Dodaj do ulubionych

Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat?

20.06.07, 19:17
Ostatnio w paru miejscach widzialam worki z piaskiem tu w Lodzi ,a ze los
mnie rzucil 10 lat temu na tereny popowodziowe wiec poczulam tamten
klimat.Zapachu dworca we Wroclawiu po powodzi nie zapomne nigdy.Sladow na
budynkach ,ktore pokazywaly dokad siegala woda .A i podroz stopem do siostry
na zachod Polski i ta pogon z czasem ,zeby zdarzyc przed czolem fali na
Odrze, ktora mogla mi odciac droge do miasta siostry.
A dzis w mediach wspomnienia z zatopionego Raciborza sie przewijaly .
Obserwuj wątek
    • dziad_borowy Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 19:20
      Bylem wtedy we Wroclawiu. Faktycznie niezapomniane.
      Dzierżżż!!!
      • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 19:23
        Groza i fascynacja potega przyrody , coz tam nasze,lodzkie podtopienia .
      • przemo_pomozezdit Niestety takie zjawiska.... 20.06.07, 22:35
        Niestety takie zjawiska będą występowały coraz częsciej na przemian z suszami i
        teperaturą do 40 stopni w cieniu a nad morzem Śródziemnym do 50 stopni w
        cieniu. Musimy być na to przygotowani bo utoniemy jak śląsk 10 lat temu tylko
        na troche dłużej jak Wenecja.
    • misiomis Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 19:23
      Ja pamiętam, że byłem wtedy na wakacjach w miejscu, gdzie przez dwa tygodnie
      kropla deszczu nie spadła. Telewizji tam się nie oglądało, więc nie było się
      świadomym dramatyzmu sytuacji.
      • lavinka Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 19:28
        Ja śledziłam wszytko w tv... ale 1994 też była ogromna powódź...
        lav
      • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 19:42
        A ja pamietam ,ze miala byc w Lodzi jakas impreza d'n'b w plenerach
        wieeeelka , wszyscy sie cieszyli ,a tu jak zaczelo padac , to non stop przez
        pare dni .To gdzies ty byl ,ze tych opadow nie pamietasz?
        • misiomis Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 19:59
          To było Pojezierze Lubuskie. Północny zachód Polski, znaczy w górę i na lewo.
          Jeziora, lasy, słońce, tyle pamiętam.
          • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 20:10
            Alez ja ok 9 lipca bylam w Zielonej Gorze , tam sie szykowali ,ze i ich
            podtopi ,ludzie wykupowali wode w butlach , worki do piasku! We Wrocku , to
            bylam ze 2 tygodnie po kulminacji ,ale i tak krajobraz posepny .
        • cassani Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:24
          ludzie którzy na początku lipca byli nad morzem, mieli extra pogodę i większość
          albo nie wiedziała albo nie doceniała dramatyzmu sytuacji na południu kraju.
          Nad morzem nie padalo i było piękne lato w czasie powodzi.
    • big_news Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 19:47
      Pamiętam. Jeden niski, a wysoki rangą przyjemniaczek, powiedział wtedy
      nieszczęśnikom, że trzeba było się ubezpieczyć...
      • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 20:04
        Jak ty kochasz LiDke i polityke...
        • big_news Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 20:14
          A nie było tak? Postaw się w sytuacji tych, którym woda zabrała wszystko, a za
          chwilę usłyszeli tego wuja z Białowieży...
          • longeta Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 20:19
            Owszem,tą 1979(?) roku również,ale dziesięć lat temu łaziłem po Sudetach,puchy
            na szlaku aż miło,a ceny:-))),szkoda gadać darmocha.
          • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 20:26
            No bylo tak ,ale w sumie i w watku o potedze przyrody bez polityki obejsc sie
            nie moglo.
            • big_news Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 20:32
              Bo... wszystko jest polityką. Wszystko!;)
          • longeta Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 20:33
            big_news napisał:

> A nie było tak? Postaw się w sytuacji tych, którym woda zabrała wszystko, a za
            > chwilę usłyszeli tego wuja z Białowieży...

Bigi przecież to idol polskich bab był,wszystkie na niego leciały do urny;-)
            • big_news Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 20:35
              Te podmoknięte już chyba na niego kartki nie wrzucały;)
              • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:20
                HEHE przypominacie mi dwoch staruszkow z lozy w Muppet's Show.
                A tak serio olewam (nomenomen) polityczna kariere tego pana w stanie silnego
                rozkladu(kariera!) ,allle przeciez "zegarmistrz swiatla purpurowy" zabral ze
                tego padolu lez 55 osob i trzeba im czesc oddac.
              • cassani oh, już nie żartujcie chłopcy! 20.06.07, 21:29
                bo zrywam boki z tych waszych zajebistych anegdot.
                • longeta Re: oh, już nie żartujcie chłopcy! 20.06.07, 21:38
                  cassani napisał:

> bo zrywam boki z tych waszych zajebistych anegdot.

O! To cos nowego,do tej pory tylko ty byłeś zajebisty:-)))
                • big_news Re: oh, już nie żartujcie chłopcy! 20.06.07, 21:46
                  Odpowiem Ci na wszystkie Twoje posty zamieszczone dotąd w tym wątku tylko raz:
                  jakiś Ty rozumny i przewidujący. I jeszcze dowciapny. Aż żałuję, że nie jestem
                  Tobą. Hm...
                  • cassani oh przestań! 21.06.07, 08:34
                    "dowciapny!" ojej, ale extra! ale pycha!!!
          • cassani Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:27
            big_news napisał:

> A nie było tak? Postaw się w sytuacji tych, którym woda zabrała wszystko, a za
            > chwilę usłyszeli tego wuja z Białowieży...

czyli ci którzy byli ubezpieczeni to stracili a ci którzy się nie ubezpieczyli
            nie mieliby lepiej gdyby go posłuchali? dobrze kumam wuju???
      • cassani Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:25
        big_news napisał:

> Pamiętam. Jeden niski, a wysoki rangą przyjemniaczek, powiedział wtedy
        > nieszczęśnikom, że trzeba było się ubezpieczyć...

I to były jedne z mądrzejszych słów jakie usłyszałem od polskiego polityka w
        ostatnim dwudziestoleciu.
    • cassani Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:22
      nett1980 napisała:
      > A dzis w mediach wspomnienia z zatopionego Raciborza sie przewijaly .

a dokładniej w radiowej Trójce.
      • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:42
        Oczywiscie :D .Dosc dawno ustalono ,ze Trojki wiekszosc tu slucha.
        • longeta Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:44
          nett1980 napisała:

> Oczywiscie :D .Dosc dawno ustalono ,ze Trojki wiekszosc tu slucha.

Teraz to jakoś wszyscy słuchają,chyba przerzucę się na jakieś anty-radio
          • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:51
            Jakie teraz? O radio jestes zazdrosny? Daj sobie spokoj i sluchaj dalej .A
            swoja droga polowa ludzi tu pewnie obstawiala ,ze lubisz hmmm ,hymmm ten tego
            to radio co ma...ryjek? Bez urazy ,ale twoje poglady sie pokrywaja .
            • longeta Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 21:59
              nett1980 napisała:

> Jakie teraz? O radio jestes zazdrosny? Daj sobie spokoj i sluchaj dalej .A
              > swoja droga polowa ludzi tu pewnie obstawiala ,ze lubisz hmmm ,hymmm ten tego
              > to radio co ma...ryjek? Bez urazy ,ale twoje poglady sie pokrywaja .

Zawsze byłem anty-modny,poza tym trójka stała się zbyt komercyjna :-)
              www.youtube.com/watch?v=8xyyJIFrr2w
              My starzy tetrycy i mohery z loży nie możemy być gorsi od....
              • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 22:08
                Co ty opowiadasz jaka moda?Wlasnie trawa proces odkomercjalizowywania Trojki !
                Modne to sa Zetki , Eski , pfeee fuj Parady.
                Dobra ,kiedys mialam przerwe w sluchaniu Trojki i sluchalam (lza sie w oku
                kreci)Manhattanu.
                • longeta Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 22:10
                  nett1980 napisała: > Co ty opowiadasz jaka moda?Wlasnie trawa proces
                  odkomercjalizowywania Trojki !
                  > Modne to sa Zetki , Eski , pfeee fuj Parady.

Hehehe te stacje to nawet w "pale" się nie mieszczą taki syf;-)
                  • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 22:20
                    Slucham Zetki raz na tydzien o 9 rano ,no uwielbiam -kawa w lozku , radio
                    mruczy i spac mozna jak za bardzo nudza.Tylko potomka trzeba wczesniej
                    nakarmic .
                    • longeta Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 22:24
                      nett1980 napisała: Tylko potomka

Chodzi ci o syna? Potomek to ostatnio modne słowo:-))) Rozwala mnie tak samo jak
                      cool:-)))
                      • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 22:31
                        No i wiem ,kto trendy w modzie sledzi , ja cos lubie albo nie a ty widze
                        poswiadomie na mode wyczulony.AAA wyobraz sobie ,ze przez caly szal na buty ze
                        szpicem nie dalam sie i nosilam ,takie jak lubie. Wiec gdzie ja modna , aaa
                        cool , to jest bardzo passe.
                        • longeta Tak z ciekawości,jak przedstawiasz... 20.06.07, 22:44
                          swoje dziecko,mój potomek(?),czy mój syn(?)

Czasami jak czytam wykrztałciuchów,to wiem skąd te miano;-)
                          • nett1980 Re: Tak z ciekawości,jak przedstawiasz... 20.06.07, 22:54
                            Komu mam przedstawiac ?A tam roznie mowie -moje Male , Mlode , Potomek ,
                            Misiek, Synio.Najczesciej jednak imieniem ,ale ma tak niezywkle ,ze latwo by
                            mnie bylo namierzyc ,hehe.
                            • longeta Re: Tak z ciekawości,jak przedstawiasz... 20.06.07, 23:05
                              nett1980 napisała:ze latwo by
                              > mnie bylo namierzyc ,hehe.

Nie sądzę by ktoś chciał cię namierzyć( super megalomania)w realu jak
                              przedstawiasz? Też potomek,czy syn?
                              • nett1980 Re: Tak z ciekawości,jak przedstawiasz... 20.06.07, 23:11
                                Przeciez napisalam ,ze imieniem ,zmeczonys chyba z lekka , czepialski tez. A
                                juz "hehe" nie wystarcza,zeby nute ironii wyczuc?
                                • longeta Re: Tak z ciekawości,jak przedstawiasz... 20.06.07, 23:27
                                  nett1980 napisała: > juz "hehe" nie wystarcza,zeby nute ironii wyczuc?

Zapewne wszyscy się domyślili oprócz mnie hehehehe.
                                  • nett1980 Re: Tak z ciekawości,jak przedstawiasz... 20.06.07, 23:32
                                    Jasne ,bo wszyscy nie maja co robic tylko nasze "konwersacje" czytac. A co do
                                    jazdy po kielichu , wino mieszaja z woda na poludniu ,a piwo tez slabsze
                                    maja ,lepsze drogi itp. Glupio jest bronic prawa do picia za kolkiem w takim
                                    kraju jak nasz.Ide spac , jutro dobry dzien.
    • maruda Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 22:26
      byłem wtedy w Pobierowie, skwar, żar, ani grama deszczu. Fale tylko morskie. I odświeżona 'Moja i twoja nadzieja' w radiu i tv.
      • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 22:32
        Czyli nalezysz do tych ,ktorzy na poczatku lipca na urlop ida , fajnie masz .
        • dziad_borowy Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 22:37
          Byly takie czasy, ze kazdy wookolo szedl na urlop na poczatku lipca.
          Dzierrżż!!!
          • maruda a wracal 20.06.07, 22:45
            z urlopu na poczatku wrzesnia :) to byly te czasy :)
            • nett1980 Re: a wracal 20.06.07, 22:57
              No w sumie mowimy 10 latach wstecz ,fakt niektorzy sie uczyli ,a ci starsi
              sesja itp.Ja wtedy mialam "Nieustajace wakacje" ,ehh.
              • dziad_borowy Re: a wracal 21.06.07, 09:42
                A ja sie cieszylem wtedy, ze sobie wywalczylem prawo do sesji w latach
                nastepnych:-)
                Dzierżż!!!
                • nett1980 Re: a wracal 21.06.07, 11:42
                  To i tak inaczej niz ja ,bo wtedy najlatwiej byloby zaliczyc mnie do
                  niebieskich ptakow.Do tych co nie sieja, nie orza ,a zyja.Ale juz w sierpniu
                  skonczyla sie laba.
    • vazz Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 23:04
      oj pametam, bylem na terenach gdze powódź byla wczesnej niz we Wrocku, gdy u
      nas woda schodzila to we Wrocku ludzie szykowali piasek,ale i tak nikt do konca
      nie wierzyl ze tak podtopi Wroclaw
      • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 23:12
        Raciborz ?Kamienna Gora ?
        • zamek Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 23:18
          Nettko, tak dokładnie to zaczęło się od Stronia Śląskiego i od wody, która
          spłynęła Białą Lądecką z masywu Śnieżnika.
          • nett1980 Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 23:25
            Oczywiscie ,ale od Raciborza zaczelo sie glosno mowic ,ze mamy problem ,a
            potem to juz byla Powodz Tysiaclecia .Nett prosze mow mi, nie lubie zdrobnien.
            • zamek [OT] Nett 20.06.07, 23:34
              Pardon, będę pamiętał :)
              • nett1980 Re: [OT] Nett 20.06.07, 23:37
                Jesli Suwalki to Suwaly wg pana Manna , to Zamek moze byc Zam? Oj przysypiam
                nad klawiature i smedze z lekka.Dobranoc
                • zamek Re: [OT] Nett 20.06.07, 23:43
                  Zamek bywa Zamem na RU. Dobrej :)
    • zamek Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 20.06.07, 23:17
      Pamiętam. Byłem w czasie drugiej fali w Lądku-Zdroju. Nie zapomnę widoku
      Kłodzka, nie zapomnę domów, z których zostały same podłogi, zerwanych mostów...
      Nie zapomnę też tekstu sklepikarza w Kletnie: "jak to dobrze, że Państwa Marysia
      Wiernikowska nie wystraszyła i że przyjechaliście, bo największy problem, że
      pieniędzy z turystyki przez tę całą reklamę w mediach nie mamy".
    • bart_step Jasne 21.06.07, 22:44
      Nie tylko to co działo się we Wrocławiu. Może nie pamiętacie, ale tu tez lało,
      i to bite cztery dni.
      • zamek Re: Jasne 21.06.07, 22:48
        Lało. Jasień pierwszy raz od niepamiętnych czasów popłynął w poprzek
        Kilińskiego; podmyło świeżo postawiony wiadukt na Pabianickiej za Rudzką.
        Dziś leje bite pół dnia i nie chce przestać :/
        • nett1980 Re: Jasne 21.06.07, 22:51
          Ale dzis tez juz pare godzin nonstop pada , mam nadzieje ,ze jutro
          przestanie ,brrr.
          • breblebrox Re: Jasne 21.06.07, 22:53
            Powinno przestać: tiny.pl/fj3g
            • bart_step Re: Jasne 22.06.07, 00:20
              heh, pozwólcie, że dokończę wypowiedź, bo zapomniałem o czym pisałem;) Otóż tak
              lało, że na ścianach pojawiły mi się mokre plamy - widać woda znalazła sobie
              przejście przez wielką płytę. Telewizor tez unieruchomiło - taka była
              nieprawdopodobna wilgotność powietrza. A później te doniesienia z Wrocławia...
    • k.ama Re: Pamietacie deszcze i powodz sprzed 10 lat? 22.06.07, 17:56
      Byłam wtedy w Bardzie Śląskim, Kłodzku, Wrocławiu...Straszna tragedia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka