Dodaj do ulubionych

Hotel Hilton w Łodzi

• Gość: Łodziak Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 00:07
      w Śródmieściu - mało takich miejsc, bo miasto budowano ciaśniutko, szkoda, że
      trwa zagęszczanie zabudowy w centrum...
      • yarro Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac 10.03.07, 02:19
        Co nazywasz placem? Tą srajłączkę dla piesków? Czy może budeczki z żarciem?

Teraz czas na zabudowanie lub przebudowę narożnika N-E i będzie nareszcie
        rozsądna okolica.
        • pawel-strzalka Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac 10.03.07, 10:05
          zabudowanie tego narożnika byłoby zabójstwem, tamtędy chodzi bardzo wiele osób,
          ja bym proponował wywalić Central2, ktory dla mnie zawsze wyglądał na
          niedokończony (o czym świadczy np. dziura między nim a sąsiednim budynkiem),
          wywalić budki z chińskim, przebudować wszystkie dawne domy handlowe między
          wieżowcami aby to wszystko razem się komponowało, parking dać pod ziemię, a w
          jego miejsce stworzyć szeroki pasaż spacerowy
          • yarro Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac 10.03.07, 16:23
            Ej, no chwile. Łażenie wszędzie gdzie sie da to mentalność wiejskiego łażenia
            przez pole :P

Nie mówię o całkowitej zabudowie narożnika N-E, mówię o czymś c połączy
            przebudowany Central 2 z tą kamienicą, która tak samotna stoi - mogłoby się to
            do niej przykleić, tak jak Centrum Biznesu na S-E czy wlasnie Hilton na N-W ;)
            • Gość: Ł. Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 23:30
              chcesz łączyć cyntral II w Hiltonem? a wiesz co w nim jest ?
              • yarro Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac 11.03.07, 00:30
                Cooo? Mówię o kamienicy tuż przy centralu II, tej przed Bre tower (Red tower).
        • Gość: wk Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.lodz.mm.pl 10.03.07, 11:29
          yarro napisał:
          > Co nazywasz placem?
          Parking?

> Tą srajłączkę dla piesków?
          A to by się akruat w tej okolicy przydało, niekonicznie tam gdzie jest.

> Czy może budeczki z żarciem?
          A to by mogło zniknąć.

> Teraz czas na zabudowanie lub przebudowę narożnika N-E i będzie nareszcie
          > rozsądna okolica.
          Dla mnie narożnik N-E miałby wyższy priorytet, ale i tak dobrze.
          • Gość: wk Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.lodz.mm.pl 10.03.07, 11:31
            > Dla mnie narożnik N-E miałby wyższy priorytet, ale i tak dobrze.
            Miało być N-W.
      • Gość: bosman Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.toya.net.pl 10.03.07, 10:16
        Ścisła i zwarta zabudowa (szczególnie śródmieścia) jest oznaką urbanizacji. Jak
        Ci się podobają otwarte przestrzenie to przenieś sie na wieś.
        • Gość: wk Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.lodz.mm.pl 10.03.07, 11:26
          Gość portalu: bosman napisał(a):
          > Ścisła i zwarta zabudowa (szczególnie śródmieścia) jest oznaką urbanizacji.

To jakaś wartość sama z siebie?
          • Gość: bosman Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.lodz.mm.pl 10.03.07, 17:20
            Wartość nie, ale to cecha duzego miasta. To tak, jakby mieszkać na wsi i
            narzekać, że nie ma tam biurowców i ze koguty rano pieja. Trzeba sie zdecydowac,
            co sie chce.
        • Gość: Ł. Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 23:32
          Ścisła i zwarta zabudowa (szczególnie śródmieścia) jest oznaką urbanizacji
          średniowiecznej
      • Gość: centroLEW Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 12:39
        Nie mogą pojąć, że nawet taką świetną wiadomość jesteście w stanie skomentować
        w ten sposób. Pewnie gdybyśmy się dowiedzieli, że Paris Hilton postanowiła dać
        każdemu łodzianinowi po 100.000 dolarów, to jeden z drugim idiota by napisał,
        że to zła wiadomość, bo przez to wzrosną ceny w restauracjach...
        Cieszy mnie wiadomość o hotelu i biurowcu. Fajnie, że ma mieć 27 pięter - niech
        moja Łódź pnie się w górę. I taki wielki biurowiec wcale nie kontrastuje źle z
        kamienicami obok. Gdyby zawsze w ten głupi sposób myślano, w Łodzi nie byłoby
        budynków wyższych niż parterowe. Wieżowce są znakami czasu. A ten dla Łodzi
        jest dobry - mimo faszystów, którzy próbują nas podcinać z warszawy...
      • Gość: barnaba Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac IP: *.lodz.msk.pl 10.03.07, 13:05
        Tam nigdy nie było placu. Po prostu- jak przebijano ul. Główną to zabrakło
        pieniędzy na nową zabudowę.
        • yarro Re: Zginie w Łodzi nienazwany plac 10.03.07, 16:20
          Właśnie ;)

Co nie znaczy, że gdy zbudują HILTON i coś na N-E rogu Piotrkowskiej i
          Piłsudskiego to można teren między Piotrkowską a Kościuszki przekształcić w coś
          a'la plac. Ech, byłoby git ;) A na środku to: tinyurl.com/ynuz97
    • Gość: Łodziak z Hiltona do In Centro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 00:07
      będą wpadać, jak zrozumiałem...
    • Gość: jakmułkowski ale czy koszerny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 00:08
      Hotel Hilton w Łodzi będzie aby...
    • Gość: piotrkowianin Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.07, 10:38
      Super wiadomość, wreszcze będę miał świadomość, że stolicą mojego regionu jest
      prawdziwa europejska metropolia :)
      • Gość: tomek Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.toya.net.pl 10.03.07, 12:40
        Bardzo dobra informacja i trzeba iść za ciosem i już myśleć o przebudowie
        byłych domów towarowych juventus hermes central 2.To doskonałe miejsca na
        wybudowanie wysokich wieżowców biuro hoteli z parkingami podziemnymi najlepiej
        dwa razy wyższymi od szklanego niebieskiego biurowca i wtedy miasto zaspokoi na
        100 lat do przodu miejsca biurowe i hotelowe najlepszej klasy A, wtedy firmy
        ściągną do Łodzi na całego z całego świata.

To samo stary central dom towarowy i jego biurowiec po drugiej stronie
        Piłsudzkiego, kto jest właścicielem tego PSS Społem?A kto właścicielem
        juventusa hermesa gdzie teraz tylko odzież używaną sprzedają?
        Cały ten projekt z przejściem w środku do centralu 2 to tragedia
        architektoniczna dobra na klimat Florydy a nie klimat Polski, nie wspomnę o
        bezpieczeństwie, jednym słowem wszystko nadaje się do wyburzenia.

Hilton wyznaczy przebudowę w tej części i oby poszło to szybciej i ciekawiej w
        pozostałych częściach skrzyżowania Pietryny i Kościuszki z Piłsudzkiego.
        • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 13:09
          Czy dobrze zrozumiałem, że hotel będzie w części niższej, a biurowiec w 27-
          piętrowym wieżowcu?
          PS Szkoda, że nie będzie basenu na ostatnim piętrze jak w jednym z warszawskich
          hoteli(nie pamiętam nazwy).
          • pawel-strzalka Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 13:30
            informacje są sprzeczne, podobno hotel ma być w części wysokiej, a w niskiej
            pasaż handlowy, sale konferencyjne i restauracja, najlepiej poczekać na
            oficjalne stanowisko Hiltona i jakąś konferencję prasową
            • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 15:37
              Nie Pawle, wszyscy mówią że hotel ma być w części niskiej :)
              • pawel-strzalka Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 15:52
                Projekt inwestycji zakłada powstanie w centrum miasta 7 – kondygnacyjnego
                budynku konferencyjnego, 27 – kondygnacyjnego budynku z pokojami hotelowymi i 4
                – kondygnacyjnych, podziemnych terenów parkingowych. - cytat ze strony
                uml.lodz.pl, coś jeszcze chciałbyś dodać? :>
        • Gość: barnaba Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 10.03.07, 13:13
          Stary "Central" zostwmy- to kawał historii miasta, a w latach 80- jeden z jego
          symboli.

Pozostałe Twoje propozycje: zauważ, że jeśli obudujesz trasę WZ wieżowcami, to
          powstanie nizbyt urodziwy tunel. Nie bez powodu, kiedy przebudowywano w latach
          70 tę część miasta, wieżowce w większości odsunięto od ulicy.
    • panajotow Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 13:35
      Swietna wiadomosc! Bardzo sie ciesze. Czas teraz na dzialki na rogu Kilinskiego
      i Pilsudskiego (moze wykoleguja przekupy z pudlami) i na pl. Dabrowskiego.
      Super byloby zamienic Central na jakis biurowiec. Jego fasada traci myszka, a
      na nia bede patrzec goscie Hiltona. Obecnosc Hiltona w Lodzi jest chyba dobrym
      sygnalem. Oby tak dalej:).

p.s. swietnie ,ze nie stawiaja wiezowca. Ich obecnosc nie nadaje miastom
      statusu metropolii...
      • pawel-strzalka Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 13:36
        no jak nie stawiają skoro stawiają?
        • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 13:50
          27-piętrowy podobno! Poszaleli! ;)
      • Gość: wk Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.lodz.mm.pl 10.03.07, 13:54
        >Czas teraz na dzialki na rogu Kilinskiego
        > i Pilsudskiego (moze wykoleguja przekupy z pudlami)
        O tam by się to przydało, ale chciałbym żeby ten zielony kawałek został, z ex
        Billą bym się za to chętnie pożegnał.
        • pawel-strzalka Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 14:29
          z ex Billą byc moze też się trzeba bedzie pozegnać, wady konstrukcujne budynku
          są na tyle duże, że pękniecia widać już od kilku lat
          • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 15:10
            Oby, oby...
            Bo to jest coś bardzo nieładnego, żeby nie powiedziecieć obrzydliwego.
            • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 15:34
              Billa/Elena została stworzona ręką wybitnego architekta łódzkiego.
              • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 15:52
                Ale może mi się nie podobać?
                A poza tym to coś może i było ładne, ale w momencie budowy, czyli jakies 10 lat
                temu, a teraz mamy XXI wiek i buduje się całkiem inaczej.
                • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 16:17
                  Ale ja to napisałem z przekąsem - może powinienem wziąć to w cudzysłów ;)
                  Eniłej, uważam że Billa/Elea jest szkaradna, nalezy to wywalić i zbudować tam
                  wysoki budynek.
                • Gość: wk Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.lodz.mm.pl 10.03.07, 16:29
                  > A poza tym to coś może i było ładne, ale w momencie budowy, czyli jakies 10 lat
                  > temu, a teraz mamy XXI wiek i buduje się całkiem inaczej.

Idąc dalej tym tropem, może to co zbudujemy teraz za jakieś 10 lat będzie szkaradne?
                  Przyjemnie by było, żeby powstawały budynki, które w przyszłości przynajmniej
                  będzie można tolerować ;)
              • pawel-strzalka Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 15:55
                ciekawe czy to ten właśnie wybitny architekt łódzki nie wziął pod uwagę tego, że
                budynek pracuje i nie może być jednym klockiem
                • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 16:17
                  Nie wiem, wiem że ELEA jest obrzydliwa ;P
        • panajotow Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 16:57
          Coz, przyznam, ze faktycznie miejsce budynku Billi powinno byc na smietniku
          historii, ale na to chyba nie mamy co liczyc. Chcialbym wierzyc, ze pojawienie
          sie Hiltona zwiastuje cos dobrego. Jest tyle pieknych miejsc w Lodzi, ktore
          warto uswietnic nowymi, atrakcyjnymi budynkami, ktorych budowa, byc moze,
          pobudzilaby wlascicieli sasiednich posesji do ich odnowienia lub zabudowania
          pustych dzialek. Moze w koncu znikna parkingi w dziurach miedzy srodmiejskimi
          kamienicami.
      • Gość: wk Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.lodz.mm.pl 10.03.07, 13:58
        > Jego fasada traci myszka, a na nia bede patrzec goscie Hiltona.
        Mi nie przeszkadza, nie odpycha mnie, za to sporo innych rzeczy w okolicy tak.
        Głównie brud, śmietnik, bałagan, budy.
        • panajotow Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 17:25
          Zatem odstrecza nas to samo. Czepiam sie Centralu, bo traktuje go jako pewien
          relikt, ktory uprawomocnia przyczepiona nam latke zascianka. To miejsce idealne
          na nowoczesnta galerie handlowa, gdzie mozna znalezc znane marki. Budynek
          centralu swietnie nadawalby sie na biurowiec (oczyiscie po generalnym remoncie
          i zmianie fasady). Ale wiem, ze raczej tego nie doczekam i skansen PRL-u bedzie
          sobie radosnie trwal przy okrzykach aplauzu w stylu: "no co?! Ludzie maja
          przynajmniej prace! Tylko tego jeszcze zlodzieje nie rozkradli..."...:D
          • skodabodzio Central na muzeum PRLu zamienic 12.03.07, 10:04
            ja bym tam zrobil muzeum PRLu. Czegos takiegio w Lodiz brakuje, skoro w
            krakowie w nowej hucie takie rzeczy sie robi to i u nas z centralu mozna, tym
            bardziejh ze niewiele trzeba zmieniac w srodku
            • Gość: wk Re: Central na muzeum PRLu zamienic IP: *.lodz.mm.pl 12.03.07, 19:38
              > tym bardziejh ze niewiele trzeba zmieniac w srodku

Skansen ;)
    • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 15:37
      A jak już stanie Hilton, to może miasto uporządkuje to skrzyżowanie i zrobi coś
      a'la tinyurl.com/ynuz97

:)
      • Gość: buszujący w zbożu Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 16:35
        Central I niedługo będzie na liście współczesnych dóbr kultury, wśród wielu
        innych znamienitych łódzkich obiektów. Mimo że z czasów PRL to jednak
        reprezentują pewien okres, a nawet były manifestem przeciw kulturze
        przedblokersowej lat 60 i 70-ych. Nie oszukujmy się, że takiego okresu nie było.

Proponuję więcej respektu dla dziedzictwa, także najnowszego, szczególnie jeśli
        się nie rozumie jego roli. Puknie krytykom 30-stka, a pojawią się zwiastuny
        oświecenia. Wtedy będzie można odłożyć zabawki na półkę i zająć się ustawianiem.

Co do Juventusów to się zgadzam, choć z trudem, bo w Warszawie właśnie wygrał i
        będzie realizowany projekt muzeum sztuki będący niemal plagiatem tej zabudowy.
        Czyli, że nasz Juventus wyprzedził swój czas o 30 lat. My to mamy dzieła.
        • panajotow Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 17:34
          Chcialbym, zeby Central I godniej pelnil zaszczytna role wartosciowego
          przykladu wybiegajacej w przyszlosc mysli architektonicznej. Nie lubie PRL-
          owskiego domu handlowego, bo zajmuje niepotrzebnie miejsce, a moglby pelnic
          autentyczna role handlowo-uslugowa. teraz takiej nie pelni, a czyni centrum
          Lodzi zywa widokowka na rzeczywistosc Polski ludowej z jej cala nijakoscia i
          tandetnoscia, szczegolnie wlasnie w handlu.

Ja rowniez zycze Centralowi dobrze, chcialbym jedynie, zeby nie byl nawiazaniem
          do smutnych czasow, kiedy Lodz sie niby rozwijala, a tak naprawde
          przygotowywano ja do powolnego zejscia. Chcialbym, zeby bylo to miejsce zywe i
          nie straszace fasada a la bloki z plyt nabijanych "kamyczkami".
          • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 18:34
            Central powinien stac się elegancką galerią handlową, po lekkim liftingu (a nie
            malowaniu na kolor musztardowy!).
        • Gość: tomek Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.toya.net.pl 11.03.07, 18:49
          A co ma pasować do dorobku z lat budowy Pałacu Kultury w Warszawie czyli czasów
          Stalinizmu ano taki projekt

www.polskieradio.pl/_admin/cm/polonia/_Sekcja186/_images/2007030807553328_240.jpg

więc tam w stolicy coś takiego może i przejdzie natomiast Łódź raczej nie ma
          takich aspiracji.

Ale warszawiacy naród myślący i wybiera jednak drugi projekt co pokazują wyniki
          choć komisja ma swoje zdanie

www.artmuseum.waw.pl/
          Ale i tak projekt ten najciekawszy ale drogi do kwadratu raczej nie przejdzie,
          był w gazetach pokazywany.

www.museumcompetition.pl/index.php
          Rzeczywiście 1 nagroda pasuje do tych blokowisk w stolicy.

www.museumcompetition.pl/graf/main/d/1.jpg
          Więc jednak czekam na przebudowę w Łodzi w lepszym stylu.
    • Gość: ja ziomal Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.ksiezyc.pl 10.03.07, 16:29
      Hotel budują i Kropa się cieszy jak kiedyś Kaziu a największe targi
      stomatologiczne będziemy oglądac w Poznaniu ale co tam w końcu z Łodzi do
      Poznania jest autostrada
      • panajotow Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 17:35
        To smutne, bo szansa dla Lodzi sa rowniez targi, ale chyba powinnismy sie juz
        przyzwyczaic, ze obecna ekipa nie moze zajmowac sie kilkoma sprawami naraz i
        jak juz jest gdzies sukces, to gdzie indziej musi lupnac porazka...
        • Gość: s Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: 195.231.126.* 10.03.07, 18:36
          hehe, swiatowit bedzie troche szaro przy tym wygladal...
          tylko troszke szkoda bo to byla calkiem sympatyczna miejscowka na piwo tam w tym zakamarku...
          • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 20:55
            Mógłby go kupić np. Mercure albo Novotel i odnowić jak Mercure w Gdańsku.
            • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:20
              Mercure to marka sieci Accor, w Polsce występują jako Orbis Grupa Hotelowa.
              Oczywiście znczy to, ze są właścicielami większości Orbisu ;) Ale do rzeczy.
              Otóż na Mercure będzie przebudowawywany lata chwila hotel Grand na
              Piotrkowskiej, mam nadzieję iż pozostawią człon nazwy Grand - Mercure Grand na
              przykład :) Poza nowym Ibisem Orbis - Accor nie ma w Łodzi więcej placówek. Nie
              znaczy to, że nie byliby zainteresowani zakupem np. hotelu Światowit i
              przebudowy na Novotel. Ale to już zależy od ich strategii ;) Obecnie Światowit
              należy do Przedsiębiorstwa Turystycznego Łódź, czyli tego ktore jest
              właścicielem Polonii, Centrum, Savoya i Mazowieckiego.

--
              "...i przed PORODEM
              niosą oświaty kaganiec"
              [by Google]
              • Gość: Slavekk Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: 195.69.80.* 10.03.07, 21:39
                yarro napisał:

> Mercure to marka sieci Accor,

> Poza nowym Ibisem Orbis - Accor nie ma w Łodzi więcej placówek.

Aleś walnął...;-)
                A Ibis to czyj?
                • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:40
                  No napisałem, że Orbis - Accor ma w Łodzi dwa hotele: Ibisa i Grand (już
                  niedługo przejcie do z marki Orbis Hotels do marki Mercure). Może czytaj ze
                  zrozumieniem, oki?
                  • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:41
                    "przejdzie" :)
                  • Gość: Slavekk Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: 195.69.80.* 11.03.07, 08:14
                    yarro napisał:

> No napisałem, że Orbis - Accor ma w Łodzi dwa hotele: Ibisa i Grand

...w rzeczy samej...;-))

> Może czytaj ze
                    > zrozumieniem, oki?

Może od dzisiaj... oki?
                    Wczoraj dobre wino degustowałem...;-)
                    • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 11.03.07, 12:51
                      Ooo, czytanie forum po alkoholu :)? Nieładnie! :P
                      • Gość: barnaba Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 11.03.07, 15:53
                        Na trzeźwo co poniektórych wpisów się nie da :)
    • Gość: martin Hotel Hilton w Łodzi IP: *.range86-132.btcentralplus.com 10.03.07, 21:07
      bravo!w koncu zagraniczni goscie beda wiedzieli ze lodz to cos wiecej niz tylko
      zwykle miasto w polsce!!!teraz kolej na naszych politykow i architektow oraz
      biznesmenow by przyciagnac nowe inwestycje!!
    • lu52 Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:29
      co niektórzy lubią twierdzić ,że z Wrocławiem to Łódź może się już
      porównywać,nic bardziej błędnego-tam już działają dwa hotele 5 gwiazdkowe po 200
      pokoi każdy,a na takiej ul.Kiełbaśniczej długiej ok.300 m są cztery hotele 4
      gwiazdkowe.I tylko tyle
      • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:35
        Ale o żadnym nie wiem, a ja wolę mieć jednego Hiltona niż 100 nienależących do
        jakiejś światowej sieci.
        • lu52 Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:42
          najpierw to muszą tego Hiltona postawić,na dzisiaj jest tylko na papierze,a
          przez te 3 lata kiedy to ma stanąć świat nie będzie czekał na podniecającego się
          niezdrowo Kropiwnickiego ale uciekał do przodu.
          • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:50
            Czy jesteś z Wrocławia?
          • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:51
            Pokaż mi przykład wybudowania dużego hotelu wysokiej klasy w kilka miesięcy.
            Łódź ostatnio i tak przezywa swojego rodzaju boom, ale nie nie oczekuj, że
            wszystko powstanie w pół roku.
      • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 21:39
        No i?
        • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 22:01
          No i to, że to i tak wielki sukces, że udało nam się śćiągnąć takiego inwestora!
          • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 22:03
            To no i nie było do ciebie, bo z tobą się akurat tu zgadzam - było do tego
            kolesia rzucającego Kiełbaśniczą z Wrocka :)
            • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 22:51
              Tak wiem, zorientowałem się juz po napisaniu.
        • Gość: gość Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.toya.net.pl 10.03.07, 22:18
          Co do Centralu, obecnie domu towarowego w stanie przedzawałowym plus ten wysoki
          biurowiec gdzie dawniej wszyscy z zachodu się dziwili, jak to możliwe że do
          obsługi mniejszego domu towarowego potrzeba dwa razy większego biurowca i
          kilkukrotnie większej ilości pracowników umysłowych niż w domu towarowym
          sprzedających.Tak się budowało w socjaliźmie i dlatego to padło.

Na dziś walnął bym konstukcje ze szkła półokrągłą tak by od lewej dochodziła do
          Pietryny przy biurowcu a po prawej po łuku do domu towarowego, zadaszył bym to
          dachem ze szkła na zasadzie wysokiego atrium z przestrzenią pustą do samego
          dachu, wewnątrz posadził bym palmy wysokie i jakieś pietrowe konstrukcje w
          środku na knajpki bary tak by przez te szklane ściany widać było w środku
          ciepły klimat przez cały rok, pod ziemią parking bo to co jest teraz jest po
          prostu przykre.
          Chętny na pewno się znajdzie może na hotel to przerobić bo handel już się nie
          podniesie przy kwitnącej Galerii Ł.

Albo te murowane części obecne Centralu przeznaczyć na parkingi a zrobić
          nadbudowę wielopiętrową na biura czy właśnie hotel, wysokością taka nadbudowa
          mogłaby być zrównana ze starym obok biurowcem i wtedy taki łuk szklaną ścianę
          łączącą te dwa budynki dobudować tak by zaokrąglić architekturę tego
          skrzyżowania by nawiązała do zabudowy Biurowca szklanego 4 piętrowego po
          drugiej stronie Pietryny gdzie jest Siver screen.
          Są fachury to pewnie coś wymyślą.
          • panajotow Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 22:42
            Bylbym bardziej niz zadowolony, gdyby cos takiego sie stalo:).
            • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 10.03.07, 22:58
              A ja bym w tym miejscu postawił Biedronkę! ;)
              • panajotow Re: Hotel Hilton w Łodzi 11.03.07, 11:37
                A obok Zabke i skup zlomu:)
          • Gość: Slavekk Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: 195.69.80.* 11.03.07, 08:12
            Gość portalu: gość napisał(a):

> Co do Centralu, obecnie domu towarowego w stanie przedzawałowym

chciałoby się...
            Jak na razie Central nie jest deficytowy.

> plus ten wysoki
            > biurowiec gdzie dawniej wszyscy z zachodu się dziwili, jak to możliwe że do
            > obsługi mniejszego domu towarowego potrzeba dwa razy większego biurowca i
            > kilkukrotnie większej ilości pracowników umysłowych niż w domu towarowym
            > sprzedających.

schematy, schematy, mózgu brak...
            W biurowcu była centrala Społem (wojewódzka ?) a nie obsługa Centralu

> Tak się budowało w socjaliźmie i dlatego to padło.

Akurat spółdzielczość nie padła...

> Na dziś walnął bym konstukcje ze szkła półokrągłą
            ...
            to sobie walnij jak już odkupisz ten grunt.
            Chyba że metodą "socjalistów" pójdziesz do właścicieli i "wicie rozumicie" im
            zabierzesz.
            Uwielbiam takich którzy "od zawsze byli przeciw komunie" a myślenie mają
            przesiąknięte minioną epoką jak mało kto...
            • panajotow Re: Hotel Hilton w Łodzi 11.03.07, 11:41
              Cokolwiek znajdowalo sie w tym budynku, w chwili obecnej nie jest on (wraz z
              Centralem zreszta) chluba Lodzi. Warto byloby miec w centrum duzego miasta
              konstrukcje, ktore czynia je atrakcyjniejszym, moga przyczynic sie do kreowania
              pozytywnego wizerunku miasta. Tymczasem i wiezowiec i budynek domu handlowego
              to przyklad odrazajacego PRL-owskiego stylu. Szare, przyciezkie budynki,
              opancerzone plytami...
              • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 11.03.07, 12:58
                No dobrze, słusznie. Ale nie można dlatego tylko, ze jest brzydkie, narzucać
                rozwiązań i zmuszać. Co nie znaczy, że można by jakoś zasugerować właścicielom
                centralu pewne zmiany, ewentualnie pomoc znaleźć inwestora ktory przekształci
                ten teren. Swoją drogą, moim zdaniem, przy tej tendencjia jaką mamy w Łodzi
                obecnie inwestor dla centralu znajdzie się bardzo szybko.
              • Gość: wk Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.lodz.mm.pl 12.03.07, 19:54
                > Szare, przyciezkie budynki,
                > opancerzone plytami...

Jak dla mnie to dużó zależy od tego co stoi obok takiego budynku, czasami lubię
                szare przyciężkie.
      • Gość: J.S. Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: 195.69.82.* 11.03.07, 18:03
        > na takiej ul.Kiełbaśniczej

Jesli chodzi o nazwy ulic, to Lodz nie tyle moze sie porownywac co wrecz
        wygrywa :>
    • Gość: znajomy GW kłamie ! IP: *.toya.net.pl 11.03.07, 12:58
      To skandal ! Koncepcję tego budynku przygotowała jedna z łódzkich pracowni
      architektonicznych. Opracowali ją absolwenci kierunku Architektury i Urbanistyki
      z Politechniki Łódzkiej. Nawet nie chce mi się dociekać, dlaczego w artykule nie
      ma o tym nawet wzmianki...
      • yarro Re: GW kłamie ! 11.03.07, 13:10
        No i? Napisz oficjalny list do gazety. Albo, skoro wybierasz forum, podaj
        argumenty na poparcie zarzutu tutaj.

Ja też mogę napisać, że koncepcję przygotował mój sąsiad.
        • Gość: buszujący w zbożu Hilton jeszcze nie gwarantuje architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 13:49
          Do wizji przekształceń Centralu według "gościa" mam następującą uwagę:

Tam niedaleko jest zakład fryzjerski, walnij sobie gościu jakiś balejaż (nie
          wiem co to, ale brzmi) na klatę i posiej rzodkiewkę, lub we własnym zakresie.

Co do Hiltona to nie chciałbym, żeby się skończyło czymś takim jak w Warszawie:
          drogo a słabo. Zobaczcie sobie w marcowym numerze Architektura & Biznes nowy
          hotel Puerta America w Madrycie - tak się teraz projektuje hotele. Przy tej
          okazji można też zobaczyć jak się nie projektuje: to coś Gerego (Bilbao silnia)
          na północy Hiszpani oraz jakie nijakie są nowe hotele w naszych miastach, raport
          • Gość: gość Re: Hilton jeszcze nie gwarantuje architektury IP: *.toya.net.pl 11.03.07, 14:16
            Do buszującego pod kołdrą z gazetą architektura( nie obrażając pisma) w jednym
            ręku, proponuję nie przesadzać w wypowiedziach tymbardziej, że raczej warto by
            najpierw zobaczyć coś niecoś na świecie a potem się wypowiadać aniżeli kupić
            raz w życiu gazetę i tłumaczyć wszystkim jak teraz buduje się na świecie hotele
            na przykładzie obrazków z pisma.Najpierw trzeba pojechać zobaczyć w
            rzeczywistości jak inni budują i potem można się wypowiadać.
            A ty buszujący po kołdrą byłeś chociaż kiedyś za granicą widziałeś coś w swoim
            życiu czy tylko obrazki i świerszczyki pod kołdrą.

A poważnie to następnym razem powstrzymaj się przed takim językiem.Zachowanie
            pewnej kultury wypowiedzi będzie dobrze widziane.
            No comments.
            • Gość: gość Re: Hilton jeszcze nie gwarantuje architektury IP: *.toya.net.pl 11.03.07, 14:31
              www.hoteles-silken.com/hpam/index.php
              Jeśli taki przykład hotelu miałby stanąć przy Pietrynie to raczej gryzłby się z
              całym otoczeniem, bardziej widziałbym coć stonowanego, coś takiego mogło by
              stanąć przy asp gdzieś na uboczu ale nie przy secesji i Pietrynie.
              • Gość: S Re: Hilton jeszcze nie gwarantuje architektury IP: 195.69.82.* 11.03.07, 18:07
                Straszliwy syf z tymi napisami jeszcze
          • Gość: wk Re: Hilton jeszcze nie gwarantuje architektury IP: *.lodz.mm.pl 12.03.07, 20:03
            > Puerta America w Madrycie

... bał bym się pytania "dziadzku, dziadku, dlaczego ten budynek jest taki
            straszny?" ;)
        • Gość: znajomy Re: GW kłamie ! IP: *.toya.net.pl 12.03.07, 20:35
          Widzisz yaro, na dniach okaże się, że to jednak mój sąsiad zaprojektował ten
          hotel...
    • Gość: Tomasz.bu Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.03.07, 20:37
      Dobrze jest. Wreszcie ktoś zaczął iść wgłąb ziemi z parkingami itp
      infrastrukturą, wreszcie porządny hotel, wreszcie zagraniczne biuro
      architektoniczne. Z niecierpliwością czekam na projekt, aby okazało się, jak
      uda im się w tym wszystkim znaleźć kamienicę Dejczmanów i Piotrkowską.
      Może przy okazji znikną hotdogi i zostaną do zagospodarowania już "tylko"
      pozostałę trzy narożniki, skrzyżowanie i trasa...
      • Gość: nano Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 11.03.07, 21:53
        potwierdzam,że koncepcję wykonało biuro z Łodzi, na pewno niedługo pojawi się
        sprostowanie na ten temat;
        • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 11.03.07, 22:38
          I mam nadzieję, że hotel będzie w nocy oświetlony, nie tak jak inne wieżowce,
          które w nocy znikają z powierzchni Łodzi.
        • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 12.03.07, 01:21
          No czekamy...
          • Gość: info Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.4web.pl 12.03.07, 12:18
            Sprawa sprostowania wyjaśni się w najbliższym czasie.
            • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 12.03.07, 14:19
              Na pewno będzie jakaś specjalna konferencja. To co podali w pt. to tylko, żeby
              ludzie mogli mniej więcej wiedzieć o co chodzi i jak będzie wyglądał.
            • Gość: info Re: Hotel Hilton w Łodzi IP: *.4web.pl 12.03.07, 21:55
              Dla zainteresowanych hotelem Hilton ciekawe linki.

www.plusart.pl/projekty.php?akc=wizual&idobiekt=90&idgn=26&idg=

www.plusart.pl/main.php?l=pl
              • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 12.03.07, 23:26
                Ok. Zwracam honor. Nie można było tak od razu?
              • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 13.03.07, 20:40
                Czy to na pewno są poprawne linki?
                • ww_lodz Re: Hotel Hilton w Łodzi 27.03.07, 18:35
                  A jeszcze mi się tak przypomniało: czy hotel z 5* może nie mieć basenu?
                • yarro Re: Hotel Hilton w Łodzi 27.03.07, 18:38
                  Tak. Mnie działają :)
    • Gość: Mustafa Hotel Hilton w Łodzi IP: *.toya.net.pl 12.04.07, 01:58
      moj synek ładniejszy projekt stworzyłby ze swoich klocków
      a co to jest kolejny łódzki badziew
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka