Dodaj do ulubionych

Synagoga przy Zielonej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.03, 23:50
Marzyło mi się, aby na tym właśnie - zupełnie jeszcze - pustym
placu odbudować spaloną i zniszczoną synagogę.
Proponowałem to w Gminie Żydowskiej, ale podobno nie ma takich
pieniędzy, a nawet sami Żydzi nie są tym wcale zainteresowani...
Ważniejszy stał się Marysin i drewniane mosty nad ulicą Zgierską.

Trudno jest mi to pojąć i właściwie zrozumieć.

Mnie w tym mieście naprawdę brakuje wielkiej, ogromnej synagogi,
która w rzeczywisty sposób unaoczniałaby owe równe
współistnienie czterech najważniejszych dla historii powstawania
Łodzi kultur i religii.
Podobnie jak brakuje mi prawdziwej kuchni żydowskiej
i odpowiedniej dla niej restauracji. Gdyby tak jednak było,
wtedy już byłby tylko jeden krok do muzyki, tańców i śpiewów
żydowskich. Do festiwalu bogatej kultury i wspaniałej filozofii
żydowskiej.
Tego mi tutaj naprawdę bardzo brakuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Incognito Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 13:01
      Popieram Cię całkowicie. Może kiedyś marzenia się spełnią.To
      lepsze niż stawianie pomników.
      • teo_ Re: Synagoga przy Zielonej 27.06.03, 14:18
        Może jak powstanie Bulwar Narutowicza to wtedy z jednej strony będzie
        odrestaurywowana teraz prawosławna cerkiew a z drugiego końca właśnie na tym
        placu może stanie synagoga.Może i to byłby lepszy pomysł zamiast tego mostku i
        obelisku.Społeczeństwo jest za biedne by tolerować takie pomysły.
    • jasam Re: Synagoga przy Zielonej 27.06.03, 14:56
      Gość portalu: Łodzianin napisał(a):

> Proponowałem to w Gminie Żydowskiej, ale podobno nie ma takich
      > pieniędzy, a nawet sami Żydzi nie są tym wcale zainteresowani...

Więc kto za nich ma o tym decydować ?
      pozdr.
    • mateo31 Re: Synagoga przy Zielonej 27.06.03, 15:11
      Gmina Żydowska sprzedała ten teren prywatnej firmie - więc nie ma o czym mówić.
      • yarro Re: Synagoga przy Zielonej 27.06.03, 16:08
        Ale miasto chyba jest w posiadaniu innych tereanów po dawnych synagogach.
        Warto by chyba którąś z nich odbudować.

Pozdrawiam!
    • kropka Re: Synagoga przy Zielonej 27.06.03, 16:07
      Potwierdza się to, co mówił kiedyś pewien stary, łódzki Żyd: do macy Żydów jest
      w Łodzi bardzo dużo, ale do modlitwy - bardzo niewielu :)
    • Gość: flip Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.p.lodz.pl 27.06.03, 19:41
      Jesli Zydzi nie chca boznicy (zreszta trudno sie im dziwic), to jeszcze nie
      znaczy, ze plac po niej powinien zajac jakis "budynek biurowo-handlowy".
      Bylaby to kolejna zgroza i brak rzeczywistego szcunku dla przeszlosci.

Nie pierwszy jednak i nie ostatni w dzikim miescie.
      • hubar Re: Synagoga przy Zielonej 27.06.03, 20:11
        Gość portalu: flip napisał(a):
        > Jesli Zydzi nie chca boznicy (zreszta trudno sie im dziwic), to jeszcze nie
        > znaczy, ze plac po niej powinien zajac jakis "budynek biurowo-handlowy".
        > Bylaby to kolejna zgroza i brak rzeczywistego szcunku dla przeszlosci.
        --
        A ja słyszałem o pewnym przesądzie. Budowlańcy nie będą budować na miejscach
        bożnic, bo się obawiają o powodzenie inwestycji.
        • Gość: flip Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.p.lodz.pl 27.06.03, 20:15
          To niech nie buduja. Nie zrobia cos innego.
    • jasam Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t 28.06.03, 07:18
      • Gość: flip Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t IP: *.p.lodz.pl 28.06.03, 14:08
        Teren jest, zdaje sie, w rekach prywatnych.
        • jasam Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t 29.06.03, 23:44
          Gość portalu: flip napisał(a):

> Teren jest, zdaje sie, w rekach prywatnych.

Prywatnych Gminy Żydowskiej ?
          pozdr.
          • Gość: flip Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t IP: *.p.lodz.pl 30.06.03, 00:31
            A ona go nie sprzedala?
          • Gość: flip Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t IP: *.p.lodz.pl 30.06.03, 00:32
            Jezeli jest w rekach gminy, to chyba nalezaloby zabiegac, zeby robili z niego
            lepszy uzytek, niz obecnie. Moze mogliby sie zamienic na inny teren?
          • Gość: flip Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t IP: *.p.lodz.pl 30.06.03, 00:39
            Poza tym mozna sobie chyba wyobrazic sposob, w ktory teren ten moglby
            przynosic zyski, bedac jednoczesnie Miejscem Pamiatkowym.
            • Gość: RaF Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t IP: *.p.lodz.pl 30.06.03, 09:48
              WItam,
              ja slyszalem z plotek (a zawsze kawalek prawdy w plotce jest),
              ze jak Gmina odzyskala teren - a w cale nie bylo latwo,
              to wydzirżawila go :) - pod stragany chociaz teraz to podobno galeria ;).
              U nas w Instytucie Architektury to miejsce i problem co tam zrobic,
              to jeden z tematów prac studenckich (obowiazkowy !)
              Moze faktycznie prowadzacy powinni pokazac te pomysly gminie lub miastu .. a
              moze jakas wystawa :) - ale nikt odbudowy calosci nie zaproponowal.
              A w pracowni komputerowej wlasnie odbudowywujemy ja wirtualnie.
              pozdrawiam
              Raf
              • Gość: flip Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t IP: *.p.lodz.pl 30.06.03, 14:49
                Projekty byly i porastaja kurzem. Niektore calkiem interesujace.
              • Gość: prowadzący Bedzie prezentacja projektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 12:19
                Wszystko wskazuje na to, że niektore z projektów wykonanych przez studentów w
                tym roku uda się umiescić w internecie (pewnie we wrześniu). Planowany tytuł
                strony - Plac po synagodze - propozycje. To będą czasem ryzykowne i dyskusyjne
                pomysły, ale warto je pokazać, by dyskusję uczynić bardziej konkretną.
                • jasam Re: Bedzie prezentacja projektów 05.08.06, 19:27
                  Gość portalu: prowadzący napisał(a):

> Wszystko wskazuje na to, że niektore z projektów wykonanych przez studentów w
                  > tym roku uda się umiescić w internecie .... To będą czasem ryzykowne i
                  > dyskusyjne pomysły, ale warto je pokazać,

Oczywiście.
                  I wspaniałym pomysłem byłaby stała galeria np. "Mój pomysł na Łodź"
                  Właśnie w gestii studentów, aby mogli pokazać swoje rózne szkice, prace,
                  dyplomy, ....

Im więcej dyskusji tym lepiej. Oczywiscie robi sie problem "praw autorskich" do
                  pomysłu - ale nie zawsze stanowi to barierę do upublicznienia pomysłów.
                  pozdr.
      • ixtlilto Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t 30.06.03, 23:01
        Z tego co wiem właścicielem jest Gałkiewicz (ten ze Rzgowa). Chyba kupił go
        zaraz po tym jak teren został odzyskany przez gminę (ten oraz drugi: po
        przeciwnej stronie Zielonej wzdróż Zachodniej)
        • jasam Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t 30.06.03, 23:24
          ixtlilto napisała:

> Z tego co wiem właścicielem jest Gałkiewicz (ten ze Rzgowa). Chyba kupił go
          > zaraz po tym jak teren został odzyskany przez gminę (ten oraz drugi: po
          > przeciwnej stronie Zielonej wzdróż Zachodniej)

Nooooooooooooooo
          Juz teraz rozjaśniło mi się.
          Tak, tak - Inwestor wykupił plac handlowy od Gminy Żydowskiej i dawną fabryke
          pończoch od jakiegoś banku.
          I siłami zagranicznych robotników (tych co to z ogrodu przez płot uciekali w
          pola jak pojawiła się policja) w ciągu weekendu rozebrał fabrykę. Nikt nie
          zdążył zaprotestować.
          A Politechnika ma wspaniały temat do projektów, narad, seminariów, sympozjów -
          tworzą przeróżne koncepcje zagospodarowania pierzei od Zielonej do
          Więckowskiego, w prasie przetaczają się różne koncepcje i
          i wiatr jak wiał tak wieje.
          Inwestor przeczeka obecnego dręczyciela placówek handlowych i wystawi
          tam "magazyn" sadzonek, a jak wejdziemy to będzie w nim hipermarket. Tak teraz
          potrafią, a co.
          A miało tam być ładnie, z wkomponowanymi fragmentami starej fabryki. Miejski
          Konserwator robił różne zastrzeżenia poprzedniemu właścicielowi. Naukowcy
          kombinują jak to wystylizować.

A rządzą tym cwaniactwo i pieeeeniąąądzeeeeee.
          Nawet Gminie Żydowskiej nie żal tego placu na stragany.

pozdr.
          • Gość: rrrr Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:58
            Włascicielem gruntów od ul. Zielonej do Więckowskiego ,czyli fragm.
            ul.Zachodniej wcale nie jest Gałkiewicz i Gałkiewicze bez p[ozwolenia nic nie
            rozbierali . Kłamiesz
            • jasam Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t 01.07.07, 13:44
              Pisałem:
              > Inwestor wykupił plac handlowy od Gminy Żydowskiej i dawną fabryke
              > pończoch od jakiegoś banku.
              > I siłami zagranicznych robotników (tych co to z ogrodu przez płot uciekali w
              > pola jak pojawiła się policja) w ciągu weekendu rozebrał fabrykę. Nikt nie
              > zdążył zaprotestować.

Więc nie jest tu napisane, że od Zielonej do Więckowskiego. I zakup tej fabryki
              chyba jest prawdą.
              A równiez jest prawdą, że sprzedający miał wpisane różne warunki konserwatorskie
              i Gałkiewicze ich nie stosowali, wykorzystując braki zapisów w swojej umowie
              kupna. Natomiast nie wiem czy było to w zgodzie z prawem czy nie i tego nie
              osądzam - zrobili cwanie, zanim urzędy sie połapały - budynku nie było.

Więc bardzo proszę czytać ze zrozumieniem i nie posądzać o kłamstwa.

• Gość: rrrr Re: Kto jest właścicielem tego terenu ? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 23:23
                Mniej więcej wiesz ale nie dokładnie . Ale teraz ten plac jest już własnością
                kogoś innego i nawet jak tam budę psią postawi czy parking na gruzowisku .
                Taki przecież teraz jest to jest ok . tego nie widzicie prawda ?
    • Gość: Pocek Po co? IP: *.toya.net.pl 11.12.03, 10:52
      Po co Ci w Łodzi synagoga? Tylko 3 osoby w województwie mówią w jidisz! Jak
      mają się modlić? We trójkę? Bez rabina?
      • Gość: Dalet Dla woli przypomnienia IP: *.retsat1.com.pl 18.12.03, 08:45
        Modlitwa w synagodze odbywa sie w jezyku hebrajskim a nie w idisz, idisz to
        jezyk ulicy a nie modlitwy!!!!!!!!!!!!!!!!!! A co do 3 osób to Żydów w Łodzi
        mamy jak dobrze pamietam okolo 300 wiec przy wymaganej liczbie 10 to mamy
        szanse na zebranie ludzi na modlitwe.
        Co do jezyka to gdy tworzyło sie Państwo Izrael debatowano który z języków
        powinien być językiem urzędowym, myślano nad hebrajskim, idisz( język Żydów
        wschodnioeuropejskich) i sefardyjski ( język żydów wywodzących sie z południa
        europy i afryki jak dobrze pamietam) Bano sie wybrać hebrajski bo to język
        świety i używany jedynie w liturgii ale Ben Jehuda uparł sie i dlatego język
        hebrajski powrócił jako język urzędowy państwa Izrael. Do tej pory nie ma w
        języku hebrajskim przekleństw, zaporzyczane są one z .... arabskiego:) a jesli
        sa to ja takowego nie słyszałem:)

A co do restauracji to w Łodzi jest jedna jedyna restauracja z kuchnią
        zydowska nazywa sie Anatewka i jest bodajze na 6 sierpnia ( Przy księgarni
        Oksfordu skręcamy w ulice w strone al.Kosciuszki gdzies w połowie jest ta
        restauracja polecam)
        • Gość: hera Re: Dla woli przypomnienia IP: *.friaco.onetel.net.uk 22.12.03, 16:41
          szczerze mowiac to nie mialabym ochoty w Polsce, a juz tym bardziej w moim
          rodzinnym miescie ujrzec synagogi...litosci prosze..:) obecnie mieszkam w
          obrebie dwoch i juz patrzec nie moge na dlugie pejsy u brodatych panow wrrrrr,
          a kuchnia zydowska...nie jedno danie tejze kuchni traktujemy jako rodowite.
          pozdrowionka z Londynu
          • Gość: Dalet Re: Dla woli przypomnienia IP: *.retsat1.com.pl 03.01.04, 19:28
            TO SIE PRZEPROWADZ JAK NIE UMIESZ PATRZEC
            Jak na osóbke co zaznała zycia w wielokulturowym Londynie odznaczasz sie
            polska zasciankowoscia
            Pozdrawiam
            • Gość: piszedalej Re: Dla woli przypomnienia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.06.04, 20:07
              Sam mieszkam na emigracji wiec wiem, ze Polonia czesto mysli bardziej
              zasciankowo niz Polacy w kraju.
    • Gość: axx Re: Muzeum Holocaustu IP: 207.191.243.* 30.12.03, 21:14
      Nie. W miejsce synagogi powinno byc wspolczesne Muzeum Holocoustu. O ile sie orientuje to prawdopodobnie nie ma takiego muzeum w Polsce.. W USA znajduja
      sie w wielu miastach. A byc powinno. Srodki na budowe sa o wiele latwiejsze do uzyskania niz na synagoge gdzie praktycznie sa ograniczone do grupy
      wierzacych. Na marginesie uwaga. Synagogi sa budowane niezwykle starannie. Potrafia przetrwac zly okres i gdy juz nawet nie ma wierzacych
      to synagoge zawsze mozna przerobic na bank. Widzialem to kilkakrotnie (w USA)
    • Gość: xk Re: Synagogi IP: *.toya.net.pl 05.06.04, 00:56
      synagoga reformowana nie była przy Zielonej, tylko przxy Promenadzie (ob.
      Kościuszki)
      jej bok, a nie front stał przy Zielonej
      poza tym zajmowała więcej miejsca niż plac, który tam jest teraz
      cały pn-zach narożnik budynku zajmuje teraz jezdnia
      lepszym rozwiązaniem byłaby rekonstrukcja synagogi na wolborskiej
    • Gość: GW Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 21:25
      Wydaje mi się, że w łodzi powinna zostać odbudowana jedna synagoga na muzeum
      Zydów łódzkich. To nie jest przesąd, że nie można budować na placach zajętych
      wczesniej przez synagogi. W Warszawie przez ponad 20 lat stał wieżowiec na pl.
      Bankowym, którego nie można było wykonczyć. Dopiero jak wydzielono salę
      pamięci, czy modlitwy nie wiem dokładnie budynek wykonczono. Myśle że podobnie
      będzie w Łodzi z placem przy Zielonej. Pozdrowienia
      • xk Re: Synagoga przy Zielonej 13.02.05, 01:40
        Nic nie ujmując synagodze reformowanej, lepszym miejscem do stworzenia takiego
        muzeum byłaby odbudowana synagoga na Wolborskiej

A poza tym, to na Zielonej nic dziwnego się jakoś nie dzieje.....

pozdr
        • Gość: Zosia Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.toya.net.pl 13.02.05, 16:42
          > A poza tym, to na Zielonej nic dziwnego się jakoś nie dzieje.....

Jak nie? Mił by biurowiec, jest kolejny rynek...
          Miał by skwer, nie ma nic.
        • Gość: MRNNGSTR Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 11:06
          Niestety w miejscu dawnej synagogi przy Wolborskiej stoi obecnie szkoła
          podstawowa, biegnie ul. Zuli Pacanowskiej, a na wprost jej fasady po
          rekonstrukcji znajdowałby się wierzowiec z wielkiej płyty. Jednak zgadzam się,
          że ta loakalizacja byłaby lepsza dla miejsca upamiętnienia Żydów łódzkich: po
          pierwsze była to bożnica do której chodzili zwykli mieszkańcy, synagoga przy
          zachodniej była uczęszczana przez bogatych fabrykantów i elity i miała niewiele
          wspólnego z tradycyjną synagogą, nawet używano w niej języka polskiego a nie
          hebrajskiego. Poza tym Stare miasto to historyczne centrum społeczności
          żydowskiej w Łodzi.
      • Gość: Bart Re: Synagoga przy Zielonej IP: 217.153.156.* 13.02.05, 21:23
        "- Panie, na tej ziemi to nic nie rośnie!
        - A jakby posadzić kukurydzę?
        - Aaa, jakby POSADZIĆ to by rosła"

Nie widzę związku między jednym a drugim. Szpital kliniczny na Czechosłowackiej
        też budowali i budowali. Hotel Borowiecki to już budują od hohoho a może i
        dłużej. A tam synagog nie było.

Na Zachodniej tez pełno pustych placów - pod inwestycje - i też nic się nie
        buduje.

Zostawmy to w spokoju na razie. Ja też bym chciał, żeby w Łodzi była synagoga,
        ale jeśli Żydzi widzą, że w naszym mnieście nie ma wielu wyznawców wiary
        mojżeszowej, to po co ją budować? Nie dziwie się, że wola pomniki.
        • belyall Re: Synagoga przy Zielonej 14.02.05, 17:21
          > Zostawmy to w spokoju na razie. Ja też bym chciał, żeby w Łodzi była synagoga,
          > ale jeśli Żydzi widzą, że w naszym mnieście nie ma wielu wyznawców wiary
          > mojżeszowej, to po co ją budować?

To prawda, choć ich ilość wzrasta. Być może za lat kilkanaście zaistnieje
          potrzeba urządzenia większej synagogi, może więc zostawmy niezabudowany plac
          przy Zielonej, a odbudowana zostanie pierwotna?
      • Gość: marklar Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.devs.futuro.pl 17.05.07, 20:26
        ja jestem jak najbardziej za, tego w Łodzi brakuje, a podkreśliło by to
        wielokulturowy charakter miasta - ponadto być może coś co stało by w tak
        centralnym miejscu miasta (a nie na Wolborskiej) i było by tak reprezentacyjnym
        elementem, moze pokazałoby wielu jełopom co to po murach mażą, ze nie ma co od
        żydów się wyzywać, skoro możemy być dumni z elementów zydowskich w kulturze
        łódzkiej
    • Gość: ignatz a gdyby zalozyc fundacje odbudowy synagogi w Lodzi IP: *.tomnice.pl 01.08.06, 02:01
      i sprobowac wydebic pieniadze ze stanow....Lodzi naprawde tego brakuje, bez
      tego nie jest soba
      • hubar Re: a gdyby zalozyc fundacje odbudowy synagogi w 01.08.06, 12:07
        Taka inicjatywa musialaby wyjsc ze strony gminy, a ta sprzedala dzialke :-(
        • Gość: Widzew na Widzewie Re: a gdyby zalozyc fundacje odbudowy synagogi w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:45
          W Budapeszcie sie udalo. Odbudowano piekna synagoge
          • berger.m Re: a gdyby zalozyc fundacje odbudowy synagogi w 20.05.07, 00:42
            Gość portalu: Widzew na Widzewie napisał(a):

> W Budapeszcie sie udalo. Odbudowano piekna synagoge

I tak powinno się stać również w Łodzi. Muzeum Żydów Łódzkich w starej synagodze
            przy rogu Kościuszki (dawnej Spacerowej) i Zielonej byłoby świetną atrakcją
            turystyczną Łodzi i wspaniałym uzupełnieniem łódzkiej oferty muzealnej oraz
            pamiątką historii Łodzi...
            • Gość: barnaba Re: a gdyby zalozyc fundacje odbudowy synagogi w IP: *.lodz.msk.pl 20.05.07, 19:40
              Marzenia.
              Gmina Żydowska odsprzedała ten teren braciom G. Powstanie tam marketu wydaje się
              kwestią czasu.

Pierwszą próbę jego budowy zablokowała Akademia Medyczna, która sąsiaduje z tą
              działką. Druga próba zapewne niedługo.
              • antyle25 Synagoga- odbudowa priorytet miasta 03.07.07, 00:59
                jesli bedzie fundusz to wplace jakis datek. A miasto powinno interweniowac aby
                ten temat nagłośnic. W Lodzi sa firmy, które mogłyby pomóc finansowo+jakies
                pieniadze od miasta+pieniadze z Unii+ pieniadze z Izraela. Wyobrazcie sobie ten
                zakątek miasta po odbudowie Synagogi. Atrakcja na skale światową- byłaby
                kolejna perełka Łodzi. (pamiętajcie, że pałac Saski w Warszawie jest
                odbudowywany- czyli można)
                • Gość: barnaba Re: Synagoga- odbudowa priorytet miasta IP: *.lodz.msk.pl 03.07.07, 15:24
                  > jesli bedzie fundusz to wplace jakis datek. A miasto powinno interweniowac aby
                  > ten temat nagłośnic. W Lodzi sa firmy, które mogłyby pomóc finansowo+jakies
                  > pieniadze od miasta+pieniadze z Unii+ pieniadze z Izraela. Wyobrazcie sobie
                  > ten zakątek miasta po odbudowie Synagogi. Atrakcja na skale światową- byłaby
                  > kolejna perełka Łodzi. (pamiętajcie, że pałac Saski w Warszawie jest
                  > odbudowywany- czyli można)

Pewnie że można i że stanowiłoby to sporą atrakcję. Ale:
                  - teren znajduje się w rękach braci G., a ich wizja jest cholernie daleka od
                  synagogi (bliżej jej do Saspolu)
                  - synagoga stałaby pusta, bo wszyscy łódzcy żydzi pomieściliby się w kilku ławkach.
                  - pomysł budowy synagogi z dobrowolnych datków uważam za fantastykę
                  - trochę przeszkadzać może łuk tramwajowy z Kościuszki w Zachodnią, a zwłaszcza
                  okna w budynku UM- UM już kiedyś oprotrestował skutecznie braciom G. inwestycję
                  na tym placu.
                  • berger.m Re: Synagoga- odbudowa priorytet miasta 04.07.07, 13:49
                    Gość portalu: barnaba napisał:

> - synagoga stałaby pusta, bo wszyscy łódzcy żydzi pomieściliby się w kilku ławk
                    > ach.

Ale w odbudowanej synagodze powinno powstać Muzeum Żydów Łódzkich. Samych
                    wyznawców judaizmu jest w Łodzi tak mało, że wystarczają im zapewne synagoga
                    przy Rewolucji oraz dom modlitwy przy Pomorskiej. Natomiast takie muzeum stałoby
                    się świetną atrakcją turystyczną Łodzi. I na pewno pasowałoby w tym miejscu
                    lepiej, niż jakikolwiek hotel, centrum handlowe czy coś jeszcze innego.

Gość portalu: ktoś napisał(a):

> Nie market tylko hotel a w hallu głównym ma być miejsce na pamiątki po synagodz
                    > e
                    > A jak gmina chce muzeum to niech odkupi .

Ale gmina żydowska chyba nie myśli o żadnym muzeum, ani o odbudowie synagogi. To
                    jest raczej pomysł miłośników Łodzi.
                    • berger.m Re: Synagoga- odbudowa priorytet miasta 04.07.07, 13:51
                      PS Z tyłu pomnika-tablicy pamiątkowej na tym placu jest napisane, że w drugiej
                      dekadzie XX wieku (roku dokładnie nie pamiętam), tę synagogę odwiedził główny
                      rabin Ziemi Izraela i powiedział, że życzyłby sobie, żeby odbudowana świątynia w
                      Jerozolimie była tak piękna, jak ta łódzka synagoga...
                      • Gość: ktoś Re: Synagoga- odbudowa priorytet miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 00:13
                        Jestem za. może innych właścicieli prywatnych gruntów tez poprosimy o
                        odbudowanie zabytków ,które kiedyś stały na ich gruntach . Tylko skąd na to
                        pieniądze . PRZYZNAJĘ , ŻE TA SYNAGOGA BYŁA PIĘKNA .
              • Gość: ktoś Re: a gdyby zalozyc fundacje odbudowy synagogi w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 23:27
                Nie market tylko hotel a w hallu głównym ma być miejsce na pamiątki po synagodze
                A jak gmina chce muzeum to niech odkupi .
                • Gość: barnaba Re: a gdyby zalozyc fundacje odbudowy synagogi w IP: *.lodz.msk.pl 04.07.07, 16:26
                  > Nie market tylko hotel a w hallu głównym ma być miejsce na pamiątki po synagodze
                  > A jak gmina chce muzeum to niech odkupi .

To chyba jakiś dowcip...
                  Może jeszcze te pamiątki umieścić w hotelowej kuchni albo WC?

BTW: Jeśli to prawda, to braciom G. głowy do interesów odmówić nie można.
                  Ostatnio w Łodzi modna jest budowa hoteli, markety się przeżyły.
    • Gość: Cwi Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 09:02
      Już jest tablica mówiąca, że w tym miejscu stała synagoga, lecz tak posadowiona
      jakby twórcy wstydzili się ją wyeksponować. Większość przechodniów nawet nie
      ndomyśla się przechodząc,że ona tam wogóle została umieszczona. Czyżby
      działanie pozorne?
      • Gość: ktoś Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:12
        Plac został sprzedany . Taką decyzję podjęła Gmina Zydowska . Jeśi chcą tam coś
        odbudować to nich odkupią od właściciela . Co za problem . A może Zydzi nie
        chcą odbudować synagogi , bo sprzedali plac .To dlaczego narzucać włascicielowi
        co ma tu postawić . To po co sprzedano plac ? A teraz ktos z Akademii Medycznej
        blokuje włascicielowi postawienie budynku . A skąd wiesz co tu będzie na pewno
        nie market , czy sklep , bo plan w tym miejscu tego nie przewidywał ?
        • Gość: barnaba Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.lodz.msk.pl 03.07.07, 15:26
          > Plac został sprzedany . Taką decyzję podjęła Gmina Zydowska . Jeśi chcą tam coś
          > odbudować to nich odkupią od właściciela . Co za problem . A może Zydzi nie
          > chcą odbudować synagogi , bo sprzedali plac .

Chcieć to może i by chcieli, ale koszt budowy, a zwłaszcza utrzymania synagogi
          przekracza możliwości łódzkiej gminy.

> A skąd wiesz co tu będzie na pewno
          > nie market , czy sklep , bo plan w tym miejscu tego nie przewidywał ?

Wiem na pewno.
          Plan? Czym dla braci G jest jakiś tam plan?
          • Gość: ktoś Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 22:55
            Nie wiesz . Nie widziałes projektu . A planu dla tej częsci teraz nie ma .
            Gdyby Firma OPal tam pobudowała Casino albo market to byłoby o.k. , no ale ktos
            inny to już nie może , to już wiesz ,że będzie byle co .
          • Gość: ktos Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 22:56
            a plac nie jest wcale własnością braci G. jak nie wiesz to nie mów . a Z PLANEM
            TE SUGESTIE TO TEZ NIE WIESZ ALBO UDAJESZ , ZE NIE WIESZ O CO CHODZIŁO.
            • Gość: barnaba Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.lodz.msk.pl 04.07.07, 16:33
              > a plac nie jest wcale własnością braci G. jak nie wiesz to nie mów . a Z
              > PLANEM TE SUGESTIE TO TEZ NIE WIESZ ALBO UDAJESZ , ZE NIE WIESZ O CO CHODZIŁO.

Czyżbyś był rzecznikiem braci G.?
              Poziom zacietrzewienia na to wskazuje.

Powtarzam. Gmina żydowska sprzedała plac rodzinie G. Kilka lat temu rodzina G.
              przymierzała się do budowy marketu.
              Żaden plan zagospodarowania przestrzennego nie stanowił dla rodziny G
              przeszkody- vide hale w Rzgowie.

> Gdyby Firma OPal tam pobudowała Casino albo market to byłoby o.k. , no ale
              > ktosi inny to już nie może , to już wiesz ,że będzie byle co .

Niekompetencje nadrabiasz arogancją...
              Jesteś żałosny.
              • Gość: ktoś Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 21:00
                Chciałem tylko dowiedzieć się czyim rzecznikiem ty jesteś ?
                Po drugie dziwi mnie trochę , że w taki sposób ktoś wtrąca sie w czyjąs
                prywatna własność .
                Po trzecie jesli naprawdę jest to plac G. a oni sie komus nie podobaja to
                trzeba było im nie sprzedawac . Czyżby zmusili kogoś do sprzedaży ? nie
                rozumiem .O co chodzi
                • Gość: barnaba Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.lodz.msk.pl 05.07.07, 17:57
                  > Chciałem tylko dowiedzieć się czyim rzecznikiem ty jesteś ?

Tylko swoim. Mojej opinii nie można kupić :)

> Po drugie dziwi mnie trochę , że w taki sposób ktoś wtrąca sie w czyjąs
                  > prywatna własność .

W nic się nie wtrąca, tylko wyraża swoją opinię. To jeszcze jest w IV RP dozwolone.

> Po trzecie jesli naprawdę jest to plac G. a oni sie komus nie podobaja to
                  > trzeba było im nie sprzedawac . Czyżby zmusili kogoś do sprzedaży ? nie
                  > rozumiem .O co chodzi

Jest to naprawdę plac rodziny G.
                  Uwagę o tym, że trzeba było go nie sprzedawać proponuję wysłać gminie żydowskiej
                  Mam prawo mieć własną opinię o tej transakcji i umieszczać ją w internecie. To
                  nie jest karalne.
                  Nie mam nic personalnie przeciw braciom G., marzyła mi się jedynie swego czasu
                  odbudowa synagogi, jako pomnika historii łódzkich żydów, co przez wspomnianą
                  transakcję zostało właściwie uniemożliwione.
                  • Gość: ktos Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 23:10
                    O.K. . Sorry .Zle zrozumiałem. Ale mampytanie jak sobie wyobrażasz odbudowanie
                    synagogi skoro plac jest mniejszy obecnie . I kto miałby kupić ten plac ,gmina
                    Łódż czy Gmina Zydowska .Chyba to nierealne. Pozdrawiam
                    • antyle25 Re: Synagoga przy Zielonej 09.07.07, 14:11
                      Moim zdaniem odkupic powinno miasto a odbudowa finansowana przez fundacje
                      amerykansko-izraelsko-polska. Gdyby tylko padl oficjalnie pomysl, tak jak bylo
                      naprzyklad z ŁoTR-em to sprawa nabarłaby rozmachu. Kto wie czy wtedy nie byloby
                      wielu sponsorow, w tym osob prywatnych. Izraelici to symbol Lodzi a ich
                      bogactwo bylo slynne na calym swiecie.
                      • Gość: barnaba Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.lodz.msk.pl 09.07.07, 16:49
                        > Moim zdaniem odkupic powinno miasto

Jeśli właściciel zechce sprzedać.

> a odbudowa finansowana przez fundacje
                        > amerykansko-izraelsko-polska

Znasz taką fundację, bogatą i zajmującą się odbudową żydowskich obiektów sakralnych?

Bo ja nie znam.
                        • berger.m Re: Synagoga przy Zielonej 16.07.07, 13:47
                          Ale sądzę, że znaleźliby się bogaci ludzie, którzy przeznaczyliby jakąś sumę na
                          odbudowę tej synagogi...
                          • Gość: barnaba Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.lodz.msk.pl 16.07.07, 14:10
                            > Ale sądzę, że znaleźliby się bogaci ludzie, którzy przeznaczyliby jakąś sumę na
                            > odbudowę tej synagogi...

Cóż, uwierzę, jak zobaczę.
                            Spróbować zorganizować taką akcję można, ale powodzenia jej nie wróżę. Niestety.
                            • Gość: hmhm Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 19:41
                              A tam bedzie Bank of America .
                            • berger.m Re: Synagoga przy Zielonej 17.07.07, 01:02
                              Gość portalu: barnaba napisał(a):

> > Ale sądzę, że znaleźliby się bogaci ludzie, którzy przeznaczyliby jakąś s
                              > umę na
                              > > odbudowę tej synagogi...
                              >
                              > Cóż, uwierzę, jak zobaczę.
                              > Spróbować zorganizować taką akcję można, ale powodzenia jej nie wróżę. Niestety
                              > .

Ja bym chętnie spróbował, ale cóż można począć w sytuacji, gdy ten plac został
                              już wykupiony :|
                              • Gość: barnaba Re: Synagoga przy Zielonej IP: *.lodz.msk.pl 17.07.07, 18:56
                                > Ja bym chętnie spróbował, ale cóż można począć w sytuacji, gdy ten plac został
                                > już wykupiony :|

Zacząć od zbiórki pieniędzy na jego odkupienie ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka