princesswhitewolf 25.04.26, 16:54 Jak odstraszacie ptaki gdy pwoce dojrzewają? Wieszacie wstazki, plyty kompaktowe z odblaskiem, strach na wroble? Co stosujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tania.dorada Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 16:57 Nic nie robię, drzewa za wysokie, ptaki sobie zjadają swoją dolę ale tych owoców jest wystarczająco dla nas i dla nich, a jak podziobią i zostawią to idzie na kompost. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:16 No właśnie najgorszy jest ten balagan pod drzwiami Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 16:57 Nie odstraszam, niech sobie jedzą na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:11 Nie zaprzątam sobie tym głowy. Czasami sie nawet cieszę jak wyjedzą aronię zanim ją zbiorę. Przynajmniej mam mniej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:17 U mnie na aronii nie siadaja bo jakos wyzej lubia Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:13 U nas jakoś nie ma ptaków chętnych na nasze owoce, więc nie mamy potrzeby odstraszania. Za to osy zżerają winogrona (wysysają sok, zostają same skórki na szypułce), a szerszenie - jabłka (wygryzają wielkie dziury). Nie wiem czy da się je odstraszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:14 Dzielimy się z ptakami Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:19 Zjadają z góry, my zjadamy z dołu. Wyjątkiem była czereśnia majówka, której 5/6 owoców zżerały szpaki, ale i tak ją trzeba było wyciąć. Późniejsze i mniejsze czereśnie są mniej atrakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:29 Spirale powieś na krawędziach. U mnie tylko gruszy nie pozwolę zjeść. Czereśnia jak zdążę to trochę nazbieram. Starą jabłoń podciąłem to jeszcze w zimie jabłka sobie wisiały. Posadziłem morelę, ale owoców nie ma. Reszta to krzewy owocowe. Jeden laskowy i dwa orzechy włoskie do samego nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:31 Dzieki wielkie. Mam nadzieje ze to skuteczne. W zeszłym roku wstawilam jakiegos stracha na wroble ale szybko sie zorientowaly i w jednej nocy nie zostalo NIC Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:36 Nie odstraszam. Czereśnie wycięłam, bo nie korzystałam z niej wcale, czego nie zjadły wcześniej ptaki to pod naszą nieobecność dojadły dzieci sąsiadów. A poza tym na czereśnie i tak jestem uczulona. Jabłek nikt nie tyka. Orzechy laskowe jedzą wiewiórki. Lubię na nie patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:49 Wczoraj zobaczyłam coś nowego - błyskające światełka - małe, solarne. Zawieszone na drzewkach owocowych i wokół grządek. Stare sposoby to wiatraczki z jakiegoś odblaskowego materiału, albo mieniące się baloniki z "oczami". Lub usadzenie "sowy" w strategicznym miejscu. Co jakiś czas trzeba te "odstraszydła" zmieniać, bo ptaki wcale głupie nie są, i po prostu po jakimś czasie stwierdzają, ze to coś wcale niebezpieczne nie jest. Na mniejsze drzewka można tez zarzucić siatki nieuniemożliwiające dostęp do owoców, ale to bywa niebezpieczne dla ptaków, które mogą się zaplatać w siatce i zginać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 17:58 Mam taka sowe chyba jakas kamienna gdzies .. musze poszukac Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 18:38 Mam jablka i sliwki rozmaite - nie robie nic, jest ich tyle ze i ptaki maja swoja dzialke i my. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Do posiadaczy drzew owocowych 25.04.26, 18:55 Nic nie robię, nie odstraszam. Mam jabłoń i śliwę. Nie zauważyłam, żeby ptaki mi wyżerały. One chyba wolą wiśnie, a te mam niejadalne (ozdobna) wiec mi nie żal. Odpowiedz Link Zgłoś