berger.m 11.07.07, 22:41 Szkoda, że radni nie pomyśleli o zobowiązaniu tej firmy do ustawienia obok saturatorów koszy na plastik. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: erpi Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 22:59 Podpisuje się po tym obiema rękami. Krótkowzroczność "elity" rządzącej nie ma granic. Miejmy nadzieję, że brak informacji o koszach na plastikowe, i tylko plastikowe kubki, to przeoczenie dziennikarza, a nie pewnik. Jeśli przeoczenie, to apeluję do Naczelnej łódzkiego wydania gazety - więcej kontroli nad publikowanymi informacjami! Ponoć "Wyborcza" to nie "Fakt". Coraz częściej mam jednak wrażenie, że poziom dramatycznie pikuje do dołu... Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory 12.07.07, 18:42 Gość portalu: erpi napisał(a): > Podpisuje się po tym obiema rękami. Krótkowzroczność "elity" rządzącej nie ma > granic. Miejmy nadzieję, że brak informacji o koszach na plastikowe, i tylko > plastikowe kubki, to przeoczenie dziennikarza, a nie pewnik. Jeśli przeoczenie, > to apeluję do Naczelnej łódzkiego wydania gazety - więcej kontroli nad > publikowanymi informacjami! Ponoć "Wyborcza" to nie "Fakt". Coraz częściej mam > jednak wrażenie, że poziom dramatycznie pikuje do dołu... Odpowiedz sobie na pytanie: co w tej informacji jest najważniejsze? Saturatory, czy kosze? Gdybyś miała otrzymać bardziej wyczerpującą informację, nie starczyłoby papieru ani miejsca na serwrerach. Czy Tobie nigdy nie zdarzyło się przeoczenie w opowiadaniu jakiegoś zdarzenia, bo uznałaś, że detal jest zbędny albo o nim zapomniałaś? A przecież też nie jesteś "Faktem". Z drugiej strony rozumiem Twoją pretensję, ponieważ sam potrafię się przyczepić o głupią literówkę lub błąd gramatyczny/ortograficzny. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory 12.07.07, 19:55 To jest obrzydliwe. Koń by tego nie wypił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.cosmosnet.pl 11.07.07, 22:59 Spoko mógłbym być saturatorem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin sodówka uderza do głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 00:30 a co z ulicami? czy zgodnie z życzeniem Żydostwa święci Kościoła Katolickiego przestaną być patronami ulic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz czubku,czy chcesz zeby piotrkowska IP: *.adsl.alicedsl.de 12.07.07, 13:34 nazywala sie aleja ducha swietego?..co twoi swieci zrobili dla lodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: czubku,czy chcesz zeby piotrkowska 12.07.07, 15:17 Myślę że obaj możecie zawrzeć jednak kompromis i przechcić Piotrkowską na imię obecnej patronki sejmu - aż tak bardzo nazwą się różnić od obecnej nie będzie, a i ludek z mocherowym mózgiem się uspokoi;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz to tylko twoje prywatne zdanie...patronka sejmu IP: *.adsl.alicedsl.de 12.07.07, 15:24 dobra dla "przyjezdnych lodzian",a ja jestem lodzianinem od wielu pokolen.. Odpowiedz Link Zgłoś
larson41 Re: sodówka uderza do głowy 12.07.07, 15:50 koscioly katolicki mogo sobie zyczyc wzyskiego najlepszego i niczego wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: sodówka uderza do głowy 12.07.07, 18:44 Gość portalu: Łodzianin napisał(a): > a co z ulicami? czy zgodnie z życzeniem Żydostwa święci Kościoła Katolickiego > przestaną być patronami ulic... Jesteś pewnie bardzo młody/a, ale za to nie bardzo mądry/a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebas Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.bos.east.verizon.net 12.07.07, 05:58 Najwazniejszego jednak nie bedzie ... szklanek i tej widowiskowej fontanny w srodku nich :) Ciekawe czy woda bedzie z ulicy rurkami pociagnieta jak za starych czasow ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: 193.108.194.* 12.07.07, 08:33 "są miasta, które mają Euro 2012 i są miasta, które mają saturatory" - bardzo dobre i idealnie określające miejsce Łodzi na tle innych miast Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzermensch8 Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: 212.51.205.* 12.07.07, 12:24 Otóż to:[ Jakie władze - takie decyzje i takie radości z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: 193.108.194.* 12.07.07, 14:15 wyjąłeś mi to z ust, szacuneczek za trafność opinii, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2012 Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: 194.42.116.* 12.07.07, 13:02 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmr Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.4web.pl 12.07.07, 09:27 No bardzo mi przykro, że Wać Państwo będzie musiało się przespacerować 2, 3 metry do już istniejących koszy na śmieci. Mam nadzieje, że nóżki Wam się nie spocą podczas tej dłuuugiej drogi. A co do czyszczenia szklanek - takie urządzenia jak w naszych saturatorach pojawiły się niedawno w wielu europejskich pubach, np we Francji. Tam się czyści kufle tą samą metodą tylko z odrobiną detergentu. Odpowiedz Link Zgłoś
martineu plastikowe kubki - czysty debilizm raczej brudny 12.07.07, 11:31 NIE MOZNA BY TAK PAPIEROWE? A NIE OD RAZU NOWA PRODUKCJA PLASTIKU! NIEHCBY SIE TA NASZA UDANA RADA MIEJSKA ZAJELA KIEDYS ZSEGREGACJA SMIECI, EUROPA OD SIEDMIU BOLESCI TYLKO RWAC WLOSY Z GLOWY I KLASC SIE NA TYCH SMIECIAHC NIEDLUGO W NICH UTONIEMY! Odpowiedz Link Zgłoś
cezaryga Ha! A były jeszcze automaty! W latach 70-tych. 12.07.07, 12:43 Wysokie, zielonkawe automaty do sprzedazy wody sodowej z sokiem. Wrzucało się złotówkę (?) i mozna sie było napić soku. Szklanki były na łańcuszkach i tak samo płukane wodą. To był chyba import radziecki. Czy ktoś ma zdjęcie takiego urzadzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: Ha! A były jeszcze automaty! W latach 70-tych 12.07.07, 13:05 fototapeta.art.pl/fti-inv20tbp.html Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory 12.07.07, 12:50 A ja jestem ZA i mnie się PODOBA. Proszę mnie, w związku z moją wypowiedzią, nie łączyć z żadną opcją polityczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matik Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 13:15 no wlasnie ma ktos moze lub wie jak zdobyc owy przycisk do splukiwaczki z saturatora? zrekonstruowalem/zrewitalizowalem model z 77 roku i brak tylko tego jednego detalu:/ a caly oryginalny saturator jest i co ciekawe jest sprawny, nawet w muzeum historii miasta byl eksponatem i raczyli sie z niego sodóweczką na wernisarzu:] jakby ktos cos wiedzial to: saturator_lodz@wp.pl :] :] a swoja droga to moj egzemplarz jest do wynajecia tu dziez wypozyczenia:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parkinson Ustawa o wolnosci gospodarczej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.07.07, 13:33 Obowiazuje taka ustawa i podobno jest najlepsza na swiecie. Pytam sie wiec po kiego grzyba taka bzdura zajmuja sie radni. Sprawe powinna zalatwic zgoda san- epidu: jesli kubki sa jednorazowe, a woda nadaje sie do picia nie ma potrzeby angazowania w to ratuszowych. Dobrze, ze nie zwrocili sie jeszcze z zapytaniem o zgode do Leppera, bo uwolnienie saturatorow wzbudziloby czujnosc CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Marketing IP: *.e-wro.net.pl 12.07.07, 14:22 Jest taka ustawa ale jest także świadomość że reklama dzwignia handlu. Radni muszą się zająć wszystkim o co interpelują mieszkańcy miasta. Firma, która będzie handlowała z saturatorów chciała się zareklamować więc włączyli w to radnych, radi poinformowali media że muszą sie zajmować takimi pierdołami i teraz wszystcy mieszkańcy miasta więdzą że cos takiego się szykuje. Ci ludzie, którzy mieszkają z dala od miejsc, w których saturatory będą stały tez wiedza i może co niektórzy będą ich szukali żeby skosztować takiej wody. Łapiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Pamietam IP: *.e-wro.net.pl 12.07.07, 13:28 We Wrocłaiu tez takie coś było. Najczęście widziałem saturator na placu Powstańw Śląskich. Ale jak dalego sięgne pamięcią to używane juz w latach 80- tych były kubki jednorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.ar.krakow.pl 12.07.07, 13:37 Witajcie! Pozdrowienia z Krakowa! Do ciekawostek nt. saturatorów, to nie wiem czy pamiętacie, że ta "woda sodowa" czerpana była generalnie z... publicznego rurociągu np. z takiego małego, charakterystycznego kraniku umieszczonego przy każdej kamienicy znaczy - woda jak źródlana... Poza tym ja najbardziej pamiętam roje os przyklejonych i fruwających koło szklanego pojemnika na sok... pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malyMis Raz sie zyje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 13:48 Poprosze wode z sokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkot Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.radio88.com.pl 12.07.07, 13:48 Saturatory to swietny pomysl. Ja je co prawda malo pamietam ale doskonale pamietam za to "napoje w woreczkach". Z rurka. Taka barwiona woda, slodka okropnie i i niezwykle zapewne trujaca. Ale jak smakowalo zamiast fanty czy innej pepsi. Pozdrawiam.:) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia445 Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory 12.07.07, 13:58 pamietam te napoje w woreczkach i sodowa,jak kogos bylo stac to kupowal z sokiem i jeszcze pamietam w sezonie w Trojmiescie sprzedawane na wage z beczki ogorki kiszone straaasznie drogie ale to bylo chyba ze trzydziesci lat temu albo dalej,dzis trudno w to uwierzyc jak sie chodzi po naszych ;spozywczakach: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: 193.65.178.* 12.07.07, 13:59 Capri Sonne w woreczkach nadal sprzedawane sa w Niemczech, w kazdym sklepie. Strasznie oldskulowe, ale widac nie traca na popularnosci. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralf ..."koniecznie w białym fartuchu"... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 13:51 ... jak na załączonej do artykułu fotce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
total_immersion Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory 12.07.07, 14:02 Bez soku kosztowalo 50 gr. Z sokiem (czerwonym lub zoltym 1 zl) . Biegalo sie na przerwie , bo stal jeden w poblizu szkoly . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepijacy Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:08 Wróciło zagrożenie gruźlicą, to i wróciła tzw. gruźliczanka :) A poważnie: to nie był sok, tylko syrop. Jestem za wolnym rynkiem, więc chociaż się cieszę, to też nie rozumiem potrzeby angażowania w takie sprawy rady miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Na łódzkie ulice wracają saturatory 12.07.07, 14:23 Z sokiem kosztowala 90-100 groszy a bez soku 30-40 groszy. Na szklankach byly czesto slady tluszczu, szminki i innych resztek z ust w zaleznosci co kto przed piciem jadl. A same saturatory to juz antyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capri sonne Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:33 Wspomniane wczesniej capri sonne te napoje w woreczkach mozna kupic w wielu smakach w sieci ROSSMANN. sa pyszne a kosztuja tylko 1zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:26 W Kanadzie sa saturatory i w czasie upałów do świetne źródło wody pitnej, a przecież w Kanadzie nie było PRL, Polacy zacznijcie więcej jeździć po swiecie to nie bedziecie miec kompleksu PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość II Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:35 Kosze powinny być na wszystkie kubki i inne odpady, a nie tylko na te z saturatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30parolatka, Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.mofnet.gov.pl 12.07.07, 15:00 ktora doskonale pamieta saturatorki... jasne, ze pilam... mama zabraniala, byly awantury ale i tak pilam... a awantury byly tylko gdy ktos z doroslych krewnych badz znajomych "doniosl" na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz W jakich musztardówkach? To były specjalne 12.07.07, 15:11 "kryształowe" szklanki. Bzdurne są teksty w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Gruźlicy w PRL nie było. To teraz jest znaczny 12.07.07, 15:14 wzrost zachorowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bry Re: Na łódzkie ulice wracają saturatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 15:17 Saturatory maja swoja ere tez poza PRL chyba, ale krotka bardzo, w kazdym razie rocznikowo jestem 85, a dokladnie pamietam saturatory z ulicy podwale we Wroclawiu. Odpowiedz Link Zgłoś