-
Uwielbiam chałkę, mąż również (on wogóle wszystko co drożdżowe ubóstwia), ale czasem narzeka, że ta chałka jakaś sucha. Moim zdaniem jest taka jak z dobrej piekarni i mi to nie przeszkadza, ale faktycznie kiedyś jedliśmy taką lekko wilgotną (nie wiem do czego to przyrównać, jakby z niewielką ilością masy budyniowej to było rozmieszane, bo tylko niektóre części ciasta były wilgotniejsze, a niektóre bardziej suche).
Dodałam rodzynki, podobno była lepsza (bliżej oczekiwanej wilgotności), ale ...
-
Naszło Mnie na upieczenie chałki :) znalazłam przepis, ale... czym zastąpić
mąke przenną? Czy można ją zastąpić czymś zdrowszym np zmiksowanymi płatkami
owsianymi?
-
Na pewno spróbuję:)
-
Czy ma ktoś przepis na prawdziwą chałkę, taka którą trzeba zagnieść wiele
wiele razy. Chciałabym upiec taka na piatkowy wieczór. Dzięki bardzo.
blum
-
Ostatnio wzięłam się za ciasta drożdżowe. Już kilkakrotnie piekłam chałkę, wg przepisu zalecającego takie proporcje:
500g maki pszennej ,200ml mleka, 100g masła, 50g cukru ,7 g suchych drożdży, szczypta soli, 1 jajko.
Chałka wychodzi w smaku bardzo dobra i puszystej konsystencji, ale niestety kształtu takiego bardziej plackowatego - początkowy śliczny warkocz "rozpłynął się" w trakcie wyrastania i pieczenia.
Wczoraj piekłam drożdżowe ciasto z konfiturą z pigwy, proporcje takie:
50 dag m...
-
To jest znakomita rzecz - latwa do zrobienia, efektowna wizualnie, bardzo
smaczna i 'inna od innych' - koncepcja i konsystencja. Ostatnio podalam do
lososia z pieca - genialne. I w ogole - podbija serca (ok - najpierw zoladki)
wszystkich, ktorzy sprobuja.
Przepis przetlumaczony z jednej z genialnych broszurek Women Weekly -
'picknics'.
---
300g swiezego szpinaku (ostatnio uzylam odcisnietego mrozonego - tez bylo ok)
15g masla
sredni (350g) posiekany drobno por
2 lyzeczki siekan...
-
Jak zrobić makówki?poproszę o przepis.
Jadłam w zeszłą wigilię u znajomych,chciałabym zrobic w tym roku u siebie
tylko nie wiem co potrzeba i jak.