Dodaj do ulubionych

Gdzie chcielibyście zamieszkać ?

13.03.07, 19:23

Witam przyszłych sąsiadów :)

prawdopodobnie w tym roku, zamieszkam w Lodzi ale już sie rozglądam gdzie by
było fajnie zamieszkać.
Czy możecie mi coś podpowiedzieć ?
Gdzie Wy byście chcieli zamieszkać w Lodzi jak byście mogli sie przeprowadzić ?

pozdrawiam
Nimeska
Obserwuj wątek
    • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 19:32
      Byle z dala od Europy,ale Brzeziny mogą być:-)
    • excentrix Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 19:33
      W Łodzi najchętniej zamieszkałbym we Wrocławiu. Mało tego - zamieszkam.
      • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 19:34
        excentrix napisał:

> W Łodzi najchętniej zamieszkałbym we Wrocławiu. Mało tego - zamieszkam.

To wyprowadż się już dzisiaj,jutro koncert The Stranglers
        • excentrix Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 19:47
          na Stranglers dwadzieścia lat temu szedłbym na pieszo. Teraz to już mi się
          trochę nie chce...taki odgrzweany obiad. Na koncercie byłem we Wrocku w sobotę.
          • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:03
            excentrix napisał:

> na Stranglers dwadzieścia lat temu szedłbym na pieszo. Teraz to już mi się
            > trochę nie chce...taki odgrzweany obiad. Na koncercie byłem we Wrocku w sobotę.

Jaki tam odgrzewany obiad;-)
            www.youtube.com/watch?v=Uu6vWvWb9G8
    • nakole Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 19:39
      Północna cześć Bałut ( Radogoszcz Wschód, Łagiewniki i okolice), albo w
      kierunku wschodnim ku Brzezinom.
      Niech Moloch zbliży się do nich ;)
    • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 19:48
      Willa na radiostacji przy parku 3 Maja byłaby w sam raz.

Poza tym przy Folwarcznej jest jeden taki dom, który wziąłbym bez wahania, gdyby był na sprzedaż i gdyby mnie było na niego stać:)

Jeśli nie dom, to tradycyjnie polecam kamienice w centrum: ogólnie wschodnia część jest bardziej zadabna od zachodniej, choć bo obu stronach są wyjątki.
      • nimeska Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 19:56
        z kupnem poczekamy, na razie tylko wynajem gdyz nie chcemy kupowac w ciemno,
        wole sie na zywo rozejrzec
      • evonka Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 09:56
        folwarczną znam jak własna kieszeń, to moje rejony dzieciństwa...
        • bo_tak_wlasnie Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 10:58
          e tam folwarczna... na jaskrowej jest zajeb*** domek do wykonczenia... miedzu
          szkola a aleja roz <ok>
        • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 11:38
          Więc jest taka willa na odcinku między Aleją Róż a Jaworową.
          Kolor łososiwy, na oko laika z lat 20-30 (albo tak stylizowana), bardzo zadbana, jednopiętrowa, z dużym tarasem na piętrze. Jako całość posesja jest w bardzo dobrych proporcjach, nie za wielka. Ten dom jest w mojej ścisłej czołówce miejsc w Łodzi, w których chciałbym mieszkać, gdybym przestał chcieć mieszkać tu, gdzie mieszkam:)
          • bo_tak_wlasnie Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 12:11
            no raaaczej... mowa o tym samym domu.
            wiele lat nikt go nie konczy, niewiedziec czemu. wlasciciele sporadycznie sie
            pojawiaja... moze ma jakis mankament... ale nic nie jest do przeskoczenia -
            prawda
            • evonka Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 12:35
              na JAskrowej jest szkoła. moja podstawówa... :-)
              • bo_tak_wlasnie Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 12:38
                jestes z mojej dzielnicy... hmm... no w sumie z prawie mojej. jagielly sie
                klania choc 90% czasu spedzan na jaskrowej:)
                • evonka Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 13:35
                  ;-) Jagielly tez znam doskonale... mialam z bloków klezanki i klegow w klasie.
                  Moze chodzilismy do jednej klasy??? ;-) 172 SP się kłania.. ;-)
                  • bo_tak_wlasnie Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 13:42
                    hehe SP 72 - ul. zabia, ale z twojej strony julianki znam mysle wszystkich
                    ktorzy maja dziescia lat...

• evonka Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 13:48
                      eeee... to myslmy Was ogrywali w siatkówke! ;-))
                      jak mają -dziescia albo -dzieści to zapewne pozostają w kregu znanych mi
                      osob... moja strona Julianki chodziła głownie do 172.. wiec trudno sie nie
                      znac.. ;-)
            • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 13:15
              Nie wiem - ten o którym ja mówię, jest na Folwarcznej i wygląda na ukończony i zamieszkany:) Chociaż przechodzę/przejeżdżam tamtędy sporadycznie i może mam mylne wrażenie...
              • bo_tak_wlasnie Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 13:26
                zawsze mozna pomoc im podjac decyzje o wyprowadzce ;)
    • nimeska Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 19:58
      bardzo wam dziekuje za udzial w dyskusji ale mam mala prośbę gdyż sie kompletnie
      jeszcze nie orientuje w ukladzie miasta, czy bylibyście tak mili i podawali
      kierunek o dzielnicy której piszecie ? :)
      bardzo bede Wam wdzięczna :)
      • nimeska Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:00
        no i raczej wolalabym zamieszkac gdzies w "centrum", bo obecnie mieszkam na wsi
        pod wielkim miastem i za zyciem miejskim mi teskno ale tez lubie nature i wypady
        za miasto :)
        • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:04
          nimeska napisała:

> no i raczej wolalabym zamieszkac gdzies w "centrum", bo obecnie mieszkam na wsi
          > pod wielkim miastem i za zyciem miejskim mi teskno ale tez lubie nature i wypad
          > y
          > za miasto :)

No to w takim razie wybierz Brzeziny,do manufaktury jedzie się 20 minut,do lasu 3
        • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:20
          więc popatrz sobie na: www.mapa.lodz.pl na rejon powiedzmy ograniczony ulicami: od północy - Legionów/Pomorską, od południa Mickiewicza/Piłsudskiego, z zachodu Żeromskiego, ze wschodu Kilińskiego. Kamienic tam wieleset. Jedne tanie inne drogie, jedne dobre inne rozpadające się. Jedym słowem - bez osobistego oglądu mało zdziałasz:-)
          • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:29
            psst.napisz też o sąsiadach jakich(ewentualnie)spotka.
            • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:49
              Mnie, na przykład;-)

Nie chciałbym zapeszać, ale mam wrażenie, że takich widoków jest coraz mniej;)
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,36678488.html
              • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:55
                miejskie_narty napisał:

> Mnie, na przykład;-)
                >
                > Nie chciałbym zapeszać, ale mam wrażenie, że takich widoków jest coraz mniej;)

Wprost przeciwnie,owszem stare kadry żuli umierają,ale młodszych jest coraz
                więcej;-)
                • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 21:01
                  Mylisz się longeto, nie jest więcej żuli, po prostu spotykasz tego pana:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,36678488,37181572.html :)
                  • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 21:40
                    miejskie_narty napisał:

> Mylisz się longeto, nie jest więcej żuli, po prostu spotykasz tego pana:
                    > fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,36678488,37181572.html
                    :)

Nigdy go nie spotkałem,a na problem patrzę w skali makro:-)
        • doktor_no1 Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:35
          nimeska napisała:

> no i raczej wolalabym zamieszkac gdzies w "centrum", bo obecnie mieszkam na wsi
          > pod wielkim miastem i za zyciem miejskim mi teskno ale tez lubie nature i wypad
          > y
          > za miasto :)
          >
          Dobrym kompromisem między "centrum" a "wsią" będą więc domki na Julianowie albo
          w okolicy parku 3Maja, z tym że to dość drogie okolice.
          Tańszą alternatywą może być zamieszkanie w Pabianicach. Z Bugaju masz
          kilkanaście minut spacerkiem do lasu a jak Ci przyjdzie ochota na wielkomiejskie
          rozrywki to wsiadasz w busa albo tramwaj 11 i w ciągu niewiele ponad pół godziny
          jesteś na Piotrkowskiej.
    • ixtlilto Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:01
      Zależy czego oczekujesz od mieszkania i miejsca...
      - ma być blisko do sklepów czy parku
      - dobry dojazd do centrum czy możesz przejść się kawałek lub przesiąść się z raz
      - masz dziecko, które będzie pomykać do przedszkola/ szkoły?
      - wolisz dzielnicę droższą czy tańszą?
      - stare czy nowe budownictwo?

Ja bym chętnie zamieszkała w domku pod Łodzią, lub w jakiejś odnowionej
      kamienicy (przy zalożeniu, że to nie kamienica z obecnymi lokatorami)
      • nimeska Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:30
        miejskie_narty juz siedzie na mapach ;) ale ze malo wiem mam kreciolka ;)
        no i mam spokojnie czasu jeszcze troszke .. jakies 3 miesiace wole juz teraz sie
        zaczac ogranizowac ;)

ixtlilto no widzisz, teraz mieszkam od duzym miastem a mianowicie pod Bordeaux
        a urodzilam sie i wychowalam w Warszawie, choc czuje sie oooba wychowna na
        walizkach kocham podorze i nie mam problemu z przenoszeniem sie z miejsca na
        miejsce.
        postawilas dobre pytania ... musze porozmawiac z mezem i musimy ustalic gdzie
        chcemy wrocic ;) znaczy Lodz jest prawie pewna tylko kwestia czy to bedzie las
        i dojazd do pracy czy centrum miasta .. choc czuje i wiem ze ciagnie nas do
        zycia nocnego, zycia w miescie .. bedziemy mieli samochody ale brakuje nam po
        paro letniej abstynencji ;) raczej chcemy mieszkac w centrum, miec wszedzie
        blisko, wszedzie na piechotke, kino, restauracja, teatr, koncert bo i tak
        bedziemy z miasta na w-endy uciekac ;) dzieci na razie nie mmay ale mamy psa a
        dzieci w planach :)
        • ixtlilto Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:37
          Oki czyli sprecyzowałaś czego potrzebujesz. Zatem sypialnie Łodzi odpadają
          (osiedle retkinia- zachód miasta; olechów- wschód miasta, widzews wschód -
          wschód przed olechowem). Starsze osiedla też (Dąbrowa - południe miasta) i te
          oddalone (Radogoszcz czy Teofilów).

W centrum można znaleźć świetne mieszkania (np Gdańska (równoległa do Pietryny)
          czy Radwańska(prostopadła do Piotrkowskiej, poniżej ulicy Piłdusdkiego)),
          wszędzie blisko, kina, teatry, puby i restauracje. Z centrum do parków
          niedaleko (Sienkieiwcza-tuż przy Piotrkowskiej, Poniatowskiego-na południowy
          zachód od centrum, Źródliska na południowy wschód, Śledzia na północy) - będzie
          gdzie psinkę wyprowadzać a przyszłości na spacery jeździć ;)

oferty mieszkań możecie na www.gratka.pl znaleźć
        • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 20:39
          Na piechotkę:-)))
          Nie wiem czy łażenie po nocy łodzią to dobry pomysł?
          Może się jeszcze zastanów nad miastem,a może lepiej nad krajem w którym chcesz
          zamieszkać:-)
          • nakole Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 21:14
            ...taa, to nasze centrum jest atrakcyjne w samo południe i to tylko
            fragmentami, ale im bliżej godziny 24 to, hmmm., i te freski na elewacjach.
            Zdecydowanie dalej od centrum i na północ.
            Ładne osiedle domków, strzeżone jest przy ul. Wycieczkowej tuż przy
            Strykowskiej. Do centrum chwila.
            • nimeska Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 21:59
              czy łódź nocą jest aż tak bardzo niebezpieczna ? ;)
              • longeta Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 22:01
                nimeska napisała:

> czy łódź nocą jest aż tak bardzo niebezpieczna ? ;)
                >

Jak większość Polskich miast, owszem;-)
              • nakole Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 23:33
                ...aż tak źle nie jest. W sumie, żadne chyba miasto na świecie nocą nie jest do
                końca bezpieczne..
                • rozmowy_kontrolowane Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 06:36
                  Najchętniej w Gdańsku.
            • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 22:11
              > Ładne osiedle domków, strzeżone jest przy ul. Wycieczkowej tuż przy
              > Strykowskiej. Do centrum chwila.

Dla mnie to osiedle to szczyt wiochy. Ale degustibus i tak dalej:) Poza tym wolę moich sąsiadów niż tych, których miałbym tam:)
              • nakole Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 23:29
                ...a, nikt Ciebie do tego osiedla nie zaprasza i tak dalej. Jak wybudują
                Hiltona to możesz w nim zamieszkać, bedziesz mieć tam być może godnych swej
                osoby sąsiadów. He, w naszym kraju historycznie rzecz ujmując, sąsiedzi są źle
                widziani :P
                Osiedle jest łądnie położone, w spokojnym miejscu, blisko Lasu Łagiewnickiego i
                jednocześnie blisko centrum.
                • aneta.k-a Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 13:51
                  nakole napisał:

> ...a, nikt Ciebie do tego osiedla nie zaprasza i tak dalej. Jak wybudują
                  > Hiltona to możesz w nim zamieszkać, bedziesz mieć tam być może godnych swej
                  > osoby sąsiadów. He, w naszym kraju historycznie rzecz ujmując, sąsiedzi są źle
                  > widziani :P
                  > Osiedle jest łądnie położone, w spokojnym miejscu, blisko Lasu Łagiewnickiego i
                  >
                  > jednocześnie blisko centrum.

Miejski jest "wyjątkowy", a ty mu z taką "wiochą" wyskakujesz:D
                  Facet woli kamienice ze wzlgędu na ich niepowtarzalny
                  <a href=http://tinyurl.com/yrlp59">klimat</a>
                  • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 13:53
                    widzę, że dorobiłem się na forum fanki:-)
                • aneta.k-a Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 13:57
                  nakole napisał:

> ...a, nikt Ciebie do tego osiedla nie zaprasza i tak dalej. Jak wybudują
                  > Hiltona to możesz w nim zamieszkać, bedziesz mieć tam być może godnych swej
                  > osoby sąsiadów. He, w naszym kraju historycznie rzecz ujmując, sąsiedzi są źle
                  > widziani :P
                  > Osiedle jest łądnie położone, w spokojnym miejscu, blisko Lasu Łagiewnickiego i
                  >
                  > jednocześnie blisko centrum.

Miejski jest "wyjątkowy", a ty mu z taką "wiochą" wyskakujesz:D
                  Facet woli kamienice ze względu na ich niepowtarzalny
                  klimat
                  • nakole Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 14.03.07, 18:54
                    ...znam ten "klimat" miałem przyjemność/nieprzyjemność mieszkać w śródmiejskiej
                    studni. Zawsze był ten oszałamiający zapach męskiego moczu w bramie i na
                    klatkach schodowych. A kiedyś.. ups, nie powiem kiedy i co, bo powiecie, że
                    mumia klika na forum ;)
    • lavinka Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 21:43
      W jakimś lofcie :) Ale mogę sobie tylko pomarzyć...
      • nimeska Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 22:03
        przepraszam a co to sa te lofty ? ;)
        • miejskie_narty Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 22:13
          to: www.uscheiblera.pl/pl/

jak poszukasz w archiwum tutaj czy w Porozmawiajmy o Łodzi, to sporo znajdziesz
          • miejskie_narty Acha 13.03.07, 22:16
            zapomniałem dodać: póki co lofty są mocno wirtualne, a już ponoć wykupione:) Z drugiej strony, całkiem dużo osób w ogóle wątpi czy powstaną:)
            • nimeska Re: Acha 13.03.07, 22:21
              dzieki miejski :)
    • zgierzyk Re: Gdzie chcielibyście zamieszkać ? 13.03.07, 22:54
      Do Zgierza! Na Kurak!
    • evonka a ja polecam 14.03.07, 10:03
      generalnie bałuty, część północno-wschodnią.
      dzielnice: Doły, Marysin, Julianów - masz stamtąd rewelacyjny dojazd do
      centrum. zajmuje to moze 15min autobusem lub tramwajem. do lasu na piechotę
      dojdziesz też w kwadrans. są parki, jest zielono.
      a chcesz wynająć czy kupić?
      • djo4 Re: a ja polecam 14.03.07, 10:55
        podstawowe pytanie dom czy mieszkanie?
        ja polecam Julilanow, piekna okolica z wspanialym parkiem i blisko do lasu
        Łagiewnickiego. Ale drogo.
        Co do bezpieczenstaw w centrum Łodzi, to jest ok:)
        ja mysle ze bezpieczniej niz w Krakowie (planty)
      • miejskie_narty Re: a ja polecam 14.03.07, 11:39
        Doły owszem, też są fajne:-)
        • nimeska Re: a ja polecam 14.03.07, 12:28
          chcemy wynająć, jeśli sie nam spodoba i z praca będzie ok to w ciagu roku coś
          kupimy.
          Nie potrzeba nam więcej niż 70m2dwa pokoje, salon, kuchnia, łazienka tez
          oczywiście by sie przydała ;) wiec raczej mieszkanie wchodzi w rachubę ale ze
          względu na psa i ze lubimy grillować zastanawiamy sie nad wynajęciem bliźniaka
          lub coś z kawałkiem trawy. Wiec może Julianów? sa tam jakieś fajne bliźniaki
          albo coś z zielonym ;)

Wiele z Was pisze o północno wschodniej części Doly, Julianow, a mąż będzie
          pracował przy Mikolaja Kopernika. wiec stanie w korkach murowane ;)

Czy możecie powiedzieć mi cos więcej o osiedlach zamkniętych ? te o których
          pisze Nakole
          • evonka Re: a ja polecam 14.03.07, 12:38
            na Wycieczkowej jest osiedle zamkniete, ale to sa domy. duże raczej. i nie do
            końca wszystkie zbudowane. nie wiem czy ktoś tam wynajmuje taki dom..

a co do ulicy Kopernika, to jeździ tam tramwaj, więc w miarę sprawnie mozna sie
            dostać. jeszcze zalezy gdzie dokładnie na to Kopernika..
            • nimeska Re: a ja polecam 14.03.07, 12:54
              evonka napisała:

> na Wycieczkowej jest osiedle zamkniete, ale to sa domy. duże raczej. i nie do
              > końca wszystkie zbudowane. nie wiem czy ktoś tam wynajmuje taki dom..

:D

> a co do ulicy Kopernika, to jeździ tam tramwaj, więc w miarę sprawnie mozna
              sie dostać. jeszcze zalezy gdzie dokładnie na to Kopernika.

jak sie czlowiek robi wygodny to komunikacja miejska nie wchodzi w rachube ;)
              wiec zostaje stanie w korkach w samochodzie ;)
              • miejskie_narty Re: a ja polecam 14.03.07, 13:39
                bez przesady:) To osiedle na Wycieczkowej, dla mnie oczywiście, wygląda wyjątkowo antypatycznie, ale samochodem nie powinnaś tam jechać dłużej niż 20 minut do centrum.

Zdecydowanie bliżej do Kopernika miałabyś ze Zdrowia. Tam osiedle może nie najpiękniejszych domków (pewnie jak zawsze są wyjątki), ale za to mnóstwo zieleni. JEśli blok, to osiedle Mireckiego - z mocnym klimatem i tuż przy parku. Jest gdzieś zdaje sie strona tego osiedla
                • evonka Re: a ja polecam 14.03.07, 13:50
                  o, osiedle Mireckiego.. fajne fajne, ale troche kiepskie komunikacyjnie
                  tramwajowo-autobusowo..
                  z Wycieczkowej do centrum jedzie sie max.10min autem. w godzinach szczytu - 15.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka