jasam 11.06.03, 19:23 A gdyby tak większość mieszkańców mogła wyrazić soja opinię o zabytkach Łodzi - czy pomogłoby to miastu ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasam Ratujmy łódzkie zabytki 11.06.03, 19:31 "Wydaje się jednak, że niedługo budynek zostanie doszczętnie zrujnowany, jak szpital im. H. Wolf przy ul. Łagiewnickiej. - Ja nie mogę ponosić kosztów ochrony obiektu, który nie jest własnością miasta - tłumaczy Marek Pyka, wiceprezydent Łodzi. - Trzeba zobowiązać do tego właścicieli." ---------------------- A co należy do obowiązków wiceprezydenta Pyki ? Tylko walka z Manufakturą ? Jakie działanie przedsięwziął aby pomóc w ratowaniu budynku przy Łagiewnickiej czy planuje coś wobec kompleksu Scheiblera ? - czy tylko dawal dobre rady czy przygotował jakąś koncepcję ? Za co bierze kasę ten człowiek ? Poprzedni wiceprezydent od inwestycji p. Walczak - też zasłaniał się, że on tylko sprawdza poprawność dokumentów. Ten wiceprezydent jedynie podpowiada co trzeba zrobić. Oj nie ma szczęścia Łódź do gospodarzy. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Ratujmy łódzkie zabytki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 19:59 Witam Pyka od dawna ma przydomek niszczyciela zabytków. Od czasów jak pozwolił stawiać blaszaki w SSE i dopuścił do ruiny Beczki Grohmana. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Inwestor + Miasto odkupia to i odremontuja i zrobia .. IP: 134.214.171.* 11.06.03, 19:36 . atrakcje Odpowiedz Link Zgłoś
marjory_m Re: Inwestor + Miasto odkupia to i odremontuja i 11.06.03, 19:56 a pieniądze?? z nieba? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Inwestor + Miasto odkupia to i odremontuja i 11.06.03, 20:29 marjory_m napisała: > a pieniądze?? z nieba? Myśl pozytywnie - z unii. Uni nam dadzą. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Inwestor + Miasto odkupia to i odremontuja i IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 17:02 jasam napisał: > Myśl pozytywnie - z unii. Tak myslec nalezy i wybierać do władz ludzi tak myślących; nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba tylko chcieć!!!!!!!!!!!!!!!!! -zabytki , to nasze dziedzictwo narodowe i nie tylko właściciel, ale państwo polskie powinno zabiegac o ich trwanie; wkraczając do UNIi musimy zachować naszą przeszłośc i ja pielęgnować, a ponieważ jestesmy biedni, jak mysz kościelna, to dajmy pasjonatom pole do popisu; cóż to za gospodarz miasta miasta, który uprawia spychologie: to nie ja, to własciciel - myslenie iscie nieodpowiedzialne; ale wiadomo, że tu nie chodzi o idee tylko o prace i płace dla tego gfospodarza i wiiiieeeeeeeeeeeeeeelu jemu podobnych; - powinni wystapic do wszelkich mozliwych instytucji i ludzi bogatych o pomoc fiansową, oczywiście dając tym drugim mozliwośż jakichs ulg; do Polonii - a nie załamywać ręce; po w końcu pchali sie do władzy????!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Inwestor + Miasto odkupia to i odremontuja i 11.06.03, 22:31 marjory_m napisała: > a pieniądze?? z nieba? -- Spytaj pana Teo... już on ci da dobre rady :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1971 Re: Ratujmy Księży Młyn IP: *.p.lodz.pl 12.06.03, 10:51 To żenujące: Wojewódzki Konserwator Zabytków mówi, że należy chronić Księży Młyn, a jeśli się nie mylę to właśnie Konserwator zobowiązany jest od pilnowania, co dzieje się z obiektami wpisanymi do rejestru zabytków. I jeśli nie Konserwator nie podejmie stosownych kroków, to nic Księżego Młyna, ani Szpitala Kasy Chorych nie uratuje, bo w świetle prawa nie jest przestępstwem doprowadzenie budnku zabytkowego do ruiny, jeśli się jest jego właścicielem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Ratujmy Księży Młyn IP: *.p.lodz.pl 12.06.03, 11:44 Doprowadzenie jest wbrew prawu, nawet jesli sie jest wlascicielem. Jednak prawo to nie jest egzekwowane z powodu lenistwa "dozorcow" i traktowania sprawy przez sady. --- A komu by sie tam chcialo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1791 Re: Ratujmy Księży Młyn IP: *.p.lodz.pl 13.06.03, 09:47 Gość portalu: flip napisał(a): > Doprowadzenie jest wbrew prawu, nawet jesli sie jest wlascicielem. Jednak > prawo to nie jest egzekwowane z powodu lenistwa "dozorcow" i traktowania > sprawy przez sady. > --- > A komu by sie tam chcialo... Muszę Cię zmartwić - właścicielowi nie grozi żadna odpowiedzialność karna. W wyniku niekorzystnej dla ochrony zabytków nowelizacji kodeksu karnego zniesiona zosta a odpowiedzialno karna osoby, która zniszczy zabytek będący jej własnością, a karze pozbawienia wolno ci podlega jedynie ten, kto niszczy, uszkadza lub czyni niezdatnym do użytku dobro o szczególnym znaczeniu dla kultury (art. 294 §2 k.k.), jeżeli dobro objęte ochroną stanowi cudzy majątek. Hulaj dusza... chyba, że Konserwator wyda nakaz doprowadzenia obiektów do należytego stanu... A jak ktoś chce zobaczyć, jak wyglądają zabytkowe obiekty poprzemysłowe zarządzane przez likwidatorów to zapraszam na małą wycieczkę do Żyrardowa - tam od dobrych kilku lat w środku miasta straszą ruiny będące pozostałością niegdyś największego zakładu lniarskiego w Europie. I niech to będzie MEMENTO dla wszystkich, którym wydaje się, że to "nie ich problem"... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ratujmy Księży Młyn 12.06.03, 13:06 "Wydaje się jednak, że niedługo budynek zostanie doszczętnie zrujnowany, jak szpital im. H. Wolf przy ul. Łagiewnickiej. - Ja nie mogę ponosić kosztów ochrony obiektu, który nie jest własnością miasta - tłumaczy Marek Pyka, wiceprezydent Łodzi. - Trzeba zobowiązać do tego właścicieli." -- Ten pan mnie załamuje!!! Czy wie co to jest historia? Czy wie, że jeśli zabytkowe budynki zostaną zdewastowane to już nigdy nie trafią na listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO? Czy zdaje sobie sprawę, że jeśli starania o wpisanie nie powiodą się, to straci cała Łódź??? Czy on do cholery wie co gada??? PAN Prezedent??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Ratujmy Księży Młyn 12.06.03, 23:28 On nie wie, co to jest historia, bo szmata z reguły jest pozbawiona świadomości. A cały zarząd miasta to wstrętne szmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ratujmy Księży Młyn 12.06.03, 18:51 To bartdzo ciekawe... z jednej strony Kropa odwiedza Uniontex, zwołuje sztaby, konferencje, żywoi interesuje się sprawą tamtejszego zakładu... a jednocześnie on sam, w postaci swego urzędu, twierdzi, że nic nie może zrobuić bo on nie jest tego właścicielem... Bosze! Co z tego miasta zostanie za kilka lat? Mam nadzieję, że jednak żal będzie mi wyjeżdżać z niego...:( Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ratujmy Księży Młyn 12.06.03, 18:59 geograf napisał: > To bartdzo ciekawe... > z jednej strony Kropa odwiedza Uniontex, zwołuje sztaby, > konferencje, żywoi interesuje się sprawą tamtejszego > zakładu... > a jednocześnie on sam, w postaci swego urzędu, twierdzi, > że nic nie może zrobuić bo on nie jest tego właścicielem... -- Ale on się zajmuje nie samym zakładem, ale biedna załogą, która ucierpiała przez rządy kilku ostatnich zarządów... Poza tym, on dzis uczestniczył w odsłonięciu tablicy upamiętniającej wizytę Papy... > Bosze! > Co z tego miasta zostanie za kilka lat? > Mam nadzieję, że jednak żal będzie mi wyjeżdżać z niego...:( -- Geo!! Nie pieprz mi tu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ratujmy Księży Młyn 12.06.03, 19:31 Jednakże za każdym razem Pan Prezydent podkreśla, że przyszłość miasta widzi w krzewieniu i rozwoju tutaj turystyki. Przyszłość-czyli tworzenie miejsc pracy, utrzymanie i odnawianie zabytków... Mówi jedno, a jednoczesnie to, co nie może dopomnieć się o ratunek, co nie krzyczy i nie wiesza transparentów-jest uśmiercane... Takie ot, dwulicopwe działanie... P.S. A gdzie mam pieprzyć? Ja naprawdę ostatnio czuję, że mój optymizm rośnie... ale... Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Ratujmy Księży Młyn 12.06.03, 23:00 Czy można liczyć na poważne pociągnięcie tematu przez Gazetę. Oczekiwałbym jakiejś opinii UMŁ - czy będzie się tym zajmować bo jest to dzialanie dla naszego wspólnego dobra, - czy nie, bo to nie ich dobro materialne ( ale nasze dobro kultury). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ratujmy Księży Młyn 14.06.03, 21:13 jasam napisał: > Czy można liczyć na poważne pociągnięcie tematu przez Gazetę. -- Dobre pytanie! > Oczekiwałbym jakiejś opinii UMŁ -- Hmmmmm czy obecne wypowiedzi pana Pyki nie wystarczają? "To nie jest nasze, więc nie będziemy się tym interesować" > - czy będzie się tym zajmować bo jest to dzialanie dla naszego wspólnego dobra, -- Dla dobra Łodzi... ale to najwyraźniej nikogo nie przekonuje, że jesli w Łodzi będzie lepiej to i jego mieszkańcom. > - czy nie, bo to nie ich dobro materialne ( ale nasze dobro kultury). To nie jest nasze lub Wasze, to jest dobro kultury WSZYSTKICH Łodzian, Polski! Odpowiedz Link Zgłoś