m..m Re: Lotnicza Lodz 29.11.01, 14:19 Korzystajac z najwlasciwszego, ja mi sie wydaje, miejsca na takie dywagacje pozwalam sobie napisac slow kilka o lotniczej historii naszego Miasta. Malo kto jeszcze o tym pamieta, ze Lodz mila szanse stac sie osrodkiem przemyslu lotniczego, jezeli nie najwiekszym, to przynajmiej znaczacym w kraju. Pisalem juz w watku o poznanskim lotnisku Lawica, o tym, ze w okolicach Lodzi dzialalo po wojnie kilka lotnisk i ladowisk. Przypomne porotce: 1. Lotnisko Lublinek z ktorego od 30 marca 1945 do stycznia 59 prowadzono regularne pasazerskie polaczenia lotnicze. 2 Lotnisko Aeroklubu Lodzkiego w Aleksandrowie Lodzkim, dzialajace w latach1953-1961, zniszczone podczas pozaru. Do tej pory podzielone sa zdania na temat jego przyczyn. Pytani przeze mnie swiadkowie mowia albo o umyslnym podpaleniu, taka jest zreszta oficjalna wersja wynikow sledztwa prowadzonego przez Urzad Bezpieczenstwa Narodowego, albo o wypadku bedacym wynikiem awari iskrownika na jednym z remontowanych silnikow. Osobiscie sklaniam sie ku tej drugiej tezie. Dzisiaj wieksza czesc tego lotniska zostala podzielona na dzialki rekreacyjne, a na pozostalym skrawku dziala Stowarzyszenie Lotnictwa Amatorskiego.Niestety ze wzgledu na krotki trawiasty pas startowy operowac tam moga tylko konstrukcje ultralekkie lub motolotnie. 3. Ladowisko w Dabrowce Wielkiej kolo Zgierza. W latach 1947-52 dzilalo tam "szybowisko" Aeroklubu Lodzkiego. Dzieki pagorkowatemu uksztaltowaniu terenu prowadzono starty za pomoca gumowych lin, metoda praktykowana juz tylko w Bezmiechowej w Bieszczadach, ale za to najtansza i sprawiajaca najwiecej frajdy zainteresowanym. Dzisiaj niestety rosnie tam las. 4. Fabryczne ladowisko LWD, o tym za chwile. 5. W Brzezinach jest prywatne ladowisko wykorzystwane w celach turystycznych przez lekkie samoloty sportowe. Zgode burmistrza ma jeszcze na dwa lata, potem zalezy od jego decyzji. Teraz najsmutnieszy kawalek. W latach 1945-1951 istniala na Politechnice Lodzkiej, na wydziale mechanicznym specjalnosc "lotnictwo". Zatrudniala wielu znanych przedwojennych specjalistow, m. inn. profesora J. Oderfelda, prof. Cz. Witoszynskiego. Niestety zlikwidowano ja jakims nakazem administracyjnym. Uczelnia zdazyla wyksztalcic pierwszy rocznik dyplomantow, ale decyzja likwidacji zapadla tuz przed obrona pierwszych prac. Absolwenci na dyplomach maja wpis "Budowa Maszyn", lub "Obrobka Metali". Szkoda, tym bardziej ze wydzial dysponowal pokaznym wyposazeniem, miedzy innymi jedynym wowczas w Polsce tunelem aerodynamicznym. Kilka lat pozniej odnaleziono w piwnicach Politechniki jego zdewastowane resztki. Dzis o lotniczym charakterze wydzialu moga swiadczyc wystawione w gablotach poniemieckie silniki lotnicze sluzace jako pomoce dydaktyczne. Mielismy tez w Lodzi wlasna fabryke samolotow. Byly to Lotnicze Warsztaty Doswiadczalne. Dzialaly w okolicach ulicy Kopcinskiego, na tylach dzisiejszego Polmosu. Zaklady wslawily sie kilkoma udanymi konstrukcjami. Samolotami szkolnymi LWD Zak, Szpak Junak, oraz pasazerkim osmioosobowym LWD Mis. Kierownikiem zakladow byl inz (obecnie profesor) Tadeusz Soltyk, wslawiony konstrukcjami TS8 Bies i TS11 Iskra. Zaklady zlikwidowano w 1951 roku, zamieniajac je na fabryke mebli. Calej kadrze zaproponowano przekwalifikowanie sie na stolarzy meblowych, albo podziekowano za wspolprace. Kierownik zespolu wraz z kilkoma pracownikami przeniosl sie do PZL Okecie. Niedokonczone protypy samolotow, czesto latajace, ktore konczyly program prob w locie niezbedny do ich certyfikacji, przejelo wosko wykorzystujac jako cele arytleryjskie na poligonach. Zaklady posiadaly takze wlasne fabryczne ladowisko, Miescilo sie ono tam, gzie teraz stoi Budohurt. Na poczatek tyle, mam nadzieje ze watek sie rozwinie, a jezeli beda zainteresowani to chetnie dopisze wiecej szczegolow. Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Lotnicza Lodz 05.12.01, 21:10 pisz jak najszybciej, m.m. - zatkało mnie. Czekam Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Lotnicza Lodz IP: *.p.lodz.pl 12.02.02, 01:20 No coz - ktos zdecydowal (prawdopodobnie w wiadomym miejscu na M.), ze lepiej miec to wszystko na oku w jednym miejscu (gora dwoch) i Lodz przegrala. Ciekawe rzeczy - chociaz nozzz sie jakby otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś