Dodaj do ulubionych

Ostatnie dni 41 ???

IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 08.05.03, 17:40
Ostatnio doszły mnie słuchy, iż od czerwca obsługę linii pabianickiej
przejmuje MPK Łódź.

Byłoby to najprawdopodobniej rozdzielenie jedenastki na 11 i 11A.

Czy ktoś zna jakieś szczegóły, i może coś potwierdzić ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 08.05.03, 19:58
      Tak na marginesie:
      to trochę nierealne(na pewno w tym terminie).
    • hubar Re: Ostatnie dni 41 ??? 08.05.03, 20:28
      Jakoś dziwi mnie fakt, nie samego pomysłu ale numeracji (mało wolnych numerów w
      Łodzi?). A może to przygotowanie do połączenie Zgierz-Pabianice?
      • teufel Re: Ostatnie dni 41 ??? 09.05.03, 07:57
        Na pewno tak tylko że do: Pabianice - Łódź - Zgierz dodałbym Ozorków. Ile ten
        tramwaj jechałby gdyby jeździły 805n i zatrzymywałby się na każdym
        przystanku???? 2 godz.???? Czy więcej???
        • hubar Re: Ostatnie dni 41 ??? 09.05.03, 16:56
          teufel napisał:
          > Na pewno tak tylko że do: Pabianice - Łódź - Zgierz dodałbym Ozorków.
          --
          Znasz trasę omijającą Łódź? Ja nie, więc raczej to jest oczywiste.
          • Gość: teufel Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 01:21
            hubar napisał:

> teufel napisał:
            > > Na pewno tak tylko że do: Pabianice - Łódź - Zgierz dodałbym Ozorków.
            > --
            > Znasz trasę omijającą Łódź? Ja nie, więc raczej to jest oczywiste.

A Ty znowu to samo. Czy musimy się kłócić????? Myślę, że nie.
            • hubar Re: Ostatnie dni 41 ??? 10.05.03, 13:29
              Gość portalu: teufel napisał(a):
              > A Ty znowu to samo. Czy musimy się kłócić????? Myślę, że nie.
              --
              Kłócić? Człowieku, coś Ty taki wyczulony? Sam mnie poprawiasz, dopisując coś co
              jest oczywiste i było w domyśle, a jak mówię czemu tak napisałem to Ty
              odbierasz to jako kłótnię?
        • geograf Re: Ostatnie dni 41 ??? 10.05.03, 11:17
          Tylko tramwaj linii 46 pokonuje swą trasę w coś ponad 60
          minut,
          Jeżeli już to coś około 2,5 godziny tramwaj pokonywałby
          tę trasę.
          Nie sądzę, ze zmiana taboru o wiele by to przyspieszyła.
          Wpierw trzeba wymienić torowisko i sieć trakcyjną z
          podstacjami aby myśleć o puszczeniu na te trasy
          podmiejskie 805-tek...
          • Gość: barnaba Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 10.05.03, 12:46
            geograf napisał:

> Tylko tramwaj linii 46 pokonuje swą trasę w coś ponad 60
            > minut,
            > Jeżeli już to coś około 2,5 godziny tramwaj pokonywałby
            > tę trasę.

805 są sporo szybsze od przegubowców.

> Nie sądzę, ze zmiana taboru o wiele by to przyspieszyła.
            > Wpierw trzeba wymienić torowisko i sieć trakcyjną z
            > podstacjami aby myśleć o puszczeniu na te trasy
            > podmiejskie 805-tek...

No właśnie.
            Radykalne skrócenie czasu podróży można osiągnąć tylko po przebudowie linii na
            dwutorową. Wtedy i puszczenie na taką trasą CR-ów nie będzie bezsensem.

pozdrawiam
    • Gość: J.S. Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: 212.191.37.* 09.05.03, 15:32
      Gość portalu: SzK napisał(a):

> Ostatnio doszły mnie słuchy, iż od czerwca obsługę linii pabianickiej
      > przejmuje MPK Łódź.
      >
      > Byłoby to najprawdopodobniej rozdzielenie jedenastki na 11 i 11A.
      >
      > Czy ktoś zna jakieś szczegóły, i może coś potwierdzić ?

Przetarg ma sie ku koncowi. W tej chwili jest spor o bilety. Jesli chodzi o
      numeracje linii - brak danych.

J.S.
      "cursor-urbanus.lodziensis" - cityrunner.cjb.net
      • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 09.05.03, 18:15
        Dziękuję za odpowiedź.
        Jakbyś coś jeszcze wiedział to proszę napisz.

Pozdrawiam
        Szymon K.
      • Gość: luki Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 09.05.03, 18:18
        Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Gość portalu: SzK napisał(a):
        >
        > > Ostatnio doszły mnie słuchy, iż od czerwca obsługę linii pabianickiej
        > > przejmuje MPK Łódź.
        > >
        > > Byłoby to najprawdopodobniej rozdzielenie jedenastki na 11 i 11A.
        > >
        > > Czy ktoś zna jakieś szczegóły, i może coś potwierdzić ?
        >
        > Przetarg ma sie ku koncowi.

Zaraz, jaki przetarg??
        Nie było żadnego przetargu. Zresztą powiedz mi w którym Biuletynie Zamówień
        Publicznych znajdę o nim informację?

pzdr,
        luki
      • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 09.05.03, 18:26
        J.S. napisał:

> Przetarg ma sie ku koncowi. W tej chwili jest spor o bilety. Jesli chodzi o
        > numeracje linii - brak danych.

Tak, najlepiej jeśli na całej trasie obowiązywał by bilet MPK

Chodzi mi tu przede wszystkim o bilet miesięczny Łódź - Pabianice.
        Obecnie na tramwaj trzeba zakupić bilet MZK
        na odcinek do Małego Skrętu za 40 złotych (normalny) i łódzki za 44 złote
        (razem 84 zł)

Jeśli byłby tylko jeden bilet to cena 44 złote (imienny trasowany) byłaby
        bardzo konkurencyjna z ceną PKS-u.
        (o ile nie byłoby innej taryfy)

A czas przejazdu z Pabianic do centrum Łodzi wynosiłby ok 60 minut (tutaj PKS
        minimalnie wygrywa, bo rano lub wieczorem jedzie się 40 minut).

Ale z kolei tramwaj byłby mniej zawodny niż autobus PKS.

Co do numeru linii - jest to chyba mniej ważne.
        • Gość: luki Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 09.05.03, 18:40

> Tak, najlepiej jeśli na całej trasie obowiązywał by bilet MPK

Tak chce MPK i w zakulisowych rozmowach proponuje to Pabianicom. Te jednak nie
          chcą się za bardzo na to zgodzić.

pzdr,
          luki

• Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 10.05.03, 20:33
            Jakby się Pabianice od razu się na coś takiego zgodziły to bym się zdziwił.
            Pewnie nic z tego nie będzie, ale jeśli MPK chce mieć więcej pasażerów to
            korzystniejszy byłby jeden bilet.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie:
            Zlikwidować MZK i wprowadzić w Pabianicach komunikację MPK - wtedy problem
            znika od razu.
        • Gość: Ja Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 19:03
          Jeśli chodzi o numer linii, to wedle przepisów powinien być między 41 a 49...
          Ale jak już wiadomo, różnie to bywa (linia 6 - autobusowa)
      • berger.m Bilety & Regiotram 10.05.03, 16:16
        Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Przetarg ma sie ku koncowi. W tej chwili jest spor o bilety. Jesli chodzi o
        > numeracje linii - brak danych.
        można kupić w trzech wariantach - AB, BC (mniej więcej w tych samych cenach)
        lub ABC (droższe)). W Łodzi byłyby również dwie lub trzy strefy.
        Jeśli zaś chodzi o numerację, to można by było zostawić tą nazwę - 41.
        Najważniejsze, żeby miałoby to jakiś porządek. Szczególnie gdy powstanie
        tramwaj regionalny. Wtedy musi to mieć jeden numerek dla całej trasy (np. 47),
        a oprócz tego mogłyby być tramwaje jeżdżące nakrótszych trasach - jak
        dotychczas lub trochę dalej.
        Sorry, że odbiegam trochę od tematu, ale chcę również zaznaczyć, że jestem
        zwolennikiem tego, aby łódzki regiotram był normalnotorowy (należałoby na
        terenie Łodzi dołożyć trzecią szynę, poza miastem zmienić torowisko). Dzięki
        temu istniałaby możliwość stworzenia w aglomeracji łódzkiej sieci regiotramu,
        która obejmowałaby też tory kolejowe (np. łódzka kolej obwodowa). Poza
        Ozorkowem i Pabianicami mógłby jechać dalej do innych miast na torach
        kolejowych. Stworzyłoby to kolej miejską dla Łodzi.

Pozdrawiam!
        • Gość: Ja Trzecia szyna IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 17:03
          Mam wrażenie, że znacznie taniej i łatwiej byłoby dołożyć trzecią w torze
          kolejowym i niniejszym dostosować go do poruszania się naszych tramwajów.
    • Gość: STUDI Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.*.*.* 13.05.03, 13:51
      PKS w Pabianicach ma mocne plecy i nie pozwoli na wspolny jeden bilet.
      Gdyby tak bylo to blyby koniec MZK Pabianice i PKS Pabianice. Jedna nie mo to
      jak wladza ..... nawet wbrew interesom mieszkoncow.
      O zastapieniu MZP Pabianice przez MPK Lodz mowili kierowcy busow. Ci z
      Interbusu z satysfackja z PKS'u z wyczuwalna wrogoscia.

Co do 805 w Zgierzu, ponoc nie wytrzymaja podstacje. Zrezzta pamietam kiedys
      jak na Warszwskiej w Lodzi zjechalo sie wiecej skladow linii 3 (awaria w
      centrum) to co chwile byl brak pradu.
      • Gość: Aleksej Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.05.03, 14:36
        Z tego co sie orientuje to z podstacjami w Pabianicach jak i w Zgierzu jest
        najlepiej jesli chodzi o linie podmiejskie. Zreszta po Pabianicach juz jezdzily
        805 i jakos nic sie nie stalo, a w dodatku planuje sie poszczenie na ta linie w
        wiekszosci Elinki ktore sa mnie pradozarne od innych 805.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: luki Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 13.05.03, 16:53
          Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> Z tego co sie orientuje to z podstacjami w Pabianicach jak i w Zgierzu jest
          > najlepiej jesli chodzi o linie podmiejskie.

W takim razie podaj moce podstacji na poszczególnych liniach, jednym słowem
          podeprzyj to liczbami. :)

>Zreszta po Pabianicach juz jezdzily
          >
          > 805 i jakos nic sie nie stalo,

Jeździły na nielicznych brygadach, a to "trochę" zmienia postać rzeczy.

> a w dodatku planuje sie poszczenie na ta linie w
          >
          > wiekszosci Elinki ktore sa mnie pradozarne od innych 805.

Może mniej "prądożerne", ale bardziej czułe na spadki napięcia. I nie "805",
          tylko "805N".

pzdr,
          luki
          • Gość: Aleksej Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.05.03, 22:19
            Gość portalu: luki napisał(a):

> W takim razie podaj moce podstacji na poszczególnych liniach, jednym słowem
            > podeprzyj to liczbami. :)

Hehehe jak bym je znal to bym napisal :) Tak czy inaczej tak kiedys slyszalem,
            moze faktycznie ta wiadomosc nie jest wiarygodna, ale coz kazdy sie myli.

>
            > Jeździły na nielicznych brygadach, a to "trochę" zmienia postać rzeczy.

Tak ale teraz tez bedzie czesc solowek i czesc 2x805Na, co rowniez mniej
            przeciazy siec niz same sklady 2x805Na.

> Może mniej "prądożerne", ale bardziej czułe na spadki napięcia. I nie "805",
            > tylko "805N".

Jak juz sie czepiamy to 805Na, 805N juz chyba w Lodzi nie ma (a dokladniej
            zostaly przerobione na 805Na - zreszta wiem to z twojej strony :)

Rowniez pozdrawiam,
            Aleksej
            • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 13.05.03, 22:33

> Gość portalu: luki napisał(a):
              >
              > > Może mniej "prądożerne", ale bardziej czułe na spadki napięcia. I nie "805
              > ",
              > > tylko "805N".
              >
              > Jak juz sie czepiamy to 805Na, 805N juz chyba w Lodzi nie ma (a dokladniej
              > zostaly przerobione na 805Na - zreszta wiem to z twojej strony :)
              >
              > Rowniez pozdrawiam,
              > Aleksej

Jak już się czepiamy :), to Eliny nie są 805Na tylko 805N więc luki ma rację,
              bo wynikałoby wtedy że napisałeś , że Eliny różnią się od innych 805Na (ale to
              nie są 805Na).

Pozdrawiam :-))

• Gość: Aleksej Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.05.03, 10:20

> Jak już się czepiamy :), to Eliny nie są 805Na tylko 805N więc luki ma rację,
                > bo wynikałoby wtedy że napisałeś , że Eliny różnią się od innych 805Na (ale
                to
                > nie są 805Na).

Hmm... a wydawalo mi sie ze oficjalne oznaczenie (jesli takie jest) to 805Na
                Elin. Zreszta na plakietkach umieszczanych na nowych Elinach jest jak wol 805Na
                (ale nie dam sobie za to uciac reki - ani nic innego :)

Pozdrawiam,
                Aleksej
                • Gość: luki Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 14.05.03, 14:47

> Gość portalu: SzK napisał(a):
                  >
                  > > Jak już się czepiamy :), to Eliny nie są 805Na tylko 805N więc luki ma rac
                  > ję,
                  > > bo wynikałoby wtedy że napisałeś , że Eliny różnią się od innych 805Na (al
                  > e
                  > to
                  > > nie są 805Na).
                  >
                  > Hmm... a wydawalo mi sie ze oficjalne oznaczenie (jesli takie jest) to 805Na
                  > Elin.

Problem w tym, że tak naprawdę nia ma.

> Zreszta na plakietkach umieszczanych na nowych Elinach jest jak wol 805Na

Na niektórych tabliczkach są jeszcze ciekawsze rzeczy, jak np. "105Na",
                  szczególnie często sptykane w roczniku 1987.
                  Jeszcze co do "805Na" w Elinach. Wszystko byłoby fajnie, tylko jak traktować
                  zmodernizowane 805NS, czy "805NS Elin"? Przecież to bezsens. "805Na" były
                  kolejną wariacją 805N, tak samo Eliny są kolejną warjacją 805N, dlatego
                  najlepiej oznaczać je "805N Elin", ewentualnie "805N-EL".

pzdr,
                  luki
                  • Gość: Aleksej Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.05.03, 15:31
                    Gość portalu: luki napisał(a):

> Problem w tym, że tak naprawdę nia ma.

To ma swoje plusy, w wielu miastach kazda modernizacja dostaje jakies inne
                    oznaczenie, mozna sie w tym pogubic. Liderem jest chyba Warszawa.

> Na niektórych tabliczkach są jeszcze ciekawsze rzeczy, jak np. "105Na",
                    > szczególnie często sptykane w roczniku 1987.

Szkoda ze wiele tych "trojkatow" z Konstalu juz nie ma, jak niemodernizowanym
                    wagonie zawsze patrze co tam na tej tabliczce jest, ale 105Na jeszcze nie
                    widzalem.

> Jeszcze co do "805Na" w Elinach. Wszystko byłoby fajnie, tylko jak traktować
                    > zmodernizowane 805NS, czy "805NS Elin"? Przecież to bezsens. "805Na" były
                    > kolejną wariacją 805N, tak samo Eliny są kolejną warjacją 805N, dlatego
                    > najlepiej oznaczać je "805N Elin", ewentualnie "805N-EL".

Tez masz racje, moje rozumowanie bylo takie ze w Elinach wewnatrz sa szafy jak
                    od 805Na a nie 805N, zapomnialem o 805NS. Ja bym proponowal poprostu 805N Elin.
                    Najgorsze to ze trudno byc konsekwetnym Chopper to 805NCh a Woltan 805N-ML,
                    wiec w sumie 805NEl i 805N-EL beda poprawne.

Pozdrawiam,
                    Aleksej

>
                    > pzdr,
                    > luki
            • Gość: luki Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 14.05.03, 00:20

> > Może mniej "prądożerne", ale bardziej czułe na spadki napięcia. I nie "805
              > ",
              > > tylko "805N".
              >
              > Jak juz sie czepiamy to 805Na, 805N juz chyba w Lodzi nie ma (a dokladniej
              > zostaly przerobione na 805Na - zreszta wiem to z twojej strony :)

No nie ma. :) Ostatnie 805N to były wagony 1452 i 1454.
              Ale pisząc "805N" mam tu na myśli serię, generację lub jak kto woli rodzinę, a
              nie poszczególny typ. Tak samo jak używa się określenia "enka", często myśląc o
              2N, 5N itp.

pzdr,
              luki
              • Gość: Aleksej Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.05.03, 10:18
                Ok wiem o co Ci chodzilo :) Ale tak na serio to jak wkoncu jest z tymi
                podstacjami w Zgierzu a przedewszystkim w Pabianicach, czy wytrzymaja "najazd"
                805N???

Pozdrawiam,
                Aleksej
      • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 13.05.03, 22:18
        Ha, ostatnio (wczoraj) Dziennik Ł. podał informacj o propozycji dyrektora MZK
        dotyczącej zmniejszenia częstotliwośći do 40 minut w soboty i niedziele, oraz w
        godzianch 3-5 i 18-22 w dni robocze...

I ponoć ma to przynieść 200 tys. złotych oszczędnosci rocznie
        (ciekawe, ciekawe)

Sz.K.
        • Gość: flip Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.p.lodz.pl 14.05.03, 01:11
          Nasza teoria na temat podmiejskich tramwajow w Lodzi jest taka: ten zlom
          utrzymuje sie dlatego, ze administruja nimi krewni i znajomi krolika. Jak 41
          przejmie mpk, to krewni sie skoncza. Wiec linia pabianicka pojdzie do piachu.

Nie chodzi o to przeciez, zeby ludnosc jezdzila tym tramwajem. I tak nikt, kto
          moze wybrac nim nie jezdzi. Jezdza ci, co nie moga. A ci moga sobie poczekac.
          Oni sie nie licza.
          • Gość: barnaba Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 14.05.03, 19:52
            Gość portalu: flip napisał(a):

> Nasza teoria na temat podmiejskich tramwajow w Lodzi jest taka: ten zlom
            > utrzymuje sie dlatego, ze administruja nimi krewni i znajomi krolika. Jak 41
            > przejmie mpk, to krewni sie skoncza. Wiec linia pabianicka pojdzie do piachu.
            > Nie chodzi o to przeciez, zeby ludnosc jezdzila tym tramwajem. I tak nikt,
            kto
            > moze wybrac nim nie jezdzi. Jezdza ci, co nie moga. A ci moga sobie poczekac.
            > Oni sie nie licza.

Najśmieszniejsze jest to, że nikt nie sugeruje likwidacji znacznie mniej
            obciążonej linii 43. Wręcz przeciwnie- kolejne władze Lutomierska zapewniają,
            że zależy im na jej utrzymaniu.

A ze swoich obserwacji wiem, że 41 puste nie jeździ. Tych ludzi, którzy nie
            mogą wybrać jest całkiem sporo.

pozdrawiam
            • Gość: flip Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.p.lodz.pl 14.05.03, 22:12
              Gość portalu: barnaba napisał(a):

> A ze swoich obserwacji wiem, że 41 puste nie jeździ. Tych ludzi, którzy nie
              > mogą wybrać jest całkiem sporo.
              >
              > pozdrawiam

Dla Lutomierska to moze byc kwestia prestizu, oprocz oczywiscie kroliczych
              koneksji. Co do Pabianic i obciazenia 41: przeciez to jest najwieksze
              okoliczne miasto. Dziwne jednak, ze busy do tej pory nie zlapaly wszystkiego.
              Moze u nich nie ma miesiecznych biletow?
              • Gość: barnaba Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 15.05.03, 17:56
                Gość portalu: flip napisał(a):

> Dla Lutomierska to moze byc kwestia prestizu, oprocz oczywiscie kroliczych
                > koneksji. Co do Pabianic i obciazenia 41: przeciez to jest najwieksze
                > okoliczne miasto. Dziwne jednak, ze busy do tej pory nie zlapaly wszystkiego.
                > Moze u nich nie ma miesiecznych biletow?

Nie mam pojęcia też czy busy uwzględniają ulgi np. dla młodzieży szkolnej i
                studentów.
                Poza tym w godzinach szczytu tramwaj nie jest takim złym środkiem transportu.
                Korek, który zaczyna się w Pabianicach, ciągnie się aż do Chocianowic.

pozdrawiam
                • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 15.05.03, 19:01
                  W samym mieście Pabianice tramwaj jest wypełniony przez cały dzień - niemało
                  osób jeździ wieczorem.
                  Jest to pewny środek kursujący ze stałą i dośc dobrą częstotliwością.
                  Podobnie w soboty dużo osób jeździ nim po Pabianiacach.
                  I jest podstawowym transportem dla Ksawerowa, czy to do Łodzi czy do Pabianic.

Jeszcze jedna zaleta: Dla uczniów i innych korzystających z 50% zniżki jest on
                  tani.

A zmodernizowane jadą po torowisku dość sprawnie.
    • Gość: Ja Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 21:17
      A ja mam inne pytanie. Skoro MKT przstanie obsługiwać Pabianice, to co zrobią
      władze Pabianic ze swoimi udziałami w tej spółce? Wycofają je czy, co byłoby
      sytuacją ździebko paranoiczną, będą współodpowiedzialne (w tym finansowo)za
      spółkę zajmującą się transportem publicznym działającym na terenie innych gmin?
      • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 16.05.03, 15:56
        Z tego co sie orientuję, Pabianice nie posiadają udziałów w MKT i jest ono
        tylko wykonawcą usługi.
        Pozdrawiam
        • Gość: Ja Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 22:38
          Aaaa. Chyba, że tak. To sporo wyjaśnia.
          • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 19.05.03, 17:33
            Mam nadzieję że artykuł z łódzkiej Wyborczej zainspirowany tym wątkiem nie był
            jedynie twórczością dziennikarzy.
            • Gość: M.E. Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 17:51

> Mam nadzieję że artykuł z łódzkiej Wyborczej zainspirowany tym wątkiem nie
              był
              > jedynie twórczością dziennikarzy.

O jakim artykule piszesz?
              • Gość: SzK Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.pabianice.pl / 192.168.8.* 22.05.03, 15:58
                Pojawił sie artykuł (na stronach lokalnych) w którym zamieszczone były
                podstrawow informacje - między innymi o ograniczeniach w kursowaniu.
                • Gość: STUDI Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.*.*.* 23.05.03, 11:02
                  Najsmutniejezse jest to ze wprowadza sie ograniczenia prowadzace do
                  praktycznej smierci tej linii. Dziwi mnie to ze mozna obcinac koszty i
                  ograniczac czestowliwosc kursowania. W ten sposob nitk inny konkurencyjny nie
                  ma szans zastapic MKT. Tak wiec probleme jest zla wola urzednikow, oni juz
                  widza ze wszystko bedzie w rekach minibusow PKS'u nie majacych zadnej
                  konkurancji.

A przeciez niewiele trzeba. Po pierwsze idiotyzmem jest obsluga przez MKT -
                  powod dalko zajezdznia. Dla linii pabianickiej zajezdnia musi byc w
                  Chocianowicach. Po drugie dlaczego zaczyna kursowac od 3 ?????.
                  Po trzecie tramwaj w Pabianicach jest glowna osia komunikacyjna tego miasta.

A wiec piewsze kury w PAbianicach - powiedzmy najpier dwa tramwaje - jeden z
                  Placu drugi z Wiejskiej okolo 4:30. Nastpepne kursu godzina 5:00 (wyjazdy z
                  Chocianowic w prost do Pabianic). Potem do godziny 6:00 czestotliwosci
                  kursowania moze byc 30 minut. Od godziny 6:00 powinno pojawic sie wsparcie
                  lokalne ala dawna 41 bis. I tak do godziny 17:00. Potem rzadziej do Lodzi co
                  30 mnut, ale nadal dosc czesto linia lokalna az do godziny 22:00. Po 22:00
                  jdwa tramwaje na linii lokalnej, plus okolo 23:00 kurs do Lodzi, ostatni zjazd
                  juz tlyko co Chocianowic. W soboty poczatek zrobilbym jak w dni powszednie
                  tlyko szczyt zaczalbyod godziny 7:00 i skonczyl okolo 15:00. Potem na prezmian
                  lokalna linia i kurs do Lodzi. W niedziele pierwszy lokalny okolo 5:30.
                  Nastepny kurs do Lodzi 6:00, i tak na zmiane az do 21:00. Potem juz tylko
                  glownie lokalne i dosc rzadkie do Lodzi (tu moze byc czestotliwosc 40 minut).
                  Ostanie zjazdy okolo 23:00 - i to juz tylko do Chocianowic.

Oszczednosci sa wbrew pozorne duze - unika sie absurdalnych przejazdow na
                  trasie Pbianice Helenowek. Ponadto pierwsze kursy zliwkidowane a wic sz
                  Chocianowic wyjezdzaja tramwaje okolo 4:00 a nie 2:00 z Helenowka jak
                  obecnie!!!. Ostanie zjada przed polnoca a nie po godzinie 1:00. POandto w
                  godzina wieczornych na trasie lokalnej moze kursowac z powowdzeniem wagon
                  pojedynczy. W soboty po 16:00, w niedziele praktycznie caly dzien, w dni
                  powszednie po 18:00.

Ta zmiane powiazalbym z mala reforma linii 1. Rozbilbym ja na dwa warianty,
                  jeden z Piaskow tylko do Centrum, a drugi dalej na Partyzancka.. Wtedy 1 moze
                  kurowac dosc czesto na odcinku Piaski cetrum przez caly dzien. Dalej z
                  mniejsza czestotliwoscia. Linie 10 potraktowalbym jako linie 3A (lub na
                  odwrot - 3 to obecna 10 a obecna 3 to 3A).

Linie 4 i 7 to niezrozumialy mineral (niemalze ta sama trasa). Wprowadzilbym
                  jedna linie kursujaca w godzinach szczytu. Ba nadalbym jej nawet numer 2A.

Linia 6 przedlzona ulica 20 stycznia do granic miasta (a moze ciut dalej).
                  Linia 8 jak obecnie 6 a potem na ulice Rypultowicka.

Kursy 6 8 ustawione tak aby nie jezdzic stadem na ulicy Moniuszki.

W zasadzie zmienic numeracje:
                  1 i 1A
                  2 i 2A (w miejsce 4 i 7)
                  3 i 3A (w miejsce 10)
                  8 -> 4
                  6 -> 5

I po klopocie. Mozna uzdrowic ten chory uklad w Pabianicach. I to w nieielkim
                  stopniu naruszajacym przyzwyczajenia mieszkancow. W ten sposob gdy na sporym
                  odcinku nie potrzeba jezdzic czesto - nie bedzie trzeba ciac w liczbie
                  autobusow calej trasy jak obecnie.
                  • Gość: ME Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 11:39
                    Widać wzorują się na PKP. Najpierw wprowadza się taki rozkład na danej linii,
                    że niekomu nie pasuje (brak skomunikowania, mała częstotliwość, itp.), więc
                    pociągi jeżdżą puste. Skoro pociągi jeżdżą puste, to znaczy, że są nie
                    potrzebme, więc likwiduje się ruch na danej trasie, a w dalszej perspektywie
                    demontuje torowisko (ruchu towarowego już dawno nie ma, bo przejęły go
                    ciężarówki). Ten schemat działa bez pudła. PKP stosuje go w całym kraju, więc
                    dlaczego z niego nie skorzystać ? :(
    • Gość: STUDI Re: Ostatnie dni 41 ??? IP: *.*.*.* 26.05.03, 09:53
      wiec tak:

MPK Lodz odpada z przyczyn technicznych. Eliny nie pojada bo za niskie
      napiecie zasilania. Automatyka zablokuje wagon. W Pabianicach napiecie w
      trakcje czesto jest ponizej 500 V. Natomiast zwykle 805 przeciaza zasilanie
      trakcji.

Co w zamian powolna likwidacja 41. Najpierw beda kusrowac co 40 minut z tym ze
      w dni powszednie w godzinach szczytu co 30 minut. Czyli trzy tramwaje plus
      jeszcze jeden.

Zaklepano faktyczna likwidacje linii tramwajowej do Pabianic. Tak
      czestotliwocsc spowoduje niezadowolenie pasazerow i tak juz wnerwionych bardzo
      niska jakoscia uslug MTK. Stad juz tylko krok aby zastapic ja autobusami PKS.

To co odliczamy .... :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka