Dodaj do ulubionych

Dziwne pomniki w Łodzi

IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.126.* 29.04.03, 15:56
Ile w Łodzi jest pomników symbolizujących coś, tylko nie za bardzo wiadomo
co. Jednen taki w postaci wielkiej poprzewiercanej kuli stoi na rogu
Maratońskiej i Waltera Janke. Drugi, który kojarzę stoi przy Rondzie
Inwalidów na Widzewie. Tamten wygląda: a - jak pomnik sera, b - jak pomnik
słupa wony z przemieszczającymi się ku górze pęcherzykami gazu, c - jak
struktura jakiegoś włókna w wielki powiększeniu (zasłyszane).

Gdzie jeszcze w Łodzi można znaleźć coś pomniki "czegoś"?? I czy ktoś wie co
było inspiracją artystów tworzących dwa opisane powyżej dzieła??
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin_ Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.03, 16:08
      spiesze z wyjasnieniem, mimo pozornych podobienstw do pomnikow to nie sa
      pomniki a rzezby. Roznica lezy w idei wystawiania tych obiektow. Pomniki
      upamietniaja natomiast rzezby sa wyrazem woli artysty. Czasami mozna sie
      pomylic gdyz poniekad pomnik jest rowniez rzezba. :-)
      • Gość: łażej Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.56.* 29.04.03, 16:10
        Dziękuję za wyjaśnienie :) Tymniemniej nadal niewyjaśniona jest kwestia "co
        artysta chciał powiedzieć".
        • Gość: Maruda Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.04.03, 16:25
          Pomnik przy rondzie Inwalidów nazywa się taknina albo dzianina- nigdy nie mogę zapamiętać ;-)
          Całkiem niedaleko jest futurystyczne drzewo z jakichś metalowych części - gdzieś przy Puszkina.
          • hubar Re: Dziwne pomniki w Łodzi 30.04.03, 00:15
            Gość portalu: Maruda napisał(a):
            > Pomnik przy rondzie Inwalidów nazywa się taknina albo dzianina- nigdy nie
            mogę zapamiętać ;-)

--
            "Tkanina, wyrób włókienniczy powstający w procesie tkania na krośnie. W
            zależności od surowca rozróżnia się m.in. tkaniny: bawełniane, lniane,
            wełniane, jedwabne, z włókien sztucznych."

"Dzianina, wyrób włókienniczy (zarówno materiał, jak gotowy ubiór) powstający z
            jednej lub wielu nitek przędzy przez tworzenie tzw. oczek, łączonych za pomocą
            splotów dziewiarskich z sąsiednimi oczkami w układzie pionowym lub poziomym."

Czy już wiesz? Raczej trudno pomylić, jak się wie jak co wygląda.
            • Gość: Maruda A bo ja wiem... ;P / Ale pewnie dzianina/ - nt - IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.04.03, 15:29
              • hubar Re: A bo ja wiem... ;P / Ale pewnie dzianina/ - n 30.04.03, 16:53
                Hmmmmm a może jednak włókno? Pojedyńcze, w powiększeniu?
          • ventlan Re: Dziwne pomniki w Łodzi 04.05.03, 13:18
            Gość portalu: Maruda napisał(a):

> Pomnik przy rondzie Inwalidów nazywa się taknina albo dzianina- nigdy nie
            mogę
            > zapamiętać ;-)

Calkiem mozliwe, zwazywszy na tradycje naszego miasta, jednak zwyklemu
            ogladaczowi zawsze bardziej kojarzyl sie z "pomnikiem sera", zwlaszcza gdy
            wczesniej pomalowany byl na zoltawo. Obecna barwa (niebieskawa) juz troche
            oddala takie skojarzenie.

> Całkiem niedaleko jest futurystyczne drzewo z jakichś metalowych części -
            gdzie
            > ś przy Puszkina.

Dokladnie Puszkina przy Przyjazni, rog pd-wsch.
            • yarro Re: Dziwne pomniki w Łodzi 04.05.03, 14:50
              Rzeźba przy rondzie Inwalidów (zawsze mnie zastanawia, czy tu chodzi o wypadki
              czy co ;) ?) nazywa się "WŁÓKNO".

Przyjmijcie to do wiadomości.

Swego czasu zresztą nawet Gazeta o tym pisała, w związku z jakąś wycieczką
              zagraniczną.

Pozdrawiam!
              • marrgos Re: Dziwne pomniki w Łodzi 11.07.03, 19:58
                Rzeźby, o których mówicie, jest ich w Łodzi kilka, między innymi
                wspomniane "Włókno" są autorstwa prof. Andrzeja Jocza z łódzkiej ASP
    • fleuriste Re: Dziwne pomniki w Łodzi 29.04.03, 17:36
      Są też instalacje (to chyba odpowiednia nazwa) Jedna jest np przy skrzyżowaniu
      Kościuszki-Mickiewicza, w pobliżu USC. To cztery potężne rury ustawione
      pionowo, a na nich zamocowane są jakieś dziwne kątowniki, które gibają się na
      wietrze ;) Co to ma być, pojęcia nie mam :)
      • kropka Re: Dziwne pomniki w Łodzi 29.04.03, 17:57
        te słupy to rzeźba Rabinowitcha (chyba), pozostałość po Konstrukcji w Procesie.
        Podobnie schody przed Centralem II (są jeszcze?)
        Jest fajna rzeźba na wzgórzu przy Akademii Sztuk Pieknych. Henryka
        Stażewskiego, współzałozyciela grupy a.r., przyjaciela Strzemińskiego i Kobro.
        Problem w tym, że nie dba się zupełnie o miejskie rzeźby, więc wyglądają jak...
        wyglądają i w żaden sposób nie przypominają dzieł sztuki. Szkoda :(
        • Gość: marcin_ Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 29.04.03, 18:51
          Jesli chodzi o wymienione rzeżby to artysta nie chcial powiedziec nimi nic.
          Jest to tak zwana potocznie czysta sztuka. To jest tak jak z matematyka, mozna
          cos obliczac dla odkrycia jakiegos nowego rownania badz dla poparcia jakiegos
          twierdzenia, ktore same w sobie nic nie znacza, nie sluza niczemu, poza
          szczytna idea rozwoju dziedziny jaka jest matematyka :-) Krotko mowiac mozna to
          nazwac w uproszczeniu eksperymenty z formą. :-)
        • fleuriste Re: Dziwne pomniki w Łodzi 29.04.03, 21:40
          kropka napisała:

> Podobnie schody przed Centralem II (są jeszcze?)

Parę tygodni temu przechodziłem tamtędy, jakoś się nie 'potknąłem' o te schody.
          Może je przenieśli, może ktoś się 'zaopiekował' taką ilością metalu (oby nie),
          a może tylko źle patrzyłem?
          pzdr.
          • Gość: łażej Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.7.* 03.05.03, 10:04
            fleuriste napisał:

> kropka napisała:
            >
            > > Podobnie schody przed Centralem II (są jeszcze?)
            >
            > Parę tygodni temu przechodziłem tamtędy, jakoś się nie 'potknąłem' o te
            schody.
            >
            > Może je przenieśli, może ktoś się 'zaopiekował' taką ilością metalu (oby
            nie),
            > a może tylko źle patrzyłem?
            > pzdr.

Po wymijaniu grupy osób idących tyralierą po ścieżce rowerowej na Piłsudskiego
            i prawie wpakowaniu się przez to na owe "schody" stwierdzam, że nadal tam stoją.
            • fleuriste Re: Dziwne pomniki w Łodzi 03.05.03, 18:45
              Hmm... czy zna ktoś dobrego okulistę? ;)))
            • ventlan Re: Dziwne pomniki w Łodzi 05.05.03, 17:03
              Gość portalu: łażej napisał(a):

> Po wymijaniu grupy osób idących tyralierą po ścieżce rowerowej na
              Piłsudskiego

To ta sciezka jednak da sie jezdzic??? Osobiscie wyprobowalem ja raz o dziwnej
              godzinie (malo ruch pieszych) i od tej pory trzymam sie jak najdalej moge.
              • Gość: łażej Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.14.* 05.05.03, 17:06
                ventlan napisał:

> Gość portalu: łażej napisał(a):
                >
                > > Po wymijaniu grupy osób idących tyralierą po ścieżce rowerowej na
                > Piłsudskiego
                >
                > To ta sciezka jednak da sie jezdzic??? Osobiscie wyprobowalem ja raz o
                dziwnej
                > godzinie (malo ruch pieszych) i od tej pory trzymam sie jak najdalej moge.

Ostatecznie ma się te amortyzatory :)
                • ventlan Re: Dziwne pomniki w Łodzi 06.05.03, 16:13

>
                  > Ostatecznie ma się te amortyzatory :)

Amortyzatory to jedno (ja nie mam). Co innego to wlasnie te tabuny ludu gdzie
                  tylko sie da!!! Ja tam wole nie jezdzic bo bym jeszcz pare trupow po sobie
                  zostawil...
    • yarro Re: Dziwne pomniki w Łodzi 29.04.03, 20:24

> Jeden taki w postaci wielkiej poprzewiercanej kuli stoi na rogu
      > Maratońskiej i Waltera Janke.
    • hubar Re: Dziwne pomniki w Łodzi 30.04.03, 00:25
      Bałuty są chyba najuboższe pod względem ilości rzeźb, ale nie mówię
      o "ozdóbkach" w parkach.
      Wiem, ze jest jeden pomnik/rzeźba na skrzyżowaniu Zachodniej i Zgierskiej.
      Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że było coś przy McDonald's przy
      Lutomierskiej.
      • Gość: fleurette Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: 80.48.116.* 03.05.03, 11:53
        hubar napisał:

> Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że było coś przy McDonald's przy
        > Lutomierskiej.
    • Gość: taniej Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.bv.pl 30.04.03, 08:55
      jest jeszcze wrzeciono -teraz przeniesione przed dworzec łódź kaliska. a na
      bałutach przed dawną eltą (teraz abb) były dwie rzeźby. pracownikom kojarzyły
      się następująco: jedna, ta falista, z uchem dyrektora naczelnego, a druga z
      cipką (bez obrazy) głównej księgowej.
      to tak jest gdy sztuka spotyka się z masami ;).
      acha, na widzewie przy biedronce na puszkina są jacyś tancerze.
      pozdro
      • Gość: łażej Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.18.* 03.05.03, 10:06
        Gość portalu: taniej napisał(a):

> jest jeszcze wrzeciono -teraz przeniesione przed dworzec łódź kaliska.

Wrzeciono stało kiedyś na rogu Włókniarzy i Mickiewicza??
      • Gość: Maruda Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.05.03, 10:32
        Gość portalu: taniej napisał(a):
        > acha, na widzewie przy biedronce na puszkina są jacyś tancerze.
        > pozdro

A dokładniej tancerz i tancerka, która w tym szaleńczym tańcy straciła głowę. A może to tancerz ją stracił?
    • Gość: Tomas Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: 212.191.74.* 30.04.03, 09:43
      No i słynne rzeźby wydziałowe prze wydziałem zarządzania i geografii. U nas (na
      geo) to jest ryba na łyżwach.

Z zarządzaniem miałem większy problem, ale po jakimś czasie doszedłem do
      wniosku, że jest to symbol polskiej gospodarki po objęciu ważnych stanowisk
      przez studentów zarządzania
      • fleuriste Re: Dziwne pomniki w Łodzi 03.05.03, 18:50
        Gość portalu: Tomas napisał(a):

>U nas (na geo) to jest ryba na łyżwach.

To wersja rozpowszechniana przez studentów ;) Wg kadry (np. prof. Dziegieć) to
        jakaś wizualizacja kuli ziemskiej :)))
        Pozdrowienia dla wszystkich geo ;)))
        • fleurette Re: Dziwne pomniki w Łodzi 03.05.03, 21:30
          fleuriste napisał:

> Gość portalu: Tomas napisał(a):
          >
          > >U nas (na geo) to jest ryba na łyżwach.
          >
          > To wersja rozpowszechniana przez studentów ;) Wg kadry (np. prof. Dziegieć)
          to
          > jakaś wizualizacja kuli ziemskiej :)))
          > Pozdrowienia dla wszystkich geo ;)))

mój kolega z roku do niedawna był przekonany że to fontanna jest... cóż...
          • Gość: RaF Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.p.lodz.pl 09.06.03, 12:17
            A wg autora to po prostu PLĄSAWIEC !! :)
            Prof. Jocz bo on jest autorem tych rzeźb o ile pamietam stworzył też wrzeciona
            przy Kaliskim i przypuszczam ze WŁÓKNO takze:)

Resztki po rzeźbach, a raczej zabawach z forma sa na przeciwko muzeum
            kinematografi na Placu Zwyciestwa ale to juz zdewastowane resztki :(

pozdrawiam
            wszytkich

RaF
    • ventlan Re: Dziwne pomniki w Łodzi 05.05.03, 17:13
      Az mnie dziwi ze do tej pory nikt nie wspomnial o pomniku znajdujacym sie w
      pasazu Rubinsteina (przy Kosciuszki), skladajacego sie z kilku metalowych bali
      lezacych na sobie. pamietam nawet ze to cos mialo symbolizowac, ale co to juz
      sobie nigdy nie moglem przypomniec. Jak ktos wie to bylbym dzwieczny...
      A dziwi mnie to dlatego, ze jakis czas temu bylo o nim glosno z racji tego, ze
      zostal wrecz wywieziony jako zlom, ale jednak wrocil (nawet dzisiaj go
      widzialem) :)
      • hubar Re: Dziwne pomniki w Łodzi 06.05.03, 17:21
        ventlan napisał:
        > A dziwi mnie to dlatego, ze jakis czas temu bylo o nim glosno z racji tego,
        ze zostal wrecz wywieziony jako zlom, ale jednak wrocil (nawet dzisiaj go
        widzialem) :)
        --
        Wiem o czym mówisz, niemniej sądziłem, że niestety się nie odnalazł. Miła
        nispodzianka.
      • Gość: Bart w Łodzi IP: *.tpnets.com 24.06.04, 14:51
        Ta rzeźba ma nazwe "milczący sprzymierzeniec" bodajże.
    • zamek Re: Dziwne pomniki w Łodzi 08.05.03, 00:04
      Jest jeszcze jedna ciekawa rzeźba w łodzi. Przed
      "Cetechem" na Pabianickiej stoi instalacja złożona z
      kilku przylegających do siebie tub. Całkiem ciekawie wygląda.
    • hubar Re: Dziwne pomniki w Łodzi 12.05.03, 01:03
      A ktoś wie co to to takiego niedaleko Piotrkowskiej 101? Takie stoi w miejscy
      dla drzewka i przypomina... hmmm sam nie wiem co.
    • hubar Re: Dziwne pomniki w Łodzi 16.05.03, 13:47
      Wydaje mi się, że nikt nie wspominał o dwóch pomnikach w Parku Staromiejskim,
      zaraz koło fontanny.
    • ventlan Re: Dziwne pomniki w Łodzi 29.05.03, 15:33
      Ostatnio przywazylem dosc spore metalowe cos przy Strykowskiej na przeciwko
      Smutnej.
      Poza tym pamietam jak jeszcze bylem dzieckiem, to na Aleksandrowskiej przy
      jakims zakladzie stala rzezba, ktora zawsze mnie fascynowala, a przypominala
      ludzika zrobionego z transformatorow czy cos w tym stylu. Niestety od dluzszego
      czasu jej juz nie widzialem, ale tez przebywam w tamtej okolicy dosc zadko. Czy
      moze ktos mi powiedziec co sie z tym stalo?
      • Gość: taniej Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.bv.pl 30.05.03, 09:51
        to jedno z dziwactw przed dawną eltą (róg aleksandrowskiej i kaczeńcowej). a
        czy nadal stoi to nie wiem bo w rodzinnych stronach dawno już nie byłam. może
        ktoś z teofilowa podpatrzy i odpisze?
        pa-pa
    • hubar Re: Dziwne pomniki w Łodzi 07.06.03, 02:26
      A ja widziałem pomnik przy ulicy Północnej, na skraju Helenowa. Za nic nie mam
      pojęcia co ten pomnik przedstawia, dlatego pozwoliłem sobie go tu wpisać.
    • hubar Re: Dziwne pomniki w Łodzi 10.07.03, 02:34
      Ostatnio odkryłem pomnik (ser to czy nie wiem co) przy Rajdowej na osiedlu
      Piaski.
      • marmiwal Re: Dziwne pomniki w Łodzi 24.07.04, 17:58
        hubar napisał:

> Ostatnio odkryłem pomnik (ser to czy nie wiem co) przy Rajdowej na osiedlu
        > Piaski.
        Hehe. Moja koleżanka twierdziła że to pomnik osteoporozy...
    • hubar Zagajnikowa 20.06.04, 23:42
      Dziś byłem na Zagajnikowej. Są tak dwa pomniki przy Brackiej i Górniczej. Co
      symolizują dowiedziałem się od mojego towarzysza spaceru.
      Czy ktoś może wie o jakie to białe pomiki chodzi?
      • Gość: xk Re: Zagajnikowa IP: *.toya.net.pl 20.06.04, 23:57
        ja ze zrozumiałych względów udaje, że nie wiem

pozdr
      • piotrekmk Re: Zagajnikowa 24.06.04, 15:11
        HUbar chodzi ci chyba o pomniki upamiętniające miejsce obozu dla dzieci z II
        wojny światowej.
      • Gość: damian Re: Zagajnikowa IP: *.toya.net.pl 03.12.14, 11:06
        pomik zlamanego serca
    • Gość: luko Re: Dziwne pomniki w Łodzi IP: *.toya.net.pl 23.06.04, 17:22
      Drogi Łażeju. Sądzę, że warto trochę zagłębić sie w arkana sztuki, wtedy będzie
      łatwiej. Bardzo ogólnie, artysta tworząc dzieło sztuki, np. rzeźbę nie musi
      koniecznie pragnąć czegoś przekazywać - to jest jego wolna wola. Jest sztuka
      przesiąknięta ideowością, emocjonalnością, ale i jest sztuka czysta
      prezentująca-analizująca dany kształt oraz działanie światła, cienia i koloru
      na i poprzez tę strukturę. Akurat rzeźby, które jesteś łaskaw wskazać, to prace
      dwóch dobrych i znanych plastyków łódzkich: kula na Retkinii - Ryszard Popow (i
      mała kula na Widzewie)- to czysty konstruktywizm (może juz bez definicji),
      natomiast tak zwany "żółty ser" to dzieło Andrzeja Jocza. Obaj panowie są znani
      i cenieni w Polsce i nie tylko, zatem trzeba sie cieszyć, że na tych pustyniach
      blokowisk znajdują się jakieś ciekawe, wartościowe akcenty. Jest coraz więcej
      zieleni ale są i dobre rzeźby (konstrukcje). To powód do radości, a
      niekoniecznie do śmiechu.
    • tomus.m Re: Dziwne pomniki w Łodzi 24.06.04, 10:45
      Jeśli chodzi o takie rzeźby to zapraszam na moje osiedle: Piaski. Tam przy
      ulicy Rajdowej, obok domu seniura również znajduje się coś na
      podobieństwo "wielkiego kawałka sera..", tyle, że lekko różowawego!! choć tak
      poważnei to też nei wiem jaki był zamysł artysty!!
    • Gość: Bart park Worcella IP: *.tpnets.com 24.06.04, 14:53
      czyli czyli Klepacza dziś: jest taki pomnik-obelisk-nie wiem co, tam między
      dąbem a pałacykiem 10/12. Niski. Ciemny.
      • yarro Park Klepacza 24.06.04, 16:44
        Myślę, że jest to pozostałość ozdób parku/parków okalających oba pałacyki,
        należacych do ich pierwotnych właścicieli.
      • hubar.foto Re: park Worcella 09.08.04, 17:16
        Ten masz na myśli: www.hubar.friko.pl/zagadki/1/18.htm ? ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka