Gość: e.v.q.a IP: *.lodz.mm.pl 25.03.07, 18:34 i niech mi teraz ktos powie, ze glupie kwakanie nie pozostawia sladu w tym spoleczenstwie!! niestety jest to chyba najbardziej dramatyczny przyklad. kaczkom 'gratulujemy' Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzyskup Re: Oszukać śmierć 26.03.07, 17:59 "Żeby poprawić sytuację chorych i lekarzy, trzeba zmienić przepisy - przekonywał Robert Kęder, prezes Stowarzyszenia Pacjentów po Przeszczepie (przeszedł transplantację wątroby). - Dopóki o pobraniu narządów będzie decydowała rodzina zmarłego, nie będzie normalnie - mówił." Moment, a to teraz nie istnieje coś takiego jak zgoda domniemana i od każdego, kto nie wyraził sprzeciwu przeciwko pobraniu narządów i tkanek, takowe można pobrać? Ciekawe, bo interesowałem się tym jakieś 3 tygodnie temu i wtedy jeszcze tak było. Więc albo w tym kraju wszystko aż tak szybko się zmienia albo pan doktor plecie głupoty albo dziennikarz niedosłuchał, niedopisał i zmyślił sobie resztę. A swoją drogą, to faktycznie - sytuacja jest nienajlepsza, ale wynika to chyba z faktu, że przeszczepy od zmarłych są tematem tabu, a przez co społeczeństwo jest, delikatnie mówiąc, niedoedukowane... Ja ze swojej strony zachęcam wszystkich do wydrukowania bądź odręcznego napisania i podpisania oświadczenia i woli pobrania narządów po śmierci. To naprawdę może uratować życie kilku innym osobom, a nam organy i tak się na nic nie przydadzą tam po drugiej stronie... pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Oszukać śmierć 26.03.07, 21:02 Taka jest teoria. W praktyce wobec sprzeciwu rodziny odstepuje sie od pobrania narzadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal125 Re: Oszukać śmierć IP: *.stat.gov.pl 28.03.07, 14:56 przez takich Panów jak pan ziobro (jest dla mnie mały jak jak te male litery przy jego nazwisku)moja mama jak i wiele innych osób niedoczekała przeszczepu. Od początku roku nie zrobiono żadnego przeszczepu płuca, a serce przeszczepiono 2 razy (mowa tu o Zabrzu). Tak więc mały pan ziobro zajmuje sie teraz smiercia swego ojca i mysli jak usadzic nastepnych lekarzy a innych Polaków ma w d.... Mialem kontankt z lekarzami ktorzy zaimowali sie kwalifikacjami do przeszczepów, i z tego co widzialem bardzo sie starali zeby cos zrobic, i wielka chwala im za to. a pan ziobro niech wroci skad przyjechal do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś