Dodaj do ulubionych

Lekarze mdleją z głodu

IP: 89.174.171.* 03.07.07, 22:32
właśnie rodziłam w CZMP i choć położna i personel średni sprawili sie bardzo dobrze, o etyce i przykładaniu sie do pracy lekarzy mogłabym sporo powiedzieć. Niezależnie od trwającej akcji strajkowej sposób wykonywania podstawowych obowiązków lekarskich nie powinien ulec zmianie. Pacjentki, które już urodziły nie były nawet oglądane czy badane, nie mówiąc już o informowaniu o podawanych lekach. Gdyby nie położne, pielęgrniarki a nawet salowe nie miałybyśmy pojęcia co dzieje sie z nami i naszymi dziećmi. Przed porodem popierałam strajk lekarzy - teraz jestem pewna że w bardzo wielu przypadkach jest on wynikiem przekonania lekarzy o swojej wyjątkowości, elitarności oraz oczekiwań zgodnych z zasadą "czy sie stoi czy się leży". A co do etyki - to z tego nalezą się wielu z nich porządne korepetycje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Misio Lekarze mdleją z głodu IP: *.pienista.net 04.07.07, 01:45
      Sami chcieli być bohaterami. Chyba jako lekarze wiedzą, że jak się nie je, to
      można zemdleć. Jak ktoś się zamierza zagłodzić dla sprawy, to jego wybór - na
      mnie to nie robi wrażenia.

A teraz uwaga drodzy (!) medycy! JAK MI SIę NIE PODOBAłO W PRACY /SZEF DO
      NICZEGO, MAłO PłACą, ZA DALEKO DOJEżDżAć ITP./ TO SIę ZWOLNIłEM! WPADLIśCIE NA
      TO, CZY DALEJ ZAMIERZACIE ZGRYWAć NIEZASTąPIONYCH? TO JEST TYLKO UMOWA MIęDZY
      STRONAMI, KTóRą MOżNA ROZWIąZAć. W POLSCE NIE MA OBOWIąZKU PRACY.

A propos postu powyżej: koleżanka trafiła do CZMP bo miała krwotok w pierwszym
      trymestrze. Przez dwa dni nie miała zrobionych ŻADNYCH badań. A USG, które
      ostatecznie wykazało, że na szczęście wszystko ok, zrobili po dniach sześciu.
      Komentarz: jakby to była moja żona, to po pierwszym nieskutecznym zwróceniu
      uwagi, że nikt nic w sprawie nie robi, przejechałbym dyżurującemu konowałowi
      gazrurką po czaszce i pilnował żeby czasem ktoś mu szwu nie założył. Nie
      musiałby głodować, żeby zemdleć. A potem z pozwu cywilnego śmiecia ścigać. Mam
      nadzieję, że któryś to przeczyta i się wku... zdenerwuje przynajmniej. Bo że
      zrozumie, to nie mam nadziei.
    • Gość: obi7 Lekarze mdleją z głodu IP: *.toya.net.pl 04.07.07, 04:44
      proste rozwiazanie boscy lekarze zwolnic sie i wyjazd za granice do lepiej
      platnej pracy
    • Gość: Mokado Lekarze mdleją z głodu IP: 212.51.205.* 04.07.07, 07:29
      Jakby mi dali 5 tys.zł. podwyżki to też bym głodował, nawet miesiąc a nie po
      kilku dniach był odwożony do szpitala(ciekawe, że nie strajkują i przyjmują
      głodujących). Przecież kto jak kto, ale lekarze wiedzą jak należy głodować,
      żeby to nie było szkodliwe dla organizmu.
    • Gość: mariola Lekarze mdleją z głodu IP: *.uml.lodz.pl 04.07.07, 08:34
      A to dobre, pan dyrektor poszedł na urlop. A kto mu na ten urlop wyraził zgodę
      w obecnej sytuacji? Kolejny przykład odpowiedzialności!
      Poza ty: najpierw największego wichrzyciela w kraju robi się wicepremierem,
      potem wielkie zdziwienie, że ludzie idą tą drogą, która okazała się skuteczna.
    • Gość: dCG Lekarze mdleją z głodu IP: *.toya.net.pl 04.07.07, 09:38
      Mdleją? Z głodu? Na prywatnej praktyce, po szpitalnych godzinach też mdleją?
      Jakoś na żadnej prywatnej przychodni nie widziałem transparentów o strajku. A
      może medycyna zaszła już tak daleko, że głodowa słabość dotyczy tylko wybranych
      godzin/miejsc/etatów.
      Zastanawiam się, dlaczego lekarze i pielęgniarki nie słyszą tego samego co
      wszyscy inni w tym kraju: Jak się nie podoba to się zwolnij!
      Dlaczego konkretne wykształcenie (albo raczej ukończona szkoła/studia, bo z
      wiedzą bywa różnie) maja dawać prawo do gwarantowanych dochodów?
      A prawda jest taka, że siedzą na etatach po 3, może 4 godziny a potem zmykają do
      prywatnych klinik (znajdź lekarza oprócz dyżurującego w jakimkolwiek szpitalu po
      14 albo 15), pisze o lekarzach, a siedzą dlatego, że szpital ZUS zapłaci,
      stopień naukowy/specjalizacje można zrobić.
      Trochę pokory medycy, trochę pokory!
      Rzecz ostatnia: jeśli komukolwiek z moich bliskich stanie się krzywda a
      odmówicie mu pomocy bo STRAJK to biada Wam, biada!
    • chill Lekarze mdleją z głodu 04.07.07, 09:40
      Pracuję w szpitalu Madurowicza i choć zarabiam grosze, nie wyobrazam sobie, by
      jakajolwiek pacjenta, ktorą sie zajmuje mogła miec zastrzezenia do mojej pracy.
      To, ile zarabiam nie ma wpływu na moje postepowanie w pracy!!! To samo dotyczy
      zdecydowanej wiekszosci moich kolezanek i kolegow-ale niestety kazdy zauwaza
      jedna parszywa owce, a nie nasz codzienny trud, nieprzespane noce, a co miesiąc
      od 150 do 1200zl na koncie...Przeciez nie zmienimy zawodu, to juz
      niemozliwe...Wciaz jeszcze kochamy swoja prace, ale jak dlugo...??????????????
      • Gość: dCG Re: Lekarze mdleją z głodu IP: *.toya.net.pl 04.07.07, 09:52
        Znam wielu, którzy kochali swoja prace i poszli na bruk, na zasiłek. Nie pasuje?
        Zwolnij się! Zasmakuj w prywatnej, luksusowej i super dochodowej praktyce!
        A tych parszywych owiec widziałem wiele w swoim życiu, zbyt wiele żeby dać wiarę
        smutnemu biadoleniu o " o jednej parszywej owcy". A nieprzespane noce ma za sobą
        wiele grup zawodowych, których konta rosną o podobną kwotę "zapomogi". Jakoś nie
        widzę ani Policjantów, ani Strażaków, ani Wojska biegających pod KPRMi
        krzyczących 5 tysięcy!!! 3 200!!!
        • sanator2 Re: Lekarze mdleją z głodu 04.07.07, 10:15
          Pozbyliśmy sie rozumu, to i nie zasługujemy na sprawne państwo, opiekę medyczną,
          szkolnictwo i inne usługi, które od swoich państw otrzymuja rozsądniejsze
          społeczeństwa. Dajemy się skłócać, ogłupiać. Ci co krzyczą do lekarzy "zwolnij
          się" jak zdrówko nawali będą biadolić na etykę lekarzy i brak opieki. Zwykle
          głupota, czasem zawiść, że ktoś potrafi skończyć szkoły, a ja nie. Bez
          odpowiedniej rangi (w tym finansowej) zawodu lekarza będziemy się leczyć sami.
          Lepsi wyjadą, tych co zostana zniszczymy sami zawiścią i głupotą. Opamiętania
          • Gość: dCG Re: Lekarze mdleją z głodu IP: *.toya.net.pl 04.07.07, 10:41
            >Dajemy się skłócać, ogłupiać. Ci co krzyczą do lekarzy "zwolnij
            > się" jak zdrówko nawali będą biadolić na etykę lekarzy i brak opieki

To nie głupota tylko prosta równość, ponoć w demokracji wszyscy są równi, tak?
            To czemu "Ci w białym" maja być traktowani inaczej? A na etykę i poziom to jak
            piszesz biadolę od zawsze, co wynika z owego poziomu a nie obecnej sytuacji.

>Zwykle głupota, czasem zawiść, że ktoś potrafi skończyć szkoły, a ja nie.

Nie, szkoły, studia jedne, studia drugie to ja skończyłem, ale w żaden sposób
            niw wywodzę z tego powodu tezy, że muszę zarabiać więcej niż inni właśnie w tym
            miejscu, w którym pracuję!!! Zrozumiesz to, czy chcesz bić dalej piane o zawiści
            i głupocie?

>Bez odpowiedniej rangi (w tym finansowej) zawodu lekarza będziemy się leczyć sami.

I tak leczymy się sami.
            A co do opamiętania do polecam co pisałem wcześniej Mój Drogi (w każdym tego
            słowa znaczeniu) Sanatorze2.
        • Gość: Iron Lady's ghost Nie karmić siłą niech mdleją !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.15.rev.vline.pl 04.07.07, 10:16
          Każdy ma wybór jeśli chce głodowac i demokratyczne państwo oraz demokratycznie wybrany rząd nie ma prawa go karmic siłą.
          Głodujesz, mdlejesz, może i z głodu umrzesz to jedynie Twój wybór
        • nikita1973 Re: Lekarze mdleją z głodu 04.07.07, 10:18
          Lekarz z CZMP mówi w artykule, że przyjmują wszystkie zagrożone pacjentki. Nijak
          sie to ma do rzeczywistości niestety. Ponad miesiąc temu zapisywałam się na
          wizytę do ginekologa. W dniu wizyty dowiedziałam się, ze została odwołana ze
          względu na strajk. Grozi mi rak szyjki macicy i muszę regularnie robić badania
          cytologiczne. Na kolejną wizytę nie chcą mnie zapisać. Twierdzą, ze będzie to
          możliwe po zakończeniu strajku (czyli nie wiadomo kiedy...). Z mojej niewielkiej
          pensji pracodawca odprowadza składki na ubezpieczenie zdrowotne. Po co, skoro
          obecna sytuacja zmusza mnie do skorzystania z usług lekarza prowadzącego
          prywatną praktykę za 150 zł za wizytę !!! Ten system jest chory...
          • Gość: dCG Re: Lekarze mdleją z głodu IP: *.toya.net.pl 04.07.07, 10:57
            Znaczy jednak strajk i głodówka nie dotyczą praktyki prywatnej, co potwierdza
            fakt, że chodzi wyłącznie o pieniądze a nie o "ogólną poprawę systemu"
            Smutne to i żenujące.
            Idź do Prokuratury. Złóż zawiadomienie o narażeniu na utratę zdrowia i nie
            zapomnij dodać, że za "jedyne" 150 złotych chętnie Ci pomogą.
          • Gość: Abc Re: Lekarze mdleją z głodu IP: 82.177.177.* 04.07.07, 16:14
            Wystarczy zgłosić sie do rejonowej poradni ginekologicznej, nie trzeba żadnego
            skierowania
        • Gość: Abc Re: Lekarze mdleją z głodu IP: 82.177.177.* 04.07.07, 16:13
          zastanów się tylko czy byłoby cie stac na korzystanie z tej prywatnej praktyki.
          Najlepeij mieć publiczna służbę zdrowia za darmo,płacić marnie i tylko żądać.
          Życzę zdrowia
    • Gość: podatnik Odeszliście od łóżek pacjentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 10:51
      Nigdy wam tego nie wybaczymy. Mamona okazała się ważniejsza niż przysięga
      Hipokratesa.
      Jak dla mnie możecie sobie zdychać z głodu. Zero szacunku.
      • Gość: dr Re: Odeszliście od łóżek pacjentów IP: 212.244.39.* 04.07.07, 17:22
        Jśli Ci buraczany podatniku tak przeszkadzamy, to nie musisz do nas przyłazić i
        biadolić,ze Cię kłuje, boli itp. Lecz się sam i nie zawracaj nam d...
        • Gość: dCG Re: Odeszliście od łóżek pacjentów IP: *.toya.net.pl 04.07.07, 18:07
          I ta "wypowiedź" to jest dowód na to, że jedyna słuszna metoda postępowania z
          lekarzami jest zwarta kompania ZOMO, długie pały i zimny beton.
    • Gość: najedzony Lekarze mdleją z głodu IP: 81.15.194.* 04.07.07, 11:01
      belchatowskie doktorki po kilku godzinach bez papu poszli na chorobowe o jej
      jej.a co na to zus
    • Gość: Mokado Lekarze mdleją z głodu IP: 212.51.205.* 04.07.07, 13:04
      Słyszałem, że jeśli ktoś chce się zdecydować na głodówkę(np. dla oczyszczenia
      organizmu), powinien to robić pod za wiedzą lekarza. Wynika z tego, że lekarze
      doskonale wiedzą w jaki sposób głodować, by było to jak najmniej szkodliwe dla
      organizmu, a jeśli (podobno)mdleją, to robią to z całą premedytacją, by wzmóc
      efekt głodówki. Głodówka nawet 40-dniowa jest dla organizmu niegroźna, jeśli
      przyjmuje się płyny.
    • Gość: mat Re: Lekarze mdleją z głodu IP: *.taxand.pl 04.07.07, 16:10
      Ludziom takim jak ty wydaje sie ze lekarz to wlasciwie tak jak slusarz. idzie
      do pracy, wykona swoje i wraca do domu i ma wszystko gdzies. Przyjmij do
      wiadomosci droga mamo ze gdyby nie ich wiedza i doswiadczenie musialabys rodzic
      w domu i nie wiadomo co by sie moglo stac. Ich wiedza jest warta tyle co
      tysiace istnien ludzkich ktore uratowali - jak chcesz to sobie to skwantyfikuj.
      Pamietaj tez o ogromnym stresie i odpowiedzialnosci jaka przyjmuje na siebie
      lekarz. Decyzje ktore podejmuja moga decydowac o czyims zyciu lub smierci - to
      o wiele wiecej niz wstawienie zamku w drzwiach...jakos niestety niewiele osob
      to docenia, a traktuja sluzbe zdrowia jak cos co im sie nalezy za darmo.
      Krótkowzrocznosc - twoja i rzadzacych moze sie skonczyc tym ze beda nas leczyli
      medycy ze wschodu, bo gwarantuje ci ze jezeli nic sie nie zmieni, to wiekszosc
      lekarzy wyjedzie, majac do wyboru pracowac tu za 2 tys a w anglii, szwecji,
      niemczech, hiszpanii itd za jakies 7-8 razy wiecej.
      • Gość: jan Re: Lekarze mdleją z głodu IP: 81.15.194.* 04.07.07, 16:30
        moja matka urodzila pięcioro dzieci w domu bez pomocy biednego i głodnego
        doktorka.wszyscy mamy mordy jak buraki i pochodzimy z miasta
      • Gość: jan Re: Lekarze mdleją z głodu IP: 81.15.194.* 04.07.07, 16:35
        ktory to kraj zatrudni konowała w wieku 45-50 lat,i niech nie straszą ze wyjadą
      • Gość: mama1 Re: Lekarze mdleją z głodu IP: 89.174.171.* 04.07.07, 17:53
        Ja bym po prostu bardzo chciała na sobie doświaadczyć tej ich wiedzy i doświadczenia. A tak po prostu nie miałam okazji - bo nie raczyli się mną zainteresować. Zgadzam się z poglądami że same studia i tytuły nie wystarczą, żeby domagać sie godziwej pensji trzeba na nią godziwie zapracować. A niestety ja i moja rodzina byliśmy WIELOKROTNIE w sytuacji kiedy nasz stan zdrowia uległ pogorszeniu tylko dlatego że lekarz(e) byli niekompetentni lub czekali na dodatkowe pieniądze (tzn. łapówkę). Nie uważam że służba zdrowia należy mi sie za darmo, bo poza składką którą uczciwie opłacam chodzę do lekarzy prywatnie - to znaczy że płacę drugi raz, za badania też często płacę. Ale nadal często mi brakuje etycznego i kompetentnego zachowania. przykro mi że ktoś czuje się urażony ale punkt widzenia naprawdę zależy od punktu siedzenia (leżenia w przypadku pacjentów).
      • Gość: realista Nie porównuj zarobków w innych krajach IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.07.07, 18:24
        Tu żyjemy, tu zarabiamy, tu wydajemy.
        Jak mechanik źle naprawi układ kierowniczy Twojego auta, to skończysz na
        najbliższym drzewie jako aniołek.
        Czyli mechanik też może być Panem życia lub śmierci.
    • Gość: cmr Re: Lekarze mdleją z głodu IP: *.4web.pl 04.07.07, 17:27
      a niech zdychają z głodu, niech robią z siebie bohaterów i cierpiących za
      milijony. kiedy widze te wszystkie tłuste krowy, które w szpitalach i
      przychodniach nie robiły przez całe życie nic oprócz picia kawy i piłowania
      sobie paznokci, które teraz sobie protestują, bo przydało by się więcej kasy na
      nowy samochód, to nóż w kieszeni się otwiera.
      • Gość: Papamagile Re: Lekarze mdleją z głodu IP: *.4web.pl 04.07.07, 20:20
        Jak tak patrze na to nasze społeczeństwo to rzygac mi sie chce. Zero
        umiejętności postawienia sie w sytuacji drugiej osoby. Jak górnicy wyszli na
        ulice wszystkich ich przeklinano, jak lekarze strajkują, to bylo cacy dopóki
        wszyscy grzecznie wywieszali plakaty, jak zaczęli głodować i iść z powodu
        wycieńczenia organizmu na chorobowe to sa wrogiem publicznym numer 1. Tylko
        nikt sobie nie zdaje sprawy, że to psi obowiązek rządu zapewnic aby państwowy
        system zdrowia funkcjonował, nie lekarzy. A najgorsze jest to, że tak
        upokarzający sposób pokazywania swojej desperacji jak głodówka jest obiektem
        żartów ("postawne babki, nie zaszkodzi im troche schudnąć"). Zero refleksji
        oprócz "moja najważniejsza, reszta mam w dupa". Płakać się chce, ale po tych
        reakcjach uważam, że nasz obecny rząd jest wspaniałym odzwierciedleniem naszego
        społeczeństwa. Wszytkim lekarzom życze, aby wyjechali i znależli godziwą robote
        za granicą, a was niech leczą czy\ści moralnie jak łza Ukraincy, albo "nasz
        klient nasz pan" lekarze z Dalekiego Wschodu. Wtedy będzie tak jak trzeba.
    • halicz5 Popieram lekarzy i pielęgniarki. Potrzena reforma! 05.07.07, 08:27
      ale Kaczyńscy nic nie robią, bo się wszystkiego boją... Jak może odważyć się na
      przeprowadzenie reformy gość, który boi się założyć konto w banku... On jest
      chory psychicznie.
      • nikita1973 Re: Popieram lekarzy i pielęgniarki. Potrzena ref 05.07.07, 15:04
        A ja się wczoraj dowiedziałam, że mój lekarz ginekolog z CZMP nie jest ani na
        zwolnieniu ani nie wyjechał. Nie przyjmuje w szpitalu w ramach NFZ ale za to w
        prywatnej klinice bardzo chętnie za 80 złotych...
        I cóż można o tym wszystkim myśleć? Czy nie chodzi po prostu o kasę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka