Forum   chałka

chałka

(7 wyników)
  • Uwielbiam chałkę, mąż również (on wogóle wszystko co drożdżowe ubóstwia), ale czasem narzeka, że ta chałka jakaś sucha. Moim zdaniem jest taka jak z dobrej piekarni i mi to nie przeszkadza, ale faktycznie kiedyś jedliśmy taką lekko wilgotną (nie wiem do czego to przyrównać, jakby z niewielką ilością masy budyniowej to było rozmieszane, bo tylko niektóre części ciasta były wilgotniejsze, a niektóre bardziej suche). Dodałam rodzynki, podobno była lepsza (bliżej oczekiwanej wilgotności), ale ...
  • chałka(18)

    Naszło Mnie na upieczenie chałki :) znalazłam przepis, ale... czym zastąpić mąke przenną? Czy można ją zastąpić czymś zdrowszym np zmiksowanymi płatkami owsianymi?
  • Na pewno spróbuję:)
  • Czy ma ktoś przepis na prawdziwą chałkę, taka którą trzeba zagnieść wiele wiele razy. Chciałabym upiec taka na piatkowy wieczór. Dzięki bardzo. blum
  • Ostatnio wzięłam się za ciasta drożdżowe. Już kilkakrotnie piekłam chałkę, wg przepisu zalecającego takie proporcje: 500g maki pszennej ,200ml mleka, 100g masła, 50g cukru ,7 g suchych drożdży, szczypta soli, 1 jajko. Chałka wychodzi w smaku bardzo dobra i puszystej konsystencji, ale niestety kształtu takiego bardziej plackowatego - początkowy śliczny warkocz "rozpłynął się" w trakcie wyrastania i pieczenia. Wczoraj piekłam drożdżowe ciasto z konfiturą z pigwy, proporcje takie: 50 dag m...
  • To jest znakomita rzecz - latwa do zrobienia, efektowna wizualnie, bardzo smaczna i 'inna od innych' - koncepcja i konsystencja. Ostatnio podalam do lososia z pieca - genialne. I w ogole - podbija serca (ok - najpierw zoladki) wszystkich, ktorzy sprobuja. Przepis przetlumaczony z jednej z genialnych broszurek Women Weekly - 'picknics'. --- 300g swiezego szpinaku (ostatnio uzylam odcisnietego mrozonego - tez bylo ok) 15g masla sredni (350g) posiekany drobno por 2 lyzeczki siekan...
  • Jak zrobić makówki?poproszę o przepis. Jadłam w zeszłą wigilię u znajomych,chciałabym zrobic w tym roku u siebie tylko nie wiem co potrzeba i jak.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się