infomozg Wszyscy pracują - lekarze strajkują. 18.05.07, 15:40 Oto obecny obraz Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: Wszyscy pracują - lekarze strajkują. IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:14 ta ostatnio gornicy pracowali nawet w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Dlaczego nie jadą na te WYSPY tak jak od 2 lat 18.05.07, 15:42 grożą tylko ciągle strajkują. To taki specyficzny rodzaj patriotyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
xyzpawel Re: Dlaczego nie jadą na te WYSPY tak jak od 2 la 18.05.07, 15:50 bo tylko grożą, wiadomo że niewielu z nich umie obcy język, a na emigracji fajnie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Dlaczego nie jadą na te WYSPY tak jak od 2 la 18.05.07, 15:56 Pojechali, po prostu nie macie znajomych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
xyzpawel Re: Dlaczego nie jadą na te WYSPY tak jak od 2 la 18.05.07, 18:08 chyba jeszcze ich trochę zostalo, jak strajkują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Dlaczego tak nie strajkowali za SLD? IP: *.kur.kolornet.pl 18.05.07, 15:42 żaden rząd nie dał im 30% podwyżek tak jak PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek 100 milionow IP: 155.37.231.* 18.05.07, 15:51 30 % ile to jest z pensji operatora walca drogowego jak podaje wyborcza moze zarobic do 8 000 pln miesiecznie a ile to jest 30% z pensji lekarza ( jako rezydent dostaje 1200 netto ) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Re: 100 milionow 18.05.07, 15:54 Tylko jest róznica między prywatną firmą a budżetówką i pieniędzmi wszystkich, w prywatnej firmie to walcowy moze zarabiać nawet 1000zł na godzinę jak mu prywatna firma da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: 100 milionow IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:01 no i masz odowiedz - prywatna firma tylko ze w usa 90 % szpitali to instytucje non profit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lek Zarobki Lekarzy w USA IP: 155.37.231.* 18.05.07, 15:42 Zarobki lekarzy w USA www.memag.com/memag/article/articleDetail.jsp?id=123063 zarobki Mgr. pielegniarstwa healthguideusa.org/careers/registered_nurse_earnings.htm registered nurses - to magister pielegniarstw www.careerprospects.org/briefs/K-O/MedicalAssistants.shtml#earnings Medical Assistants - to odpowiednik polskiej pielegniarki po 2 letniej szkole pielegniarskiej albo liceum pielgniarskim a tu srednia krajowa w USA www.census.gov/hhes/income/income02/statemhi.html prosze zauwazyc ze to jest household incom czyli na gospodarstwo domowe !! Chdzi o to zeby podobne PROPORCJE byly zachowane w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat No to won do USA... Inne zawody też sprawdź.... 18.05.07, 15:46 ...najpierw, żeby cię potem potem nie zdziwiły opłaty za naukę, usługi elektryków, hydraulików, kierowców, farmerów i wszystkich innych zawodów, które macie w dupie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: No to won do USA... Inne zawody też sprawdź.. IP: 155.37.231.* 18.05.07, 15:52 wlasnie tu jestem nie jest tak zle zazdroscisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Sorry, the page you requested has either been move 18.05.07, 15:46 Tyle się dowiedziałam na temat tych PROPORCJI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: Sorry, the page you requested has either been IP: 155.37.231.* 18.05.07, 15:59 jak jestes taka inteligent-na to sobie poszukaj no chyba ze to twoje mazenie tylko www.census.gov/ Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na To Ty mi chcesz, bardzo ortograficznie, udowodnić 18.05.07, 16:07 że Wam źle doktorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: To Ty mi chcesz, bardzo ortograficznie, udowo IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:12 Nobody's Perfect ortointeligencjo mi zle nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Zarobki Lekarzy w USA IP: *.kur.kolornet.pl 18.05.07, 15:47 Tylko że studia w USA są płatne jak w kazdym cywilizowanym kraju. I lekarz kilka lat spłaca kredyt na studia w banku swoją pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek kredyt IP: 155.37.231.* 18.05.07, 15:54 taki kredyt to pestka przy takich zarobkach srednio szkola medyczna to wydatek 100 - 150 tys $ wlasnie splaca go kilka lat - tylko kilka Odpowiedz Link Zgłoś
xyzpawel Re: Zarobki Lekarzy w USA 18.05.07, 15:52 > Chdzi o to zeby podobne PROPORCJE byly zachowane w Polsce. super, ale w USA nie głosują na bliźniaków... Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg W Europejskiej Szwecji... 18.05.07, 15:57 lekarz stażysta otrzymuje 2000 dolarów brutto, rezydent – 3000$ brutto, młodszy specjalista – 4000$ brutto, starszy specjalista – 4500-5500$ brutto. Podatek jest tu bardzo wysoki, w zależności od dochodów 30%- 59% a nawet 70%. Ponad 90% lekarzy w Szwecji żyje z państwowej pensji. Słabo opłacane są dyżury, zarobki za nie stanowią około 10% dochodu. Średnia pensja w Szwecji to 4400$. Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka Zgadza się. TAKIE proporcje powinniśmy zachować 18.05.07, 16:02 W Europie inne nie obowiązują. A USA to akurat ewenement na mapie świata. Trzeba jeszcze pamiętać o zjawisku "medycyny obronnej". Lekarze płacą tam gigantyczne stawki na ubezpieczenia od procesów, które im się tam regularnie wytacza. Pamiętać nalezy tez o tym, że tak wysokie stawki negocjują już specjaliści z bardzo duzym doświadczeniem. A w amerykańskich szpitalach się nie pracuje tam się zapie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek praca IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:04 no to o pracy w szpitali w usa masz blade pojecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: To napisz jakie Ty masz. IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:33 jako rezydent mam 45 000$ roczne ale to jeszca tylko przez rok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: To zabieraj tam naszych łapówkarzy. IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:49 hm a komu ty dales ile i za co ? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Odpusc, to jakis mlodzian nie majacy pojecia... 18.05.07, 16:51 o lekarzach i medycynie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: Odpusc, to jakis mlodzian nie majacy pojecia. IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:57 masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
xyzpawel Re: Odpusc, to jakis mlodzian nie majacy pojecia. 18.05.07, 18:11 Bo tutaj się o pieniądzach gada, a o tym to się lekarze nie znają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: W Europejskiej Szwecji... IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:02 no to znaczy ze do Szwecji nie ma co jechac Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Do Niemiec i do Francji też nie. 18.05.07, 16:06 Tam jest bardzo podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Dlatego w Szwecji, ale rowniez Norwegii sa braki.. 18.05.07, 16:25 lekarzy, oraz.... bardzo dlugie kolejki do specjalistow. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer To fakt. Szwecja to bardzo biedny niedoinwestowany 18.05.07, 16:30 kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A czy ja cos takiego powiedzialem? :) 18.05.07, 16:35 Po co wiec klamiesz? W Szwecji brakuje lekarzy, w Norwegii podobnie. Mlodzi ludzie nie chce konczyc trudnych studiow i parac sie pozniej tak trudnym zawodem, gdy robiac na spychu moga zarobic podobnie.... Proste jak drut i nie jest to zadna tajemnica - rok temu bylo to oficjalne stanowisko ministra rzadu szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Ja ja. Szwecja być bardzo biedna kraj. 18.05.07, 16:38 I Szwecja nie stać by zapłacić więcej lekarzom by ludzi chcieli iść na medycynę. Ja ja. Szwecja być bardzo biedna kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jak widac nie placi.... 18.05.07, 16:53 A efekt jaki jest taki jest. Pojedz, sprawdz. Porozmawiaj ze Szwedami, jesli takowych w ogole znasz.... I na milosc Boska - zanim czegos nie sprawdzisz - nie jazgocz. Bo juz uszy bola.... Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Ja ja. Szwedzkie ludzie być świnie. 18.05.07, 16:56 One nie chcieć zapłacić więcej lekarzom żeby w kolejkach nie stać. Za to w Ameryka lakarzy nadmiar być to dlatego rynek zdecydował się im duża pieniądza płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
student_umcs Lekarze wykorzystują swoją pozycję do walki o podw 18.05.07, 15:54 Taka prawda, gdyby zaczęli strajkować sklepikarze nie byłoby to tak niebezpieczne, jak strajk lekarzy... We wszystkich zawodach ludzie za granicą zarabiają więcej, dlaczego premiowani mają być tylko lekarze?! Absurd, banda tempaków, nieuków, darmozjadów... Chcecie więcej kasy, to najpierw podnieście jakość pełnionych usług. Ile razy w naszych rodzinach stawiano błędne diagnozy, ile razy leczono nas nieodpowiednimi lekami?? Ile razy błędnie przeprowadzono proste operacje?? Wam podwyżki?? NIGDY!!!! Leczcie się sami, ale na głowe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek przyklad IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:10 no to podaj jakies przyklady no jakis nie taki lek , a moze operacja nie na to co trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Lekarze wykorzystują swoją pozycję do walki o IP: *.crowley.pl 18.05.07, 16:50 > gdyby zaczęli strajkować sklepikarze nie byłoby to tak > niebezpieczne, jak strajk lekarzy... BINGO!!!! i o to właśnie chodzi!! Praca lekarzy jest bardziej potrzebna, bardziej niezbędna dla dobrostanu społeczństwa, niż praca sklepikarzy. dlatego powinna być lepiej opłacana - tak trudno ci to zrozumieć? Wiesz, że strajk lekarzy jest bardziej niebezpieczny niż strajk sklepikarzy, a nie możesz przyjąć do wiadomości, że powinni zarabiać więcej - SMUTNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Tylko jaki jest poziom lekarzy? 18.05.07, 15:56 często trzeba iść do 3 aby uzyskać zadowalającą diagnozę. Zwolnijmy 2/3 lekarzy i dajmy tej lepszej 1/3 lepsze zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek zadowalajaca diagnoza IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:06 zadowalajaca diagnoza a to ciekawe ztlko zadowalajaca kogo ciebie a moze chodzilo ci tylko o zwolnienie dla mnie bomba okreslenie gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: zadowalajaca diagnoza IP: *.crowley.pl 18.05.07, 16:27 jesli zwolnisz 2/3 lekarzy to wydluza sie kolejki na zabiegi z kilku tygodni do kilku miesiecy. obecnie lekarzy jest za malo, zwlaszcza tych po specjalizacji. nie jest tak prosto wyksztalcic lekarza, 6 lat studiow, 1 rok stazu i jesli od razu po stazu panstwo zapewni miejsce specjalizacyjne (dotyczy ok 1/3 lekarzy po stazu) dokladamy kolejne 5-6 lat = razem w najlepszym wypadku 12 lat. z calym szacunkiem dla innych zawodow ktorych wykształcenie wymaga kilku lat studiow. chodzi o perspektywy. jesli teraz nie zadbamy WSZYSCY o interes sluzby zdrowia, za kilka lat nie bedzie mial kto nas leczyc (juz brakuje lekarzy wielu specjalnosci). poza tym, jesli ktos pisze, ze tylu konowalow nas leczy, zastanowmy sie kto doprowadzil do takiej sytuacji???? przeciez Ci najlepsi w duzej czesci wyjechali. i z calym szacunkiem, ale nie sadze zeby nagle przyjechalo do nas kilka tysiecy lekarzy z Chin. pomyslcie o tym skoro juz sie wypowiadacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galowa Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szp IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.07, 16:12 W. napisał(a): > i bardzo slusznie. W pelni popieram lekarzy. Lekarze wbrew pozorom są bardzo dobrze zarabiajcą w Polsce klasą spoleczna! Każdy lekarz ma wyposarzone mieszkanie lub dwa, wielu ma domy, samochód lub trzy. Lekarze którzy strajkują powinni tracic prawo do pracy (nie tylko w Polsce ale również w innych krajach) jako niezgodne z przysiega lekarska! 1. Lekarz w każdym kraju musi zapacic za swoje studia, a w Polsce maja je za darmo! 2. W kazdym kraju lekarz musi rowniez wynając gabinet, wyposarzyc swój gabinet, zapacic recepcjonistce, pielegniarce, za swiatło, jak rownież i inne opłaty. W Polsce lekarz ma gotowe miejsce pracy! (h u j o w o wyposazone ale nie na jego koszt)! a wiec zakladajc ze lekarz powinien spacic wyksztalcenie naley dodac do ich pensji 15,000 zlotych miesięcznie, za wynajęcie gabinetu 20,000 zł, za wylisowanie sprzetu diagnostycznego drugie 15,000 miesiecznie! Rzad wiec dopłaca po za pensją lekarzom za powysze 50,000 zl miesieczniwe (narzedzia) pracy. W POLSCE srednim zarobkiem jest okolo 1,800 zł, i dzieki takiemu wyzyskowi ludzi nie stac na wysze koszty medyczne. Niestety nagminne marnowanie pieniedzy po przez administratorów szpitali to jedna sprawa a pensja to druga sprawa. Wszystkim w Polsce, nie tylko lekarzom należy sie wyższa pensja i to w stosunku obecnym 1 zloty = 1 euro! Najwyzsza podwyżka nalezy się jak zawsze nie lekarzom a pielegniarkom! Czas najwyzszy aby oplaty na swiadczenia medyczne były proporcjonalne do zarobku, pracownik powinien płacic okolo 7% a pracodawca drugie 7% do "funduszu zdrowotnego". Marnowanie pieniędzy po przez ikdiokratów z NFZ to nagminny problem. Czas najwyzszy aby wprowadzic minimalna płace GODZINNĄ dla wszystkich kategori pracownikow! Każdy człowiek ma prawo do przyzwoitego bezstresowego zycia NIE tylko lekarze. Każdemu POLAKOWI z wyjątkiem adwokatów, komorników, polityków, wojskowych, policjantów, należy się podwyżka. Nie mozna w Polsce dopuscic rownież do prostytucji zawodu lekarza tak jak w USA! Amerykański lekarz to głąb z licencją do kradzenia i mordowania! Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Droga galowa! 18.05.07, 16:16 Widzę galowa, że szkoła (i rodzice) odniosły w Twoim przypadku dużą porażkę. Jeśli sądzisz że jest nam tak dobrze, to zostań lekarzem. Dlaczego nie zostaniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galowa Re: Droga galowa! IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.07, 16:26 mindflayer napisał: > Widzę galowa, że szkoła (i rodzice) odniosły w Twoim przypadku dużą porażkę. > Jeśli sądzisz że jest nam tak dobrze, to zostań lekarzem. Dlaczego nie > zostaniesz? Nie jestem taka głupia zeby byc lekarzem! Lekarz nie potrafi myslec, wszystkiego uczy sie na pamięc .. nawet stron z poradnika lekarskiego! Gdyby lekarze naprawde mysleli i prowadzili poprawna praktyke lekarską to wiele osób by w ogóle nie chorowało! (medycyna zapobiegawcza! Najlepszym przykładem Polskiego (komunistycznego) lekarza jest doskonale znany: Dr. IZAAK STOLZMAN !!! papurec.org/history/h26.html Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Droga galowa! 18.05.07, 16:51 No galowa, ja leczę przez nakładanie rąk, uważaj, ten post jest pełen anty- galowej energii, jak go doczytasz, do końca, to Ci przed oczami kropiki się pojawią. . . . . . . . . . . . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek pkt 1 IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:17 a ile ty placilas za swoje studia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galowa Re: pkt 1 IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.07, 16:30 lek napisał(a): > a ile ty placilas za swoje studia 275,000 U$ dolars! ciołku! ... A ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: pkt 1 IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:35 to przeplacilas a moze dluzej ci zeszlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: pkt 1 IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:37 co to za szkola w Gdyni swoja droga byla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galowa Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szp IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.07, 16:18 Jeszcze do tego lekarze zagraniczni muszą sobie kupic ubezpieczenie praktyki gdzie premia roczna moze kosztowac 250,000 dolarów bo sa nie wykształce3ni! i popełniaja błedy zawodowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek zmartwienie IP: 155.37.231.* 18.05.07, 19:34 a co ty sie o tych zagranicznych lekarzy tak martwisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robespier Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szpit.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:14 tak nie można dajcie lekarzom podwyżki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc zdecydowanie popieram - tak trzymac! IP: *.crowley.pl 18.05.07, 16:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pppp Re: Konowały rzucą się nam do gardła :) IP: *.toya.net.pl 18.05.07, 16:14 Nareszcie głos rozsądku. Tylko dlaczego połowę? Wszystkich zwolnić, darmozjadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Konowały rzucą się nam do gardła :) IP: 80.54.170.* 18.05.07, 18:09 sami sie zwolnią za miesiąc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bede Prezydentem Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szpit.. IP: *.pool80-102-32.dynamic.orange.es 18.05.07, 16:24 Po Pierwsze to czemu lekarze maja rozmawiac jak im sie to zywnie nalezy. Po drugie inne kraje nie dadza na to funduszy wiec na co czeka nasz rzad. Nie sluchajmy tez co rzad ma do powiedzenia bo to jak zwykle stek malo wartych bzdur. Jak cos chca powiedziec niech napisza, wydrukuja, dadza do sprawdzenia, podpisza, pokaza w televizji, dadza do sprawdzenia jeszce raz i wprowadza w zycie od przyszlego tygodnia,a jak im sie nie spieszy to lekarzom rowniez nie powinno. Moim zdaniem lekarze sie wciaz szanuja za malo i maja poczucie komunistycznej powinnosci zawodu. ZA GODZIWA OPALTE NIEUKI w rzadzie (slowo godziwa oplata to chyba jest konikowy krzyz politykow)!!! Ja na miejscu lekarzy nie przyjmowal bym nawet z urwana reka (jedyny wyjatek to dzieci i kobiety w ciazy) a niech sie wykrwawia (grabarze niestrajkuja a powinni sie solidaryzowac z lekarzami). Polak musie poczuc na wlasnej skorze o co jest walka, gdzyz drodzy lekarze zapominacie cze polacy to w wiekszosci ciemnota kierowana przez polglopich politykow. Nie mozna prowadzic rozmow w takim ukladzie i z takiej pozycjii. Nalezy sie szanowac!!! Mi niechcieli zmienic kola za 2 zl i nie sprzedadz mi napewno cleba za grosza ciekawe dlaczego?(jak mozna chleba za grosz nie sprzedac) Nalezalo by wszystkich piekarzy w kajdankach z piekarni wyprowadzic za rozne przestempstwa np. korupcje. Pozaty proponuje raz w roku taki strajk az zarobki lekarzy osiagna pulap taki zeby sie nikomu strajkowac niechcialo. Moja propozycja to praca od 9 do 15 5 dni w tyg i min 10 tys dla specjalistow co i tak jest wielkim uklonem w strone niedomagajacego rzadu a reszta wedlug wzoru. Co to jest 10 tys dla lekarza ile bezwartosciowych zyc w ciagu miesiac asie przewija przez jego rece. srednio nie mniej niz 700? Wiec cenimy teraz w polsce zycie na poziomie paczki fajek(czy one beda znowu drozsze zeby ratowac zycie) . Moj to debilny narod takim dumny bom polak i tak mi wstyd bom czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Jeszcze mają mało nieuki. A gabinety prywatne? 18.05.07, 16:27 Trochę przesadzacie. Niedawno Religa zagwarantował Wam 30% podwyżki. Mało? Nie krzyczcie, że życie od Was zależy, bo realny wpływ na życie osoby chorej ma 5% z Was. Dostaniecie podwyżki a pacjenci będą czekać w kolejkach na zabieg 2 lata. i n ie krzyczcie, że chcecie lepiej zarabiać, bo studia medyczne trudne przebrnęliście. wbrew pozorom medycyna jest "pikusiem" w porównaniu np. z kierunkiem budownictwo przepełnionym matematyką i fizyką lub z kierunkami czysto fizycznymi. A jeśli chodzi o Wasz strajk - uwierzcie, dosyć zarabiacie z gabinetów prywatnych, z których się nie rozliczacie. Policjantowi, nauczycielowi i innym nie wolno dorobić do ich realnych 1500zł a Wy macie duuuuużo więcej. Opanujcie się. Za przeproszeniem, ale rzygać się chce codziennie włączać TV i słyszeć, że znów Wam mało i mało i strajk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Jeszcze mają mało nieuki. A gabinety prywatne IP: *.crowley.pl 18.05.07, 16:30 z ta trudnoscia studiow to przesadziles:) zastanow sie, albo lepiej, zapisz sie choc na jeden semestr. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tz Re: Jeszcze mają mało nieuki. A gabinety prywatne IP: *.acn.waw.pl 18.05.07, 16:47 Chyba na pierwszy i drugi semestr, bo tylko anatomia sprawia problemy niewprawnemu licealiście. Potem to już jak nauka rzemiosła - idzie gładko. Studia medyczne to takie same studia jak każde inne. Uprzedzając śmieszne teksty w rodzaju "to sie dostań i postudiuj" - nie zdawałem nawet bo wybrałem trudniejsza opcję a poza tym studiuje teraz na dwóch uczelniach i przeciętny student medycyny obija się w porównaniu ze mną :) (zresztą nawet w porównaniu z ludźmi którzy studiują tylko na jednej mojej uczelni tez sie obija) Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Lekarz nie myśli.Lekarz robi wszystk automatycznie 18.05.07, 16:30 Galowa ma rację. Lekarz nie myśli i nie podchodzi do pacjenta indywidualnie. W zasadę: Następny proszę. Umarł? Trudno. Powiadomcie rodzinę. następny proszę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Lekarz nie myśli.Lekarz robi wszystk automaty IP: *.crowley.pl 18.05.07, 16:32 cos mi sie zdaje ze sie nie dostalo na studia medyczne? co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejsza strajkujcie IP: *.pr.radom.net 18.05.07, 16:39 strajkujcie, jak najbardziej, moze społeczeństwo przy okazji tegos strajku zrozumie,ze jak nie będziecie zarabiali więcej od ROBOTNIKA to społeczeństwo zostanie samo. Zostanie bez lekarzy, a zachwilę zostanie bez pielegniarek. I dobrze. Polacy myślą, ze polski lekarz nie zna języków, po takich studiach jak medycyna nauczyć się zupełnie nowego to tylko kwestia motywacji, czy to duński, czy włoski, bez różnicy. Nauczycie się. Lekarze strajkujcie ,lub wyjeżdzajcie. Polski naród myśli,że mozna kogoś zmusić do pracy tylko dlatego,że jest mu( narodowi ) potrzebna, nie nie można, by ktoś chciał pracować trzeba mu zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Sanowny gośćiu S 18.05.07, 16:39 Medycyny nie kończyłem. Mój szwagier jest lekarzem i szczerze sobie czasem gadamy. A jeśli chodzi o Twój problem to mam nawyk krzyczenia na lekarzy i uświadamiania im, co mają robić. miałem chore dziecko to większość jak mu pomów wyczytałem z internetu na temat choroby i wtedy krzykiem wymuszałem na lekarzach różne słuszne (jak potem przyznali) badania. Łeb zwieszali i przyznawali rację. Wiesz dlaczego? Bo właśnie działają automatycznie. Rodzić koncentruje się na chorobie i dowiaduje sie na jej temat, a lekarz robi to co wie, czyli robi niewiele. Dlatego lekarzowi trzeba podpowiadać różne rozwiązania. Za to do cholery chcecie zarabiać 7500??? Za to? Pytam. Za gó..aną wiedzę? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antylekarz Dotrzymajcie słów wyjedźcie z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antylekarz Re: Dotrzymajcie słów wyjedźcie z kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: Dotrzymajcie słów wyjedźcie z kraju IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:52 dotrzymalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: Sanowny gośćiu S IP: 155.37.231.* 18.05.07, 16:55 patrz jaki ten internet madry Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Jedno jedyne pytanie............ 18.05.07, 16:57 Dlaczego na bazie internetu nie wyleczyles swojego dziecka w domu??? Po jasna cholere poszedles do lekarza z nim? Przeciez skoncentrowany na chorobie dziecka - wiedziales lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Sanowny gośćiu S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 18:07 O, przemawia przez Pana wielka mądrośc. Zatem zamiast podwyżek - obniżki wynagrodzeń a leczyc się będziemy w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak musi być Re: Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:45 Ci "znachorzy" sztuki medycznej, którzy piszą, że lekarzom nie należą się pożyczki są kompletnymi idiotami... Wasze szczekanie oznacza tylko i wyłącznie zazdrość. Głośno się o tym nie mówi, ale każdy chciałby być lekarzem. Akademie Medyczne są otwarte dla wszystkich(z wysokim ilorazem inteligencji) więc każdy może/mógł wejść w to elitarne środowisko. Uznajcie swoją niższość względem lekarzy i nie wymądrzajcie się. W Polsce zostało wiele pokomunistycznych idei. Jedną z nich jest np. równość społeczeństwa. Niestety rolnik nie jest dla mnie na równi z lekarzem(nauczyciel czy prawnik też nie). Nie dziwcie się, że środowisko medyczne jest dla was zamknięte, bo nie dorównujecie lekarzom absolutnie niczym. Dla porównania, spróbujcie się wkręcić w środowisko prawnicze. Nie ma lepszych i gorszych lekarzy, ponieważ kończyli oni AKADEMIE MEDYCZNE, a nie centrum dokształcania ŻAK, jak większość z was. W naszym kraju inteligencja zawsze była wyniszczana przez niższe grupy społeczne. Lekarz zawsze był gorszy, bo przecież nie wie jak rozłożyć gnój na polu. Jak widzicie, w miastach i na wsiach żyją ludzie o tej samej mentalności. Myślicie, że środowisko medyczne będzie zarabiać mniej niż hydraulik po zawodówce?! Żyjecie w systemie, który was nauczył, że jesteście równi, a nawet lepsi niż lekarze, bo przecież każdy, kto się czegoś dorobił, oszukuje. 5000 PLN to powinna wynosić emerytura/renta lekarska, a pensje powinny się kształtować w ten sposób < 10 000 PLN ; + oo PLN ) oczywiście byłaby to penja państwowa za np. 7 - godzinny dzień pracy. To i tak małe sumy w porównaniu z zachodem. Proponuję też podnieść płace weterynarzom do minimum 4000 PLN miesięcznie. Niestety, to też są lekarze i wykonują szlachetny zawód. Nic na to nie poradzicie, tak jak mówię, każdy miał swoją szansę. Przyzwyczajcie się do widoku nowych Mercedesów, BMW itp, bo nie będziecie mieli wpływu na nic, a lekarzy będzie stać na dosłownie wszystko, ponieważ jest to najwyższa grupa zawodowa w hierarchii. Różnica płac będzie bardzo widoczna i dobrze. Na pewno na początku nie będzie wam łatwo zrozumieć, jak można tyle zarobić bez pracy fizycznej, ale kiedyś będzie to norma. Może nawet ciemne społeczeństwo stanie się bardziej ambitne, aby dorównać. Dziwne, że nie czepiacie się "rekinów giełdowych", którzy zarabiają dziennie po 200 000 PLN albo prawników, którzy piszą ustawy, aby nie wpaść. Powiem wam jeszcze coś, lekarze nie wyciągają rąk po pieniądze od pacjentów i nigdy nie musieli tego robić. Przydałaby się jeszcze ochrona prawna dla środowiska medycznego, żeby ludzie, którzy nie wiedzą nawet, gdzie jest trzustka, nie mówili, że lekarz ją źle "zreperował". Afery medyczne są śmieszne. Jeszcze jedno, mówicie, że lekarze są uprzywilejowani... Oni są jedynie szanowani przez normalnych ludzi i na tym kończą się ich przywileje. Przywileje to mają rolnicy, którzy płacą za pracownika 80 PLN na ZUS, a lekarz 10x tyle. Albo płacimy po równo albo w ogóle. Przez cały PRL(teraz też) chłopi mieli za darmo mleczko i mięsko z PGRów, a lekarze nic. Kto tu jest uprzywilejowany?! Powiem wam coś. Moja mama kupiła mieszkanie blisko miasta. Należało ono do dawnego PGRu i wieśniaki wiedziały, że z lekarza to kasy zedrą(a niby lekarze zdzierają)... Moja mama nie jest konfliktowym człowiekiem i wiecie ile płaciła czynszu???!!! 11x(jedenaście) więcej niż inni, czyli jak za cały blok. Ta sprawa nigdy nie doczekała się finału w sądzie, a głowy by pospadały! Teraz już jest tylko:"Dzień dobry, Pani Doktor". Dlatego tak nienawidzę osób, które nie szanują lekarzy. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szp IP: 83.238.0.* 18.05.07, 16:57 to nie jest wina lekarzy tylko systemu . czemu u nas nie ma prywatnych ubespieczalni ? mnie stac na prywatnego czy to znaczy że mam z dzieckiem chodzić prywatnie bo pan doktor stajkuje ? mam chore dziecko i od 2 miesięcy czakałem na wizytę która wypada w strajk i nie odbędzie się !!! lekarze do roboty !!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szp IP: *.korbank.pl 18.05.07, 18:35 ubezpieczenia istnieja od kilku lat! dalczego tyle osob nie ma pojecia! i nie mowie tu o abonamencie tylko ubezpieczeniu. uzyjcie google i odpowiednich slow kluczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość większość lekarzy to nieudaczne dziady IP: *.centertel.pl 18.05.07, 16:45 Odpowiedz Link Zgłoś
r306 To co sie przejmujesz ich stajkiem? :) 18.05.07, 17:01 Sa beznadziejni, nie dostana kasy, pojda sobie precz... A Ty bedziesz zdrow jak ryba :) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Ale jak sie ich przepedzi, zlikwiduje panstwowe.. 18.05.07, 17:18 placowki, to spokojnie bedzie mozna zlikwidowac ubezpieczenie zdrowotne - luzik :) Po co sie denerwowac :) Wystarczy byc zdrowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka Od lat cała moja rodzina jeździ za Odrę. 18.05.07, 17:28 Tam im wprawdzie płacą tak strasznie mało w stosunku do średniej krajowej, ale żaden "półbóg" nie wpadnie na pomysł wzięcia łapówy czy też humanitarnego podania pavulonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek schwed pasewalk berlin? IP: 155.37.231.* 18.05.07, 18:47 za odra to juz przeciez sami nasi pelno moich kumpli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psychiatra czemu nie domagali się podwyżek od UBowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:47 którzy rozkradali Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AXX Re: Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szp IP: *.aster.pl 18.05.07, 16:56 Łapówkarze znów będą strajkować. Odpowiedz Link Zgłoś
student_umcs Niech lekarze wzajemnie wyleczą sobie chore mózgi 18.05.07, 17:01 j/w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk Bede stal z siekiera, nie dam polskiej bandzie ukr IP: 194.176.105.* 18.05.07, 16:58 ukrasc sobie pracy. Won na Bialorus sukinsyny! (zarabialem dotad ok. 55-60 tys zl miesiecznie) Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek I własnie dlatego na wyspach lekarzy brakuje. 18.05.07, 17:04 Ci z całej Europy tam nie jadą, bo tam za dużo płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Nie kochany - to ciezki zawod... 18.05.07, 17:06 a londynczycy zarabiaja na tyle dobrze w innych sektorach, ze nie kazdemu chce sie tak meczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Coś podobnego!? Czyli dysproporcja zarobków 18.05.07, 17:10 między Bogami a plebsem nie jest tam na tyle duża by to było atrakcyjne. A co z tymi którzy się wykształcili chocby w kiepsko płacącej Szwecji. Dlaczego gromadnie nie uciekli na Wyspy? Wszak im wolno a logika by właśnie to nakzywała. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Boze, znow logika "na chlopski rozum" 18.05.07, 17:16 > między Bogami a plebsem nie jest tam na tyle duża by to było atrakcyjne. Nie sama roznica jest istotna. Wystarczy, ze bankowiec, informatyk, urzednik - zarabia wystarczajaco na zaspokojenie swoich potrzeb. Pokusa aby zarabiac wiecej, przy jednoczesnie wiekszej odpowiedzialnosci itd, nie jest wowczas juz motorem dzialan. > A co z > tymi którzy się wykształcili chocby w kiepsko płacącej Szwecji. Dlaczego > gromadnie nie uciekli na Wyspy? Zostalo niewielu, nawet nie z przyczyn wyjazdowych - tylko zwyczajnie - jest ich malo :) I znow - zarabiaja jednak na tyle duzo, ze nawet brak dysproporcji w stosunku do innych zawodow, nie jest wystarczajacym bodzcem do ucieczki. Jednak jest juz wystarczajacym hamulcem do naboru mlodych na studia medyczne. Od kiedy to rachunek ekonomiczny, nazwijmy go "bytowym" opiera sie na zasadch prostych implikacji? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Boze, znow logika "na chlopski rozum" 18.05.07, 17:22 Ale skoro Szwecja ma jak mówisz z tym taki straszny problem to dlaczego po prostu tych zarobków nie podniesie? Stać ją na to bardziej niz Polskę. Dlaczego nie zrobią tego inne, bogate państwa europejskie gdzie przecież jest podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczorek z Tworek Gornicy, ratujcie Polske, bijcie lekarzy! IP: 194.176.105.* 18.05.07, 17:25 Tylko zdecydowana akcja klasy robotniczej moze dzis ocalic Polske. Bic lapiduchow ale pogonic w kamasze, niech za darmo robola! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk Re: Bede stal z siekiera, nie dam polskiej bandzie IP: 194.176.105.* 18.05.07, 17:07 sie okrasc z roboty! juz dzisiaj napisze list do The Times a jutro zakladam anty-polska bojowke w bialych kubrakach. Czy tos z was ogladal The Clockwork Orange Stanley Kubricka? ja takim bede! Won stad na Bialorus, kundle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Lekarzy i Studentow Medycyny zaprzszam na Forum !! IP: 155.37.231.* 18.05.07, 17:03 www.usmle.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sponsor sponsorujemy ich od 6-go roku życia aż do śmierci IP: *.4web.pl 18.05.07, 17:05 podstawówka, gimnazjum, liceum, studia, praca, emerytura)+łapówki - ale jaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: sponsorujemy ich od 6-go roku życia aż do śm IP: 155.37.231.* 18.05.07, 17:07 no tak bo cala reszta placi i to juz od podstawowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak musi być Re: sponsorujemy ich od 6-go roku życia aż do śm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:09 Galowa, ty jestes chyba SALOWA i zazdrościsz lekarzom, dziewczyno o niskim ilorazie inteligencji... Co do reszty napisałem - jest to NORMA. Pochwalę cię też za sprytne zamienienie jednej literki. A niby za co pielęgniarki mają dostać podwyżki? One wykonują tylko polecenia lekarza. Mówisz też, że nie jesteś głupia oraz, że lekarze nie potrafią myśleć... Tak jakbyś podsumowała samą siebie w tym zdaniu. Jak ci nie pasuje to lecz się sama albo idź do proboszcza. Jesteś śmieszna: 275,000 U$ dollars... Dollar pisze się przez double L, ale to też świadczy o twojej inteligencji. Wcześniej chodziło mi o PODWYŻKI oczywiście, nie POŻYCZKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk Ale pielegniarki u nas mile widziane, lubilem je w IP: 194.176.105.* 18.05.07, 17:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk Re: Ale pielegniarki u nas mile widziane, lubilem IP: 194.176.105.* 18.05.07, 17:12 grzmocic je lubilem, teraz gdy biore po 6 zl ZA MINUTE PRACY (jak w tej chwili) to chetnie bym sie z ktoras z nich podzielil. Kulawka? Pamietasz mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sponsor zapłać za wykształcenie tak jak to robią w innych IP: *.4web.pl 18.05.07, 17:11 krajach, pasożycie! 7tyś od państwa, a do kieszeni pacjenta wizytówka z adresem prywatnej kliniki - nienasycone mendy w białych kitlach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk Re: zapłać za wykształcenie tak jak to robią w in IP: 194.176.105.* 18.05.07, 17:13 Brawo Kolego, tylko brac kije i grzmocic! Z Polski tez ich won, byle na wschod a nie do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek zaplac IP: 155.37.231.* 18.05.07, 17:20 ty placiles ? a czemu ma nie zaplacic np kierowca taxowki ktory nauczyl sie czytac i pisac za darmo co mu pozwolilo otworzyc wlasny biznes przewozowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sponsor Re: zaplac IP: *.4web.pl 18.05.07, 17:28 więc wzorując się na nim też otwórz własny biznes i przestań doić państwo! ale po co, prawda? można doić na trzy baty - państwowa posadka(czy się stoi czy się leży...) przyda się do pozyskiwania klientów dla prywatnej inicjatywy, a dodatkowo jeszcze ktoś coś do kieszeni "przypadkowo" włoży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: zaplac IP: 155.37.231.* 18.05.07, 17:32 a komu ty wlozyles i ile i za co ? Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_jako_polak A po ciężkim strajku, pojadą na zasłużone 18.05.07, 17:26 urlopy do Egiptu, Wenezueli i na Wyspy Kanaryjskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek wenezuela IP: 155.37.231.* 18.05.07, 17:29 wenezuele odradzam niebezpiecznie teraz- nacjonalizacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadrian Re: wenezuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 14:34 Wlasnie wrocilem z ... wakacji :-) Pogoda super, ludzie sympatico .... Polecam takze serwis: WENEZUELA.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaja Re: A po ciężkim strajku, pojadą na zasłużone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:29 och maluczki ty Polak, maluczki. Ale typowy. Zaglądaj do swoich kieszeni - nie do innych. Za swoje pojadą! A jak któryś z nich, dzięki swojej wiedzy uratuje ci kiedyś zdrowie lub życie, przypomnij sobie to co teraz napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_jako_polak Re: A po ciężkim strajku, pojadą na zasłużone 18.05.07, 17:38 Oni zaglądają mnie, mówiąc że relatywnie powinni zarabiac więcej to ja mam prawao popatrzeć im. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaja 100% poparcia!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:26 może szanowni panowie z sejmu zaczną wreszcie pracować, a nie walczyć ze wszystkimi. Reforma Służby Zdrowia jest konieczna i o tym wiedzą wszyscy. Tylko nikt z nich jakoś nie wie jak się za to wziąć. Za łby to wiedzą jak! Oby tylko jak najmniej ludzi było zmuszonych do korzystania z opieki medycznej w czasie strajku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sponsor Re: 100% poparcia!!! IP: *.4web.pl 18.05.07, 17:29 taką reformę należałoby zacząć od wprowadzenia opłat za studia medyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk Boze oraz moja ukochana Krolowo Korony Brytyjskiej IP: 194.176.105.* 18.05.07, 17:33 ochron mnie przed najazdem bandy polskich lekarzy tutaj. Tych kocmoluchow, kopulantow pielegniarek(ja tez co prawda to bardzo kiedys lubilem), tych lapownikow. Won won won na Bialorus! Do Korei pln ewentualnie tez mozecie, byle nie do nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaja Re: Boze oraz moja ukochana Krolowo Korony Brytyj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:44 powiedz, że jesteś pijany??! No powiedz, proszę cię. Przecież na trzeźwo człowiek nie może być tak głupi. Powiedz, że jesteś pijany, no powiedz, proszę cię itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk Re: Boze oraz moja ukochana Krolowo Korony Brytyj IP: 194.176.105.* 18.05.07, 17:48 Jaa? Pijany w pracy jako angielski lekarz? To nie Polska, ty maly kurdplu za takie cos tu sie natychmiast z roboty wylewa. Oj, bedzie kesim tym polskim lapiduchom, nie przyjezdzaj tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaja Re: Boze oraz moja ukochana Krolowo Korony Brytyj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:56 I w tej angielskiej pracy jako angielski lekarz masz angielski czas aby siedzieć przed angielskim komputerem i wypisywać, z angielską oczywiście, flegmą te bzdury... no, no, no! Powinszować etatu. Twój nowy pseudonim powinien brzmieć Lądek Zdrój - to z Barei, podpowiem. A tak na koniec to powiedz, że jesteś pijany, proszę cię... etc. etc. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorek z Tworek Re: Boze oraz moja ukochana Krolowo Korony Brytyj IP: 194.176.105.* 18.05.07, 18:06 On nie jest pijany, przeciez wyraznie ci to powiedzial gamoniu. Co najwyzej nastrzykuje sie Pavulonem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lancet Re: Boze oraz moja ukochana Krolowo Korony Brytyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:15 pozdrawiam Peterborough PRZYBYWAMY! Odpowiedz Link Zgłoś
emarcki Re: Od poniedziałku ogólnopolski strajk w 193 szp 18.05.07, 17:35 Po kasie, którą odprowadzam na "składkę" czyli wyrzucam w błoto w imię solidaryzmu społecznego oraz po pieniądzach, które MUSZę zostawić w kieszeni tych dyplomowanych nierobów, trudno mi uwierzyć w temat ubogiego a'la Judym medyka. Nie podobają się darmowe studia, hermetyczność środowiska która kryje wszystkie błedy i partaniny, proszę próbować ze swoimi umiejętnościami i wymaganiami płacowymi sił zagranicą. Zapraszamy do nas lekarzy z innych krajów, którym za to CHCE się pracować. Wtedy skończy się "problem". Za mało konkurencji, zdrowej, wykształconej i lepszej często od was czujecie, lekarze polscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczorek z Tworek Bolszewicy sprawdzali rece przechodniom, bielorucz IP: 194.176.105.* 18.05.07, 17:38 bieloruczki sie na miejscu rozstrzeliwalo. nalezy przywrocic dzisiaj ow dobry zwyczaj. Pozbedziemy sie nadmiaru tzw lekarzy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś