Dodaj do ulubionych

magazyny i asfalt i glowy

IP: *.p.lodz.pl 23.11.01, 11:51
Uprzejmie donosimy, ze dni magazynu przy plocie Starego Cmentarza sa wreszcie
policzone. Chodzi o to, ze miastu, firmie Apsys i konserwatorom przeszkadza on
w przeprowadzeniu ulicy.
Firma Apsys przystapi wiec znowu do kilofow - nie zbudowawszy uprzednio
niczego.

A glowy? Ano dlatego, ze nie wyobrazaja sobie one ulicy jako ulicy - tylko od
razu jako autostrade. Na Wschodzie bez zmian.
Obserwuj wątek
    • kropka. Re: magazyny i asfalt i glowy 23.11.01, 16:47
      flipy, wymorduję was bez względu na ilość!
      Jakie znów magazyny!!! Konkretu trochę!!!
      Jeśli to stare magazyny zakładów POznańskiego, to problem z całym terenem
      polega na tym, że kiedyś ustawa o ochronie zabytków przewidywała wpisywanie do
      rejestru kompleksów architektonicznych, czy urbanistycznych.
      I tak, kompleks budynków zakładów był wpisany jako 1 pozycja zabytkowa.
      Potem ktoś lub coś zmieniło ustawę.
      Nie ma kompleksu zabytkowego! WON!!!
      Każdy budynek, każda najmniejsza komóreczka musi być osobno zarejestrowana.
      Ktoś zapomniał lub nie zauważył sławojki z początku XIX wieku? Trudno.
      Nie jest wpisana - zabytkiem nie jest. I już.
      Ponieważ nie wszystko z całego terenu Poznańskiego ma swoją nową pozycję
      indywidualną u konserwatora zabytków (nie zdążono, nie pomyślano - nie wiem),
      no to inwestorzy burzą, co im pasuje, a nam tylko patrzeć i zębami zgrzytać.
      Jak się nie dba o to, co się ma - to się tak ma.
      Pozdrawiam,
      ale jak będziecie pisać w powietrze, to kupię kałacha i powystrzelam!
      • yaa Re: magazyny i asfalt i glowy 23.11.01, 17:11
        Ya absolutnie nie chce ingerować w niezwykle kształcący wywód Kropeczki, który w pełni popieram,
        chciałem tylko powiedzieć, że nie ma "sławojki" z XIX wieku.
        Dlaczego ?
        Ano dlatego, że instytucja o której piszemy swoją wdzięczną nazwę nosi od nazwiska premiera
        Sławoja-Składkowskiego, który nakazał budowanie tych przybytków przy każdej zagrodzie. Swoją
        drogą mądry to był człowiek....
        A nawiasem mówiąc, nazwisko którego innego premiera jest tak znane :)
        Pozdrawiam
        Yaa
        • kropka. Re: magazyny i asfalt i glowy 23.11.01, 17:45
          yaa napisał(a):

> Ano dlatego, że instytucja o której piszemy swoją wdzięczną nazwę nosi od nazw
          > iska premiera Sławoja-Składkowskiego,
          Wiem, ale to taka wdzięczna nazwa i tak popularna, że nie mogłam jej nie użyć :)
          Przeciez słynna, jedna z pierwszych, "toaleta" na Wawelu też nazywała się
          inaczej. (Właśnie - jak? ktoś wie?) Ale jak mówić? Kibel zamkowy?
          Fuj, obrzydliwie brzmi!
          A "toaleta renesansowa" brzmi godnie i po królewsku. Prawda?

> A nawiasem mówiąc, nazwisko którego innego premiera jest tak znane :)
          Żadnego. I zasłużenie. Z nim nie mielibyśmy problemu z wejściem do Unii.
          A czy on jeszcze coś ważnego zrobił? Bo nie kojarzę.
          Pozdrawiam

• Gość: flip Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.p.lodz.pl 23.11.01, 18:50
            Jak to? Przeciez przegral wojne!
          • zamek Podwątek sanitarny 23.11.01, 19:53
            kropka. napisał(a):

> yaa napisał(a):
            >
            > > Ano dlatego, że instytucja o której piszemy swoją wdzięczną nazwę nosi od
            > nazw
            > > iska premiera Sławoja-Składkowskiego,
            > Wiem, ale to taka wdzięczna nazwa i tak popularna, że nie mogłam jej nie użyć :
            > )
            > Przeciez słynna, jedna z pierwszych, "toaleta" na Wawelu też nazywała się
            > inaczej. (Właśnie - jak? ktoś wie?) Ale jak mówić? Kibel zamkowy?
            > Fuj, obrzydliwie brzmi!
            > A "toaleta renesansowa" brzmi godnie i po królewsku. Prawda?
            To może przywróćmy jeszcze wcześniejszą nomenklaturę i określmy ten przybytek
            jako "gdanisko"?
      • jasam Re: magazyny i asfalt i glowy 23.11.01, 17:25
        Oj, niestety Flipy piszą o konkretnych zagrożeniach.
        Wzdłuż płotu z Cmentarzem został zabytkowy budynek magazynu (widoczny od ul.
        Ogrodowej). Do dziś był mocno chroniony przez Wojewódzkiego Konserwatora
        Zabytków, wobec tego został zachowany mimo prac buldożerów w tamtym rejonie
        kompleksu. Wszyscy to uznali za słuszne.
        Ponieważ tamtędy ma przebiegać przedłużenie ul. Żeligowskiego do ul.
        Drewnowskiej, budynek miał byc wkomponowany w cały projekt, pozostając po
        drugie stronie jezdnii. Ulica Żeligowskiego ma być głównym dojazdem do
        parkingów kompleksu NOWY ŚWIAT - Apsysa.
        I do dzis nikomu to nie przeszkadzało. Budynek był uznawany za wartościowy dla
        historii Łodzi i trzeba go zostawić.

Teraz ma przyjechać "komisja" z W-wy i przy udziale łodzkich pracowników
        Państwowej Służby Ochrony Zabytków dokonać WYKREŚLENIA z Rejestru Zabytków tego
        magazynu, aby za 2 dni zburzyć go.
        Prawdopodobnie będzie ekspertyza o "fatalnym stanie technicznym zagrażającym
        ludziom i wskazującym na konieczność wyburzenia". Ale proponuję pójść zobaczyć
        samemu. Nie bez kozery Wojewódzki Konserwator dotychczas wywalczył
        pozostawienie tego budynku.

"Nadszedł czas dla Łodzi" ktoś zapowiadał i tego dopilnowuje, jak widać.
        Potrzebne są jak najszybciej, za wszelką cenę efekty widoczne dla mas.
        Dobry dojazd do marketu i łodzianie będa mieli NOWY ŚWIAT.

Znów decyzje polityczne, jak w ŁSSE decydują co ma zostać dla potomnych a co
        można wyburzać.

Pozdr.
        • Gość: MarcinK Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 23.11.01, 17:33
          Witam

A czy sa jakies szanse na uratowanie tego budynku? Bo jak rozumiem warto go ocalic.
          Moze jakas pikieta?

Pozdrawiam, MarcinK
          • jasam Re: magazyny i asfalt i glowy 23.11.01, 18:28
            Ja nie jestem w stanie ocenić, czy koniecznie ten budynek powinie zostać. Jak
            piasłem powyżej walczył o niego Wojewódzki Konserwator.
            A z pierwotnego planu rewitalizacji kompleksu fabrycznego pozostanie niedługo
            tylko brama. Co być może było pierwotnym założeniem ugody inwestora z miastem.
            Myślę, że samo upublicznienie tych działań, może doprowadzić do bardziej
            merytorycznego rozpatrywania tematu, a nie tylko w ramch hasła
            "Jak nie rozwalicie to Szef w W-wie będzie zły i trzeba będzie się tłumaczyć".
            A w domyśle - "nie dadzą pieniędzy na inne inwestycje".

Więc kto ma znajomych dziennikarzy - niech im szepnie (i nie tylko).
            Może rozesłać do nich emaile ?

pozdr.
            • zamek Re: magazyny i asfalt i glowy i WKZ 23.11.01, 19:55
              jasam napisał(a):

> Myślę, że samo upublicznienie tych działań, może doprowadzić do bardziej
              > merytorycznego rozpatrywania tematu, a nie tylko w ramch hasła
              > "Jak nie rozwalicie to Szef w W-wie będzie zły i trzeba będzie się tłumaczyć".
              Chwila moment - przecie szefa w W-wie właśnie zapudłowali! Może to jest szansa?
              • jasam Re: magazyny i asfalt i glowy i WKZ 24.11.01, 09:54
                zamek napisał(a):

> Chwila moment - przecie szefa w W-wie właśnie zapudłowali!
                Za co - za 16 tys. łapówki ???? A gdzie ci co broli o 3 zera więcej ?
                Śmiech.
                Za przekazanie pieniędzy na odnowę zabytku - toż robił to zgodnie z ustawą.
                Śmiech.
                A może nie wyraził zgody na zrobienie z placu Bankowego w W-wie prywatnego
                parkingu jakiegoś aktywisty ? No to już ciekawsze.
                Czyżby znów hasełko
                "Wskażcie człowieka, a papiery na niego się znajdą"

pozdr.

• jasam Re: magazyny i asfalt i glowy i WKZ 24.11.01, 09:59
                zamek napisał(a):

> > "Jak nie rozwalicie to Szef w W-wie będzie zły i trzeba będzie się tłumacz
                > yć".
                To hasło było wciąż powtarzane przy zmianach personalnych we władzach samorządu
                łódzkiego i wojewódzkiego, więc nie chodzi bynajmniej o szefa zabytków.
                pozdr.
          • Gość: flip Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.p.lodz.pl 23.11.01, 18:48
            jasam napisal juz wszystko, zwlaszcza miedzy wierszami (jak to zwykle flipy
            czynia).
            Rzecz idzie nie tylko o naciski z gory, ale o pojmowanie nowoczesnosci.
            Obawiamy sie (my, flipy), ze gora zyczy sobie nowoczesnosci a la Detroit.
          • Gość: flip Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.p.lodz.pl 24.11.01, 11:30
            Scenraiusz pikiety z grubsza taki:
            wynajac buldozer, zlamac rogatke, oflagowac go i otransparencic - i zgarnac
            Wysoka Komisje do przydroznego rowu. W takt Walkirii, oczywiscie.
      • Gość: flip Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.p.lodz.pl 23.11.01, 18:35
        kropka. napisał(a):

> flipy, wymorduję was bez względu na ilość!
        > Jakie znów magazyny!!! Konkretu trochę!!!
        > Jeśli to stare magazyny zakładów POznańskiego, to problem z całym terenem
        > polega na tym, że kiedyś ustawa o ochronie zabytków przewidywała wpisywanie do
        > rejestru kompleksów architektonicznych, czy urbanistycznych.
        > I tak, kompleks budynków zakładów był wpisany jako 1 pozycja zabytkowa.
        > Potem ktoś lub coś zmieniło ustawę.
        > Nie ma kompleksu zabytkowego! WON!!!
        > Każdy budynek, każda najmniejsza komóreczka musi być osobno zarejestrowana.
        > Ktoś zapomniał lub nie zauważył sławojki z początku XIX wieku? Trudno.
        > Nie jest wpisana - zabytkiem nie jest. I już.
        > Ponieważ nie wszystko z całego terenu Poznańskiego ma swoją nową pozycję
        > indywidualną u konserwatora zabytków (nie zdążono, nie pomyślano - nie wiem),
        > no to inwestorzy burzą, co im pasuje, a nam tylko patrzeć i zębami zgrzytać.
        > Jak się nie dba o to, co się ma - to się tak ma.
        > Pozdrawiam,
        > ale jak będziecie pisać w powietrze, to kupię kałacha i powystrzelam!

Przeciez stare magazyny przy rzeczonym plocie moga byc tylko u Poznanskiego. Ten
        przy samym plocie - podobnie jak i ten rownolegly sa wpisane odrebnym wpisem i
        dlatego cala ta chryja z komisja. Inaczej nic by nie bylo.
        A co takiego sie zmienilo w tej ustawie? Nie ma i nie bylo "kompleksu
        zabytkowego". Sa zabytki i otoczenie zabytku, sa decyzje o wpisie, gdzie sie
        pisze w jakich granicach i co sie wpisuje. Kiedys byly one po prostu gorzej
        wypisywane, teraz sa wypisywane dokladnie. To jedyna roznica. Sa tez strefy
        ochrony opisane w planach miejscowych. I tyle.
        • kropka. Re: magazyny i asfalt i glowy 23.11.01, 18:54
          flip, czy chcesz przez to powiedzieć, że jeżeli cos jest wpisane do rejestru,
          a komisja uzna, że można wykreslić z jakiś tam wzgledów - to sie wykreśli?
          Np. ktoś weźmie w łapę za uznanie, że kościół Mariacki komus lub czemus zagraża
          i sie go wykreśli? I rozwali?
          Mój przykład jest oczywiście hipotetyczny, mam nadzieję.
          Ale czy tak to własnie wygląda? Komisja z Warszawy - i już????????????
          Wraca nowe.
          Pozdrawiam smutno
          • Gość: flip Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.p.lodz.pl 23.11.01, 20:42
            Skreslic mozna zabytek, ktory utracil wartosc zabytkowa wskutek calkowitego
            zniszczenia albo ktorego wartosc zabytkowa zostala zdyskwalifikowana wskutek
            nowych ustalen naukowych albo ktory zostal trwale wywieziony za granice.

Decyzje o wykresleniu z rejestru podejmuje Generalny Konserwator Zabytkow
            (czyli obecny wiezien) albo GKZ po zasiegnieciu opinii specjalistycznej
            jednostki organizacyjnej (utworzonej przez Ministra Kultury).

Wlasnie o rade takiej jednostki najprawdopodobniej chodzi.

Czy zachodza okolicznosci upowazniajace do skreslenia - moim zdaniem nie. Czy
            GKZ bedzie mogl te decyzje podpisac? To juz raczej wyglada na psikusa
            zrobionego przez policje gorze.
            • kropka. Re: magazyny i asfalt i glowy 23.11.01, 20:59
              A jest już taka nowa komisja w nowym Min.Kultury? Bo jak jeszcze skład z czasów
              poprzedniego rządu, to może na murze krzyż namalować - to zostawią?
              Moge malować. W nocy. Mam praktykę z czasu stanu wojennego.
              A poza tym, jaki więzień, jaka policja!
              te wasze flipowe skróty myślowe mnie wykańczają!!!
              Pozdrawiam
              Kto jest teraz Generalnym Konserwatorem?
              • Gość: flip Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.p.lodz.pl 23.11.01, 21:01
                Alez kropko. - przeciez GKZ siedzi, zamkniety przez gornoslaska policje i
                przewieziony do Katowic. Nie czytasz gazet wyborczych?
              • Gość: flip Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.p.lodz.pl 23.11.01, 21:03
                kropko. - przeczytaj tekst jasama. Tam wszystko jest. Niewazne jaki kolor -
                wazne skad byl telefon.
                • Gość: flip Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.p.lodz.pl 23.11.01, 21:19
                  A tak naprawde to chodzi po prostu o to, ze firma, ktorej zalezy na zburzeniu
                  nie daje rekojmi, ze naprawde chce restrukturyzowac starego Poznanskiego.
                  Wystepuja o dalsze koncesje nie majac nic na swoja obrone (wszak niczego nie
                  zrobili do tej pory oprocz wyburzen i jakichs projektow). A moze wyburza i nic
                  znowu nie zrobia - aa?

Chodzi tez o to, ze dopoki nie wyburza, to oba magazyny stanowia jakas calosc.
                  Jak zburza jeden to to juz nie bedzie to. Nie wiem dlaczego oba nie moga stac
                  po drugiej stronie planowanej ulicy. Przeciez w miescie jest mnostwo ulic i
                  mnostwo drugich stron. A moze w ogole nie chodzi o to, by u Poznanskiego bylo
                  miasto?

Chodzi tez o to, ze takie cos jak szeroka Brzoski-Zeligowskiego i tak utknie w
                  ciasnych ulicach srodmiescia. Po co ona ma byc bardzo wydajna, czy po to zeby
                  korek byl juz na niej przed wjazdem na stare Polesie? Czy tez miasto zamierza
                  wyburzyc kawal Lakowej i Zeligowskiego, zeby obie czesci trasy byly mniej
                  wiecej jednakowej klasy? Kiedy, za czyje pieniadze? I co to znaczy dla tamtej
                  czesci srodmiescia?
                  • Gość: geograf Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.toya.net.pl 23.11.01, 23:30
                    a ja proponuje sie przywiazac do torow na skrzyzowaniu Miskiewicza z
                    Kosciuszki. Na pewno by nas zobaczyli!!!
                    A tak na sreio, to ciekawe czy ta komiskja by wydala pozwolenie na wyburzenie
                    jakiejs Poznanskiej lub warszawskiej zabytkowej hali (a przepraszam przeciez w
                    wa-wie nie ma murowanych zabytkow- ach ta II wojna swiatowa...):)))
              • jasam Re: magazyny i asfalt i glowy 24.11.01, 10:07
                kropka. napisał(a):

> A jest już taka nowa komisja w nowym Min.Kultury?
                Były informacje o planowanym zlikwidowaniu urzędu Generalnego Konserwatora
                Zabytków.
                Ale ostatnio znów była mowa, że GKZ dogadał się z nowym rzadem i zostanie, mimo
                że głownym jego dziełem są zabytki sakralne Częstochowy. Obiecał poprawę.
                A tu nagle - policja i ciupa. ???????????????????????????????
                Jak to wszystko pojąć ???????
                pozdr.
          • jasam Re: magazyny i asfalt i glowy 24.11.01, 10:16
            kropka. napisał(a):

> flip, czy chcesz przez to powiedzieć, że jeżeli cos jest wpisane do rejestru,
            > a komisja uzna, że można wykreslić z jakiś tam wzgledów - to sie wykreśli?
            > Np. ktoś weźmie w łapę za uznanie, że kościół Mariacki komus lub czemus zagraża
            >
            > i sie go wykreśli? I rozwali?

Czytając akta NSA : ISA 906/00
            Naczelny Sąd Administracyjny uchylił decyzje Generalnego Konserwatora Zabytków
            dotyczącą odmowy wykreślenia z rejestru zabytków budynku znajdującego się w
            stanie kompletnej dewastacji.

Ponieważ nie ma ścisłych definicji, wszystko zależy od interpretacji
            terminu "stan dewastacji" i określeniu co nazwać remontem. Jaki % odbudowy to
            remont.
            Ślizgając sie po takim lodowisku można dojechać w różne miejsca.
            pozdr.
            • kropka. Re: magazyny i asfalt i glowy 24.11.01, 18:34
              Jezuuuuuu!!!!!!!!!!! Luuuuuudzie!!!!!!!!!! Gdzie ja jestem????????????
              Co mam zrobić ze swoim posłannictwem??????
              Po to mnie uczyli tacy ludzie, jak Woźniakowski, Ryszkiewicz, Porębski,
              Chrzanowski, Stanisławski, żebym sie teraz na Piłsudskiego do torów przykuwała?
              Tylko to mogę zrobić?????????? Całkowita bezsilność i niemoc????????????
              Upiję się dzisiaj, jak jasna cholera!!!
              Na smutno!
              Pozdrawiam
              • Gość: geograf Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.toya.net.pl 24.11.01, 20:00
                oczywiscie kto nie jest zwolennikiem drastycznych metod obrony zabytkow:)) moze
                sie udac na pikiete pod ktorys biurokratyczny, polski urzad.
                Ja osobiscie zapowiadam, ze sie przykuje:)) Ciekawe ile minut przezyje na tym
                skrzyzowaniu..???
              • jasam Re: magazyny i asfalt i glowy 24.11.01, 21:48
                Dziś było mi dane rozmawiać z posłanką interesującą się kulturą.
                Wieści z rządu są KATASTROFICZNE.
                Wiadomo że zabytki nie będą strajkować, wobec tego jest to PIERWSZA pozycja do
                oszczędności przed pozostałą kulturą i oświatą.
                I to mówi bez żadnego zażenowania obecny minister kultury.
                pozdr.
                • Gość: geograf Re: magazyny i asfalt i glowy IP: *.toya.net.pl 24.11.01, 23:23
                  narod polski i jego historai umiera wlasnie razem z budzetem...chlip....
                • kropka. Re: magazyny i asfalt i glowy 25.11.01, 17:10
                  Nasza pani posłanka, co to niby kulturą się zajmuje, niech swoje posłannictwo
                  wsadzi w buty. Będzie wyższa. Prosiłam ją kiedyś o podpis pod prosbą do Prezesa
                  Głównego Urzędu Ceł, żeby dzieła sztuki wpisać na liste towarów
                  uprzywilejowanych, jak masło, kwiaty i zwierzęta. Żeby dzieła sztuki nie stały
                  w samochodach w kilometrowych kolejkach na grabnicach na słońcu, mrozie i
                  wilgoci.
                  Nawet nie odpisała.
                  Pozdrawiam
                  • jasam Re: magazyny i asfalt i glowy 25.11.01, 18:58
                    kropka. napisał(a):

> Nawet nie odpisała.
                    Poseł ma wyższe posłannictwa niż pisanie do ludu.
                    Komisje, Kluby, Lobbingi, .............
                    Natomiast na pewno rozsyła życzenia świąteczne i noworoczne w dużych ilościach i
                    na pewno w kopertach poselskich.
                    pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka