under_sky 11.03.07, 10:20 gdzie w Łodzi są najbardziej znane, może najbardziej strome, może kręte a może po prostu piękne schody? Chodzi mi zarówno o te wewnątrz budynków jak i na zewnątrz, w mieście, parku itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzekil Re: łódzkie schody 11.03.07, 11:08 Schody w Pałacu Poznańskich przy Ogrodowej. Schody w Pałacyku (nie pamiętam nazwiska pierwszych włascicieli) przy Stefoanowskiego, gdzie obecnie mieści się Chorągiew ZHP. To dość znane wnętrze, które grało w nie jednym filmie. Odremontowana klatka schodowa w Pałącu Scheiblerów przy pl. Zwycięstwa czyli Muzeum Kinematografi - piękne boazerie! Metalowe schody wrośniete w drzewo w Manufakturze. Trochę na jej tyłach, od strony ul. Ogrodowej przy "aleji rzemieślników", czyli tam gdzie jest m.in. piekarnia. Mniej znane, ale też ładne są schody w Rektoracie Politechniki czyli Pałacu Richtera przy ul. Skorupki. A na koniec z kategorii "specyficzne" to rzeźby, które kilkukrotnie już zmieniały swoje miejsce, a które sa w Łodzi od czasu "Biennale" (choć tu mogę się mylić) przedstawiające podwyższenie z siedziskiem. Miały schodki, po któych można było wejść na to podwyższenie i zasiąść na "krzesełku" stając się tym samym częśćią rzeźby. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko-forum Re: łódzkie schody 11.03.07, 16:05 > A na koniec z kategorii "specyficzne" to rzeźby, które kilkukrotnie > już zmieniały swoje miejsce, a które sa w Łodzi od czasu "Biennale" > choć tu mogę się mylić) przedstawiające podwyższenie z siedziskiem To z Konstrukcji w Procesie ZTCP Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: łódzkie schody 11.03.07, 11:11 Jeszcze coś mi przyszło do głowy... Schody w Esplanadzie, ul. Piotrkowska 100a. Dość efektowne. Schody "inne" w Pubie Łódź-Kaliska, które są na zewnątrz budynku w przedziwnej konstrukcji - klatce ze szkła. Robią bardzo ciekawe wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
anunn1 Re: łódzkie schody 11.03.07, 11:33 kamienica na ul rewolucji, ta brama co ams z wejscie do karczmy raz na wozie . Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: łódzkie schody 11.03.07, 16:53 > kamienica na ul rewolucji, ta brama co ams z wejscie do karczmy raz na wozi > e . fakt, są tam ciekawe schody. W wielu łódzkich zapuszczonych kamienicach są piękne klatki schodowe, niestety, żeby je popodziwiać trzeba je zwiedzać na wdechu. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: łódzkie schody 11.03.07, 11:40 Oczywiscie schody do Akademii Muzycznej na Gdanskiej ,ale te od strony 1Maja , na tych schodach Olbrychski cucil Pszoniaka w Ziemi Obiecanej . Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: łódzkie schody 11.03.07, 12:01 Mam skojarzenie tylko z jednymi schodami: www.youtube.com/watch?v=yaQCirSxnvg&mode=related&search= ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: łódzkie schody 11.03.07, 13:13 No, toś się wysilił - naprawdę okrutnie łódzkie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: łódzkie schody 11.03.07, 13:16 yarro napisał: > No, toś się wysilił - naprawdę okrutnie łódzkie ;) To są uniwersalne schody,dla łodzi też;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: łódzkie schody 11.03.07, 12:03 I jeszcze... Schody w III LO, marmurowe z rzeźbami na półpiętrach. Schody w Muzeum Sztuki przy ul. Więckowskiego. A do kategorii "parkowych" można schody w Parku Staromiejskim przy Pomniku Dekalogu (Mojżeszu). Wiele też jest pieknych klatek schodowych w kamieniacach przy Piotrkowskiej i nie tylko. Z witrażami, pięknie zdobionych, z freskami lub innymi malunkami na ścianach. Tu niestety adresami nie sypnę, bo zwyczjanie nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: łódzkie schody 11.03.07, 13:11 Dżekil, a co ty sie tak nagle uaktywniłeś na forum :)? Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: łódzkie schody 11.03.07, 14:14 A co? Zakaz jest? Pisać nie wolno? Aaaa - nie zlustrowałem się. Ale ja za młody jestem na lustrację na szczęście :-P. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: łódzkie schody 11.03.07, 13:16 Klatka schodowa w kamienicy Pod Gutenbergiem, Piotrkowska 86. Cudowne freski! pl.wikipedia.org/wiki/Kamienica_pod_Gutenbergiem Odpowiedz Link Zgłoś
brite łódzkie schody - foto 11.03.07, 17:49 na fotoforum: fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,58844479,58844479,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
komar_ferrari Re: łódzkie schody 11.03.07, 18:13 Schody parkowe: Dawny Park Ludowy na Zdrowiu, ogromniaste schody pod Pomnikiem Czynu Rewolucyjnego. Zawsze mnie zatrważały swą ilością. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda wszystkie tego typu 12.03.07, 22:48 fotoforum.gazeta.pl/photo/7/li/jj/silk/75ACcg8xGakb7pHihB.jpg bardzo łódzkie, pierwsze, jakie przyszły mi na myśl. Odpowiedz Link Zgłoś