Dodaj do ulubionych

Opony zimowe obowiązkowe !!!!!

IP: 212.191.130.* 30.11.01, 06:19
Nie uważacie, że opony zimowe we wszystkich samochodach powinny być stosowane
zimą obowiązkowo. Przecież zapewni to uczestnikom ruchu większe bezpieczeństwo.
Mimo, że ja będe miał opony zimowe skoro to jakiś nieodpowiedzialny kierowca
jadący na oponach letnich albo uniwersalnych (czyli na żadną porę roku) będzie
jeździł nieostrożnie i uderzy w mój samochód. Zadbajmy o bezpieczeństwo swoje i
innych na drogach. Koniec z nieodpowiedzialnymi kierowcami. Dlatego uważam, że
opony zimowe powinny być tak samo obowiązkowe jak światła mijania w dzień. I to
powinno być zapisane w kodeksie drogowym.
Obserwuj wątek
    • ninna Re: Opony zimowe obowiązkowe !!!!! 30.11.01, 09:31
      W moim nowym kraju jest napisane w prawie, ze od 1 grudnia opony zimowe
      obowiazkowo maja byc zalozone na samochod. A jesli spadnie wczesniej snieg, to
      wczesniej.

Dlaczego nie mialo by tak byc w moim starym kraju?

//NINNA
    • Gość: MarcinK Re: Opony zimowe obowiązkowe !!!!! IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 30.11.01, 10:53
      Witam

A co z oponami calorocznymi? I to nawet nie chodzi mi o te tradycyjne, ale
      obecnie bodajze Pirelli wymyslil jakies super opony zmieniajace swoje
      wlasciwosci w zaleznosci od temperatury. Latem beda zachowywac sie jak
      letnie, a zima jak zimowe.
      Jeszcze troche, a kaza myc zeby przed snem pod kara mandatu.

Dla jasnosci dodam, ze ja jezdze na zimowkach i mam w bagazniku
      lancuchy sniegowe. Co do obowiazku posiadania lancuchow na niektorych
      drogach (odpowiednio oznankowanych) to jestem jak najbardziej za. Ale
      odnosnie opon zimowych to jesli ktos jezdzi tylko od swieta to
      spokojnie w polskim klimacie moze przejezdzic zima te 2-3 dni nawet
      nie spotykajac grama sniegu.

Na Szwecje akurat nie ma co patrzec, lepiej popatrzmy na kraje o
      zblizonym klimacie i polzeniu. Czy w Niemczech zimowki sa obowiazkowe?

Pozdrawiam, MarcinK
      • ninna Re: Opony zimowe obowiązkowe !!!!! 30.11.01, 11:22
        Gość portalu: MarcinK napisał(a):
        > Na Szwecje akurat nie ma co patrzec, lepiej popatrzmy na kraje o
        > zblizonym klimacie i polzeniu. Czy w Niemczech zimowki sa obowiazkowe?

Jestes MarcinKu w bledzie. Szwecja jest podluznym krajem i jest tu wiele klimatow.
        Poludnie Szwecji (Småland, Malmö i Göteborg) ma lagodniejszy klimat od Polskiego
        i siegu trzeba z lupa szukac w zimie. Klimat maja podobmy do brytyjskiego.
        Dopiero kawalek drogi na polnoc ode mnie zaczyna sie to, co reszta Europejczykow
        mysli o polnocy.

Zreszta opony zimowe nie sa zbudowane na snieg (od tego masz lancuchy) tylko na
        lod i na zimno. Chodzi o to zeby opony trzymaly sie powiezchni jezdni, nawet gdy
        jest slizko.

A w Lodzi spotykalam sie czesto z wiekszymi mrozami niz w Västerås. U mnie na
        przyklad spadl snieg raz i byl jeden dzien. A teraz jest deszcz i mgla. W nocy
        marzna kaluze i wlasnie do tego potrzebne sa zimowe opony.

A co do zimowych opon, to tutaj mamy tez opony z gwozdziami, co uzywaja na
        polnocy kraju. A na poludniu uzywaja zwykle opony zimowe, mimo tego, ze maja
        lagodniejszy klimat niz Polska.

Nie wiem dlaczego tak dyskutujesz przeciwko. To tak jakbys dyskutowal, ze po co
        miec pas w samochodzie i po co ta poduszka? To jest po to zeby uratowac zycie.
        Moze nigdy nie wpadles w poslizg samochodem. I po karuzeli na moim pasie, a potem
        po lewej stronie jezdni, po powrocie z powrotem i wyladowaniu w rowie co byl metr
        nizej jezdni, to doslownie cod, ze mi sie nic nie stalo. A wyobraz sobie, ze
        jechalismy na letnich oponach w marcu, bo przeciez juz wiosna....

pozdrowka
        //NINNA
        • Gość: MarcinK Re: Opony zimowe obowiązkowe !!!!! IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 30.11.01, 11:50
          ninna napisał(a):

> przyklad spadl snieg raz i byl jeden dzien. A teraz jest deszcz i mgla. W nocy
          > marzna kaluze i wlasnie do tego potrzebne sa zimowe opony.

Na lodzie, to Ci zadna opona nie pomoze.

> Nie wiem dlaczego tak dyskutujesz przeciwko. To tak jakbys dyskutowal, ze po co
          > miec pas w samochodzie i po co ta poduszka? To jest po to zeby uratowac zycie.

Ja nie jestem przeciwko oponom. Ja z zasady szanuje wolnosc i jestem przeciwko
          nakazom. Taki juz jestem ;-)

> Moze nigdy nie wpadles w poslizg samochodem. I po karuzeli na moim pasie, a pot
          > em
          > po lewej stronie jezdni, po powrocie z powrotem i wyladowaniu w rowie co byl me
          > tr
          > nizej jezdni, to doslownie cod, ze mi sie nic nie stalo. A wyobraz sobie, ze
          > jechalismy na letnich oponach w marcu, bo przeciez juz wiosna....

W rowie z powodu opon nie lezalem. A jezdzilem kiedys na letnich oponach zima
          po Bieszczadach. Naprawde mozna. Teraz preferuje zimowki, bo jazda jest latwiejsza.
          A odnosnie roznych udogodnien i zabezpieczen w samochodach to niedawno Niemcy
          przeprowadzili test na grupie studentow. Czesc jezdzila symulatorami samochodow
          z lat 60-tych - bez zadnych udofodnien, a czesc super bezpiecznymi i nowoczesnymi
          samochodami z ASR, ABS, poduszkami itp. Wyszlo, ze ci jezdzacy tymi super nowoczesnymi
          powoduja przez nieuwage i brak koniecznosci skupienia sie na jedzie, bo wszystko
          zrobi za nich eletronika, kilkakrotnie wiecej wypadkow niz ci jezdzacy autami z lat 60-tych.
          Poza tym w pismach motoryzacyjnych juz nie raz pisalei, ze kiedys gdy samochod zaczynal
          wpadac w poslizg to opony piszczaly, samochod sie przechyla itp. Kierowca czul co sie
          dzieje i mogl zareagowac. A teraz elektronika probuje naprawiac bledy kierowcy i dokad
          sobie radzi jest OK. Ale jak przestaje sobie radzic to samochod wypada z drogi nagle,
          bez zadnych wczesniejszych znakow dla kierowcy, ze cos jest nie tak. Niby wszystko OK
          i nagle jestes w rowie. A potem sie cieszysz, ze ten wspanialy samochod uratowal Ci
          zycie. To sa naprawde sprawy niebanalne i naukowcy zastanawiaja sie co zrobic, i
          czy nie zrezygnowac z czesci elektronicznych systemow w samochodach wlasnie dla
          bezpieczenstwa ludzi. UFFF

Pozdrawiam, MarcinK

>
          > pozdrowka
          > //NINNA

• yaa Re: Opony zimowe obowiązkowe !!!!! 30.11.01, 13:17
      Ya także jestem przeciwny obowiązkowi zakładania opon zimowych. Prawdą jest, że
      one ułatwiają prowadzenie samochodu i zwiąkszają bezpieczeństwo zimą. Ale
      obowiązek taki byłby po pierwsze trudne do wprowadzenia - vide brak zgody na
      jazdę na światłach przez cały rok.
      Po drugie trudno byłoby egzekwować ten obowiązek - czy wszyscy policjanci
      potrafią odróżnić oponę letnią od zimowej - zwłaszcza, gdy jest ich tyle
      rodzajów. Nie sądzę.
      Po trzecie: co z oponami wielosezonowymi - wszystkie na śmietnik? - nowe opony
      np Goodyear V5 są podobno doskonałe i wydają się wystarczające dla ludzi
      jeżdzących sporadycznie zimą.
      Po czwarte: niestety nie do wszystkich samochodów można w Polsce kupić opony
      zimowe, mimo olbrzymiego wyboru opon zdarzają się takie (przynaję, że rzadkie
      przypadki).
      Dlatego obowiązek posiadania opon zimowych chyba nie jest najlepszym pomysłem,
      choć napewno można i trzeba apelować, zachęcać itp.
      Pozdrawiam
      Yaa
      PS. W kwestii formalnej: Ya jeżdzę na zimówkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka