Dodaj do ulubionych

Do kierowcow - z okazji sniegu!

IP: *.devs.futuro.pl 26.11.01, 10:39
Kochani, przypomnijmy sobie podstawowe zasady. Gdy
wali snieg i jest slisko:
1. Letnie oponki powinny juz lezec na poleczce
2. Oczyszczamy wszystkie szybki ze sniegu
3. Jezdzimy wolniej
4. Zachowujemy wieksze odstepy
5. Hamujemy wczesniej
6. Nie wykonujemy gwaltownych hamowan i ruchow
kierownica
7. Gdy trzeba - ruszamy z 2ki

Ze tez dla wielu to ciagle nowosc. Mam nadzieje, ze jutro
nie spoznie sie przez nich do pracy.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mch Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! IP: *.pai.net.pl 26.11.01, 10:47
      Nie zapominajmy o modnym temacie "chamowania silnikiem". To pomaga i mamy
      wówczas cały czas kontrolę nad prędkością i przyczepnością naszego kosmicznego
      wozidła. Napęd cały czas przenoszony jest na koła.

Jeżeli ktoś Wam powie, że takie chamowanie powoduje szybsze zużycie elementów
      silnika i przeniesienia napędu, to go wyśmiejcie.

Pozdrowienia dla wszystkich "drogowych łyżwiarzy i Małyszów" ;) . Nigdy nie
      traćcie kontaktu z powierzchnią naszej planety ;) .
      • kropka. Re: Do mch - 26.11.01, 15:33
        jak złapię za Hamulec, jak wyrwę ten Hamulec, jak nim strzelę w ten twój
        niereformowalny ortograficznie, a w sumie niegłupi łeb, to do końca życia
        będziesz wiedział, że Hamulec, Hamować, Hamulcowy to nie to samo co CHam.
        pozdrawiam :P
        • Gość: mch Re: Do mch - IP: *.pai.net.pl 27.11.01, 09:07
          Dzięki za przypomnienie. Tak mi się właśnie zdawało, że tam jest coś nie
          tak... :)

P.S.
          Nie psuj Hamulca, bo jak potem się zatrzymasz? Nogami? :)
          • zamek Re: Do mch 27.11.01, 10:03
            Doszynowym, mch, doszynowym! :))
    • yaa Re: Do kierowcow - z okazji sniegu!-Podziękowania 26.11.01, 10:51
      Z okazji śniegu chciałbym podziękować:
      1. Drogowcom- za to, że w sobotę przy niemal bezchmurnej pogodzie i temp. +3
      jeżdizli i aż miło posypywali solą (fajnie tylko nie wiem po co) - za to w
      poniedziałek przy -1 i sniegu nie było ich wcale. Dzięki nim prawie wyjechałem
      na środek skrzyżowania Mickiewicza i Piotrkowskiej, hamując bezskutecznie
      kilkadziesiąt metrów.
      2. Firmie Inter-Stomil za zamknięcie serwisów z oponami w sobotę o 13 - mimo
      tłumów ludzi, którzy chcą wymienić opony. Dzięki nim mam jeszcze letnie gumki.
      3. Innym kierowcom - za jeżdzenie albo 30 km/h albo w odstępach 70 cm za
      samochodem.
      4. Synoptykom - za "tafną" a raczej "trefną" prognozę - "w pn w centrum Polski
      bez opadów".
      Pozdrawiam
      Yaa
    • Gość: Ixtlilto Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.11.01, 15:20
      Gość portalu: Snake napisał(a):

> 1. Letnie oponki powinny juz lezec na poleczce-> już lezą
      > 2. Oczyszczamy wszystkie szybki ze sniegu-> oczyszczone
      > 3. Jezdzimy wolniej-> ofc!
      > 4. Zachowujemy wieksze odstepy-> staram się, tyle tylko, że radiowóz się dziś
      ze mną bawił, dla panów policjantów to było bardzo zabawne jak w momencie
      wyprzedzania nagle zwalniali- jadąc równolegle ze mną- tamując przy tym ruch...
      > 5. Hamujemy wczesniej-> tak, żeby nie walnąć
      > 6. Nie wykonujemy gwaltownych hamowan i ruchow kierownica-> powiedzmy... :)
      > 7. Gdy trzeba - ruszamy z 2ki-> zimą dozwolone

> Pozdrawiam
      pozdroofka, Ixtlilto

ps. btw. odśnieżania- kto na ochotnika odśnieży mi plac manewrowy? :)P
      • zamek Do kierowcow - i do wątku o bezmyślności :)) 27.11.01, 10:16
        Gość portalu: Ixtlilto napisał(a):

> ps. btw. odśnieżania- kto na ochotnika odśnieży mi plac manewrowy? :)P
        Hi, hi, przypomniałaś mi historyjkę z tzw. autopsji.
        Mój egzamin na prawo jazdy - Walentynki 2000. Na 10 minut przed moim wjazdem na
        plac manewrowy nad Łódź nadciąga straszna burza śnieżna. W kilka chwil "ogródek"
        pokrywa się 10-centymetrową warstwą świeżego puchu. "No cóż, biednemu zawsze
        wiatr w oczy", myślę sobie i wygryzam z nerwów resztki paznokci. Wreszcie
        przychodzi moja kolej - śnieg jeszcze pada, ale już mniejszy. Aby zyskać na
        czasie i nieco się uspokoić, odśnieżam sobie tylną szybę i lusterka; w
        międzyczasie egzaminator informuje mnie, że mam się ustawić przed drugim rękawem,
        a on odśnieży plac. Dotarło to do mnie mniej-więcej w 50 %. Podjechałem tedy pod
        ten drugi rękaw i patrzę, jaka jest sytuacja. Facet sobie gdzieś popyla z
        szufelką, na moim rękawie linie jeszcze nie są odśnieżone, ale po słupkach
        wytyczam sobie prawy zakręt. Cóż, jedynka i jadę - prosto, proszę bardzo, teraz
        skręt i elegancko staję przed stopem. W tym momencie szóstym zmysłem dociera do
        mnie, że coś jest chyba nie tak. Wychylam się z samochodu i wpierw czuję, a potem
        dopiero słyszę, że ktoś się na mnie wydziera. To mój egzaminator: "Panie,
        cholera, dokąd %$$#@% jedziesz, przecież jeszcze nie odśnieżyłem!!! Wracaj pan na
        początek!!!". Zupełnie rozbity przejeżdżam na miejsce startu i po chwili
        kamienieję z przerażenia... Gdy gość odsłonił pasy, okazało się, że ten zakręt
        jest w lewo :))))
        Na szczęście nie policzył mi tego jako pierwszy błąd. A egzamin zdałem...
        Wniosek - najpierw odśnieżyć, potem jechać!
        Pozdrowienia wszystkim kierującym :) a zwłaszcza Pani Kursant :))
        • Gość: Ixtlilto Re: Do kierowcow -o odśnieżaniu IP: *.tvsat364.lodz.pl 27.11.01, 15:44
          zamek napisał(a):

> Gość portalu: Ixtlilto napisał(a):
          > > ps. btw. odśnieżania- kto na ochotnika odśnieży mi plac manewrowy? :)P
          > Wniosek - najpierw odśnieżyć, potem jechać!
          hiih.. ja właśnie miałam peoblemy na rękawie bo nie dość że padał snieg to
          jeszcze było tak jakoś jak na lodowisku... i się dziwnie jeździło...

> Pozdrowienia wszystkim kierującym :) a zwłaszcza Pani Kursant :))
          Wiesz co? stwierdzam, że mam farta, bo ani razu jeszcze Ciebie nie spotkałam na
          drodze! :)

Pozdroofka
    • willybob Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! 29.11.01, 13:24
      Moja rada pojedźmy na jakiś parking i poćwiczmy wychodzenie z poślizgu. na
      pewno się przyda.pozdr
      • ninna Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! 11.12.01, 13:08
        Najlepiej, jesli cwiczenie "wychodzenia z poslizgu" bedzie jedna z
        obowiazkowych (praktycznych) lekcji nauki jazdy. Wtedy, nikt nie dostanie prawa
        jazdy jelsi przynajmniej raz tego nie sprobowal

W saszym kraiku, co czesto potrafi byc slizgi, nalezy to do cidziennosci. Jak
        sie nie cwiczy w zimie, to maja taka fajna rynienke na ktora wylewaja olej i
        wode. A potem sie trenuje na tym. Doslowny lunapark. :o)

pozdrowka
        NINNA
    • Gość: Snake Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! IP: 62.233.147.* 10.12.01, 15:56
      No! Dzisiaj juz bylo lepiej. I nawet 3 plugi widzialem, w tym 2
      sypiace...
    • Gość: Ixtlilto Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.12.01, 18:10
      Ten wątek powinien byc wyciągany przy każdych opadach śniegu, żeby wszyscy
      pamiętali jak sie jeździ...
      Mam tak btw. apel do taxówkarzy (!) moglibyście trochę uważać? Nie jesteście
      sami na drogach, a jazda środkiem, zajeżdzanie, wpychanie się, wyprzedzanie w
      niedozwolonych miescach... brr... myślcie trochę! i to nie tylko Wy, ale
      wszyscy kierowcy!
      Jak mam się nauczyć jeździć zgodnie z przepisami, jak co drugie auto na
      łódzkich drogach łamie połowę przepisów???

pozdroofka, Ixtlilto
      • kropka. Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! 10.12.01, 18:22
        Niestety, Mała, jak będziesz jeździć zgodnie z przepisami, to daleko nie
        zajedziesz w tym kraju :((
        Pozdrawiam i życzę cierpliwości
        • Gość: Ixtlilto Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.12.01, 16:12
          kropka. napisał(a):

> Niestety, Mała, jak będziesz jeździć zgodnie z przepisami, to daleko nie
          > zajedziesz w tym kraju :((
          Ważne, żebym zajechała "z" i "na" ul. Smutną :)

> Pozdrawiam i życzę cierpliwości
          gorąco pozdrawiam! Ixtlilto
      • Gość: Snake Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! IP: 62.233.147.* 11.12.01, 10:25
        Taksiarze to grozna nacja. Sa mili gdy jestes ich klientem, ale
        gdy jestes na pasie obok to juz sklonni Cie zabic. Pozdr.
    • Gość: emem Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 23:13
      Mam prośbę do wielu kierowców podróżującymi 126p i innymi które mają przednie
      kierunkowskazy tuż nad zderzakiem : odśnieżajcie te migacze , bo pod warstwą
      śniegu po prostu ich nie widać !!! Na pewno wielu z Was widziało takie
      samochody i zastanawialiście się czy " to " skręci czy pojedzie prosto .
      Pozdrowy i oby do wiosny ...!!!
      • hubar Re: Do kierowcow - z okazji sniegu! 15.12.01, 17:05
        Uważaj! Willybob jest przeczulony na punkcie maluchów.

pozdrowy
    • Gość: cumella Re: Do Pieszych - z okazji sniegu! IP: *.uni.lodz.pl 15.12.01, 11:31
      Szanowni Piesi,

Pamiętajcie proszę, że możliwości hamowania w warunkach zimowych nie zawsze są
      zależne od woli i dobrych chęci kierowcy! Wychodzący z nienacka na ulicę Pieszy
      w warunkach zmniejszonego (lub całkowitego braku) tarcia, to następny śiwy włos
      na skroni kierowcy, upust adrenaliny i... krok do zawału.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Pieszych
      Cumella

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka