychlinie? czy ktoś z podróżujacych już nim jechał?
      • mariano_50 Re: ptaki:p 03.02.07, 14:06
        W Dzienniku Łódzkim z dn. 01.o2.07r. na stronie 12 napisane jest o zmianach
        rozkładu jazdy PKP.Na tej stronie jest informacja ,cytuję dosłownie:
        "Mazowsze" relacji Konin-Warszawa i Warszawa-Konin będzie się zatrzymywał na
        stacji Żychlin.Wydaje mi się że to powinno Ci wystarczyć.Można również zadzwonić
        na informacje do Kutna.
        • gusiulka Re: ptaki:p 03.02.07, 14:16
          dzięki:)
          na stronach pkp równiez jest taka informacja, ale niestety w rozkadzie jazdy
          nie zostało to zaktualizowane:( i dlatego wolałbym dowiedzieć się od osób,
          które juz jechały tym pociagiem, bo znając realia pkp to rozkład jazdy i
          informacja sobie, a kolejarze sobie:
          • edmurphy Re: ptaki:p 04.02.07, 02:06
            A gdzież to w mojej wypowiedzi doszukałaś się żarcików Pola? Pisanie widać
            łatwiej Ci wychodzi niż czytanie cudzych tekstów.
            Napisz coś więcej Mariano na temat tego expresu. Była przeprowadzana jakaś akcja?
            • mariano_50 Re: ptaki:p 04.02.07, 19:45
              Wszystkim ogólnie wiadomo że w Żychlinie się przeważnie nocuje a w Warszawie i
              w innych miastach się pracuje.Właśnie ludzie którzy dojeżdżają do pracy i szkoły
              domagały się od PKP żeby Mazowsze się zatrzymywało w Żychlinie.
              Pozdrawiam.
            • pola-zychlin Re: ptaki:p 05.02.07, 09:36
              Ręce opadają jak czytam coś takiego edmurphy, piszesz w swoim poście
              cyt: „Expres Mazowsze Mariano? To jakiś nowy pomysł niestrudzonego………………
              Gosiewskiego?”
              I dalej cyt.”A tak na poważnie”, a zatem sam zaznaczasz, że to co do tej pory
              napisałeś miało formę niepoważną-żartobliwą, a następnie pytasz gdzie ja tu
              żarciki widzę? - Bez komentarza.
              Czytanie cudzych tekstów, raczej nie sprawia mi problemów, Tobie chyba tak. W
              swoim poście napisałam,” jak by Ci d..a porządnie zmarzła”, a w Twoim
              czytam, "że aż Poli d..a przymarzła", to mam wrażenie, że wcześniejsze „chyba”
              to pewnik.
              Ale przecież nie o moją d..ę tu chodzi tylko o pociąg „Mazowsze”, który w
              Żychlinie się zatrzymuje i można w sposób cywilizowany rano dojechać do
              Warszawy, a wieczorem wrócić do Żychlina.
              A tak na marginesie, nie chciałabym aby moje uwagi wpłynęły destrukcyjnie na
              Twoje na tym forum uczestnictwo. Uważam że wiele wątków zainicjowanych przez
              Ciebie stanowi dodatnią wartość tegoż forum, a często głos przekory czy
              krytyki, pozwala na rozwój dyskusji a w efekcie bliższe poznanie tematu. Tak
              trzymaj.

• edmurphy Re: ptaki:p 06.02.07, 00:30
                Oj, Pola, Pola. Oburzasz się całkiem niesłusznie. Mój żarcik nie dotyczył wszak
                pociągu tylko pana ministra. Tak na marginesie chyba jakis fun club ministra G.
                założę, ktoś się przyłączy? O pociągu i całej dworcowo-pociągowej sytuacji
                pisałem już całkiem poważnie, wcale nie żartowałem, bo choć nie jeżdżę
                codziennie widzę z roku na rok pogarszające się możliwości sensownego
                podróżowania. I stan naszego dworca również. Po prostu trochę opacznie mnie
                odczytałaś. Zawieśmy broń i wrócmy do głównego tematu, okey? :-)
                Chciałbym się więcej dowiedzieć na temat akcji o to połączenie z W-wą. To było
                cos zorganizowanego, kto to załatwił? Czy brali w tym udział jacyś żychliniacy?
                Pochwalcie się :-)
                • kwazar1 Re: ptaki:p 15.02.07, 12:38
                  Mam pytanko.Czy ktoś jechał Tym pospiesznym, który miał sie zatrzymywać w
                  Żychlinie o 6.20? Wybieram sie do Wa-wy i chciałbym się upewnić. A z Wa-wy o
                  której odjeżdża?.Z Centralnego?
                  • dinozaurka Re: ptaki:p 15.02.07, 17:32
                    na e-zychlin `Księżniczka` podaje dokładne godziny odjazdów....
                    www.e-zychlin.int.pl/
    • starzec60 Re: ptaki:p 15.02.07, 20:19
      Bociany w drodze. dziewczyny zatykać kominy.
      • edmurphy Re: ptaki:p 16.02.07, 01:20
        Oj, Starzec, Starzec :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka